Франция систематично екстрадира криминално проявени чужденци

Франция систематично екстрадира криминално проявени чужденци


Указанията са кратки и ясни: срещу криминално проявените чужденци да се действа бързо и последователно. От 2018 г. насам Франция систематично екстрадира радикални ислямисти. Сега се готвят нови екстрадиции на чужденци разказва "Дойче веле".


Указанията на френския вътрешен министър Жералд Дарманен са кратки и ясни: срещу криминално проявените чужденци да се действа бързо и последователно. Да се подлагат на обстойни проверки документите за пребиваване, да се увеличи броят на екстрадициите - особено когато става дума за тежки престъпления като убийство, търговия с наркотици или изнасилване.


"Всички чужденци трябва стриктно да спазват френските закони"


В случаите, когато не се стига веднага до екстрадиране, чужденците, извършили някакво престъпление, получават от властите писмо с напомнянето, че приетите във Франция чужди граждани трябва стриктно да спазват законите и че всяко следващо престъпно деяние ще доведе до проверка на техния статут, като в резултат може да им се наложи да напуснат страната завинаги.
Към момента френското правителство води на отчет около 23 000 радикални ислямисти, от които 1115 са с нередовни документи за пребиваване. От 2018 насам над половината от тях - общо 601 души, са били екстрадирани. Повечето от останалите 514 лица, които биват разглеждани като сериозен риск за сигурността, или излежават присъди в затвора, или предстои да бъдат екстрадирани съвсем скоро.


Над 250 души загинаха във Франция през последните години при различни терористични атентати. Всеки път политиката реагира със затягане на законодателството, а въпросът за екстрадициите отново и отново излиза на дневен ред, включително защото профилът на извършителите се променя. "Напоследък те вече не са французи, които са израснали във Франция и са ходили на училище в страната. През последните две-три години голяма част от нападенията бяха извършени от чужденци", казва експертът по въпросите на тероризма Марк Хекер.


Тази промяна представлява огромно предизвикателство за политиката. Още повече че много страни отказват да приемат обратно своите радикализирани граждани. Франция не екстрадира хора в конфликтни региони, но списъкът със страните, в които Париж не връща чужденци, става все по-къс. Така например значително нарасна броят на екстрадициите в Алжир, Тунис и Мароко, което обаче изправя тези страни пред сериозен проблем. Само в Тунис 25 000 мъже и жени са имали намерение да се включат в гражданската война в Сирия. Около една пета от тях действително са се отправили натам, а след завръщането им в Тунис службите в страната се оказаха изправени пред огромно предизвикателство. "Когато радикални ислямисти биват изпращани в държави, където възможностите за наблюдение и контрол са много по-ограничени, отколкото във Франция например, това определено представлява сериозен проблем за тези страни", казва Марк Хекер.


8000 "активни" ислямисти


Въпреки това опозицията във Франция също подкрепя екстрадициите. И това не е никак учудващо, като се има предвид, че около 8000 от общо 23 000 радикални ислямисти в страната са смятани за "активни".


Но проблемен е не само големият им брой, а също и това, че все по-често атентати се извършват от лица, които не фигурират в официалните регистри. Така например чеченецът Абдулах А., който през октомври 2020 уби френския учител Самюел Пати, изобщо не е бил в радара на властите. Същото важи и за тунизийския атентатор, който уби трима души в църква в Ница.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Браво на Франция. Това трябва да правят всички европейски страни.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3259 Неутрално

  И правилно! БРАВО!

  Еретик
 3. 3 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 966 Любопитно

  А какво предлагате?
  Да ги поощрява ли?

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Лоша Франция, лош Макрон :)

  Джихадистите и те са хора и те имат права, нищо че правят атентати. :)

 5. 5 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Не разбирам това лошо ли е? Преди 5 дни във Виена трима клети афганци на 16, 18 und 23 изнасилиха и убиха момиче на 13години. Единият е с 5 криминални регистрации и е оставен на свобода и не е екстрадиран. Сега родителите на детето ще съдят държавата.

 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Сигурно 1% от общата бройка. Половината са нелегални без адресна регистрация и се мотаят по кварталите, където ченге не стъпва...
  Истината е, че трябва да почнат от имамите и затваряне на джамии.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  Не разбирам това лошо ли е? Преди 5 дни във Виена трима клети афганци на 16, 18 und 23 изнасилиха и убиха момиче на 13години. Единият е с 5 криминални регистрации и е оставен на свобода и не е екстрадиран. Сега родителите на детето ще съдят държавата.
  —цитат от коментар 5 на Гарван


  Във Вюрцбург клет сомалиец изкара няколко души на улицата .... това е ежедневието вече в западна Европа.

 8. 8 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2774 Неутрално
 9. 9 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Късно се сетиха нещо да направят. Полумесецът на Айфеловата кула вече е отлят....С този полк от 8000 (известни, а колко неизвестни ) примитивни нагли,злобни ислямисти в страната бъдещето ще е тъжно, И екстрадицията реално не е наказание за престъпленията им. Трябваше да чукат камъни по 40-50 години някъде в Елзас и тогава да ги екстрадират в арабската им дупка на 70-г възраст....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 10. 10 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Не трябва да ги екстрадират, а да затягат влизането до край!

 11. 11 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  И екстрадицията реално не е наказание за престъпленията им. Трябваше да чукат камъни по 40-50 години някъде в Елзас и тогава да ги екстрадират в арабската им дупка на 70-г възраст....
  —цитат от коментар 9 на Dr_Doolittle


  Като ги екстрадират, те много бързо ще се върнат .... Европа е разграден двор и прииждат отвсякъде, даже през Беларус, както видяхме .... положението е неспасяемо.

 12. 12 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  Малко късно, но все пак в правилната посока.
  Франсетата лека-полека взеха да излизат от розовата мъгла.

  Panta rhei....
 13. 13 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  "Към момента френското правителство води на отчет около 23 000 радикални ислямисти, от които 1115 са с нередовни документи за пребиваване. От 2018 насам над половината от тях - общо 601 души, са били екстрадирани. Повечето от останалите 514 лица, които биват разглеждани като сериозен риск за сигурността, или излежават присъди в затвора, или предстои да бъдат екстрадирани съвсем скоро."
  *
  Ами да променят закона. Да се предвижда отнемане на правото на престой на радикалните ислямисти, също и отнемане на придобито гражданство.

 14. 14 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  Въпреки това опозицията във Франция също подкрепя екстрадициите.
  =============================
  В името на Франция и гражданите й трябва винаги да има съгласие.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 15. 15 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 666 Неутрално

  След дъжд - качулка ! Огромна част от ислямските радикали са с френски паспорт.

 16. 16 Профил на rado_sv
  rado_sv
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Правилно, така трябва да се прави.

 17. 17 Профил на vestonosec
  vestonosec
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Много ясно, няма да си ги хрантутят и тях я!

 18. 18 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Гледайте Клетниците, френски филм от 2015. Въртят го по някоя от кабелните. Като филм е долу-горе, но представя, според мен реалистично, живота в предградията, завладяни от араби и африканци. Жунгла, жунгла. А в такива, бързо но сигурно, се превръщат все повече градове не само във Франция, но и цяла Западна Европа.
  Трябват още политици като Орбан и то на Запад. Но там промиването на мозъци е отишло много напред.

 19. 19 Профил на gelethian
  gelethian
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#18] от "Nedyalko Lazarov":

  Каквото и да си говорим, проблемът е пренаселяването на Земята и продължаващото нарастване на населението в Африка, Азия и Южна Америка. Няма как като има все повече хора и те искат да живеят достойно, Европа или Америка да се спаси от нови мигранти. Реалността е, че повечето от тези хора ще са бедни, необразовани, с друг начин на живот, а често и с друга ценностна система.

  Alea iacta est!
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Много добре правят. Вместо да ги издържат в техните затвори, да отиват там, от където са дошли.

 21. 21 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1771 Весело

  бай Макроне,
  УДРИ таа мачка не е наша!!!

 22. 22 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  До коментар [#18] от "Nedyalko Lazarov":Каквото и да си говорим, проблемът е пренаселяването на Земята и продължаващото нарастване на населението в Африка, Азия и Южна Америка. Няма как като има все повече хора и те искат да живеят достойно, Европа или Америка да се спаси от нови мигранти. Реалността е, че повечето от тези хора ще са бедни, необразовани, с друг начин на живот, а често и с друга ценностна система.
  —цитат от коментар 19 на gelethian

  1956 г населението на Сирия е 4.5 милиона. Преди войната там беше вече повече от 24 милиона.
  При Освобождението населението на България е 3.5 милиона. Сега е малко повече от двойно. След 30 г, при сегашната тенденция ще бъде пак толкова.
  Населението на Африка през 1900 година е 120 милиона. Сега е 1.27 милиарда, а през 2050 година ще бъде 2.5 милиарда. Къде точно ще ги събере Европа, нямам ни най-малка идея. 23. 23 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Това е само за заблуда на населението преди президентските избори. Пряко сила да екстрадират стотина за показ по телевизията. Те не могат да изгонят дори тези които са задължени да напуснат страната. Ще има адвокати, болници, организации за помощ на емигрантите и тям подобни. След една година, решението да напусне територията отпада и всичко започва отначало.

 24. 24 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5475 Неутрално

  "Франция систематично екстрадира криминално проявени чужденци"

  Няма нищо по-логично

 25. 25 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 744 Весело

  Франция систематично екстрадира криминално проявени чужденци
  Има напредък! Преди ги екстерминираха. Без много обяснения.

 26. 26 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 105 Весело

  А кой ше бачка - да ги екстрадира на плантациите за памук 🎃😄☪️🇹🇷

 27. 27 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 702 Неутрално

  "Всички чужденци трябва стриктно да спазват френските закони"
  - Опресивни бели патриахрати, какво стана със ценностите на мултикултурализма и толерантността!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK