За 40% от бизнеса в България съдебната система е зависима

За 40% от бизнеса в България съдебната система е зависима

© Велко АнгеловОбщо 40% от компаниите в България смятат, че съдиите и съдилищата не са независими от властта, икономически и сенчести групови интереси. Приблизително същият дял (37%) казват, че общо взето съдебната система е независима, а 6% - че много добре се справя със съхраняването на незавимостта си.


Тези показатели не са много по-назад от средните оценки (49% положителни, 35% отрицателни) от проучване на "Евробарометър" сред 27-те страни от Европейския съюз. То е проведено с телефонни интервюта между 29 март и 20 април 2021 г.


В конкретния случай е зададен въпрос "Според това, което ви е известно, как бихте оценили като независимост съдилищата и съдиите в България - като много добри, общо взето добри, лоши или много лоши?".
Гледайте "Кой ще управлява България" изборното студио на "Дневник" на живо на 11 юли от 18 часа. Където и да сте.
Още информация - тук


За българските отговори е характерно, че в групата на добрата оценка 43% от компаниите казват, че всъщност не са попадали в съдебен спор през последните две години.Друга особеност е, че с увечилаване размера на компанията в България, намалява доверието към независимостта на съдии и съд. При тези с до 9 служители положителна оценка дават 45%, но при тези с над 250 служители този дял намалява до 34%. Най-недоволни обаче са компаниите с до 50 служители. Средният показател за ЕС сочи, че ако при дребния бизнес има съвпадение (48%), то колкото по-голям е бизнесът, толкова по-удовлетворен е в оценката си за съдиите (при фирмите над 250 души е 59%).


Трета характерна черта от проучването е, че очевидно най-недоволни са в секторите на производството (добра оценка само според 34%) и услугите (38%), докато в промишлеността (46%) и търговията (49%) българският бизнес дава отговори като средните за ЕС.


Откъде идва натискът


Когато анкетьорите питат бизнеса, недоволен от независимостта на правосъдната система, кои са причините, две трети (64%) в България категорично посочват влиянието на правителството и политици. Още 19% определят тази причина като "доста добре" описваща недоволството им. Иначе казано за 83% от казващите, че българското правосъдие е лошо, източникът на проблемите им е изпълнителната власт и партиите.

 • Но не само. За общо 79% проблем създава "намеса или натиск от икономически или специални интереси". Средно за ЕС този показател не е много по-добър (74%), но структурата на отговорите е доста различна (категорично този източник на зависимости посочват 57% в България и 40% в ЕС, а като "по-скоро да" са избрали 22% и 34% от европейските фирми).

Разминаването сред българските компании с позитивна и с отрицателна оценка за източниците на проблемите е огромно. Според далите добра оценка за правосъдието в България три пъти по-малко (16%) виждат категорична намеса от частни интереси и почти два пъти по-малко (34%) - от правителството и политиците.


България не е с най-лошите оценки от компаниите за независимостта на съдиите и съдилищата.

България не е с най-лошите оценки от компаниите за независимостта на съдиите и съдилищата.


Ето основните изводи за целия Европейски съюз:

 • 49% от компаниите казват, че независимостта на съдии и съдилища в страната им е добра
 • 35% отговарят, че незовисимостта е в лошо състояние
 • 9% казват, че тази независимост е "много добра"
 • 12% отговарят, че независимостта на съда е "много зле"
 • 3 пункта е понижаването спрямо 2020 г. на дела на компаниите, даващи позитивна оценка
 • 86% е най-високата позитивна оценка (във Финландия), а 16% е най-ниската (Хърватия)
 • 20 процентни пункта спрямо 2020 г. е увеличението на групата на компаниите с позитивна оценка за съда в Малта, следвана от Естония (+18 пункта) и Словакия (+15 пункта); най-голямо отстъпление има в Швеция и Франция (-10 пункта), Румъния и Полша (-9 пункта)
 • добра оценка идва основно от компании, които са големи, с голям оборот (над 500 000 евро), от сектора на услугите и участвали в съдебен спор през последните 2 години
 • 80% от компаниите казват, че позитивната им оценка идва заради статута и позициите на съдиите в страната им, които им гарантират независимост; следва ненамесата от правителство и политици
 • 25 от 27 са държавите, в които статутът на съдиите е достатчна гаранция за независимостта им и позитивната оценка от бизнеса.


Защо е правено проучването


Възложител на провежданото от 2016 г. насам проучване е Генерална дирекция "Правосъдие и потребители" на Европейската комисия. Резултатът от него се включва в годишната оценка на ехективността, качеството и независимостта на националните правораздавателни системи.


То се публикува броени дни преди Доклада на Еврокомисията за върховенството на правото и спазването на ценностите, на които е основан ЕС. Авторите припомнят, че ефективните правосъдни системи са важни за взаимното доверие, инвестиионния климат и устойчивия растеж във всяка от страните членки.


Телефонните разговори са проведени от агенция Ipsos с почти 13 хиляди души на ръководни и отговорни позиции в компании - управител, главен изпълнителен директор, финансов директор, търговски или маркетинг директор или главен юрист.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK