Иран направи нова стъпка в обогатяването на уран, Западът постави преговорите под въпрос

Иран направи нова стъпка в обогатяването на уран, Западът постави преговорите под въпрос

© Associated PressИран информира Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че планира да произвежда обогатен метален уран с чистота до 20 процента за реакторно гориво, заяви днес МААЕ, предадоха "Ройтерс" и Би Би Си.


Плановете на иранските власти вече провокираха част от преговарящите за връщането в сила на споразумението, ограничило иранската ядрена програма през 2015 г., от което Съединените щати излязоха през 2018 г. В резултат от решението на Вашингтон ислямската република, обвинявана, че използва ядрената си програма за създаване на бомба, започна да нарушава редица ограничения - например за прага на обогатяване на уран или за инспекциите, извършвани от МААЕ.


Иран твърди, че ядрената му програма е единствено за мирни цели.


Какво се променя
МААЕ заяви, че процесът по производство на обогатен метален уран ще включва различни етапи, с което намекна, че ще е необходимо време за неговото осъществяване. Западните сили обаче вече се противопоставиха на производството на малки количества необогатен уран и на иранските планове за производство на обогатен уран, който може да бъде използван за създаването на атомна бомба.


Създаването на обогатен до 20% метал е още една стъпка по пътя към бомбата. Всъщност Техеран е съобщил, че уранов оксид, обогатен до 20%, ще бъде откаран в изследователска лаборатория в Исфахан, а там ще бъде превърнат в уранов тетрафлуорид и след това в обогатен метал.


Заплаха за преговорите


Съединените щати окачествиха днес решението на Иран да обогатява метален уран като стъпка назад, но изтъкнаха, че прозорецът на дипломацията за съживяване на иранското ядрено споразумение все още е отворен. "Тревожно е, че Иран избира да ескалира неизпълнението на задълженията си по ядреното споразумение", това е "поредната злощастна стъпка назад на Иран", заяви говорителят на американския Държавен департамент Нед Прайс.


Великобритания, Франция и Германия изразиха безпокойството си във връзка с решението на Иран да обогатява метален уран и заявиха, че Иран не може убедително да докаже, че има нужда от обогатен уран за граждански цели. Според Лондон няма "убедителна нужда за граждански цели" от обогатяване и изследователска дейност, свързани с метала, и съобщението бележи важна "стъпка в разработката на ядрено оръжие", а това е заплаха за постигнатото по време на преговорите във Виена.


Представителят на Иран в МААЕ твърди, че урановият силицид, който ще бъде произведен "скоро" с помощта на 20% обогатен уран, ще е изцяло за медицински цели и ще помогне в изследователската дейност с радиоизотопи.


Диалогът между шестте сили и Иран в австрийската столица е преминал през шест кръга. Последният приключи на 20 юни без нова дата за следващия. Част от делегациите на участващите държави (Иран, Германия, Франция, Русия, Великобритания, Китай и, индиректно, САЩ) изразяват оптимизъм заради отбелязания напредък, други са предпазливи.

Препъникамък бе искането на Вашингтон свалянето на санкциите срещу Иран да се обвърже не само с придържането към условията на ядрената сделка, а и с нови преговори за иранската ядрена и балистична програма. Техеран отхвърля това, а иска и гаранции, че в бъдеще САЩ няма да излязат отново от споразумението, както направи американският президент Доналд Тръмп.

Новоизбраният президент на Иран, консервативният Ебрахим Раиси, се придържа към искането, изразено от сегашната власт, връщането към сделката да стане едва след свалянето на санкциите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK