Черна гора разреши еднополовите партньорства, но засега само на теория

Черна гора разреши еднополовите партньорства, но засега само на теория

© Associated PressОт вчера е възможно в Черна гора еднополови двойки да сключват граждански партньорства и това е пробив в западнобалканската страна, който обаче няма да бъде усетен незабавно от хомосексуалните ѝ жители. Парламентарен блокаж, бюрократични спънки и съмнения в политическата воля да бъде променено цялото необходимо законодателство поставят успешния край под въпрос.


Съюзът на еднополовите двойки ще има правна стойност, а и ще дава възможност в малката страна да остават чужденци, които са част от такова партньорство, за срок над 90 дни (максималният в стандартните случаи).


Все пак пред еднополовите двойки има ограничения - те не могат да осиновяват деца, не се признават и като семейства.


Забавяне
Парламентът в Черна гора прие още миналата година закона за легализиране на еднополовите партньорства в началото на месеца въпреки съпротивата на някои партии - включително на такива, които сега са във властта и се смятаха за проруски и които се съпротивляваха срещу "налагането на нови ценности". Мнозинството в законодателния орган с 81 места бе едва 42-ма души. ЛГБТ общността приветства решението като историческо и стъпка към защитата на правата ѝ.


По това време президентът Мило Джуканович и бившият премиер Душко Маркович стояха твърдо зад текста и изтъкваха мярката като приближаваща Черна гора към "развитите демокрации", Съединените щати приветстваха вота.


Днес на власт са част от тогавашните му противници, които след избори миналата година свалиха Демократичната партия на социалистите (ДПС) на Джуканович за пръв път в историята на Черна гора. В рамките на мандата им институциите на местно ниво трябваше да подготвят документация за целта. Според сърбохърватската секция на "Свободна Европа" обаче процесът се бави, а това ще забави и сключването на партньорствата на практика. Нещо повече - нужна е хармонизация на общо 26 закона с отделен законопроект, който предстои да бъде изпратен в парламента - той е блокиран, откакто заради спор за резолюция за геноцида в Сребреница и решението да бъде отстранен правосъдният министър Демократичният фронт (някогашният противник на закона) започна да бойкотира институцията.


Засега това означава, че двойките могат да се записват, за да сключат брак, но церемонията ще трябва да почака.


В региона


Това не е първата държава на Балканите, взела подобно решение - направиха го и Хърватия и Словения, които обаче са членки на ЕС.


В Сърбия има планове за узаконяване на еднополовите партньорства, но разногласия заради употребата на понятието "брак" (в споровете се включва и президентът Александър Вучич, за когото бракът е само между мъж и жена) бавят приемането на законопроекта, а то се очакваше до лятото. При постигане на консенсус в партията на Вучич той би минал без проблем, тъй като мнозинството ѝ от три четвърти в парламента ѝ дава възможност сама да прокарва закони.


И в Черна гора обаче тепърва ще трябва да се преодолеят нагласите на обществото. По-голямата част от хората според проучване от миналата година смятат хомосексуалността за заболяване. Според проучване на неправителствената организация Център за демокрация и човешки права една трета от гражданите на Черна гора дори не искат да живеят в една и съща страна с хора от ЛГБТ общността. Всеки пети смята, че представителите ѝ са като престъпници и трябва да бъдат наказвани.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK