Литий вместо злато: къде се крие истинското богатство на Чехия

Литий вместо злато: къде се крие истинското богатство на Чехия


Чехия е богата на злато и литий. Но докато залежите на злато стоят непокътнати по икономически и природозащитни причини, литият може да осигури истинско богатство на страната, разказва "Дойче веле".


Жилове у Прахи е живописно чешко градче с около 5 хиляди жители и много исторически паметници. Районът на брега на Сазава, приток на река Вълтава, е любимо място за отдих на живеещите в столицата Прага. През 14-и век селището е било третото по значимост населено място в Бохемското кралство след Прага и Кутна Хора и е имало население от над 10 хиляди души.


При управлението на Карл Четвърти (1355-1378) Жилове е бил най-важният златодобивен център на кралството. "Голяма част от Прага е построена именно със средства от златните мини, в това число и някои от сградите на Карловия университет, които стоят и до днес", казва директорката на местния исторически музей Зарка Юринова.


7 тона злато чакат да бъдат изкопани
Под и около Жилове са разположени около 7 тона злато, казва за ДВ геологът на музея Ян Вана. Преди затварянето на златните мини през 1968 г. съдържанието на злато в някои от тях е било до 4 грама на тон скална маса. При днешните цени на златото добивът на това място би бил изключително рентабилен, допълва той.


"Проблемът е, че Жилове междувременно е превърнат в място за почивка. А също и това, че без използването на отровния цианид добивът няма да е толкова доходоносен", обяснява геологът. И въпреки това много от местните хора не биха имали нищо против да бъде възобновено добиването на злато. "Тогава можем да си купуваме чешко злато, вместо да внасяме злато от Южна Африка", казва възрастна жена от региона.


В миналото под Жилове са откривани огромни златни късове, тежащи по няколко килограма. Такъв екземпляр с големината на топка за хандбал е изложен в местния музей. Независимо че музеят предлага посещение на някогашните подземни шахти, никой вече не се опитва да възстанови добивът на злато в тях. "Но има хора, които се опитват да вадят злато от притоците на река Сазава", казва Юринова.


Златният резерв на Чехия е впечатляващ


Няколко други места в страната също крият златни залежи. Според оценки на експерти става въпрос за общо около 400 тона злато, което чака да бъде изкопано. При сегашните цени на този метал стойността му се изчислява на 500 милиарда чешки крони, или около 20 милиарда евро. След 1990 година са правени няколко опита за възобновяване на добива, но всичките са се проваляли заради липсата на интерес от страна на държавата или заради протестите на местното население.


Златото под и около Жилове у Прахи стои непокътнато.

Златото под и около Жилове у Прахи стои непокътнато.


Миналата година обаче държавната минна компания Diamo започна геоложко проучване в района на закритите златни мини в Злате Хори в Северна Чехия, които ще продължат три години. Предполага се, че на това място също няколко тона злато лежат заровени в земята.


Добив - да, но без цианид


Преди няколко години президентът на страната Милош Земан се обяви за възобновяването на златодобива. Специално за мината в Злате Хори се смята, че скалната маса със съдържание на злато може да бъде транспортирана в чужбина, където ценният метал да бъде извличан. Така силно отровното съединение цианид няма да се използва на територията на Чехия.


"За нас е неприемливо да добиваме злато чрез излугване, тоест посредством химическа обработка с цианид", уверява министърът на екологията Рихард Брабец. Като единствена алтернатива той посочва дълбокото копаене.


Чешкият икономист Лукас Кованда, който е член и на Националния икономически съвет към правителството, обяснява, че този способ не е изгоден: "Златодобивът чрез копаене в мините е икономически неизгоден. Ако беше рентабилно отдавна в Чехия щяхме отново да добиваме злато", казва той пред ДВ.


Чехия е богата и на "бяло злато"


Това показва и примерът с "бялото злато" - голямото находище на литий, което беше открито край Чиновец, недалеч от границата с Германия. Според някои оценки това е най-голямото находище на литий в Европа, като 60 на сто от залежите на ценния метал в него лежат на територията на Чехия, а 40 на сто - в Германия.


През март беше съобщено, че чрез енергийна компания ЧЕЗ, която е наполовина държавна, Чехия е успяла да придобие контрола над мините и хранилищата и се очаква добивът да започне през 2025 година. Годишно там могат да бъдат добивани по 1,8 милиона тона руда.


Смята се, че 4 процента от световните залежи на литий се намират в Чехия, 140 хиляди тона са само в находището край Чиновец. Литият е стратегическа суровина с огромен потенциал. Едно от приложенията му е при производството на батерии.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 510 Весело

  Значи има доста да почакаме братята чехи да започнат да произвеждат литиеви акумулатори. Да благодарим на Илон Мъск, че се грижи за нас.

  73! Go Go
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  А от Rio Tinto твърдят, че сръбското находище"Ядар" е по-по-най в Европа, с около 10% от световните залежи.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Този проект едва ли някога ще тръгне - лития филтриран от солени пустинни езера в Андите е многократно по-изгоден.

 4. 4 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  А освен това Чехия има едни от най-богатите залежи на уран. До колкото си спомням, вторите по концентрация рудни залежи, след Австралия. За изворите с бира пък да не говорим! И мацките им са хубави...

 5. 5 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 979 Неутрално

  държавната минна компания Diamo

  Тия чехи са много прости, да вземат челен опит от нас, ние нямаме отдавна държавни минни компании, всичко е раздадено на чуждестранни частници!

 6. 6 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  Чехия е богата с технически грамотните си работници

  и с традициите си като прави един мост например, да го направи така, че да се ремонтира след 50 години

  а лудостта "зелени технологии" (които имат много общо с бизнеса, отколкото с реалното опазване на околната среда) скоро ще отмине, пък и добитият литий ще обогати не чехите изобщо, а чешките богаташи и чуждите им бизнес партньори

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 7. 7 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 979 Весело

  Сега Слафчо, ако ми мине правителството ще ни отърве и от държавните летища и магистрали, а най-добре и от държавните улици. Всичко да се подари на господарите на малкия Мук, и после ако се наложи да минеш по Цариградско да си плащаш!

 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#4] от "ivanpopov":

  кухнята им е ужасна...
  всичко друго е вярно

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 9. 9 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  "Тогава можем да си купуваме чешко злато, вместо да внасяме злато от Южна Африка", казва възрастна жена от региона.
  ---------
  То, ако искат да експлоатират находищата и ги дадат на мощен консесионер, а от друга страна не искат да имат проблеми с екологията, златото им пак ще се връща при тях от Южна Африка или Намибия.
  Бохемия и Моравия открай време са прочути с богатството си на рудни метални изкопаеми. Още от края на 9 в. дори България внася оттам.

  CONTADOR GRATUITO!
 10. 10 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  И ние имаме злато , ама други го добиват и на нас дават само колкото да не без хич.

 11. 11 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Чехите са прагматичен народ, понемчени славяни.

  Бирата им е номер едно съотношение цена качество, мацките също са един път, въпреки че маджарките и словачките ми се видят по лепи.

 12. 12 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Дневник, пак не сте си проверили географските имена
  1. J = Й, т.е. Jílové не е Жилове, а Йилове. Т.е. не е нито от жило, нито от жили, а е славянската дума Ил, т.е. глинеста почва, каквито има много там - покрай река Сазава.

  2. С = Ц, т.е. Cinovec = Циновец, а не Чиновец. Идва от цин - славянската дума за калай. И там наистина в средновековието се е копаел много калай.

  E PLVRIBVS VNVM
 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  "енергийна компания ЧЕЗ, която е наполовина държавна" а при нас НДСВ и ГЕРБ продадоха и последните държавни части от ЕРД. Сега Слави ще разпроаде какво е останало и ще бяга на луната.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 14. 14 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Така е, само дето придобилата лиценз и концесия компания не бърза, щото сърбите искат по-високи заплати, отколкото в Южна Америка. Е, сега шансовете за добив на литий в Афганистан се изпаряват, може да се появи дефицит и т. н. Реалността е, че китайците влагат половин милиард в разширяване на рудодобива в Печ -мед и злато. Сърбия ще излезе на второ место в Европа по добив на мед след Полша.

 15. 15 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#9] от "г-н Думанов":

  В Чехия имало голяма ЖП отсечка, изградена върху трошляк със самородно злато. След като изгребали чакълната основа на траверсите, най-хубавите златоносни образци са изложени в Природонаучния музей в Прага. Навремето златните люспи и жилки са били взети от бачкаторите за пиритни включения.

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Любопитно

  До коментар [#14] от "venelingeologia":

  Като си специалист, да те попитам, няма ли някакво по-сериозно находище на литий в България?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 17. 17 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1237 Весело

  До коментар [#15] от "venelingeologia":

  Не го знаех.... Обикновено е обратното - масово баламите взимат пирита и халкопирита за злато и се започва масова истерия.

  CONTADOR GRATUITO!
 18. 18 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#16] от "hamiltonf":

  Може ли аз, може ли аз, господине? (Вдига ръка и подскача с ясното съзнание, че ще каже някоя глупост, ама нищо). Основен източник на литий у нас са пегматитите, а в пегматити се спъваме навсякъде, където стъпим в Средна гора - от Ихтиман до малко преди Сливен. За съжаление при нас съдържанието на този рядък метал не надвишава 0.2-0.5% на тон, така че добивът е безмислен.

  CONTADOR GRATUITO!
 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  До коментар [#18] от "г-н Думанов":

  Благодаря, г-н Думанов, все си мислех, че не може да нямаме някой рудник с литий със стопанско значение.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 20. 20 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#19] от "hamiltonf":

  Имаме много, макар не и литий. Оборотът само на "Асарел-Медет", който дълбае в Средна гора е 83 млн. долара на година. Публично не се разгласява тайната, че в ЕС България държи второ място по добив на мед и производство на меден концентрат, и трето в златодобива. Числата при Цоло Вутов, който държи "Елаците - Мед" не са по-различни. Освен това имаме и външни концесионери, които наливат още повече пари в хазната. Ще питаш обаче, къде отиват парите и защо не сме забогатели. Напротив - сме, но регионално - в Челопеч средната заплата е 2300 лв. Честита да им е.
  Но имаме друг сериозен проблем с металодобива - прави се евтино и мръсно. Признавам, че компаниите полагат максимални усилия по възстановяване на околната среда след като дадено находище се изчерпа, но тъй като липсва сериозен държавен контрол върху това, вече го правят през пръсти. Тополница тече синя, а човек от с. Чавдар ми каза, че преди да се започне и гледал 130 овошки, а сега има само 15, защото всичко е отровено. Най-смешна, разбира се е истерията със златодобива у нас. Покойният Цоцорков го каза ясно - концесията по международна практика е максимално 5% от стойността на метала в рудата по цени на Лондонската борса. У нас, тя се колебае между 0.3-3% заради сложния характер на находищата. Подът за инвестиция само за търсене и проучване у нас е 100 млн. долара. И това е преди за се започне. Поради тази причина виждаме концесия - примерно 17 млн. за 15 години, като малка. Де факто обаче вложенията са в пъти повече.

  CONTADOR GRATUITO!
 21. 21 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#14] от "venelingeologia":Като си специалист, да те попитам, няма ли някакво по-сериозно находище на литий в България?
  —цитат от коментар 16 на hamiltonf


  Не питаш мене - ама все пак да ти отговоря - не, няма - дори за единични литиеви минерали май няма съобщено. Металогенията им е по-специфична и не е типична за нашия район.

 22. 22 Профил на soc_gene
  soc_gene
  Рейтинг: 37 Неутрално

  За добива на тон литий са необходими над 2 милиона литра вода ....(https://www.google.com/amp/s/automedia.investor.bg/a/2-novini/45649-nay-mrasnata-tayna-na-litievata-bateriya/amp ).

 23. 23 Профил на soc_gene
  soc_gene
  Рейтинг: 37 Неутрално

  За добива на тон литий са необходими над 2 милиона литра вода ....(https://www.google.com/amp/s/automedia.investor.bg/a/2-novini/45649-nay-mrasnata-tayna-na-litievata-bateriya/amp ).

 24. 24 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2680 Неутрално

  До коментар [#18] от "г-н Думанов":

  Лития в Сърбия няма нищо общо с този в пегматитите.
  За подобни находища у нас никога не е търсено.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK