Как плащат в Европа за гледане на възрастни

Как плащат в Европа за гледане на възрастни


Българка, която гледа възрастен човек в Германия, спечели знаково дело. Съдът определи, че ѝ се полага заплащане и за времето, в което тя не работи активно, а е на разположение. "Дойче веле" припомня как плащат в някои европейски страни.


Изабела Марчинек знае от личен опит: "Полските болногледачи бягат от Германия към Швейцария". Липсата на почивка и неплатените извънредни часове в Германия са част от ежедневието. В Швейцария Марчинек се грижи за 93-годишна жена, а уговореното време от 42 часа на седмица се спазва.


Добрите условия, в които Изабела Марничек работи, са резултат от едно знаково съдебно дело, спечелено през 2015 година от полска болногледачка. Работодателят ѝ тогава бил осъден да ѝ плати 13 000 швейцарски франка за извънредния труд.
Едно дело в Германия също вече е на път да промени бранша. На 24 юни 2021 година Федералният трудов съд реши, че работещите в тази сфера, а те са предимно жени от Източна Европа, трябва да получават поне минимално заплащане и за часовете, в които не са активно заети с работа, но са на разположение. Голяма част от тях живеят в дома на възрастните хора, за които се грижат, и трябва да са готови да реагират по всяко време. Казусът засяга между 100 000 и 300 000 германски семейства, в които има възрастни и болни хора.


Как е в Швейцария?


След съдебното решение през 2015 година швейцарските власти разработиха стандартизиран трудов договор за бранша. Той регулира работното време: 44 часа седмично, право на почивка - един пълен и още един половин работен ден на седмица, както и заплащането за допълнителните часове, в които болногледачите трябва да са на разположение през нощта - от 25 до 50 процента от почасовото заплащане, в зависимост от състоянието на човека, за когото се грижат.Отделните кантони обаче са отговорни за прилагането на този стандартизиран трудов договор, а част от тях не са приели новите правила, казва Елвира Вигерс от синдиката vpod. През последните няколко години около десет други съдебни дела засилиха обществения интерес и информираност за сектора. Но все още има много проблеми, каза Вигерс, например с неплатени извънредни часове. "В края на краищата се наложи разбирането, че готовността за реакция по всяко време трябва да бъде възнаградена", казва тя.


Семействата, които се възползват от услугите на болногледачи в Швейцария, плащат повече, отколкото тези в Германия. Само таксата за посредническите фирми е между 3800 и 6700 евро. В Швейцария, където стандартът на живот е по-висок от този в Германия, заплатите на болногледачите също са по-добри - те получават между 2100 и 2400 евро чисти пари.


Изабела Марчинек е наета без посредническа фирма. "През първите два месеца в Швейцария снимах списъка с часовете, в които съм работила, и ги пращах по мейл на властите", разказва 58-годишната полякиня.


В Австрия болногледачите са самонаети лица


Болногледачите в частните домове в Австрия са около 60 000. След като беше приет Законът за болногледачите през 2007 година, почти всички в този бранш работят като самоосигуряващи се лица. Понастоящем болногледачите в частните домове са осигурени и регистрирани, но като самонаети лица те нямат право на заплащане за извънреден труд или за време, в което са на разположение. Работните места се осигуряват чрез посреднически агенции, които имат твърде голяма власт и определят заплащането. Дневните ставки за болногледачи варират между 50 и 80 евро бруто. За гледане на възрастни хора се плащат от 2400 до 3000 евро на месец. Семействата получават финансова подкрепа от държавата, ако доходите на лицата, които имат нужда от подобна услуга, са прекалено ниски.


В Германия често разглеждат австрийския модел като пример. "Грижите в домашни условия в повечето случаи не са възможни с класически трудови договори", казва Даниел Шльор от Обединението на болногледачите. "Нашата правна система в момента не предлага решение за хората, които живеят и работят на едно и също място. Спешно имаме нужда от алтернатива, подобна на тази в Австрия", смята той.


Но според Волфганг Мацал, който е професор по трудово и социално право във Виенския университет, австрийският модел не може да служи за подражание. Ако следваш нечии нареждания, "значи си служител, а не предприемач", обяснява Мацал, цитирайки съответното решение на австрийския Върховен съд от 2011 година. "Намирам за скандално, че решение на Върховния съд по този въпрос чисто и просто се игнорира", казва още той.


Браншът се възползва от различния стандарт на живот в Европа


Все още на много места в Европа услугите за гледане на възрастни и болни хора се базират на разликите в заплащането на отделните държави. И търсенето се насочва към все по-бедни страни: "Първо имаше жени от Чехия и Полша, след това румънки и българки, а сега вече се търси персонал от Молдова и Украйна", разказват познавачи на бранша.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Неутрално

  Този пазар на услугите ще се разраства предвид застаряването в развитите страни и е необходимо да бъде регулиран в съответствие със законите валидни в същите тези развити страни по социалното осигуряване на гледачките, мнозинството от които също не са млади жени.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  Този пазар на услугите ще се разраства предвид застаряването в развитите страни и е необходимо да бъде регулиран в съответствие със законите валидни в същите тези развити страни по социалното осигуряване на гледачките, мнозинството от които също не са млади жени.
  —цитат от коментар 1 на daskal1
  И ние сме на този пазар със застаряващо население.У нас обаче както много други неща и този проблем е заметен под чергата и оставен за - после.

 3. 3 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Как се образува цената на тези услуги .
  Колко пенсия трябва да получаваш за да плащаш по 3000 евро за тази услуга??

 4. 4 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#3] от "oua58686497":

  Често държавата или общината доплащат. Нещо като програмите за личен асистент у нас. Понякога децата на възрастните също, но рядко се случва

  malart.blog.bg
 5. 5 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Благодаря.
  Наетите хора обаче не си заплащат квартирата и битовите консумативи .
  Ако се включат тези неща в сметката ще е справедливо .

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1801 Разстроено

  Преди време Иван Кръстев в един много добър аналитичен текст писа, че във връзка с увеличаване продължителността на живота грижата за възрастните хора ще става все по-важен елемент от общото ни живеене.....и разбира се по стара българска традиция не просто не беше чут, а беше удостоен с обилно слюноотделяне....а фактите са си факти!!!

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Пазара на този вид труд се регулира най-вече от търсенето, от стандарта на страната и конкретните финансови възмжности на отделното семейство и леко се изкриовява с помощите съгласно законите в различните страни.
  Очевидно не е най-хубавата работа, но зависи от страшно много различни неща. Понякога дори става дума само за компания, а не за някакъв тежък труд, понякога си е гледане на тежко болни хора - всичко е много индивидуално.

 8. 8 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 114 Неутрално

  За 24ч. 1000 лв./мес. Осигуряваш спане,храна, почивен ден. Без осигуровки. Вадиш от джоба и плащаш. Но всичко е въпрос на договорка.

 9. 9 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 105 Неутрално

  На село за копане с мотиката плащат 300 лв 🎃🤣☪️🇹🇷

 10. 10 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 147 Неутрално

  "И търсенето се насочва към все по-бедни страни: "Първо имаше жени от Чехия и Полша, след това румънки и българки, а сега вече се търси персонал от Молдова и Украйна", разказват познавачи на бранша."

  Брей, имало хора, които работят за още по- малко пари от българите?!?

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 11. 11 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Чакаме появата на роботи болногледачи.

 12. 12 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  Ако чистото на тези хора е 2100 евро в Швейцария, значи там са за оплакване - на тамошните цени. Работата е тежка - виждам какво правят нашите болногледачи в болницата, но са на 8 часа, а тези по семействата са на 7/24.

  E PLVRIBVS VNVM
 13. 13 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Ако чистото на тези хора е 2100 евро в Швейцария, значи там са за оплакване - на тамошните цени.
  —цитат от коментар 12 на PavelCZ

  Е те какво плащат там на тамошни цени - спят в дома, където са ги наели, консумативите са им покрити, получават храна... да не мислиш, че тръгват по мола или по ресторанти? Те са там, за да пращат пари на близките си, или за да си ги спестят и след няколко години да се върнат откъдето са, за да си карат те старините.
  Не са там за да живеят като местните, инак 2000 наистина доникъде не са, ако трябва да плащаш жилище, кола, ток, вода, храна, и т.н.

 14. 14 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Има още една "малка" подробност в цялостната картина с грижите за възразстни хора - в повчето държави от ЕС има лекари-гериатри и гериатрични отделения в болничните заведения, докато у нас след 1989 г. подобни "глезотии" вече няма? Както в детска възраст, така и в старческа възраст човешкият метаболизъм (обмяната на веществата) има особености и именно затова има лекари специалисти, съответно педиатри и гериатри.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK