Защо децата в Дания научават трудно езика си

Защо децата в Дания научават трудно езика си

© Associated PressДания е богата страна с обширна социална система и силно образование. И все пак, изненадващо, датските деца имат проблеми с изучаването на родния си език. В сравнение с норвежките, изучаващи много сходен език, датските деца средно знаят 30% по-малко думи на възраст 15 месеца и им отнема близо две години повече за минало време. В "Хамлет" Уилям Шекспир използва прочутата фраза, че "има нещо гнило в Дания", но може и да е говорел за езика.


Ние сме конгнитивен учен и изследовател на езиците от групата "Пъзелът на датския език" от университета в Орхус и Корнел. С изследването си установихме, че уникалният начин, по който говорят датчаните, затруднява децата в това да усвоят родния си език. А това поставя под въпрос някои основни положения на езиковата наука.


Има три основни причини датският да е толкова сложен. Първо, с около 40 различни гласни звука - в сравнение с между 13 и 15 гласни на английски в зависимост от диалекта - датският има един от най-големите набори от гласни в света. На всичко отгоре датчаните често превръщат съгласните в гласни звуци, когато говорят. И накрая, датчаните обичат също да "изяждат" краищата на думите и да пропускат средно около една четвърт от всички срички. Те правят това не само в непринудена реч, но и когато четат на глас от писмен текст.
Може и други езици може да включват някой от тези фактори, но, изглежда, датският може да е уникален в съчетаването и на трите. В резултат датският завършва с изобилие от звукови последователности с малко съгласни. Тъй като съгласните играят важна роля, помагайки на слушателите да разберат къде започват и свършват думите, преобладаването на гласните звуци на датски, изглежда, затруднява разбирането и ученето. Не е ясно защо и как датският се е оказал с тези странни особености, но резултатът е, както изтъква германският автор Курт Тухолски, че "датският език не е подходящ за говорене... всичко звучи като една дума".


Преди да изследваме начина, по който датските деца учат родния си език, трябваше да разберем дали особеностите на датската реч се отразяват на способността им да го разбират. За целта екипът ни накара


двегодишни датчани да седнат пред екран,


показващ два предмета като кола и маймуна. След това използвахме инструмент за проследяване на очите, за да проследим къде гледат децата, докато слушат датски изречения.


Когато децата чуха богатата на съгласни фраза Find bilen! - което звучи като "Фин беелен" при изговаряне и означава "Намери колата!" - прохождащите биха погледнали към колата доста бързо.


Когато обаче чуха богата на гласни фраза Her er aben! - което звучи като "Хеер аабен" и означава "Ето маймуната!" - на децата отне близо половин секунда повече време да погледнат маймуната. В това изречение, натоварено с гласни, границите между думите стават размити и затрудняват малчуганите да разберат какво се казва. Половин секунда може да не изглежда много, но в света на речта това е много дълго време.


Но дали изобилието от гласни на датски също затруднява децата при усвояването на родния им език? Оказва се, че да. В друго проучване открихме, че малките деца се борят да научат нови думи, когато тези думи са напъхани между много гласни.


Датските деца, разбира се, накрая научават родния си език. Нашата група обаче установи, че ефектите от непрозрачната датска звукова структура не изчезват, когато децата пораснат: Вместо това те, изглежда, оформят начина, по който възрастните датчани възприемат езика си. Дания и Норвегия са тясно свързани исторически, културно, икономически и образователно. Двата езика имат и сходни граматики, системи от минало време и лексика. За разлика от датчаните обаче, норвежците всъщност произнасят съгласните си.


В няколко експеримента помолихме датчани и норвежци да изслушат изречения, в които или някоя дума бе умишлено създадена, за да звучи двусмислено (като нещо средно между "палатка" и "вдлъбнатина") или значението на цялото изречение бе необичайно (като например "Златната рибка купи момче за сестра си"). Установихме, че тъй като речта на датски е толкова двусмислена,


датчаните разчитат много повече на контекста -


включително казаното в разговора преди, какво хората знаят един за друг и общите познания - за да разберат какво казва някой в сравнение с възрастните норвежци.


Заедно тези резултати показват, че начинът, по който хората тълкуват езика, не е статичен, а динамично се адаптира към предизвикателствата, породени от конкретния език или езици, на които говорят.


В рамките на езиковите науки се води дългогодишен дебат за това дали всички езици са еднакво сложни и дали това може да повлияе на това как мозъкът на хората научава и обработва езика. Откритието ни за датския език оспорва идеята, че всички родни езици са еднакво лесни за научаване и използване. Всъщност изучаването на различни езици от раждането може да доведе до различни и отделни начини за обработка на тези езици.


Резултатите ни имат и важни практически последици за хората, които се затрудняват с езика - независимо дали поради травматично събитие като инсулт или поради генетични и други дългосрочни фактори. Днес много интервенции, замислени да подпомогнат възстановяването на езика, се основават на проучвания на един език, обикновено английски. Изследователите предполагат, че тези интервенции ще се прилагат по същия начин за говорещи други езици. Ако обаче езиците се различават значително по начина, по който са научени и обработени, интервенция, която може да работи за един език, може да не работи толкова добре за друг.


Лингвистите са изучавали разликите между езиците и преди, но малцина са били загрижени за възможното въздействие, което тези разлики могат да имат върху вида на обработващите механизми, които се развиват по време на изучаването на езици. Вместо това голяма част от фокуса е върху търсенето на универсални езикови модели, устойчиви за всички или повечето езици. Нашите изследвания обаче показват, че езиковото многообразие може да доведе до вариации в начина, по който учим и обработваме езика. И ако сравнително обикновен език като датския има такива скрити дълбини, кой знае какво ще открием, когато разгледаме по-внимателно около седемте хиляди езика в останалата част на света?

Ключови думи към статията:

Коментари (126)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Норвежците казват, че датчаните говорят същия език но "все едно в устата си имат горещ картоф"

 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4351 Любопитно

  Във всички скандинавски държави говорят много добър английски. Странното е, че дори помежду си особено по-младите поколения разговарят на една смесица която съдържа почти 60% англйски и останалата част е местният език. Няма проблем да се разбереш навсякъде с английски, като започнеш от всички държавни служби, та чак до малкият магазин на ъгъла.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 234 Неутрално

  сега пуснете статия и за финландчетата

 4. 4 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 683 Весело

  Дневник, добро утро! Пийте едно кафе повече, да се събудите!

  ,,Ние сме конгнитивен учен и изследовател на езиците ...."

  ,,Може и други езици може да включват някой от тези фактори, но, изглежда, датският може да е уникален в съчетаването и на трите."

  Може, може......ама не може така😁😆

 5. 5 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  В датския има няколко звука, които ги няма в другите скандинавски езици(като "меко Д", което се чете като нещо средно между пернишко Л, У и Д), които са много размътени при произношение и съответно се свиква много трудно. Освен това всеки си говори собствения диалект - почти няма единна норма. Например на север масово още се пишат две "А" вместо А с точка (все си се чете О), на север масово се четат краесловните съгласни, което в Копенхаген никога няма да се случи.
  Та в резюме това е - много диалекти, липса на норма и много трудно произносими, спеицифично датски звуци

  15.02.1989 - 07.02.2018
 6. 6 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1471 Весело

  Защото шведите са скандинавските германци.
  Датчаните са скандинавските италианци.
  Норвежците......те са си просто норвежци.

 7. 7 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 310 Любопитно

  От ядене на щастливи кокошки и прави краставици,вероятно имат затруднения дечицата.Но притежават добри компютърни умения ,а там в апаратчетата всичко им го обяснява чича Гугъл.🥳👍

  Много съм прост
 8. 8 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":

  Сходно е положението при братята - Няма проблем да се разбереш навсякъде с български, като започнеш от всички държавни служби, та чак до малкият магазин на ъгъла.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 9. 9 Профил на aklapaz
  aklapaz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "Virgin":

  Пълни глупости.

 10. 10 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 589 Любопитно

  До коментар [#1] от "peaspiring":
  Да, пък датчаните казват, че начинът, по който говорят норвежците, е като на малките деца.

 11. 11 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  А в Турция цял живот не са се научили да говорят и държавата е антисоциална и бедна !

  shlshlshlshl
 12. 12 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1113 Весело

  Може и да не им остава време да си учат езика, все пак там може би имат часове по религия и лбгтиа+, все полезни и ценности науки. А и езика се учи вкъщи още от бебешка възраст, ако нямат достатъчно време с родителите, или те са прости и с беден речник, или не ги е грижа...

  мурзилка
 13. 13 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1471 Весело

  До коментар [#6] от "Virgin":Пълни глупости.
  —цитат от коментар 9 на aklapaz

  Може и да е така.
  Но съм го чел в бордовото списание на SAS (Скандинавските авиолинии).
  Щом те го казват....

 14. 14 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Или...
  Датчаните имат проблем с говоренето (поне като малки), но накрая успяват да се оправят и направят Дания, това, което е!
  (Ние нямаме проблем с говоренето...)

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  -Же опре!
  -Уй же опре!

  Това не е френски, а от строителен обект в България :)

 16. 16 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 756 Весело

  До коментар [#5] от "Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич":

  Баце, личи си че си навътре в темата. Как е на датски "Бил съм се бил напил!

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Ми вярно е. Има нещо гнило в Дания. То навсякъде има по нещо гнило, но ние си мислим, че само при нас има.

 18. 18 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1471 Весело

  Във всички скандинавски държави говорят много добър английски. ....
  —цитат от коментар 2 на padrino


  При това литературен.
  Много по-лесно ми е да се разбера на английски с някой скандинавец, отколкото с някой англичанин от някое работническо предградие на Бирмингам. За шотландец дори не ми се говори.

 19. 19 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  Защото има нещо гнило...:) Да учат български .. !

 20. 20 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#6] от "Virgin":

  За справка, като за русофил!
  Дания произвежда най-добрите ветрогенератори!
  Датските "Банг анд Олуфсен" са едни от най-добрите в битовата аудио-визуална електроника
  Датските "Даниш кукис" можеш да си ги купиш както в Нова Зеландия ; така и в Аржентина или Япония или Хавай...
  Дарските корабни двигатели "Бурмайстер-Вайн" са най-разпространените в Световния флот...
  Датските корабни котли "Аалборг" са СТАНДАРТ ЗА СВЕТА и са едни от най-добрите...
  Датско меко сирене можеш да си купиш дори в Русия... (същото не важи са руската бръйнза🤣)
  И тоя списък въобще не е пълен!

 21. 21 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 310 Разстроено

  А в Турция цял живот не са се научили да говорят и държавата е антисоциална и бедна !
  —цитат от коментар 11 на dfjftriktrcdt


  Като България,не ли?😢

  Много съм прост
 22. 22 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 536 Весело

  -Же опре!-Уй же опре!Това не е френски, а от строителен обект в България :)
  —цитат от коментар 15 на realguru


  Има печатна грешка: "опре" се пише "упре" (͡๏̮͡๏)

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Весело

  Аз не виждам никакъв проблем с децата. Рано или късно научават родния си език.
  Плюс това непрекъснато си обогатяват речника след като ходят на училище и четат.
  Да му мислят чужденците, които искат да живеят в Дания.

 24. 24 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#16] от "Wornoxmaniak vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария":
  Как е на датски "Бил съм се бил напил!
  И после :"... и съм се бил бил! " 💡 💭 😁

 25. 25 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Дневник имат проблем с българския...

 26. 26 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 706 Весело

  До коментар [#5] от "Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич":Баце, личи си че си навътре в темата. Как е на датски "Бил съм се бил напил!
  —цитат от коментар 16 на Wornoxmaniak vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария


  Няма такова явление в Дания. Литър водка е 50 долара.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 27. 27 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  За това в един древен и много мъдър език изобщо няма гласни.
  И гласните са проблема, защо полячетата са след датчаните, по езиково образование?

 28. 28 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Във всички скандинавски държави говорят много добър английски. Странното е, че дори помежду си особено по-младите поколения разговарят на една смесица която съдържа почти 60% англйски и останалата част е местният език. Няма проблем да се разбереш навсякъде с английски, като започнеш от всички държавни служби, та чак до малкият магазин на ъгъла.
  —цитат от коментар 2 на padrino


  Това си го спомням много добре - бях на Ексурзия до Скаген- да видя двете морета как се разделят по права линия в различни цветове. Та - малко магазинче за суши, на майната си, в най-забутания Север, около нас обикаляха полярни тюленчета. В магазинчето за суши седи бабка на видима възраст 70-75г., която говори на нещо, което тя мисли, че е датски, но малцина споделят мнението й. Не можем да се разберем нещо и пробвам на английски- човече тая извади по-добър английски от 99.9999% от българите. Да не говорим за Орхус, където и чистачите на улиците знаеха

  15.02.1989 - 07.02.2018
 29. 29 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#5] от "Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич":Баце, личи си че си навътре в темата. Как е на датски "Бил съм се бил напил!
  —цитат от коментар 16 на Wornoxmaniak vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария


  "Бил съм се бил напил!" на датски е "никога няма да гласувам за ГЕРБ.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 30. 30 Профил на riy15648635
  riy15648635
  Рейтинг: 132 Неутрално

  До коментар [#5] от "Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич":Баце, личи си че си навътре в темата. Как е на датски "Бил съм се бил напил!
  —цитат от коментар 16 на Wornoxmaniak vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария


  Питай го как се превежда : Били са ме били били по простата гербаджийска тиква.

 31. 31 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 908 Весело

  Децата на 15 месеца знаели 30% по малко думи...

  Невероятен проблем...

 32. 32 Профил на riy15648635
  riy15648635
  Рейтинг: 132 Неутрално

  [quote#18:"Virgin"][/quote]

  Виждал си ти скандинавец на картинка в учебника по политпросвета са кадри на Народната Милиция. А работника от Бирмингам обикновено се казва Мохамед та и тука не си улучил, другарю старшина.

 33. 33 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 756 Весело

  [quote#26:"FourOhFive"][/quote]

  Сериозно?! Ако съм там ще си сложа край на живота.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 34. 34 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 756 Весело

  До коментар [#29] от "Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич":

  Аз пък ще гласувам

  Жалка история

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 35. 35 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Весело

  До коментар [#16] от "Wornoxmaniak vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария":

  Трябва да изгледаш един невероятен датски филм - "Още по едно", и ще разбереш сам.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 36. 36 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2148 Весело

  А на китайчетата сигурно им е много лесно. Айде стига безмислени статии. По-добре да бяхте написали нещо за клетия сомалиец, жертва на расизАн, дето изкла една камара народ в Германия - това ни интересува повече от драмите на датчаните, които няма да напишат статия ако ще ние да изчезнем.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 37. 37 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#29] от "Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич":Аз пък ще гласувам за ГЕРБ
  —цитат от коментар 34 на Wornoxmaniak vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария


  Внимавай, че това на датски означава падам си по дебели космати мъже

  15.02.1989 - 07.02.2018
 38. 38 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  интересна статия

  (и да не ги мислим датчаните - добре са)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 39. 39 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  Вторачването в подобни глупости има за цел, да открие проблем там, където той не съществува. Това ще даде хляб на маса чиновници, които да до изследват проблема и да измислят някакви компенсаторни програми. После данъкоплатците ще платят масрафа.
  Даже смятам, че нарочно се насърчава младежката безработица, за да объркат психиката на децата и да измислят нови занимания и съответно нови пазари.
  Всичко се върти около това! Утре ще кажат, че бебетата които до 1 годинка могат да плуват, са много по-успешни като възрастни и масата хора ще дават пари за това, ще се строят ниви басейни и т. н..

  Любовта ще спаси света!!!
 40. 40 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Весело

  До коментар [#2] от "padrino":

  В Норвегия, а сигурно и в цялото Скандинавието, е забранено дублирането на филми с английски, било за деца или за възрастни, доказано децата запомнят лесно реплики, текст на песни, превеждат си ги, и са разбрали, че има огромна полза. А примерно у нас, положението е коренно обратно, вече не можеш да намериш недублиран филм, и не само по родните канали, а и по Дисни, НГ, Дискавъри, и т.н., което е отвратително, да не можеш да чуеш гласовете на големи артисти, интонацията им, тембър, а вместо това, слушаш напъните на някой посредствен артист.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  Днес много интервенции, замислени да подпомогнат възстановяването на езика, се основават на проучвания на един език, обикновено английски.
  ========
  От чия глава и произлязла тая глупост?
  Английския е беден и елементарен език....
  За писането да не говорим....
  Чете се нещо което въобще не е написано....

  Bukalemun
 42. 42 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#39] от "hope":

  Това със строежа на басейни и ученето на децата от ранна възраст да плуват е отлична идея.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 43. 42 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2148 Весело

  Днес много интервенции, замислени да подпомогнат възстановяването на езика, се основават на проучвания на един език, обикновено английски.========От чия глава и произлязла тая глупост?Английския е беден и елементарен език....За писането да не говорим....Чете се нещо което въобще не е написано....
  —цитат от коментар 41 на eti mehter


  Старши, знаем че в Магнаурската школа в Симеоново не си учил английски и като всеки такъв повтаряш клишета за езика, които просто не са верни. Не се обаждай по теми, които са ти тъмна Индия, придържай се към задачата и бълвай простотии за Турция и турците - там си по-добър. Беден бил английският...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  До коментар [#21] от "Контрол на съзнанието":

  А в Турция цял живот не са се научили да говорят и държавата е антисоциална и бедна !
  —цитат от коментар 11 на dfjftriktrcdt


  Като България,не ли?😢
  ======
  Не е....
  В Турция, език се учи цял живот.....понеже турския език се състои от 90 хиляди думи и словосъчетаниея....

  Bukalemun
 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  До коментар [#42] от "Тюфлекчия":

  Беден бил английският...
  ========
  И точно поради тая причина....вече от близо век се стараят да го налагат като международен.....

  Bukalemun
 46. 46 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  Крайно време е да се обмисли ОТНОВО една моя СТАРА инициатива за потягане на Езиковия Фронт в планетарен мащаб и създаване на НОВО есперанто...

  Омесваме, значи, колеги, езиковото богатство на света по следния начин:

  1) заемаме от угро-финските езици (унгарски, фински, естонски) думите и произношението.

  2) немската граматика - вкл. навързването на 5-10-15 и повече думи, за да се образува нова дума и възможността едно средно дълго 3-5-10 минутно изречение да бъде завършено с отрицание...

  и всичко това от т. 1 и т. 2

  3) изписано с китайски йероглифи.

  По този начин децата от цял свят ще бъдат поставени в равни условия що се отнася до езика и ще могат да си общуват свободно без необходимост от преводачи.

 47. 47 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4351 Весело

  При това литературен.
  Много по-лесно ми е да се разбера на английски с някой скандинавец, отколкото с някой англичанин от някое работническо предградие на Бирмингам. За шотландец дори не ми се говори.
  —цитат от коментар 18 на Virgin


  Те хора кореняци от Единбург се шашкат малко като отидат в Глазгоу пък колкото за теб, ти нямаш никакъв шанс особенно в южната част на града 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 48. 48 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 756 Весело

  До коментар [#36] от "Тюфлекчия":

  Пишем по теми подбрани от грантодателя. Ако Джо Байдън пукне, може и да не разберем.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 49. 49 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 908 Любопитно

  До коментар [#42] от "Тюфлекчия":

  Защо смяташ че написаното от Ети в случаят е невярно?
  Понеже в английският има най много думи ли?
  Това дали го прави богат език или е обратното, има най много думи защото е беден и по друг начин не може да справи?

 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Весело

  До коментар [#42] от "Тюфлекчия":

  повтаряш клишета
  ======
  Gender...... Ето ти едно английско клише.....
  Направи му буквален бг превод....да те видим.... 7
  Ше направиш........нанай....

  Bukalemun
 51. 51 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  До коментар [#42] от "Тюфлекчия":Беден бил английският...========И точно поради тая причина....вече от близо век се стараят да го налагат като международен.....
  —цитат от коментар 45 на eti mehter


  Сега ми стана ясно защо Турският език още не е станал водещ международен език....😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 52. 52 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Най-големият проблем на Дания е, че лявото правителство взема решителни мерки срещу незаконната имиграция. С това то нарушава две от най-страшните табута в европейската политика: 1. изпълнява това, което е обещало преди изборите и 2. като ляво правителство защитава интересите на работническата класа, а не на тези, които живеят зад триметрови огради.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 53. 53 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4351 Весело

  До коментар [#42] от "Тюфлекчия":повтаряш клишета======Gender...... Ето ти едно английско клише.....Направи му буквален бг превод....да те видим.... 7Ше направиш........нанай....
  —цитат от коментар 50 на eti mehter


  Буквалният превод е "ПОЛ" Друг превод нужен ли ти е? 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 54. 54 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":В Норвегия, а сигурно и в цялото Скандинавието, е забранено дублирането на филми с английски, било за деца или за възрастни, доказано децата запомнят лесно реплики, текст на песни, превеждат си ги, и са разбрали, че има огромна полза. А примерно у нас, положението е коренно обратно, вече не можеш да намериш недублиран филм, и не само по родните канали, а и по Дисни, НГ, Дискавъри, и т.н., което е отвратително, да не можеш да чуеш гласовете на големи артисти, интонацията им, тембър, а вместо това, слушаш напъните на някой посредствен артист.
  —цитат от коментар 40 на hamiltonf


  Всичко се дублира от малка мафия некадърници, които превръщат и една невинна готварска рецепта в епизод на Мечока Йоги. Цвилят като за последно.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 55. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  До коментар [#49] от "mso011053684":

  И именно беднотията на този език го прави удобен като международен...
  За да се учи не само от умни и красиви....
  Това е вид експанзия.....
  В много английски разговорници....на първа страница пише.....
  " за да научите най правилно английски език....първо би трябвало да мислите по английски начин "....
  Поставят дори условия хората....!

  Bukalemun
 56. 56 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  До коментар [#39] от "hope":Това със строежа на басейни и ученето на децата от ранна възраст да плуват е отлична идея.
  —цитат от коментар 42 на DDR


  —-
  Да, примера на беше удачен.
  Не знам на къде ще им заработи въображението. Може да решат, че бебетата трябва да прохождат до 8 месеца или да знаят по 2000 думи на гидина и половина.

  Любовта ще спаси света!!!
 57. 57 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Весело

  До коментар [#53] от "padrino":

  Буквалният превод е "ПОЛ"
  =======
  А буквалния превод на "ПОЛ"....Gender ли е.... :)....?
  Едва ли...!
  Мога да ти изброя поне десетина видове полкове....

  Bukalemun
 58. 58 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4351 Любопитно

  До коментар [#53] от "padrino":Буквалният превод е "ПОЛ"=======А буквалния превод на "ПОЛ"....Gender ли е.... :)....?Едва ли...!Мога да ти изброя поне десетина видове полкове....
  —цитат от коментар 57 на eti mehter


  Башибузука винаги го влече към ПОЛКОВЕ и войни.... та и теб така....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 59. 59 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Весело

  До коментар [#58] от "padrino":

  Башибузука винаги го влече към ПОЛКОВЕ и войни.... та и теб така....
  =======
  Ти мен не ме мисли... В моя език родове няма.....
  Турския език е лишил тези които го употребяват.....да си блъскат главите около 'триъгълника'.... (той, тя, то)....

  Bukalemun
 60. 60 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2148 Весело

  До коментар [#58] от "padrino":

  Да, и ако може срещу някакви разединени княжества, деспотства и бановини, дето едва вдигат по 10 000 души войска, половината селяни с коси и вили. Че после като идват организираните държави с елитни армии монголи-кръвопийци, немски ландскнехти или полски хусари и почва големия бой. :)

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 61. 61 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  [quote#26:"FourOhFive"][/quote]

  Влизаш в магазин за алкохол като в храм, вземаш си талонче с номер и сядаш в чакалнята. Като ти излезе номера, влизаш и пазаруваш. Като видях цените, излязох на мига.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 62. 62 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2148 Весело

  До коментар [#42] от "Тюфлекчия":Беден бил английският...========И точно поради тая причина....вече от близо век се стараят да го налагат като международен.....
  —цитат от коментар 45 на eti mehter


  Значи не знам кой какво се стреми да налага, ама аз съм научил английски не щото са ме карали, а понеже ми е нужно. Почти 20 години работя с цял свят познай на какъв език.

  А относно думата "gender" - това е нова дума, измислена втората половина на ХХ век с конкретна политическа цел. Характерна черта на английския е, че хората там вкарват и нови думи, техни си, когато има нужда да се опише някой нов феномен, а не си прибират чуждици за нови понятия, както правят в повечето езици (вкл. несравнимо по-древни и богати от английския, като корейски и японски например).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 63. 63 Профил на ksj33648463
  ksj33648463
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами защото все повече от тях вкъщи говорят на турски и арабски бе, куха либерастка главо, а датският не им е майчин. И като теглиш чертата ето ти падащо средно ниво. Освен това, либерастията води до десоциализация и просто не общуват с връстниците си. Да излезе на улицата да рита топка ли, за да бъде обрано, пребито или изнасилено от банда черни маймуни, кюрди, цигани и пр.?

 64. 64 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1471 Весело

  [quote#18:"Virgin"]
  —цитат от коментар 32 на riy15648635
  Виждал си ти скандинавец на картинка в учебника по политпросвета са кадри на Народната Милиция. А работника от Бирмингам обикновено се казва Мохамед та и тука не си улучил, другарю старшина.[/quote]

  Много се забавлявам, когато гербав мЮлЮцинер ми обяснява къде съм бил, с кого съм се срещал, с кого съм разговарял и т.н.
  Ай бръм!

 65. 65 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Весело

  До коментар [#62] от "Тюфлекчия":

  Значи не знам кой какво се стреми да налага, ама аз съм научил английски не щото са ме карали, а понеже ми е нужно
  =======
  Ми то е едно и също, бе тюфлек.... :)....

  Между другото....ти от 20, а аз от 30....
  Гледах и наблюдавах как след виденовата зима изведнъж проговорихте на английски....

  Bukalemun
 66. 66 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#49] от "mso011053684":И именно беднотията на този език го прави удобен като международен...За да се учи не само от умни и красиви.... Това е вид експанзия.....В много английски разговорници....на първа страница пише..... " за да научите най правилно английски език....първо би трябвало да мислите по английски начин "....Поставят дори условия хората....!
  —цитат от коментар 55 на eti mehter


  ...няма как да е беден при положение, че е 2 езика в едно - англо-саксконски и нормански. Беден изглежда заради многото чужденци, които го изпозват бедно, за да могат всички да се разберат, може би и за това, че и като модерния български е доста опростен от към падежи, родове и склонения.

  Модерният български е също е комбинация от български и турски и влиянието на втория се вижда в отпадането на голяма 1аст от старинната ни граматика (старо-църковно славянски), само че турските думи имат при нас по-специфична уптореба и друг нюанс (път/калдаръм, езеро/гьол, приятел/авер, сделка/далавера, хавлия, хич, аслъ, демек, барабар, таман)

 67. 67 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 529 Весело

  До коментар [#2] от "padrino":В Норвегия, а сигурно и в цялото Скандинавието, е забранено дублирането на филми с английски, било за деца или за възрастни, доказано децата запомнят лесно реплики, текст на песни, превеждат си ги, и са разбрали, че има огромна полза. А примерно у нас, положението е коренно обратно, вече не можеш да намериш недублиран филм, и не само по родните канали, а и по Дисни, НГ, Дискавъри, и т.н., което е отвратително, да не можеш да чуеш гласовете на големи артисти, интонацията им, тембър, а вместо това, слушаш напъните на някой посредствен артист.
  —цитат от коментар 40 на hamiltonf


  Не се дублира по принцип, всичко е със субтитри, без значение дали английски, шведски или китайски. В Норвегия дори някои норвежки филми и предавания със субтитри.

 68. 68 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Любопитно

  До коментар [#62] от "Тюфлекчия":

  това е нова дума, измислена втората половина на ХХ век с конкретна политическа цел
  ======
  Знам бе.... Също както и думата /геноцид /.....
  Поразителното е, че Ню англо говорящите като тебе....поемат подобни гео политически 'нововъведения' като манна небесна.....
  Големия ви девиз е.... "всичко ново е хубаво"....
  Също както в средата на миналия век....посрещахте съветската армия с хляб и сол....

  Bukalemun
 69. 69 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  До коментар [#21] от "Контрол на съзнанието":А в Турция цял живот не са се научили да говорят и държавата е антисоциална и бедна !—цитат от коментар 11 на dfjftriktrcdtКато България,не ли?😢======Не е....В Турция, език се учи цял живот.....понеже турския език се състои от 90 хиляди думи и словосъчетаниея....
  —цитат от коментар 44 на eti mehter


  Турският език нямал трите рода при неодушовените предмети?
  Турският език нямал падежи?

  А немски език се учи много трудно, над 200 хиляди думи, падежи и ако не знаеш, че прозорец е в среден род се получава както ромите в България говорят български.

  "Искам един баница и един боза"

 70. 70 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Весело

  Башибузука винаги го влече към ПОЛКОВЕ и войни.... та и теб така....
  —цитат от коментар 58 на padrino


  Пръдлино, има други нации, дето са дрънкали оръжие по цял свят, великата някога британия е една от тях!

  Цялата статия е толкоз чужда за нас българите, че дори се налага да измествате темата!

 71. 71 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  До коментар [#69] от "Дария Колев":

  Турският език нямал трите рода при неодушовените предмети?
  ======
  Не само при тях.....няма при всички....
  И вместо английско спомагателни като 'хи' и 'ши'.....в турския идва на помощ опита на индивида. Опит придобит от самото му детство...
  Именно затова езиците са богатство.....
  Богатство което може да бъде овладяно анджак в рамките на един човешки живот....

  Bukalemun
 72. 72 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2148 Весело

  До коментар [#68] от "eti mehter":

  Другарю милиционер - къде точно съм написал, че съм "възхитен" от думата "джендър"/"gender"? Даже като се опитваш да правиш някакви активни мероприятия във форума и ти лъсва милиционерската посредственост. Дет имаше един виц навремето - "Какво е "чисто и просто"?". Няма да разказвам края, че ще ми изтрият коментара, ама ти го знаеш.

  И между другото, аз по време на Виденовата зима бях ученик в Английската в София, та вече знаех прилично английски. Достатъчно за да знам, че не е "беден" език. Ама не спирай да даваш поле на фантазиите си (или по-скоро на опорките, които ти е дал началник-милиционера да ръсиш из форума) - на никого не пречиш.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 73. 73 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Весело

  До коментар [#47] от "padrino":

  " Те хора кореняци от Единбург се шашкат малко като отидат в Глазгоу пък колкото за теб, ти нямаш никакъв шанс особенно в южната част на града 😂😂😂"

  Ми то и у нас някой да отиде из Якорудския край, та да види като ти заговорят на тамошен диалект какво изобщо ще " хванеш" от него ! Аз не успях и 10 % да разбера.....😂🤦‍♂️👍

 74. 74 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Днес много интервенции, замислени да подпомогнат възстановяването на езика, се основават на проучвания на един език, обикновено английски.========От чия глава и произлязла тая глупост?Английския е беден и елементарен език....За писането да не говорим....Чете се нещо което въобще не е написано....
  —цитат от коментар 41 на eti mehter


  Елементарен си ти - в английският има повече думи отколкото в български, турски и гръцки взети заедно. Това че имате досег само с американската книжовна норма, която е от 1000 думи макс е проблем изцяло на вашата неграмотност

  15.02.1989 - 07.02.2018
 75. 75 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2010 Весело

  До коментар [#4] от "Nelumbo":

  ,,Ние сме конгнитивен учен и изследовател на езиците ...."

  Имаме такива преводачи и редактори в Дневник, а сме взели да ги мислим датчанчетата...

 76. 76 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2010 Весело

  До коментар [#26] от "FourOhFive":

   "Как е на датски "Бил съм се бил напил!"

  —цитат от коментар 16 на Wornoxmaniak vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария

  Няма такова явление в Дания. Литър водка е 50 долара."

  И въпреки това хората се напишат до повръщане от крехка юношеска възраст- според представеното във филма "Druk" (на английски: Another Round, на български: "Още по една"?) спечелил Оскар тази година 😀

 77. 77 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2010 Весело

  До коментар [#76] от "plamen_b":

  *напиват*

 78. 78 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  До коментар [#74] от "Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич":

  за гръцкия не съм сигурен

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 79. 79 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#66] от "mengo":

  Думите ,които са преминали от турски в български,в по-голямата си част са от персийски и арабски произход-езика говорен преди 1919г. в Османската империя е османски турски,който по времето на Ататюрк е преработен из основи,именно поради огромното количество персийски и арабски думи,нямащи много общо с концепцията за тюркския произход на турския език и монолитността на турската нация.

 80. 80 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  До коментар [#66] от "mengo":

  граматичните промени на българския от синтетичен (падежен) към аналитичен (безпадежен) не се дължан на турското влияние (в самия турски има падежи, има и инфинитив на глагола, който инфинитив може се употребява като съществително, съчетанието на съществителни също е коренно различно, например "щъркелово гнездо" при нас променяме щъркела, а турците - гнездото, и т.н.)
  промени има само по отношение на лексика - множество заемки от турския, които обаче в самия турски са били заемки - от ирански, от арабски, от гръцки... и от български; а и доста от реално ОСМАНСКИ думи в съвременния турски вече липсват, да не говорим как е променено произношението им, често са неразпознаваеми.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 81. 81 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#74] от "Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич":

  Прекалено многото думи, са не по-малък проблем от прекалено малкото.

  мурзилка
 82. 82 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  До коментар [#76] от "plamen_b":
  Ето какво казва в интервю по повод напиването и датчаните Мад Микелсен ( играещ главния герой във филма) :
  Журналист: Вы в курсе, что ваш фильм «Еще по одной» собрал какие-то космические деньги именно в России? Как думаете почему? Может, дело в общей для наших народов любви к алкоголю? Кстати, вы ведь были у нас на «Комик-Коне», общались с людьми.

  Микелсен: Да-да, у вас и у нас, так сказать, есть репутация, надо это признать. И австралийцы, и шотландцы — тоже с нами. Но ведь кое-какие отношения с алкоголем есть у всех — и у французов, и у итальянцев, и у американцев. Не только датчане и русские верят в то, что два бокала вина кого угодно сделают раскованнее и храбрее. Это общее место. Но фильм ведь не только о выпивке, но и о праздновании жизни. А русские, мне кажется, очень любят фильмы, которые празднуют жизнь. Потому что вся ваша история — это драма. Думаю, в этом смысле вы немного похожи на итальянцев: они умеют видеть свет в самой темной дыре — хоть в бункере, хоть в пещере. Наш фильм — для таких людей.
  https://bit.ly/3dIy0gX

 83. 83 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Вярно е, че във всичките Скандинавски държави местните говорят английски.
  Един финландец ми го обясни: езиковото обучение по английски започва на четири години и продължава през целия училищен курс. След няколко години започва изучаването на втори език и до завършване на средното образование децата знаят много добре писмено и говоримо поне два чужди езика.
  Направили са си сметка, че са малки държави и ако искат да се впишат добре в световната икономика чуждите езици са първа необходимост.
  На другия полюс са южните държави, където ако се заговори някой местен на английски може и да те разбере, но или не говори, а ако говори то е с голям зор.

 84. 84 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  До коментар [#58] от "padrino":Башибузука винаги го влече към ПОЛКОВЕ и войни.... та и теб така....=======Ти мен не ме мисли... В моя език родове няма.....Турския език е лишил тези които го употребяват.....да си блъскат главите около 'триъгълника'.... (той, тя, то)....
  —цитат от коментар 59 на eti mehter


  Ами говори си на турски и за турския език, като мислиш че е толкова съвършен. Но за английският не се натискай много, щото в Симеоново, или в милиционерското в Пазарджик, се е наблягало на руски и турски, по разбираеми причини. На руски, щото сме били губерния, а турски, заради малцинството (нали е трябвало да се внедряват агенти на ДС там).

  Пазете се от доносника vesolr
 85. 85 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  До коментар [#83] от "pamela":Един финландец ми го обясни
  >>> Пристигащите във Финландия имигранти от разни африкански страни предпочитали да изучават не финландски, а по-лесния за тях шведски език. В някои общини пък се правят опити да се въведе английския като служебен език, нещо, което възмущава руската община:" ...Свежеиспеченный городской депутат от Коалиционной партии Динг Ма предлагает ввести в Лаппеенранта английский язык в качестве официального языка обслуживания наравне с финским и шведским. Русскоязычные, живущие в регионе, считают, что это ставит жителей в неравноправное положение.... "
  https://bit.ly/36bnxqb

 86. 86 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Весело

  До коментар [#74] от "Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич":

  Елементарен си ти
  ======
  Естествено че ще съм елементарен.....
  Не си пълня главата с излишизми.... :)....
  Една дума ви пуснаха (Gender).....и ви направиха на кайма..... :)....
  От година и половина.....форума се люшка между простотията и ненужното...

  Bukalemun
 87. 87 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  До коментар [#83] от "pamela":

  И не само в скандинавските държави. В Холандия, Белгия, Швейцария, Австрия е същото, че даже и националисти като французите започнаха да го назнайват английския, особено младите. Затова и хора като Радев щом започнат да сричат на английски и ме хваща срам. Повечето от нашенските политически дървета пък дори и не се опитват да кажат дума на английски, което може да е и добре, поне да не се излагат.

  Пазете се от доносника vesolr
 88. 88 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2639 Весело

  До коментар [#84] от "greeneyes":
  На руски, щото сме били губерния, а турски...
  >>>Губерния не сме били, но вилает сме били.. Тези харвардски историци само смешки разправят в дъждовното утро на националния ни празник:)

 89. 89 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  До коментар [#83] от "pamela":

  Вярно е, че във всичките Скандинавски държави местните говорят английски.
  =======_
  Значи там положението е неспасяемо.....
  Именно затова и заплатите там са големи....
  Работи се на системата.... "вземай парите, забравай езика"....

  Bukalemun
 90. 90 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 908 Неутрално

  До коментар [#55] от "eti mehter":

  Не зная дали е беден има най много думи спрямо другите езици, втори с най много думи е руския език. Повечето лингвисти сочат класическият арабски като най богат език, в смисъл с най много връзки и възможностти.
  Английският няма какво да цо налагат той си е наложен исторически, това е универсалният за планетата език и език който официален в най много държави, но всичко това не го прави най богат език...

 91. 91 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2889 Весело

  До коментар [#88] от "тулса":

  Аха, знам, че така си ва учили в Москва. Само не знам защо не си добавил нещо от родния си руски език. По принцип, ако не напишеш нещо на родния си руски в коментара си, значи някой много те е ядосал и не си сколасал да натъкмиш цитата.

  Пазете се от доносника vesolr
 92. 92 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  До коментар [#89] от "eti mehter":
  Работи се на системата.... "вземай парите, забравай езика"
  >>> Други са причините за благосъстоянието на скандинавски държави. Те някак си съчетават предимствата на доброто владеене на наложилия се като език за международно общуване ( ...а и в бизнеса и науката) английски с развитието на своята култура. Разбира се всяка империя е изисквала един основен език да бъде усвояван и ползван, освен ако не искаш да си някакъв маргинал. Има една интересна книга на С. Унчестър за истински случай- за американски доктор(от 19 век), който извършва убийство в Англия и го затварят в психиатрия при доста комфортни условия. Там той с години извършва голяма работа в съставянето на Оксфордския тълковен речник на английския език. В книгата се съдържат интересни подробности за осъзнатата ранна политика по използване на английския език и като средство за световна доминация.

 93. 93 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Българският също не е лесен език - и като изговаряне, и като граматика, макар да е еволюирал много в сравнение с падежните славянски езици. Вижте как пишат по форумите - нито пълен член, непрекъснато се "мекаМЕ", объркване на словореда, пълно невежество за запетаи и други препинателни знаци. А датският е пословично труден - вижте само какви привилегии и стипендии дават датските университети за прием на студенти от ЕС, но винаги има места в специалностите, в които изучаването на датски е задължително. Финландия също е кошмар като езиково познание! Там съм виждал имена на улици с 40 и повече букви! Да си обичаме българския и да се стремим да пишем правилно на родния си език, а не да се излагаме в чатовете като невежи гьотверени! Защото българският покрай трудностите е извънредно богат език, по което много наподобява на богатството на английския. При това двата езика са претърпели сериозна еволюция в сравнение с германските и славянските езици.

 94. 94 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#55] от "eti mehter":Не зная дали е беден има най много думи спрямо другите езици, втори с най много думи е руския език. Повечето лингвисти сочат класическият арабски като най богат език, в смисъл с най много връзки и възможностти.Английският няма какво да цо налагат той си е наложен исторически, това е универсалният за планетата език и език който официален в най много държави, но всичко това не го прави най богат език...
  —цитат от коментар 90 на mso011053684


  Научи се да слагаш тирета в сравнителните степени! НАЙ-БОГАТИЯТ

 95. 95 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 908 Неутрално

  До коментар [#83] от "pamela":

  Всъщност южните държави и те са поне в училището по този начин. Учат английски и втори чужд предимно френски. Проблемът е, че са големи и си говорят много техните езици и като не упражняваш чуждите ги забравят, доколкото въобще са ги научили...

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  До коментар [#91] от "greeneyes":
  значи някой много те е ядосал .. >>> Ти, драги, само ме забавляваш с необяснимото за мен несъответствие между (относително) висока интелигентност и ирационална, малко животинска русофобия. Това, за "родният ми руски език" е разбира се фикция, но наистина го знам по-добре и от някои ...росияни. Българският език също не ми е толкова зле. За испанския и английския не настоявам толкова , но се оправям добре и с тях.
  Чакам да се изкаже за руския език и арогантния простак ( по негово самопризнание). Той е спец по разобличаване на руското произношение на китайските имена.:)

 98. 98 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 908 Неутрално

  До коментар [#94] от "David Moyseev":

  Колега, слагането на тире минава през отиване на нов екран, слагане на тире и след това връщане на основният екран, отнася се и за повечето други неща. Благодаря ти за съвета но и във бъдещ е няма да ги слагам. Нито ще си правя труд да оправям грешно въведени букви поради натискане на съседно поле на екрана...

 99. 99 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#94] от "David Moyseev":Колега, слагането на тире минава през отиване на нов екран, слагане на тире и след това връщане на основният екран, отнася се и за повечето други неща. Благодаря ти за съвета но и във бъдещ е няма да ги слагам. Нито ще си правя труд да оправям грешно въведени букви поради натискане на съседно поле на екрана...
  —цитат от коментар 98 на mso011053684


  Четеш ли какви простотии пишеш?

 100. 100 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  До коментар [#90] от "mso011053684":

  Руския език е и по разбираем.....за разлика от английския.....
  Четеш това което пишеш.... Пишеш това което говориш.....
  Да не говорим че руските литературни архиви са в пъти по големи от тия на американската библиотека....

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK