Същата заплата за по-малко време - експериментът, който променя Исландия

Същата заплата за по-малко време - експериментът, който променя Исландия

© Associated PressИзследователи обявиха за изключителен успех експерименти, при които работниците получават същата сума за по-малко работно време, пише Би Би Си. Това би могло да проправи пътя за въвеждане на четиричасова работна седмица.


Два експеримента, осъществени между 2015 и 2019 г., са довели до запазване или дори увеличаване на продуктивността в повечето работни места. Проектът на правителството и градския съвет на столицата Рейкявик е обхванал над 2500 души - около 1% от работещите исландци.


Много от работещите са се прехвърлили от 40-часова на 35- или 36-часова работна седмица според двата опита на британския мозъчен тръст Autonomy и исландския Association for Sustainable Democracy. Според двете организации новите условия са наложили да бъде премислен начинът, по който се изпълняват задачи; скъсяване на срещите или замяната им с имейли, премахване на ненужните задачи и промяна в смените.
Благодарение на експериментите 86% от служителите в страната вече или работят по-малко време за същата заплата, или биха могли да преговарят за това, обясняват изследователи.Според тях рискът от претоварване и стрес намалява при хората, преминали през промяната.


"Исландия постигна Свещения граал" за хората с фиксирано работно време - същото заплащане за по-малко часове, пише "Блумбърг".


Испания обяви миналата година експеримент с четиричасова работна седмица. Във Финландия финландският премиер Сана Марин е заявявала, че идеята за четиричасова работна седмица си струва да се проучи, тъй като служителите заслужават да оберат някои от плодовете, ако продуктивността се повиши. Правителството ѝ обаче не работи по идеята в момента.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK