Между Балканите и върховенството на закона - Словения поема председателството на ЕС

Между Балканите и върховенството на закона - Словения поема председателството на ЕС

© Associated PressПредзвикателно подхождащият както към медиите в Словения, така и към политиците в Брюксел премиер Янез Янша ще привлича европейското внимание в следващата половин година. Причината е, че страната му приема от Португалия председателството на Съвета на Европейския съюз.


Янша посочва серия приоритети - сред които разширяването на ЕС към Западните Балкани - в списъка си. Страната, която бе част от Югославия, обаче разпалва и друг дебат в Западна Европа.


Премиерът, поел властта през март 2020 г., подхранва оттогава атмосфера на враждебност към медиите и е обвиняван в опити да подкопае устоите на други сфери като съдебната власт, включително с отношението към европейската прокуратура. Освен това близкият до Виктор Орбан Янша е на страната на приятеля си в новия ожесточен спор, с който унгарското правителство мобилизира избирателите си преди вота догодина - закон срещу "ЛГБТ пропагандата". На последната среща на върха се чуха остри реплики към Орбан, че или трябва да се върне към ценностите на толерантността, или да напусне ЕС. Освен полския премиер Матеуш Моравецки само Янша се застъпи за Орбан.


Приоритетите
Върховенството на закона се очаква да е тема и в следващата година, след като миналата година ЕС прие новия си дългосрочен бюджет с прокарване на механизма "пари срещу законност" след исторически компромис с Унгария и Полша. Срещу двете държави текат европейски процедури поради заплахи за принципите на ЕС и върховенството на закона от различно естество, докато двете силно консервативни правителства са критикувани, че злоупотребяват с властта си, за да я утвърдят. Еврокомисията наскоро обърна внимание специално на атаката срещу медийните свободи в Словения и на случая, при който Янша започна лична кампания срещу журналист, критикувал опитите за реформа в държавната телеграфна агенция. Янша дори е наричал журналистите "преститутки".


След оживените дискусии за унгарския закон Янша обяви, че страната му не желае да е част от "нови разделения" в Европа. Принципните спорове по темата за ЛГБТ обаче са само част от назряващия дебат, свързан със схващането на Запад, че толерантността и уважението към върховенството на закона са споделени ценности на държавите в ЕС. Самият Янша е осъждан за корупция (по-късно решението е отменено) и преди време бе определен от бившия си колега Бойко Борисов като човек, почти "унищожен" от върховенството на закона.


Месец преди председателството опозицията внесе искане за отстраняването му, но крехко мнозинство в парламента осуети този план. Спорове породи и отхвърлянето на двама словенски кандидати като делегирани европейски прокурори. Правосъдният министър Лиляна Козлович, която бе предложила имената, подаде оставка. Европейският прокурор Лаура Кьовеши изрази притеснение, че Любляна не сътрудничи на нейната институция и това поставя под въпрос ангажимента им към върховенството на правото и доверието към ефективното функциониране на системата за контрол на еврофондовете в Словения.


В поляризираното от години словенско общество се чуват опасения от "втора Унгария". Правителството, а и президентът Борут Пахор, уверяват, че дневният ред на председателството ще остане твърдо либерален.


Любляна обаче сама поставя върховенството на закона сред приоритетите за слеващите шест месеца. Други са:

- мерки за укрепване на възстановяването на Европа след COVID-19; приключилото президентство на Доналд Тръмп даде тласък на дебата, който продължи и след смяната в Белия дом)


- още събития от конференцията за бъдещето на Европа

- насърчаване на евроинтеграцията на Западните Балкани.


Мястото на Балканите


В публикуваната програма се говори, че отговорността на медиите, социалните партньори и други сектори към върховенството на закона и фундаменталните ценности не може да е по-голяма от институциите, избрани с "демократична легитимност". Уважението към законността е условие за "взаимното доверие между членките". Въпросът в този текст изглежда като конституционен и политически, а не базиран на ценности.


Устойчивостта на ЕС пред бъдещи предизвикателства, стратегическата автономия и възстановяването са отделени в спецална точка в програмата. Следват отделни за конференцията, за "съюза на европейския начин на живот, върховенството на закона и равните критерии за всички" (така представя Любляна темата за правовата държава насред обвинения от Орбан и Янша в "двойни стандарти" към Източна и Западна Европа) и "Надежден и сигурен ЕС, способен да гарантира сигурността и стабилността в съседните си държави".Вероятно приоритетът с най-голяма значимост за България е последният, тъй като продължава да е нерешен въпросът с началото на преговорите на Северна Македония и Албания с ЕС. След като Нидерландия оттегли ветото си за Албания, остана само това на София за Скопие. Янша не скрива, че смята застоя в разширяването за голяма грешка.


Португалия, макар да бе отдалечена от региона страна, търсеше компромис за довършване на работата на предишното председателство - германското, заинтересовано от началото на преговорите (председателското "трио" в момента е Берлин - Лисабон - Любляна). В последните дни на мандата ѝ обаче министър забърка скандал в Северна Македония, като обяви, че езикът ѝ е бил част от българския. В София някои разтълкуваха това като поддръжка за България, в Скопие - като въпрос дали дипломатическите обиколки на премиера Зоран Заев за лобиране в полза на македонската позиция дават плодове.


Македонските власти обаче гледат с по-голям оптимизъм към Любляна. Тя ще е домакин на срещи в различен формат (включително на върха) на Западните Балкани, с участието на ЕС или без него. Президентът Стево Пендаровски вчера открито изрази радостта си, че португалското председателство е свършило и започва словенското, и припомни близостта на двете страни, впрочем поддържана още когато те са субекти на Югославия.


Още в началото на годината обаче имаше съмнения доколко политическият капитал на Янша може да помогне за преодоляване на такива препятствия.


Разделенията


Независимо от уверенията на Янша разделението "изток - запад" в ЕС само ще се задълбочи, докато в блока се обсъжда влезлият в задънена улица пакт за миграцията. С мерките за сигурност, подсилили защитата на границите в навечерието на председателството, Любляна изпраща 1000 полицаи от резерва и заделя още 2.5 млрд. долара за охраната на границата тази година, пише EurActiv.


Изграждането на новия миграционен пакт е в застой заради пандемията, но това не се харесва на южните държави "на първа линия". Те посрещат най-много мигранти и искат разселването на търсещите убежище в държавите от ЕС да не е доброволно. Обратно, Източна Европа се съпротивлява срещу приемане на мигранти.


"Зеленият" дневен ред на блока след възстановяването, борбата с климатичните промени и нужният преход също ще са актуални в хода на председателството. Това става дни след като България единствена не подкрепи климатичния закон на ЕС.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  Тия хич не любят бойче и няма да му цепят басма. Идат политическите горещници за тиквите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Въпросният Янез Янша беше единственият, който по време на протичането на изборите за Президент в САЩ, поздрави Тръмп за "победата". Стана за смях пред целия свят. Освен това е идеен съмишленик на Орбан. Хич не ще да е пристрастен...

  Дано поне не напакости много.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 3. 3 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Словенците , още едни "приятели" на северномакедонците....

 4. 4 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  РСМ много се надяват на Словения, но ако продължават със своя инат и деструктивност и нашият отговор трябва да остане същия. Впрочем в наш интерес е докато водим преговори с РСМ да се изредят всички стрни на председателското място на ЕС за да могат и те, както стана с Португалия да навлязат в същината на спора и разберат позицията на България.

 5. 5 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  "Македонските власти обаче гледат с по-голям оптимизъм към Любляна"

  По тона на публикацията се усеща , че и Дневник гледа с по-голям оптимизъм към Любляна за отпадане на българското вето , което било единствено , след отпадане ветото на Нидерландия. Дълго време медията ни внушаваше , че ветото на България било единствено , което не излезе така. Дали и сега е единствено , също не се знае преди да има гласуване.

 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  "близкият до Виктор Орбан Янша е на страната на приятеля си в новия ожесточен спор,"

  Македония се надява на Янша , а той очевидно няма никакъв авторитет в ЕС.

 7. 7 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Много е важно и словенското председателство да завърши на 0 за скопците. Тогава ще угаснат и всичките им югославски надежди и можем да кажем, че ветото е имало смисъл.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 8. 8 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боян Таксиров":
  "Въпросният Янез Янша беше единственият, който по време на протичането на изборите за Президент в САЩ, поздрави Тръмп за "победата"

  Покрай Тръмп той поздравяваше и първата дама на САЩ Мелания , която е словенка.

 9. 9 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#8] от "tacheaux":

  Викаш, от патриотизъм го е направил?
  Ако беше патриот по скоро би трябвало да се срамува от проститутката Мелания Кнаус.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 10. 10 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Какъв "скандал" е забъркала португалската министърка точно? Каза истината и това вече е скандално според либерастката икономедийна пропаганда ли?

 11. 11 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  До коментар [#8] от "tacheaux":Викаш, от патриотизъм го е направил?Ако беше патриот по скоро би трябвало да се срамува от проститутката Мелания Кнаус.
  —цитат от коментар 9 на Боян Таксиров


  Да се срамува? Прочете ли биографията на Янша? Такива като него от нищо не се срамуват.

 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Въпросният Янез Янша беше единственият, който по време на протичането на изборите за Президент в САЩ, поздрави Тръмп за "победата". Стана за смях пред целия свят. Освен това е идеен съмишленик на Орбан. Хич не ще да е пристрастен...Дано поне не напакости много.
  —цитат от коментар 2 на Боян Таксиров


  А Радев като се ослушваше два месеца дали да поздрави Байден стана пример за какво?

 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  Какъв "скандал" е забъркала португалската министърка точно? Каза истината и това вече е скандално според либерастката икономедийна пропаганда ли?
  —цитат от коментар 10 на johnniewalker


  Не забравяй Дневник какви позиции заема за Македония. От каквото се гневят македонците от същото се гневи и медията.

 14. 14 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 890 Неутрално

  когато янша е десидент и се бори срещу милошевич и войната в югославия, пърделите, които го ругаят, са били нищожества и ще си останат такива.

 15. 15 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#9] от "Боян Таксиров":

  къде са доказателствата? или да се ругаят хората просто за кеф е част от живота ти? по същия модел мога да твърдя, че се скотоложец.

 16. 16 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 444 Неутрално

  В последните месеци Словения се намеси силно в спора на РСМ с България, и то явно на страната на РСМ. Това компрометира ролята им като председател - как да вярваме че българската позиция ще се чуе като председателят е заел страна в спора, открито ходатайства и прави изявления против българската позиция, позиция на страна членка?

  Можем да очакваме натиск към нас, и предубедени коментари за вината на "една определена страна" (има се предвид България), докато отговорността на другата страна - РСМ която не изпълнява договора който е подписала с България не се споменава - те са целите в бяло.

  Незнам какви очаквания Словения могат да имат от тяхното председателство. По-вероятно е да се случи при председателството на някоя по-отдалечена страна която може да погледне на спора въз основа на фактите, а не като предубеден член на юго-сферата в плен на лоялности и културни обвързаности.

 17. 17 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#15] от "асен георгиев":

  Вярно, тези, които са твърдяли, че е проститутка са загубили делото, заведено от нея за клевета, но все пак...

  https://bit.ly/3hn5en7

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 18. 18 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  До коментар [#10] от "johnniewalker":

  Е в случая ако аз чета правилно са написали че скандал има в Скопие, което си е факт. Но скандал има само там, няма друга държава приела изказването като скандално а и няма и как да има.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  " Самият Янша е осъждан за корупция (по-късно решението е отменено)"
  За разлика от Борисов, чиито присъди за кражба, лъжа и клевета не са отменени.

 20. 20 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  Сериозни атаки срещу България дойдоха от НРО на македончета регистрирано в Словения. Жалко че двете републики измъкнали се от сръбските окови без война и геноцид, сега гледат с носталгия към титовския социализъм.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK