"Интересите се промениха" - Вучич се замисли дали да мести посолството на Сърбия в Ерусалим

Американският президент Доналд Тръмп със сръбския Александър Вучич и косовския премиер Авдуллах Хоти в Белия дом през септември 2020 г.

© Associated Press

Американският президент Доналд Тръмп със сръбския Александър Вучич и косовския премиер Авдуллах Хоти в Белия дом през септември 2020 г.Предстои Сърбия да реши дали да премести посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим, каквото бе споразумението с американския президент Джо Байдън. Така сръбският президент Александър Вучич даде сигнал, че признаването на Косово от страна на Израел може да постави под въпрос ангажиментите, поети в Белия дом миналата година.


"Израел призна Косово. Говорим с американците и ЕС и ще вземем решения в бъдещето в съответствие с международното право, но и с интересите на Сърбия, а тези интереси се промениха, след като Израел призна Косово", каза Вучич, цитиран от "Болкан инсайт".


Срокът за преместване - съгласно споразумението от септември миналата година - изтича днес. Вучич се срещна с Тръмп в Белия дом през септември миналата година и споразуменията, които подписа заедно с косовския премиер Авдуллах Хоти, бяха приветствани като историческа стъпка към нормализация и разбирателство. Тръмп дори побърза да обяви, че пред него е станала развръзката на вековен конфликт, а Сърбия обяви нова ера в сложните отношения със САЩ.
Всъщност ангажиментите, които двете страни поеха помежду си, бяха малко. Документът включваше взаимно признаване на Израел и Косово, а от сръбска страна - отваряне на представителство на търговската камара и прехвърляне на посолството.


Нарушаване на вечния баланс


Съединените щати преместиха посолството си в Ерусалим през 2017 г. под ръководството на президента Доналд Тръмп - досега само Гватемала и Косово са направили това. Това предизвика напрежение, защото палестинците настояват столицата им да е окупираният Източен Ерусалим, а без споразумение с Израел това е невъзможно. Досега американските президенти се въздържаха от подобна стъпка, въпреки че САЩ са най-важният съюзник на Израел.


Сръбското ръководство прие трудно решението на Израел да признае Косово. В страната Белград виждаше съюзник по този въпрос с трайни икономически интереси в региона, а Вучич се радваше на сърдечни отношения с бившия премиер Нетаняху. Още през есента обаче (а Нетаняху още бе на власт по това време) посланикът в Сърбия даде да се разбере, че решението е необратимо.


Позицията ще се оформи, "като уважаваме приятелството си с Израел, но и като уважаваме себе си", каза още Вучич.


За Сърбия решението - което Вучич все пак се задължи да поеме пред Тръмп - е деликатно. Западната съседка на България традиционно балансира на международната сцена - умение, което Вучич доразви, като задълбочи връзките и със Запада (включително с НАТО), и с Русия, и с Турция, и с Китай. Сърбия обаче е и традиционен приятел със здрави икономически връзки с редица арабски държави, повечето от които (въпреки споразуменията за нормализация) заедно с Анкара не гледат с добро око на местенето на посолства в Ерусалим.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK