Роумингът между Западните Балкани отпадна, остава въпросът за данните

Роумингът между Западните Балкани отпадна, остава въпросът за данните

© Георги КожухаровОт днес между Сърбия, Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина, Албания и Северна Македония няма такси за роуминг при обаждания.


За разговори и съобщения ще се плаща същото, както и в собствената страна на гражданите на която и да било от шестте държави, когато пътуват в друга.


Уловката е в данните, тъй като някои телекоми вероятно ще продължат да прилагат такси за данни и експерти препоръчват потребителите от Западните Балкани да проверяват тарифните си планове, преди да използват интернет в друга от страните.
"Болкан инсайт" цитира организации от региона, според които вероятно ще има ограничения каква част от трафика, предвиден в плана за употреба в страната на местожителство, може да се употребява в чужбина.


Решението влиза в сила като част от споразумение, подписано през 2019 г. на втората Дигитална среща на върха на Западните Балкани в Белград. Предстои работа и по намаляване на таксите между държавите от региона и ЕС, но проектът за това споразумение все още се изработва и се очаква до края на годината.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK