Между моркова и тоягата: Как светът се опитва да ускори ваксинацията

Между моркова и тоягата: Как светът се опитва да ускори ваксинацията

© ReutersВирусът отново изпревари човечеството. Както през зимата, когато втората вълна се надигна точно преди излизането на ваксините, сега броят на желаещите да се имунизират срещу COVID-19 спада на фона на бързото разпространение на по-заразния "Делта" вариант на коронавируса. Въпросът кой кого ще изпревари стои ребром в десетки държави, докато в други ваксините са още мираж.


Известно насищане на броя на ваксинираните в държавите, които могат да си позволят да ваксинират масово, се забелязва навсякъде. Проблемът е че той се появява на различно ниво - в някои държави като Малта и Белгия, темповете започнаха да се забавят, след като около 70% от населението беше имунизирано, в други - като България (14%) и Русия (12.7%), на нива, които правят следващата смъртоносна вълна неизбежна.


Властите по целия свят се опитват бързо да ваксинират максимален брой хора, за да подпомогнат здравните
системи и да избегнат трагедията в Индия, където хората умираха, без изобщо да успеят да стигнат до болница.
Изборът на решения вариара от тоягата до моркова, като множество държави, включително Русия, обявиха задължителна ваксинация на някои групи от населението, другаде - например в САЩ, разиграват парични томболи в опит да привлекат колебаещи се. В Ню Йорк отвориха ваксинационни пунктове на спирките на метрото и дори дават безплатни карти на желаещите. В днешно време в държавите, които имат ваксини, всяко място, което е в състояние да събере хора, се правят ваксинационни центрове.


Гледайте "Кой ще управлява България" изборното студио на "Дневник" на живо на 11 юли от 18 часа. Където и да сте. Още информация - тук


Върви ли Европа към задължителна ваксинация?


Макар да не е част от първоначалната идея, влезлите в сила на 1 юли европейки COVID сертификати са стимул за ваксинацията. Приносителите им, които са ваксинирани, имат най-голяма свобода при пътуване и дори идвайки от високорискови зони, са освободени от допълнително тестване и карантиниране. Сертификатите са и най-евтини за ваксинираните, тъй като само за тази категория няма срок за валидност на сертификата. Веднъж издаден, той може да служи за неограниен брой пътувания. В същото време преболедувалите могат да ползват документа само 180 дни, а тези, които не са ваксинирани или оздравели, трябва да си вадят сертификат при всяко пътуване, дори и по няколко пъти, ако то е по-дълго от 72 часа. Самият сертификат е безплатен, но тестовете, които трябва да бъдат правени не са в повечето европейски държави, като в някои случи те могат да са по-скъпи от цената на самолетния или влаковия билет.


Като "страничен ефект" сертификатът може да допринесе за насърчаване на ваксинацията, която в част от европейските държави започва да се сблъсква с отслабващ интерес, който няма нищо общо със самите ваксини.


Между моркова и тоягата: Как светът се опитва да ускори ваксинацията

© European commission (audiovisual service)


Германия, където броят на хората, които чакат за ваксини все още е по-голям от наличностите, повече хора не се явяват за имунизации, включително за поставяне на втора доза. Проблемът засега обхваща 5-10% от часовете за ваксиниране, но в най-многолюдната европейска държава, това означава дневно десетки хиляди пропуснати имунизации.


"Редно е да има глоби за онези, които дори не си правят труд да отменят часовете си за ваксинация", каза пред в. "Билд ам Зонтаг" здравният експерт на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Карл Лаутербах.


"Тези пропуснати часове означават, че ваксинацията върви по-бавно, отколкото би могла, и трябва да изхвърляме ваксини", каза Лаутербах, който подчерта, че ваксинира в център в Леверкузен и знае какви са проблемите, създадени от пропуснати часове.


Торстен Фрай, който е заместник-председател на парламентарната група на консерваторите, каза, че пропуснатите часове за ваксинация са не просто проява на неуважение, а шамар за онези, които очакват да бъдат ваксинирани.


"Всеки, който не си прави труда да вдигне телефона или да натисне няколко клавиша, за да отмени часа си, трябва да си плати за причинените щети от отмяната на ваксинацията си", каза Фрай.


Между моркова и тоягата: Как светът се опитва да ускори ваксинацията


Според шефа на Берлинския червен кръст Марио Чая казва пред радио "Дойчландфунк", че докато в началото на годината неявяващите се във ваксинационните центрове са били под 0.5%, сега броят им е 10-20 пъти по-голям. В първата седмица на юли броят на ваксинираните спадна до 701 998, с 18% по-малко от втората седмица на юни.


Заради мащаба на ваксинационната кампания, който е непознат в човешката история, дори подредената германска система не може да засече, когато някой, имунизиран във ваксинационен център, отива за втора доза при личния лекар или дори докато е в чужбина.


Но да се залага на шанса не е начинът, по който германците правят нещата, особено, когато властите се опитват да изпреварят "Делта".


Германският канцлер Ангела Меркел иска да се постигне ниво на ваксинация от 80%, с 10 на сто повече от целта на ЕС, защото епидемиолозите вече се съмняват, че 70-те процента ще са достатъчни предвид скоростта на разпространение на мутацията.


Досега около 39% от германците вече са получили препоръчаните две дози, а 56.5% са с една. Чая предлага да се наложи глоба между 25-30 евро за тези, които не се явяват в определените им часове във ваксинационните центрове, но някои искат да опитат с моркова, преди да използват тоягата:


Вместо да мислим за наказания, трябва да помислим какво можем да направим, за да поддържаме ваксинациите.


Райнхард Загер,

президент на Германската асоциация на окръзите, пред в."Ди Велт"


Натискът за въвеждането на задължителна ваксинация във Франция се засилва, пише френският в. "Паризиен", като отбелязва, че лидерът на партия "Демократично движение" Франсоа Байру препоръчва задължителна ваксинация на цялото население заради настъплението на варианта "Делта".


Според него ваксинацията е единствената защита срещу предстоящата вълна и възможни мутации, които може да засегнат и децата, тъй като те са най-малко обхванати от ваксините. Но Байру препоръчва да се започне с убеждаване, преди да се въвеждат принудителни мерки.


В същото време правителството продължава да настоява, че ще въведе принудителна ваксинация само за здравните работници.


В обществото все повече се установява консенсус, че тези, които са в контакт с болни и с уязвими лица, трябва да бъдат задължени да се ваксинират, пише френският в. "Фигаро". Здравният министър одобрява предложеното от медици задължително ваксиниране на работещите в здравеопазването и консултациите преди вземането на решението вече са в ход.


Нидерландските власти черпят с безплатно кафе във ваксинационните центрове, където е съсредоточена кампанията, след като бяха имунизирани възрастните хора в старческите домове. Тръгнала последна в ЕС с кампанията си, в началото на юли Нидерландия вече е ваксинирала напълно 44% от населението си.


За да насърчат хората в Брюксел, местните власти се договориха с работодателите денят за ваксиниране да е платен отпуск. Градската компания за обществен транспорт вози безплатно от и до ваксинационните центрове срещу кода от поканата за ваксиниране.


Всяко място в днешно време може да се превърне във временен ваксинационен център, стига да събира достатъчно много хора

© Reuters

Всяко място в днешно време може да се превърне във временен ваксинационен център, стига да събира достатъчно много хора


В повечето западноевропейски държави мисленето върви в посока, която не се приема еднозначно от правозащитниците, но изглежда работи. Ограничаване на достъпа до културни и спортни прояви само за ваксинирани, както и организирането на временни ваксинационни пунктове на стадиони и пред концертни зали, за тези, които още не са го направили. Датчаните първи решиха, че неваксинирани не могат да вечерят в ресторантите, ограничения има и в достъпа до концерти и други представления.


Колкото по на Изток се отива, толкова повече материалните стимули излизат напред. Полша се договори с държавната лотария два автомобила да бъдат разиграни сред ваксинираните, а в Израел властите дават храна в някои по-бедни квартали, където обхватът на имунизираните е по-малък.


Решенията на Балканите


В Гърция, където рисковите групи вече са обхванати от ваксинацията и 43% от населението е ваксинирано, усилията се фокусират върху младите. Те са изложени на по-големи рискове от тежко протичане при "Делта" варианата и в по-голяма степен разпространяват инфекцията заради начина си на живот. Гръцкото правителство реши да дава по 150 евро на 18-25-годишните, които са се ваксинирали или го направят, плюс безплатен мобилен интернет за месец.

 • В Сърбия насърчаването на ваксинациите ставаше с безплатна скара около ваксинационните центрове. През май правителството обяви, че ще дава по 3000 динара (25 евро) на всеки ваксиниран. Изобретателността на правителството не познава граници. В центровете в моловете първите сто човека получават купони за намаления. Властите успяха да привлекат на своя страна известни личности, които се имунизират в масовите центрове, за да привличат последователи.


Румъния, която през пролетта беше сред европейските отличници във ваксинирането, миналата седмица трябваше да продаде 1 млн. дози на Дания и вероятно на Ирландия и да започне преговори с други производители за удължаване на валидността на ваксините, които вече са доставени, заради слабия интерес. Властите го отдават на ниското доверие към управляващите, ширещите се конспиративни теории и на селския начин на живот в по-голямата част от страната. За да добавят към ваксинираните, тези, които са склонни да се имунизират, но не биха пътували до градовете, властите решиха да преместят ваксинационните центровете в домовете на хората и започнаха да обикалят селата едно по едно, в т.нар. "Ваксинационни маратони". Освен това те използват, че след година затваряне, хората са зажаднели за пътуване и разположиха пунктовете около исторически и туристически забележителности. Даже пред замъка на граф Дракула и в музеите и картинните галерии.


За скептичните към ваксинирането румънци правителството е пригодило стратегията си и набляга основно на еднократната ваксина на "Джонсън и Джонсън", включително в ромската популация, за да съкрати процеса.
Въпреки проблемите си Румъния има една четвърт от населението си с приключил ваксинационен цикъл, което е два пъти повече, отколкото в България.


Подобно на по-голямата част от Европа, Турция също започна да имунизира от възрастните хора, като по-младите трябваше да си чакат реда. Властите решиха да привлекат по-младите, като отварят ваксинацията сред някои професии, като куриери, транспортни работници, работещи в заведенията и в хранителния сектор, които са изложени на по-висок риск, и едновременно, за да видят връстниците им, че ваксините работят.


Православна помощ


В Русия, където властите се борят с чертвърта вирусна вълна, този път от варианта "Делта", църквата реши да се включи в усилията за ваксиниране. Руската православна църква предупреди, че ще смята хората, които да отказват да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 за грешници, които ще трябва да изкупят греха си до края на живота си. Църквата призова всички вярващи да се имунизират.


Чужденци, работещи в Москва чакат на опашка за ваксинация. Властите направиха имунизациите задължителни за голяма група хора и професии в опит да ограничат силната четвърта вълна на пандемията

© Reuters

Чужденци, работещи в Москва чакат на опашка за ваксинация. Властите направиха имунизациите задължителни за голяма група хора и професии в опит да ограничат силната четвърта вълна на пандемията


"Всеки ден срещам хора, които посещават свещеник, за да признаят, че са отказали да ваксинират себе си или своите близки и са причинили неволно смъртта на някого. Грях е да мислиш за себе си, но не и за друг човек", заяви митрополит Иларион от Светия синод пред руската държавна телевизия.


Засега най-успешен изглежда постъпателният подход. Когато един стимул предстане да бъде привлекателен, пускаш следващия, за да запазиш темпото. Така направиха в Белгия, когато взе да расте броят на неявяващите се за ваксинация. Пуснаха резервни списъци, които бяха прозвънявани в последния момент, за да не се изхвърлят ваксини.


Проблемът е че с "Делта" времето за маневри е по-малко, тъй като заболяването се разпространява с 60% по-бързо от оригиналния вариант на SARS-CoV-2 от Ухан. Властите трябва да действат поне три пъти по-бързо от досега, за да изпреварят вируса, защото колкото по-широко циркулира той, толкова по-голяма е вероятността от появата на нов вариант. Както върви досега, той ще е още по-вирулентен и ако успее да надскочи ваксините, кошмарът ще започне отново. А всички вече са уморени - и управляващите, които трябва да правят стратегии, и медиците, които трябва да ги осъществяват, и гражданите, които отново ще бъдат затворени с перспективата да останат без препитание.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Неясното е какво ще се случи след ваксинацията. Очевидно ваксината не предпазва от предаване на заразата, но евентуално предпазва от по-тежко протичане на болестта. При много заразени отново ли ще се изолираме? Вирусът вече става сравним не тежък грип, а с настинка. Колко години ще броим щамове по гръцката азбука? Докога ще продължава това безумие?!

 2. 2 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Вижда се как. Файзера вече разработват трета ваксина срещу делта. Задължителна даже и да си взел Файзера 1-2, инак пак ще си болен. Накиснаха ни във ваксини и параноя. Умопомрачителни пари се платиха на тези компании да се стресира обществото на интернета.

  Време е държавите да спрат да купуват тези ваксини. Даже чувам че имало брак неизползван, изтекла годност. Те държавите толкова се изхвърлиха да купуват и да имунизират че май не се сетиха че то няма вече желаещи. И сега ще хвърлят боклук (нашите пари).

  Напомня ми за преди 10-15 години,когато се появи някакъв грип птичи ли беше и тогава фармата почна голяма индоктринация кампания и производство но не им се получи никой не му дремеше, и накрая вируса утихна от само себе си както науката добре знаеи те се вкараха във фалити щото никой не се ваксинира и човечеството оцеля.

  Сега гледам са си взели поуката, използват интернет за да всяват масова маркетинг параноя, за да не се повтори сценария и да продават масово измеслени ваксини с 6 месеца срок на годност.

 3. 3 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Нали си спомняте преди 10тина години каква параноя беше за птичи грип, луда крава и прочие. По телевизията нонстоп страх, фармата яко натискаше маркетинг и параноя.

  Самоче никой не му дремеще и никой не се имунизира а вируса се оказа едно нищо. Фармата се вкара в огромни загуби.

  Но днес фармата се научи на интернет. Всявай страх и дезинформация през интернет ако искаш да продажюваш, даже директно на правителства.

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2668 Любопитно

  Морковите са ГМО, размахването на тоягите е най-голямата глупост в УЖ демократичните общества, а икономическата значимост на ваксините ако е гаранция за развитието на света - горко на този наш свят. Май в Индия пръчките са нещото, с което полицаите си изпълняват задълженията?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3223 Весело

  Да прекарам евентуално инфекцията по-леко, ако се заразя и разболея, както и да мога да пътувам за мен поне бяха достатъчни причини да се ваксинирам. А че фарма компаниите опитват да изкарват пари и насаждат истерия - еми малко цинично, но това им е работата. В крайна сметка всеки сам да си реши опасно ли е или не.
  пп. Що се отнася до България, която както обикновено се е снишила и нищо особено не прави за ваксинацията, идеята с 50 лв. ваучер за нововаксинирани никак не е лоша.

 6. 6 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Иларион от Светия синод да се анатемоса

  Невеж чиляк. Да беше казал поне ПОСТИ в името на Христос и няма да те хване дяволската зараза. А той какво ? Да надува акциите на фармата прост човек. Да се анатемоса тоя

 7. 7 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Вижда се как. Файзера вече разработват трета ваксина срещу делта. Задължителна даже и да си взел Файзера 1-2, инак пак ще си болен. Накиснаха ни във ваксини и параноя. Умопомрачителни пари се платиха на тези компании да се стресира обществото на интернета.

  Време е държавите да спрат да купуват тези ваксини. Даже чувам че имало брак неизползван, изтекла годност. Те държавите толкова се изхвърлиха да купуват и да имунизират че май не се сетиха че то няма вече желаещи. И сега ще хвърлят боклук (нашите пари).

  Напомня ми за преди 10-15 години,когато се появи някакъв грип птичи ли беше и тогава фармата почна голяма индоктринация кампания и производство но не им се получи никой не му дремеше, и накрая вируса утихна от само себе си както науката добре знаеи те се вкараха във фалити щото никой не се ваксинира и човечеството оцеля.

  Сега гледам са си взели поуката, използват интернет за да всяват масова маркетинг параноя, за да не се повтори сценария и да продават масово измеслени ваксини с 6 месеца срок на годност.
  —цитат от коментар 3 на skw42563365


  Aбе то хубаво, че ти напомня за птичия грип, щом си толкова паметлив- може и за свинския да ти напомня.

  Но- бидейки паметлив по отношение на грипове и бацили- ще ни припомниш ли колко болници се напълниха с умиращи хора, колко държави изкараха палатки "посрЯд зима", където да тикат болните от птичия грип, колко хора умираха на ден от тези грипове, и ей такива "спомени"?

  Тези птичи и свински грипове наистина си бяха ШаТак- те тогава се появиха и вицовете от рода на- покрай свинския грип си отядох от свинско, покрай птичия- от пилешко, сега чакам Водк-ин грип, Бирен грип и т.н..

  Това май е различно, човек. Аз видях смелчаци разни- сегашния министър на здравеопазването е един от тях. В началото беше "жив Мангъровец", вчера рЕди едни дитирамби (май в Нова беше)- след като се разболял, и след като се тръшнал в болница, нищо че според Мангъров има антитела- се боднал и с ваксина (Янсен си боднал).

  И днес му се налага да е "пръв ваксър". На последователя на Мангъров...

  А Мангъров си е Калитко- нали знаеш, че този бацил убива някои хора, други го изкарват на легло, трети леко като грипче, а има едни Калитковци, на които не им се отразява изобщо.

  Пожелавам ти да си от Калитковците (аз по мои наблюдения съм от тях, но никога не е късно съдбата да ме орезили). Че ако не си Калитко- ще възмъжаваш точно до момента на диарията (тръби, системи, химии)...

  А аз- въпреки предположението ми, че съм Калитар- се набодох при първа възможност. Сега чувам- Файзер работели над трета доза- ъпдейтната. Вече съм готов да съм "прототипа"- първия набоден с ъпдейта.

  Човече- видях... Видях с очите си неща, които при птичия грип "ги ядях" с кеф- като в горния виц. И да- фармациите ще направят кинти, но предпочитам да шаря някой лев на тях, отколкото на производителите на палатки. Лично мнение, де- ти прави каквото искаш...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 8. 8 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Интересен есперимент в Тайланд, където са приложили две дози Синовак плюс една доза АстраЗенека. Този коктейл се оказал особено ефективен срещу делта варианта:

  В то же время коктейль из одной дозы Sinovac и одной дозы AstraZeneca увеличивает количество антител в организме до более высокого уровня, чем две дозы Sinovac (более 90% эффективности по сравнению с 80 – 90% соответственно), а последовательное применение двух доз Sinovac и одной дозы AstraZeneca дает эффективность до 99%, резко повышая иммунитет и к альфа, и к дельта-штамму коронавируса

  https://ria.ru/20210709/vaktsiny-1740686853.html

  Сам съм, други няма...
 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  Интересно! Сертификатът за ваксинираните става безсрочен. Това означава, че придобиват неограничен имунитет. А до вчера, пък и днес твърдят, новите щамове изискват нови, модифицирани ваксини. През колко време ще се реваксинират носителите на сертификата? Ти, шест, девет месеца? Година? Който е придобил естествен имунитет, чрез преболедуване, ще го има шест месеца. После - боц с иглата. Тоест, това са втора категория хора. Не ваксинираните - трета. И се чудим, от къде идва теорията за конспирация, и защо е толкова устойчива.

 10. 10 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Нищо и никакъв вирус си беше, зимен грип и толкоз. Но трябваше Тръмп да си ходи и затова се направи от мухата слон.

 11. 11 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  докат са расождат и пишат свободно за "маймунизиране"
  психаре като Пламен Пасков и възражденци копейки,
  нема да има оправия

 12. 12 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Не само че трябваше Тръмп да си ходи, но фармата се усети че това е най-добрият случай да си наваксат загубените пари от птичи, свински и луда крава. Беше идеалният м0омент за масова параноя с политически вкус. И всички се вързаха на хорото заради омразта към Тръмп.

 13. 13 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Китайците показаха че е нищои никой вирус. С най-малко жертви. Но в запада омразата към Тръмп беше толкова голяма по СиЕнЕн че превъртяха и от това се възползва фармата. Сега правителства станаха жертва на фармата, правителства парализирани от страх че видиш ли умряла е нацията, и затвориха икономики и убиха нацията.

  Простести след протести, накрая Тръмп загуби и почнаха да "охлабват". Те накрая разбраха как саморъчно сринаха БВП-то си

 14. 14 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Откакто Тръмп загуби само охлабвания виждаме, само 6 месеца след това. Брей как бързо се промени ситуацията и вече си охлабват. Е анджък той Тръмп това казваше, ама трябваше 6 месеца после при Байдън да се проумее. Политическа работа, няма нищо общо с ваксини, те па едни ваксини, 2 и 3 и 4 и 5 няма край техните ваксини за профит.

 15. 15 Профил на bobo59
  bobo59
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Йвке ,Йовке почивен ден нямаш ли?

 16. 16 Профил на aefan
  aefan
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Друго си е да си ваксиниран. Ето официални данни от Англия - на страница 14 от доклада има много хубава статистика, че ако си над 50 години, вероятността да починеш след втора доза е по-голяма, отколкото ако не си ваксиниран
  https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/997418/Variants_of_Concern_VOC_Technical_Briefing_17.pdf?fbclid=IwAR16u6Fytx_5AScYPy_2lmq8pQTsO7hK3o2BgRc1zh5vDGYsD4645tCb6u4

 17. 17 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  До коментар [#2] от "skw42563365":

  Покрай третата игла на Пфайзера се завъртя минискандалче:
  https://thehill.com/policy/healthcare/562368-fauci-says-pfizer-head-apologized-for-not-giving-heads-up-about-booster

  Шефа на Фазера дръпнал една жица по сред нощите на Фаучито да му се извини, че не му се обадил като обявил Третата Игла и Фаучито се почувствал неудобно пред медиите и не знаел какво да отговори като го питали.

  Не знам дали си давате сметка до къде са стигнали нещата?

  Шеф на компания за производство на медицински препарати си гука приятелски по телефона с Шеф на държавна служба, отговорна да му провери строго и точно препарата и разреши да го продава!
  "Извинявай, брато, че не ти се обадих, ама вие там ще оправите нещата, нали? Обещавам следващия път няма да правя така." или нещо подобно само че в по-префинен стил.

 18. 18 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  “And quite frankly, the CEO, who is a really good guy, got on the phone with me last night and apologized that they came out with that recommendation” without first “letting us know that he was going to do it ahead of time,” Fauci said of Bourla.

  "А, бе честно казано тоя е пич, ама преди да приказва първо трябва ни пита за такива неща", каза Фаучито за Бурла.

 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Аз се ваксинирах с двете дози заради ограниченията, които налагат при пътуване в чужбина и в бъдеще вероятно ще наложат за хотели, ресторанти и т.н. Не вярвам обаче, че ваксината предпазва на 100% от тежко протичане на болестта.
  Предполагам, че неваксинираните се страхуват от страничните ефекти от ваксините, които могат да са много тежки. Дори и смъртните случаи да са единици, все пак хората се страхуват и особено младите предпочитат да не се ваксинират, отколкото да рискуват да получат, макар и редки усложнения. За млад и здрав човек вероятността от фатален изход от болестта е много ниска.
  Статистиките в този случай не помагат, дори смъртността да е един на един милион, ако се случи на тебе, то това е 100%.
  Така, че антиваксърите не са всичките глупаци, вярващи на конспиративни теории, а просто хора, сравняващи рисковете от странични ефекти на ваксините и шансовете си да изкарат леко болестта при заразяване и на базата на това вземат решение, което смятат, че е най-доброто за тях.


 20. 20 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 958 Неутрално

  "....в други - като България (14%) и Русия (12.7%), на нива, които правят следващата смъртоносна вълна неизбежна."
  ---------------------------

  Ама Йовке, щом имаш такива гадателски способности, напиши и числата от тотото!

 21. 21 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Между моркова и тоягата: Как светът се опитва да ускори ваксинацията


  Освен в България. В България ускоряването се състои в очакване на Годо

 22. 22 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Аз се ваксинирах с двете дози заради ограниченията, които налагат при пътуване в чужбина и в бъдеще вероятно ще наложат за хотели, ресторанти и т.н. Не вярвам обаче, че ваксината предпазва на 100% от тежко протичане на болестта. Предполагам, че неваксинираните се страхуват от страничните ефекти от ваксините, които могат да са много тежки. Дори и смъртните случаи да са единици, все пак хората се страхуват и особено младите предпочитат да не се ваксинират, отколкото да рискуват да получат, макар и редки усложнения. За млад и здрав човек вероятността от фатален изход от болестта е много ниска. Статистиките в този случай не помагат, дори смъртността да е един на един милион, ако се случи на тебе, то това е 100%. Така, че антиваксърите не са всичките глупаци, вярващи на конспиративни теории, а просто хора, сравняващи рисковете от странични ефекти на ваксините и шансовете си да изкарат леко болестта при заразяване и на базата на това вземат решение, което смятат, че е най-доброто за тях.
  —цитат от коментар 19 на pamela

  Браво - по-добре едва ли може да бъде описано.
  Нежелаещите да се ваксинират сигурно мислят така - ако е рекъл господ - преболедуването с Ковид-19 ще е с тежки последици - защо трябва да се дърпа дявола за опашката....
  Според мен можеше да се предложи държавно застраховане срещу тежко увреждане след ваксинация с Ковид-19, но предполагам не е възможно да се докаже една 100% причнинно-следствена връзка на това.

 23. 23 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Нали си спомняте преди 10тина години каква параноя беше за птичи грип, луда крава и прочие. По телевизията нонстоп страх, фармата яко натискаше маркетинг и параноя.Самоче никой не му дремеще и никой не се имунизира а вируса се оказа едно нищо. Фармата се вкара в огромни загуби.Но днес фармата се научи на интернет. Всявай страх и дезинформация през интернет ако искаш да продажюваш, даже директно на правителства.
  —цитат от коментар 3 на skw42563365


  И тогава си намериха контролна група хипохондрици, даже имаше някой дела, даже в Швеция още им държи от този случай:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Pandemrix

 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  “защото колкото по-широко циркулира той, толкова по-голяма е вероятността от появата на нов вариант.”

  SARS-CoVid-2 се появи като нов вариант на SARS-CoVid-1 без “циркулация”. По-точно, 12 години след “победата” над “оригинала”.
  Втори момент е, че вирусите не “циркулират из въздуха” - появата им и развитието им става в организми (и в лаборатории, в днешно време). Вярата, че тия организми не са хората, а прилепи, пилци, свинки, не е подкрепена с никакви доказателства. Въпреки че “прилепът” на SARS-CoVid-1 се търси от десет години.
  Трети момент е, че скоростта на мутации по-скоро зависи от броя на “здравите” хора (включително ваксинираните), които носят вируса, но антителата им са ограничили размножаването им, отколкото “болните”, чиито антитела не оказват въздействие на вирусът, а и в голяма степен “болните” са под някаква форма на карантина.
  Отделно са въпросите - защо се търси само произходът на “китайския оригинал”, а не се търси (обяснение) за произхода на британски, бразилски, южно-африкански, индийски? Няма и обяснение защо децата не се разболяват, ако и да са “заразени”. Без отговор на тези въпроси, твърдението, че всеки следващ вариант е по-вирулентен, е голословно, чиста пропаганда!
  За британския, октомври 2020 г., имало било 32 мутации, които не били съществени, и хоп 33 се оказала фатална. Как - фаталната мутация е мутация на “китайския оригинал” или е “мутация на мутацията на мутацията на ...”?
  PCR тъстът хваща ли всички мутации? Защото дори и една да изпусне, обезсмисля “зеленото чипиране”/сертификатът, чийто приносител ще разнася “избягалата мутация” дорде мутира в болестотворна.

 25. 25 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Предполагам, че неваксинираните се страхуват от страничните ефекти от ваксините, които могат да са много тежки. Дори и смъртните случаи да са единици, все пак хората се страхуват и особено младите предпочитат да не се ваксинират, отколкото да рискуват да получат, макар и редки усложнения. За млад и здрав човек вероятността от фатален изход от болестта е много ниска.


  Шансът да си потърпевш в ПТП е далеч по-голям, но младите не се отказват от шофиране на коли/мотори.

  2019 г.
  Общо 6730 тежки ПТП
  загинали 628
  ранени 8499

 26. 26 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Любопитно

  Относно Германия, записалите се в листата за големите ваксинационни центрове, просто им писва от чакане и се ваксинират при лични лекари или в чужбина. И не щат да се отрегистрират, защото няма глоба.
  Твърдението, че не са си сложили ваксина, не е вярно.
  Ако сложат глоба, ще скочат пъргаво и веднага ще се отпишат.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 27. 27 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  До коментар [#19] от "pamela":
  Има и още един психологически фактор, който активира прословутия български инат, който му е помогнал да оцелее на това проветриво място Балканите.
  Представете си че ви продават вафла чудна "Куку-руку", за която промоутърите твърдят, че ще ви осигури вечна младост, отслабване, поникване на нови зъби и коса.
  И тази вафла в началото е дефицитна, няма достатъчно за желаещите които вече се редят на опашка.
  Чудната вафла е скъпа, но платена от бездънния държавен джоб.
  И след като доставките от фабриките се наситят, различните производители започнат да си правят мръсни номерца и топят едни други на кой вафлата му е по-добра или на конкурента направо отровна хората решават, че няма да я ползват.
  И сега идва тънкия момент - производителите заедно с тяхните корумпирани авери от властта за да увеличат пласмента започват с мръсните номерца:
  - не искаш вафла? Ааа, не може така - сега ще ви разкатаем фамилията. Няма да ходиш тук и там, няма да се качваш на самолет, няма да ходиш на мач и концерти, няма да излизаш на улицата, няма да ходят децатата ти на детска градина и още там каквото измислят перверзните им мозъци.
  Е, тука вече не са познали!
  Ината български е задействан и когато българина му падне пердето и си рече "А бе, що не си ....-та!" по-добре е да стоиш по-далеч от него.
  Каквото ще и да правят, трябва да приемат че повече от 20% няма как да постигнат.
  Колкото повече клявкат мисирките им, толкова повече отвращение и озлобление предизвикват в нормалните хора.

 28. 28 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#7] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Какви палатки те гонят? За всички неразбрали короноиди сезонния грип си е тежко заболяване което спокойно си убиваше повече от 1 милион човека на сезон. Никой никога не е подценявал грипа като заболяване. И да от време на време в човешката история сезонните вируси са били по-смъртносни, но до момента това не е било причина да си правиш масови експерименти с милиярди хора, да затриваш цели сектори на икономиката и да концентрираш още повече богатство в мащабите в който това се случва за последните 15 месеца.

  И Дневник кой ви каза какъв е консенсуса в обществото? Кой го измери и на каква база? Къде и от кого се чували призиви за задължителна ваксинация? Очевидно е вече че ако скоро не излезем на площадите да поискаме официален отговор от т.нар политици тия просто няма да спрат да правят каквото си искат. А това какво искат политиците или по скоро тия който ги правят никога не е било същото с това което искат обикновенните хора:

  https://www.youtube.com/watch?v=XdH38k0iUgI

 29. 29 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Предполагам, че неваксинираните се страхуват от страничните ефекти от ваксините, които могат да са много тежки. Дори и смъртните случаи да са единици, все пак хората се страхуват и особено младите предпочитат да не се ваксинират, отколкото да рискуват да получат, макар и редки усложнения. За млад и здрав човек вероятността от фатален изход от болестта е много ниска.Шансът да си потърпевш в ПТП е далеч по-голям, но младите не се отказват от шофиране на коли/мотори. 2019 г. Общо 6730 тежки ПТПзагинали 628 ранени 8499
  —цитат от коментар 25 на Хай Буй


  Ми то и от глад в света умират повече от 25 милиона на година но не виждаме някой от любимите политици да се е трогнал и да има организирана пандемична обстановка и вместо шишенца с неясно съдържание да се изпраща същата тази храна която питомците на Другарката Фон Дер нещо си изхвърлят всеки божи ден.

  Така че айде вземи си примерчето с шофирането и го сложи на рафта до онова с крокодилите.

 30. 30 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  "Натискът за въвеждането на задължителна ваксинация във Франция се засилва, пише френският в. "Паризиен", като отбелязва, че лидерът на партия "Демократично движение" Франсоа Байру препоръчва задължителна ваксинация на цялото население заради настъплението на варианта "Делта"."

  Много добре. Но кой упражнява засилващия се натиск? Дядо Коледа?

  Някои пасажи от "1984" започват да звучат доста актуално.

 31. 31 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  До коментар [#29] от "asen_g":
  И това, при положение че 50% от храната в Златния Милиард се изхвърля.
  Ако бяха организирали логистика за преразпределение на излишната храна, което е много по-лесно от дистрибуцията на мускалчетата щаха да спасят поне 10 млн от тези 20 погинали от глад на планетата.

 32. 32 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  До коментар [#29] от "asen_g":

  Господине, хайде да не ми давате непоискани съвети.

 33. 33 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  До коментар [#2] от "skw42563365":
  До коментар [#2] от "skw42563365":
  " Накиснаха ни във ваксини и параноя. "

  Какво е това неопределено – накиснаха ни – кой е този?
  А мъдрото население какво прави?

 34. 34 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 301 Неутрално

  "Натискът за въвеждането на задължителна ваксинация във Франция се засилва, пише френският в. "Паризиен", като отбелязва, че лидерът на партия "Демократично движение" Франсоа Байру препоръчва задължителна ваксинация на цялото население заради настъплението на варианта "Делта"."Много добре. Но кой упражнява засилващия се натиск? Дядо Коледа?Някои пасажи от "1984" започват да звучат доста актуално.
  —цитат от коментар 30 на До руските мекерета


  Е как кой - то си пише в. Паризен :) Шегата настрана, те затова и Франсетата отнесоха най-здравия локдаун че тия ако пощуреят имат предостатъчно опит в боя над полицай. А по назад в историята достатъчно са стягали вратовръзки. Както казваше един познат Франсе - нашите ги стяга около гърлото когато хората са на улицата, още помнят и се смееше.

 35. 35 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  До коментар [#32] от "Хай Буй":

  Тук си помагаме един другиму с цел лично усъвършенстване и осъзнаване.

 36. 36 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  До коментар [#32] от "Хай Буй":Тук си помагаме един другиму с цел лично усъвършенстване и осъзнаване.
  —цитат от коментар 35 на k_


  Ако имате нужда, правете го. Аз нямам подобни щения.

 37. 37 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#29] от "asen_g":Господине, хайде да не ми давате непоискани съвети.
  —цитат от коментар 32 на Хай Буй


  Не грешно сте разбрали, не съм ви давал съвет. Направо ви казах какво да направите - има огромна разлика.

 38. 38 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  До коментар [#37] от "asen_g":

  Така е. Присъщото ми възпитане не ми позволи да посоча нахалното, невъзпитано и в крайна сметка, нагло поведение.
  Хайде, сега ... коментирайте си статията и не ми обръщайте внимание.

 39. 39 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Днес задължителна имунизация, утре задължителна стерилизация! Оруел позна :)

 40. 40 Профил на cormoranstrike
  cormoranstrike
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lazarus":

  Докато има хора, които позволяват телевизора да мисли вместо тях. Всичките бъркочи, наречени ваксини срещу ковид са все още в 3-та фаза. На сайта на ЕМА пише, че трябват поне още 2 години клинични проучвания. В документите на FDA ваксините са записани като unapproved и "may prevent", а не "prevent". Ако си с много хронични болести, на възраст може би има някакъв смисъл да участваш в експеримента, но да си преболедувал, здрав и с доказан имунитет и да те задължават да приемеш експериментални препарати е меко казано кретенизъм! Снощи рових във VAERS. Само с щатите има 11000 смъртни случая и такива с необратими увреждания. Айде да си взимат ваксините и да си ги сложат о@@@д (извинявам се грубия език, ама те първи почнаха)

 41. 41 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1620 Весело

  До коментар [#9] от "Vlado Nikolov":

  Споко, четвъртата ревъкцинация ще е за имунитет срещу първият вариант хора мутанти породени от ...ирнк въкцините.
  Това си е от дневниците на един луд от бъдещето.

  мурзилка
 42. 42 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  "Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety."

 43. 43 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 201 Неутрално

  Най-показателно е, че нито един от водещите ни политици не се е ваксинирал. Нито Борисов, нито Слави, нито Корнелия, нито Ицето и ген. Атанасов, нито Мая и т.н.

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 44. 44 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#37] от "asen_g":Така е. Присъщото ми възпитане не ми позволи да посоча нахалното, невъзпитано и в крайна сметка, нагло поведение. Хайде, сега ... коментирайте си статията и не ми обръщайте внимание.
  —цитат от коментар 38 на Хай Буй


  С огромно удоволствие бих спрял да Ви обръщам внимание. По-голяма загуба на време от това да пиша в този форум няма. Това обаче важи за нормалните времена, онези в който хората бяха пресирани по познатите ни модели - основно финасово икономическия.

  Така че да, ако утре любимите ни медии спрат да бълват страх, вие спрете да давате нелепи примери и да действате като трансмитери и усилватели аз на драго сърце ще спра да си губя времето.

  Само че след като и аз и децата ми ще бъдат потърпевши от това което се случва, за момента ще се налага да си губя времето и да реагирам на всякъкви опити да се насади допълнително страх в едно и без това изтормозено и уморено общество. Общество в което хората са твърде заети да четат за разни випове, да си джиткат на джаджите и упортито отказват да видя очевадното. Че в света около нас умират милиони от съзнателни човешки действия и на никого не му пука. И изведнъж о чудо - цялата поличитеска класа се загрижила за това да ваксинира Чичо Ханс на 92г, оставен на умре в старчески дом защото цял живот е живял под наем, или малката Анита от гетата в Берлин, която до онзи ден не е можела да получи добро образование но Баба Меркел много иска да я ваксинира за да може Анита да остане тук и да прави какво? Да продава в Лидъл, или в Дайхман?

 45. 45 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  До коментар [#31] от "k_":

  заради сОБсидиите за производство на манджа- зарзават и мясо има свръхпроизводство .
  златния милиард отдавна е закърмен с безкрайна либофф към мангизите и трупането на ненужни вещи и джаджи със заложено износване на продукта , както и напъна да покажеш логото на телефона на останалите по улицата .

 46. 46 Профил на cormoranstrike
  cormoranstrike
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#5] от "boevbisser":

  В България започва да функционира една бознес ниша, къдвто ваксинката отива в канала, а вие получавате докуме т, че сте ваксиниран. Има и тарифа за преболедували и непреболедували

 47. 47 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3223 Любопитно

  До коментар [#46] от "bateval":

  И аз чух за подобно нещо, особено във връзка с желанието за лятно пътуване и на тези сънародници, които не вярват във ваксините, а такива има със сигурност. Няма да се учудя да има подобни случаи, дано само не са масови. Хитреците всъщност себе си лъжат - не се знае как ще им се отрази вируса, ако ги хване, а с прелестите на българската здравна система искрено им желая да се запознаят.
  Това е положението - хората по света се чудят как да ускорят ваксинирането, ние тук се чудим как да излъжем останалите, че сме ваксинирани. Нещо като в стария виц - германците и българите си приличали по това, че първите произвеждали мерцедес, а вторите го крадяли.

 48. 48 Профил на cormoranstrike
  cormoranstrike
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#27] от "k_":

  Точно!!!

 49. 49 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#46] от "bateval":

  >Има и тарифа за преболедували и непреболедували

  Ами естествено, че ще има, особено за тези с антигенните тестове. Положителни, с издаден болничен лист, затворени вкъщи с близките си от РЗИ и накрая кво - не си го проболедувал, щот не си с ПСР.

 50. 50 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  До коментар [#45] от "pavur":
  Това със субсидиите в Златния Милиард е фундаментален капан.
  Понеже икономическото разделение в обществото е много голямо и значителен % от популацията буквално преживяват за едното мамбо не могат да премахнат субсидиите за храна.
  Иначе риска от нещо подобно на ВОСР си е реален, ако заскъпне храната и тогава става мазало.
  Дотук добре, обаче могат да се имсили начин за преразпределение на излишъците.
  Това се прави - в Щатите десетки милиони са на купони за безплатна храна, обаче не пречи да се организира и в глобален мащаб при наличие на съвременните технологии.

  Може да се направи приложение за телефона например "ГЛАДЕН СЪМ" и всеки наблизо може да ти донесе нещо да хапнеш, за да не припаднеш от глад.
  Като приемеш поръчката, разбира се трябва да цъкнеш за да не се урнат много.
  Ей, такива неща...
  Ама, как се роди идея за старт ъп, верно!
  Айде младежите, действайте е кандидаствайте по проект за европейски кинти!
  Да не забравите да си сложите такса 10ст. за доставка, за да ви тръгне бизнес модела.

 51. 51 Профил на cormoranstrike
  cormoranstrike
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#47] от "boevbisser":

  В България т. нар. ограничителни мерки липсват от юни миналата година. Смея да твърдя, че за разлика от западната част на нашия континент, тук ковида си мина през по-голямата част на нашето народонаселение. Затова сега се чудят откъде да извадят нови случаи и размахват плашила. Ако помните, когато д-р Стойчо стана министър, той заговори, че в рамките на две седмици ще е ясно колко човека са имали среща с китайската кашлица. И тогава му пратиха другарката Другарката еврокомисар Стела, за да му набие канчето и точно за половин ден д-р Стойчо обърна плочата. Досега не се намери нито един лекар, да ми обясни, защо при прекаран ковид, липса на усложнения и много голям брой антитела трябва да се ваксинирам с аргументи, различни от "Много хора умряха. Не искам да се повтаря." Светът масово е дебилилясал!

 52. 52 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lazarus":

  Колко дълго ли? Докато си пробутат "чудодейния еликсир" в предвидения размер, усвоят парите, напомпат инфлацията, изтребят по-малко устойчивите, съсипят националните държави и ликвидират международната търговия. После оцелелите ще му мислят. Нещо като кошмарна комбинация от "Прекрасния нов свят" на Хъксли, "1984" на Оруел и прозренията на швабата. Както се казва в една хроника от времето на османското нашествие на Балканите: "Живите завиждаха на мъртвите ..." - Честита ви новата болшевишка революция!

  master
 53. 53 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 958 Весело

  До коментар [#51] от "bateval":

  >Досега не се намери нито един лекар, да ми обясни, защо при прекаран ковид, липса на усложнения и много голям брой антитела трябва да се ваксинирам

  Сещам се един, който го казваше това още преди да дойдат препаратите, но ако напиша името му ковид-истериците ще пощръклеят.

 54. 54 Профил на cormoranstrike
  cormoranstrike
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#49] от "Bond007":

  Цялото ни семейство преболедува по Коледа. Нямаме тестове, защото, когато синтръшнат с 38-39 ти е само да ходиш по лаборатории в коледните дни. Имахме късмет да го изкараме, както казвам най-тежко от леките случаи. И сега ме третират като опасен екстремист.

 55. 55 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Хайде, овцете да се ваксинират. Който нема глава има... ваксина за него.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 56. 56 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3223 Любопитно

  До коментар [#51] от "bateval":

  Не съм някакъв фен на ваксините, просто постъпих практично, а и често пътувам в чужбина и не ща да обяснявам всеки път на всеки идиот, че не съм камила.
  Всеки да си решава сам в крайна сметка, но отново българите се правим на най-умни. Ами не сме, впрочем израелците, дето ги водят най-умни, ги ваксинираха почти до последния и изненада - вече почти нямат починали. Впрочем, във Великобритания вчера има 35 000 новозаразени и 29 починали, а в Русия - същите противници и те като нас на ваксините - 25 000 новозаразени и 730 починали. Та така.

 57. 57 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#5] от "boevbisser":

  А че фарма компаниите опитват да изкарват пари и насаждат истерия - еми малко цинично, но това им е работата. - Не е така, работата на фармацията е да предложи лечебни препарати при нужда, а не с активен маркетинг да ти пробутва нещо, което решава проблем, създаден от друго тяхно нещо. По тази логика работата на военните е да водят войни (за това се готвят), на погребаните агенции да трепят хора (това им е работата), на администрацията да краде от бюджета (близо са до парите), и т.н.

  master
 58. 58 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3223 Весело

  До коментар [#57] от "gigabyte":

  Малко крайно си ме разбрал, но да - фарма компаниите се възползват от ситуацията, както би направил всеки нормален предприемач. Сега, ако мислиш, че те са го пуснали вируса - не мога да ти помогна.

 59. 59 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Легален начин (до утре) - даваме Х лева, ако първо отидеш да гласуваш, после, да се ваксинираш и ги получаваш. Патриотично и малцинствено-здравеопазващо :)

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 60. 60 Профил на cormoranstrike
  cormoranstrike
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#56] от "boevbisser":
  Не ме разбирате, твърдя, че тук хората сме преболедували и няма нужда от този натискаме за ваксини, защото голяма част имаме естествено придобит имунитет. И това не се признава, а някакви тестове, на които пише, че положителния резултат не е диагноза. Това ме дразни, и както писах, народонаселението ще намери начин да се справи и с това. Не ми се играе руска рулетка с тези ваксини. Все пак здравето ми си е моя отговорност.

 61. 61 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Весело

  Върви ли Европа към задължителна ваксинация?.........задължителна ама разписвайте декларации че е по ваше съгласие и вие си носите отговорността ...... А марка за ушите задължителна може ли ?

 62. 62 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  ======"Редно е да има глоби за онези, които дори не си правят труд да отменят часовете си за ваксинация", каза пред в. "Билд ам Зонтаг" здравният експерт на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Карл Лаутербах.=======много е важно на всички ненормалници да им публикуваме дивотиите........ А като се отменят планови операции примерно кой трябва да се глоби ?......

 63. 63 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  До коментар [#61] от "MPetr":

  Групичката в Брюксел окупирала с машинации и доворки властта, начело с лидерката Фон Уши не избирана от никого освен тесен кръг от немски и френски политически и икономически "елит" води европейския проект към пропастта.
  Ако някой си въобразява, че хората в Европа могат да бъдат масово излъгани и няма да им потърсят сметка за простотиите, които направиха последната година е, ми няма да му се получи.
  Защото това е Европа!
  Не е нито Китай, нито Русия, нито САЩ дори.
  С тия алармистки левичарски щуротии (заедно с онова на Гретето) ще бъде приключено, но не е ясно по кой начин засега.
  По-тежкия вариант е наистина радикални националистически формации да получат власта, по-добрия според мен е махалато да се отклони към по-разумни, рационални консервативни групи.

 64. 64 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  Йовче Йовче, ще си понесеш ли съдебната отговорност ако се окаже че казаното от теб "което прави следващата смъртоносна вълна неизбежна" е лъжа. Нямаше ли закон срещу всяването на паника.

 65. 65 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  И не лъжете за Индия, там бройката на починали "от коронавирус" е нищожно малка на фона на общата смъртност и броя на населението.

 66. 66 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Незнам кой им е пуснал Окръжното, но малоумните мисирки продължават с всяването на страх и паника. Паникьорите и хипохондриците вече са се набоцкали, но с тази агитация ще откажат и малкото колебаещи се.

 67. 67 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  До коментар [#64] от "Billy Pilgrim":

  Има Кой да ги съди.
  Да се надяваме, че ще бъде Милостив, защото те не знаят какво правят поради заблудата в която са изпаднали.

 68. 68 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Дневник и от уважение към хората сменете си заглавието на статията.

  Не сме магарета а хора.

 69. 69 Профил на DP
  DP
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Тези дни си мисля как България отново е на въпреки на цяла Европа и как разни хубавци ни обясняват колко сме прости, че не щем да се бодем с елексира на младостта и вечния живот! И продължавам да си мисля как и през ВСВ България е била наопаки на Европа, и само тя е спасила евреите, което после се е оказало хубаво решение! Та, ще видим и сега какво ще се окаже след време.

 70. 70 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  До коментар [#69] от "DP":
  Тук оня ден някакъв колумнист на Дойче Веле каканижеше фашизоидни глупости, после се оказа че бил комунистически партиен секретар в радиото през соца.
  У нас когато Хитлер и Сталин са биле приятели, най-големите пропагандатори на Светлото Бъдеще на Прогреса са биле комунистите и фашетата от софийската гъзария, докато наш Ганьо, смърдящ на чесън ги е гледал под вежди и им се чудел на акъла.

 71. 71 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Ваксинирането е право на избор.Съгласен.Но сега в Америка от Ковид умират само неваксинираните. Вие сами си направете изводите.

 72. 72 Профил на cfb03646690
  cfb03646690
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ваксинирането е право на избор.Съгласен.Но сега в Америка от Ковид умират само неваксинираните. Вие сами си направете изводите.
  —цитат от коментар 71 на pro_bono


  лъжеш.

  Освен това хиляди американци пострадали сериозно и перманентно от "ваксините" са си направили група.

  Виж им видеото в тубата (ако вече не е изтрито от мин. на истината) където всеки от тях казва от кой щат е, каква "ваксина" са му сложили и завършва с "please help"

  Молят за помощ хората

 73. 73 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Само над 20% от лекарите били ваксинирани в България. Това е скандално и безотговорно поведение.

 74. 74 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално
 75. 75 Профил на cfb03646690
  cfb03646690
  Рейтинг: 8 Весело

  Само над 20% от лекарите били ваксинирани в България. Това е скандално и безотговорно поведение.
  —цитат от коментар 73 на Роси


  глупави лекари срещу умни тролове

 76. 76 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#56] от "boevbisser":

  Точно при израелците започват проблемите, масово се разболяват точно ваксинираните. Защо ли държавата Израел ще прави нов локдаун? И то сега, след "най-успешната кампания"?! Успешна - зависи от гледната точка. Скоро Нетаняху ще дава обяснения.

  master
 77. 77 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  До коментар [#76] от "gigabyte":

  Ами при Натаняху...., мисля си, че беше подмазване на Щатите и онези влиятелни кръгове, които могат да го задържат на власт. Затова избра файзерската ваксина. Просто сделка. Жертвани бяха хорица, чиито предшественици са били тероризирани и избивани от немците ....но го преметнаха.... Ваксинацията на масите не му помогна да не го заменят с прогресивен, подкрепен от ислямисти.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 78. 78 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  Колко дълго ли? Докато си пробутат "чудодейния еликсир" в предвидения размер, усвоят парите, напомпат инфлацията, изтребят по-малко устойчивите, съсипят националните държави и ликвидират международната търговия. После оцелелите ще му мислят. Нещо като кошмарна комбинация от "Прекрасния нов свят" на Хъксли, "1984" на Оруел и прозренията на швабата. Както се казва в една хроника от времето на османското нашествие на Балканите: "Живите завиждаха на мъртвите ..." - Честита ви новата болшевишка революция!
  —цитат от коментар 52 на gigabyte

  Всичко - вярно.
  Но болшевизмът никога не е бил глобален, а локален Докато фашизмът и тъмно-кафявият съвременен неолибаерлаизъм - да.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 79. 79 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  До коментар [#24] от "wanderer":

  +

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 80. 80 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Какъв вирус ?

  Население глобално

  2019 - 7,713,468,100
  2020 - 7,794,798,739
  2021 - 7,874,965,825

  Къде си поп Иларион ? АНАТЕМА

 81. 81 Профил на cormoranstrike
  cormoranstrike
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#73] от "Роси":
  Мома ли сте, момък ли сте - не ви знам, ама вървете да ги разправяте тези страшки някъде другаде! Все някога всички ще Омрем. Когато се разболеете вървете да ви лекуват само ваксинирани лекари и да ви е мирна главата. Ако щете и цианкалийй си инжектирайте, и ушна марка си сложете - ваша работа е, но не се месете в чуждите животи!

 82. 82 Профил на cormoranstrike
  cormoranstrike
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#73] от "Роси":
  Мома ли сте, момък ли сте - не ви знам, ама вървете да ги разправяте тези страшки някъде другаде! Все някога всички ще Омрем. Когато се разболеете вървете да ви лекуват само ваксинирани лекари и да ви е мирна главата. Ако щете и цианкалийй си инжектирайте, и ушна марка си сложете - ваша работа е, но не се месете в чуждите животи!

 83. 83 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1867 Весело

  Макетата отдавна са измислили рецептата ( както и всичко останало ) - Со кротце , со благо и со малце кютек ''

 84. 84 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1035 Весело

  До коментар [#82] от "bateval":

  ... ваша работа е, но не се месете в чуждите животи!
  —цитат от коментар 82 на bateval

  Начи, ако си сваля мигачите и стоповете на жипката, си е моя работа?! То и без туй аз не им виждам действието и ползата. Ако пък на някой му пречи – моля да не ми се меси у живота!

 85. 85 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  Само над 20% от лекарите били ваксинирани в България. Това е скандално и безотговорно поведение.
  —цитат от коментар 73 на Роси


  ______________________
  Колко над 20 ? защото и 90 е над 20 ???
  А , ако са около 20% , и загърбите за момент емоциите си , какво Ви подсказва разума за този процент ?

 86. 86 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1035 Весело

  До коментар [#72] от "cfb03646690":

  Е па, дай линк де! Ей сега ще взема да изгледам всичките изоглавени видеа в тубата и я го уцеля твойто, я не ...

 87. 87 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  Натискът за въвеждането на задължителна ваксинация във Франция се засилва, пише френският в. "Паризиен", като отбелязва, че лидерът на партия "Демократично движение" Франсоа Байру препоръчва задължителна ваксинация на цялото население заради настъплението на варианта "Делта".
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Мосю Байру очевидно е демократ до мозъка на костите !
  Вива Ла Демократи

 88. 88 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 958 Любопитно

  До коментар [#73] от "Роси":

  Скъпа ПФ*П, какво ви бърка колко лекари са си сложили от Препаратите, че чак се и възмущавате?

  (*)Форумна

 89. 89 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 958 Весело

  До коментар [#85] от "stenlyaka":

  При ПФ*П (а.к.а Роси) разум нЕма.

  (*) Форумна

 90. 90 Профил на gueorgui tzvetanov gueorguiev
  gueorgui tzvetanov gueorguiev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Всички журналя -вървете-заглава.Кой ви казва,че "следващата вълна ще е смъртоносна.Без пари нито се ваксинирам,нито гласувам.Гнилоч буржоазна...

 91. 91 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#84] от "Zippie":

  Начи взимаш си примерчето и на рафта с другите тъпоидни сравнения от сутринта

 92. 92 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1682 Любопитно

  Фундаментална грешка сред журналята в разбирането на термина "вирулентен". Всеки вирус има 2 параметъра заразност и вирулентност. Второто не значи, че се въдят много вируси или хваща лесно, а значи, че разболява повече, по-агресивен е към организма.

  Така, вирусите имат само една цел - да се репликират. Един вирулентен вирус прави така, че машината му за репликация да се разболее и да се кротне. По-малко вирулентен обаче ще направи така, че организмът да си щъка щастливо и да пръска вируси. И точно така става с повечето вируси - губят вирулентност с времето. А прекалено вирулентните не могат да станат епидемични, защото разболяват прекалено драматично.

 93. 93 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#73] от "Роси":

  Скандално е защо още не си изчезнала при ония трол Живко дето спамеше всеки ден с някъкви статистики за Израел

 94. 94 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 777 Неутрално

  На някои политици и "медици" нещо много им хареса да въртят тоягата, докато гризкат моркова. Съвсем скоро другият край на тоягата ще им влезе където трябва. Дълбоко!

 95. 95 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 777 Весело

  До коментар [#73] от "Роси":Скандално е защо още не си изчезнала при ония трол Живко дето спамеше всеки ден с някъкви статистики за Израел
  —цитат от коментар 93 на asen_g


  Статистиката в момента не е за показване :-)

 96. 96 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 958 Любопитно

  До коментар [#95] от "probba":

  Като стана дума за Израел, дали и там подписват информирано съгласие?

 97. 97 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  Така, вирусите имат само една цел - да се репликират. Един вирулентен вирус прави така, че машината му за репликация да се разболее и да се кротне.
  —цитат от коментар 92 на lil_alex

  Мъртва структура, (вирусите са патогени т е мъртви механизми), не може да се репликира. Вирусът може единствено да разгражда, и то при условие, че иммунната система е толкова слаба, че не може да се възобнови.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 98. 98 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1673 Весело

  Журналистите и собствениците на тоя сайт, които така активно и агресивно рекламират ваксинация, да ни покажат техните лични ваксинационни паспорти

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 99. 99 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#95] от "probba":Като стана дума за Израел, дали и там подписват информирано съгласие?
  —цитат от коментар 96 на Bond007


  Да и в него пише буквално (за Pfizer): "Има малък риск от миокардит, най-често при млади мъже. В повечето случаи миокардитът протича в лека форма, която е лечима. Ползата от ваксината в предотвратяване на заразяването и усложненията от Ковид е все пак по-голяма от ниският риск от миокардит"

 100. 100 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  """""""Как светът се опитва да ускори ваксинацията"""""""........и какво значи светът ? ...... кой е тоя "светът"......голяма тъпотия......светът се опитва да набоде светът........ Не е светът а една шепа корпоративни корумпета и политически недоразумения са.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK