И DHL обяви, че се интересува от дроновете на братя Рангелови

Стартъпът "Дронамикс" е основан през 2014 г. от братята Свилен (вдясно) и Константин Рангелови.

© Tsvetelina Belutova, Капитал

Стартъпът "Дронамикс" е основан през 2014 г. от братята Свилен (вдясно) и Константин Рангелови.Логистичният гигант Ди Ейч Ел (DHL) обяви днес, че работи с базираната в България компания за безпилотни летателни апарати Dronamics за използването на нейните дронове са полети между отдалечени градове, както и за международен пренос на пратки. По този начин се прави опит за справяне с натоварването на мрежите за доставки, влошило се от прекъсванията покрай блокадите заради пандемията.


В съобщението по електронната поща, цитирано от "Ройтерс", се посочва, че компанията, която е част от групата Deutsche Post DHL, си партнира с основания през 2014 г. стартъп за транспортиране на товари до 350 кг с дронове с обсег от 2500 км. Компанията вече използва малки дронове за доставяне на документи, бандеролни пратки и фармацевтични материали на ограничени разстояния в Германия, Танзания и Китай.


През октомври трябва да е готов първият подобен апарат, създаден от схема за серийно производство, обяснява Свилен Рангелов, изпълнителен директор на Dronamics. По думите му това се очаква да е първият дрон, влязъл в комерсиална употреба за разстояния над 100 км.
Българската компания от началото на 2019 г. е собственост на базираната във Великобритания Dronamics Global Limited и в нея над половината от дяловете се държат от двамата братя Свилен и Константин Рангелови.


И DHL обяви, че се интересува от дроновете на братя Рангелови

© Reuters


Миналия месец съобщение за използване на тези дронове разпространи германската логистична компания Hellmann. Плановете ѝ са дейността да започне през 2022 г. и да ускори доставянето на важни стоки, материали или резерви части в Европа.


Според DHL първоначалните райони за подобен проект са Европа и Азиатско-Тихоокеанския район. Причината е, че "сега е времето това да се проучи", но компанията не посочва времето за реализиране на проекта. "Вярваме, че карго дроновете ще бъдат ключов елемент в следващото поколение на транспорта в логистиката", допълва съобщението.


Германската DB Schenker обяви по-рано през месеца, че си сътрудничи с Volocopter за дрон с капацитет 200 кг и обсег до 40 км.


Рангелов пояснява, че засега за оперативна дейност ще се използват само летища. Освен близо 40 летища в 13 европейски страни, с които има споразумения, се водят разговори с летищни компании, регулатори и потенциални клиенти в Австралия и Канада.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK