Фондация "Гейтс" се подготвя за оттеглянето на Мелинда Гейтс

Фондация "Гейтс" се подготвя за оттеглянето на Мелинда Гейтс

© ReutersФондация "Гейтс", вложила за две десетилетия над 50 милиарда долара в борбата с бедността и болестите, обяви, че основателите ѝ Бил и Мелинда Гейтс ще я ръководят съвместно за срок от 2 години, но ако се окаже, че не могат да работят заедно, тя ще се оттегли.


Ако Мелинда Гейтс напусне ръководството през 2023 г., Бил, с когото се развеждат, ще ѝ преведе лични ресурси за собствената ѝ благотворителна дейност. Но тази дейност ще остане напълно отделена от фондацията.


В този случай основателят на "Майкрософт" ще поеме изцяло ръководството на фондацията, която двамата често наричаха "четвъртото ни дете".
При изненадващото обявяване през май на решението им да се разведат двамата обещаха да продължат да работят заедно във филантропските програми. Фондацията съобщи, че те ще ѝ дарят 15 милиарда долара - най-голямата вноска от 2000 г. насам, с което общият фонд на организацията ще достигне 65 млрд. долара.


Ще бъде увеличен и броят на надзираващите дейността на "Бил и Мелинда Гейтс", като имената им трябва да бъдат обявени през януари 2022 г.


Фондацията е една от най-влиятелните в света на благотворителната дейност и съдбата ѝ влияе на целия сектор, особено на програмите в здравеопазването. Миналата година тя задели 1.75 млрд. долара само за борба с COVID-19.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK