Спор с Русия за доставката на помощи застрашава живота на 3.4 млн. души в Сирия

Спор с Русия за доставката на помощи застрашава живота на 3.4 млн. души в Сирия

© ReutersТе избягаха от домовете си, за да избягат от управлението на президента Башар Асад. Много от сирийците, които се приютиха в контролирания от бунтовниците северозапад, сега се страхуват, че съдбата им отново може да бъде поставена в ръцете му.


Русия, основният съюзник на Асад, иска помощта на ООН за региона да идва през столицата Дамаск, а не през Турция. Това поражда опасения, че храната, на която разчитат, ще попадне под контрола на техния потисник.


Мандатът на Обединеното кралство за доставка на помощ от Турция, понастоящем през пункта Баб ал Хауа, изтича в събота. Западните членове на Съвета за сигурност на ООН искат да го разширят и удължат мандата, но Русия и Китай, които имат право на вето, са предпазливи (Китай сигнализира вчера, че може и да промени позицията си - бел. ред.).
Във вторник Русия пропусна преговорите по темата.


Хосам Кахейл бяга в Идлиб през 2018 г., когато бунтът в Гута, близо до Дамаск, беше победен. Не се доверява на сирийските власти за пропускането на помощ, ако линиите за доставка бъдат променени. "В Идлиб ситуацията е добра, но ако затворят пунктовете, ще настъпи хуманитарна катастрофа", каза 36-годишният мъж. Спомни си, че бил толкова гладен през 2014 г., когато сирийската армия обсади Гута, че трябвало да яде храна за животни.


Той добави, че двама от братята и сестрите му са починали поради недостиг на медицински продукти по време на обсадата, описана от разследващите в ООН като най-дългата в съвременната история.


Хосам Кахейл (вляво) със съседи в лагер в Идлиб

© Reuters

Хосам Кахейл (вляво) със съседи в лагер в Идлиб


Помощта на ООН през турската граница е помогнала на милиони сирийци да бъдат снабдени с храна, лекарства и вода в последната част на Сирия, все още държана от бунтовниците срещу Асад.


Сирия заяви, че се ангажира да улесни доставката на помощ на ООН от собствената си територия. Сирийското министерство на информацията не отговори на изпратени по имейл въпроси на "Ройтерс" за тази статия.


Миналия месец руският президент Владимир Путин заяви, че на Червения кръст и Червения полумесец трябва да бъде позволено да наблюдават дали има подозрения за кражба, въпреки че не смята, че това ще се случи.


Козовете на Русия


Спорът бележи напрежението по дипломатическия фронт във война, която от няколко години е във военна безизходица. Москва и Дамаск се опитват да възстановят държавния суверенитет над част от Сирия извън контрола им.


Откакто спечели по-голямата част от Сирия с руска и иранска помощ, Асад се бори да продължи напред. Турските сили блокират пътя му на северозапад, а американските сили са на земята в контролирания от кюрдите изток, където се намират петролни полета, земеделски земи и сухопътни пътища до Ирак.


Частта от Сирия под контрола на правителството, заедно с останалата част от страната, е в икономическа криза. Плановете на Асад за възстановяване и икономическо съживяване, които не постигнаха нищо особено, се сблъскаха с ново препятствие с налагането на нови санкции от САЩ миналата година.


Спор с Русия за доставката на помощи застрашава живота на 3.4 млн. души в Сирия

© Reuters


"Това е момент, в който Русия има лост за влияние - спор за стратегическо предимство, в който хуманитарните въпроси се използват като опорна точка", каза Джошуа Ландис, ръководител на Центъра за близкоизточни изследвания в университета в Оклахома. "За съжаление сирийският народ е истинският губещ в тази битка между Русия и САЩ."


САЩ искат подновяване на мандата за помощ. Както и Турция, която упражнява властта на северозапад чрез подкрепа за бунтовниците, помощ и войници на терен. ООН предупреди, че невъзобновяването на операцията за помощ би било опустошително за милиони хора. "Не искаме тези хора да стават пионки в политическа игра", каза Марк Кътс, заместник-регионален хуманитарен координатор на ООН за кризата в Сирия.


"Наистина е срамно, че говорим за намаляване на достъпа в момент, в който трябва да разширяваме операцията."


Броят на хората, зависими от помощта на северозапад, е нараснал с 20% до 3.4 млн. за година, казва ООН.


Недоверие


Русия посочва санкциите на САЩ като причина за хуманитарните проблеми. Вашингтон, чиито санкции целят да отрежат достъпа до средства за правителството на Асад, отхвърля това.


Договорен през 2014 г., когато Асад бе в отстъпление, мандатът на ООН първоначално разреши доставки от четири места. Руската и китайската съпротива сведоха броя им до едно миналата година. Русия казва, че операцията е изживяла времето си.


Доставянето на помощ през фронтовите линии се оказа трудно, ако не и невъзможно през цялата война. "Изисквали сме достъп за конвои през фронтовите линии многократно... защото бихме искали възможно най-голям достъп от всички страни, но войната не е приключила", каза Кътс.


"В този вид среда е много трудно да се постигне съгласие от страните от двете страни за преминаване на конвои през тази първа линия."


Въстаниците на северозапад включват групи, обявени за терористи от Съвета за сигурност. Надзорът на ООН предотврати пренасочването на помощта към въоръжени групи, каза Кутс, изразявайки загриженост, че загубата на такъв надзор може да възпре донорите.


Дурмуш Айдън, генерален секретар на турската Фондация за хуманитарна помощ (IHH), част от операцията, заяви пред "Ройтерс", че доставките през фронтовете в момента не изглеждат възможни. "Една от причините това да не е реалистично решение е недоверието на хората към сирийското правителство и Русия."

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  Хайде да припомним кои бяха бунтовниците, при които избягаха - Ислямска държава. Та... става дума за личен избор.

  Еретик
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Всяко докосване до североизточните е много силно ТОКСИЧО!!!
  И буквално и метафорично!!!

 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1407 Любопитно

  ..."Спомни си, че бил толкова гладен през 2014 г., когато сирийската армия обсади Гута, че трябвало да яде храна за животни.
  Той добави, че двама от братята и сестрите му са починали поради недостиг на продукти..."

  Това тея от снимката ли са?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  "Русия, основният съюзник на Асад, иска помощта на ООН за региона да идва през столицата Дамаск, а не през Турция. Това поражда опасения, че храната, на която разчитат, ще попадне под контрола на техния потисник."

  Сирия призната от ООН държава ли е? - ДА
  Има ли си закщонно избрано правителство? - ДА
  Имат ли представител в ООН? - ДА
  За чий х... помощите ще минават през Ердоган и Турция?
  Асад бил насилник, а пък Ердоган, Саудитите и дрегите монарси в региона са най-чисти демокпати, дето транжират журналисти. По мерките на региона, Сирия беше от най-демократичните и светски държави.
  Просто Асад не се предаде и с помощта на руснаците удържа поредното "демокпратизиране".

 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1407 Любопитно

  ...Това тея от снимката ли са?
  —цитат от коментар 3 на venci4


  Изглеждат като на къмпинг Смокиня😎

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  клетите джихадисти, били "избягали" от подтисника Асад!?!? Същите тези, които вкараха страната в 10-годишна гражданска война и я съсипаха тотално, се "опасявали" от нещо си? пускам сълза от умиление.

 7. 7 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  Тия са от ИДИЛ - какво да се церемонят с тях ?? Все едно Сирия да подкрепя с пари и оръжие даден щат които иска да се отцепи от САЩ

 8. 8 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1810 Любопитно

  Геополитика, от която страдат всички сирийци. На запад живеят тюркмени , под влияние на Турция. Останалата част се контролира чрез Асад- на ръчно управление от Путин. Прочее, хуманитарната помощ се ползва като политическо оръжие за влияние,тъй като последният доставчик я етикетира и праща със собствен транспорт. Самата хуманитарна помощ е изключена от санкции.

 9. 9 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Плановете на Асад за възстановяване и икономическо съживяване, които не постигнаха нищо особено, се сблъскаха с ново препятствие с налагането на нови санкции от САЩ миналата година.
  ***
  Доста нагличко... турците са се настанили в житницата на Сирия, САЩ са окупирали нефта на изток от Ефрат, като капак американците налагат всякакви санкции и Дневник вика, не успели да се съживят икономически. Такава наглост граничи с престъпление, ама щом викате, че е немощ...

 10. 10 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2088 Весело

  А кои райони са окупирани от САЩ - тези с петролните полета.

 11. 11 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4246 Неутрално

  Западът , вместо да свали омразния на сирийския народ Асад , от който избягаха милиони сирийци и да сложи приемлив за сирийския народ ръководител , допусна намесата на Русия в защита на кръволока Асад. Започна кървава касапница в която загинаха стотици хиляди сирийци , много от които жени и деца от руските бомбардировки над сирийски градове.
  Сега Русия има наглостта да иска хуманитарна помощ за контролираните от нея райони на Сирия. Като има средства за военни инвазии , Русия трябва да има средства и за изхранване на контролираното от нея сирийско население.

 12. 12 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Просто Асад не се предаде и с помощта на руснаците удържа поредното "демокпратизиране".
  —цитат от коментар 4 на georgievb


  Асад не се предаде, предаде народа си! Или поне тази част от него, която не можа да изтрови с хлор. Това с любезната подкрепа на вагнеровци и останалите руски бомбаджии.

 13. 13 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Любопитно

  Западът , вместо да свали омразния на сирийския народ Асад , от който избягаха милиони сирийци и да сложи приемлив за сирийския народ ръководител , допусна намесата на Русия в защита на кръволока Асад.
  —цитат от коментар 11 на tacheaux


  Хахахахаха.....още преглъщан евреите и американците на сухо, като куче дето в последния момент са му отмъкнали кокала ... Даже и Ердо успя да поотхапе некое кърваво късче от Сирия, ама все пак жертвата е жива, че и ги боде с рогата.
  Хиенките само вият сега наоколо, с течащи от бяс лиги около устата ....


 14. 14 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  До коментар [#11] от "tacheaux":

  Правиш си ташак с логиката. Да не би САЩ да храни източните окупирани райони на Сирия. Не само дето не храни, ами ги и краде - систематично и в големи мащаби. Изтръпнала ти е някоя гънка на мозъка... Яж магнезий и коментирай засягащата ни инициатива "Три морета".

 15. 15 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Асад не се предаде, предаде народа си! Или поне тази част от него, която не можа да изтрови с хлор.
  —цитат от коментар 12 на Гражданин


  Тия опорки-ментета на британските ни "съюзници" оди да ги говориш на някой друг. Те през "Белите каски" организираха такива "отравяния" редовно.

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Любопитно

  Не разбирам защо в статията на Ройтерс пише, че Идлиб управляват бунтовници при положение, че там управляват терористите от фронта ал-Нусра!? Това е терористична организация даже за САЩ и ЕС!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Гневно

  "Помощта на ООН през турската граница е помогнала на милиони сирийци да бъдат снабдени с храна, лекарства и вода в последната част на Сирия, все още държана от бунтовниците срещу Асад."

  Помогна на главорезите да продължат да воюват против законната власт с подкрепата на Турция която е окупатор в Сирия но вместо санкции получава бонуси като милиарди евро помощи от ЕС и право да снабдява подопечните си главорези с международните помощи.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 18. 18 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Начи ако некой журналя иска да оправдае американският натиск върху Сирия и храненето на Ердоган , трябва да пише малце по-грамотни статии...от въпросната се разбира друго ...

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Обичайната картина, валидна за всички международни организации. Основния дял в тяхната издръжка се пада на САЩ, а Русия и Китай, които са дори получатели и най-малкото техните представители живеят от тази издръжка, нямат проблеми да се месят яко в управлението, въпреки скромното си участие в приходната част. Но след това САЩ били световния полицаи, а те са чиста вода ненаита.
  Който не вярва да види публините данни за бюджетите на тези организации и вноските от различните страни. Дали ще е МААЕ или СЗО, все едно. Около 40-50% са САЩ, следват обичайните по-богати страни от първата двайсетица и едва след това, от кумова срама има колкото за "Бог да прости" нещо от КНР и РФ.
  Но иначе в СБ и въобще в работата на тези организации, както и в случая, имат блокиращи права.

 20. 20 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Любопитно

  Западът , вместо да свали омразния на сирийския народ Асад , от който избягаха милиони сирийци и да сложи приемлив за сирийския народ ръководител , допусна намесата на Русия в защита на кръволока Асад. Започна кървава касапница в която загинаха стотици хиляди сирийци , много от които жени и деца от руските бомбардировки над сирийски градове.Сега Русия има наглостта да иска хуманитарна помощ за контролираните от нея райони на Сирия. Като има средства за военни инвазии , Русия трябва да има средства и за изхранване на контролираното от нея сирийско население.
  —цитат от коментар 11 на tacheaux


  А любимата ти Турция след като може да води войни от Либия до Карабах и е окупатор в Сирия и Ирак от какъв зор ще получава помощи и правото да хрантути подчинените си главорези с помощите от ООН?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 21. 21 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  [quote#15:"georgievb"][/quote]

  Нали? А кога се разбягаха сирийците? Докато амитата владееха положението там беше спокойно. В някакъв момент се дотътри самолетопушача на Русия и се разхвърчаха едни самальоти да бомбят непокорните на Асад градове и села. Уж бомбили терористи нали... И тълпите хукнаха към ЕС. Изкараха Меркел виновна, че ги била пуснала, но удобно не споменаха, кой подгони тълпите от Сирия :))))

 22. 22 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  До коментар [#11] от "tacheaux":

  Мозък, ако Русия не се беше намесила, сега щеше да имаш една Либия №2. Място където бъка от терористи, където се продават роби, от където тръгват лодки с икономически бежанци и разпокъсана Сирия в която върлуват милиции и радикални ислямисти...

  Ама вие не му мислите много като сте решили да сваляте някого... мисленето ви е винаги в един ход, пък квото стане...

 23. 23 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Въстаниците на северозапад включват групи, обявени за терористи от Съвета за сигурност.

  Спомняме си. Провинция
  Идлиб беше кошчето за боклук в което изпращаха джихадистите за да не ги избият. Когато армията обкръжаваше група разбойници, те вдигаха бял байрак и ги прехвърляха в Идлиб под крилцето на Турция.

 24. 24 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Весело

  Начи ако некой журналя иска да оправдае американският натиск върху Сирия и храненето на Ердоган , трябва да пише малце по-грамотни статии...от въпросната се разбира друго ...
  —цитат от коментар 18 на Tsveta


  Прекалено високи изисквания за журналиста от Ройтерс с готиното муслимо - италианско име Махмуд Хасано!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 25. 25 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Много пъти се смял на "тенденции", публикувани в "Дневник", но тази статия е шампион в манипулацията. Продължавайте в този дух, Русия се настани в Сирия, помага й, а руските бази са стожер на мира, просперитета и силата. 90 % от сирийския народ, а и повече посрещат русите с преклонение и благодарност. Бялото не е черно, г-да грантаджии.

 26. 26 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#11] от "tacheaux":Мозък, ако Русия не се беше намесила, сега щеше да имаш една Либия №2. Място където бъка от терористи, където се продават роби, от където тръгват лодки с икономически бежанци и разпокъсана Сирия в която върлуват милиции и радикални ислямисти... Ама вие не му мислите много като сте решили да сваляте някого... мисленето ви е винаги в един ход, пък квото стане...
  —цитат от коментар 22 на diegos


  Ако не се беше намесила Русия, масовият убиец Асад щеше да е история, Сирия щеше да има избрано от народа правителство и нищо от ужаса там нямаше да се случи. Бомбардировките там ги извършиха Асад и руснаците. Факт!

 27. 27 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  а и повече посрещат русите с преклонение и благодарност
  —цитат от коментар 25 на Dimitar Kunev


  Че те "русите" бяха тези, които изпонамятаха бомбите в Русия :)))))

  Това не е мнение, това е факт. Е, може пък да са им благодарни за отнетите животи и разрушените градове и села ... :))))

 28. 28 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Любопитно

  "Дурмуш Айдън, генерален секретар на турската Фондация за хуманитарна помощ (IHH), част от операцията, заяви пред "Ройтерс", че доставките през фронтовете в момента не изглеждат възможни. "Една от причините това да не е реалистично решение е недоверието на хората към сирийското правителство и Русия."

  Сирийците могат да имат доверие само в неоосманска Турция гледаща на Сирия като свой бивш и бъдещ вилает също както и на България!?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 29. 29 Профил на agn101064616
  agn101064616
  Рейтинг: 72 Весело

  "Те избягаха от домовете си, за да избягат от управлението на президента Башар Асад..."

  хехехе, само какво начало. Дневник и либералните медии, както винаги услужливо забравят как започна войната в Сирия и кой финансира, обучи и изпрати главорези там.

 30. 30 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  "Те избягаха от домовете си, за да избягат от управлението на президента Башар Асад..."хехехе, само какво начало. Дневник и либералните медии, както винаги услужливо забравят как започна войната в Сирия и кой финансира, обучи и изпрати главорези там.
  —цитат от коментар 29 на agn101064616


  Доколкото се писа по медиите, бомбите там ги нахвърлиха войските на Асад и руските самолети. Вагнеровци разбира се също си постреляха на воля там. Предполагам това имаш предвид?

 31. 31 Профил на .
  .
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Просто за протокола да отбележа, че Идлиб е селскостопански район който преди хранеше почти изцяло Алепо и други големи градове в Сирия. Сега тия от палатките чакат да им се донесе храна, като погладуват ще идат да бачкат на полето.

 32. 32 Профил на agn101064616
  agn101064616
  Рейтинг: 72 Весело

  [quote#27:"Гражданин"][/quote]

  Дневник грижливо отглежда ботове като тебе, които пвтарят само едни и същи лъжи и тъпотии. С подобни на тебе не може да се води публичен спор, защото просто ням как да победите в един такъв разговор. Затова и работите с крайна цензура, блокиране на инакомислещи и прочие нацистки приоми. Хубавото в цялата работа е, че най-кресливите 'табаки' в този форум сте една шепа ботове (някой с повече от един профил, други са част от екипа на Дневник) и разчитате, че като сте много кресливи, лъжата ще стане истина. Ядец.

 33. 33 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  [quote#27:"Гражданин"]
  —цитат от коментар 32 на agn101064616
  Дневник грижливо отглежда ботове като тебе, които пвтарят само едни и същи лъжи и тъпотии. С подобни на тебе не може да се води публичен спор, защото просто ням как да победите в един такъв разговор. Затова и работите с крайна цензура, блокиране на инакомислещи и прочие нацистки приоми. Хубавото в цялата работа е, че най-кресливите 'табаки' в този форум сте една шепа ботове (някой с повече от един профил, други са част от екипа на Дневник) и разчитате, че като сте много кресливи, лъжата ще стане истина. Ядец. [/quote]

  За моите "лъжи" има много инфо в нета и всеки може да провери истината сам!
  С което смятам "публичния спор" за приключен! :-)

 34. 34 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 912 Весело

  Тия са от ИДИЛ - какво да се церемонят с тях ?? Все едно Сирия да подкрепя с пари и оръжие даден щат които иска да се отцепи от САЩ
  —цитат от коментар 7 на dejmos


  Я кажи един щат,който иска да се отцепи?Щото в матушката ти се разлетяха като пуканки 91г...

 35. 35 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3576 Весело

  Абе Расия нали има "военоКозметични сили"....да направи въздушен мост и да спасява Асад!!24/7...и да покаже на "империалистите"

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 36. 36 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  Ако не се беше намесила Русия, масовият убиец Асад щеше да е история, Сирия щеше да има избрано от народа правителство...
  —цитат от коментар 26 на Гражданин


  По-скоро Ислямска държава щеше да се шири върху територията на цяла Сирия и половин Ирак. И разбира се, всички тамошни християни като и изповядващите други вярвания щяха да бъдат унищожени

  Сам съм, други няма...
 37. 37 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  Смешен плач!
  Сирия има ли международно признато правителство?
  Има! Значи то трябва да разпределя помощите.
  Просто и ясно!

 38. 38 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Статията очевидно е превеждана от някой, който е много далеч от проблемите в нея, на места явно с гугъл транслейт. Тя цялата се основава на пропагандна теза - Русия и Асад са лоши защото пречат на американците да наложат свой режим в Сирия. Разни джихадистки главорези са определени като "бунтовници", а сирийската армия, която пази страната си от тях е обявена за нелегитимна.

  Свободата, Санчо...
 39. 39 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Откакто спечели по-голямата част от Сирия с руска и иранска помощ, Асад се бори да продължи напред. Турските сили блокират пътя му на северозапад, а американските сили са на земята в контролирания от кюрдите изток, където се намират петролни полета, земеделски земи и сухопътни пътища до Ирак.
  ===================================================================
  На какво основание турските и американските "сили" се намират в суверенна страна? Това не е ли чиста окупация и анексия? Ама не, то Крим бил анексиран.

  Свободата, Санчо...
 40. 40 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Абе Расия нали има "военоКозметични сили"....да направи въздушен мост и да спасява Асад!!24/7...и да покаже на "империалистите"
  —цитат от коментар 35 на Willy Messerschmitt


  Ами Америка няма ли? щот нещо не и се получават нещата да "изчегърта" Асад, както беше пбещал Барак Хюсеин?

  Свободата, Санчо...
 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Този Съвет за сигурност е най-вредното нещо. Вечно Китай и Русия са против.

 42. 42 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1810 Весело

  До коментар [#9] от "diegos":

  И като капак казваш, страната се управлява от Путин, чиито марионетка Асад има първостепенно участие в съсипването й...

 43. 43 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 912 Гневно

  Много пъти се смял на "тенденции", публикувани в "Дневник", но тази статия е шампион в манипулацията. Продължавайте в този дух, Русия се настани в Сирия, помага й, а руските бази са стожер на мира, просперитета и силата. 90 % от сирийския народ, а и повече посрещат русите с преклонение и благодарност. Бялото не е черно, г-да грантаджии.
  —цитат от коментар 25 на Dimitar Kunev


  ехаааа.точно като нашите мандраджии 1945 година,а комсомолец?

 44. 44 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  Този Съвет за сигурност е най-вредното нещо. Вечно Китай и Русия са против.
  —цитат от коментар 41 на Роси


  Многополюсен свят, к’во да правиш…
  Смяната на страните членки в Съвета за сигурност минава през война, а на никой не му стиска.
  Свиквай.

 45. 45 Профил на nzs59648673
  nzs59648673
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Те избягаха от домовете си, за да избягат от управлението на президента Башар Асад"

  Бре! И защо чакаха толкова десетилетия за да възникне военен конфликт, а родните им места да бъдат превзети от ислямистите, че да се сетят колко лошо е управлението на Асад и да "избягат от него"?

 46. 46 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  "Те избягаха от домовете си, за да избягат от управлението на президента Башар Асад"Бре! И защо чакаха толкова десетилетия за да възникне военен конфликт, а родните им места да бъдат превзети от ислямистите, че да се сетят колко лошо е управлението на Асад и да "избягат от него"?
  —цитат от коментар 45 на nzs59648673


  Защото идваха избори и Асад щеше да ги изгуби по съвсем мирен начин. До този момент амитата си седяха по базите и не правеха нищо. Тогава се появиха руснаците и под предлог, че бомбат терористи, набомбиха мирното население в областите, където съпротивата срещу Асад беше най-голяма. Сега цялата патардия е заради амитата, които явно все още не са се изтеглили и пречат на бомбаджиите да ограбят Сирия и да подчинят окончателно населението. Т.е. за момента бомбаджиите още са на минус. Заради някакъв диктатор, тровещ собствения си народ с хлор, ЕС загуби много милиарди за да поеме бежанците от касапницата. Та за пореден път го отнесохме, заради бомбаджийските мераци на руската псевдоимперска политика!

 47. 47 Профил на uit531062080
  uit531062080
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Този Съвет за сигурност е най-вредното нещо. Вечно Китай и Русия са против.
  —цитат от коментар 41 на Роси


  Ами свиквайте. Вече ще е така.

 48. 48 Профил на Emil Lambev
  Emil Lambev
  Рейтинг: 21 Неутрално

  То се вижда кой за какво е там. Американците искат петрола,но Асад им пречи. Ако го няма,по лесно ще го крадат,както златото в България.
  Турците искат територия. Затова САЩ и Турция нямат интерес от обединена Сирия. Искат хуманитарните помощи да минават през Турция,така доставят оръжия на терористите.
  Където и да се намират американците,те не са за да помагат,а да заграбват. Същото и в България. Намесиха се в България и цялата индустрия беше разбита от тяхната пионка Иван Костов. Ще продължат с новите ИТН,ДБ,ИМВ.

 49. 49 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#4] от "georgievb":

  Сирия призната от ООН държава ли е? - ДА
  Има ли си закщонно избрано правителство? - ДА
  Имат ли представител в ООН? - ДА
  За чий х... помощите ще минават през Ердоган и Турция?

  Как така за чий? Оръжията през Дамаск не могат да минат ти да не си повярвал, че само боб и ориз ще карат?

 50. 50 Профил на Жоро
  Жоро
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Браво на Русия и на Асад ! Само те се бият с поддържаните от алчния и лицемерен Запад терористи !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK