Германците може да натрупат спестени 8 трилиона евро

Германците може да натрупат спестени 8 трилиона евро


Все по-богати: за първи път спестяванията на германците са прехвърлили психологическата граница от 7 трилиона евро. Само през първото тримесечие на 2020 сумата е нараснала с близо 200 милиарда евро, разказва "Дойче веле". Какво е обяснението?


Паричните спестявания на германците счупиха всички рекорди и за пръв път надхвърлиха гигантската сума от 7 трилиона евро. Както съобщи в петък Бундесбанк, в края на месец март частните домакинства са притежавали около 7143 милиарда евро, което е със 192 милиарда повече от края на 2020 година.


Причина за това рязко нарастване в сравнение с предходните тримесечия са били най-вече печалбите от промените на борсовите курсове. От изнесените данни обаче не става ясно как точно е разпределено това финансово имущество.
В изнесените числа емисионната банка включва пари в брой, ценни книжа, банкови влогове и застрахователни полици, но не и недвижими имоти.


В пандемията - по-ниски разходи на домакинствата


Ограничителните мерки заради пандемията лишиха много хора от възможността да харчат парите си в обичайния размер. Бяха отменени много пътувания, а затварянето на ресторанти и магазини сви потреблението. Според данни на Федералната статистическа служба през 2020 година разходите на частните домакинства само в Германия са спаднали с 5.4 процента. Парите са отивали в спестовната касичка включително и поради страха на хората от заетостта на непълен работен ден или от безработица.


Прогноза: ръстът на спестяванията ще продължи


През 2020 година ръстът на спестяванията е скочил с рекордните 16.2 процента, т.е. от всеки 100 евро месечен доход семействата са заделяли настрана по 16 евро. Икономическите експерти предполагат, че в резултат от ваксинациите и разхлабването на мерките хората ще наваксат донякъде пропуснатата консумация. Въпреки това финансовите натрупвания вероятно ще продължават да растат благодарение на нарастващата стойност на акциите и инвестиционните фондове.


За настоящата година банката DZ прогнозира спестявания в размер на 7.6 трилиона евро, а през 2022 година те могат да се доближат и до границата от 8 трилиона евро.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  Германците може да натрупат спестени 8 трилиона евро
  =============================
  Печатат се банкноти и спестяванията на народа стават спестявания на държавата...
  Аз спестявам в злато.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  И какво ще правят с тези спестявания? Все някога ще почнат да ги харчат.

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  И какво ще правят с тези спестявания? Все някога ще почнат да ги харчат.

 4. 4 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 746 Неутрално

  От началото на пандемията британците са натрупали 1,3 трилиона паунда по същия начин...

 5. 5 Профил на Cacafuego
  Cacafuego
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Затова инфлацията я няма никаква. Гуверньорите я търсят под дърво и камък пък тя се свряла в депозитните сметки. Аконякой успее да изкара тези спестявания и да ги насочи към реалната икономика ще настане голям цирк/подем/балон или както искате го наричайте. Пак всеки с телефон ще е велик инвеститор защото всяка инвестиции ще е печеливша, до един момент когато...

  Едно съобщение е новина, само ако някой не иска то да бъде публикувано. Всичко останало е реклама!
 6. 6 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  Трупайте ги,та да има и за оня свят.

 7. 7 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Весело

  Централна банка на ЕС отдавна е взела мерки спестяванията да почнат да се топят, след католихвите тендират около нулата с години, започват да се налагат отрицателни лихви за пари лежащи в спестовни влогове!

  Изходът е буркан Банк!

 8. 8 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1422 Любопитно

  До коментар [#7] от "Дария Колев":
  колко милиона държите на влог за да ви засягат отрицателните лихви?

  Тиква под наем.
 9. 9 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1611 Весело

  На германците им трябва един "Югоагент" в комбинация с Румен Гечев....

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 10. 10 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Освен че парите по света са разпредели неравномерно, явно са и твърде много. Време е за някоя хватка, която да ги изтрие.

 11. 11 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  До коментар [#7] от "Дария Колев":колко милиона държите на влог за да ви засягат отрицателните лихви?
  —цитат от коментар 8 на TzZar


  Колкото и да са - няма смисъл от държането на пари в банката.

 12. 12 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1611 Любопитно

  До коментар [#1] от "atmanpg":

  Какво злато - физическо или инвестиционно?
  Защото за физическото трябва трезор и разходи по съхранение, а за инвестиционното има неприятен марж между курс купува и курс продава...

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 13. 13 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  До коментар [#12] от "mitko11":

  Физическо злато закопано в земята.
  Разликата между курс купува и курс продава е 7%, ако го продам обратно на фирмата от която съм го купил.
  В ОЛХ мога да получа и по-добра цена.

 14. 14 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 689 Неутрално

  [quote#7:"Дария Колев"] Централна банка на ЕС отдавна е взела мерки спестяванията да почнат да се топят, след католихвите тендират около нулата с години, започват да се налагат отрицателни лихви за пари лежащи в спестовни влогове!Изходът е буркан Банк![/

  Дори и така да е, пак ще се стопят по- бавно отколкото ако ги инвестираш в бизнес или нещо друго.
  Някъде четох изследване, за САЩ където около 90% от новите предприемачи фалират между 6-тата и 8- мата година от стартирането на бизнеса. В Европа не вярвам да е много по- различно, най- много година- две отгоре.

 15. 15 Профил на Cacafuego
  Cacafuego
  Рейтинг: 604 Неутрално

  [quote#7:"Дария Колев"] Централна банка на ЕС отдавна е взела мерки спестяванията да почнат да се топят, след католихвите тендират около нулата с години, започват да се налагат отрицателни лихви за пари лежащи в спестовни влогове!Изходът е буркан Банк![/Дори и така да е, пак ще се стопят по- бавно отколкото ако ги инвестираш в бизнес или нещо друго. Някъде четох изследване, за САЩ където около 90% от новите предприемачи фалират между 6-тата и 8- мата година от стартирането на бизнеса. В Европа не вярвам да е много по- различно, най- много година- две отгоре.
  —цитат от коментар 14 на rvr12572942


  Ето затова писах по-горе, че всеки е инвеститор или поне инвестиционен съветник при растящ пазар.
  Инфлацията може да ерозира покупателната способност на капитала ти, но номинално няма да има промяна. При директната инвестиция може да се стигне дори до номинална загуба на капитал към която да добавим и инфлацията.
  Инвестирането не е за всеки. От друга страна спестяванията в Бг са близо 60 млрд. и ако дори половината се влеят в икономиката ще имаме огромен ефект, за съжаление главно инфлация, защото нямаме нито производствен нито потребителски капацитет.

  Едно съобщение е новина, само ако някой не иска то да бъде публикувано. Всичко останало е реклама!
 16. 16 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 935 Неутрално

  И какво ще правят с тези спестявания? Все някога ще почнат да ги харчат.
  —цитат от коментар 2 на Роси


  Има три сериозни и логични причини да не лекуват ковид-пациентите - умориха доста възрастни хора, понеже първо, в повечето Европейски страни пенсионните фондове се задъхват, второ - намалява се натискът върху здравните системи (разходи) и трето, което има отношение към статията - спестяванията са огромни и са предимно у хора над 60 годишна възраст. Като ги поумориха, тия пари се вкарват в обращение. Ето ви логичната причина да не се предписват антибиотици, хлорохини или ивермектин. Предписват витамини и ги пращат обратно в къщи. А като станат за болница - вече е късно. Витамините, особено Витамин С в конски дози от над 5000 мг, това е ОК, но без антибиотици, без Ивермектин, това не е лечение. А Ивермектинът работи много добре. Просто Биг Фарма чрез СЗО и разни техни проксита като Макрон прави всичко възможно да насочва нещата към ваксини, понеже лечението е прекалено евтино. А и държавите гледат да се отърват от бремето на пенсионерите, пък и пари им трябват - пълно е с пари, но са предимно у хора над 60 годишна възраст. Търсете логични обяснения. Тук, в ЮАР, където живея, преди две седмици беше шефът на СЗО. От вчера насам, Ивермектин се предписва само със специална рецепта, с попълване на някакви анкентни формуляри и пр. Само че, Африканерите си го доставят в шишета в големи количества по фермерска линия - ветеринарният вариант на лекарството по нищо не е по-лош от този за хуманна употреба. Всеки се запасява, а на СЗО можем да покажем само един голям среден пръст. Правителства, които дават ухо на СЗО трябва да се гонят с камъни и дърве! Само че в Европа си имат пет-шест адженди, никоя от които не е здравето на хората. Стигнаха до срамното положение да дават ваучери и подаръци на желаещите да се ваксинират. Пълен шит. Желаещите са все по-малко и то в цял свят. За Германските пенсионери бих казал, по-добре да не се ваксинират и да си ползват парите със здраве, пък и за всички пенсионери - да се сдобиват с гореказаните лекарства, има ги дори в Нет-а и да си се радват на спестените пари.
  от 3 месеца насам, за 3-ти път чета подобна новина (в Бизнес Дейли и Бизнес нам кво-си, точно тази новина се публикува от Април насам. Явно, в бизнес средите и елитите много им се зловиди, че такива огромни пари лежат, без да са в обращение. Като изпоуморят още 300-500 хиляди, и ето ти парите в обращение!

 17. 17 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#10] от "Лео":

  Съгласен съм с вас. Очаквам "изтриването" да стане скоро, но не знам как ще стане. Не съм специалист в областта на финансите.

 18. 18 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  До коментар [#16] от "transvaal":

  Абе вие сте лесни, освен със животински медикаменти, може да пробвате и с вуду заклинания от местния шаман. Пък хората, които не ги влекат конспирациите, се ваксинират и носят маски в затворени помещения.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 19. 19 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5213 Неутрално

  Германците са спестовна нация, не са ларж

 20. 20 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#16] от "transvaal":Абе вие сте лесни, освен със животински медикаменти, може да пробвате и с вуду заклинания от местния шаман. Пък хората, които не ги влекат конспирациите, се ваксинират и носят маски в затворени помещения.
  —цитат от коментар 18 на vesolr


  Ами има голяма разлика между това да оцелееш и това да умреш, понеже такива са препоръките на сзо, (жалко, че Трамп не успя да им види сметката!). Вие си се ваксинирайте, никой не ви пречи, но не ни казвайте на нас как да живеем. Лично познавам трима, които се разболяха от ковид и то не веднага след ваксина, а три месеца по-късно. Единият се спомина! А вие от година повтаряте идиотските мантри на медиата и правителствата. Като не щат да лекуват, си намираме начини да се лекуваме. Ивермектинът работи без грешка. В комбинация със Зитромицин, човекът се изправя на крака за два дена! Лично познавам такива хора, понеже аз и жена ми им казахме за Ивермектина и те успяха с познати (приятел лекар, който им го предписа и беше проблем да се намери (СЗО оказва директен натиск да се вадят от обращение хлорохини и ивермектин от аптеките и затова една от десет аптеки го има). Лекува се тия комбинации работят. Пък вие си вярвайте на глупости. Свидетели сме на пет поне не само грешни, но и директно вредни послания на СЗО през миналата само година. Що се отнася до ваксините - има толкова много неясноти и въпросителни около тях, че е най-добре човек да изчака, ползата от тях май не е по-голяма от вредата. Ще видим статистиките след година-две. Дотогава, вирусът или ще отшуми или няма да е вече толкова опасен. Ако човек няма заплаха за работата си или не е принуден поради пътувания и пр. - АБСОЛЮТНО НЕ НА КОВИД ВАКСИНИТЕ НА ТОЗИ ЕТАП. Само по принуда. И това сега се прави в Европа, понеже вече никой не ще да се ваксинира. В Гърция стигнаха до падението да дават ваучери от по 150 Евро на всеки, който се ваксинира. Във Франция Макрон стигна до директна принуда (все едно си в СССР!). Затова, ще има барикади и павета! Елитите това заслужават.

 21. 21 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#16] от "transvaal":Абе вие сте лесни, освен със животински медикаменти, може да пробвате и с вуду заклинания от местния шаман. Пък хората, които не ги влекат конспирациите, се ваксинират и носят маски в затворени помещения.
  —цитат от коментар 18 на vesolr


  Това за шаманите можеш да си го завреш някъде. Защото ЮАР си има медицина на много високо ниво. За съжаление обаче, следват подобни протоколи като в Европа, сиреч - нула лечение. Витамини и обратно в къщи, докато човека се съсипе тотално. Има обаче свестни лекари, които не следват официалните протоколи, си предписват антибиотици, ивермектин и пр. и хората се спасяват. А конспирациите остави настрана, задай си въпроса QUI BONO? и много неща си идват на мястото. Не е нужно да има конспирации. Колюзията между Медикал естаблишментите и Биг Фарма е ФАКТ. Интересите на Биг Фарма и натискът върху страни и аптечни мрежи за изземване на старите лекарства е ФАКТ. А вие си блеете с тъпото стадо и вярвате на цялата тая манипулация. Ами стегнете се, защото става дума за ОЦЕЛЯВАНЕ! И когато става дума за оцеляване, не вярвам никому, след като толкова много ни лъгаха от година и половина насам.
  А в затворени помещения нося не само маска, но и шлем в допълнение. Винаги нося спрей-шишенце с чист спирт и пръскам всичко, което взимам, макар че тук в ЮАР, понеже сме шамани, на ВСЕКИ вход на магазин, на всяка каса, на всеки терминал, на всяко работно място има дезинфектанти, но аз си ползвам чист спирт, обилно. Хората тук взимат всички възможни предпазни мерки. Вирусът е реалност и е много опасен, много по-опасен, отколкото изглежда. Именно затова, няма никакви основания да се вярва на държави и институции, както и на медикал корпорации - досега не направиха нищо за болните. Абсолютно нищо! Оставят ги да са съвсем зле, после на дихател и повечето умират на такъв етап, после близките им плащат гигантски сметки. Затова, за да не попадате в лапите на тази мелачка, която е със системни грешки и дефицити по дефиниция, намерете познат лекар, да ви пише рецепта, сдобийте се с поне две дози на човек от тия лекарства, най-вече Зитромицин и хлорохин, ако хлорохина няма ефект до втория ден, веднага го заменяте с Ивермектин и още на другия ден сте на крака. За по-малко от седмица сте излекуван! Това са мои лични наблюдения върху мои приятели, на които им се случи. Едни други приятели от Кейп Таун, лекарят отказваше да им пише антибиотици, та им се обадих да търсят друг лекар, докато намерят някой да пише рецепта. Оправиха се и забравиха, а бяха с температура и едвам гледаха. Когато системата НЕ ЖЕЛАЕ да ти помага, поради струткурни и пр. дефицити, намираш сам пътя и отрязваш системата. А ковид-ваксините дали са добри и какви са им дълговременните ефекти ще разберем най-малко след година - две - три. И понеже моето мнение няма стойност за вас, въпреки необоримата аргументация, идете в Ю-Тюб и гледайте какво казва Люк Монтание по тия въпроси (Нобел за Медицина и Микробиология). Вижте какво казва Дидие Раулт - хиляди хора е излекувал, за разлика от непрокопсаниците, които следват официален протокол и изпоумориха едни 120 хиляди в останалата Франция. И Раулт не е кой да е, а е най-големият или поне един от тримата най-големи във вирусологията, това го пишат от опозицията от Ню Йорк Таймс! Дори те нямаше как да не го напишат това! А вие си вярвайте на естаблишментите, никой не ви пречи. Аз обаче имам особено мнение, защото става дума за лична безопасност и защото не са ми дали дори най-малко основание да им вярвам. Съсипаха света с тия абсолютно ненужни локдауни. А можеха да подходят рационално - всичко работи, авиолиниите летят както обикновено, всеки е с маска, дезинфектантии и най-вече - лечение на заболелите с всички възможни средства, а не да слагат под похлупак препарати, които РАБОТЯТ и което се вижда и от лаиците. Ако искаха да постъпят хуманно, епидемията е извънредно положение, трябваше и антибиотиците да се продават без рецепта и всички лекарства да са достъпни за всички, без формалности. Стотици хиляди животи щяха да бъдат спасени. Но не го направиха. Нямам основания да им вярвам. Ама Ремдисивир бил лекувал - шест месеца тръбяха тая глупост (Хлорохинът струва двайсетина Евро, Ремдисивирът - над 500!), после се оказа, че не било така, сега никой не говори за Ремдисивир, но Биг Фарма направиха милиарди! Сега правят трилиони от ваксини, че искат и перманентно да ни абонират за тях - НЯМА ДА СТАНЕ! Безграничното нахалство на държави и институции вече се натъква на огромна съпротива, която тепърва ще расте. Накрая - павета и барикади!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK