На живо

Коронавирусът по света: Гърция започва задължителна ваксинация срещу COVID-19

Коронавирусът по света: Гърция започва задължителна ваксинация срещу COVID-19

© Associated PressДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Лондон разреши на ваксинираните британци да почиват в Европа

От 19 юли напълно ваксинираните британски граждани, пребивавали в страни със среден риск от зараза с COVID-19, няма да бъдат карантинирани след завръщането си, съобщи министърът на транспорта Грант Шапс, цитиран от Ройтерс.


Това ще позволи пътуванията в цяла Европа, включително България, който се намира в списъка на среднорисковите държави на британското правителство. В момента от ЕС Великобритания определя като нискорискови само Малта, Балеарските острови и Гибралтар, откъдето завръщащите се британски граждани не подлежат на карантина. За пътувалите до останалите европейски държави и до САЩ се изискваше да се самоизолират за 10 дни.


Промяната на правилата ще бъде от голяма помощ за авиокомпаниите и туристическите агенции, изпаднали в затруднения през 15-те месеца на ограничения, пише БТА, като се позовава на Ройтерс.


65% от пълнолетните британци са изцяло ваксинирани, което позволява на милиони хора да пътуват в чужбина.
Шапс уточни, че мярката обхваща и постоянно пребиваващите във Великобритания, които са ваксинирани с разрешените за употреба в страната ваксини.


Коронавирусът по света: Гърция започва задължителна ваксинация срещу COVID-19

© Associated Press

Задължителна ваксинация за някои професии започва в Гърция

Гърция ще обяви задължителни ваксинации срещу COVID-19 за определени професионални групи през следващата седмица, заяви правителството, цитирано от Ройтерс.


Миналия месец националната комисия по биоетика препоръча задължително ваксиниране на здравни работници и за работещите в старческите домове само "като крайна мярка", но ръстът на инфекциите принуди правителството да пристъпи към нея.


"Правителството ... получи съответната препоръка от националната комисия по биоетика по отношение на задължителните ваксинации за определени професионални групи", заяви говорителят на кабинета.


Споровете доколко задължителните ваксинации са етични продължават, макар че анкета, показана от гръцката телевизия "Скай" в сряда, показа, че мнозинството гърци подкрепят този ход за конкретни групи, които са в чест контакт с хора.


В четвъртък властите възстановиха ограниченията за ресторантите, баровете и нощните клубове, които могат да приемат само седящи клиенти.


Около 38% от пълнолетното население на Гърция е напълно ваксинирано и правителството предлага стимули за привличането на повече хора, включително безплатен интернет и парични бонуси, за да достигне обхват на ваксинираните от 70% до есента, пише Ройтерс.


Коронавирусът по света: Гърция започва задължителна ваксинация срещу COVID-19

© Associated Press

Премиерът на Люксембург е изписан от болницата

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел беше изписан от болницата, четири дни, след като постъпи на лечение в "сериозно, но не тежко" състояние с COVID-19, съобщи правителството в Люксембург, цитирано от Ройтерс.


Премиерът ще се върне към официалните си задължения още в петък, добавиха от правителството.


Четиридесет и осем годишният Бетел даде положителен резултат на тест за коронавирус, след като се завърна от двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел в края на юни.


Той се лекуваше около 10 дни вкъщи преди лекарите му да го посъветват да се премести в стационар. Бетел е с една доза от ваксината на "Астра Зенека", поставена през май и трябваше да получи втората седмица, след като се разболя.

Швейцария ще признава европейските COVID сертификати

Европейският съюз и Швейцария ще признават взаимно сертификатите за COVID-19 от 9 юли, съобщи Европейската комисия. Швейцария е 30-тата държава в схемата, където освен членовете на ЕС са още Исландия и Норвегия.


Швейцарските сертификати ще бъдат приемани в ЕС при същите условия и ще позволяват неограничено пътуване на ваксинираните и преболедувалите. Ще се признават и извършените в рамките на 72 часа PCR- и на 48 часа антигенни тестове.


"Горещо приветствам, че швейцарските власти са решили да въведат система, базирана на COVID сертификата на ЕС. Това ще позволи на гражданите на ЕС и гражданите на Швейцария да пътуват безопасно и по-свободно това лято", заяви еврокомисарят за правосъдието Дидие Рейндерс.


Коронавирусът по света: Гърция започва задължителна ваксинация срещу COVID-19

© Associated Press

ЕС предлага на Русия взаимно признаване на COVID сертификати

Европейският съюз е предложи на Русия да обсъдят потенциалното взаимно признаване на техните сертификати за ваксинация срещу COVID-19, съобщи Ройтерс като се позова на агенция ТАСС.


Русия използва четири собствени ваксини, които не са одобрени от ЕС или СЗО, като в същото време не е лицензирала други чуждестранни ваксини за употреба.


Кремъл приветства съобщението на посланика на ЕС в Русия Маркус Едерер, че ЕС инициира преговори за взаимно признаване на сертификатите.


"Изявлението на посланика е много забележително и много положително. Смятаме, че ако се отстранят политическите или изкуствените предубеждения, работата може да бъде завършена успешно", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.


След критики от Германия няколко европейски държави, сред които и България, които разрешиха влизането на чужденци, ваксинирани с руската ваксина "Спутник", въведоха изискване за тестване на такива пътници.


Междувременно европейският секретар във френското външно министерство Клеман Бон призова европейските държави да не признават руските и китайски ваксини. В интервю за тв канал "Франс 2", цитирано от ТАСС Бон е призовал за засилване на контрола към влизащите в ЕС пътници и е разкритикувал Гърция, която допуска туристи, ваксинирани с неодобрени от европейския лекарствен регулатор ваксини.


По този повод Песков заяви, че "ковидната дискриминация е неприемлива за всяко демократично обкество", както и че Русия цени готовността за диалог.

COVID-19 инфекциите в Англия се удвояват на шест дни

Инфекциите с COVID-19 в Англия са се увеличили четири пъти за един месец от началото на юни, показа голямо проучване, направено по повод намерението на премиера Борис Джонсън да отвори напълно икономиката след две седмици.


Джонсън заяви, че ще премахне повечето ограничения на 19 юли, въпреки че моделите предполагат, че случаите ще нараснат, казвайки, че е примирен с увеличаването на смъртните случаи от COVID-19, но че животът трябва да се нормализира, съобщи Ройтерс.


Според изследването, водено от "Имперския колеж" в Лондон, случаите се удвояват на всеки шест дни, тъй като нова вълна, подхранвана от "Делта" варианта на коронавируса, набира скорост.


Проучването, едно от най-големите във Великобритания с 47 хил. участници, установи, че националното разпространение е 0.59%, или 1 на 170 души, в сравнение с 0.15% в края на май и началото на юни.


Стивън Райли, професор по динамика на инфекциозните заболявания, заяви че получените данни не дават основания за сваляне на ограниченията.


Изследването установи, че честотата на заразяване с COVID е три пъти по-ниска при хора под 65 години, които са получили две дози ваксина в сравнение с тези, които са били неваксинирани, което показва важността на разпространението на ваксината за намаляване на броя на случаите.


Коронавирусът по света: Гърция започва задължителна ваксинация срещу COVID-19

© Associated Press

Ваксините ограничават мутациите на коронавируса

Ваксините срещу COVID-19 могатда ограничават "необузданата еволюция" на новия коронавирус, като лимитират създаването на нови мутации, съобщиха авторите проучване за анализ на данни nference, цитирано от Ройтерс.


Изследването е анализирало генни последователности във вирусни проби, получени от 30 пациенти, които не са били ваксинирани с COVID-19, и 23 ваксинирани, които са се разболели въпреки това.


Според резултатите, публикувани в medRxiv, колкото повече вирусът мутира, толкова по-малко вероятно е антителата от ваксините и прилаганите терапии, да бъдат напълно ефективни. В сравнение с вирусни проби от неваксинирани пациенти, пробите от ваксинирани болни от COVID-19, показват значително по-малко мутации на шипа на вируса, чрез който той прониква в клетките.


Колкото повече хора се заразяват, толкова повече възможности има вирусът да мутира, докато прави копия от себе си в тялото на реципиента. Потискането на броя на копията, направени при ваксинирани хора, намалява и шансовете за мутация, смятат авторите.


"Това проучване представя първите известни доказателства, че ваксините срещу COVID-19 значително ограничават ... евакуационните пътища, достъпни за SARS-CoV-2", съобщава Ройтерс, като се позовава на публикацията.

САЩ остават затворени за чужденци

Администрацията на президента Джо Байдън няма да премахне незабавно каквито и да било международни ограничения за пътуване, въпреки че е изправена пред нарастващ натиск от американски бизнес групи и депутати, заяви представител на Белия дом пред Ройтерс


През юни САЩ сформираха работни групи с Европейския съюз, Обединеното кралство, Канада и Мексико, за да обсъждат премахването на ограниченията за пътуване до САЩ, които продължават за т.нар. несъществени пътувания, включително туризъм.


"Въпреки че тези групи се срещнаха няколко пъти, предстоят допълнителни дискусии, преди да можем да обявим следващи стъпки за възобновяване на пътуването с която и да е държава", каза представителят на Белия дом пред Ройтерс.


"Постигнахме огромен напредък в страната си в усилията си за ваксинация, както и много от тези други страни, но искаме да гарантираме, че се движим съзнателно и сме в състояние да отворим устойчиво международните пътувания, когато това е безопасно."


ЕС премахна още през юни ограниченият за пътуване на ваксинирани американци, като изрази надежда, че това ще бъде последвано от реципрочни действия от страна на Вашингтон.

СЗО предупреди срещу прибързаното сваляне на ограниченията

Световната здравна организация призова държавите да бъдат крайно предпазливи при отварянето на икономиките си и свалянето на ограниченията, за да не загубят постигнатото в борбата срещу COVID-19. Директорът на програмата за извънредни здравни ситуаци Майкъл Райън напомни, че така е станало миналото лято, като ефектът от затварянето през пролетта е бил загубен още в края на лятото и част от държавите пострадаха от силна втора вълна.


Пандемията от COVID-19 е отнела живота на над 4 милиона души по света, съобщи днес генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Франс прес.


"Вече прехвърлихме трагичния праг от четири милиона регистрирани починали от КОВИД-19, като броят им със сигурност е по-малък от реалния", каза той, цитиран от БТА.

Португалия се върна към нивата на заразяване от зимата

Португалия съобщи за 3285 новозаразени с коронавируса за денонощие, което е с близо 40 процента повече в сравнение със същия ден миналата седмица, предаде Ройтерс. За последно 3000 новозаразени за денонощие имаше през февруари.


Повечето нови случаи са сред неваксинирани млади хора. Близо 90% от случаите са с "Делта" варианта на коронавируса, установен за първи път в Индия.


В 45 общини, включително в Лисабон и в Порто, вече е наложен вечерен час. През уикендите ресторантите и магазините, които не са за хранителни стоки, трябва да затварят по-рано на някои места.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  > напомни, че така е станало миналото лято, като ефектът
  > от затварянето през пролетта е бил загубен още в края на лятото

  Изключително неочаквано сезонните ОРЗ-та са ... сезонни ?

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  “така е станало миналото лято, като ефектът от затварянето през пролетта е бил загубен още в края на лятото и част от държавите пострадаха от силна втора вълна.”

  Миналото лято нямаше “панацея”-ваксини. Или СЗО не вярва на ваксините, че предпазват от Ковид?
  Ако СЗО не вярва на ваксините, “простият гражданин” още по-малко ще вярва на когото и да е и за каквото и да е.
  После, някои “мисирки” се чудят що имало конспиративни теории!? Лицемерно загрижени сме за починалите 4 млн. души уж от Ковид, а останалите над 100 млн. починали - “кучета ги яли”!

 3. 3 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#2] от "wanderer":

  > загрижени сме за починалите 4 млн. души уж от Ковид

  Всяка година от глад умират 3 милиона деца под 5 годишна възраст:

  > Undernutrition is a contributory factor in the death of 3.1 million children under five every year.

  Изобщо не става дума за по-големи деца или възрастни.

  કટાક્ષ
 4. 4 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  При 60% ваксинирани в Португалия как така заболелите растат, нека компетентните ваксъри да обяснят, защото засега "науката" мълчи? В САЩ също растат новите случаи(35 000), нещо колективен имунитет щеше да има, ала бала?

  Къде е професора Кунчев да обясни научно какво става, нали той щеше да налага задължително ваксиниране.

 5. 5 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  "Коронавирусът по света: САЩ остават затворени за чужди туристи"

  За разлика от България , която остава отворена за руски туристи независимо от това , че Русия в момента поставя рекорди от заразени и болни от ковид19. За управляващите в България е важно да задоволим интересите на руските собственици на имоти у нас. Няма значение , че те разпространят заразата в България и че поради този факт ще откажат много други туристи да почиват на българското черноморие.

 6. 6 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#5] от "tacheaux":

  > Няма значение , че те разпространят заразата в България
  > и че поради този факт ще откажат много други туристи

  кои са тия другите ? щото отдавна сме разпродали значителна част от територията на руснаците.

  કટાક્ષ
 7. 7 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  "Коронавирусът по света: САЩ остават затворени за чужди туристи"
  ===
  Тези през оградата не се броят.

 8. 8 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#4] от "otrqdnik":

  В Израел и Великобритания също си се качват. Само че докато в Израел директно почнаха да връщат мерки, независимо дали си боцкан или не, във Великобритания почнаха да се блъскат по гърдите, че всичко е 6, нямало толкова хоспитализации, след 10-ина дена ще отворят всичко и ще е нормално да имат по 100 000 ежедневни случая.

 9. 9 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  До коментар [#5] от "tacheaux":> Няма значение , че те разпространят заразата в България > и че поради този факт ще откажат много други туристикои са тия другите ? щото отдавна сме разпродали значителна част от територията на руснаците.
  —цитат от коментар 6 на Ан Он


  Викаш , България вече няма суверенитет над българското черноморие, което се е превърнало в автономна провинция на Русия?

 10. 10 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1047 Весело

  В 45 общини, включително в Лисабон и в Порто, вече е наложен вечерен час. През уикендите ресторантите и магазините, които не са за хранителни стоки, трябва да затварят по-рано на някои места.

  Какъв е медицинският смисъл от затварянето на ресторантите и магазините за нехранителни стоки по-рано? И то през уикендите! Защо, по дяволите, се правят тези идиотщини???

 11. 11 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#9] от "tacheaux":

  Викаш, Крим е украинска територия ?

  કટાક્ષ
 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#9] от "tacheaux":

  Имаше един стар виц

  - с кого граничи Русия ?
  - с когото си поиска

  કટાક્ષ
 13. 13 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#7] от "Nedyalko Lazarov":

  Тези през ограгада не са туристи, а гарантиран елокторат за По-Най-Демократическата Партия в цялата Вселена.

  Panta rhei....
 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Разстроено

  бо джо оплеска всичко, което можа!
  За популистите е много по-лесно да спечелят избори, отколкото да управляват ефективно и в обществена полза...
  Имаме още няколко дни за да помислим върху това...

 15. 15 Профил на pspa
  pspa
  Рейтинг: 370 Неутрално

  "COVID-19 инфекциите в Англия се удвояват на шест дни"
  Няма страшно, важното е, че снощи играха на практика пред почти пълен стадон, какво им пука на англичаните за някакви си щамове, те са безсмъртни.

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Весело

  ... Според изследването, водено от "Имперския колеж" в Лондон ...

  "Имперския колеж"?

  Ма драги жуеналисти, не трябва да преписвате буквално каквото ви преведе чичко Гугъл!

  "Импириъл колидж" е със статут на институция и нарицателно, та буквалният му превод е не само смешен, но и срамен!

 17. 17 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  COVID-19 инфекциите в Англия се удвояват на шест дни
  ==============================

  Това е невъзможно!
  В Англия над 50% са ваксинирани.

 18. 18 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Наближава времето, когато ще признаем, че единствения ефективен метод за борба с коронавируса е изграждането на естествен имунитет. Пртугалия, Израел, Великобритания, САЩ - всички тия постигнаха завидни резултати във ваксинирането, но за съжаление явно не успяват да овладеят ситуацията. И това е нормално, да се случва. Специалистите му викат азбучна истина на епидемиологията. Има сезонни вируси и се наричат сезонни, защото мутират. Ковида не е изключение и няма как да бъде. Добрата новина е, че заболелите от SARS COV1 имат имунитет вече 17 години - това го доказа едно проучване преди няколко седмици. По непотвърдени данни на медико-диагностичните лаборатории в България над 2 милиона са прекарали вируса. Тези хора вече имат най-добрата защита - срещу всички части на вируса. Имат лигавична защита, която е първия и най-добър щит. Ваксинираните нямат подобни защити, те са имунизирани само срещу шипчето на вируса във вида му от алфа варианта. Така, че успешно вървим към естествен коелктивен имунитет, каквито и глупости да ви говорят политиците. Ако с политика и математика се бореха вируси, нямаше да има нужда да се учи медицина. Но ластик-меркаджиите толкова си могат.

 19. 19 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1132 Любопитно

  От тоя институт смятали, от другия пресмятали, а фактите доказват, че на вируса не му пука от ваксини и ограничителни мерки. Важното е да има истерии и да се броят трупове, световния хорор продължава да действа, а хората с по-лабилни нервни системи изпадат в амок...

 20. 20 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1965 Весело

  Двама станаха четирима, бързо затваряйте моловете, хотелите и приоритетно малкия бизнес разбира се ! Там дето влизат по 3 човека на ден има няма там риска от зараза най голям :)) Маските на лицето, ковид тапите на гъза и всички ще фотосинтезираме, докато не намерим решение на вирусите веднъж завинаги :))))

  Искам да доживеете да видите децата и внуците си вързани с вериги :))) Искам да доживеете да видите как вашата линия бива затрита, а вие вече сте безпомощни да направите нещо :))) Искам да си отидете от този свят, с ясната мисъл, че дори да е тъмен век изпълнен с песимизъм, мизерия и пълна липса на свобода, поне си оцелял корона вируса :)))

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 22. 22 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#18] от "4u4o":

  > Наближава времето, когато ще признаем, че единствения ефективен
  > метод за борба с коронавируса е изграждането на естествен имунитет.

  Огнехвъргачките също вършат работа.

  કટાક્ષ
 23. 23 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#4] от "otrqdnik":

  "Повечето нови случаи са сред неваксинирани млади хора." Функционална грамотност, не Ви трябва професор Кунчев за четене с разбиране, учи се във втори клас...

 24. 24 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  До коментар [#18] от "4u4o":

  Веселото ще стане наесен. Сега всички ваксинирани с упование се радват на механичното си разбиране за имунната система и огромната армия антитела, дето им патрулира из кръвчицата.

  Въпросът е, че имунната система е сложно нещо и понякога НЕ искаш да работи прекалено ентусиазирано. Да видим какво ще стане, когато армията супер-дупер специализирани антитела трябва да съжителства с мутирала 'рона наесен плюс всички останали вируси.

  Накрая ще се окаже, че най-добрата защита е носът ти да е налазен от обикновени настинки и банални есенни вируси, та 'роната да няма за къде да се захване. Това, плюс проветриви помещения и малко осъзнаване къде има предпоставки за аерозолизация. Защото всеки вирус, превърнат в аерозол, става биологично оръжие. В тоя ред на мисли може да се окаже, че някой да те плюе с капки е почти безобидно, но да седиш във вентилирано помещение, макар надалеч от хора, е опасно.

 25. 25 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#18] от "4u4o":

  Стига сте говорили глупости. И преболедували хора се разболяват и вторият път е дори е по-тежко. При условие, че има ваксини, е малоумно да чакаме хората да се разболеят, да видим дали ще оцелеят и да оставим вируса да мутира.

 26. 26 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#18] от "4u4o":Стига сте говорили глупости. И преболедували хора се разболяват и вторият път е дори е по-тежко. При условие, че има ваксини, е малоумно да чакаме хората да се разболеят, да видим дали ще оцелеят и да оставим вируса да мутира.
  —цитат от коментар 25 на tediblabla


  До сега има данни само за "преболедували" по PCR-тест. Нищожни са данните за новозаразени с доказано налични предварително антитела.

 27. 27 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2876 Любопитно

  “Проучването, едно от най-големите във Великобритания с 47 хил. участници, установи, че националното разпространение е 0.59%, или 1 на 170 души, в сравнение с 0.15% в края на май и началото на юни.”

  Не може проучвателите да не знаят колко от тия 47 хил. са ваксинирани (възрастните неваксинирани били три пъти повече). Защо тогава премълчават какъв е коефициетът на разпространение сред ваксинирани (по двете ваксини и тия с една доза) и отделно за неваксинираните.
  За да премълчат, явно, истината не е политкоректна. Сиреч, преболедувалите (положителен PCR) имат имунитет в сравнение с ваксинираните.
  А твърдението, че ваксината (част от иРНК, кодираща Спайк-протеина) възпрепятствала мутациите на вируса е повече от комично. Колкото е вярно едното, толкова и другото - улеснява мутациите. При наличие на антитела в организма, вирусът ще се култивира в клетката докато “намери решение” да преодолее/заобиколи наличните антитела. Тая цитокинична буря при хора със по-силна имунна система на какво друго да се дължи!?

 28. 28 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2876 Весело

  До коментар [#5] от "tacheaux":

  “Няма значение , че те разпространят заразата ”

  Ами, руснаците идат ваксинирани. Само антиваксърите подозират ваксинираните като скрити заразоносители, а “мигрантите” - открити заразоносители.
  Да не сте сменили политкоректността си от “ваксане” (на измислени ценности) на антиваксърска (съмнявай се във всичко!)?

 29. 29 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1343 Любопитно

  Т.е. Израел и Англия са пример, че ваксината не работи, така ли да го разбирам?
  Щото там са по над 80% ваксинирани и изолирани.

 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Борето се бил примирил с увеличаването на смъртните случаи - лесно е да се примириш с чуждата смърт, малко по-трудно когато нещата се случват около теб.
  А какво щше стане на острова след мачовте и Уимбилдън, предстои да видим.
  То и това с руснаците не е проста работа и наистина трябва персонала по морето да е 100% ваксиниран, защото покрай туристическия бизнес, да не изгорят и останалите хора.

 31. 31 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Пртугалия, Израел, Великобритания, САЩ - всички тия постигнаха завидни резултати във ваксинирането
  —цитат от коментар 18 на 4u4o


  Португалия е слаба ракия. Образцови държави с над 40% напълно ваксинирани фром топ то боттом:
  Малта, ОАЕ, Исландия, Бахрейн, Чили, Израел, Пуерто Рико, Монголия, Катар, Уругвай, УК, УС, Унгария, Кипър, Испания
  https://ig.ft.com/coronavirus-vaccine-tracker/


  всички ваксинирани с упование се радват на механичното си разбиране за имунната система и огромната армия антитела, дето им патрулира из кръвчицата.
  —цитат от коментар 24 на lil_alex


  Тия пък за какво са им? УчЕните от федеато вече обявиха, че меренето на антитела е та@ак и няма практическа стойност
  https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-brief-fda-advises-against-use-sars-cov-2-antibody-test-results-evaluate-immunity-or-protection

 32. 32 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#25] от "tediblabla":

  алаху акбар

 33. 33 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#30] от "tsvetko_51":

  > А какво ще стане на острова след мачовте и Уимбилдън,

  Пореден Ужас. А спомена от хорото в Калофер още не е избледнял.

  કટાક્ષ
 34. 34 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#27] от "wanderer":

  > . Тая цитокинична буря при хора със по-силна имунна система на какво друго да се дължи!?

  Човек много сложно се изказваш.

  Предавам се.

  કટાક્ષ
 35. 35 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 354 Неутрално

  “Проучването, едно от най-големите във Великобритания с 47 хил. участници, установи, че националното разпространение е 0.59%, или 1 на 170 души, в сравнение с 0.15% в края на май и началото на юни.”Не може проучвателите да не знаят колко от тия 47 хил. са ваксинирани (възрастните неваксинирани били три пъти повече). Защо тогава премълчават какъв е коефициетът на разпространение сред ваксинирани (по двете ваксини и тия с една доза) и отделно за неваксинираните.За да премълчат, явно, истината не е политкоректна. Сиреч, преболедувалите (положителен PCR) имат имунитет в сравнение с ваксинираните.А твърдението, че ваксината (част от иРНК, кодираща Спайк-протеина) възпрепятствала мутациите на вируса е повече от комично. Колкото е вярно едното, толкова и другото - улеснява мутациите. При наличие на антитела в организма, вирусът ще се култивира в клетката докато “намери решение” да преодолее/заобиколи наличните антитела. Тая цитокинична буря при хора със по-силна имунна система на какво друго да се дължи!?
  —цитат от коментар 27 на wanderer


  Щото явно е станало ясно, че тъпите ваксини не правят нищо. Язък че се ваксинирах, особено първия път ми понесе като да ме е тръшнала коронка.

 36. 36 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#25] от "tediblabla":

  > и да оставим вируса да мутира.

  Това звучи страшно !

  Науката измисли ли вече как да спре еволюцията ?

  Макар че вирусите май се водят 'парченца нежива природа' дето не участват в еволюцията ?

  કટાક્ષ
 37. 37 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 684 Любопитно

  COVID-19 инфекциите в Англия се удвояват на шест дни==============================Това е невъзможно!В Англия над 50% са ваксинирани.
  —цитат от коментар 17 на atmanpg


  Какви капацитети се намират само във форума. УК дори е на 66% ваксинирани, но това при население от над 65 милиона са към 30 милиона неваксинирани, сред които вирусът не само може да се разпространява без всякакви пречки, но и те са перфектните суперспредъри. Да не говориме, че случващото се в Англия е и катастрофа за ваксината на Астра Зенека - до степен, че дори и те за в бъдеще се преориентират към Пфайзер. Та ваксина не е същото като ваксина, гледахме го вече и в Чили и Уругвай, където също имат страхотни ваксинационни квоти, но като е с китайските боклуци, толкова и помага. В Израел където са с Пфайзер заразата е далеч по ограничена, въпреки че и там над една трета от населението не ще да се ваксинира, и то както винаги най-малоумната част - свръхрелигиозните евреи и арабите. И все пак Израел вече взема отново мерки за ограничаване на заразата - пълен контраст с лудостта в Англия където отново мислят да правят експерименти със здравето на населението си...

 38. 38 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#24] от "lil_alex":

  > Веселото ще стане наесен.

  Съгласен - подготвяйте се. Купувайте земя докато е време.

  કટાક્ષ
 39. 39 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#37] от "antikommunist":

  > И все пак Израел вече взема отново мерки за ограничаване на
  > заразата - пълен контраст с лудостта в Англия където отново
  > мислят да правят експерименти със здравето на населението си.

  Е тука изпадна в Амок.

  И какво правим значи ?

  કટાક્ષ
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  А българите още се чудят, защо трябва да се ваксинират.

 41. 41 Профил на ascot
  ascot
  Рейтинг: 157 Неутрално

  До коментар [#35] от "Ipolit":

  Тъп си ти.

 42. 42 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  А българите още се чудят, защо трябва да се ваксинират.
  —цитат от коментар 40 на Роси


  Що?
  Ти да не би да знаеш отговора на този въпрос?

 43. 43 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2273 Весело

  Ще признава Швейцария, къде ще върви да не признава европейските Ковид удостоверения.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 44. 44 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Любопитно

  Тези, които още не са получили втората доза, за тях никакви екстри ли няма?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 45. 45 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Джонсън заяви, че ще премахне повечето ограничения на 19 юли
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Фатално решение!

  Големият американски учЕн др Мъри е открил, че един от основните разпространители на Делтата са ваксинираните. Причината е че седесето отмени препоръката за тестване на ваксинирани, освен ако не са вече за болница (туй е за да не разваляме излишно процента на Защита). По тоя начин безсимптомните ваксинирани щъкат свободно и разпространяват Зараза (гледаш го един такъв любезен, културен, усмихнат, обаче а си отвори устата и ти метне Делтата). Направени са изследвания и е установено, че Делтата върлува сред групи от населението, които са на +90% ваксинирани - нема как да са я хванали отругаде.
  Др Мъри дава пример и от Шотландия - там 52% са напълно ваксинирани, а цифрите от 7 юли са:
  - хванали Ковидя : 3.799
  - гушнали букетя - 5
  https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-daily-data-for-scotland/
  Шотландия е с население 5,4 млн

  Препоръката на др Мъри е ваксинираните да спазват Мерките и си носят маските (може би ще се издаде и нова наредба да носят 2 ката маски)
  https://www.businessinsider.com/covid-expert-vaccinated-people-can-spread-the-delta-variant-2021-7

 46. 46 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  "САЩ остават затворени за чужди туристи"

  Дедо Джо нали щеше да ги оправи

 47. 47 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2794 Неутрално

  До коментар [#45] от "dosetliv":

  Американците пуснаха изследване което доказва, че ако си третиран и кихаш почти сигурно си ковидясал.
  А иначе в Англия случаите тръгнаха нагоре, защото избузиха бройката на тестовете за новооткритата делта.
  Тоя номер за шашкане на публиката го играят за втори път.
  Нещо като сръчкването в първите години на фейса.

 48. 48 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Неутрално

  ""'"Ваксините ограничават мутациите на коронавируса""""" точно обратното е....

 49. 49 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Весело

  ====САЩ остават затворени за чужди туристи====а Европейският съюз е предложи на Русия да обсъдят потенциалното взаимно признаване на техните сертификати за ваксинация срещу COVID-19, съобщи Ройтерс ......... Браво супер решение .......а САЩ нека да си останат затворени ако може поне 10г........

 50. 50 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2794 Неутрално

  Ройтерс разпространява фалшива наука!
  Проучване върху извадка от 50 пациента, половината третирани другите не е откровен фалшификат.
  Нещо подобно на оня френски професор дето се прочу с хлор не нам какво си миналата година и бая народ пострадаха, че и някои умориха.

 51. 51 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#48] от "MPetr":

  Нито едното, нито другото е доказано. Ако ваксините предизвикваха мутации, най променените щамове нямаше да се появят в Индия и Бразилия. Че там почти нямаше ваксинация, когато се пръкнаха техните

 52. 52 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  "Лондон разреши на ваксинираните британци да почиват в Европа.."  Айде, Испания ви чака (с нетърпение)!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 53. 53 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Неутрално

  ====Лондон разреши на ваксинираните британци да почиват в Европа=====аха.... а на другите сигурно им е забранила по закон...... Бля-бля.....

 54. 54 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#18] от "4u4o":Стига сте говорили глупости. И преболедували хора се разболяват и вторият път е дори е по-тежко. При условие, че има ваксини, е малоумно да чакаме хората да се разболеят, да видим дали ще оцелеят и да оставим вируса да мутира.
  —цитат от коментар 25 на tediblabla


  Вземете вие да спрете с глупостите. Човека ви е обяснил достатъчни ясно за всеки с базови познания по вирусология. Вие го контрирате с хвърчащо твърдение че второто преболедуване на вируса било по-тежко.

  Малоумно е да се прави масова ваксинация насред пандемния - от това по малоумно здраве му кажи.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 56. 56 Профил на pso451006238
  pso451006238
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#2] от "wanderer":

  така е станало миналото лято, като ефектът от затварянето през пролетта е бил загубен още в края на лятото и част от държавите пострадаха от силна втора вълна.”

  Миналото лято нямаше “панацея”-ваксини. Или СЗО не вярва на ваксините, че предпазват от Ковид?
  Ако СЗО не вярва на ваксините, “простият гражданин” още по-малко ще вярва на когото и да е и за каквото и да е.
  После, някои “мисирки” се чудят що имало конспиративни теории!? Лицемерно загрижени сме за починалите 4 млн. души уж от Ковид, а останалите над 100 млн. починали - “кучета ги яли”!


  ---------------

  Vaksiniran sum. Putuvah do Mexico, US, Netherlands....zdrav sum. Smatam che vaksinite sa efektivni pri tolkova mnogo hora, koito sreshtnah po vreme na tezi putuvania

 57. 57 Профил на pso451006238
  pso451006238
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#2] от "wanderer":

  така е станало миналото лято, като ефектът от затварянето през пролетта е бил загубен още в края на лятото и част от държавите пострадаха от силна втора вълна.”

  Миналото лято нямаше “панацея”-ваксини. Или СЗО не вярва на ваксините, че предпазват от Ковид?
  Ако СЗО не вярва на ваксините, “простият гражданин” още по-малко ще вярва на когото и да е и за каквото и да е.
  После, някои “мисирки” се чудят що имало конспиративни теории!? Лицемерно загрижени сме за починалите 4 млн. души уж от Ковид, а останалите над 100 млн. починали - “кучета ги яли”!


  ---------------

  Vaksiniran sum. Putuvah do Mexico, US, Netherlands....zdrav sum. Smatam che vaksinite sa efektivni pri tolkova mnogo hora, koito sreshtnah po vreme na tezi putuvania

 58. 58 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2794 Неутрално

  До коментар [#8] от "shymi":

  Кое точно се качва в Британия и Израел?

 59. 59 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 175 Неутрално

  локдауни до изцъкляне на дзоркелите ахахаха деа тая рая непокорна, не ще да мре яко

 60. 60 Профил на kfg20652309
  kfg20652309
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#48] от "MPetr":Нито едното, нито другото е доказано. Ако ваксините предизвикваха мутации, най променените щамове нямаше да се появят в Индия и Бразилия. Че там почти нямаше ваксинация, когато се пръкнаха техните
  —цитат от коментар 51 на taratanki


  както винаги пак лъжи говориш.

  я КАЖИ КОЛКО МУТАЦИИ ЦИРКУЛИРАХА ПРЕДИ ДА СЕ ПОЯВЯТ ВАКСИНИТЕ И КОЛКО СЛЕД КАТО СЕ ПОЯВИХА?

 61. 61 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#37] от "antikommunist":

  мерки ? у Израел?
  те не си ли ''върнаха стария живот'' бе, антиваксър такъв плоскоземен ?

 62. 62 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 679 Весело

  До коментар [#61] от "pavur":

  Стой си на палубата с 3 чифра Маски, че мамата си е..ло.
  Тая гад Делта-та не признава нищо - ни препарати, ни пчеларски костюми. Само Маските я спират.

 63. 63 Профил на kfg20652309
  kfg20652309
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#61] от "pavur":

  видя ли платения трол който всеки ден спамеше колко добре е Израел и колко сме зле ние изчезна като пръдня

 64. 64 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#55] от "tbe461062459":

  Веселяк айде обратно в училище. Да наречеш експериментална технлогия върха за едни 20 лева

 65. 65 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#26] от "4u4o":

  Аз познавам българи, които наскоро умряха след повторно заразяване. Първото им преболедуване беше през Ноември-Декември по време на първата вълна в БГ. Общо взето "естественият имунитет" ти дава около 50% шанс да не умреш вторият път - като имаш генетичната предпоставка да се разболееш, случи ли се втори път си свършен. Да не говорим, че пораженията по органите след първото боледуване те правят смъртник и без това.
  Ти си се пробвай с "естествен имунитет" колкото искаш - ако тази гадост не те утрепе първия път, ще имаш шанс и по-нататък :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK