Бившият полицай, който иска да спаси Ню Йорк

Бившият полицай, който иска да спаси Ню Йорк


Той е чернокож и бивш полицай. Избира тази професия, след като на 15-годишна възраст го пребива бял полицай. Сега се е устремил към един от най-важните постове в САЩ: Ерик Адамс е вероятният нов кмет на Ню Йорк. Репортаж на АРД, за който разказва "Дойче веле".


Ерик Адамс се радва на възторга около себе си. Раздава широки усмивки и маха с ръка на хората по Бродуей, докато върви под дъжда от конфети, който всъщност е предназначен за хората, помагали за преодоляване на пандемичната криза в Ню Йорк. Като бивш полицай той се чувства един от тях. "Тези хора тук са моите герои", казва Адамс.


На крачка от кметския пост


Самият той на драго сърце би желал да стане героят на Ню Йорк. И сега направи решаващата крачка към заветната цел: Ерик Адамс спечели първичните избори на демократите за кмет на Ню Йорк. А в този град победителят на демократите обикновено се налага и на същинските избори, които този път са през ноември.
60-годишният Адамс не оставя и следа от съмнение, че е достатъчно добре подготвен за този пост, смятан за най-трудния след президентския. "Аз съм човек, който не се бои от работа - мога да вдигна на крака икономиката и да намаля престъпността. И да върна Ню Йорк към старата му слава", обеща той по време на предизборната борба.Адамс, който е районен кмет на Бруклин, носи две сини яки - тази на полицейската униформа и синята яка на работническите среди от квартал Куинс, където е израснал.


"Тук има една група хора, които живеят в системна бедност. И една друга група хора, които ходят на ресторант, хранят се добре и си позволяват да пътуват с такси. Такава е реалността в Америка и в Ню Йорк. Ако искаме да променим нещата в този град, трябва да сложим край на тези неправди", казва Адамс.


Когато е на 15 години, Адамс е пребит от бял полицай. Още тогава той взима решението сам да стане полицай. На своите предизборни митинги обича да разказва как по време на полицейската си служба веднъж предотвратил опасна атака с нож в метрото без нито един изстрел със служебното си оръжие.


"Тук седим върху планини от оръжия - на това трябва да се сложи край", настоява Адамс. "Нуждаем се от полицейска част, която да се концентрира единствено върху работата срещу нелегалните оръжия", добавя той.


"Не функционираме - нито като град, нито като държава"


Адамс, който е служил като редови полицай в продължение на 22 години, специално подчертава факта, че ако стане кмет на града, няма намерение да орязва парите на полицията - нещо, за което настояваха редица граждани на Ню Йорк по време на протестите Black Lives Matter, последвали убийството на Джордж Флойд.


В същото време обаче Адамс е категоричен, че няма да проявява и най-малката търпимост към полицейското насилие и структурния расизъм. Той е убеден, че много неща в САЩ се развиват в грешна посока: "Не функционираме добре - нито като град, нито като държава", казва Адамс.


И наистина: градът, чийто кмет навярно ще стане Адамс, още не се е съвзел от тежката криза, породена от пандемията. А нарастващата престъпност и насилието са към момента един от най-сериозните му проблеми.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK