Язовир, по-голям от Лондон, ще реши съдбата на 250 млн. души недалеч от Европа

Язовир, по-голям от Лондон, ще реши съдбата на 250 млн. души недалеч от Европа

© ReutersВ Европа получава малко внимание, но в Африка и Близкия изток той е водеща телевизионна новина седмици наред. Язовир на река Нил с площ, по-голяма от тази на Лондон, нажежава атмосферата и създава рискове - от конфликт, от природно бедствие, от хуманитарна катастрофа или от всичко това заедно, на едва 800 км от бреговете на континентална Европа.


При това напрежението се покачва в регион, който с бурния икономическия растеж на Етиопия и трансформацията на Судан стана апетитен за редица сили - от Персийския залив, Русия и Китай до Турция и в който тези държави имат военни бази заедно с европейски сили и САЩ. Спорът за Големия язовир на етиопското възраждане (известен на английски със съкращението GERD, а в арабските медии - като Язовира на възраждането) може лесно да прерасне в геополитическо противопоставяне в зависим от Нил, сух регион, и то заради най-важното за оцеляването - водата.


Защо GERD създаде подобна криза и до какво ще доведе напрежението?


Проблем на 10 години
Нил, най-дългата река в Африка, минава през 11 държави. Единият ѝ основен приток, Бели Нил, извира от Уганда, а другият - Сини Нил - от Етиопия (двата се събират в Хартум). От Сини Нил идва и около 60% от водата, която ползва Египет. Същевременно от 95% от всички египтяни - а те са около 100 млн. и продължават да се увеличават - живеят в райони на не повече от няколко км от Нил.


Това прави всяка рязка промяна в нивото опасна.


На брега на Сини Нил Етиопия скоро ще приключи изграждането на GERD. Този месец тя официално уведоми Египет и Судан, че започва да го пълни с 13.5 млрд. куб. м вода, а по-голямата част от тях могат да дойдат само от Сини Нил - за сметка на другите две държави надолу по течението (това е второ пълнене; първото бе в средата на миналата година). Темата стана повод за извънредна среща на Съвета за сигурност.


Проектът, според различни оценки възлизащ на 4-5 млрд. долара, е на поне 10 години - преди толкова време Етиопия започна изграждането му. Тогава Египет трудно можеше да му обърне внимание заради Арабската пролет. В последните шест години това се промени.


Кайро вече се сблъсква с недостиг на вода и рециклира десетки милиарди куб. м. вода всяка година и се опасява, че задържането на вода при пълненето на язовира може да предизвика катастрофа, ако се прави бързо. При началото на второто пълнене този месец министърът за напояването Мохамед Ганем каза, че засега не се вижда отрицателен ефект върху Нил, но това може да се промени.


Символ (и инструмент) на възраждането


Символичното значение на проекта, който включва водохранилище с максимална дължина 246 км зад язовирната стена е огромно. След като марксисти свалиха император Хайле Селасие през 70-те години, гладът десетилетие по-късно направи Етиопия печално известна по света. Последва бурен икономически растеж, който - отчасти заради липсващата инфраструктура, отчасти заради политическата ситема - сякаш удари таван.


Етиопия обаче преследва и две конкретни цели. Едната е да генерира достатъчно енергия за цялото си население в момент, когато 65 млн. от нейните 110 млн. жители все още нямат достъп до електричество, а това рязко ограничава потенциала и амбициите за развитие. Мнозина в Етиопия (дори в откъснати села) избраха да купят държавни облигации за милиони долари с надеждата това да ускори проекта.


С площта си от 1,874 кв. км езерото е по-голямо от градове като Рим и Лондон.

© Reuters

С площта си от 1,874 кв. км езерото е по-голямо от градове като Рим и Лондон.


Другата цел на Етиопия е да стане най-големият износител на електроенергия в Африка. Щом язовирът заработи, действително ще е най-мащабният енергиен източник от този вид на континента и седмият по площ в света. Износът в региона може да носи по 580 млн. долара годишно и да задоволява голяма част от потреблението на редица държави в региона.


Египет не оспорва тази цел по принцип, нито Судан. Въпросът за Египет, чието население надхвърли 100 млн. души, е колко бързо ще се напълни язовирът, за да не се стигне до суша. Първоначалният план на Етиопия бе това да стане за три години; след това предложи да увеличи срока до 7 години. За Египет процесът трябва да отнеме много повече - между 12 и 20 години.


В подобен черен сценарий могат да се загубят 1 млн. работни места, но и да се стигне до хуманитарна криза.


Ако GERD се пропука


За близо 40-те млн. суданци проблемът би бил съвсем различен. Овладяването на част от водите по горното течение на Сини Нил дори може да ограничи риска от наводненията, които неведнъж са застигали страната при проливни дъждове в етиопската част на Нил. Освен това страната е потенциален купувач на електричеството, което ще се произвежда съвсем близо до границата ѝ.


Какво ще стане обаче, ако стената на язовира се пропука? В Хартум цитират експертни доклади, според които язовирът е близо до тектонични разломи и липсват достатъчно данни, които да потвърждават безопасността на съоръжението. Тревожен за Судан е и потенциалният ефект на проекта върху собствените му язовири и ВЕЦ. В събота властите съобщиха, че водата на язовира "Росейрис" по поречието на Нил, недалеч от Етиопия, е спаднала с 50% в последните дни заради GERD. Това събуди спомена за тежката суша, пред която се изправи миналата година южната част на Судан - край границата с Етиопия и Южен Судан. Само на 13 юли, когато Етиопия без предупреждение започна да задържа вода и напълни езерото с милиарди куб м., нивото на Нил отбеляза спад със 100 млн. куб. м. спрямо предходния ден - сравнимо с опустошителна суша отпреди 30 години.


Судан помни и обратния проблем, когато миналата година 3 млн. кубични метра бяха изпуснати от язовира в Етиопия и рязкото увеличаване на нивото и наносите надолу по течението блокираха турбините на "Русейрис" в Судан.

© Reuters

Судан помни и обратния проблем, когато миналата година 3 млн. кубични метра бяха изпуснати от язовира в Етиопия и рязкото увеличаване на нивото и наносите надолу по течението блокираха турбините на "Русейрис" в Судан.


Египетският министър на напояването Мохамед Абделати заяви, че наблюдава внимателно, за да реагира при всеки проблем с нивото на Нил.


В последните седмици двете страни опитват да убедят международната общественост, че язовирът е опасен и може да рухне. Професорът по хидравлика Хишам Бахийт, който е и част от египетската преговорна делегация за язовира, обяви, че проектът е класифициран като един от най-рисковите на международно ниво заради геологията на региона, в който се намира, и риска от земетресения и вулканична активност и пропукване на стената (било заради трусове или поройни дъждове). Министър Абделати обяви, че редом със слабостите на проекта, обявени от Етиопия, има и такива, които тя все още не е съобщила. Цитират се доклади, според които язовирът е трябвало да бъде изграден с над 4 пъти по-малък капацитет, за да е безопасен.


Засега предложението на Адис Абеба да сподели данни за техническите характеристики на Язовира на възраждането не се приема от Хартум и Кайро заради съмнения в точността им.


Несправедливост


Египет и Судан настояват за правно обвързващо споразумение за начина на пълнене и експлоатация на язовира, преди да е започнало пълненето, и затова процесът събуди притесненията им. Етиопия отхвърля варианта с подписване на споразумение - GERD е проект, обединяващ етиопците, и властите избягват мерки, които ще се тълкуват като отстъпка. С проекторезолюция в ООН Тунис предложи да се постигне договореност в срок от 6 месеца.


Етиопия, от своя страна, оспорва дали колониалната история на региона дава право на страните надолу по течението на Нил - подписали собствени споразумения, без да я питат - да се разпореждат с водите му както искат.


През 1959 г. Кайро и Хартум подписват споразумение, което дава на Египет 55.5 млрд. кубични метра от водния поток годишно, а на Судан - 18.5 млрд. кубични метра. То надгражда подписан 30 г. по-рано документ (когато Судан е представляван от колонизатора Великобритания), даващ на Египет право да блокира строителни проекти по поречието. Адис Абеба не участва в нито едно от двете.

Капацитетът на язовира ще е 74 млрд. куб. м, а това е колкото обемите, договорени двустранно от Египет и Судан.


Смята се, че през Нил текат 84 млрд. куб. м вода всяка година.


Затова Етиопия не признава валидността на документа, който не е обсъден с други държави нагоре по течението. Друг документ, също оспорван от Адис Абеба, дава на Египет право на вето срещу изграждането на язовири нагоре по течението.


Етиопия задава и въпроса защо Египет има право да изгради в средата на миналото десетилетие мегапроект като Асуанския язовир и да овладее несигурния поток на водите, като създаде и нови възможности за икономическо развитие, напояване и производство на енергия, а други държави по течението на Нил да са длъжни да преговарят. Премиерът Абий Ахмед уверява, че язовирът не представлява заплаха за нито една от двете държави.


Сини Нил в района край язовира (кадърът е на Японската космическа агенция)

© Reuters

Сини Нил в района край язовира (кадърът е на Японската космическа агенция)


Египетският министър на напояването Селеши Бекеле е заявявал, че никой няма да прекъсва потока до Суан, но Етиопия ще се противопоставя на всеки заговор да се отнеме правото ѝ да напълни язовира.


Помощ от Европа


Арабската солидарност, която получават Египет и Судан, не е достатъчна за решение; все по-важно става усилието да въвлекат регионални и глобални играчи в спора. Това е тъкмо обратното на желаното от Етиопия, която иска само Африканският съюз да е медиатор.


В ООН се забелязва същото желание като етиопското. Преди заседанието на Съвета за сигурност на ООН по-миналата седмица "Ройтерс" отбеляза, че много дипломати всъщност не приветстват намесването на тази институция в търсене на решение. Причината е, че това би създало прецедент, който ще позволи (и насърчи) други държави да търсят помощ от него за водни спорове.


САЩ правиха много неуспешни опити за медиация в последните години и в момента коментират предпазливо. Молбата за помощ към Русия не даде резултат - тя не просто не подкрепи позицията им в ООН, а дори подписа няколко дни по-късно меморандум в областта на отбраната с Адис Абеба. Ситуацията наблюдава внимателно и Китай - ключов инвеститор и в Египет, и в Етиопия, чиито компании освен това са участвали в изграждането на язовира.


Турция, някога предлагала експертиза за GERD, вече изрази желание да посредничи в конфликта. Това намерение обаче съвпадна с предаването на свързано с мрежата на проповедника Фетхуллах Гюлен училище в Оромия (най-големия етиопски щат, от който е премиерът) в ръцете на турската фондация "Маариф" - в Африка това стана в последните години обичаен знак, че страната се надява да получи нещо в замяна.


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и с бившия судански колега Омар ал Башир. Тя не скрива интересите си в региона; преди време бе подписано споразумение за судански остров, икономическото и военното ѝ присъствие в Сомалия бързо се разрасна в последните години, където турски компании търсят и петрол; в сомалийската столица Могадишу управляват главното пристанище и така се конкурират с бизнесмени от Катар, ОАЕ и самата Етиопия, развиващи други портове на Червено. Някога предлагала експертиза за изграждането на етиопския язовир, тя изрази желание да посредничи в конфликта.

© Associated Press

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и с бившия судански колега Омар ал Башир. Тя не скрива интересите си в региона; преди време бе подписано споразумение за судански остров, икономическото и военното ѝ присъствие в Сомалия бързо се разрасна в последните години, където турски компании търсят и петрол; в сомалийската столица Могадишу управляват главното пристанище и така се конкурират с бизнесмени от Катар, ОАЕ и самата Етиопия, развиващи други портове на Червено. Някога предлагала експертиза за изграждането на етиопския язовир, тя изрази желание да посредничи в конфликта.


В тази ситуация Египет видимо се обръща към Европа в търсене на помощ. Миналата седмица египетският външен министър Самех Шукри посети Брюксел и прекара там няколко дни, за да представи египетската позиция. Докато търси и европейска, и американска подкрепа, Египет направи нещо немислимо само допреди месеци, като се включи в учението Sea Breeze в Черно море, разгневило Русия. Засега екипът на върховния външнополитически представител на ЕС Жозеп Борел твърди, че блокът е готов да помогне в спора и да подтикне всички страни в него към преговори.


Ще има ли война, не е най-важното


Заплахи за назряваща война се отправят от двете страни неведнъж в последните няколко години, но не е ясно какво би постигнал такъв въоръжен конфликт. Същевременно сблъсък между втората и третата най-многолюдна страна в Африка би бил пагубен за региона и би въвлякъл и други сили.


"Блумбърг" написа наскоро, че никой не иска война, но рискът може да се изрази в усилване на досегашните конфликти. И в момента има напрежение по границата между Судан и Етиопия - първо, там има оспорвани отдавна райони, а освен това Адис Абеба водеше месеци наред (с войници и милиции) конфликт в своя район Тиграй.


В Египет почти всички живеят около р. Нил.

© Reuters

В Египет почти всички живеят около р. Нил.


Пред Египет има още един проблем, заложен в етиопския язовир: той е прецедент. Ако споразумение не го регулира, нима някоя от другите 8 (освен Египет, Етиопия и Судан) държави по течението не може да изгради нов мегапроект с потенциално опустошителни последствия за най-многолюдната арабска държава? Този тип дестабилизация, с потенциала за дълбока криза и милиони икономически мигранти (а при конфликт - и бежанци) в региона, е последното, което иска Европа, дори да има по-големи проблеми от решаването на чужди регионални кризи.

Ключови думи към статията:

Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Този язовир ще произвежда електроенергия без един грам въглероден отпечатък, затова няма алтернатива!

  Водите на Нил не са национално богатство само на Египет! И други страни могат да гиползват.

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2909 Гневно

  Остава смо да се сбият, че сетне ние да им помагаме да възстановят държавите си. Аман от тарикати бе!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на opoziciq
  opoziciq
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Остава смо да се сбият, че сетне ние да им помагаме да възстановят държавите си. Аман от тарикати бе!
  —цитат от коментар 2 на дедо Андро


  ++

 4. 4 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  За Египет процесът трябва да отнеме много повече - между 12 и 20 години
  ___________________________________________________________

  Как ли не, да чакаме 20 години, светът има нужда от зелена енергия сега!

 5. 5 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Като чета колко много хора живеят по поречието на Нил, се надявам да има поне стотина пречиствателни станции.

 6. 6 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  Ами браво на тях! Това може и да не спре настъплението на Сахара, но ще направи живота в страната по-хубав.

 7. 7 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Египет първи преградиха Нил с Асуанския язовир, и то преди много години.

  Така че да не се правят на света вода ненапита!

 8. 8 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Като има липса на вода или пък наводнения няма да е виновна човешката глупост довела до построяването на такъв гигантски язовир,а климатичните промени.

 9. 9 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#7] от "Дария Колев":

  Египет е последен по течението на Нил, неговите язовири на никого не пречат.

 10. 10 Профил на phn59649568
  phn59649568
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Етиопия е древна християнска земя и Европа следва да я подкрепи в тоя спор, както и мюсюлманските държави се подкрепят. По-скоро проблемът на Египет е в огромното му население при недостатъчните си водни ресурси и плодородни земи. Не може в една пустиня да живее население колкото в плодородна Етиопия.

 11. 11 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Появят ли се руснаците някъде, очаквайте проблеми. Няма друга страна в света, която да инвестира и да се храни от проблеми.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  "Какво ще стане обаче, ако стената на язовира се пропука? В Хартум цитират експертни доклади, според които язовирът е близо до тектонични разломи и липсват достатъчно данни, които да потвърждават безопасността на съоръжението. Тревожен за Судан е и потенциалният ефект на проекта върху собствените му язовири и ВЕЦ. В събота властите съобщиха, че водата на язовира "Росейрис" по поречието на Нил, недалеч от Етиопия, е спаднала с 50% в последните дни заради GERD. "

  Ако се скъса стената и язорира е пълен, много населени места покрай Нил просто ще изчезнат от лицето на земята.......

 13. 13 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 982 Неутрално

  " Същевременно от 95% от всички египтяни - а те са около 100 млн. и продължават да се увеличават -"


  Нямат достатъчно вода за тоя брой на населението си, но продължават да се рзмножават като мишки! Тяхна си работа - да мрат като не могат да си преценят възможностите.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 14. 14 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Като чета колко много хора живеят по поречието на Нил, се надявам да има поне стотина пречиствателни станции.
  —цитат от коментар 5 на jmf29537805  А те дали знаят какво е това??? Ще се изненадам, ако има дори една!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 310 Разстроено

  Мъчно ми е за тея 250 милиона души!Язовира ше пресъхне от глобалното затопляне и те са обречени.😢

  Много съм прост
 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  Над 60 милиона египтяни живеят по поречието на Нил. Не ми се мисли какво би могло да се получи, ако стената на този мегаязовир се пропука!

 18. 18 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#7] от "Дария Колев":Египет е последен по течението на Нил, неговите язовири на никого не пречат.
  —цитат от коментар 9 на half truth


  Като е последен, каквото остане за Египет. Другите държави за собственото си население ли да се грижат или за египетското?! А египтяните да имат по 10 деца и грижа да нямат.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 19. 19 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Мъчно ми е за тея 250 милиона души!Язовира ше пресъхне от глобалното затопляне и те са обречени.😢
  —цитат от коментар 16 на Контрол на съзнанието


  Затоплянето води до по-сълно изпаряване на вода, повече валежи и по-пълен язовир. Най-общо казано.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 20. 20 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  "Етиопия обаче преследва и две конкретни цели. Едната е да генерира достатъчно енергия за цялото си население в момент, когато 65 млн. от нейните 110 млн. жители все още нямат достъп до електричество, а това рязко ограничава потенциала и амбициите за развитие"

  Пратете им Юлиан Попов да им обясни как нямат нужда от тоя язовир и ВЕЦ ами със слънчеви панели ще си решат всичките проблеми.

 21. 21 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Над 60 милиона египтяни живеят по поречието на Нил. Не ми се мисли какво би могло да се получи, ако стената на този мегаязовир се пропука!
  —цитат от коментар 17 на vassilun


  За 700км разстояние и с още един мегаязовир на пътя - вероятно нищо.

 22. 22 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  "Само на 13 юли, когато Етиопия без предупреждение започна да задържа вода и напълни езерото с милиарди куб м., нивото на Нил отбеляза спад със 100 млн. куб. м. спрямо предходния ден - сравнимо с опустошителна суша отпреди 30 години."
  ?
  Нивото на реките се мери в сантиметри.
  В кубици се мери дебитът
  Ама карай да върви.

  мурзилка
 23. 23 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Следващата бежанска вълна към Европа. 250 млн са колкото половината ни континент. Вие какви съседи си избирате - египтяни или древно християнски етиопци?

 24. 24 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  П.С дебитът при реките, се нарича също и отток, защото реките са точно това канали през които се оттича вода(от валежи, снеготопене и т.н.

  мурзилка
 25. 25 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Весело

  Язовир на река Нил с площ, по-голяма от тази на Лондон, ..... на едва 800 км от бреговете на континентална Европа.

  След това начало има ли нещо вярно в писанието? А погледнете картата. В гуглето може да се мерят разстояния между другото.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 26. 26 Профил на aa1830
  aa1830
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Много сложна ситуация и колкото повече глобални играчи 'помагат' толкова по-лошо. А става въпрос за вода - нещо доста по-ценно от петрол,злато и т.н.

 27. 27 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 310 Любопитно

  [quote#19:"quatro_4x3"][/quote]

  +++++
  Значи фсичко е прекрасно!🥳👍

  Много съм прост
 28. 28 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#19:"quatro_4x3"]
  —цитат от коментар 27 на Контрол на съзнанието
  +++++Значи фсичко е прекрасно!🥳👍[/quote]

  Най-горещо е в екваториалните райони и там всеки ден вали яко. Пустините са предимно в тропиците. Същевременно от 95% от всички египтяни - а те са около 100 млн. и продължават да се увеличават -алежите на дадено място не се определят от температурите.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 29. 29 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Знаем че още от времето на фараоните Нил отлага наноси които правят
  земеделието зависимо от него, намаляването на нивото ще му се отрази !!!

 30. 30 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дария Колев":

  Не знам дали сте чували за енергията от слънцето, която в Африка е в изобилие, за разлика от водата. И вече има технологии за съхраняване на топлината от слънчевата енергия и използването ѝ през нощта. Заигравката с водата точно в Африка ще бъде огромна грешка.

 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Любопитно

  "Етиопия обаче преследва и две конкретни цели. Едната е да генерира достатъчно енергия за цялото си население в момент, когато 65 млн. от нейните 110 млн. жители все още нямат достъп до електричество, а това рязко ограничава потенциала и амбициите за развитие."

  Това е половината от цялото население на Етиопия! Очевидно страната има огромен дефицит на електроенергия и заради това властите са вложили толкова много пари и усилия в този огромен ВЕЦ и язовир, който са издигнали на Сини Нил.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 982 Неутрално


  [quote#19:"quatro_4x3"]
  —цитат от коментар 27 на Контрол на съзнанието
  +++++Значи фсичко е прекрасно!🥳👍[/quote]

  Най-горещо е в екваториалните райони и там всеки ден вали яко. Пустините са предимно в тропиците. Валежите на дадено място не се определят от температурите.

  Това е верният ми коментар. Нещо се обърка в предишния опит.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 33. 33 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  До коментар [#25] от "Цецо":

  Мда и една манипулация не могат да напишат като хората, да изглежда достоверно и на тези, които имат малко по-високо образователно равнище.

  мурзилка
 34. 34 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1102 Любопитно

  Този мегапроект е хубаво да успее, за да даде тласък в развитието на Етиопия и да подобрят условията за живот там. Всичко, което помага на местното население да остане по родните си места е добре за нас, европейците. Та не е лошо ЕС да бутне едно рамо на тези 65 млн. етиопци, все пак сме и от една вяра, в днешния объркан свят това има значение...

 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Весело

  "Египет не оспорва тази цел по принцип, нито Судан. Въпросът за Египет, чието население надхвърли 100 млн. души, е колко бързо ще се напълни язовирът, за да не се стигне до суша. Първоначалният план на Етиопия бе това да стане за три години; след това предложи да увеличи срока до 7 години. За Египет процесът трябва да отнеме много повече - между 12 и 20 години."

  Да бе, още малко египтяните ще поискат 30 години да се пълни язовира... кой ще ти чака толкова дълго време. :-)

  7 години би трябвало да са достатъчни за да се напълни язовира. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 982 Весело

  Язовир на река Нил с площ, по-голяма от тази на Лондон, ..... на едва 800 км от бреговете на континентална Европа.След това начало има ли нещо вярно в писанието? А погледнете картата. В гуглето може да се мерят разстояния между другото.
  —цитат от коментар 25 на Цецо


  Дреболия. Мисирките могат да изкарат Нил, че се влива в Балтийско море.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 37. 37 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Дневник както винаги от 5 години насам отново активира спрямо читателите си стария трик с "кучетата на Павлов" - крайно негативна новина веднага индиректно трябва да се асоциира с нещо британско (в случая - ни в клин, ни в ръкав - с Лондон като площ)... Кучетата послушно трупат асоцииации и им течат лигите!

  Със сигурност има много други географски територии (в ЕС, например - Париж), които са със сходни размери, но не е добре да бъдат индиректно свързвани в лош контекст!

 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Любопитно

  "Етиопия задава и въпроса защо Египет има право да изгради в средата на миналото десетилетие мегапроект като Асуанския язовир и да овладее несигурния поток на водите, като създаде и нови възможности за икономическо развитие, напояване и производство на енергия, а други държави по течението на Нил да са длъжни да преговарят."

  Логичен въпрос задават етиопците. В края на краищата става въпрос за техните собствени водни ресурси.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Любопитно

  "Заплахи за назряваща война се отправят от двете страни неведнъж в последните няколко години, но не е ясно какво би постигнал такъв въоръжен конфликт."

  Една евентуална война не би постигнала нищо, нито Египет има силите да победи Етиопия, нито пък Етиопия да победи Египет. Максимума е Египет да бомбардира и разруши GERD, но след това етиопската армия ще си отмъсти бомбардирайки и разрушавайки египетски язовир и ВЕЦ при Асуан.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  Рейтинг: 1605 Весело

  До коментар [#7] от "Дария Колев":Египет е последен по течението на Нил, неговите язовири на никого не пречат.
  —цитат от коментар 9 на half truth


  Може да спориш с жена, може и да не спориш. Нито едното не помага:)

 41. 41 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 472 Неутрално

  А всъшност статията иска да предупреди за нова бежанска вълна към Европа.

 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Любопитно

  Над 60 милиона египтяни живеят по поречието на Нил. Не ми се мисли какво би могло да се получи, ако стената на този мегаязовир се пропука!
  —цитат от коментар 17 на vassilun


  Ще се случи същото, при пропукване на египетския мегаязовир и язовирна стена при Асуан (Асуански язовир).

  https://www.meteorologiaenred.com/bg/presa-de-asuan.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  До коментар [#29] от "valtoro":

  Нил е отлагал наноси до построяването на Асуанския язовир, заради ежегодното си разливане. След това вече не отлага, защото не се разлива.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#23] от "etar":

  Аре стига с тези християнски етиопци - те са изклали и изтровили местното население и са откраднали земите му - и манталитета им е същия древнохристиянски - тоест съвременен ислямски. Та - не мерси, аман от кръстоносци, свещенни войни, тъмни векове и прочие древнохристиянски глупости. Вижда се че религията прави калпава държава. Правото - развита.

 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  До коментар [#10] от "phn59649568":

  Каквото и да струва това на Европа? Въпреки, че може да възникне екологична катастрофа и да тръгнат милиони бежанци към Европа?

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Весело

  Като чета колко много хора живеят по поречието на Нил, се надявам да има поне стотина пречиствателни станции.
  —цитат от коментар 5 на jmf29537805


  Е, ти на какво мислиш, че се дължи плодородието в делтата на Нил?

 52. 52 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3040 Весело

  До коментар [#48] от "quatro_4x3":

  Гледай сега как спазва правилото: "Не е важно да си про(т, трябва и усърдно да го показваш"

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  Появят ли се руснаците някъде, очаквайте проблеми. Няма друга страна в света, която да инвестира и да се храни от проблеми.
  —цитат от коментар 11 на пустиняк


  Щом Ердоган ще го играе посредник чакайте проблеми. Язовирите в този регион винаги са били стратегическа цел за неоосманските мераци на султана.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 55. 55 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3040 Весело

  До коментар [#50] от "wbp55648736":

  Тангризмът к'во общо има с юдеистичните религии? Че то исляма си е християнство с един пророк отгоре. Джихад и свещена война, мечът на Исус и Аллах, Гавраил Джибрил; забрадка, шал, сукман - фередже, бурка, хиджаб; Св. Тимотей... че то разликата между християнството у исляма сами дребнавите я виждат. Само че християните се натискат да живеят в правови държави като комунисти в капитализЪма. Д336а тез' лиц3м3ри.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 60 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дария Колев":
  четене с разбиране явно е трудна задача за Вас.

  Тиква под наем.
 61. 61 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 382 Весело

  800 км от Европа до Етиопия??? :)))
  милото Дневниче то :)))

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 62. 62 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1279 Любопитно

  До коментар [#7] от "Дария Колев":
  Комунистите обичат да строят язовири душа

  Тиква под наем.
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на wbp55648736
  wbp55648736
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#61] от "KLINGON":

  До Египет. В статията се говори за регионален проблем, включващ и тази държава като последствия.

 65. 65 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1279 Весело

  До коментар [#10] от "phn59649568":
  ако тръгнем в тая плоскост, те израилтяните са изгонени от Египет, та и мошетата да подкрепят братския етиопски народ.
  В Египет работят огромен брой индийци и китайци между другото

  Тиква под наем.
 66. 66 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1279 Любопитно

  До коментар [#11] от "пустиняк":
  на пръв прочит се сещам за една със звездички в знамето , подсказка -дала е и свобода на индианците като ги е вкарала в резервати

  Тиква под наем.
 67. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Любопитно

  До коментар [#65] от "TzZar":

  А, от друга страна над милион египтяни работят в КСА. И сигурно още толкова в съседните арабски страни в Залива. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 68 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  До коментар [#10] от "phn59649568":

  Къде са тези неьозтатъчни водни ресурси. Колко пъти сте били в Египрт? Колко пъти сте видели Нил? Освен гочемифе мегаполиси по порвчидто на Нил, египет има и градове каро Александрия н бреж на Средиземно море и градове покрай Червено море. Ако нир нПрВим язовири н Струма и Meстa същоъо ще й кажете и за Гърция.

 69. 69 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1279 Весело

  До коментар [#22] от "Маршалов":
  така е само с нивото на река Дунав, на другите е кубици
  настроение -леко саркастично

  Тиква под наем.
 70. 70 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Любопитно

  До коментар [#68] от "3biri":

  Три бири, защо направи толкова много правописни грешки само в един коментар!? :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 71. 71 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  800 км от Европа до Етиопия??? :)))милото Дневниче то :)))
  —цитат от коментар 61 на KLINGON

  До Египет

 72. 72 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1279 Весело  До коментар [#70] от "Иво":
  жега е , климатика е спекъл и си е взел бирите още на закуска

  Тиква под наем.
 73. 73 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 995 Любопитно

  Етиопия е древна християнска земя и Европа следва да я подкрепи в тоя спор, както и мюсюлманските държави се подкрепят. По-скоро проблемът на Египет е в огромното му население при недостатъчните си водни ресурси и плодородни земи. Не може в една пустиня да живее население колкото в плодородна Етиопия.
  —цитат от коментар 10 на phn59649568


  Не знам колко е плодородна Етиопия,ама навремето Египет е бил житницата на Римската империя и най-богатата и източна провинция.

 74. 74 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Весело

  До коментар [#72] от "TzZar":

  Хахаа... :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 75. 75 Профил на ransom
  ransom
  Рейтинг: 67 Неутрално

  До коментар [#11] от "пустиняк":

  Американците - холд май биар ;)

 76. 76 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Много забавно е да се четат категорични мнения за египтяните и етиопците от хора, които най-вероятно са виждали Африка само по телевизията.
  Проблемите в двете страни са доста далеч от масовата представа в нашите страни, а още по-далеч от нашето мислене е мисленето на хората там.
  Така че дайте да се въздържаме от категорични мнения какво не трябвало и какво били длъжни да правят хората там.

 77. 77 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#11] от "пустиняк":

  Съветските болшевици се появиха в Етиопия през средата на 70-те. Тов. Горбачов бе пратен там да строи комунизъм и да им прави колхози - 8 милиона умряха от глад. Където стъпи миризливия руски ботуш трева не никне. Само смърт, грабежи и разруха остава след себе си. Така е и до ден днешен.

 78. 78 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Любопитно

  До коментар [#77] от "Ген. Колев":

  И все пак има изключения от вашето заключение (извод). И давам за пример Естония, тази държава в продължение на 47 г. е била част от СССР. И въпреки това след повторното си освобождение и независимост (първото е било през 1919 г.) става доста добре развита държава намираща се пред държави, които не са били част от Източния блок (като Гърция и Португалия например).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 79. 79 Профил на gooodnight
  gooodnight
  Рейтинг: 309 Неутрално

  100 млн. човеци, средно по 200 гр средно на 2 дни (мисля, че е реално), т.е. 100 000 000 х 0.200 х 180 = 3 600 000 000 кг делено на 1000 = 3 600 000 тона всяка година. Е как няма почвата около реката да не е плодородна. И при това, това число всяка година расте.

 80. 80 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  Единственото, което трябва да направят 100-милионните Египет, Етиопия и всички африкански държави, е да променят демографската си политика. Тогава вода ще има за всички. Защото ако продължават да се размножават с темпове като сегашните, никакви язовири няма да ги спасят. Сега и без ток живеят, но без вода...
  Тук в Блог-а има интересни пътеписи за Африка от българи - от миналата и тази година, даже Керванът пътува в момента.

  https://bgmagickervan.com/

 81. 81 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Този язовир ще произвежда електроенергия без един грам въглероден отпечатък, затова няма алтернатива!Водите на Нил не са национално богатство само на Египет! И други страни могат да гиползват.
  —цитат от коментар 1 на Дария Колев


  По принцип сте права, но управлението на такава гигантска водна маса е много трудно, прецизно и същевременно рисково начинание. Дори без да се отчитат всички останали вероятни негативни последствия, пускането и спирането на огромни количества вода води, както е отбелязано и в статията - веднъж до засушаване, а след това - до "водна бомба", която поради чисто физическите закони на динамиката на флуидите, "измива" с висока скорост всичко надолу по течението, на едно доста голямо разстояние. И това "измиване" променя местатат на натрупнаве на наносите, а от там и речното легло, което дори за Нил, при такива обеми е абсолютно реалистичен сценарий.
  А ако недай си боже се пропука стената, приказките за "безалтернативната" енергия едва ли ще погасят щетте, да не говорим за човешките жертви, в район чието съществуване е съсредоточено около реката.
  Такива "мегапроекти" задължително трябва да се координират и управляват чрез международни споразумения между всички засегнати държави.

 82. 82 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#78] от "Иво":

  Изключение, колко да е изключение - Да, ако се сравнява със околната пещерна мизерия в СеСеСеРе. Без изтреблението на елита и и болшевизацията през 1940 г. днес би била обичайната скучна благоденстваща скандинавска държава.

 83. 83 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Любопитно

  До коментар [#80] от "Галя Станчева":

  Абсолютно, определено тези страни трябва да се замислят за промяна в демографската си политика. Апропо, не само африкански държави имат проблеми от подобно естество. Филипините, която е предимно католическа държава е същата работа, даже там гъстотата на населението е по-голяма от тази в Египет и Етиопия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 84. 84 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Весело

  До коментар [#82] от "Ген. Колев":

  Изключение си е. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 85. 85 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#23] от "etar":

  Ако имаме избор предпочитам за съседи египетски християни копти. Съвременните гърци са потомци на преселници от Етиопия. На тия сме им сърбали достатъчно попарата - нищо добро не е произлязло от там.

 86. 86 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Весело

  Съвременните гърци са потомци на преселници от Етиопия.
  —цитат от коментар 85 на Vassil Stoychev


  Това сериозно ли!? Интересно защо съвременните гърци не приличат много на днешните етиопци. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 87. 87 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Въпросът е ще успеят ли чернокожите да изградят съоръжение ,което няма да аварира и няма да пердозвика хуманитарна катастрофа? Аз съм афро скептик....

 88. 88 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  "Нил, най-дългата река в Африка...."

  Географи, сър. Между другото река Блато е най дългата река преминаваща покрай Мировяне. Е, не е най дългата в света като Нил например.

 89. 89 Профил на cfs34668776
  cfs34668776
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Това е потенциална водна трагедия.
  Огромното съоръжение може да предизвика огромна трагедия.

 90. 90 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Мъчно ми е за тея 250 милиона души!Язовира ше пресъхне от глобалното затопляне и те са обречени.😢
  —цитат от коментар 16 на Контрол на съзнанието


  Тцъ! Количеството дъжд зависи само от изпаренията. При повишаване на температурите се очакват най-вече наводнения. Проблемът е, че пада много дъжд за много кратко време. Както стана последно в Германия. А именно язовирите са средство за акумулиране, задържане и използване на водата. В случая по темата единственият проблем е, че не могат да се разберат на кого по колко. Но те ще се разберат, защото няма друг изход. Една Етиопия, която доскоро беше в апокалипсис строи огромен язовир. За да озапти водата и да я ползва. иначе тя изтича в океана. Капиталистическа България от новото време не построи нито един язовир. А десетките строящи се бяха зарязани на произвола. Новите управници и т. н. бизнес се оказаха абсолютни негодници.
  Време е това да се поправи. На първо време да се възстановят напоителните системи, поне за да може и сега водата от наличните язовири да се използва. Водата от седемте язовира на Въча /вкл. Доспат/ просто си изтича в Марица. По долното течение на Струма няма язовири, а на Места нито един. И на Марица няма язовири. Водата от нашите реки я подаряваме на гърците. Позор!

 91. 91 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  " Същевременно от 95% от всички египтяни - а те са около 100 млн. и продължават да се увеличават -" Нямат достатъчно вода за тоя брой на населението си, но продължават да се рзмножават като мишки! Тяхна си работа - да мрат като не могат да си преценят възможностите.
  —цитат от коментар 13 на quatro_4x3


  Я пак да прочетеш за мишките, да не би да си пропуснал момента с мигрирането... и кога се случва.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 92. 92 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Над 60 милиона египтяни живеят по поречието на Нил. Не ми се мисли какво би могло да се получи, ако стената на този мегаязовир се пропука!
  —цитат от коментар 17 на vassilun


  Няма проблем, асуанският язовир ще спре водата!

 93. 93 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  По долното течение на Струма няма язовири, а на Места нито един. И на Марица няма язовири. Водата от нашите реки я подаряваме на гърците. Позор!
  —цитат от коментар 90 на Judjuk


  На Марица няма как да направиш язовир в равното тракийско поле.

  Но мисля че бъркаш, каскадата Белмекен-Сестримо ползва води на Марица, но високо в планината.

 94. 94 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  "Само на 13 юли, когато Етиопия без предупреждение започна да задържа вода и напълни езерото с милиарди куб м., нивото на Нил отбеляза спад със 100 млн. куб. м. спрямо предходния ден - сравнимо с опустошителна суша отпреди 30 години."?Нивото на реките се мери в сантиметри.В кубици се мери дебитът Ама карай да върви.
  —цитат от коментар 22 на Маршалов


  дебитът се мери в кубически метри, ама на времева единица (секунда/минута/час). Нивото на реката може и да се мери в кубически метри, ако се знае каква е площта на коритото. Все пак обемът е площ по височина.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на tid07648660
  tid07648660
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#65] от "TzZar":

  Е, и?

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на vsl341066829
  vsl341066829
  Рейтинг: 20 Неутрално

  До коментар [#11] от "пустиняк":

  Руснаците построиха Асуанския язовир.

 100. 100 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  "На Марица няма как да направиш язовир в равното тракийско поле.
  Но мисля че бъркаш, каскадата Белмекен-Сестримо ползва води на Марица, но високо в планината."
  До коментар [#93] от "Дария Колев":

  Но Въча може, на Искър може, на Марица не може! Що?
  Каскадата върти само водите на язовир Белмекен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK