ОПЕК+ увеличава добива, за да укроти ръста на цените

ОПЕК+ увеличава добива, за да укроти ръста на цените

© ReutersПроизводителите на петрол се договориха в неделя да увеличат количеството, изкарвано на пазара, за да успокоят бързия ръст на цените, които за няколко седмици се изкачиха до нивата от преди 30 месеца. Групата включва ОПЕК и страни извън тази организация, включително Русия. Решението е резултат на компромис с Обединените арабски емирства, които преди две седмици блокираха такава сделка.


В понеделник сортът брент (Brent) поевтиня за пръв път от 11 юни насам и слезе под 72 долара за барел, след като в петък завърши на ниво 73.59 долара. Поевтинява под 70 долара за барел и американският лек петрол WTI.


От август до декември 2021 г. ще бъдат произведени допълнителни по 400 хиляди барела на ден всеки месец, така че в края на годината добавените обеми ще достигнат 2 млн. барела на ден. До края на септември 2022 г. ще бъдат компенсирани и 5.8 млн. барела на ден - това, което в момента е останало от оттеглените от пазара заради пандемията над 10 млн. барела на ден.
Важно е също, че страните от споразумението удължиха действието му отвъд април 2022 г., когато то изтичаше. То ще е в сила до края на следващата година, когато може пак да бъде удължено.


Няма подробности защо ОАЕ са се съгласили, но най-вероятната причина е договарянето на увеличени квоти след май 2022 г. В частност тази страна от Персийския залив договори корекция от 3.168 млн. барела на ден на 3.5 млн. барела.


По половин милион барела на ден от следващия май получиха още Русия и Саудитска Арабия, а Ирак и Кувейт - по 150 000 барела. Нигерия и Алжир може също да получат по-голяма квота. Корекция може да има и ако Иран се договори за контрола над ядрената си програма и му бъде позволено да се върне на петролните пазари с около 1.5 млн. барела на ден.


В неделя руският вицепремиер Александър Новак съобщи, че увеличаването на добивите започва от август със 100 000 барела на ден и към май 2022 г. трябва да се достигне нивото преди кризата. През 2021 и 2022 г. страната ще произведе допълнително 21 млн. това петрол, което са около 400 млрд. рубли (5.4 млрд.- долара) повече за бюджетните приходи при средна цена 60 долара за барел, добави той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK