Заради модерно строителство Ливърпул вече не е защитен обект на ЮНЕСКО

Заради модерно строителство Ливърпул вече не е защитен обект на ЮНЕСКО

© ReutersЛивърпул се задържа само 16 години в списъка на ЮНЕСКО със защитени обекти на световното културно наследство, защото днес този статут му бе отнет от съответния комитет на световната организация. Причината е, че английският град е прекалил с новото строителство и то е намалило привлекателността на прочутите му докове от викторианската епоха.


Това е едва третият обект, отпаднал от списъка, след резерват в Оман през 2007 г. (заради бракониерство и загуба на хабитат) и долината на Елба край Дрезден през 2009 г. (заради построяването на голям мост над реката).


През 2004 г. Ливърпул попадна в престижния списък с обекти като Великата китайска стена, Тадж Махал и наклонената кула в Пиза. Днес ЮНЕСКО съобщи след вота, че новите сгради са девалвирали "автентичността и непоквареността" на града.
Заплахата това да се случи е още от 2012 г., когато ЮНЕСКО предупреди, че плановете за строителство на жилищни блокове и офис сгради ще съсипе характерната панорама на града. Въпреки противопоставянето на местните институции за съхраняване на културно-историческото наследство по-рано тази година бе одобрено строителството на нов стадион на футболния клуб "Евъртън" върху част от старите докове.


Включването в началото на века бе признание за историческата роля на едно от най-важните пристанища в света през XVIII и XIX век, както и заради красивата му архитектура.


Кметът Джоан Андерсън коментира, че днешното решение е "необяснимо" и че не е имало мисия на ЮНЕСКО от 10 години. Тя допълни, че е "силно разочарована и загрижена, защото защитеното място никога не е било в по-добро състояние и спечели от стотици милиони паунда инвестиции". Андерсън ще обжалва.


Място, което е обект на световното наследство, получава от ООН средства за съхраняване на обектите и обозначаването му по туристическите сайтове и пътеводители привлича гости.


Заради модерно строителство Ливърпул вече не е защитен обект на ЮНЕСКО

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  Ужасен праз

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 2. 2 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  1-Въпреки противопоставянето на местните институции за съхраняване на културно-историческото наследство по-рано тази година бе одобрено строителството на нов стадион на футболния клуб "Евъртън" върху част от старите докове.
  2-Кметът Джоан Андерсън коментира, че днешното решение е "необяснимо" и че не е имало мисия на ЮНЕСКО от 10 години. Тя допълни, че е "силно разочарована и загрижена, защото защитеното място никога не е било в по-добро състояние и спечели от стотици милиони паунда инвестиции". Андерсън ще обжалва.
  Кои институции се има предвид, щото кметството е ОК... Някаква местна Фандъкова.

 3. 3 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  комшията ми е ливърпулец

  ще се разстрои може би

  но надали ще се учуди

  мнението му за британското правителство е... опа, модераторите, няма да го кажа, не се надявайте

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Е значи се е отворило място за Слънчака.

 5. 5 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Какъв ужас – целият град сега по сигнал го мести от левия в десния джоб, ... жените също!

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5213 Весело

  Мен ме интересува само стадиона на "Ливърпул"

 7. 7 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Бил съм в Ливърпул и ми казаха, че тези докове на снимката не са голяма забележителност,а катедралата на града е.

 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Ами то не може да се робува само на миналото - всяко следващо поколение иска да живее удобно и приятно, не да се ограничава заради нещо си,което някой в този момент е решил че е ценно. Трябва да има равновесие между минало и настояще.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 9 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Хората си гледат интереса, а не този на чиновниците от Юнеско!

 10. 10 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Футболният Ливьрпул е класа и градьт Пул няма са страда от липаа на интерес.

 11. 11 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Разглеждал съм някои проекти и не съм убеден, че промяната е за лошо. Да, сигурно ще си отиде част от романтиката на града, но тази част просто няма как да остане във вида, в който е била през 19-ти век. Дали там ще има хотели, туристически атракции, спортни съоръжения, офиси, заводи или нещо друго, промяната е неизбежна. Поне това, което съм виждал, определено е направено и с мисъл за екологията, облика на града, облагородяване на района. Може би въпросът е защо въобще са били включени като паметник на Юнеско, след като е било ясно, че няма как да се консервират и да се превърнат само в туристическа забележителност. Последното би означавало да не се ползват дори за нуждите, за които са създадени, а това вече би било абсурдно.

 12. 12 Профил на linxlinn
  linxlinn
  Рейтинг: 438 Неутрално

  То па едни сгради световно наследство...за чудо и приказ. Да запазят някои конкретни, останалото е местна истерия и комплекси, че и "ние сме дали нещо на света". Нищо няма да наруши съществуващите ансамбли, само ще махне на места неадекватните ограничения и усложнения при ново строителство. Бях три години архитект там, освен празните приказки колко е прекрасно реално нямаше нищо друго особено. Пък "качеството" и нивото на новото им строителство си е съвсем по тяхна вина...никакви Юнеско списъци не ги спират нито спасяват.

 13. 13 Профил на
  Рейтинг: 320 Неутрално

  То па едни сгради световно наследство...за чудо и приказ. Да запазят някои конкретни, останалото е местна истерия и комплекси, че и "ние сме дали нещо на света". Нищо няма да наруши съществуващите ансамбли, само ще махне на места неадекватните ограничения и усложнения при ново строителство. Бях три години архитект там, освен празните приказки колко е прекрасно реално нямаше нищо друго особено. Пък "качеството" и нивото на новото им строителство си е съвсем по тяхна вина...никакви Юнеско списъци не ги спират нито спасяват.
  —цитат от коментар 12 на linxlinn


  Като знам в днешно време какви л***а праскате навсякъде в страната, българин архитект звучи почти извратено. Сори, ама по-добре си седи си на задника, проектирай си л*****а в Слънчака и не коментирай западни градове.

 14. 14 Профил на linxlinn
  linxlinn
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#13] от " ":

  В Лондон съм споко.
  Просташкия тон ще го отдам на просташката среда наречена България.

 15. 15 Профил на
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#14] от "linxlinn":

  Тц, просто в България професията ти е компрометирана от протежета на мутрите и най-обикновени льохмани. Не могат една кооперация да нарисуват, без да прилича на разпаднало се лего.

 16. 16 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Пожелавам на Евертън да си направят един стадион за чудо и приказ!

 17. 17 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Бях наскоро в Брюж- Белгия, в центъра сгради на векове, красиво, приятно. Музея на бирата в сградата си от от миналия век!

 18. 18 Профил на riy15648635
  riy15648635
  Рейтинг: 246 Неутрално

  комшията ми е ливърпулецще се разстрои може бино надали ще се учудимнението му за британското правителство е... опа, модераторите, няма да го кажа, не се надявайте
  —цитат от коментар 3 на Николай Теллалов


  Абе , куре. Правителството няма нищо общо с това, разрешенията за строителство са работа на кмета. Точно затова и кмета коментира решението, а не Борис Джонсън.

 19. 19 Профил на riy15648635
  riy15648635
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Чарът на Ливърпул е в комбинацията на стари сгради и ново модерно строителство. неско да го д--а.

  Между другото това ли е великото Юнеско дето си избра Боковица да го води към светли висини цели 4 години. Щото ако е това да го д--а два пъти. Втория път в Мърси под вода.

 20. 20 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Боли го българският селяндур за културното наследство...

 21. 21 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Боли го българският селяндур за културното наследство...
  —цитат от коментар 20 на dinko


  +++++++++++++++++++ англичаните са същите цървули, че и по-зле в някои отношения. Нашата работническа класа е висша класа в сравнение с тяхната. Онези от нищо не се интересуват, нищо не правят през свободното си време, освен да ядат и пият, а почивките си ги изкарват край някой евтин басейн.

 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#7] от "Сд":

  "Бил съм в Ливърпул и ми казаха, че тези докове на снимката не са голяма забележителност,а катедралата на града е."
  ===============
  Нещо като пловдивските тютюневи складове?

  Еретик
 23. 23 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 746 Весело

  Нашата работническа класа е висша класа в сравнение с тяхната. Онези от нищо не се интересуват, нищо не правят през свободното си време, освен да ядат и пият, а почивките си ги изкарват край някой евтин басейн...
  —цитат от коментар 21 на ТумбаЛумба


  Правилно! Виждал съм как нашата работническа класа се реди на опашки, за да влезе в читалищата, библиотеките и пред изложбени зали... Те не близват алкохол и не ходят по потници и джапанки; не са псували от ученическите години; носят си чисти носни кърпички и си говорят на "госпожо" и "господине"...

  ;)

 24. 24 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 746 Весело

  ... по площадите на селата се чува само класическа музика или парчета с екологична и природна насоченост – „Тигре, тигре, имаш ли пари?“, „Я елате, пиленца, при батко…“ като единственото изключение е новият химн на републиката: „Шат – на патката главата“.

 25. 25 Профил на linxlinn
  linxlinn
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#21] от "ТумбаЛумба":

  По-добре не бих могла да го опиша. И то в едно изречение.
  А в Ливърпул на т о в а отгоре се гордеят от себе си и се засягат ако тръгнеш да критикуваш. Било вери кълчърал....имат една (!) книжарница, плюс 2-3 антикварни. За град с население 2/3 от София - към милион. Галериите, винаги с постоянни изложби, са също около 5.
  Та седнали да се оплакват, че им отнемат културния статут. На първо и последно място - никога не са го заслужавали. Никога.

 26. 26 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#25] от "linxlinn":

  В Ливърпул има десетки (ако не и стотици) книжарници, ето ви ринк към 10те най-добри:

  https://m.yelp.com/search?cflt=bookstores&find_loc=Liverpool,+Merseyside

  Когато дядо ти е ходил с патури из бостана, Ливърпул е бил второто най-голямо пристанище в света с вековна аристокрациь и традиции.

  И за информация - Бийтълс не са от Каспичан...

 27. 27 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Така си е...
  като Европейската столица (Ливърпул не е) София.

  Грозните небостъргачи (преди изобщо нямало)
  загрозяват с кич "изкуство" повсевместно и ненужно.

  UNESCO:
  девалвират непокварената автентичност на града.

  пп
  по-точно не можеш каза

  "През 2004 г. Ливърпул попадна в престижния списък
  с обекти като Великата китайска стена, Тадж Махал и наклонената кула в Пиза.
  Днес ЮНЕСКО съобщи след вота, че

  новите сгради са девалвирали "автентичността и непоквареността"
  на града."

 28. 28 Профил на linxlinn
  linxlinn
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#26] от "Kosta Delev":

  Колко е хубаво, че днес може и да се пътува, а не само да се ползва интернета. От линка Ви само точки 1,2 и 9 работят. Вие очевидно не познавате Ливърпул,ама изобщо, а само Ви изглежда модерно. Стотици книжарници - това е егати якия лаф! хахахаха
  Моите дядовци бяха машинен инженер, единият и историк - другият. Вашите дядовци явно идат от бостана, та културните традиции във Вашето семейство още не са се настанили - щом така пламенно защитавате този докерски, изостанал, невиждано некултурен "град" ливърпул.
  Частта с "вековната аристокрация" направо ще я пропусна, щото за нещо никога несъществувало не е състоятелно да се говори.
  А с Бийтълс даже не ми и започвайте... аз лично предпочитам Ролинг Стоунс - това е истински рокенрол докато у Вас се е слушала паша христова и лили иванова.

 29. 29 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#28] от "linxlinn":

  Бил съм в Ливърпул последно преди 2 години и съм пазарувал от няколко книжарници там. През последните години от ОК съм закупил стотина книги. Това, че ходите като муха без глава или че отдавна е трябвало да си смените очилата, не ви дава основание да давате категорични оценки на град, за който са писани стотици книги за всяка една област на културата и изкуството и в пъти по-известен и значим за света отколкото всички градове и села в България събрани накуп...

 30. 30 Профил на linxlinn
  linxlinn
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#29] от "Kosta Delev":

  Вижте сега, нека не се заяждаме - не сте наясно, не сте запознат и говорите откровено неверни неща.
  Ливърпул е град състоящ се предимно от представители и наследници на работническата класа. Те презират т.нар. висша класа, аристокрация от векове или изобщо, там няма как да има. И ливърпулец ще Ви го каже.
  Този град се е самопровъзгласил за културен, за човек наистина разбиращ и живял с култура, един поглед е достатъчен да го потвърди. Тук, на юг, гледат на ливърпул като на беден град, с голяма безработица, проблеми на местното население с алкохол и наркотици и анти-социално поведение (английски израз).
  Няма как в такава среда да вирее култура, камо ли във всяка една област както Вие се изразихте.
  За да не звуча негативно, ще кажа, че, да, напълно е възможно да сте купили сто и повече книги, но това нито води до някакъв извод, нито е представителна извадка за цялата страна. Просто разликите са огромни.
  За трите ми години живеене и работене в центъра на града съм го изучила из основи и пребродила надлъж и на шир (вродено любопитство и интерес към всяко ново нещо) както и съм направила десетки проучвания покрай работата ми. Повярвайте ми, търсила съм едва ли не с лупа всякакъв тип места, най-вече с културна насоченост тъй като ми е интерес - потискащо е положението.
  Ако Ви е интересно, разгледайте този сайт свързан с архитектурното историческо наследство, има интерактивна карта :https://historicengland.org.uk
  Със здраве.

 31. 31 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Юнеско е аналогът на ЕвроВизия и на некогашния фестивал Ален Мак в областа на културата - политизирана и никому ненужна организация..

  Да кажем не на педерастията!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK