Наркопрестъпниците в Нидерландия са натрупали прекалено много власт

Иззет кокаин в Нидерландия.

Иззет кокаин в Нидерландия."Нидерландия е наркодържава, в която наркопрестъпниците са натрупали прекалено много власт." Страната е богата, а дава все по-малко пари за сигурността, коментира "Дойче веле". След убийството на Петер де Врийс натискът над управляващите расте.


"Смъртта на Де Врийс дълбоко ме опечали. Дължим му справедливост. Ще положим всички усилия да разкрием престъплението - това подло деяние не бива да остане ненаказано", заяви нидерландският премиер Марк Рюте след известието за смъртта на разследващия журналист. Но дали уверенията му не идват със закъснение? Дали организираната престъпност, и особено международната наркотърговия, не е обхванала Нидерландия до такава степен, че политиците вече са безпомощни срещу нея?


Организираната престъпност е "чудовище"


Председателят на полицейския синдикат Герит ван де Камп попита още преди смъртта на де Врийс кога политиците в Нидерландия ще разберат, че престъпността в страната напълно е излязла от контрол. Ван де Камп нарича организираната престъпност "чудовище, което вече почти няма как да бъде контролирано".
"Тези хора разполагат с толкова власт, с толкова пари. А ние като общество какво можем да направим срещу тях? При положение, че през последните години Нидерландия забогатя много, а същевременно даваме все по-малко средства за нашата сигурност." Бюджетът за борба с престъпността междувременно е намален от 1,8 на 1,3 процента от националния доход. "Време е Хага да разбере, че така не може да продължава - това граничи с немарливост."


И водещите нидерландски вестници са изключително критични. "Това подло деяние e поредната атака срещу правовата държава", написа "De Telegraaf" след нападението срещу Де Врийс. Изданието отбеляза и следното: "Полицията и политиците знаят отдавна, че наркопрестъпността в Амстердам е нараснала до такава степен, че руши обществото." Отправен е и призив за намирането на неконвенционални решения, за да бъде изкоренена криминалната енергия. И вестник De Volkskrant упреква правителството, че не проявява достатъчно твърдост. "То би трябвало да погледне към Италия, където в борбата срещу организираната престъпност е постигнат голям напредък." "Нидерландия не е мафиотска държава, но е наркодържава, в която наркопрестъпниците са натрупали прекалено много власт."


Нидерландия - от тук наркотиците влизат в Европа


Един от примерите за успехите на Италия са например разследванията срещу Kompania Bello - албанска наркомрежа с близки контакти с Латинска Америка. Италианските следователи са идентифицирали в рамките на проучванията си и много албански групи в Нидерландия, които се занимавали с разпространението на наркотици из цяла Европа през пристанищата в Амстердам и Антверпен.


Европейската полицейска служба Европол пише в последния си доклад, че Европа е на ръба заради "невиждания наплив на кокаин". "Отраженията върху живота на гражданите, върху икономиката и правовата държава са станали твърде големи", каза шефката на Европол Катрин де Бол. Кокаинът бил изключително чист и толкова много, колкото никога преди, пише още в доклада. Количествата чист кокаин, докарани в Европа от Латинска Америка, осигуряват милиардни печалби на картелите. Само през февруари при акции в Ротердам, Антверпен и Хамбург бяха иззети 23 тона кокаин.


Търговията с кокаин "поддържа криминални организации, които използват огромните си ресурси, за да проникнат в икономическите и обществените институции в ЕС и да ги минират", се отбелязва в доклада на Европол. По думите на де Бол, търговията води и до ръст на насилието, престъпниците вече нямат никакви задръжки при използването на огнестрелни оръжия, ръчни гранати или мъчения.


Какво трябва да направят властите?


Криминоложката Лизелот Бишоп познава добре структурите на наркотърговията, особено в Ротердам. Тя отбелязва, че Нидерландия е известна с добрата си логистична система: "Има добри транспортни пътища през пристанищата, шосетата, железопътните линии и каналите. Това прави страната интересна за наркотърговците, тъй като всичко това може лесно да се използва." Да не забравяме и идеалния достъп до останалата част от Европа.


Бишоп смята, че властите трябва да установят с кои фирми злоупотребяват наркомрежите, как се набират съучастниците и кои слабости на правото се използват. Втората ѝ препоръка е да се увеличат пречките пред извършването на този вид престъпления, което обаче е много трудна задача.


След нападението срещу Петер де Врийс правният министър Фердинанд Граперхаус говори за едно "многоглаво чудовище, което става все по-агресивно и безскрупулно". Напоследък нидерландската полиция предприе рекорден брой акции срещу лаборатории за метадон, както и срещу доставки на кокаин и хероин. Въпреки това изглежда липсва концентрирана национална стратегия. Във всеки случай смъртта на разследващия журналист Де Врийс ще увеличи натиска спрямо правителството в Хага.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK