Как Ердоган тласна Турция към пропастта, след като я поведе нагоре

Как Ердоган тласна Турция към пропастта, след като я поведе нагоре

© Associated PressПет години след като президентът Тайип Ердоган осуети преврат, шансовете му да продължи да управлява трето десетилетие може да зависят от това дали може да обърне икономическия спад, заради който просперитетът, равенството и заетостта на турците намаляват от есента на 2013 г.


Ердоган се изправя пред избори през 2023 г. за стогодишнината на Република Турция. Анкети показват, че подкрепата му е намаляла след валутна криза, остра рецесия и коронавирусна пандемия през последните три години.


Някои от тях показват, че управляващата коалиция изостава след неформален опозиционен алианс, въпреки че Партията за справедливостта и развитието на Ердоган (ПСР) остава популярна, със силна база сред консерваторите от селските райони и от работническата класа. Тази година икономическият растеж се ускори, след като Турция бе една от малкото страни, които избегнаха свиване през 2020 г. Щетите от последните години обаче са например връщане към инфлацията от 20% или повече върху храните и други основни стоки.
"Ако погледнете рейтингите на президента Ердоган в проучванията в съчетание с трудна икономическа ситуация, изобщо не е лесно да си представите условията през следващите 12 месеца, за да се мисли, че изборите изглеждат благоприятни," каза Дъглас Уинслоу от "Фич рейтингс".


Световната банка изчислява, че над 1.5 млн. турци са паднали под прага на бедността през миналата година.


И индексът на Джини за доходите и разпределението на богатството показва, че неравенството се е повишило от 2011 г. То също така се е ускорило от 2013 г., и е заличило сериозните придобивки от периода 2006-2010 г., по време на първото десетилетие на управление на Ердоган.


Десетилетие на просперитет


ПСР на Ердоган, най-дълго уравлявалия Турция лидер, спечели в началната си възраст властта през 2002 г. след най-лошия спад о 70-те г. на миналия век с обещание да сложи край на лошото управление и рецесиите, отдавна разочаровали турците, загрижени за по-добър живот.


Тогавашният министър-председател Ердоган използва икономическия възход и дипломатическия подем на Запад, за да донесе около десетилетие просперитет. Бедността и безработицата спаднаха. Инфлацията, която беше трицифрена десетилетие по-рано, достигна 5%, а това повиши привлекателността на турската лира за местните и чужденците.


Ердоган изглеждаше недосегаем.


Нещата започнаха да се променят през 2013 г., когато безпрецедентни антиправителствени протести обхванаха Турция и развиващите се пазари в световен мащаб видяха болезнен финансов изход, когато по-големите икономики набраха пара.


Анализът на "Ройтерс" показва, че годината бележи повратна точка за БВП на глава от населението, безработицата и други мерки за икономическо благосъстояние. Същата година бе и вододелът за чуждестранни инвестиции според официалната статистика на притежаваните облигации и Turkey Data Monitor. Стойността на лирата оттогава се е понижила, и това срива глобалната покупателна способност на турците.


Погром и изолация


Ердоган шокира мнозина, когато правителството му смаза протестите през 2013 г., започнали в парка Гези в Истанбул. Репресиите "кристализираха ПСР като новия естаблишмънт и показаха, че приливът на народната подкрепа се обръща срещу тях", каза Атеш Алтънорду, асистент по социология в университета "Сабанджъ".


Опитът за преврат от 15 юли 2016 г. предизвика тежко извънредно положение, което според анализаторите е тласнало още по-надолу икономическото благосъстояние на турците. "От 2013 г. насам ПСР и Ердоган се насочиха към това да продължат да увеличават авторитаризма, който вероятно засегна икономиката по различни начини," каза Алтънорду. "Те влязоха в по-изолиран и централизиран режим на вземане на решения, с по-малко свобода на медиите. Така че вероятно в крайна сметка правите повече политически грешки, губите отзивчивостта си и има много повече място за корупция."


Електорална база


Други ключови мерки като като тези в здравеопазването остават стабилни, след като секторът се подобри подобри драстично, откакто Ердоган встъпи в длъжност през 2003 г. С намаляването на строгите икономии, наложени по програмата на Международния валутен фонд за 2001-2 г., Ердоган възприе политиките на свободния пазар, необходими за присъединяване към Европейския съюз - тогава основна цел на ПСР.


Световната финансова криза от 2008 до 2009 г. удари Турция, но също така доведе до прилив на инвеститори, търсещи възвръщаемост на развиващите се пазари. Евтините чуждестранни кредити спомогнаха за икономическия бум, подхранван от строителството, който помогна на ПСР да спечели осем пъти последователни национални избори.


Ердоган има "база от обожаващи го и лоялни поддръжници, (защото) гражданите се радваха на значително по-добър жизнен стандарт, отколкото при кемалистите през по-голямата част от 20-и в.," пише Сонер Чагаптай в доклад за Вашингтонския институт. Той отбелязва, че преди Ердоган да дойде на власт, детската смъртност в Турция е сравнима с тази от предвоенна Сирия, сега е подобна на тази в Испания.


Икономически и политически щети


Но други показатели за благосъстояние започнаха да изостават през 2013 г., когато намекът на Федералния резерв на САЩ, че може да започне да премахва стимули, изсмука средства от нововъзникващите пазари.


Политическите напрежения се засилиха след това, когато Ердоган се обърна към националистически съюзници и по-късно спечели референдум за приемане на президентска система, която концентрира властта в двореца му.


Някои ключови представители на властта, които отговаряха за икономиката, напуснаха ПСР заради съпротивата си срещу заграбването на властта. Анализаторите казват, че тогава в политиката на партията започват да се появяват пукнатини - включително натиск върху централната банка да намали лихвените проценти, дори когато лирата изпадна в криза през 2018 г.


Валутата е загубила 75% от стойността си спрямо долара от 2013 г. насам, а повече от половината - през последните три години. Сега много турци избират да съхраняват богатството си в чуждестранни валути.


"От политическа гледна точка от 2013 г. има усещането, че Турция и Западът се раздалечават," каза Роджър Кели, водещ регионален икономист в Европейската банка за възстановяване и развитие. "Да, наблюдаваме влошаване от 2013 г., но трябва да го видим в контекста на положителните стъпки, които се случиха преди това."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (250)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Както го правят всички диктатори. Обречени са по условие!

 2. 2 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Турция тръгна икономически нагоре след 1984 г. И от тогава общо взето върви само нагоре. Не говорим само за икономиката на държавата, но и за доходите на населението. Отделно прирастът на населението е положителен. Отделно Турция гледа 6 млн. сирийци.
  Я България да си представи да гледа 6 млн. чужди граждани.
  Отделно всичко в Турция е супер евтино. Та ако се сравнява покупателната способност да не се окаже, че в Турция е по-голяма.
  Отделно в Турция няма таван на пенсиите и няма такива смешни заплати за работещите както в България.
  Отделно човек може да се пенсионира по-рано отколкото в България и да взима по-голяма пенсия.
  Ако се погледне откъм инфраструктура Турция удря също България в земята. Там с строи бързо и качествено.
  Интересно тези на запад защо не напишат нещо за България? България нито има производство като в Турция, отделно бизнесът бяга от България заради корупцията.

  ДБ=БКП
 3. 3 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Весело

  Туркия ке падне...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 4. 4 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#2] от "anonimnii":

  Съгласен съм с много неща от това което си написал, но като осведомен за Търция човек би ли написал каква е в момента минималната работна заплата в Турция и колко средната ( макар че там минимален брой работещи със супер високи заплати, могат да изкривят картината).

  Отделно в Турция няма таван на пенсиите и няма такива смешни заплати за работещите както в България.
  —цитат от коментар 2 на anonimnii

  Така да се пише без числа всеки може.

 5. 5 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 700 Весело

  До коментар [#2] от "anonimnii":

  Хм, при такава далавера направо ти се чудя как не си се изесъл да живееш в Турция.
  Без значение къде си в момента, стягай куфарите и поемай към Анадола.
  Това заплата на корем, евтини и качествени стоки, неограничени пенсии, абе само далавера ти казвам.

  Не аз де, ти го каза. Не знам дали си вярваш обаче.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 6. 6 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 445 Неутрално

  За туризмът нито дума.
  А това е златната мина.

 7. 7 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#4] от "dorn":

  Ами познавам хора, които живеят там. Работещи хора си купуват къщи и апартаменти. Я си представи в България електрокарист да работи 20 г., за тези години да си купи 2 апартамента, да си изучи децата всички висшисти и да се пенсионира с хубава пенсия, такава, че да може да си позволи екскурзии на запад.
  В България това няма как да стане.

  ДБ=БКП
 8. 8 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 720 Весело

  До коментар [#2] от "anonimnii":
  „ Отделно Турция гледа 6 млн. сирийци.“

  А ми да не ги гледа бе, да си ги върне в Сирия. Там отдавна война няма. Тези хора искат да се върнат в Сирия. Има анклав пълен с 2.5 млн. джихадисти, които султана кътка за да шантажира с тях Асад, Путин, Америка и ЕС. Хората там получават помощ от ООН. За 6–те милиона в Турция ЕС плаща милиарди, а много от тях работят и се издържат сами. Хайде успокой се. Рано или късно пишман султана ще скапе Турция и ще последва кадафито...

 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ebeneezer Goode":

  Стягай си ги ти куфарите. Комунизмът свърши дрогари.
  Ако не ти изнася вън.

  ДБ=БКП
 10. 10 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Турция тръгна икономически нагоре след 1984 г. И от тогава общо взето върви само нагоре. Не говорим само за икономиката на държавата, но и за доходите на населението. Отделно прирастът на населението е положителен. Отделно Турция гледа 6 млн. сирийци.Я България да си представи да гледа 6 млн. чужди граждани.Отделно всичко в Турция е супер евтино. Та ако се сравнява покупателната способност да не се окаже, че в Турция е по-голяма.Отделно в Турция няма таван на пенсиите и няма такива смешни заплати за работещите както в България.Отделно човек може да се пенсионира по-рано отколкото в България и да взима по-голяма пенсия.Ако се погледне откъм инфраструктура Турция удря също България в земята. Там с строи бързо и качествено.Интересно тези на запад защо не напишат нещо за България? България нито има производство като в Турция, отделно бизнесът бяга от България заради корупцията.
  —цитат от коментар 2 на anonimnii


  Айде по по-полека ... за мигрантите получиха много милиарди от ЕС, а турците няма как да имат по-висок стандарт на живот от нас, с по-ниско БВП на гл.от нас. !!! Няма как да стане тоя фокус! Турция върви надолу, което както писах горе е закономерно, предвид диктаторския начин на управление.

 11. 11 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Туркия ке падне...
  —цитат от коментар 3 на Пипера е много лют


  А бе и на коча макарите висят и се клатят, ама не падат.

 12. 12 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#7] от "anonimnii":

  По официална статистика, от 2013-та насам икономиката им върви надолу!
  Когато цифрите говорят и троловете мълчат :-)

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Любопитно

  "Турция гледа 6 млн. сирийци.
  Я България да си представи да гледа 6 млн. чужди граждани."

  Да бе гледате ги както Европа където не работят нищо а получават социални помощи?! Май е точно обратното принудени са да работят на черно без никакви права.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 15. 15 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#4] от "dorn":Ами познавам хора, които живеят там. Работещи хора си купуват къщи и апартаменти. Я си представи в България електрокарист да работи 20 г., за тези години да си купи 2 апартамента, да си изучи децата всички висшисти и да се пенсионира с хубава пенсия, такава, че да може да си позволи екскурзии на запад.В България това няма как да стане.
  —цитат от коментар 7 на anonimnii


  Че то баш българина има мания за покупка на жилища и се купуват, то масовото застрояване не е случайно. В София непродадена сграда няма. При актуалните цени, смятай за какви колосални суми става въпрос. Дали са електрокаристи не знам, но купуват!

 16. 16 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Любопитно

  [quote#11:"transvaal"][/quote]

  Трансвалски жив ли си?! Къде се кри по време на черните протести?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 17. 17 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#10] от "Гражданин":Писах нещо за цените... То не е само в Турция това в цял свят е. Навсякъде по света чопвек няма проблем да се облече и да се нахрани. Проблем са други неща.Но в България с 500 лв мин. заплата нето и 300 лв. мин. пенсия нито можеш да се облечеш, нито можеш да се нахраниш.България е просякът на Европа. И не случайно всеки бяга от България. Тук е мизерия. И то не от сега.
  —цитат от коментар 13 на anonimnii


  Пишеш общи приказки приятелю!
  Ще повторя: когато числата говорят, и троловете мълчат! :-)

  Относно просяка на Европа - не България проси пари от ЕС а Турция. И не само проси, а направо изнудва! И това ще повторя - милиардите за мигрантите в Турция от ЕС идват!

 18. 18 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  За туризмът нито дума.А това е златната мина.
  —цитат от коментар 6 на Armagedon


  Една от многото им златни мини. Курортите им са препълнени. На границата даже не проверяват за ковид-тест (знам от хора, които наскоро ходиха на море там). Имат реална икономика, цялата им политика е прагматична и въобще не изглежда да са нещо закъсали. Дори с неща като възобновяеми енергии, бележат ръст подобен на Западна Европа. Много яко се бачка там по всички направления. Без никакво съмнение, това е нация във възход.

 19. 19 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#15] от "Гражданин":

  Работещите хора в България получават мизерно възнаграждение за труда си, затова хората бягат. Тук заплатите са комунистически.

  ДБ=БКП
 20. 20 Профил на Lilestryom Noruey
  Lilestryom Noruey
  Рейтинг: 66 Неутрално

  До коментар [#3] от "Пипера е много лют":
  България 1950 година 7,3 милиона.2020 6,9.Турция 1950 година 20 милиона.2020 година
  84.Прав си.туркие ке падне.

 21. 21 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#17] от "Гражданин":

  Ами виж колко % от хората бягат България, и колко % от хората бягат от Турция.
  България се обезлюдява. Това не е тайна.
  Даже повечето дето пишат тук, пишат от чужбина.

  ДБ=БКП
 22. 22 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#15] от "Гражданин":Работещите хора в България получават мизерно възнаграждение за труда си, затова хората бягат. Тук заплатите са комунистически.
  —цитат от коментар 19 на anonimnii


  Ама и ти си един Чукча, като много от троловете по форума! Как с комунистическа заплата се купува жилище в София бре?! Написах ти горе, няма непродадена сграда! Само на нашата улица тр сгради се постриха в последните 3 г и всичко е продадено!

  Ся ако ти си електрокарист ... сори в БГ електрокаристите не получават много вероятно. Да беше учил за друго! Проблема си е твой! И както писаха горе, като не тихаресва таз родина, отивай си в другата "родина" и си купувай жилища и получавай неограничени пенсии! Не те гоня, но щом не ти харесва - действай! Какво ревеш?!

 23. 23 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#7] от "anonimnii":

  Аз те питам за две числа, ти ми разтягаш филосовски локуми. Аман ( за да го рабереш) от такива кюпеци.

 24. 24 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#22] от "Гражданин":

  Въобще работещите не получават пари. Това е. Не може това да е така само в България. Трудът не се цени.
  Ама тук всички дето пишат са някакви IT и офис дето са доволни. Ами мислете само за себе си. Да не ви пука за другите български граждани.
  Та така България се обезлюдява и с този манталитет и начин на мислене така и ще продължава.
  Само в България това че си бачкатор е повод за подигравка.
  Горките.

  ДБ=БКП
 25. 25 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#17] от "Гражданин":Ами виж колко % от хората бягат България, и колко % от хората бягат от Турция.България се обезлюдява. Това не е тайна.Даже повечето дето пишат тук, пишат от чужбина.
  —цитат от коментар 21 на anonimnii


  Ама чувствай се свободен да обезлюдиш и ти България, със се семейството си! Ходите гласувате за агентурната ДПС, после рИвете по форумите, че някой ви е срал гащите! ДПС трови България от 30 години вече и то заради мюсюлмански роби като вас! Заслужили сте си мизерията! Агент Сава за ваша сметка си постро петнайса сарая, сега си е купил електроцентрала и пристанище пак за ваша сметка! И вие пак гласувахте за него! Сърбай си попарата баДка! Има причина да си беден и тя не в Турция или в България, тя си е утеб и вас, мюсюлманите гласуващи под строй за ДПС!

 26. 26 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#23] от "dorn":

  Е не става така. Тук в София в нашият Кауфланд дините на промоция като бяха по 0,99 лв. 1 кг. в Турция бяха по 0,17 лв. 1 кг. Схващате ли разликата?

  ДБ=БКП
 27. 27 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#25] от "Гражданин":

  Така да се пише без грам да ме познавате е несериозно.

  ДБ=БКП
 28. 28 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Ами мислете само за себе си. Да не ви пука за другите български граждани.
  —цитат от коментар 24 на anonimnii


  Така така, баДка, гласувай пак за ДПС и после ми обяснява, как нЕкой друг ти е крив. Много се радвам даже, че сте бедни, защото го заслужавате! Робите на ДПС са бедни, за да могат да ги смачкат депесарите, другият път пак да гласуват за ДПС и да си останат бедни!

 29. 29 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#25] от "Гражданин":Така да се пише без грам да ме познавате е несериозно.
  —цитат от коментар 27 на anonimnii


  Достатъчно е да прочета, какво пишеш! То си личи, че си фанатично влюбен в Турция и в ДПС! И от там ти е проблема. Ако си роден в България, трябва да си уникално прост и глупав, за да величаеш друга страна, докато тролиш собствената си страна, като гласуваш за ДПС! Това е все едно да сереш в хола, докато се възхищаваш на приятното ухание идващо от балкона на съседа. Както писах горе, заслужили сте си бедността!

 30. 30 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#23] от "dorn":Е не става така. Тук в София в нашият Кауфланд дините на промоция като бяха по 0,99 лв. 1 кг. в Турция бяха по 0,17 лв. 1 кг. Схващате ли разликата?
  —цитат от коментар 26 на anonimnii


  А ти не схващаш ли, че трябва да си ходиш в Турция, след като толкова много ти харесва цената на дините? Не усещаш ли как се мучиш в България? Вместо пет дини, една купуваш ... защо губиш време още? Ако се махнеш, заедно с гласа си за ДПС, хем ти ще ядеш дини на корем, хем ние най-сетне ще се отървем от агентите на ДС, които вече 30 години крадат милиарди от България!

 31. 31 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#25] от "Гражданин":Така да се пише без грам да ме познавате е несериозно.
  —цитат от коментар 27 на anonimnii


  И не ме разбирай грешно! Нямам нищо против турци по принцип, имам нещо против глупави турци, като теб!

 32. 32 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Турция тръгна икономически нагоре след 1984 г. И от тогава общо взето върви само нагоре. Не говорим само за икономиката на държавата, но и за доходите на населението. Отделно прирастът на населението е положителен. Отделно Турция гледа 6 млн. сирийци.Я България да си представи да гледа 6 млн. чужди граждани.Отделно всичко в Турция е супер евтино. Та ако се сравнява покупателната способност да не се окаже, че в Турция е по-голяма.Отделно в Турция няма таван на пенсиите и няма такива смешни заплати за работещите както в България.Отделно човек може да се пенсионира по-рано отколкото в България и да взима по-голяма пенсия.Ако се погледне откъм инфраструктура Турция удря също България в земята. Там с строи бързо и качествено.Интересно тези на запад защо не напишат нещо за България? България нито има производство като в Турция, отделно бизнесът бяга от България заради корупцията.
  —цитат от коментар 2 на anonimnii


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 33. 33 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#28] от "Гражданин":

  Никога не съм гласувал за ДпС. Никога. Никога. Никога.

  ДБ=БКП
 34. 34 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#32] от "kesh":

  Е това, като ти казвам, че си глупав! Другия глупав ти пише глупости, как Турция вървяла напред. Типично комунистически лозунг за светло бъдеще. И те вЕрваш ... вместо да погледнеш статистиката и да се увериш сам, че икономиката на Турция от 2013-та насам върви надолу! :)

  Толкова си глупав, че даже не можеш да вденеш, че си глупав ... затова си и беден!

 35. 35 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#31] от "Гражданин":

  По принцип умни хора българи (явно за теб е важно какъв е човек по кръв) са ми казвали че съм умен. Досега глупав са ме наричали само глупаци.

  ДБ=БКП
 36. 36 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1670 Весело

  се пенсионира с хубава пенсия, такава, че да може да си позволи екскурзии на запад.В България това няма как да стане.
  —цитат от коментар 7 на anonimnii


  Е не става така. Тук в София в нашият Кауфланд дините на промоция като бяха по 0,99 лв. 1 кг. в Турция бяха по 0,17 лв. 1 кг. Схващате ли разликата?
  —цитат от коментар 26 на anonimnii

  Аз схващам разликата, ама ти схващаш ли че няма как и двете неща които си написал да са верни.
  Освен България да е най-скъпата държава в света и турците със свойте пенсии могат да обикалят Париж, Лондон, Цюрих, Берлин- да пердашат там дини до насита, но цените в София да бъдат непосилни за техите финансови възможности и завалиите да гледат жадно към дините в Кауфланд.

 37. 37 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#36] от "dorn":

  Шопът като видял жирафа и рекъл "Те такова животно няма!", та и вие така.
  Ако работиш в голяма фирма в Турция дори и да си на ниска позиция ще взимаш добра заплата. Това в България го няма. Айде пък да не сравняваме заплатите на инженерите в Турция и България, че там вече ще трябва да се припада. И в същото време цените в Турция са по-ниски.

  ДБ=БКП
 38. 38 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Ердоган губи доверие в страната си ежедневно , да не говорим извън страната. Той е един изнудвач и тиранин. Съдбата му ше бъде като на всички диктатори.Въпрос на време е.

 39. 39 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  България може да се сравнява по доходи с Африка, не с Европа.

  ДБ=БКП
 40. 40 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#31] от "Гражданин":По принцип умни хора българи (явно за теб е важно какъв е човек по кръв) са ми казвали че съм умен. Досега глупав са ме наричали само глупаци.
  —цитат от коментар 35 на anonimnii


  БаДга, колкУ си умен си личи по написаното. Ако щеш вярвай ...

  И горе ти написах, че за мен не е важно какъв е етноса! Важно е дали си от хората които серат в хола, докато се кефят на съседската къща и мисля, че си точно от тях! Това, че си от турски етнос, не променя факта, че си предател! И затова си беден и нещастен!

 41. 41 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  България може да се сравнява по доходи с Африка, не с Европа.
  —цитат от коментар 39 на anonimnii


  Алююююю ... от българи нарочения за умен ... гледай БВП на глава от населението бре!

 42. 42 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#36] от "dorn":Шопът като видял жирафа и рекъл "Те такова животно няма!",
  —цитат от коментар 37 на anonimnii


  На турчина му показваш официална статистика и ти вика "те такова животно нема" ...

 43. 43 Профил на Lilestryom Noruey
  Lilestryom Noruey
  Рейтинг: 66 Неутрално

  До коментар [#40] от "Гражданин":

  Предател,дръжте предателя.божее

 44. 44 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  [quote#11:"transvaal"]
  —цитат от коментар 16 на Julian Mall
  Трансвалски жив ли си?! Къде се кри по време на черните протести?![/quote]

  Това не са точно черни протести. Организирани са от кукловоди, високо в етажите на властта и проксита на Зума. Нещата се нормализират, а големият бизнес - бълха го ухапала - моловете ще се възстановят за нула време и ще го пишат текущ ремонт. Бая черни си напазаруваха 55-инчови телевизори, хладилници и какво ли не. Интересното обаче е друго - на много места, самите черни се организираха да преградят пътя на грабещите, заедно със собственици и служители на магазини и не ги допуснаха до моловете, което е един много положителен симптом за това общество. Тия протести-грабежи въобще не са по расова линия.
  Засегнати са зони в Натал и Дурбан, малко в Йоханесбург - молове в Совето, Кагисо, Леназия и др. предимно черни зони. Това са все зони, в които не попадаш по-често от веднъж на 10 години, ако въобще попадаш. Имаше съмнения, че може доставките на бензин да имат смущения, понеже идва от рафинерията в Дурбан, та хората масово си пълнеха колите, което направих и аз, но смущения нямаше никакви, сега на бензиностанциите почти няма коли, понеже всички са пълни и не видях липса на бензин. Магазини, молове, всичко си работи нормално, рафтовете са пълни с всичко. Иначе, там където бяха размириците, хората разчистват улиците, при това не само служители на чистотата, но и самите граждани доброволци. Самите черни осъзнават, че комфорта който имат (доколкото може да се нарече така), трябва да се пази, защото на север от тук, цяла Африка е в обичайната си мизерия и черните в голямата си част разбират това. Аз лично смятам, че Зума не трябваше да го арестуват и вкарват в затвора, а по-скоро трябваше да възстановят парите, които (милиарди) изчезнаха покрай него с разни корупционни бизнеси, като тези на братята Гупта (има бюлетина на Интерпол за техния арест). Не смятам че е добре, бивш държавен глава да се вкарва в затвора, понеже, когато е бил държавен глава, е представлявал цялата държава, включително и мен. Затова, навремето, макар вече да не бях в България, бях категорично против да арестуват и съдят Тато - ами тридесет и кусур години беше държавен глава, живели сме при него и не всичко беше лошо, имаше и много хубави неща и това беше част от нашия живот, затова, опитите да го съдят и тормозят, са един вид посегателство и върху нашия живот. Тошо трябваше да го оставят на мира, с хубава пенсия, да го показват от време на време по ТВ и да се съветват с него, вместо така грозно да го унижават. Мнозина са несъгласни с моето мнение, но мисля, че не е редно да се плюе по човек, който в някакъв период е представлявал цялата държава.

 45. 45 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар Бутилка Йени ракъ в Мигрос Одрин 48 лв. Кило телешко 36 лв. В Свиленград същата ракия 32 лв , телешкото 10 лв. Лек автомобил Дачия Логан 90 к.с. с газово 20000 лева , същия произведено в Турция Рено Логан с газово 32 000 лв.......Още примери да искаш ?

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 46. 46 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  бях категорично против да арестуват и съдят Тато
  —цитат от коментар 44 на transvaal


  Тато на два пъти се опита да предаде българския суверенитет на Русия! За наш късмет Хрушчов му е отказал. Та Тато е извършил едно от най-големите престъпления срещу българите в историята на България!

 47. 47 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#39] от "anonimnii":

  Горният коментар е за теб.
  Когато лирата беше 30 ст , питах един санайджия от Истанбул колко плаща на работниците си. Отговорът беше : айда ики бин. За другите ще поясня , две хиляди лири на месец (600 лв) , х 10 часа на ден , събота до обяд . Ей това е другото лице на Турция дето забравяш да го опишеш.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 48. 48 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#47] от "kasko":

  Taka e.

  ДБ=БКП
 49. 49 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#45] от "kasko":

  Taka e.

  ДБ=БКП
 50. 50 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  [quote#46:"Гражданин"][/quote]

  А бе не е баш така. Според мен, Тато много добре е знаел, че такова предаване на суверенитета няма как да стане. Той играеше с руснаците, правеше се на голям приятел, голяма дружба, от векове-за векове, за да получи по-големи квоти на по-ниски цени от всякакви суровини и петрол. Не вярвам дори, че е бил Русофил или Свето-фил. Беше селски хитрец и балансираше интереси. Все пак, добре е, че имахме Тато, вместо някой изрод от типа на Чаушеско. Вярно, бихме могли да сме имали някой като Дубчек, визионер като него, но там това е сърцето на Европа, бивша Австроунгария, култура, цивилизация, интелектуалци. За нашите дадености на Балканите и като се има пред вид желязната хватка на СССР, Тато си беше ОК за условията на соца.

 51. 51 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1407 Весело

  Ети, защо те няма на амбразурата?! Тук гюленистите орезилиха твоя идол, а ти с ибриците се занимаваш 😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 52. 52 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4246 Неутрално

  " Ердоган тласна Турция към пропастта, след като я поведе нагоре"

  Същото стана и с Путин по отношение на Русия.

 53. 53 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2044 Любопитно

  До коментар [#29] от "Гражданин":

  ------ до скоро в продължение на 6-7 г всяка сряда ходих в Лозенград на пазар. Истински кашкавал и сирене, истинско кисело мляко. Плодове, зеленчуци, битова химия, ЛЕКАРСТВА, само от там! Турция дръпна началото на 80-те, Тургут Юзал се казва човека повел страната към възход! Ние се опитахме да играем Странджа- Сакар! Виж язовирите и поливните площи, пътища и електрификацията. Безлихвени кредити за изграждане на лека промишленост.... това още 80-те! Ние къде сме?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 54. 54 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2044 Любопитно

  До коментар [#37] от "anonimnii":

  +++++ за всичките Ви постове!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 55. 55 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4246 Неутрално

  До коментар [#2] от "anonimnii":
  "човек може да се пенсионира по-рано отколкото в България и да взима по-голяма пенсия."

  Преди 10-тина години бях в кабина за процедури на един санаториум се запознах с човек, който започна да ме разпитва откъде съм , що съм. На свой ред и аз започнах да го разпитвам и на въпроса откъде е , той отговори , че е от Истанбул. Не знам защо си помислих , че е представител на малкото останали там възрожденски българи , които по време на възраждането са били 50 хиляди , а след възстановяване на българската държавност остават около 1000. Оказа се , че е български турчин , преселил се в Турция по време на "Голямата екскурзия". Бил пенсионер , като трудовия му стаж на учител се преполовява, 20 години в България и 20 години в Турция. Разказва как преди да започне работа като учител в Турция , една година е изучавал турската граматика. По-интересно беше да ми каже каква пенсия получава. За 20 години стаж в България пенсията му била 200 лева , а за 20 години стаж в Турция пенсията му била определена на 800 лири. Тогава курса лев-лира беше приблизително 1:1 или този мой познайник му се събираше общо 1000 лева пенсия при максимална пенсия тогава в България 800 лева. С тези пари той като пенсионер предпочел да се премести да живее в България.
  Тогава разбрах каква голяма разлика има в стандарта на Турция и България.Ако стажът му беше само в България , щеше да получава 400 лева пенсия , а ако беше само в Турция , пенсията му щеше да бъде 1600 лири. Едва ли преди 10 години 400 лева в България са имали същата покупателна стойност, както 1600 лири в Турция.

 56. 56 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Весело

  " Бая черни си напазаруваха 55-инчови телевизори, хладилници и какво ли не. "

  Ами вие направо сте построили комунизма който така и не се получи никъде даже и в Китай!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 57. 57 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Когато ги подкустри да си сменят доларите за т.лири и да си трошат
  айфоните ми стана ясно какъв народ управлява и защо още е на власт !!!

 58. 58 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  До коментар [#50] от "transvaal":

  Комунистите са предатели на родината си още в своя генезис и поява у нас ! Винаги са защитавали съветските интереси, винаги са извършвали терористи операции срещу държавата ни, след 09.09. идват чрез червената армия у нас на власт, следва елиминиране на съюзниците им един по един и кървав червен терор.... ! На този фон приказките как тоя или оня били едва ли не държавници, мислещи за страната си, са просто самозаблуди !А по темата за Турция - там има както много богати, така и много бедни хора и семейства, затова и цените са сравнително ниски ! Султанът поддържа стандарт, поради европейските пазари и безмитна търговия, а напоследък и откровен рекет и заплахи ! Как ще свърши това, оставям всеки сам да си прецени........

 59. 59 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Моля, неоконсерваторите да предоставят на широката публика смислено обяснение, защо тяхната идеология не успя да прокопса никъде.
  Ердоган - фалира.
  Орбан - корупционер, изключен от ЕНП.
  Салвини изкара 1 година
  В Чехия и Словакия загубиха властта.
  Болсонаро – социалист под прикритие, който го е ударил на раздаване на социални помощи на килограм, подобно на нашия Баце.
  Тръмп - един мандат и толкоз.

  Неоконсервавтизмът стана бетер комунизма, който обиколи от Куба и Венецуела, през Източна Европа, до Северна Корея и все нещо външно му е виновно да се провали навсякъде.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Весело

  До коментар [#51] от "venci4":

  Ети, защо те няма на амбразурата?
  =====
  Може би съм зает.... Как мислиш, а....?
  Казвал съм го много пъти....системата в която се намирам....е капиталистическа..... :)....
  В момента ми е по изгодно да работя....

  Bukalemun
 61. 61 Профил на martoto
  martoto
  Рейтинг: 51 Неутрално

  Същата ситуация като при нас - тъпите селяни, които андал абер си нямат какво се случва си гласуват послушно за тяхното Баце, осъждайки малцинството от нормални образовани хора на корупция и авторитаризъм.

 62. 62 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  За 20 години стаж в България пенсията му била 200 лева , а за 20 години стаж в Турция пенсията му била определена на 800 лири.
  —цитат от коментар 55 на tacheaux

  Така е било, затова на тоя анонимния турчин живеещ в София му отговорих че много от нещата за които е написал са верни, но статията има съвсем друг смисъл. Коментира само втората част от заглавието ,а първата остава на нас. Е ние коментираме цялата статия ( както трябва да бъде).
  Така и Вие коментирате търските пенсии от преди 10 години. ОК през 2010 година, турците бяха много по добре и от нас по отношение на заплати и особенно пенсии. Само че интересно ми е какво е СЕГА положението. Колко са станали тия 200 лева и колко 800 -те лири. Тогава можем да си правим изводите къде сме били ние и турците преди 10 години и къде сме сега. Като гледам обаче снимката в начлото на статията положението хич не е оптимистично, а вече доларите, еврото и франковете са за повече лири.

 63. 64 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Ако в България нямаше валутен борд, бойчето щеше да ни е отвело отдавна до "постиженията" на Турция.

 64. 65 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Весело

  До коментар [#27] от "anonimnii":

  До коментар [#25] от "Гражданин":

  Така да се пише без грам да ме познавате е несериозно
  =====
  Ха ха..... Недей да му се сърдиш.....
  И с теб.....когато се запознахме за пръв път....коментарите ти приличаха на неговите.....
  Всичко е въпрос на компетенция....

  Bukalemun
 65. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Любопитно

  ПСР на Ердоган, най-дълго уравлявалия Турция лидер, спечели в началната си възраст властта през 2002 г. след най-лошия спад о 70-те г. на миналия век с обещание да сложи край на лошото управление и рецесиите, отдавна разочаровали турците, загрижени за по-добър живот
  ========
  Интересното и новото на тая статия е че за пръв път ясно и отчетливо се споменава окаяното положение на една държава, славеща се до края на миналия век с кодовото наименование.... /светска/.....
  Дано това е милениум....

  Bukalemun
 66. 67 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  Войната е скъпо струващо мероприятие, всеки плаща цената. И Русия имаха инфлация.

  Втория фактор е развитието на военната промишленост, не може да се опитваш да направиш танк и самолет и това да не се отрази негативно на икономиката. Който развива модерни въоръжени сили трябва да продава.

  Третия фактор, който никой не спомена е влошеното образование. След опита за преврат бяха уволнени хиляди учители, нивото на образование няма как да не падне.

  Другия фактор е ислямското образование, няма как да правиш имами, а икономиката да цъфти.

  И не на последно място е факта, че малките икономики имат голямо движение във валутния курс спрямо по-големите и турската лира просто е в инерционен спад, когато институциите вземат нужните мерки нещата ще се коригират.

  Загубата на доверие на инвеститорите идва не само от имиджа на Ердоган. но и от граничния конфликт в Сирия, за това не е отговорен Ердоган.

 67. 68 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Застояването на едни и същи хора дълго във властта е пагубно за всяка държава. Два мандата и да си ходят.

 68. 69 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1670 Весело

  До коментар [#63] от "Пламен Михайлов":

  Разбира се, данните са ми ясни, но исках тоя анонимния да признае актуалните данни.

  Виждаш ли как се измъква

  До коментар [#23] от "dorn":Е не става така.
  —цитат от коментар 26 на anonimnii 69. 70 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#69] от "dorn":

  Само че интересно ми е какво е СЕГА положението
  ======
  Което означава че данните ти не са актуални....
  Задаваш въпрос....!

  Bukalemun
 70. 71 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#69] от "dorn":Само че интересно ми е какво е СЕГА положението======Което означава че данните ти не са актуални....Задаваш въпрос....!
  —цитат от коментар 70 на eti mehter

  Четеш ли бе синигер???????????????Турция е в пропастта ,заради един неук и неграмотен геврекаджия-ислямис..т,също като теб кравешо изпражнебние...Турция е БАННКРУТИРАЛА ТОТАЛНИ БЕ КЪРЛЕЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ!!!!!!!!!!!БЕЗ ЗАПАДА СТЕ РЪЖДЯСАЛИ РЯЗАНИ БУРГИИ...

  shlshlshlshl
 71. 72 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  ПСР на Ердоган, най-дълго уравлявалия Турция лидер, спечели в началната си възраст властта през 2002 г. след най-лошия спад о 70-те г. на миналия век с обещание да сложи край на лошото управление и рецесиите, отдавна разочаровали турците, загрижени за по-добър живот========Интересното и новото на тая статия е че за пръв път ясно и отчетливо се споменава окаяното положение на една държава, славеща се до края на миналия век с кодовото наименование.... /светска/.....Дано това е милениум....
  —цитат от коментар 66 на eti mehter


  Сега сте още по надолу бе Румбурак.....Светска или ислямска все сте калпави и некадърни псета, тънещи в мизерия а,запада ви плаща сметките,но вече КРАЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ.Хората скоро ще хванат сопата и ще ви напердашат хубаво..Гладът и мизерията ердогановска не се трае вече....От ЗАПАДЪТ ЩЕ ПОЛУЧИТЕ ЕДИН Х.Й!!!!!

  shlshlshlshl
 72. 73 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#51] от "venci4":Ети, защо те няма на амбразурата?=====Може би съм зает.... Как мислиш, а....?Казвал съм го много пъти....системата в която се намирам....е капиталистическа..... :)....В момента ми е по изгодно да работя....
  —цитат от коментар 60 на eti mehter


  Ети Морун го е страх от мене,защото го правя на пет цента.....Четеш ли бе сюндук гладен???Нищо не става отъ твоятъа Турция-светскла или ислямска ,все сте банкрутирали и тънещи в мизерия.....

  shlshlshlshl
 73. 74 Профил на Lilestryom Noruey
  Lilestryom Noruey
  Рейтинг: 66 Неутрално

  До коментар [#71] от "dfjftriktrcdt":

  Двайсет години банкрутира.Следващата седмица нова статия лирата ,инфлацията.Присмял се хърбел на щърбел.

 74. 75 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Псевдо султана е БЕДСТВИЕ за светският характер на турската държава!!!

 75. 76 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  каква е в момента минималната работна заплата в Турция
  —цитат от коментар 4 на dorn


  Според както пишат в интернета,
  https://move2turkey.com/income-salaries-of-foreigners-and-the-minimum-wage-in-turkey/

  минимални заплати:
  медсестри, чистачки, туризъм - 250 евро
  продавачки - 380 евро
  даскали, дохтори - 750 евро
  началник отдел, инженер, архитект - 1000 евро
  директори, пилоти - 1650 евро

  типични минимални заплати:
  дохтор специалист - 1.000 евро
  инженер - 500 евро
  професор - 500
  адвокатин - 500
  личен шофер - 350
  келнер - 250
  медсестра - 400
  туризъм - 350
  кол център - 300
  счети - 350
  детегледачка - 300
  фризьорка - 250
  общаци - 250

 76. 77 Профил на Lilestryom Noruey
  Lilestryom Noruey
  Рейтинг: 66 Неутрално

  До коментар [#61] от "martoto":
  Тъпите селяни.Вчера излезе от яйцето ,днес се срамуваш от черупката.Браво само така.

 77. 78 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  Турция е банкрутирала и ограбена държава,заради Ердоганчо и неговата мафиотска партийна и неговите коалиционни партньори от терористичната организация "Сивите вълци"..Няма дилема светска или ислямска,Турция си остава изостанала държава,защото науката,технологиите и цивилизованото развитие е в застой,те никога не са мръдвали,още от османско първобитно управление!Винаги все Западът им е плащал сметките и ги е защитавал,но вече всичко приключи!Неблагодарниците в Анадола ще платят скъпо,за това,че не видяха кой ги хрантути и пои!https://fakti.bg/mnenia/597124-predizvesteniat-krai-na-erdogan

  shlshlshlshl
 78. 79 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#71] от "dfjftriktrcdt":Двайсет години банкрутира.Следващата седмица нова статия лирата ,инфлацията.Присмял се хърбел на щърбел.
  —цитат от коментар 74 на Lilestryom Noruey


  Следващата и по следващата ще да още по фрапиращи за банкрутиралата турска икономика и все по обезценена турска лира!Без западна финансова помощ и технологии,Турция оттече у канала!Свиквайте!!!Ердоганчо ви "оправи" за нула време!!!Само това да се чува!!!Хихи..

  shlshlshlshl
 79. 80 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#76] от "dosetliv":
  Към това като се добавят и цените на стоки и услуги, се вижда в сравнението между София и Истанбул че покупателната способност е около 40-50% по-висока в София. Затова доста турци бягат да работят в Германия, да учат в Бг и т.н.:

  https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Bulgaria&country2=Turkey&city1=Sofia&city2=Istanbul

 80. 81 Профил на Lilestryom Noruey
  Lilestryom Noruey
  Рейтинг: 66 Неутрално

  До коментар [#79] от "dfjftriktrcdt":

  Прочитам твоите коментари.въртиш сучеш все до Турция стигаш.Нищо друго не те интересува,никоя друга тема не е важна за теб.Това говори за тежки комплекси.Уважавай мнението на другите даже и да не си съгласен с тях .Успех приятелю.

 81. 82 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Весело

  Нищо не е станало, продължавайте с военните намеси къде ли не в Азия и Африка, "часовникът" не спира...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 82. 83 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 576 Весело

  Малко по-изравнена е картината между Бургас и Анталия:

  https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Bulgaria&country2=Turkey&city1=Burgas&city2=Antalya

  Ети може да го потвърди или да го обори.

 83. 84 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#4] от "dorn":Ами познавам хора, които живеят там. Работещи хора си купуват къщи и апартаменти. Я си представи в България електрокарист да работи 20 г., за тези години да си купи 2 апартамента, да си изучи децата всички висшисти и да се пенсионира с хубава пенсия, такава, че да може да си позволи екскурзии на запад.В България това няма как да стане.
  —цитат от коментар 7 на anonimnii


  Познавам 2 семейства емигрирали в последните 5 години на запад . Това което казват е че не помнят Турция да е била толкова зле и че си става страшно.
  Пък ти си говори приказките ...

 84. 85 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1407 Любопитно

  До коментар [#60] от "eti mehter":
  Я раздуй, има ли работа, туристи? Как е по Анталията? Сигурно само руснаци и израелци идват на тая пандемия..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 85. 86 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  [quote#84:"valerie pvi"][/quote]

  Още по зле ще става Турция,Запада и обърна гръб,а само те им даваха бадева!Китай и Катар им слагат чатала на врата!!!Така ще е,като оня в Анкара пишман ислямиста се надценява и е въздух под налягане!

  shlshlshlshl
 86. 87 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  " Бая черни си напазаруваха 55-инчови телевизори, хладилници и какво ли не. "Ами вие направо сте построили комунизма който така и не се получи никъде даже и в Китай!
  —цитат от коментар 56 на Julian Mall


  А-аа, даже повече - виж в ю-тюбата, пълно е с кадри - хората културно си пазаруват - с колички, даже с ония складовите колички, изнасят хладилници, печки и някак не си пречат, всеки си гледа своето награбено и си товарят колите. Даже имаше заможни хора, с ранг директор и нов Мерцедес - и те там! Има едни кадри, на които се виждат полицаи, товарят си полицейския ван с каси бира, после като ги питат защо - ами били ги конфискували от грабителите като веществено доказателство (заради ковид-а, магазините за алкохол са затворени, та затова бяха прайм таргет - първо тях опразниха. За големия бизнес и вериги дето имат няколко хиляди супермаркета - бълха ги ухапала, но за малки бизнеси, особено ако нямат застраховки (и такива има), работата не е добра, но като цяло не се очаква тия грабежи да имат някакво отражение върху икономиката (това го пишат в Бизнес Дейли Нюз), което и мен ме учуди, понеже в Дурбан-ско има бая щети (имаше и запалени молове). Иначе, където живея, между Претория и Йоханесбург, по нищо не се усещаше, че някъде има проблем. Дори трафик-репортите по радиата (през половин час в сутрешно време), репортваха неработещи светофари или задръствания от катастрофи и в целия този огромен район, който обхваща Йоханесбург, Претория и всички прилежащи градове и места имаше едно-две места с т.нар. протестиращи, за които се казваше, че е по-добре да ги заобикалят хората из пътищата. Ю-тюб е пълен с кадри от които можеш да паднеш от смях, като един, който се опитва да натика голям телевизор в колата и накрая успя - кашони с награбено от багажника ги тури вътре в колата, а телевизора стърчи с метър и нещо от самия багажник. Един колега от Германско потекло, с който сме приятели ми звъни оня ден и ме пита за мнение по въпроса, викам му - няма какво да се притесняваш, те черните и в Америка се държат по същия начин, ама кой щял да плаща, викам му - Хелмут, аз и ти ще плащаме, но няма да усетим кой-знае колко тая работа, пък си има и застрахователни компании пълни са с пари, ще се намери кой да плати.

 87. 88 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#76] от "dosetliv":Към това като се добавят и цените на стоки и услуги, се вижда в сравнението между София и Истанбул че покупателната способност е около 40-50% по-висока в София. Затова доста турци бягат да работят в Германия, да учат в Бг и т.н.:https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Bulgaria&country2=Turkey&city1=Sofia&city2=Istanbul
  —цитат от коментар 80 на mandzo


  Точно така!Доходи и инфлация или дефлация,курс на местната парична единица ,държавен дълг и инвестиции и се тегли чертата!!Турция сега е много зле по всички параграфи!!Турците бягат масово на Запад за да оцелеят,а тези които поради невъзможност да избягат от немотията и диктатурата,ще сурвакат Ердоганчо в скоро време!

  shlshlshlshl
 88. 89 Профил на Ferid Hashimov
  Ferid Hashimov
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#81] от "Lilestryom Noruey":

  Хапчета,хапчета,дай му хапчетата,човекът има сериозни ментални проблеми.

 89. 90 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#2] от "anonimnii":
  "Отделно всичко в Турция е супер евтино. Та ако се сравнява покупателната способност да не се окаже, че в Турция е по-голяма."

  Айде бе, верно?
  Ами да ги сравним тогава.
  "Local Purchasing Power in Istanbul is 40.90% lower than in Sofia"
  https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Bulgaria&country2=Turkey&city1=Sofia&city2=Istanbul&tracking=getDispatchComparison

  40% по-ниска покупателна способност в Истанбул спрямо София.

  Ето и заплатите осреднено за Турция и България
  Турция средна заплата 358.85 евро
  България средата заплата 549.20 евро (+42%)

  Че тя разликата е като между Калофер и Калифорния бе пич, не знам как даже ти хрумва да ги хвалиш.

 90. 91 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#85] от "venci4":

  Има ги всякакви.....
  И на изпроводяк са доста шашнати.....
  Някои дори си признават....че са останали между предварителното инфо и реалността.... :)....

  Bukalemun
 91. 92 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Някой има ли познато семейство, което да се изселило в Турция през последните 10 години? Питам, защото ще е много показателно за стандартите на живот в двете страни!

 92. 93 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Любопитно

  До коментар [#90] от "vila":

  Аз пък миналата седмица бях в България....
  След девет вечерта всичко е пусто....
  Пазаруват само турци....
  Хората ни гледаха странно....как пълним количките в магазините....
  Явно им прави впечатление....
  А в Анадола това е нещо нормално....

  Bukalemun
 93. 94 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1846 Весело

  До коментар [#93] от "eti mehter":

  Хахаха
  Добре, че сте турците, че иначе магазините ще фалират:)

 94. 95 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#94] от "Да вярваме на истината":

  Без майтап....
  Накрая се иззорих да открия някой по приличащ на руснак....и го за говорих на руски.....
  А той ми отвърна лаконично на турски.....
  " Аз съм шофьор на 'Nişikli'....бе човек..... Карам два пъти на седмица от Истанбул ..."....
  Във Варна е малко по различно.....
  Освен турски туристи има и доста руско говорящи....

  Bukalemun
 95. 96 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#93] от "eti mehter":
  "Аз пък миналата седмица бях в България....
  След девет вечерта всичко е пусто....
  Пазаруват само турци....
  Хората ни гледаха странно....как пълним количките в магазините....
  Явно им прави впечатление....
  А в Анадола това е нещо нормално...."

  Отишъл си в хранителен магазин и си тръгнал да пазаруваш сякаш идва ядрен апокалипсис и се чудиш що хората те гледат недоумяващо? Ами много ясно, всеки се чуди от къде си се взел.
  И колко похарчи? 200 лева? 300? 500? И кой точно мислиш да впечатлиш с покупки колкото една по-лъскава вечеря за двама?
  Отделно това как променя факта, чу турската икономика прогресивно потъва?

 96. 97 Профил на Любен
  Любен
  Рейтинг: 162 Разстроено

  Точно за "качественото" строителство - по-добре да не се споменава - не си ли спомнят всички как цимента от носещите стени на сградите им, се рони (с ръка) като пясъчник. За съжаление, при всяко не особенно силно земетресение имат паднали жилищни сгради, които уж би трябвало да устоят на 5-6 по Рихтер..

 97. 98 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4246 Неутрално

  До коментар [#62] от "dorn":
  "интересно ми е какво е СЕГА положението. Колко са станали тия 200 лева и колко 800 -те лири. Тогава можем да си правим изводите къде сме били ние и турците преди 10 години и къде сме сега."

  Азсъщо си задавам този въпрос и се надявам Ети да отговори.
  Българската пенсия на този мой турски познайник, с индикациите и последното увеличение от 50 лева , вероятно е надхвърлила 300 лева, но е интересно колко е станала турската му пенсия от 800 лири. Лирата девалвира спрямо лева три пъти. Ако не е индексирана , покупателната стойност на турската му пенсия вече е по-ниска от българската му.
  Очаквам Ети да ни информира.

 98. 99 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  "Световната банка изчислява, че над 1.5 млн. турци са паднали под прага на бедността през миналата година."

  В България са два пъти повече.

 99. 100 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1017 Весело

  До коментар [#95] от "eti mehter":

  Ети, в БГ хората пазаруват по-рано, между 6 и 8 вечерта. Късното пазаруване е характерно за средиземноморието.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK