Според премиера Янев източниците на Европа за ситуацията в България са спорни

Според премиера Янев източниците на Европа за ситуацията в България са спорни

© blick.ch/videoОбщественото мнение в Европа се формира от националните медии, които невинаги разбират какво се случва тук. Често източниците им са от местните медии, а те в много случаи не са много обективни. Поради това е много трудно да се каже, че това, в което вярва общественото мнение в Европа, е реалната истина. Ако искат да разберат истината, да изпратят репортери тук, да разговорят с обикновените хора на улицата, да си изяснят какво се случва реално."


Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев в обширно интервю за швейцарското издание "Блик". В продължилия близо един час разговор той отговаря на въпроси, обхващащи теми от корупцията и протестите миналото лято до формата, която ще има в бъдеще Европейският съюз.


Според него една от причините България да е определяна като най-корумпираната в ЕС е, че законодателната власт не е много активна в борбата с корупцията. "Според възприятието на обикновените хора парламентът дори нищо не прави. Депутатите не променят законовата рамка, за да бъдат изправени престъпниците пред съда. Няма нито един политик в затвора. Точка. В свободната преса - доколкото я има - се публикуват разследвания и нищо не следва. Това е огромна въпросителна - години наред скандал след скандал и прокуратурата не прави нищо, много случаи изобщо не стигат до съда", обяснява той.
Янев, който няма никакъв политически опит, споделя и мнението си за протестите от миналото лято. "Те показаха, че българската демокрация достига определено ниво на зрялост. Хората разбраха, че имат право не само да протестират, но и гласът им да бъде чут. Видяхме, че обикновените хора, се дистанцират от правителството и парламента, за тях те се превърнаха в нещо чуждо. Това не е нещо нетипично за посткомунистическите общества, но миналото лято хората започнаха да осъзнават, че са сила, която да накара политиците да извършат промяна, а не обратното, не да чакат някоя партия да въведе ред или да поиска обещанията в програмата ѝ да бъдат подкрепени на избори."


Според премиера Янев източниците на Европа за ситуацията в България са спорни

© blick.ch/video


Премиерът уточнява, че тази тенденция не е решаваща и няма да промени страната за няколко месеца, но може да го направи съвсем реално в следващите години.


Запитан какво трябва да се промени, Янев отвръща:

  • "Две неща. Първо, хората да се убедят, че политиката зависи от тяхното мнение. Второ, да се изпрати послание към обществото, че се нуждаем от хора, които не се интересуват от личния си, а от обществения интерес, от общия интерес. Това е и моето послание към политиците. Трябва да се променят законодателната власт и връзките между отделните власти. И тази промяна започва от парламента."

Янев обясни на най-популярната онлайн швейцарска медия, че макар Конституцията да не налага на кабинета много строги ограничения, "в този кратък период от време е трудно да се каже, че променям нещо - затова по-скоро говоря в изказвания и интервюта хората да излязат да гласуват".


Протестите очертават тенденция, но реалните промени стават с демократични средства през парламента.На въпрос дали евросредствата финансират корупцията в България, Янев отговори с "донякъде, да".


"Влязохме в ЕС с големи надежди и очаквания и заради общи ценности и общи интереси. Но всяка страна в съюза следва собствените си интереси. Българите първо мислеха, че парите ще идват от Европа и европейските данъкоплатци ще следят правилното им разходване. Но не е така. Всяка отделна държава отговаря за това. В този случай нашата система не е особено ефективна и затова често общественото мнение смята, че евросредствата не се харчат правилно. Поради това идват обвиненията срещу парламента, прокуратурата, органите на реда, одитиращите институции... Официалните доклади казват "общо взето, сте добре", но обикновените хора не са съгласни.


Отговорността е основно наша, но и Европа има задължения (за контрол над евросредствата).Той допълни, че българите възприемали позицията на европейски политици по повод корупцията в страната като лицемерие. "Не обвинявам българите, защото в края на краищата ЕС е съюз на общи ценности, но интересите са на всяка страна. Не казвам, че има сблъсък на интереси, но представете си политик, избран от своите граждани, да поиска да защитава интересите на друга страна. Това е разговор с българските граждани, който отсъства. Българите пренебрегват този сблъсък между национални интереси и казват, че политици в другите държави грешат. Но те обвиняват погрешните хора."


В разговора става дума и за вижданията на Янев за това в каква посока трябва да се развива Европейският съюз - като клуб на национални държави или като Съединени европейски щати.


"Ще бъде приблизително същото като сега", отвръща премиерът. "Още преди десетина години при подписването на Лисабонския договор лидерите на ЕС заявиха, че идеята за федерализиране не е подходяща. Не виждам как може да се реализира нещо като единна държава, докато няма нужните инструменти за това - едно от тях е европейска федерална армия."


Според него сред тези инструменти е и федерално законодателство: "Сега имаме набор от общи правила, които са почти закони, но не са закони. Ако Европа реши да поеме в тази посока, трябва добре да се подготви от народите от различните страни и да има широката им подкрепа."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK