На живо

Коронавирусът по света: Пандемията отново се засилва

Коронавирусът по света: Пандемията отново се засилва

© Associated PressДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Малта нае чартър, за да върне заразени френски ученици

Група от 128 френски студенти, всички с положителни тестове за коронавирус, ще бъдат върнати у дома със специален чартърен полет, съобщи малтийските власти.


Младежите, са неваксинирани и са пристигнали в Малта, за да учат английски език, съобщи Ройтерс. Преди пътуването всички те са били отрицателни за COVID-19.


Малта насърчи пътуванията, за да помогне на местните езикови училища, предлагайки ваучер на стойност 300 евро, които да похарчат на острова.


Чужденците обаче бяха обвинени за скока на инфекцията, който през юни беше под 10 случая дневно, достигайки 200 в средата на юли. Една четвърт от активните случаи на COVID-19 са сред чужденци в летните езикови училища.


Заради огнищата на инфекция езиковите училища бяха затворени миналата седмица и около 200 ученици с отрицателен тест за коронавирус бяха върнати в Рим, Франкфурт, Париж и Мадрид в понеделник с полети, наети от правителството на Малта.


Малта затегна ограниченията за всички посетители, желаещи да влязат в страната, предоставяйки достъп само на тези, които са завършили пълния си цикъл на ваксинация.

Ирландия ще изчака с отпускането на ограниченията

Ирландия ще изчака няколко седмици, преди да обмисли следващо облекчаване на ограниченията за COVID-19, заяви вицепремиерът Лео Вараскар.


От понеделник закритите части на баровете и ресторантите ще бъдат отворени за първи път от началото на годината. Но само за напълно ваксинираните си клиенти.


Засега нощните клубове и концертните зали няма да бъдат отваряни, въпреки че парламентът даде възможност за това.


Строгите ограничения оставиха 18.3% от работната сила постоянно или временно без работа. Повече от половината от тях са на временни обезщетения за безработица, но те ще намалеят след отварянето на закритите частни на заведенията.


Бързото разпространение на "Делта" варианта увеличи разпространението на вируса до 246 на 100 хил. Жители от 93 преди месец.


Въпреки това програмата за ваксинация в Ирландия в момента се изпълнява с един от най-бързите темпове в Европа, като 66% от възрастното население е напълно ваксинирано и 80% е защитено частично с първата от двете дози. Това води до значително намаляване на тежко протичащите случаи и смърт от от COVID-19, съобщава Ройтерс.

Сертификатите за COVID-19 трябва да се проверяват само веднъж

Европейската комисия прие нови указания за проверката на европейския COVID-19 сертификат, който беше пуснат от 1 юли, за да облегчи пътуването между държавите от ЕС.


За да се избегне дублиране, т.е. проверки от повече от един участник (авиокомпании, публични органи и т.н.), Комисията препоръчва процес на проверка "на едно гише" преди заминаването, съобщиха от Брюксел.


Според Еврокомисията е най-добре проверката да става електронно, още преди пътникът да пристигне на летището за заминаване.


Указанията идват, след като авиокомпаниите и летищата в много европейски държави изразиха тревога, че допълнителните проверки ще изискват пътниците да идват още по-рано преди полета.


Необходима е координация между органите, летищата и авиокомпаниите, се казва в инструкциите, които сега трябва да се приложат от националните власти, но нямат задължителен характер.

Бавната ваксинация тревожи Еврокомисията

Бавните темпове на ваксинация срещу COVID-19 са повод за тревога, заяви говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос, как се помага на държави като България, които сериозно изостават от общите темпове за ЕС.


България остава далеч назад от всички останали европейски държави като до момента по данни на европейската здравна агенция е ваксинирала само 16.5% от населението си, а с първа доза са 18.3%. Средните нива в Европа съответно са 54.7% и 68.4%.


Държавите от ЕС поеха ангажимент до края на месеца да ваксинират с две дози 70% от пълнолетните си граждани, за да избегнат нова епидемична вълна.


Говорителят на Еврокомисията напомни, че ваксинационните кампании са компетентност на националните власти и че Брюкел е изпълнил своята задача да осигури достатъчно ваксини за изпълнение на общоевропейската цел.


"Страните членки трябва да поставят дозите, веднага щом ги получат, защото ваксините са най-добрата защита", заяви говорителят.


Въпреки това Комисията съобщи, че помага на най-изоставащите като им съдейства да купуват игли и спринцовки и ги снабдява с информационни и комуникационни материали, за да ги разпространяват сред гражданите си.


Последните данни показват, че изоставането на България се задълбочава, като предпоследната - Румъния, вече е напълно ваксинирала една трета от населението си.

Епидемичната обстановка в Европа се усложнява

Епидемиологичната обстановка в Европа се усложнява, като все повече региони излизат от ниските зони за разпространение според картата на риска от COVID-19, която европейската здравна агенция публикува всеки четвъртък.


Цялата територия на Португалия и Испания вече са в червено. Испанските региони в зоната на най-висок риск с над 500 инфектирани на 100 хил. жители се увеличават. В тъмночервено остават и Кипър, Люксембург и големи части от Нидерландия. За районите с най-висок риск пътуването не е препоръчително, а властите могат да изискват тестване и карантина при завръщане.


Няколко туристически района на Гърция преминават в червената зона (200-500/100 хил.), сред които Тесалия, Йонийските и Егейските острови. В червено преминават още Корсика и Ирландия.


В зони със среден риск, който не изисква допълнително тестване и карантина, влизат по- голямата част от Франция, Лацио, Сицилия и Сардиния, също любими летни дестинации.


България, както и по-голямата част от Централна и Източна Европа все още са в зелената зона с ниско разпространение на инфекциите.


Коронавирусът по света: Пандемията отново се засилва

© ecdc.europa.eu

Меркел подкани германците да си върнат свободата като се ваксинират

Канцлерът на Германия Ангела Меркел подкани сънародниците си да побързат да се ваксинират на фона на ново покачване на инфекциите заради "Делта" варианта на коронавируса.


"Искам да си върнем нормалността. Колкото повече сме ваксинирани, толкова по-свободни ще бъдем", заяви канцлерът на пресконференция в Берлин.


Меркел призова хората, които вярват във ваксините да се опитат да убедят своите близки и познати да се имунизират, добавяйки, че ваксинацията не е само индивидуална защита, но "пази хората, от които се интересуваме и които обичаме", съобщи Ройтерс.


По данни на европейската здравна агенция 70% от германците са получили поне по една доза, а 51% са напълно ваксинирани.


През последното денонощие в Германия са регистрирани 1890 нови инфекции, с което броят на потвърдените случаи достигна 3 750 503. Починали са 42 души. Общият брой на жертвите е 91 458.


Коронавирусът по света: Пандемията отново се засилва

© Reuters

Засега не е необходим бустер при иРНК ваксините срещу COVID-19

Двете дози от иРНК ваксините срещу COVID-19 на "Бионтех"/"Пфайзер" и "Модерна" са достатъчно ефективни за неутрализиране на силно заразния "Делта" вариант на коронавируса и не е необходимо да се прави "бустерна" (усилваща) трета доза, съобщи Ройтерс.


При лабораторни експерименти с кръвни проби от ваксинирани доброволци, мутациите на "Делта" варианта причиняват само слабо намаление на дела на антителата, които могат да неутрализират вируса. Мутациите в по-малко разпространените "Бета" и "Гама" варианти намаляват способността за неутрализация на антитела в по-голяма степен, но не толкова, че ваксинираните да бъдат незащитени, съобщават изследователите в доклад, публикуван на сайта medRxiv.


Според съавтора на изследването Акико Ивасаки от Йелския университет не е изключено в бъдеще да е необходимо да се усилва действието на ваксините, за да се преодолеят някои варианти.


Нейният екип установи, че като цяло, нивата на неутрализиращи антитела след ваксинация са по-високи при преболедувалите COVID-19, отколкото при ваксинираните, които не са се срещали с вируса."Това не е изненадващо," коментира Ивасаки пред Ройтерс, "тъй като самата инфекция предизвиква имунни реакции, които се подсилени от двете дози ваксини".


Според създателите на ваксината "Бионтех"/"Пфазер" след шестия месец от ваксинацията имунитетът спада и е необходимо поставяне на нова доза, както и вероятно ежегодни ваксинации след това.


Коронавирусът по света: Пандемията отново се засилва

© European commission (audiovisual service)

Пътуванията в чужбина продължават да намаляват

Международните пътувания от януари до май са забавили темп в цял свят въпреки известен подем през май, сочи доклад на Световната организация по туризъм, цитирана от БТА.


От януари до май пътуванията на международни туристи са били с 85% по-малко в сравнение отпреди пандемията и са намалели с 65% спрямо 2020 г. Въпреки известен подем през май, появата на варианти на COVID-19 и продължаването на ограничениятаq са довели до по-бързото възстановяване на вътрешния туризъм, отколкото на международния.


Най-силно засегнат от отлива на туристи е Азиатско-Тихоокеанският регион, където спадът е 95% спрямо нивата отпреди пандемията. Европа е загубила 83% от чуждите туристи, Африка - 81% и Северна и Южна Америка - 72%.

1.5 милиона деца са осиротели заради COVID-19

През първите 14 месеца от пандемията около 1.5 милиона деца по света са преживели смъртта на родител, баща, дядо или други роднини, които се грижат за тях, в резултат на COVID-19. Това показва проучване на Оксфордския университет и Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията, публикувано в медицинското списание "Лансет" (The Lancet ).


Оценките са направени въз основа на данните за смъртността от 21 държави, които представляват 77% от смъртните случаи на COVID-19 в световен мащаб, и от Отдела за населението на ООН, пише Ройтерс.


"На всеки два смъртни случая от COVID-19 в световен мащаб едно дете е загубвало родител или друг близък, грижил се за него", заяви д-р Сюзън Хилис от Американския център за контрол и превенция на заболяванията и ръководител на изследването.


Броят на сираците от COVID-19 ще се увеличи с напредването на пандемията. Има спешна необходимост да се даде приоритет на тези деца и "да се подкрепят в продължение на години напред", каза Хилис..


Коронавирусът по света: Пандемията отново се засилва

© Associated Press

България едностранно ще признава японските сертификати за ваксиниране

Пет страни, сред които и България, ще признават издаваните от Япония документи, удостоверяващи ваксинация срещу COVID-19, съобщи японското министерство на външните работи, цитирано от БТА.


България, Италия, Турция, Австрия и Полша са се съгласили да признават ваксинационните паспорти, издавани от Япония. В същото време Япония засега няма да признава ваксинационните сертификати, издавани от тези пет държави, уточни представител на японското правителство.


Япония преговаря с още десетки страни за признаване на своите ваксинационни паспорти. Някои от тях настояват това да става на реципрочна основа, съобщава агенция "Киодо".


От понеделник японските граждани ще могат да подават заявления за издаване ваксинационни паспорти в общините по местожителство. Първоначално те ще са само на хартиен носител.


Япония е в списъка на безопасни държави на ЕС, от които ваксинирани посетители могат да пътуват до Европа без ограничения.


Коронавирусът по света: Пандемията отново се засилва

© Associated Press

СЗО отчете ръст на инфекциите с 12% за седмица

Новите случаи на коронавирус по света през последната седмица са над 3.4 млн. - с 12% от миналата, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от "Асошиейтед прес".


В момента заразените се увеличават най-бързо в Западния тихоокеански регион и в Европа. Сред държавите с най-много нови случаи са Индонезия, Великобритания, Бразилия, Индия и Съединените щати.


При това темпо на разпространение общият брой на потвърдените случаи на коронавирус от началото на пандемията ще превиши 200 млн. до три седмици, добавя БТА


Въпреки ръста на инфекциите броят на починалите заразени продължава да намалява, отбеляза СЗО. През последната седмица по света смъртните случаи, свързани с коронавируса, са около 57 хиляди.


СЗО обясни увеличаването на заразените с разпространението на нови варианти на коронавируса, разхлабването на ограничителните мерки и все още големия брой хора, които нямат имунитет, въпреки напредъка на ваксинационната кампания в някои държави.


Здравната агенция на ООН призова страните да поемат ангажимент да ваксинират срещу COVID-19 поне 40% от населението си до края на годината. Досега са поставени над 3 млрд. дози ваксина, но само около 1% в по-бедните държави.

Путин призова да се ускори ваксинацията в Русия

Под една четвърт от руското население е получило поне една доза ваксина срещу COVID-19, съобщи вицепремиерът Татяна Голикова.


Общо 33.6 млн. руснаци (23%) са с една доза, а 22.6 млн. души (15%) са напълно ваксинирани.


"В последно време темпото на ваксиниране нарасна почти двойно", каза Голикова, цитирана от БТА.


Властите обаче не успяват да вдигнат оборотите, въпреки увеличаването на новите случаи, които нараснаха от 9 хил. в началото на юни до над 25 хил. дневно в средата на юли.


В тази обстановка властите в над 30 руски региона направиха ваксинацията задължителна за здравните работници, работещите в образованието, обществения транспорт или услугите.


Президентът Владимир Путин, който заяви миналия месец, че не подкрепя задължителната ваксинация, призова властите да увеличат броя на ваксинираните, като обясняват и убеждават хората, че тя е необходима.


Общо Русия е регистрирала над 6 млн. случая на коронавирус и 150 705 починали. Според федералната статистическа служба Росттат обаче броят на смъртните случаи е доста по-голям.

Тестване в аптеките започва в Белгия

От понеделник туристите и посетителите на културни, спортни събития и други събирания в Белгия ще могат да си правят тестове в аптеките. Негативни резултати се изискват за посещаване на фестивали и други събирания.


Над 1000 аптеки в Белгия ще предлагат антигенни тестове, за да се облекчат лабораториите, общопрактикуващите лекари и центровете за тестване.


Очаква се аптеките да поемат извършването на около 10 хил. теста в Белгия, от около 70 хил., които се правят ежедневно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK