ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

България не покрива минималните стандарти за борба с трафика на хора, смятат САЩ

България не покрива минималните стандарти за борба с трафика на хора, смятат САЩ

© Юлия ЛазароваПравителството на България не е изпълнило напълно минималните стандарти за елиминиране на трафика на хора, но полага значителни усилия, за да го постигне. Това заключение остава в доклада на Държавния департамент на Съединените щати за борбата с трафика на хора, публикуван снощи.


Държавите в доклада са в четири категории на базата както на мащаба на проблема в тях, така и на усилията за справяне с него. Категория 1 са държави, които не са непременно справили се с трафика, но полагат усилия всяка година. В категория 2 държавите не ги покриват, но полагат сериозни усилия. Има и категория 2 под наблюдение, където мащабите на проблема са сериозни. Следващата, трета категория, са държави, които не полагат сериозни усилия. Сред тях изрично се посочват и правителства с документирана политика или модел за трафик на хора, принудителен труд в свързани с правителствата медицински помещения или други, сексуално робство и набирането на деца войници.


България е в категория 2


В третата категория в сегашния доклад са Афганистан, Мианма, Китай, Куба, Еритрея, Северна Корея, Иран, Русия, Южен Судан, Сирия и Туркменистан. Има още държави, но тези са посочени като документирани участници в трафик на хора. Създаването на тази подгрупа стана възможно след промяна в Закона за защита на трафика на хора, с който се признава, че и правителствата могат да участват в него. Поставянето в тази категория означава, че тези страни може да изгубят част от американските помощи, но решения в тази насока може да се очакват едва по-късно тази година.
Докладът обхваща 188 страни и територии и посочва, че коронавирусната пандемия е изложила милиони хора на риск от експлоатация и е отклонила някои правителства от техните усилия за възпиране на трафика на хора.


Усилията са се увеличили, но не са достатъчно


Правителството като цяло е засилило усилията в сравнение с предходния анализиран период, предвид влиянието на коронавирусната пандемия върху способността за борба с трафика на хора, се казва още в документа. Сред положените усилия се посочва отпускане на повече финансиране за настаняване на деца в кризисни центрове, увеличаване на финансирането за националната стратегия за борба с трафика на хора и за националната годишна програма и сътрудничество с чужди правителства по няколко програми с цел възпиране на така наречения трафик на труд. Споменава се и разработването на брошура, която да информира българските работници зад граница за техните трудови права.


Въпреки това правителството не е изпълнило минималните стандарти в няколко ключови области. Властите разследват, преследват и осъждат по-малко трафиканти. Съдилищата продължават да издават условни присъди за повечето трафиканти, чиято вина е призната, като едва 29 процента от тях получава значителни присъди. Това подкопава по-широките усилия в борбата с трафика и отслабва разубеждаващия ефект.


Посочва се още, че корупцията в правоприлагането и съдебната система продължават да забавят прогреса, а предполагаемото съучастие в престъпленията, свързани с трафик на хора, продължава да е безнаказано, пише БТА.


Турция и децата войници


Турция (категория 2) е критикувана, че подкрепяна от нея (оперативно, технически и финансово) въоръжена група в Сирия е участвала в набирането на деца войници, което влиза в критериите на Държавния департамент за трафика на хора.


Отбелязва се, че през 2020 г. са наети и използвани в сражения 820 деца (765 войници и 55 момичета) в Сирия, като близо половината са свързани с групата. Вероятно става дума за "Султан Мурад", обвинявана и преди от САЩ в използването на деца в битка.


Това е първа подобна критика към Турция в годишния доклад. Тя и още 14 страни, в това число Афганистан и Пакистан, са критикувани именно по този показател, което може да се изрази в загуба на американската помощ за подготовка на местните военни.


Критичен поглед и към съюзници


Освен Турция сред изрично предупредените държави, че не полагат достатъчно усилия, са и съюзници на САЩ - като Израел, Норвегия, Нова Зеландия и Португалия - заради отстъплението им от борбата с трафика на хора.


В категорията на провалилите се страни дебютират Гвинея-Бисау и Малайзия. Там си остават Афганистан, Алжир, Мианма, Коморски острови, Куба, Китай, Еритрея, Иран, Никарагуа, Северна Корея, Русия, Южен Судан, Сирия, Туркменистан и Венецуела. Повечето от тези страни вече са обект на американски санкции по други причини.


Шест ценни приятели и партньори на САЩ - Кипър, Израел, Нова Зеландия, Норвегия, Португалия и Швейцария - са понижени от първа категория на страните, които най-добре се справят с трафика на хора, във втора категория. Това означава, че тези страни не отговарят на международните стандарти в борбата с трафика, но полагат достатъчно усилия, за да постигна това. За страните в тази група няма наказателни мерки.


Израел е поставен във втора категория, защото бележи отстъпление по сериозни инициативи в борбата с трафика, в това число и намаляване на разследванията и преследванията на извършителите и сериозен недостиг на персонала в единствената институция, директно натоварена с този въпрос. Нова Зеландия е във втора категория, защото не е инициирала никакво съдебно преследване заради трафика на хора за трудовия пазар и заради малките присъди за трафикантите на деца за сексуална експлоатация. Норвегия е упомената в доклада заради това, че през изминалата година не е предприела съдебни действия срещу нито един случай на трафик на хора и че повдига по-незначителни обвинения на хора, заподозрени в такива дейности. Португалия е посочена заради провал в подобряването на механизма за идентификация на жертвите и заради липсата на гаранции за защита на жертвите на трафика.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK