На живо

Коронавирусът по света: Франция въвежда "здравни паспорти" и задължително ваксиниране за медициДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Франция въвежда "здравни паспорти" и задължително ваксиниране за медици

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че страната му ще въведе задължително ваксиниране за здравните работници и други влизащи в контакт с пациенти от уязвимите групи.


В обръщение до французите Макрон обясни, че мярката е необходима за спряване с отново набралото сили разпространение на коронавируса заради по-заразния вариант Делта.


От 15 септември ще има санкции за хората, които не са напълно ваксинирани, а попадат в тези категории, каза Макрон; датата се превръща в краен срок за поставяне на всички нужни дози. По думите му е по-добре да се действа сега, за да не се увеличат главоломно заразените и хоспитализираните.


От септември е започне кампания за ваксиниране на ученици.


Освен това в барове, ресторанти, кафенета и търговски центрове ще се влиза с т. нар. "здравни паспорти" - нови документи, които ще указват здравния статус на гражданите и ще показват дали са ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест. Без такъв момент няма да е възможно например и качването във влак.


Впрочем от есента PCR тестовете вече няма да са безплатни във Франция, освен ако не са предписани от личен лекар. От думите на Макрон следва, че схемата е различна от европейския цифров сертификат.

Само ресторанти "без COVID" ще са отворени за събития

В Москва ще могат да се провеждат банкети само в "безковидни" ресторанти, които са организирали достъпа на клиенти по система с QR кодове. Правилата се отнасят до зали в закрити помещения, но до 1 август няма да се разпростират върху шатри и летни веранди, съобщи днес първият заместник-началник на администрацията на кмета и правителството на Москва, ръководителят на отдела за търговия и услуги Алексей Немерюк, цитиран от ТАСС и БТА.


"Към този момент в града за посещение са отворени само "безковидни" ресторанти - общо около 8 000 подобни места. Всички мероприятия на закрито - сватби, корпоративни вечеринки, юбилеи, срещи и други банкети - могат да се провеждат само при спазване на действащите противоепидемични мерки от заведенията, включително със задължително използване на система с Кю Ар кодове за допускането на клиенти. Освен това до 1 август на летните веранди и в сезонните кафенета, а също и в шатри клиенти могат да бъдат приемани и без QR кодове", поясни Немерюк.


По-рано той съобщи, че за започване на работа в "безковиден" режим предприемачите трябва да подадат заявка на сайта i.moscow, след което да организират допускането на клиенти само с Кю Ар кодове, които да потвърждават ваксинация, прекарване на COVID-19 през последната половин година или отрицателен PCR тест, направен в сертифицирана лаборатория. Персоналът на заведенията ще продължи да носи ръкавици и маски при общуване с клиентите, както и ще осигурява своевременна дезинфекция на помещенията и повърхностите, а също така измерването на температурата на служителите.


Коронавирусът по света: Франция въвежда "здравни паспорти" и задължително ваксиниране за медици

© Associated Press

Най-малко 1100 нови случая в Южна Корея

Южна Корея е регистрирала вчера 1100 нови случая на коронавирус, съобщи днес Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията (КАКПЗ), цитирана от "Ройтерс". Това става в момент, когато в Сеул влизат в сила най-строгите досега в страната антиковидни мерки в опит да се овладее най-тежката вълна на пандемията, отбелязва "Ройтерс".


Вчерашният показател на новозаразените е най-високия регистриран в неделен ден, макар че е по-нисък от отчетените през три последователни дни пикови стойности, достигнали 1378 души в петък, по данни на здравните власти.


Новата вълна на пандемията досега се характеризира с по-малък брой новозаразени и починали от COVID-19 отколкото при предишните, след като много възрастни и представители на по-уязвимите групи южнокорейци вече са ваксинирани срещу коронавируса. С последната вълна общият брой на заразените с COVID-19 южнокорейци достигна към днешна дата 169 146 души, а на починалите от заразата - 2044, което е много по-малко от показателите в много други индустриализирани държави. Здравните власти обаче са разтревожени от увеличаващия се брой млади пациенти, които все още не са ваксинирани, и от разпространението на силно заразния вариант Делта на коронавируса при последната пандемична вълна.


От днес властите за първи път въвеждат най-строгото ниво на социална дистанция в Сеул и околностите му, включително забрана за събирания на повече от двама души след 18.00 ч.

Еврокомисията иска обяснения от Малта за забраната за влизане на неваксинирани

Европейската комисия поиска обяснения от правителството на Малта, след като островната държава обяви, че от 14 юли няма да допуска на своя територия неваксинирани срещу COVID-19 посетители.


"Загрижени сме, че тези мерки могат да са дискриминационни", заяви говорител на Комисията. Той добави, че страните членки могат да поставят допълнителни ограничения за влизането на чужденци, но те трябва да са пропорционални и недискриминационни. "Европейският COVID сертификат не може да е предусловие за пътуване", заяви говорителят.


В петък малтийското правителство заяви, че заради растящия брой на нови случаи, няма да признава формите на сертификата за преболедували и за тествани, и ще допуска само приносителите на документ за завършен цикъл на ваксинация срещу коронавирусна инфекция.

Чехия е ваксинирала близо половината си жители

Почти 49 на сто от населението на Чехия са получили първа доза ваксина срещу коронавируса. Това съобщи днес агенция ЧТК, предаде ТАСС. Около 35 на сто от жителите на страната вече са имунизирани изцяло.


Хората над 70 години са най-защитената от COVID-19 група от населението, защото над 80 процента от тях са получили най-малко една доза ваксина. Най-слабо защитената социална група са младежите под 30-те - ваксинираните сред тях са по-малко от 40 на сто.


Жителите на Чехия могат да получат ваксина и без предварителна регистрация на сайта на здравното министерство. Днес в Прага започват работа два специално предназначени за тази кампания ваксинационни центъра. В церемонията при откриването им се очаква да участва премиерът Андрей Бабиш.


Страна с 10.7 млн. жители, Чехия е регистрирала до момента общо 1 669 496 заразени с коронавируса, оздравелите са 1 637 123, смъртните случаи - 30 331. Ваксинираните изцяло до момента са 3 830 283. Използват се ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех", "Модерна", "Джонсън" и "Джонсън" и "Астра Зенека".


Коронавирусът по света: Франция въвежда "здравни паспорти" и задължително ваксиниране за медици

© Associated Press

Сингапур смекчава ограниченията

Сингапурските власти частично вдигат днес антиковидните ограничения, затегнати в средата на май заради разпространението на варианта Делта. Повод е "подобряването на епидемиологичната ситуация и нарастващият брой ваксинирани жители", съобщи междуведомствената група за борба със заразата, цитирана от ТАСС и БТА.


В ресторантите и другите заведения за обществено хранене вече ще могат да сядат на една маса до петима души срещу двама преди. В спортните клубове и фитнесите се разрешава да тренират групово най-много петима. Разрешени са сватбените церемонии с участие на до 250 души, от които не се изискват отрицателни тестове за коронавируса.


Близо две трети от жителите на Сингапур са получили поне по една доза ваксина и властите очакват до края на юли към половината население да бъде имунизирано изцяло. По думите на здравния министър Он Е Кун, след това "ще може да се говори за разработване на пътна карта за преход към т. нар. нова реалност, когато пандемията ще стане ендемия".


Здравното министерство е одобрило за държавната програма ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна", които са безплатни за всички. Правителството гарантира безплатно лечение и обезщетения в случай на странични ефекти у ваксинирани. На частните клиники е разрешено да предлагат и препарати на "Синовак байотек".

Премиерът на Черна гора чака туристи

Премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич лично очакваше туристи на границата, след като страната му се отвори за посетители.


Това сочи правителственият профил в "Туитър", който го показва на един от пунктовете, където отишъл, за да се увери, че "всичко работи добре и се спазват процедурите".


Черна гора се обяви за "победител" срещу коронавируса още миналата пролет с няколкостотин заразени, но след това бе връхлетяна от тежки вълни, като в резултат всеки шести е давал положителна проба.


Подгорица е силно зависима от туризма и се надява на по-добър сезон, след като отново постигна ниска заболеваемост от трима заразени на 100 хил. за последните две седмици.

Северна Македония започва да ваксинира 12-годишните

От днес ваксинирането в Северна Македония е без записан час, ще могат да се ваксинират и деца на възраст между 12 и 16 г. В тази възастова група ще се поставя само ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех", защото това е позволено от упътванията на производителя.


В страната, чието население се оценява на доста под 2 млн. души, вече са поставени 662 372 дози, напълно са ваксинирани 245 231. Поне една доза е поставена на 54% от хората над 70%, 52% от хората над 65, 47 на сто от тези над 60 г. и 39% от над 50-годишните.


Коронавирусът по света: Франция въвежда "здравни паспорти" и задължително ваксиниране за медици

© Associated Press

Виетнам преминава през най-мощната си вълна

Виетнам ще наложи ограничения върху придвижването на жителите на град Кан Тхо, съобщи днес правителството, цитирано от "Ройтерс" и БТА. Агенцията отбелязва, че това става на фона на най-мощната епидемична вълна в страната. След като Виетнам се справяше успешно в борбата с новия коронавирус през по-голямата част от пандемията, броят на новите случаи нараства устойчиво от края на април.


Миналата седмица виетнамските власти започнаха да налагат ограничения върху придвижването в големи градове, включително столицата Ханой и икономическия център Хошимин. В Кан Тхо, в най-южната част на Виетнам, през изминалата седмица са били регистрирани седем новозаразени. От утре в града с 1.23 млн. жители влизат в сила за период от 14 дни ограничения върху придвижването.


Виетнамското министерство на здравеопазването съобщи днес за рекордните 1953 нови случая на коронавирус през последното денонощие. Предишният рекорд от 1853 новозаразени бе регистриран едва вчера. Новите случаи са над 1000 вече седмо поредно денонощие.


Повечето от новозаразените са в южния град Хошимин - епицентърът на епидемията в страната.
Във Виетнам, с население от 96 млн. души, са регистрирани общо 29 816 случая на коронавирус. 116 души са починали. Тези числа са много по-ниски от онези в Европа, САЩ и Индия, отбелязва "Ройтерс".

Над 31 хил. новозаразени във Великобритания

Великобритания съобщи днес за нови 31 772 случая на заразяване с коронавирус и 26 починали в рамките на 28 дни след положителен ковид-тест, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.


Цифрите сочат лек спад спрямо вчера, но и повишение спрямо същия ден на миналата седмица.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4464 Весело

  "Великобритания съобщи днес за нови 31 772 случая на заразяване с коронавирус "

  След вчерашните простотии които Английските запалянковци народиха из Лондон, другата седмица очаквам да станат 50/60 хиляди. Тъкмо ще могат да си седят у дома и плачат за загубата на финала😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  > В Кан Тхо, в най-южната част на Виетнам, през изминалата седмица са били регистрирани седем новозаразени

  Ужас - по един на ден.

  > ъобщи днес за рекордните 1953 нови случая на коронавирус през последното денонощие

  Което са равнява на приблизително 25 Заразени (не болни) за град с размерите на София.

  Нещата не вървят на добре.

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  Ми значи Виетнам тепърва ще гризе дървото. Вирусът ще си мине през всички, както се и очакваше. Това с мерките и забавянето е, за да мине по-бавно. Но някои си помислиха, че може да го победят...еми не става...

 4. 4 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  Ми значи Виетнам тепърва ще гризе дървото. Вирусът ще си мине през всички, както се и очакваше. Това с мерките и забавянето е, за да мине по-бавно. Но някои си помислиха, че може да го победят...еми не става...
  —цитат от коментар 3 на lil_alex


  Ние толкова го забавихме, че то спря.
  Баси мерките, баси чудото.
  Как да сваляме маските, като толкова добре пазят от вируси.
  То да не е само Ковид.

 5. 5 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Колко ли аутистични деца ще бъдат родени след 10-15 гоини?

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 6. 6 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#5] от "radelmarfx":

  Колкото по малко, толкова по добре.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 7. 7 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тангра":

  E следващата есен или там ако имат някакъв гаден дъждовен сезон ще се види доколко "дисциплинираните" азиатци са се опазили. Вкл. и Япония си имаше разни вълни, и сега ще има. Абе колкото повече недокоснати от вируса, дори с ваксини, толкова по-весело. Да не стане така, че в БГ да ги гледаме като в онова меме с вампирите-аристократи...

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6123 Любопитно

  До коментар [#1] от "padrino":

  А немците, при 6 заразени на 100 000 за седмица, умират от страх и само планират нови рестрикции, докато Борката отваря всичко при над 300 заразени на 100 000 за седмица...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1776 Весело

  Северна Македония започва да ваксинира 12-годишните
  От днес ваксинирането в Северна Македония е без записан час, ще могат да се ваксинират и деца на възраст между 12 и 16 г. В тази възастова група ще се поставя само ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех", защото това е позволено от упътванията на производителя.
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  макетата са номер 1 във всичко !
  Спорт , икономика ......глупост !

 10. 10 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1624 Разстроено

  Шесемре!

  Юдеите отпочват да бият бустери на пенциите. От досегашната Ваксина файда йок: от 46 души в момента в интензивно половината са ваксинирани
  https://www.reuters.com/world/middle-east/israel-offers-pfizer-covid-19-vaccine-booster-shots-adults-risk-2021-07-11/

  В Австралия е регистриран първият погинал от Ковидя за 2021. Затварят цял щат данеби да се появи и втори
  https://www.reuters.com/world/asia-pacific/australia-reports-first-2021-covid-19-death-highest-case-number-2021-07-11/

  Баба в Белгия се оказва умряла от 2 Ковидя наведнъж: алфа и бета. Сега Ваксината ше се ошашави - докато гони единия вариант, другият ше се шмугне по фланга.
  https://www.businessinsider.com/woman-died-after-contracting-two-coronavirus-strains-at-same-time-2021-7

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на stefania.genova
  stefania.genova
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#11] от "Nik Nikolov":

  Както и антиваксърските тролове.

 13. 13 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1810 Любопитно

  Изглежда в РСМ-ето е останал бая "Спутник" от сръбскат помощ ?

 14. 14 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  > Само ресторанти "без COVID" ще са отворени за събития

  Не е ли още по-безопасно всеки да си пие в къщи и да общуват по видеоконферентна връзка.

  કટાક્ષ
 15. 15 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2691 Весело

  До коментар [#14] от "Ан Он":

  Стой си, нямаш грижи, ние чипираните ще обикаляме естаблишмънтите свободно.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 16. 16 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#15] от "Consumer":

  Мога само да пожелая добра 5Г връзка.

  А къде, с кой и как празнувам не е работа на властите.

  કટાક્ષ
 17. 17 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ан Он":Стой си, нямаш грижи, ние чипираните ще обикаляме естаблишмънтите свободно.
  —цитат от коментар 15 на Consumer


  За маркиран с ушна марка твърде много пишеш в този форум вместо да обикаляш "естаблишмънтите"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK