Климатът все повече ще влияе на политиката на Балканите

Климатът все повече ще влияе на политиката на Балканите

© Associated PressПромените в климата ще оказват все по-голям натиск върху политиката на Балканите. Това прогнозира доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и консултантската компания "Аделфи".


Повишаването на температурите вследствие на глобалното затопляне и замърсяването в региона, посочван в редица доклади като един от световните "центрове" на този феномен, създава риск да се влошат граничните спорове. Лошото управление и голямата зависимост на региона както от въглища, така и от ВЕЦ, може да задълбочат проблемите.


"Климатичните промени ще повлияят на околната среда в региона, икономиките и обществата по сложни начини, докато увеличат и натиска върху политичеките системи. Макар да не са пряка причина за конфликт, те взаимодействат с други източници на натиск, сред които са ръстът на населението, неравното икономическо развитие и ограниченията върху ресурсите," продължава текстът, публикуван в края на април. "Тези предизвикателства могат да се решат само чрез многостранен подход на сътрудничество."
В доклада се отчита, че в региона, чийто климат варира от субтропичен средиземноморски на юг и по крайбрежието до умереноконтинентален, Световната банка очаква затопляне с 4 градуса по Целзий до 2100 г., с 20-50% спад на валежите и 20% увеличаване на сухите дни.


Затоплянето в региона ще повлияе поне в седем области: земеделие и туризъм; енергетика; минно дело; миграция; здравеопазване; речни въпроси; управление на горите.

България не се споменава пряко (освен в контекста на газовата връзка с Гърция и жизненото равнище) в доклада, посветен на Югоизточна Европа. Същевременно страната е изложена на рискове от ефекта на климатичните промени в целия регион, включително заради нарастващата опасност от напрежение, трансформации и конфликти в него.

Как влияят промените


Според доклада изменението на климата увеличава досегашни рискове като ограничаването на достъпа до приодни ресурси и увеличаването на конкуренцията за тях не само в конкретните държави в региона, но и през границите.


Ситуацията се усложнява, тъй като басейните на шест реки и езера са споделени в региона. Освен "свързващият" Западните Балкани с България и Румъния Дунав река Сава и Скадарското езеро между Черна гора и Албания също влизат в тази категория.


Производството на енергия ще стане по-малко ефикасно заради комбинацията от затоплянето и засушаването, което ще увеличи и търсенето на чиста вода. Очакваното зачестяване на бедствията би изложило на риск енергийната инфраструктура и снабдителна верига.


Климатът все повече ще влияе на политиката на Балканите


Бедствия и екстремни метеорологични явления може да "влошат политическата нестабилност и да застрашат поминъка на хорта, а това може да е фактор за миграция или поглед към нелегални източници на приходи".


Освен това климатичните промени може да се отразят на производството на храна, а с него - и на цените на продуктите. "Бързо повишаващите се цени на храните на свой ред могат да действат като катализатор за социална нестабилност, съпроводени с насилие протести и безредици."


Западните Балкани разчитат в голяма степен на земеделието и туризма като ключови сектори в икономиката, а те са много чувствителни към климатичните промени.


Климатът все повече ще влияе на политиката на Балканите


Също така ще се променят крайбрежните райони, а субтропичният климат ще се измести на север. Това означава и че южните и крайбрежните райони ги очаква по-сухо и горещо лято. В доклада се отбелязва, че част от промените са факт, защото за последните 20 години са се увеличили средните температури с поне 1.2 градуса. Зачестили са и горещите вълни и периодите на суша и пожари.


Климатът все повече ще влияе на политиката на Балканите


"Аделфи" и ОССЕ виждат риск климатичните промени и последвалите ги икономически да задълбочат обезлюдяването - както разселването от засегнати райони към други точки в страните, така и емиграцията към ЕС, заради която населението на Балканите е намаляло с милиони жители от края на Студената война насам.


Поне 37 точки, свързани със сигурността


Общо поне на 37 места на Западните Балкани има точки, в които климатичните промени създават риск за сигурността. "Горещите точки на климатична сигурност" са гранични райони, на които иковомически, социални, политически въпроси и (не на поседно място) въпроси, свързани с околната среда, може да създадат проблем между две или повече държави.Поне 7 са особено проблемни. Освен басейните на реките Сава и Дрин (заради притока Черни Дрин или Църн Дрим в Северна Македония, известен като Дрини и Зи в Албания), като потенциален източник на проблеми в и между държавите с посочени мини (активни или не), планини като Шар и Кораб са в списъка на създаващите рискове, свързани със сигурността, райони, посочени от ОССЕ и "Аделфи". Там е и мина в Северна Македония заедно с планински район по границата между Черна гора и Босна и Херцеговина.


Реките са потенциален източник на проблеми заради наводнения, замърсяване и проблем с енергоснабдяването от ВЕЦ. Замърсяване може да идва не само от действащите мини; като пример е дадена мината за арсеник и хром в Лояне, Северна Македония, край сръбската граница, чието хвостохранилище (мястото, където се съхраняват страничните продукти и силно токсични отпадъци от работата) е незащитено и зле управлявано и създава риск от замърсяване.


Климатът все повече ще влияе на политиката на Балканите


Водната и въглищната, произведена в мини в региона, енергия са основна част от микса на страната и всеки проблем с такива мощности създава риск за сигурността, продължава докладът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Разбира се, че е така. Както пандемията, така и климатичните промени са политически проекти - как да не влияят на политиката. Въпреки че основното им значение е преразпределение на едни парични средства към бизнеси, инвестирали в тези проекти.

 2. 2 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  В България всички са безсмъртни и не вярват в такива конспирационни теории като глобално затопляне или промяна на климата. Те знаят, че на плоската земя тия работи са невъзможни.

 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3130 Весело

  ... поглед към нелегални източници на приходи.
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Какъв ти поглед, бе?! Че то това на Балканите е историческа и ноторна даденост, няма народ, дето не го упражнява.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Много е вероятно с климатичните промени да се появи климатична олигархия ,която да се стреми да си запази живота и да прави пари от климата ,а останалите да загиват ,от глад ,от жега ,от липса на енергия и т н ,напр собствениците на ВЕЦ ,които източват водата за техни цели

 5. 5 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Добре, че сме си бедни поначало, тя удар по икономиката няма да се усети много. Най много климатиците в пазарджишко да се включват малко по често!

 6. 6 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Много е вероятно с климатичните промени да се появи климатична олигархия ,която да се стреми да си запази живота и да прави пари от климата ,а останалите да загиват ,от глад ,от жега ,от липса на енергия и т н ,напр собствениците на ВЕЦ ,които източват водата за техни цели
  —цитат от коментар 4 на edin drugii


  Като умират повечето, тия 'олигарси' от какво ще печелят ?

 7. 7 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  Най-обикновени алармисти, сър.
  Плашат бабите да им приберат спестяванията.

 8. 8 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1029 Весело

  В България всички са безсмъртни и не вярват в такива конспирационни теории като глобално затопляне или промяна на климата. Те знаят, че на плоската земя тия работи са невъзможни.
  —цитат от коментар 2 на Хай Буй


  Не всички!

  Аз съм вярващ, уберено, разпалено вярващ!

  Преди десетина години проядох краставици- след като ги изправиха. После с удоволствие платих за броене на комарите край Дунав, а основното ми дарение е в мъхнатите прилепи в една пещера.

  Остана някой лев, та се чудя- дали да го дам за популацията на патките в езерото Стрихомоцос, или за "емисиите" на Европа, които били към 8% от световните такива.

  Не бе- ако дадем едни милиони, и ги свалим до 7%- те ще намалеят. Особено ако туземците в Азия не дадат нищо, и не намалят нищо.

  Но да не мислим за азиатците- вятърът от Азия си остава в Азия. Аз викам- да оправим Европата- найте да направим патладжаните квадратни- ще помогне на транспорта!!!

  :)

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 9. 9 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Вчера ни плашеха,че щяло да има наводнения заради глобалното затопляне,днес със суша.При топло лято виновно е глобалното затопляне,при хладно и дъждовно пак.Важното е да се плашат шараните и да им се усвояват паричките от добрите чичковци и лелки,които ще ни спасят от"климатичните промени".

 10. 10 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2898 Неутрално

  Повишаването на температурите вследствие на глобалното затопляне и замърсяването в региона, ...
  _________________________________________________________

  Няма повишаване на температури, поради което опорката стана климатични изменения!

  А климатът винаги се е менялбез човешка намеса, Сахара преди 20000години е станала пустиня, Ледников период, който после сам е изчезнал яко дим!

 11. 11 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Април 2021г беше най-студеният от 100 години насам във Великобритания. Естествено,че са виновни климатичните промени. В Испания бе измерена рекордно ниска температура за всички времена през януари 2021г. Естествено климатичните промени са виновни.Нема лабаво-каквото и да стане,жега или студ,суша или дъжд,виновни са климатичните промени.

 12. 12 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Много маймунки се накачулихме на клона, и е нормално клона да се счупи!

 13. 13 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Най-високата температура в България е била 45,2 градуса,измерена в Садово през 1916г.В последните години даже не се и доближаваме до тая стойност. През 2019г изобщо нямаше температура над 40 градуса в България. Помня в предишни години,че се спираха тежките камиони,защото заради жегата асфалта се размекваше и се образуваха коловози.В последните години няма такова нещо. Ама трябва да се борим с глобалното затопляне. Опс с климатичните промени,щото ако пък вали пак човешката дейност е виновна.

 14. 14 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мусаши":

  Едно време се казваше капитализЪма и четирите годишни времена. Сега топлофикация и пак четирите годишни времена!

 15. 15 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  Вчера ни плашеха,че щяло да има наводнения заради глобалното затопляне,днес със суша.При топло лято виновно е глобалното затопляне,при хладно и дъждовно пак.....
  —цитат от коментар 9 на Мусаши


  ако се позамислиш, ще приемеш че наводненията и сушата са взаимосвързани. Всъщност количеството валежи по места и региони са почти константна величина, но не и по време. Т.е. ако предвидените за лятото 200 мм ти паднат в рамките на 2 месеца, нещата са ОК, но ако паднат само за 1 седмица, хем ще бъдеш почти удавен (не дай боже и реколтата), а след това земята ще се напука от суша и горещина.

 16. 16 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1029 Весело

  Април 2021г беше най-студеният от 100 години насам във Великобритания. Естествено,че са виновни климатичните промени. В Испания бе измерена рекордно ниска температура за всички времена през януари 2021г. Естествено климатичните промени са виновни.Нема лабаво-каквото и да стане,жега или студ,суша или дъжд,виновни са климатичните промени.
  —цитат от коментар 11 на Мусаши


  Ами то за тези аномалии е естествено "климаттичните промени" да са "виновни.

  В смисъл- климат и температури са свързани.

  Освен това- ключето за бараката е в "100 години насам".

  Имам нещо против да плащам- особено на някакви "комсомолски организации"- да ме спасяват от нещо, което е убило динозаврите без дейността на- забележете- без дейността на нито един човек, без даже Адам и Ева.

  Кой реши, че трябва да плашам, и по този начин ще променя нещо, което по никакъв начин не зависи от мен?

  По- просто:

  Кой чиновник, НПО, комсомолец, другар, организатор, реформатор- реши, че аз мога да спра климатичните промени- и то най- паче- като му плащам на него?

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 17. 17 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  [quote#15:"pontius_glarus"][/quote]

  И къде са научните доказателства,че валежите били константна величина?Това явно е най-новата затоплистка опорка,щото си третият в тоя форум,който я казва. Преди опорната точка беше,че имало разлика между време и климат.
  Тая година в България валя много.Равномерно.Напълниха се язовирите.Сигурно пак глобалното затопляне е виновно.

 18. 18 Профил на opoziciq
  opoziciq
  Рейтинг: 616 Неутрално

  И не само климатът влияе на това. Всичко си има принос и болестите и замърсяването...

 19. 19 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  До коментар [#15] от "pontius_glarus":

  Убеден съм, че има решение, може би не на 100%, но със сигурност ще ни помогне - ЗАЛЕСЯВАНЕ на планините! Доказано залесените планини привличат гръмотевичните и буреносни облаци, дъждовете се изсипват в тези части и водата се поема в почвата. Впоследствие водата се оттича що годе равномерно чрез изворите и чрез речната система. И със сигурност наводненията ще са редки бедствия.

 20. 20 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1029 Весело

  Много маймунки се накачулихме на клона, и е нормално клона да се счупи!
  —цитат от коментар 12 на Tzar Vova Josei-ki


  Тц.

  Много маймунки се научиха да ядат само белени банани, и сега от нас се очаква да им ги белим.

  Те само ще правят събрания, структурни реформи, решения, предложения, ако трябва- и нови полове- само да има кой да им бели бананите...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 21. 21 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  [quote#16:"Дедов'та Колюуа Унукя!"][/quote]

  Цивилизацията на маите е изчезнала заради суша. А градовете им са били в джунглата. А там обикновено вали. И то много вали.
  Кой е предизвикал тази суша?Пак ли човешката дейност?

 22. 22 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  [quote#15:"pontius_glarus"]
  —цитат от коментар 17 на Мусаши
  И къде са научните доказателства,че валежите били константна величина?Това явно е най-новата затоплистка опорка,щото си третият в тоя форум,който я казва. ......[/quote]

  Отвори някаква табличка за валежите по места и региони, и ще прочетеш средногодишни валежи:
  София Пловдив Варна Габрово
  643 mm 521 mm 501 mm 899 mm


 23. 23 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  Ей тоя гаден комунист Тошо правешкия, дето 30г строи язовири, неговата кожа... Язък само дето се поддаде на рекета на Чаушеско и си остави ръцете на яз.Монтана, по дъното на който има дебел слой наноси от оловни и арсенови соли, пречещи да се използва язовира за водоснабдяване и поливане.

 24. 24 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1029 Весело

  [quote#16:"Дедов'та Колюуа Унукя!"]
  —цитат от коментар 21 на Мусаши


  Цивилизацията на маите е изчезнала заради суша. А градовете им са били в джунглата. А там обикновено вали. И то много вали.Кой е предизвикал тази суша?Пак ли човешката дейност?[/quote]

  Не изглупявай- маите са изчезнали, щото европейците не са плащали на НПО-та!

  Което е направило суша. На маите.

  Ако бяхме плащали- още шяха да се маят натъй- натъй маите.

  И динозаврите.

  Абе- всичко идва от нас- европейците. Ако не бяхме ние- ейхееееййййй- то динозаври, то маи...

  :) :) :)

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 25. 25 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 564 Любопитно

  За пръв път в историята на планетата ,климата се променя.Хора ,бъдете бдителни!🥳👍

  Много съм прост
 26. 26 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  [quote#22:"pontius_glarus"][/quote]

  И всяка година ли са едни и същи показателите?Щото 2021г със сигурност е доста по-дъждовна в България от предишни години.

 27. 27 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 564 Любопитно

  [quote#16:"Дедов'та Колюуа Унукя!"]
  —цитат от коментар 21 на Мусаши
  Цивилизацията на маите е изчезнала заради суша. А градовете им са били в джунглата. А там обикновено вали. И то много вали.Кой е предизвикал тази суша?Пак ли човешката дейност?[/quote]

  Е как кой!?Огромните фабрики и заводи на маите са го предизвикали!🐵

  Много съм прост
 28. 28 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1029 Весело

  За пръв път в историята на планетата ,климата се променя.Хора ,бъдете бдителни!🥳👍
  —цитат от коментар 25 на Контрол на съзнанието


  Аз бдя бе- къде да нося парите?

  :) :) :)

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 29. 29 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1029 Весело

  [quote#16:"Дедов'та Колюуа Унукя!"]
  —цитат от коментар 21 на Мусаши
  Цивилизацията на маите е изчезнала заради суша. А градовете им са били в джунглата. А там обикновено вали. И то много вали.Кой е предизвикал тази суша?Пак ли човешката дейност?
  —цитат от коментар 27 на Контрол на съзнанието


  Е как кой!?Огромните фабрики и заводи на маите са го предизвикали!🐵[/quote]

  Чети по- внимателно: не заводите на маите, а заводите на европейците са спрели водата на маите!

  Ама- не внимаваш! :)

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 30. 30 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  До коментар [#19] от "pontius_glarus":


  ...Убеден съм, че има решение, може би не на 100%, но със сигурност ще ни помогне - ЗАЛЕСЯВАНЕ на планините!....
  —цитат от коментар 19 на pontius_glarus


  Като пътувате из страната, не може да не сте забелязали множеството камиони свръхнатоварени с дървесина, току-що изсечени в горите. Преди си мислех, че дървесна мафия е имало само у нас, но след като прочетох призива на Урсула за залесяването на старата ни Европа с 3 млрд дървета, разбрах че дори и в Германия и в Белгия имат някакви проблеми (да си припомним за наводненията им)

 31. 31 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 564 Любопитно

  [quote#22:"pontius_glarus"][/quote]

  Тва кат вица за ония дето изяли по 10 кюфтета и другити дето изяли по едно.Ама средно аритметично били изяли по 5!🤡👍

  Много съм прост
 32. 32 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  [quote#22:"pontius_glarus"][/quote]

  Отварям таблицата и виждам-през 2015г в област София са паднали средно 731 литра на кв.м при 451 литра през 2019г.Разлика с 37 процента.

 33. 33 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1029 Весело

  [quote#22:"pontius_glarus"]
  —цитат от коментар 32 на Мусаши


  Отварям таблицата и виждам-през 2015г в област София са паднали средно 731 литра на кв.м при 451 литра през 2019г.Разлика с 37 процента. [/quote]

  Не избираш правилно годините, кьорав лев няма да изкараш, ако си направиш НПО! :) :) :)

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 34. 34 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Каква суша в България ги гони тия болшевики?
  Язовирите преливат, валежите в последните 10-12 години са рекордни, според изследване на СУ.
  И това, че температурата се е повишила с 1.2 °С е абсолютна лъжа. До 1.2 °С го докараха повишението, с 300 зора и тарикатски хватки, ама за 120 години, не за 20.

 35. 35 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#19] от "pontius_glarus":
  —цитат от коментар 30 на pontius_glarus


  Пак не уцели.42 процента от територията на България е покрита с гори.Само за последните 10 години площта им се е увеличила с 10 процента.До 5-6 години половината от територията на България ще са гори.

 36. 36 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 256 Весело

  "Световната банка очаква затопляне с 4 градуса по Целзий до 2100 г., с 20-50% спад на валежите и 20% увеличаване на сухите дни"

  Когато става дума за климата, няма по-голям експерт от Световната банка. LOL

 37. 37 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Цял живот ще трябва да ви уча, явно...
  За маите.
  Маите са загинали от съвсем друго.
  Всички знаете, че като махне пеперуда в Южна Америка, в Европа се разразява буря. Всеизвестен факт.

  Такива пеперудки при нас са служебното правителство и ИТН.
  министър Кацаров уволнява г-н Кантрджиев, тутакси едно дърво умира в Амазонската джунгла.
  г-н Рашков покаже обносновани предположения и анонимни свидетели, скала пада в Северна Америка.
  ИТН покаже новото си правителство, гръмотевична буря над Антарктида.

  Представете си обаче, всички тия пеперудки, като почнат да махат едновременно, какво става !
  Става огъване на време-пространството и вълните на каузалността се разпростират в миналото и .. маите загиват.
  Сахара от цъфтяща градина се е превърнала в пустиня заради второто групово махане на пеперудките и по-точно, когато ИТН ще покажат второто си кандидат правителство !

  Това е простата истина за нещата, вселената и всичко останало.

 38. 38 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 564 Любопитно

  "Световната банка очаква затопляне с 4 градуса по Целзий до 2100 г., с 20-50% спад на валежите и 20% увеличаване на сухите дни"Когато става дума за климата, няма по-голям експерт от Световната банка. LOL
  —цитат от коментар 36 на pilgrim.epsylon


  Пак ле стаа въпрос за едни пари?🐵

  Много съм прост
 39. 39 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Каква суша в България ги гони тия болшевики?Язовирите преливат, валежите в последните 10-12 години са рекордни, според изследване на СУ. И това, че температурата се е повишила с 1.2 °С е абсолютна лъжа. До 1.2 °С го докараха повишението, с 300 зора и тарикатски хватки, ама за 120 години, не за 20.
  —цитат от коментар 34 на Котаракът на Шрьодингер


  Естествено,че е лъжа,че температурите се били повишили с 1,2 градуса.От 1979г се правят измервания на глобалните температури със сателити.И тези изследвания са най-точни,щото наземните метеорологични станции са повечето в градовете,а там асфалта и бетона като се нагрее,след това отдава топлина и температурите в града са по-високи от тези в полето на 5 км от града. Та според измерванията от сателитите средните температури за април,май и юни 2021г са малко по-ниски от средните за периода от 1979г досега. Т.е няма никакво повишаване на температурата.

 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2532 Любопитно

  “Макар да не са пряка причина за конфликт, те взаимодействат с други източници на натиск, сред които са ръстът на населението, неравното икономическо развитие и ограниченията върху ресурсите," продължава текстът, ”

  По-нататък в доклада се казва, че населението намалява, а регионът обезлюдява. На кое да вярваме? Освен, че за този доклад са раздадени едни грантове, друго вярно има ли?

 41. 41 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  Сондажа на Кери в Москва за спиране на въглищата удари на камък и сега намаляването на СО2 ще се кмпенсира от Балканите = това е политиката и за това е статията.
  Пощада за ТЕЦ няма да има , поне да ни разрешат АЕЦ да си довършим.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 42. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2532 Весело

  До коментар [#2] от "Хай Буй":

  “В България всички са безсмъртни и не вярват в такива конспирационни теории ”

  Е, нали върви ваксинация за безсмъртие и тотална пропаганда за отричане на конспирациите и подбуждане на народа на “въоръжена борба” с фалшивите новини!
  Този доклад истински ли е или фалшив? Хакнат ли е от руски хакери или направо руските шпионки във Виена са го писали?

 43. 43 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  [quote#22:"pontius_glarus"]
  —цитат от коментар 32 на Мусаши
  Отварям таблицата и виждам-през 2015г в област София са паднали средно 731 литра на кв.м при 451 литра през 2019г.Разлика с 37 процента. [/quote]

  От римско, византийско и турско за пръв път има разлика във валежите !?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 44. 44 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  Тъй, у нас затоплистки проблеми йок!
  В България живеят най-интелигентните хора след евреите (значи сме на първо място в ЕС), и най-великите хидроинженери.
  Управляващите ни не са може би най-интелигентните, но са най-големите пичове, мъжкари, разбивачи на плейметски невинни сърца.

  По неизвестни причини сме най - бедните в елитния клуб на ЕС. (причина - глобална анти бг конспирация)

 45. 45 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#19] от "pontius_glarus":
  —цитат от коментар 30 на pontius_glarus


  Пак не уцели.42 процента от територията на България е покрита с гори.Само за последните 10 години площта им се е увеличила с 10 процента.До 5-6 години половината от територията на България ще са гори.
  —цитат от коментар 35 на Мусаши


  Сега съм сериозен:

  Не зная как точно стоят нещата, но някакъв специаляга плямпаше по някаква телевизия- това с 10-те процента увеличение на горите било пълен шатак.

  Сечали се истински гори, сечали се дървета. А пробутвали някакво увеличение, което не било гори, ами храсталаци някакви.

  От гори не разбирам нищо, не заемам страна, но човекът (млад, с някакви "горски" образования, и изглеждащ много искрен) може и да говори истината. Особено като си знам мъдрия народ, и най- вече управляващите- родолюбци- като нищо може да преброим мушкатото на баба Керанка за гора...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 46. 46 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  "Представете си обаче, всички тия пеперудки, като почнат да махат едновременно, какво става !..."

  Кво става? Кубрат Пулев прави партия, и българите го изибрат президент!

 47. 47 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  До коментар [#45] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Ами България има 30 милиона кубика прираст на година, а изсича 10 милиона Горите са като нивите. Трябва да се поддържат. Иначе стават джунгли и нямат ефект.
  Това, че в центъра на София има павета, а не гори не значи, че няма гори. Стига вече с евтин популизъм. Най-добре е България да изсича 30 милиона кубика ама то трябват хора и пазар.
  Горите основно са държавни и това е проблемът. Никое горско не може да си изпълни планът за сечта.

 48. 48 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Тъй, у нас затоплистки проблеми йок!В България живеят най-интелигентните хора след евреите (значи сме на първо място в ЕС), и най-великите хидроинженери.Управляващите ни не са може би най-интелигентните, но са най-големите пичове, мъжкари, разбивачи на плейметски невинни сърца.По неизвестни причини сме най - бедните в елитния клуб на ЕС. (причина - глобална анти бг конспирация)
  —цитат от коментар 44 на pontius_glarus


  Аха-изчерпа си научните аргументи и почна с общите приказки на ниво разговор на бабички пред блока.Нали уж трябваше таблици да гледаме?Таблиците опровергат твърденията ти.

 49. 49 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2532 Весело

  До коментар [#3] от "дедо Андро":


  “поглед към нелегални източници на приходи.
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Какъв ти поглед, бе?!”

  Ами поглед е - видели са, че съм турил на двора едно корито и “нелегално” събирам дъждовна вода, с която поливам оранжерията и се сдобивам с домати ... от нищото.
  Мани това, на покрива съм турил един варел в черно, който сбира слънчевите лъчи и бастисвам енергетиката като топля вода с по-малко енергия от желаната в доклада.
  Обмислям да се сдобия с магаре и да спра да плащам акциз, ДДС, винетка, застраховка, пътен данък и технически преглед за пренасянето на товари.

 50. 50 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 964 Неутрално

  ”Също така ще се променят крайбрежните райони, а субтропичният климат ще се измести на север. ”

  Уджас, треперя! Много ме е страх от палми и цитруси.😂 Тия в Гърция как ли живеят в тоз кошмарен субтропичен (средиземноморски) климат?
  8 месеца в годината със средномесечни температури над 10°С, пълен кошмар, бе.
  Също като в Ахтопол, Маджарово и Сандански.
  Трагедия, братче.
  И според статията, гърците уж умират от глад, заради топлия климат, а все на гръцки плодове и зеленчуци попадам на пазара. Мистерия!
  Изглежда, трябва повече да чета климатични статии и по-малко да вярвам на очите и разума си.

 51. 51 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мусаши":

  Тъкмо глобалното затопляне( без значение антропогенно или като естествен процес) би могло да доведе до студ и мраз в Британия, Франция, Нидерландия, Белгия. Има едно нещо наречено Гълфстрийм,благодарение, на което всъщност тези държави имат мек климат. Като в същото време са на географската ширина на Канада.
  А как точно затоплянето влияе на Гълфстрийм и какви са последиците оставям за домашно.

 52. 52 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  [quote#22:"pontius_glarus"]
  —цитат от коментар 31 на Контрол на съзнанието
  Тва кат вица за ония дето изяли по 10 кюфтета и другити дето изяли по едно.Ама средно аритметично били изяли по 5!🤡👍[/quote]

  Има и друг виц. раздали им по 10 кюфтета за 5 дни. Единият бил пич, и ги изял за 1 ден, и после едва преживял. Другият си ги разпределил по 2 на ден, поотслабнал здравословно, но бил видимо по-добре от пичагата.

 53. 53 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 546 Неутрално

  На територията на Камбоджа/Лаос/Тайланд е най-голямата изградена по което и да е време в историята на човечеството Религиозна структора, Градът/Ангкор Ват изчезва поради промени в климата.
  В началото на второто хилядолетие след Христа всеки десети жител на планетата се предполага че е живял в Анкгор Ват.
  Angkor Wat (/ˌæŋkɔːr ˈwɒt/; Khmer: អង្គរវត្ត, lit. 'temple city / city of temples'[2]), located in northwest Cambodia, is the largest religious structure (temple complex) in the world by land area,[3] measuring 162.6 hectares (401+3⁄4 acres).

 54. 54 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Империята на Червените Кхмери - Анкгор Ват.
  https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Ангкор_Ват

 55. 55 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  До коментар [#49] от "wanderer":

  Нищо лошо в заобикалянето на закона по този начин! Глупавите гърчоля са накичили покривите си със соларни панели, и ползват топла вода, без да се включват в енергийната мрежа. Други ги заместват с фотоволтаични панели, и си всички си намаляват сметките. БГ пичагитте мечтаят за АЕЦ.
  Някои тарикати ползват водата от пералните и съдомиялните си машини за измиване на кенефите. Повечето с питейна вода го правят.

  Различни решения, различни виждания относно затоплизма.

 56. 56 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2532 Весело

  До коментар [#39] от "Мусаши":

  “От 1979г се правят измервания на глобалните температури със сателити.И тези изследвания са най-точни,щото наземните метеорологични станции са повечето в градовете”

  Точността на сателитните измервания зависи от тяхното калибриране с данните ... от наземните метеорологични станции. Отделно, че температурата в тропосферата, в стратосферата и йоносферата са различни и не е точно ясно измерваното инфрачервено излъчване от къде точно идва. Но ако заплахата са наводнения поради повишаване на морското ниво, то темературата трябва да се мери на поне 200 метра под повърхносдта на океана (до 170 м дълбочина има влияние на слънчевите лъчи и в този слой протичат временни неравновесни процеси - от изпарение през конвенционални течения до замръзване).
  Време е “научният консенсус” да въведе стандарт за измерване на температурата - два метра над земната повърхност (на връх Еверест и над “Долината на смъртта”) както е сега, 200 метра под морското ниво за меродавно наблюдение или вековните “два метра под земята” за всички гадатели и оракули.

 57. 57 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 546 Неутрално

  В Анкгор Ват се предполага че са живяли близо до два милиона обитатели.
  По съсщото време градовете в Европа наброяват макс 30/40 хиляди.
  Просто няма място за сравнение.

 58. 58 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мусаши":Тъкмо глобалното затопляне( без значение антропогенно или като естествен процес) би могло да доведе до студ и мраз в Британия, Франция, Нидерландия, Белгия. Има едно нещо наречено Гълфстрийм,благодарение, на което всъщност тези държави имат мек климат. Като в същото време са на географската ширина на Канада.А как точно затоплянето влияе на Гълфстрийм и какви са последиците оставям за домашно.
  —цитат от коментар 51 на filofob


  Естествено,че Гълфстрийм оказва влияние върху климата на Британските острови и съседните държави на континента. Кой точно отрича това?
  Въпросът е;че дори и да има промени в Гълфстрийм това е локален процес,не глобален.И е имало много по-високи температури в последните 10 хиляди години отсега,пък Британия не е станала с климат като Канада.
  Така че плашиш с нероден Петко.Ако еди какво си стане,то едш какво си щяло да последва. Ами то може за избухне и вулканът в Йелоустоун и да причини невиждано бедствие.

 59. 59 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  До коментар [#50] от "Котаракът на Шрьодингер":
  "И според статията, гърците уж умират от глад, заради топлия климат, а все на гръцки плодове и зеленчуци попадам на пазара. Мистерия! ..."

  Мистерия? Дали?
  В Гърция не живееха ли гърци?

 60. 60 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#39] от "Мусаши":“От 1979г се правят измервания на глобалните температури със сателити.И тези изследвания са най-точни,щото наземните метеорологични станции са повечето в градовете”Точността на сателитните измервания зависи от тяхното калибриране с данните ... от наземните метеорологични станции. Отделно, че температурата в тропосферата, в стратосферата и йоносферата са различни и не е точно ясно измерваното инфрачервено излъчване от къде точно идва. Но ако заплахата са наводнения поради повишаване на морското ниво, то темературата трябва да се мери на поне 200 метра под повърхносдта на океана (до 170 м дълбочина има влияние на слънчевите лъчи и в този слой протичат временни неравновесни процеси - от изпарение през конвенционални течения до замръзване).Време е “научният консенсус” да въведе стандарт за измерване на температурата - два метра над земната повърхност (на връх Еверест и над “Долината на смъртта”) както е сега, 200 метра под морското ниво за меродавно наблюдение или вековните “два метра под земята” за всички гадатели и оракули.
  —цитат от коментар 56 на wanderer


  Сателитите са разположени в долните атмосферни слоеве-т.е в тропосферата.
  А повишаване на морското ниво ще има ако се разтопят ледниците в Антарктика,където се намира 90 процента от сладката вода в света.А ледовете в Антарктика са на рекордно високи нива.

 61. 61 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Айде стига сте ревали 2002 почти преди 20 години пак имаше големи наводненя в Германия и Чехия.
  Пак валя 5 дена без да спре.
  Просто никой не си е научил урока от тогава, стои и чака.

 62. 62 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#30] от "pontius_glarus":

  Ми те последно дърветата не бяха ли просто големи резервоари на въглероден диоксид, и който изпускали при отсичане

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 63. 63 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  ...Мистерия? Дали?В Гърция не живееха ли гърци?
  —цитат от коментар 59 на pontius_glarus


  И защо имам минус? Някой да не би да смята, че в Гърция не живеят гърци?

  Със сигурност не са българи! Защото премиер щеше да бъде я полицай-регулировчик, я виртуоз на бузуки. А председател на парламента плейметка, завършила право в пернишкия университет.

 64. 64 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#45] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  На специалистите затова им плащат, да плямпат.
  А неспециалистите като мен и теб, не са длъжни да им вярват и не е лошо да четат и да си припомнят какво са учили в училище. Колкото повече е въглеродния диоксид, толкова по-бързо растат растенията и увеличават растителната си маса.
  Нормално и съвсем очаквано цялата биомаса да нараства по-бързо, респективно планетата да се раззеленява. Логично се увеличават и реколтите, не намаляват, както се лъже в статията. Последните две десетилетия са рекордни за добивите от пшеница в България, изключая 2020 година. През 2017 година имаме 6,13 млн.тона пшеница и среден добив от 535 кг/дка. Научните изследвания в реномираните списания сочат прогноза към увеличаване на добивите и раззеленяване на планетата при тия температури и въглероден диоксид. Само болшевиките твърдят обратното, щото се надяват да откраднат трилиони от балъците.

 65. 65 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Едно време Мафията наречена църква е държала монопола и пълната власт върху спасението на душите на хората за което естествено хората са цакали дебело.
  Сега Мафията наречена”еколози” ни казват че ако не им цакаме здраво планетата ще загине и никой няма да оцелее. Зелените са мафия много хитра организирана мафия която цели пълен контрол чрез сплашване на хората колко зле ще стане и как моретата ще се вдигнат.
  Но ако си плащате зеленият рекет всичко ще е наред.

 66. 66 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#58] от "Мусаши":

  Въпросът е, че ти и не само използваш някакво локално явление, което в случая дори не проверих дали е вярно, взето отделно и извън контекст. Ама температурите на едно конкретно място за един кратък период били ниски. Което, разбира се, трябва да значи, че няма глобално затопляне. Което показва липса на разбиране за сложността на процесите. Ако щеш дори и избирателен подбор на факти.Щото примерно в Арктартика затоплянето е факт от години.
  Както и да е. Точно пишейки ти за Гълфстрийм искам да ти покажа, че процесите са много по-сложно и глобално свързани. И как затоплянето може да доведе до студове и суша на определени места. И това го казват и самите учени .
  А за да се стигнат до "локалните" температурни промени в Западна Европа са необходими глобални такива. Защото Гълфстрийм преминава къде целия Атлантически океан. И за да спре или, за да се забави, което се случва това си е глобална промяна. Виж, по-горе за взаимосвързаността.
  Никого не плаща, щото най-малкото осъзнавам колко са сложни процесите и че самите учени не са единодушни за ПРИЧИНИТЕ. Иначе ГЛОБАЛНО затопляне има и не се оспорва. А точно неродения Петко ще го отнесе, ако говорим за антропогенно такива, а не просто цикъл

 67. 67 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2301 Весело

  До коментар [#2] от "Хай Буй":

  Вярваме, че климатът се променя и това е валидно за цялата история на Земята.
  Дори и тогава, когато не е имало хора климътът се е променял.
  Затова вместо да се борим с климатичните промени, не е ли по-добре да се приспособим към тях? Предполагам, че има специалисти, които да анализират вероятността от природни бедствия и начините за намаляване на щетите, а също и как ще се промени животът на хората и как да се посрещнат техните нужди в новата обстановка.
  Едва ли разните "климатични неутралности" на Европа ще повлияят особено на климата в световен мащаб. Едно, че мерките се простират на ограничена територия и второ, поне за мене не е ясно дали изобщо ще проработят.

 68. 68 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Преди 2 милиарда години в земната атмосфера не е имало кислород. Дълго време не е имало и почва - единственото неизчерпаемо полезно изкопаемо. И тъй като Природата се развива по спирала, добре е пружината да не се натяга много-много от умножаващото се човечество. Парадоксалното е, че страна като нашата, с плодородна почва и четири сезона, се обезлюдава. Климатът с това няма нищо общо. Виновно е населението на територията, което си избира прости хора за управници. Защо? Заради резонансният принцип и желанието за адекватност между масите и елитите. Осъзнат и озвучен от природно проницателният ни бивш премиер. Когато народът поумнее, тогава и ще приеме Ники Василев за премиер. Дотогава медийните
  птицеферми може да налагат за управленци хуманитаристи или спортисти, археолози или зоолози. Изборът от неподготвени за такава работа люде е голям.

 69. 69 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#58] от "Мусаши":Въпросът е, че ти и не само използваш някакво локално явление, което в случая дори не проверих дали е вярно, взето отделно и извън контекст. Ама температурите на едно конкретно място за един кратък период били ниски. Което, разбира се, трябва да значи, че няма глобално затопляне. Което показва липса на разбиране за сложността на процесите. Ако щеш дори и избирателен подбор на факти.Щото примерно в Арктартика затоплянето е факт от години.Както и да е. Точно пишейки ти за Гълфстрийм искам да ти покажа, че процесите са много по-сложно и глобално свързани. И как затоплянето може да доведе до студове и суша на определени места. И това го казват и самите учени .А за да се стигнат до "локалните" температурни промени в Западна Европа са необходими глобални такива. Защото Гълфстрийм преминава къде целия Атлантически океан. И за да спре или, за да се забави, което се случва това си е глобална промяна. Виж, по-горе за взаимосвързаността.Никого не плаща, щото най-малкото осъзнавам колко са сложни процесите и че самите учени не са единодушни за ПРИЧИНИТЕ. Иначе ГЛОБАЛНО затопляне има и не се оспорва. А точно неродения Петко ще го отнесе, ако говорим за антропогенно такива, а не просто цикъл
  —цитат от коментар 66 на filofob


  Какво значи не се оспорвало това,че имало глобално затопляне?Естествено,че се оспорва. Дадох по-рано данни от измерването със сателити на глобалните температури за последните 42 години. В последните три месеца температурите са дори под средните нива за този 42 годишен период.
  И на глобалните температури влияе основно магнитното поле на Слънцето. Когато то е в цикъл на максимална активност температурата се повишава и обратно .А от тази година то навлиза в цикъл на минимална активност,невиждана от 300 години насам. И този цикъл ще продължи до 2060г.Което означава,че температурите ще се понижават,а няма да растат.

 70. 70 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#69] от "Мусаши":

  Както казах ще видим. Абсолютно се надявам да си прав . Но ти даде и избирателен пример за локални температури, които пък са учебникарски пример именно на последици от затопляне. И за това се хванах. Глобалните въпроси си ги нищете между мача, джендърите и бистренето на политиката. Аз не се считам за експерт.

 71. 71 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  [quote#15:"pontius_glarus"][/quote]

  При толкова много "ако" в коментара ти, беше излишно да го пишеш. АКО беше баба мъжка, щеше да ....

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 72. 72 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1676 Гневно

  "Световната банка очаква затопляне с 4 градуса по Целзий до 2100 г., с 20-50% спад на валежите и 20% увеличаване на сухите дни"

  Баси долнопробната пропаганда - откъде ги изкопаха тия 4 градуса и 50% спад на валежите - от 1880 до сега са има към 1 градус повишение и по-голямата част от него е още преди 1940, валежите са даже малко повече от тогава. Това не е никаква наука а чиста проба шаманизъм - рекетьорство на наддържавно ниво - плащайте си, че да ви пазим от Торбалан.

 73. 73 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2301 Весело

  До коментар [#64] от "Котаракът на Шрьодингер":

  А, реколтата ще я намалят много лесно: въвеждат драстични ограничения за екоземеделие, намаляват броя на животните и готово!
  Храната ще стане изключително скъпа, най-вече месото.
  Е, дебелите ще отслабнат, а слабите ще изчезнат. Особено в бедните държави.

 74. 74 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1676 Гневно

  Кой чиновник, НПО, комсомолец, другар, организатор, реформатор- реши, че аз мога да спра климатичните промени- и то най- паче- като му плащам на него?
  —цитат от коментар 16 на Дедов'та Колюуа Унукя!


  Ами цялата ЕК в Брюксел - по интересното, че и в парламента нашите избранници бяха единодушно "За" Зелената сделка - и ГЕРБ и БСП и ДПС а Раданча ни каза, че само тези дето живеели в бункер не можели да разберат защо климатичните промени са по-важни от енергийния суверенитет на страната и работата на 100 000 човека.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#69] от "Мусаши":Както казах ще видим. Абсолютно се надявам да си прав . Но ти даде и избирателен пример за локални температури, които пък са учебникарски пример именно на последици от затопляне. И за това се хванах. Глобалните въпроси си ги нищете между мача, джендърите и бистренето на политиката. Аз не се считам за експерт.
  —цитат от коментар 70 на filofob


  При положение,че ще се повишават данъците,цените на горивата,тока,оттам и на стоките заради "борбата с климатичните промени "е редно не само да се говори,но и да се представят неопровержими доказателства,че:
  1. Има глобално затопляно.
  2.Човешката дейност е виновна за това.
  3.Това ще донесе негативни катастрофални последици.
  4.С приетите мерки ще се преодоляват тези пози последици.
  Не само в съвкупност няма категорични доказателства,но и поотделно на нито един въпрос не са дадени категорични доказателства.

 78. 78 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#58] от "Мусаши":Въпросът е, че ти и не само използваш някакво локално явление, което в случая дори не проверих дали е вярно, взето отделно и извън контекст. Ама температурите на едно конкретно място за един кратък период били ниски. Което, разбира се, трябва да значи, че няма глобално затопляне. Което показва липса на разбиране за сложността на процесите. Ако щеш дори и избирателен подбор на факти.Щото примерно в Арктартика затоплянето е факт от години.Както и да е. Точно пишейки ти за Гълфстрийм искам да ти покажа, че процесите са много по-сложно и глобално свързани. И как затоплянето може да доведе до студове и суша на определени места. И това го казват и самите учени .А за да се стигнат до "локалните" температурни промени в Западна Европа са необходими глобални такива. Защото Гълфстрийм преминава къде целия Атлантически океан. И за да спре или, за да се забави, което се случва това си е глобална промяна. Виж, по-горе за взаимосвързаността.Никого не плаща, щото най-малкото осъзнавам колко са сложни процесите и че самите учени не са единодушни за ПРИЧИНИТЕ. Иначе ГЛОБАЛНО затопляне има и не се оспорва. А точно неродения Петко ще го отнесе, ако говорим за антропогенно такива, а не просто цикъл
  —цитат от коментар 66 на filofob


  Абе, пишеш си и ти затоплистки опорки, колкото да не заспиш. Теоретично, не пряко повишената температура, а разтопяването на ледниците в Арктика може да забави Гълфстрийма. Не знам къде е тая твоя "Арктартика", ама Северния Атлантик и Арктика, познават доста по-високи температури и нива на морското равнище и нищо лошо глобално не се е случило. За Антарктида пък да не говорим... Там при -49°C средногодишна температура и абсолютен минимум - 89°С (1983), - 93°С (2013) и - 98°С (2017) , за никакво разтопяване на ледници не може да се говори.

 79. 79 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#69] от "Мусаши":Оспорва се само от такива малоумници като тебе, плоскоземци, анти-ваксъри и анти-ковид идиоти.И вземи се образовай, даже Тръмпоня се научи, че става дума за климатични промени, не само глобално затопляне.Отдавна всякакви спорове за това има или няма глобални климатични промени.Отдавна разните мусашита - байганьовци, които са си наврели главата, там където слънце не огрява, си измислят "аргументи" от сферата на "уишфул тинкинг".Наличието на климатични промени е НЕОСПОРИМ ФАКТ. Няма вече учен с акъла си, който да го отрича.https://climate.nasa.gov/evidence/
  —цитат от коментар 75 на xku59671411


  Малоумник е този,който те гледа в огледалото,боклук нещастен. Това,че нещо го пише някъде,не означава,че е истина.

 80. 80 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мусаши":

  Те сега не ги спират заради зелените коридори. Според мен трябва да се спират поне за по 4 часа дневно.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 81. 81 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Разбира се, че е така. Както пандемията, така и климатичните промени са политически проекти - как да не влияят на политиката. Въпреки че основното им значение е преразпределение на едни парични средства към бизнеси, инвестирали в тези проекти.
  —цитат от коментар 1 на Lazarus


  Пълни глупости. Обясни как и кой бизнес ще спечели ама точно от бедняшките балкани? Никой.

 82. 82 Профил на Vesela Dikova
  Vesela Dikova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Снощи е имало наводнения във Враца. Можеше да отразите и тази новина.

 83. 83 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  Горите след изсичане се възстановявяли. А колко години им трябва за това, 30-40.

 84. 84 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  Няма да влияе, само дето ше се изтрепеме. Борбата за мир, климат и джендър ще се води, докато камък върху камък не остане.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 85. 85 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#69] от "Мусаши":Оспорва се само от такива малоумници като тебе, плоскоземци, анти-ваксъри и анти-ковид идиоти.И вземи се образовай, даже Тръмпоня се научи, че става дума за климатични промени, не само глобално затопляне.Отдавна всякакви спорове за това има или няма глобални климатични промени.Отдавна разните мусашита - байганьовци, които са си наврели главата, там където слънце не огрява, си измислят "аргументи" от сферата на "уишфул тинкинг".Наличието на климатични промени е НЕОСПОРИМ ФАКТ. Няма вече учен с акъла си, който да го отрича.https://climate.nasa.gov/evidence/
  —цитат от коментар 75 на xku59671411


  Оф, маминия сладуран. Четеш ли изобщо какво цитираш?
  Тук пише, че написаното в горната статия е лъжа и глобалната температура не се е повишила с 1.2 градуса за 20 години, а с 1.18 °С "от края на 19 век".
  Пише, че климатичните промени основно се определят от количеството светлина, което получава планетата. Остава загадка как вие затоплистите ще промените наклона на земната ос и интензитета на слънчевото греене.
  Отделно "фактите" на НАСА, отразяват само част действителността.
  Въглеродният диоксид достигнал 400 ppm? И що за 800 000 години, другаре? От тогава ли има живот? През златните години за флората и фауната, периода Юра, когато в Антарктида са щъкали динозаври, въглеродния диоксид е бил 1950 ppm. Би било добре за планетата да е толкова и сега, пробкема е, че нямаме толкова изкопаеми горива, за да ги изгорим. 😂 Пък и вие затоплистите мразите планетата да е зелена, затова искате да ви дадем трилиони, за са я направите кафява. 😂

 86. 86 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3774 Неутрално

  "Климатът все повече ще влияе на политиката на Балканите"

  Обратното е вярно. Политиката влияе на климата не само на Балканите , но и на света. Левичарите превърнаха лимата в политическа категория.

 87. 87 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  [quote#78:"Котаракът на Шрьодингер"][/quote]

  Хубаво, може да си прав. Ама като ще сравняваш-сравнявай периоди. Щото като кажеш, някога било по-топло и нивото на водата по-високо(кога?) за какъв период става дума? Защото именно това е проблемът-ако дълго време се поддържат температури предизвикващи топене. Ето ти едно изследване за това как "нищо не ставало"
  https://www.nature.com/articles/s41561-021-00699-z.epdf?sharing_token=9OZBo2EggCGJ2QFubT28ztRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0P93m6r2g6HCxEqjXwwP2zvNWm69miAlh1y_Z4SKXkP2H6Rsq9T7TL-0Z_YvvaViObEm4s-z3o_Rgf7PDjuFFSELEzJQBKcY671xvJeZVEIk2QVMaj5vIwDA5kyRhg6zuIjirB4Rjwu5P8pQuw8B2ClOXTazqJ6aAFCoCNIpN0sxjk_jkTnFU0xrjjCfYHH9JoBDkXsSTFx_K39frQrKFDZypDJw3pFaNQxMlGe_VOuIg==&tracking_referrer=www.livescience.com
  А иначе Гълфстрийм вече е спирал преди около 12 700 г. И последиците са били.....заледяване на северното полукълбо.

 88. 88 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  [quote#78:"Котаракът на Шрьодингер"]
  —цитат от коментар 87 на filofob
  Хубаво, може да си прав. Ама като ще сравняваш-сравнявай периоди. Щото като кажеш, някога било по-топло и нивото на водата по-високо(кога?) за какъв период става дума? Защото именно това е проблемът-ако дълго време се поддържат температури предизвикващи топене. Ето ти едно изследване за това как "нищо не ставало"https://www.nature.com/articles/s41561-021-00699-z.epdf?sharing_token=9OZBo2EggCGJ2QFubT28ztRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0P93m6r2g6HCxEqjXwwP2zvNWm69miAlh1y_Z4SKXkP2H6Rsq9T7TL-0Z_YvvaViObEm4s-z3o_Rgf7PDjuFFSELEzJQBKcY671xvJeZVEIk2QVMaj5vIwDA5kyRhg6zuIjirB4Rjwu5P8pQuw8B2ClOXTazqJ6aAFCoCNIpN0sxjk_jkTnFU0xrjjCfYHH9JoBDkXsSTFx_K39frQrKFDZypDJw3pFaNQxMlGe_VOuIg==&tracking_referrer=www.livescience.com А иначе Гълфстрийм вече е спирал преди около 12 700 г. И последиците са били.....заледяване на северното полукълбо. [/quote]

  Брей тоя Гълфстрийм оказвал влияние и в Китай,Русия,Канада и САЩ. Та чак предизвикал заледяване в Северното полукълбо. Дали пък не е обратното -заради понижените температури да е спрял и Гълфстрийм.
  И топене има само в опорките на затоплистите. В момента ледът в Антарктика е на рекордно високи нива за последните десетилетия. А там се съдържа 90 процента от ледът в света. Що няма топене като има повишени нива на СО2?

 89. 89 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 534 Весело

  “ Климатът все повече ще влияе на политиката на Балканите”

  Аз пък се стреснах да не би балканската политика да повлияе на климата…

  73! Go Go
 90. 90 Профил на d
  d
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#2] от "Хай Буй":

  Напротив. Хората вярват в тези неща. Не вярват, че са такива, каквито се представят от политическата класа. В историята има много примери за подобни явления, които в последствие са се оказвали политическа машина за влияние и пари. Хората работят така от Адам и Ева насам...

 91. 91 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Много е вероятно с климатичните промени да се появи климатична олигархия ,която да се стреми да си запази живота и да прави пари от климата ,а останалите да загиват ,от глад ,от жега ,от липса на енергия и т н ,напр собствениците на ВЕЦ ,които източват водата за техни цели
  —цитат от коментар 4 на edin drugii


  Докато не започнат да съдят и вкарват по затворите олигарсите,ще ги има! Така е.

  Проблема е лесно решим с една работеща правораздавателна система. Ама де толкова акъл у мат'риала?!

 92. 92 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  [/quote]


  [quote#88:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 88 на Мусаши


  Дали пък..... не трябва да се прекръстиш на Дънинг-Крюгер.
  Отново приемаш предразсъдаците си за факти. И явно това е тенденция. Как беше-негриТЕ са по-силни физически от белите. Само дето имаше предвид основно афроамериканците, защото тях си виждал по спортни състезания. Пък прадедите им са набирани от един сравнително ограничен район в Западна Африка.Който изобщо не е представителен за цял континент.
  Сега пак. В статията в уикипедия за ГЪлфстрийм, която си прочел, след като поставих въпроса е написано как влияе на Северна Европа, пък и не само. Та не би трябвало да е трудно да разбереш защо ще има заледяване АКО течението се забави или спре.

 93. 93 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1504 Разстроено

  До коментар [#12] от "Tzar Vova Josei-ki":

  "Много маймунки се накачулихме на клона, и е нормално клона да се счупи!"

  Някои клони се оказаха по-крехки...

 94. 94 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  [quote#92:"filofob"][/quote]

  А ти що не се именуваш"Глупак".Много добре ще ти пасва. Какви негри те гонят,малоумнико?В случаят става въпрос за една грандиозна измама. Която ще се отрази негативно на живота на всички в ЕС.Нито глобално затопляне има,нито човека е отговорен за глобалните температури на Земята,още по-малко може да влияе с някакви мирки на климата,нито пък ако има повишаване на температурата това ще доведе до катастрофални последици. Напротив при повишаване на температурата животът и цивилизациите са процъфтявали.Като Рим например.

 95. 95 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Не мога да проумея настойчивостта и пропагандата на тия зелени тъпни в Европа. Енергетиката така или иначе ще бъде зелена. Още миналата година, перките и соларите вече са по-евтини за построяване и придобиване, отколкото не само атомните, но и топло-централите и дори в сравнение с хидро-електростанциите. В Щатите само вятърната енергия, инсталираната мощ е над 100 ГВт - това е еквивалента на над 100 атомни реактора по 1000 МВт всеки! Вижте само колко ГВт се инсталират годишно само от фотоволтаици. Ако направите една груба сметка, ако само покриви с южно изложение в София се покрият с ФВ панели, това ще е еквивалент на 3-4 Козлодуй-а. Вярно, слънцето грее 6-8 часа, но вече има акумулиращи системи от порядъка на 1000 МВт! (сега се строи в Калифорния такава система, на база изоставени мини, където се трупа сгъстен въздух, който през нощта движи турбини и пр.). Няма никаква нужда да ни натрапват псевдо-научни идеи за климатични промени - никой не е доказал, че човекът ги причинява. И е време, ЕС, както и държавите да си махнат мръсните ръце от икономиката и да оставят СВОБОДНИЯ ПАЗАР да си каже думата. Технологиите са толкова напред, че няма никаква нужда някой да субсидира каквото и да е. Елетрическите коли ще се наложат без участие на държави и институции на ЕС. На хората трябва да им е изгодно - това е ЕДИНСТВЕНИЯТ определител на тия неща. Единственото нещо, с което държавите трябва да се занимават във връзка с околна среда, е да решат проблема с пластиците в реки и океани, както и да стимулират залесяването. За всичко останало, нямат нито акъл, нито експертиза и аман от тия претоплени манджи за световния климат. Това е пълен бул-шит.

 96. 96 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 792 Неутрално

  [quote#16:"Дедов'та Колюуа Унукя!"]
  —цитат от коментар 21 на Мусаши
  Цивилизацията на маите е изчезнала заради суша. А градовете им са били в джунглата. А там обикновено вали. И то много вали.Кой е предизвикал тази суша?Пак ли човешката дейност?[/quote]

  Ако се хванем и за потопа на Ной.....

 97. 97 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Как работи машината за фалшиви новини на кръга „Капитал“

  Докато от години грантовозависими наши и чужди НПО-та тръбят, че България била на 112-то място по свобода на словото в света, а „Репортери без граници“ създават измислени „класации“, в които унижават напълно умишлено страната ни, всъщност именно те често са и главните виновници за разпространението на фалшиви новини. Известно е, че „Репортери без граници“ се финансира от Джордж Сорос, така че е логично като „източник“ за медийната среда в България да се ползват също оядени от грантове наши „журналисти“ или „медийни експерти“, приближени на кръга „Капитал“. Но това, оказва се, съвсем не им е достатъчно, защото вече са решили да затворят кръга, присвоявайки си и правото да определят еднолично коя новина е фалшива и коя не. Наскоро стана ясно, че журналистът от „Капитал“ Росен Босев е назначен на нова длъжност – началник на офиса за проверка на факти в България към Агенция Франс Прес (АФП).

 98. 98 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  [quote#92:"filofob"]
  —цитат от коментар 94 на Мусаши
  А ти що не се именуваш"Глупак".Много добре ще ти пасва. Какви негри те гонят,малоумнико?В случаят става въпрос за една грандиозна измама. Която ще се отрази негативно на живота на всички в ЕС.Нито глобално затопляне има,нито човека е отговорен за глобалните температури на Земята,още по-малко може да влияе с някакви мирки на климата,нито пък ако има повишаване на температурата това ще доведе до катастрофални последици. Напротив при повишаване на температурата животът и цивилизациите са процъфтявали.Като Рим например. [/quote]

  Проследявам цялостното ти поведение. Защото имаш навика да правиш генерални заключения от позицията на......"така си мисля, значи е вярно". С негрите беше такъв случай в наш спор. И в този случай оспорваш това, което са написали учени, което дори не си прочел с някакви подхвърляния. Та дори с въпросите сам показа, че не си направил труда да прочетеш за Гълфстрийм.
  Иначе , можеш да си имаш всякакви вярвания, но това не те прави компетентен. То се видя де.

 99. 99 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  [quote#16:"Дедов'та Колюуа Унукя!"]
  —цитат от коментар 21 на Мусаши
  Цивилизацията на маите е изчезнала заради суша. А градовете им са били в джунглата. А там обикновено вали. И то много вали.Кой е предизвикал тази суша?Пак ли човешката дейност?[/quote]

  Така, стиснахме си ръцете, че крайности в климата може да те изличат. Сега само се пазарим кое може да предизвика обръщането на климата. За мен, идеята за "глобално затопляне" ми пасва, защото се търси предимно реакция на промените в климата, при това едновременно всички я търсят и са отворени за прилични идеи, а не да си блъскаш главата в стена, докато прокараш нещо нормално. Мда, то и варненския залив е замръзвал нацяло, ама над век не се е случвало. Та що да не стане и по-кофти с жегата. Отделно ми пасва това, дето по-малко кюмюр и газ, и повече перка и солари. Някак си съм по-независим от "парното" "енергото" "газаджиите" и техните "ценови изненади".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 100. 100 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1795 Неутрално


  Енергетиката така или иначе ще бъде зелена.
  Още миналата година, перките и соларите вече са по-евтини за построяване и придобиване, отколкото не само атомните, но и топло-централите и дори в сравнение с хидро-електростанциите. .
  —цитат от коментар 95 на transvaal


  Глупости ..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK