Северна Македония създаде нов природен парк, за да защити балканския рис

Част от защитените зони в Югоизточна Европа, в които живее балканският рис.

Част от защитените зони в Югоизточна Европа, в които живее балканският рис.Парламентът на Северна Македония одобри създаването на национален парк в Шар планина, с което страната ще опита да помогне за оцеляването на балканския рис - застрашен вид, обитаващ тази част от Балканите.


Според Програмата на ООН за защита на околната среда останали са по-малко от 50 животни от този вид и те са разпръснати в няколко природни парка на полуострова. През 2015 г. балканският рис бе обявен за изключително застрашен, което е последната категория преди пълното му изчезване.


В сряда 66 депутати са одобрили създаването на Национален парк "Шар планина", за който се води спор повече от 27 години. Той е на границата с Албания и Косово и това помага за създаването на една от най-големите трансгранични защитени зони в Европа - с обща площ над 2400 квадратни километра.
Така ще се установи и коридор за прехвърляне на север на рисове, които в момента живеят в друга защитена зона в южната част на страната.


Властите в Скопие осигуряват и финансово обезщетение на стопани, изгубили домашни животни, нападнати от дивия хищник, припомня "Ройтерс". Обикновено те ловуват зайци, лисици и малки сърни, но свиването на територията и възможностите да намерят храта ги кара да нападат местни стада. Това е и една от причините да бъдат избивани, а по кръчми в района има препарирани екземпляри, които според природозащитници е знак, че по тях стрелят и залагат капани и бракониери.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4016 Любопитно

  У нас също са регистрирани единични екземпляри от тази рядка котка, но вероятно са само приходящи, без да има реална популация все още :

  https://uniconbg.com/post/19565--kak-risut-se-zavurna-v-strandja.html

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 823 Весело

  Братята ни около Вардар очевидно са решили всичките си проблеми и са се отдали на зелени и прирозащитни каузи!

 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1460 Неутрално
 4. 4 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 158 Любопитно

  У нас също са регистрирани единични екземпляри от тази рядка котка, но вероятно са само приходящи, без да има реална популация все още :https://uniconbg.com/post/19565--kak-risut-se-zavurna-v-strandja.html
  —цитат от коментар 1 на samoedin


  Има и у нас.Ама тея в Източна Албания мязат у суратя на Александър Македонски!🐷👍

  Много съм прост
 5. 5 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2069 Весело

  Интересно ми е дали редакцията си мисли, че никой не се усеща как "курират" новините, които пускат, с цел манипулация? В смисъл - толкова зле го правят, че вероятно и най-върлите дайбългаристи понякога си викат "Абе така няма да стане да превъзпитаме Ганя...". За клетия дето изкла трима души в Германия - нищо. За някакво гласуване в Северна Македония (поне да беше вече създаден паркът и да дадат снимки и т.н.) - новина. Един вид "Вижте колко са напред скопските сърбомани, пък вие не ги пускате в ЕС, ганьовци такива!". :D

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 6. 6 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Не вярвах, че ще се случи, но ви сложих +

 7. 7 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Усещате ли скритото послание? То е: "Вижте с какви големи дела се занимават античките, а ние с какви глупости се занимаваме!".

 8. 8 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2133 Весело

  До коментар [#3] от "Хи-хи":

  Освен че е македонски, също е най - старият рис в света, един вид оригинален рис. Проблемът е че останалите рисове не му признават "идентитетот" и твърдят че "не постои". Някои отиват до там да твърдят че македонскиот и бугарскиот рис всъщност са едно и също, но те са заблудени хора, които не знаят че всъщност бугарскиот рис не е местен рис, а турско-татарски рис.

 9. 9 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#3] от "Хи-хи":

  Имаше един виц за животните в гората. Заекът бил с македонско самосъзнание, и не искал да му викат "зайче-байче", а "Зайче Байчевски"! Зайче Байчевски имал своя теория за произхода на животните. Според него всички животни са с произход от Македония, а само косът идвал от косово...

 10. Интересно ми е дали редакцията си мисли, че никой не се усеща как "курират" новините, които пускат, с цел манипулация? В смисъл - толкова зле го правят, че вероятно и най-върлите дайбългаристи понякога си викат "Абе така няма да стане да превъзпитаме Ганя...". За клетия дето изкла трима души в Германия - нищо. За някакво гласуване в Северна Македония (поне да беше вече създаден паркът и да дадат снимки и т.н.) - новина. Един вид "Вижте колко са напред скопските сърбомани, пък вие не ги пускате в ЕС, ганьовци такива!". :D
  —цитат от коментар 5 на Тюфлекчия


  Истината е в мрежата на Тръмп. Там само такива новини коментираме - истински.

 11. 11 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Поне нещо хубаво да свършат, БРАВО! Добре че още не са се научили как се строят 4 етажни подпорни хотели и как с европарите за опазване на глухара се финансират автомивки...

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тюфлекчия":

  Даниела Горчева
  27 юни в 11:46 ч. · YouTube ·
  Чуйте това. И ти, Георги Величков , и ти, Емил Данаилов . Прочетете и Карнегиевата анкета. И особено заловените писма на гръцки войници, в които се хвалят какво са вършили с българите. Такава чудовищна жестокост, каквато гърци и сърби проявяват в Македония, населена с българи, която те обезбългаряват ето по този начин, не трябва да се забравя - и по много причини.
  Сръбските зверства са описани от френския журналист Анри Пози, който забележете, първоначално е бил сърбофил. А гръцките са описани от чешкия журналист Владимир Сис. И по-полека с подигравките как все ние сме били жертви. Да, жертви сме.
  Защо не се опитате да се подигравате с еврейските жертви? Европа трябва да знае историческата истина. Не защото някой има претенции към тези вече обезбългарени територии. А за да се престане с наглата сръбска и гръцка антибългарска пропаганда и да се престане с фалшификацията на историческата истина. На тия места трябва да има паметници на жертвите, не на терористите.
  Защото най-многобройният народ на Балканите - българският, е избиван не от турците, а от нашите съседи, християни уж. Заради болните им шовинистични бълнувания. Никак не е случайно, че и гърците, и сърбите се изклаха в ужасяващи граждански войни - дотам води десетилетия шовинизъм и пропаганда. И сега не престават да обезбългаряват населнеито, което по чудо се е запазило в техните предели. Пък няма как да си говорим за права на човека, а да изключваме българите от тях. Нали?"

  Такива неща наистина няма да прочетем, ще си четем за см рис...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  Показват на ЕС колко са загрижени за популацията на изчезващ вид котки

 14. 14 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Ние пък сме само с проблеми и не правим нищо за природата.

 15. 15 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Тая карта откъде я взехте. Да не би да е от времето преди Филип II.

 16. 16 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Бракята ще опязят и "македонския" рис толкова, колкото опазиха "македонската"/охридска пастръмка.

 17. 17 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 121 Неутрално

  Този рис е внесен в СМ преди няколко години,защото е бил изчезнал,а спорове за парка се водят от 27 години.Нещо пак смърди от югозапад.

 18. 18 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 805 Неутрално
 19. 19 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":Ние пък сме само с проблеми и не правим нищо за природата.
  —цитат от коментар 14 на falcone


  Глупости.България е втората държава в ЕС след Швеция ,в която има най-много гори. 42 процента от територията на България са гори.Както има и голямо разнообразие на флората и фауната.
  Рисът е изчезнал отдавна в българските земи, но нищо не пречи отново да се създаде популация .Така както стана със зубрите.

 20. 20 Профил на spectrum
  spectrum
  Рейтинг: 56 Неутрално

  Стига вече глупави, тролиращи ганьовци.

 21. 21 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2998 Весело

  Не рис !

  Правилно е рисовски ...

 22. 22 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 256 Неутрално

  България трябва отново да наложи вето. Няма македонски рис, той е българин, иначе има вето

 23. 23 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  До коментар [#22] от "146":

  Че то ветото си стои, или викаш върху него още едно да турим?

 24. 24 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2069 Весело

  България трябва отново да наложи вето. Няма македонски рис, той е българин, иначе има вето
  —цитат от коментар 22 на 146


  А, вече от "балкански рис" (както е познат на науката) стана "македонски рис". Северните антички сами сте си карикатура.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 25. 25 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2069 Весело

  До коментар [#12] от "hamiltonf":

  Абе аз Дневник ги разбирам - грантът си е грант. Явно не могат да се издържат с журналистика - ще го правят с платена пропаганда. Ама не разбирам някои форумци, които със сигурност не виждат и един лев за това, пък ежедневно плюят по родината и сънародниците си. Ей за това вече трябва медицинско обяснение. Иначе тия дето го правят за пари са ясни - навсякъде ги има.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 26. 26 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#22] от "146":Че то ветото си стои, или викаш върху него още едно да турим?
  —цитат от коментар 23 на zxp53317185


  Сложете още един, за всеки случай, за да разберете кой е шефът.

 27. 27 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#26] от "146":

  Татарски фашисти, българките струват две банкноти и гнусната българска фашистка ръка". Това са само част от определенията, които бяха отправени към България и българския народ по време на речта на Драган Гюровски от Младежкия съюз на най-голямата опозиционна партия в РС Македония ВМРО-ДПМНЕ. Гюровски говори на открито събрание на партията в центъра на Скопие, предаде репортер на БГНЕС.


  В словото си младият "политик" използва цялата лексика изпълнена с омраза към България, създадена от времето на бивша Югославия след 1945 г.

  "Няма да преговоряме за това на кого е Гоце Делчев и на кого принадлежат илинденците. Да не би да са забравили за Букурещ от 1913 г., когато разшириха границите си за сметка на Македония и започнаха с асимилация, денационализация и депортация... Няма да има промяна на историята по волята на татарските фашисти...Тази гнусна българска ръка удряше по македонците... Твърдят, че имаме обща история. Разбира се, че имаме. Това е безспорен факт. Единствената обща история са двете червени /сръбски банкноти, за които са се продавали българките, бел.ред./", каза още Гюровски.

  Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски преди две седмици призова: "Договорът за приятелство с България да бъде анулиран".


  До момента нито един македонски политик и общественик не се е разграничил нито от речта на Гюровски, нито от призива на Мицкоски за денонсиране на споразумението с България.

  Гюровски използва терминът "източният съсед" за България, който бе въведен в политическия речник от самия Мицкоски в РСМ.


  Видеото с речта на Драган Гюровски се споделя от младежката организация на ВМРО-ДПМНЕ в социалните мрежи. То бе произнесено преди дни в центъра на македонската столица, уточнява репортерът на БГНЕС. /БГНЕС.
  https://bgnes.bg/news/mladezhkoto-vmro-dpmne-fashistki-tatari-b-lgarkite-struvat-dve-banknoti/

 28. 28 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#27] от "constatator":

  И какво очаквахте след всички обиди към македонския народ и македонския език? След злоупотребата с ветото за вашите националистически цели. Вие просто помагате на националистите от двете страни и неотменимо сте се скарали с хората.
  У нас все повече се говори за прекратяване на преговорите за ЕС. България е прекият виновник, ако това се случи.

 29. 29 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 950 Любопитно

  До коментар [#28] от "146":

  Да не би да твърдите, че обидните термини с които в Македония наричат нас българите са се появили в последната една година когато наложихме ветото?

 30. 30 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#27] от "constatator":

  Това са опозицията, а не представителите на държавата. Защо не публикувате казаното от Джамбаски, Ковачев - евродепутати и министър Захариева.
  И можете да прочетете на този форум как ни наричате.
  Омразата се е надигнала и от двете страни.

 31. 31 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 950 Неутрално

  За омразата сте прав, за съжаление много хора и от България и от Македония тук във форума реагират емоционално и се обиждат едни други. Аз съм влизал в македонския форум - Кайгана и там македонците пишат много обиди за българите, затова не пиша там, няма смисъл да се обиждаме. Мисля, че в скоро време политиците на България и Македония ще намерят общ език и ще се намали говора на омразата между нас. Да живее Македония🇲🇰. Да живее България🇧🇬.

 32. 32 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#31] от "constatator":

  Не вярвам, че ще бъде намерено решение. Работата отиде твърде дълбоко.

 33. 33 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#32] от "146":

  Преди да се разсъмне е най-тъмно. Аз съм сигурен, че в скоро време ще се намери решение.

 34. 34 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#33] от "

  Все по-голям брой интелектуалци настояват правителството да преустанови присъединяването към ЕС. И за започване на преговори има 32 глави. България ще ни спре във всяка глава.
  Мисля, че хората започват да приемат това. Гърците искаха да сменим името, но България иска да изчезнем като народ и език. Не позволявате македонският език да се споменава в ЕС.Кой ще се съгласи на това?

 35. 35 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2069 Весело

  До коментар [#34] от "146":

  Айде друм тогава. Обратно при шумадийците. И те нещо се чумерят на ЕС-то и раздават акъл напоследък. Тоя път обаче няма да има Югославия (нито хървати и словенци да ви хрантутят), а ще си станете "прави сърби", каквато е била и първоначалната идея на любимците ви, дип че Коминтерна и другаря Тито са объркали схемата. Ако може преди това да върнете татаро-фашистките паспорти.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 36. 36 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#34] от "146":Айде друм тогава. Обратно при шумадийците. И те нещо се чумерят на ЕС-то и раздават акъл напоследък. Тоя път обаче няма да има Югославия (нито хървати и словенци да ви хрантутят), а ще си станете "прави сърби", каквато е била и първоначалната идея на любимците ви, дип че Коминтерна и другаря Тито са объркали схемата. Ако може преди това да върнете татаро-фашистките паспорти.
  —цитат от коментар 35 на Тюфлекчия


  ОК.

 37. 37 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 30 Неутрално

  До коментар [#12] от "hamiltonf":

  За какви глупости говориш?

 38. 38 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Аз разбирам че има ужасна омраза към македонците от страна на българите и то открита и почти отвинаги. Това е факт. Аз разбирам че мразите жестоко македонски народ (коеот казва много за самите българи)
  обаче хора - темата е рис! РИС!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK