Талибаните нападнаха Кандахар и обявиха от Москва, че владеят 85% от Афганистан

Талибаните нападнаха Кандахар и обявиха от Москва, че владеят 85% от Афганистан

© ReutersДелегация на талибаните настоя, че около 85% от територията на Афганистан е под техен контрол и на визита в Москва увери, че никоя друга държава в региона не бива да се чувства застрашена.


Макар мнозина да окачествиха коментарите като "пропаганда", те продължават да пораждат безпокойство в съседни държави, в Русия и другаде по света едва седмица след като американските войски се изтеглиха от най-голямата си база в страната. Стотици представители на иранските въоръжени сили и цивилни продължават да бягат към Иран и Таджикистан. Днес се появиха и данни, че талибаните са нападнали втория по големина афганистански град Кандахар, с 614 хил. души население.


Иран също изрази безпокойство, след като важен граничен пункт се оказа в ръцете на талибаните с овладяването на още един западен окръг. Движението вече контролира територии, граничещи с пет страни - Иран, Таджикистан, Туркменистан, Китай и Пакистан, и води сражения и в провинция, граничеща с Узбекистан.
Ситуацията притеснява и Китай, който обяви, че още миналата седмица е изпратил самолет за евакуация на 210-те си граждани в Афганистан. Докато талибаните продължават офанзивата си, за инвестициите на Китай - в минното дело и инфраструктурата - има нарастващ риск, както и за други на големи държави из страната.


Днес на срещата в Москва делегация на политическото бюро на талибаните заяви пред пратеника на руския президент Замир Кабулов, че няма да бъдат нарушавани граници на държавите в Централна Азия и се предоставят "гаранции за сигурността на дипломатическите и консулските представителства на чуждите държави на територията на Афганистан".


"Тактическо отстъпление"


Латиф Мансур, Шабахудин Делавар и Сухейл Шахийн обявиха, че от 398 окръга в страната 250 са под техен контрол и няма споразумение с Вашингтон, което да може да попречи да се завземат и останалите окръзи, контролирани от правителството в Кабул. В региона обаче се чуват от месеци предупреждение, че с изтеглянето на САЩ и съюзниците им завладяването на столицата е неизбежно.


САЩ се изтеглят съгласно споразумение, сключено в Доха през февруари миналата година от администрацията на тогавашния президент Доналд Тръмп с представители на талибаните. То предвиждаше изтегляне тази година (започнало през пролетта, а най-символичният момент бе опразването на авиобазата в Баграм преди седмица), а в замяна движението се ангажира да не напада САЩ и да води преговори с международно признатото правителство на Афганистан.


Преговорите са в застой, макар талибаните да настояват, че продължават. Още в началото на изтеглянето на САЩ обаче бе започнала офанзивата им, с която между една трета и 40% от територията на Афганистан се оказа под техен контрол към началото на месеца. Затова твърдението, че тези земи са се удвоили за седмица, не се приема еднозначно. САЩ отказаха да коментират в прав текст, но говорителят на Пентагона Джон Кърби обясни, че ако твърдиш, че контролираш територия, това не означава, че можеш да я задържиш.


Афганистанските въоръжени сили твърдят, че могат да се справят сами и са в период на "тактическо отстъпление". Кърби ги призова в интервю за Си Ен Ен да "покажат воля" и да действат, защото "е време".


Обещанията на "забранената организация" в Москва


Неправителствената организация "Хюмън райтс уоч" предупреди наскоро, че в северните, западните и други райони, които овладяват талибаните, се преследват не само верни на правителството жители, а и представители на конкретни етнически групи като хазарите.


На пресконференцията си талибаните настояха, че движението им ще зачита правата на етническите малцинства, и че всички афганистански граждани трябва да имат право на достойно образование в рамките на ислямския закон и афганистанските традиции.


Освен това делегацията увери, че няма да допусне "Ислямска държава" да действа на афганистанска територия. Нещо повече, тя се опита да успокои световната общественост и част от жителите на самия Афганистан: обеща борба с наркотрафика, достъп на всички до политическия живот и до образование - на жените. Тези коментари се приемат със смесени чувства заради спомените от времето, когато талибаните са на власт в Афганистан - от 1996 до 2001 г., когато са свалени при нахлуването на САЩ.


Талибаните, както и "Ислямска държава" същевременно са забранена в Русия организация. Според прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков вчерашната среща във външното министерство и днешната пресконференция на представителите на политбюро е необходима заради нарастването на напрежението в Афганистан. Според онлайн изданието на РБК обаче, попитан от журналисти дали Москва ще признае талибаните за законно правителство, ако получат контрол над страната. "Тук едва ли са уместни каквито и да било евентуални разсъждения, не смятам за възможно да отговоря на този въпрос."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK