На живо

Коронавирусът по света: Пандемията отново се засилва

Коронавирусът по света: Пандемията отново се засилва

© Associated PressДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Малта нае чартър, за да върне заразени френски ученици

Група от 128 френски студенти, всички с положителни тестове за коронавирус, ще бъдат върнати у дома със специален чартърен полет, съобщи малтийските власти.


Младежите, са неваксинирани и са пристигнали в Малта, за да учат английски език, съобщи Ройтерс. Преди пътуването всички те са били отрицателни за COVID-19.


Малта насърчи пътуванията, за да помогне на местните езикови училища, предлагайки ваучер на стойност 300 евро, които да похарчат на острова.


Чужденците обаче бяха обвинени за скока на инфекцията, който през юни беше под 10 случая дневно, достигайки 200 в средата на юли. Една четвърт от активните случаи на COVID-19 са сред чужденци в летните езикови училища.


Заради огнищата на инфекция езиковите училища бяха затворени миналата седмица и около 200 ученици с отрицателен тест за коронавирус бяха върнати в Рим, Франкфурт, Париж и Мадрид в понеделник с полети, наети от правителството на Малта.


Малта затегна ограниченията за всички посетители, желаещи да влязат в страната, предоставяйки достъп само на тези, които са завършили пълния си цикъл на ваксинация.

Ирландия ще изчака с отпускането на ограниченията

Ирландия ще изчака няколко седмици, преди да обмисли следващо облекчаване на ограниченията за COVID-19, заяви вицепремиерът Лео Вараскар.


От понеделник закритите части на баровете и ресторантите ще бъдат отворени за първи път от началото на годината. Но само за напълно ваксинираните си клиенти.


Засега нощните клубове и концертните зали няма да бъдат отваряни, въпреки че парламентът даде възможност за това.


Строгите ограничения оставиха 18.3% от работната сила постоянно или временно без работа. Повече от половината от тях са на временни обезщетения за безработица, но те ще намалеят след отварянето на закритите частни на заведенията.


Бързото разпространение на "Делта" варианта увеличи разпространението на вируса до 246 на 100 хил. Жители от 93 преди месец.


Въпреки това програмата за ваксинация в Ирландия в момента се изпълнява с един от най-бързите темпове в Европа, като 66% от възрастното население е напълно ваксинирано и 80% е защитено частично с първата от двете дози. Това води до значително намаляване на тежко протичащите случаи и смърт от от COVID-19, съобщава Ройтерс.

Сертификатите за COVID-19 трябва да се проверяват само веднъж

Европейската комисия прие нови указания за проверката на европейския COVID-19 сертификат, който беше пуснат от 1 юли, за да облегчи пътуването между държавите от ЕС.


За да се избегне дублиране, т.е. проверки от повече от един участник (авиокомпании, публични органи и т.н.), Комисията препоръчва процес на проверка "на едно гише" преди заминаването, съобщиха от Брюксел.


Според Еврокомисията е най-добре проверката да става електронно, още преди пътникът да пристигне на летището за заминаване.


Указанията идват, след като авиокомпаниите и летищата в много европейски държави изразиха тревога, че допълнителните проверки ще изискват пътниците да идват още по-рано преди полета.


Необходима е координация между органите, летищата и авиокомпаниите, се казва в инструкциите, които сега трябва да се приложат от националните власти, но нямат задължителен характер.

Бавната ваксинация тревожи Еврокомисията

Бавните темпове на ваксинация срещу COVID-19 са повод за тревога, заяви говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос, как се помага на държави като България, които сериозно изостават от общите темпове за ЕС.


България остава далеч назад от всички останали европейски държави като до момента по данни на европейската здравна агенция е ваксинирала само 16.5% от населението си, а с първа доза са 18.3%. Средните нива в Европа съответно са 54.7% и 68.4%.


Държавите от ЕС поеха ангажимент до края на месеца да ваксинират с две дози 70% от пълнолетните си граждани, за да избегнат нова епидемична вълна.


Говорителят на Еврокомисията напомни, че ваксинационните кампании са компетентност на националните власти и че Брюкел е изпълнил своята задача да осигури достатъчно ваксини за изпълнение на общоевропейската цел.


"Страните членки трябва да поставят дозите, веднага щом ги получат, защото ваксините са най-добрата защита", заяви говорителят.


Въпреки това Комисията съобщи, че помага на най-изоставащите като им съдейства да купуват игли и спринцовки и ги снабдява с информационни и комуникационни материали, за да ги разпространяват сред гражданите си.


Последните данни показват, че изоставането на България се задълбочава, като предпоследната - Румъния, вече е напълно ваксинирала една трета от населението си.

Епидемичната обстановка в Европа се усложнява

Епидемиологичната обстановка в Европа се усложнява, като все повече региони излизат от ниските зони за разпространение според картата на риска от COVID-19, която европейската здравна агенция публикува всеки четвъртък.


Цялата територия на Португалия и Испания вече са в червено. Испанските региони в зоната на най-висок риск с над 500 инфектирани на 100 хил. жители се увеличават. В тъмночервено остават и Кипър, Люксембург и големи части от Нидерландия. За районите с най-висок риск пътуването не е препоръчително, а властите могат да изискват тестване и карантина при завръщане.


Няколко туристически района на Гърция преминават в червената зона (200-500/100 хил.), сред които Тесалия, Йонийските и Егейските острови. В червено преминават още Корсика и Ирландия.


В зони със среден риск, който не изисква допълнително тестване и карантина, влизат по- голямата част от Франция, Лацио, Сицилия и Сардиния, също любими летни дестинации.


България, както и по-голямата част от Централна и Източна Европа все още са в зелената зона с ниско разпространение на инфекциите.


Коронавирусът по света: Пандемията отново се засилва

© ecdc.europa.eu

Меркел подкани германците да си върнат свободата като се ваксинират

Канцлерът на Германия Ангела Меркел подкани сънародниците си да побързат да се ваксинират на фона на ново покачване на инфекциите заради "Делта" варианта на коронавируса.


"Искам да си върнем нормалността. Колкото повече сме ваксинирани, толкова по-свободни ще бъдем", заяви канцлерът на пресконференция в Берлин.


Меркел призова хората, които вярват във ваксините да се опитат да убедят своите близки и познати да се имунизират, добавяйки, че ваксинацията не е само индивидуална защита, но "пази хората, от които се интересуваме и които обичаме", съобщи Ройтерс.


По данни на европейската здравна агенция 70% от германците са получили поне по една доза, а 51% са напълно ваксинирани.


През последното денонощие в Германия са регистрирани 1890 нови инфекции, с което броят на потвърдените случаи достигна 3 750 503. Починали са 42 души. Общият брой на жертвите е 91 458.


Коронавирусът по света: Пандемията отново се засилва

© Reuters

Засега не е необходим бустер при иРНК ваксините срещу COVID-19

Двете дози от иРНК ваксините срещу COVID-19 на "Бионтех"/"Пфайзер" и "Модерна" са достатъчно ефективни за неутрализиране на силно заразния "Делта" вариант на коронавируса и не е необходимо да се прави "бустерна" (усилваща) трета доза, съобщи Ройтерс.


При лабораторни експерименти с кръвни проби от ваксинирани доброволци, мутациите на "Делта" варианта причиняват само слабо намаление на дела на антителата, които могат да неутрализират вируса. Мутациите в по-малко разпространените "Бета" и "Гама" варианти намаляват способността за неутрализация на антитела в по-голяма степен, но не толкова, че ваксинираните да бъдат незащитени, съобщават изследователите в доклад, публикуван на сайта medRxiv.


Според съавтора на изследването Акико Ивасаки от Йелския университет не е изключено в бъдеще да е необходимо да се усилва действието на ваксините, за да се преодолеят някои варианти.


Нейният екип установи, че като цяло, нивата на неутрализиращи антитела след ваксинация са по-високи при преболедувалите COVID-19, отколкото при ваксинираните, които не са се срещали с вируса."Това не е изненадващо," коментира Ивасаки пред Ройтерс, "тъй като самата инфекция предизвиква имунни реакции, които се подсилени от двете дози ваксини".


Според създателите на ваксината "Бионтех"/"Пфазер" след шестия месец от ваксинацията имунитетът спада и е необходимо поставяне на нова доза, както и вероятно ежегодни ваксинации след това.


Коронавирусът по света: Пандемията отново се засилва

© European commission (audiovisual service)

Пътуванията в чужбина продължават да намаляват

Международните пътувания от януари до май са забавили темп в цял свят въпреки известен подем през май, сочи доклад на Световната организация по туризъм, цитирана от БТА.


От януари до май пътуванията на международни туристи са били с 85% по-малко в сравнение отпреди пандемията и са намалели с 65% спрямо 2020 г. Въпреки известен подем през май, появата на варианти на COVID-19 и продължаването на ограничениятаq са довели до по-бързото възстановяване на вътрешния туризъм, отколкото на международния.


Най-силно засегнат от отлива на туристи е Азиатско-Тихоокеанският регион, където спадът е 95% спрямо нивата отпреди пандемията. Европа е загубила 83% от чуждите туристи, Африка - 81% и Северна и Южна Америка - 72%.

1.5 милиона деца са осиротели заради COVID-19

През първите 14 месеца от пандемията около 1.5 милиона деца по света са преживели смъртта на родител, баща, дядо или други роднини, които се грижат за тях, в резултат на COVID-19. Това показва проучване на Оксфордския университет и Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията, публикувано в медицинското списание "Лансет" (The Lancet ).


Оценките са направени въз основа на данните за смъртността от 21 държави, които представляват 77% от смъртните случаи на COVID-19 в световен мащаб, и от Отдела за населението на ООН, пише Ройтерс.


"На всеки два смъртни случая от COVID-19 в световен мащаб едно дете е загубвало родител или друг близък, грижил се за него", заяви д-р Сюзън Хилис от Американския център за контрол и превенция на заболяванията и ръководител на изследването.


Броят на сираците от COVID-19 ще се увеличи с напредването на пандемията. Има спешна необходимост да се даде приоритет на тези деца и "да се подкрепят в продължение на години напред", каза Хилис..


Коронавирусът по света: Пандемията отново се засилва

© Associated Press

България едностранно ще признава японските сертификати за ваксиниране

Пет страни, сред които и България, ще признават издаваните от Япония документи, удостоверяващи ваксинация срещу COVID-19, съобщи японското министерство на външните работи, цитирано от БТА.


България, Италия, Турция, Австрия и Полша са се съгласили да признават ваксинационните паспорти, издавани от Япония. В същото време Япония засега няма да признава ваксинационните сертификати, издавани от тези пет държави, уточни представител на японското правителство.


Япония преговаря с още десетки страни за признаване на своите ваксинационни паспорти. Някои от тях настояват това да става на реципрочна основа, съобщава агенция "Киодо".


От понеделник японските граждани ще могат да подават заявления за издаване ваксинационни паспорти в общините по местожителство. Първоначално те ще са само на хартиен носител.


Япония е в списъка на безопасни държави на ЕС, от които ваксинирани посетители могат да пътуват до Европа без ограничения.


Коронавирусът по света: Пандемията отново се засилва

© Associated Press

СЗО отчете ръст на инфекциите с 12% за седмица

Новите случаи на коронавирус по света през последната седмица са над 3.4 млн. - с 12% от миналата, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от "Асошиейтед прес".


В момента заразените се увеличават най-бързо в Западния тихоокеански регион и в Европа. Сред държавите с най-много нови случаи са Индонезия, Великобритания, Бразилия, Индия и Съединените щати.


При това темпо на разпространение общият брой на потвърдените случаи на коронавирус от началото на пандемията ще превиши 200 млн. до три седмици, добавя БТА


Въпреки ръста на инфекциите броят на починалите заразени продължава да намалява, отбеляза СЗО. През последната седмица по света смъртните случаи, свързани с коронавируса, са около 57 хиляди.


СЗО обясни увеличаването на заразените с разпространението на нови варианти на коронавируса, разхлабването на ограничителните мерки и все още големия брой хора, които нямат имунитет, въпреки напредъка на ваксинационната кампания в някои държави.


Здравната агенция на ООН призова страните да поемат ангажимент да ваксинират срещу COVID-19 поне 40% от населението си до края на годината. Досега са поставени над 3 млрд. дози ваксина, но само около 1% в по-бедните държави.

Путин призова да се ускори ваксинацията в Русия

Под една четвърт от руското население е получило поне една доза ваксина срещу COVID-19, съобщи вицепремиерът Татяна Голикова.


Общо 33.6 млн. руснаци (23%) са с една доза, а 22.6 млн. души (15%) са напълно ваксинирани.


"В последно време темпото на ваксиниране нарасна почти двойно", каза Голикова, цитирана от БТА.


Властите обаче не успяват да вдигнат оборотите, въпреки увеличаването на новите случаи, които нараснаха от 9 хил. в началото на юни до над 25 хил. дневно в средата на юли.


В тази обстановка властите в над 30 руски региона направиха ваксинацията задължителна за здравните работници, работещите в образованието, обществения транспорт или услугите.


Президентът Владимир Путин, който заяви миналия месец, че не подкрепя задължителната ваксинация, призова властите да увеличат броя на ваксинираните, като обясняват и убеждават хората, че тя е необходима.


Общо Русия е регистрирала над 6 млн. случая на коронавирус и 150 705 починали. Според федералната статистическа служба Росттат обаче броят на смъртните случаи е доста по-голям.

Тестване в аптеките започва в Белгия

От понеделник туристите и посетителите на културни, спортни събития и други събирания в Белгия ще могат да си правят тестове в аптеките. Негативни резултати се изискват за посещаване на фестивали и други събирания.


Над 1000 аптеки в Белгия ще предлагат антигенни тестове, за да се облекчат лабораториите, общопрактикуващите лекари и центровете за тестване.


Очаква се аптеките да поемат извършването на около 10 хил. теста в Белгия, от около 70 хил., които се правят ежедневно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (133)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Живко Харизанов
  Живко Харизанов
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Починали от ковид в Англия и Русия за последните 9 дни:

  Англия: 53% ваксинирано население - 465

  Русия: 15% ваксинирано население - 6993

  При 2 пъти повече новозаразени в Англия, в Русия умират 15 пъти повече хора.

  https://ourworldindata.org/covid-vaccinations
  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

 2. 2 Профил на Живко Харизанов
  Живко Харизанов
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Починали от ковид в Израел и България от началото на пандемията:

  Израел: 61% ваксинирано население - 6454

  България: 13% ваксинирано население - 18187

  Смъртността в България е три пъти по-висока.
  Гъстотата на населението в Израел е 7 пъти по-висока отколкото в България.

  https://ourworldindata.org/covid-vaccinations
  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

 3. 3 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2541 Любопитно

  Ще съм й много благодарен на пандемията, ако задържи темпото още два месеца, да си реализирам плановете, после е ясно, Калофер пак ще го отнесе.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  Всяко лято мерките падат, а всяка зима - се вдигат ! Нещо такова очаквам да стане и през този сезон ! Ама защо нямаме една постоянна политика, а чакаме пик в заразата и смъртността, че да товарим на макс здравната си система и да броим починалите, това така и не става ясно досега.......

 5. 5 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  "Защо в Русия COVID взема 100 пъти повече жертви, отколкото в Англия"

  https://www.24chasa.bg/novini/article/10006145

  Защо антиваксърските настроения у нас са същите като в Русия? Защо ваксинацията ни крета също както в Русия? Защо преди 3-4 месеца ревахме, че няма ваксини, а сега ще ги бракуваме?

  Кацаров?!?!
  СвършИ поне една работа като хората!!!

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Любопитно

  До коментар [#2] от "Живко Харизанов":

  Качестото на здравеопазването им колко пъти е над нашето, измерено ли е, или само трупове ще броим?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Любопитно

  Това е като пролетарската революция - перманентна, во веки веков и все повече се разраства. До коя буква на гръцката азбука стигнахме, не свърши ли вече? Предложих аз да използваме китайската, че са повечко йероглифите, ама....

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  http://www.vss.justice.bg/page/view/3690

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  Никой не спазва контролирането на мерките. Масово в магазини се бутат без маски, карантинирани и болни си се разхождат, където им скимне, после ще реват, че пак затварят, пак мрат.

 10. 10 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  "Очаква се аптеките в Белгия да поемат извършването на около 10 хил. теста в Белгия, от около 70 хил., които се правят ежедневно."
  Бил Гейтс и Сорос откриха златната жила с новия си бизнес за производство на тестове.

 11. 11 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  Въпреки ръста на инфекциите броят на починалите заразени продължава да намалява, отбеляза СЗО. През последната седмица по света смъртните случаи, свързани с коронавируса, са около 57 хиляди.
  ==================================
  Тоест, страшният вирус се е превърнал в обикновен грипен вирус.

 12. 12 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#1] от "Живко Харизанов":


  До коментар [#2] от "Живко Харизанов":

  Колева, не си забравила старите си манипулативни практики. Тези произволни сравнения не значат нищо...

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 13. 13 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#11] от "atmanpg":

  На там отиват май нещата...

 14. 14 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Всяка есен карантина, а ваксина през половин година.

 15. 15 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#10] от "Хелиана":

  www.forbes.com/sites/daviddawkins/2021/07/19/george-soros-and-bill-gates-backed-consortium-to-buy-uk-maker-of-covid-lateral-flow-tests-for-41-million/amp/

  За този нов суперпечеливш бизнес няма ли да ни информирате, Дневник? Или и това са теории на конспирацията?

 16. 16 Профил на Vlater
  Vlater
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Починали от ковид в Англия и Русия за последните 9 дни:Англия: 53% ваксинирано население - 465Русия: 15% ваксинирано население - 6993При 2 пъти повече новозаразени в Англия, в Русия умират 15 пъти повече хора.https://ourworldindata.org/covid-vaccinations https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries
  —цитат от коментар 1 на Живко Харизанов


  Сравнението на една държава с друга е релевантно, когато добавиш и статистика преди пандемията. Също така и статистика преди да започнат ваксинациите.

 17. 17 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  > Сред държавите с най-много нови случаи са Индонезия, Великобритания,
  > Бразилия, Индия и Съединените щати.

  предполагам че включването на Великобритания е техническа грешка. още малко и ще добавят и Израел.

  કટાક્ષ
 18. 18 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":

  > да товарим на макс здравната си система

  Не че нещо, ама към днешна дата колко КОВИД легла има оставени в Пирогов ?

  કટાક્ષ
 19. 19 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  До коментар [#5] от "Галя Станчева":

  > Защо преди 3-4 месеца ревахме, че няма ваксини, а сега ще ги бракуваме

  Препоръки на РЗИ написани на манускрипт от времената преди Съвременната Наука:

  Имунитета срещу грипа се изгражда за около 20 дни . Трае цяла година, като най-силен е през първите шест месеца от поставяне на ваксината.

  Напомняме, че месеците октомври и ноември са най -подходящи за поставяне на противогрипна ваксина, по две причини:

  организмът има достатъчно време да изгради имунитет;
  хората са все още здрави, което е задължително условие за ваксинация.

  કટાક્ષ
 20. 20 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  До коментар [#9] от "Галя Станчева":

  > Масово в магазини се бутат без маски

  Ужас някакъв. И мен силно ме притеснява ситуацията.

  Дайте да направим някаква подписка или петиция ?

  કટાક્ષ
 21. 21 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Любопитен случай как локдауните влияят на другите болести- в момента холандските болници са препълнени с бебета с RS вирус. Вълната от заболяване с този вирус е през зимата, но заради локдауните тогава той не е действал, чакал си е кротко и при първа възможност яко се е развихрил през лятото.

 22. 22 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1555 Весело

  "България едностранно ще признава японските сертификати за ваксиниране"

  Е сега като тръгнат едни тълпи от японски туристи към България, ще се чудим какво да ги правим 😁

 23. 23 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1555 Разстроено

  "Общо 33.6 млн. руснаци (23%) са с една доза, а 22.6 млн. души (15%) са напълно ваксинирани."

  Вече и Русия ни изпревари по процент ваксинирано население... И при това не е като да нямаме достъп до ефективни и безопасни ваксини!

 24. 24 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1555 Разстроено

  "СЗО отчете ръст на инфекциите с 12% за седмица"

  Пусти и вариант Делта, по-заразен излезе 😒

  Рано или късно ще навлезе масово и у нас. Ваксинирайте се!

 25. 25 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1996 Неутрално


  Никой не спазва контролирането на мерките. Масово в магазини се бутат без маски, карантинирани и болни си се разхождат, където им скимне, после ще реват, че пак затварят, пак мрат.
  —цитат от коментар 9 на Галя Станчева


  А парковете?

  Цопнали са се на пейките! Пейките - неизкъртени ..

  Пълна мангъровщина!

  Що тъй правят тез хора? Ще стане кат Калофер навред!

  То не е за приказка..

 26. 26 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  До коментар [#23] от "plamen_b":

  > при това не е като да нямаме достъп до ефективни и безопасни ваксини!

  За миналогодишния 'щам'.

  કટાક્ષ
 27. 27 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 862 Весело

  До коментар [#25] от "sim4o":

  > А парковете?
  >Цопнали са се на пейките! Пейките - неизкъртени....

  А планините? Ако не бяха затворили Витоша миналата година, сега София щеше да е колкото Калофер преди Хорото

 28. 28 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  До коментар [#24] от "plamen_b":

  > Рано или късно ще навлезе масово и у нас. Ваксинирайте се!

  Ваксинирането е Доброволно и Безплатно.

  Трябва си работа на терен за да се организират Доброволчески Отряди. Хората имат нужда от личен контакт и персонално убеждаване, не става с писане по форуми.

  Успех!

  કટાક્ષ
 29. 29 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1555 Любопитно

  "Япония е в списъка на безопасни държави на ЕС, от които ваксинирани посетители могат да пътуват до Европа без ограничения."

  Как досега това се е изпълнявало, ако не сме признавали японските сертификати за ваксиниране?

 30. 30 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 685 Неутрално

  По повод осиротяването, ще се изкажа така!
  Сред развитите народи, туземлъкът е индивидуална особеност, поради което подлежи на редукция.
  Тука обаче работата е друга. Туземлъкът е колективна, масова даденост. Дори си има знаменосци. Това предопределя всеобщата разруха и лудост. А на туземците се внушава, че от скапване на ситуацията може да ги предпази само много голям туземлък. Убедени в това, местните се разбиват тотално и все по-агресивно борят скапаната ситуация с туземлък.

 31. 31 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  До коментар [#29] от "plamen_b":

  > Как досега това се е изпълнявало

  Имало е Ораничения ?

  કટાક્ષ
 32. 32 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  1.5 млн. деца осиротели в резултат на ковид. "Има спешна необходимост да се даде приоритет на тези деца и "да се подкрепят в продължение на години напред", каза Хилис."

  Има, има, Хилис но ще е толкова ефективна, колкото предотвратяването на смъртта на 10те млн деца годишно. Или помощта за 132та милиона сирачета. Или сега ще плачем само за 1.5 млн. осиротели заради ковид?

 33. 33 Профил на moominmamma
  moominmamma
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#10] от "Хелиана":

  Бързите тестове от аптеките в Белгия струват 9€, а най ниската часова ставка е 12€. Преведено на нашия стандарт, ако в България е около 4 лв. на час минималното заплащане, теста си го купуваш за 3 лв.
  Не са Бил Гейтс и Сорос воновните в случая.

 34. 34 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Любопитно

  До коментар [#10] от "Хелиана":

  Ти прочете ли за какво става реч?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 35. 35 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#33] от "agb08541284":

  Не казвам, че са виновни. Просто добре се ориентират в бизнеса. При тези цифри и стотинки да ти е печалбата, пак става въпрос за милиарди.

 36. 36 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Абе, да попитам за един приятел: Тия дето са се ваксинирали вече, що постоянно тръбят колко другите страни ни изпреварват в % ваксинирано население и ние тука как ме изоставали?
  Нали за тях самите този процент е 100% - хвалят се как са се ваксинирали себе си и цялата рода. Сега като одобрят ваксините (пардон препаратите) и за чавета и пеленачета и тях като ги ваксинират, ще вдигнат още повече процента.

  Защо се притесняват дали другите са ваксинирани, след като те самите вече са обвити с хитинен щит и са предпазени вовеки веков (или поне за шест месеца)?

 37. 37 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  "СЗО отчете ръст на инфекциите с 12% за седмица"Пусти и вариант Делта, по-заразен излезе 😒Рано или късно ще навлезе масово и у нас. Ваксинирайте се!
  —цитат от коментар 24 на plamen_b


  Че то специално за Делта ваксина няма.

 38. 38 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5818 Неутрално

  "Двете дози от иРНК ваксините срещу COVID-19 на "Бионтех"/"Пфайзер" и "Модерна" са достатъчно ефективни з неутрализиране на силно заразния "Делта" вариант"
  Звучи добре!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 39. 39 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Неутрално

  "Двете дози от иРНК ваксините срещу COVID-19 на "Бионтех"/"Пфайзер" и "Модерна" са достатъчно ефективни з неутрализиране на силно заразния "Делта" вариант на коронавируса и не е необходимо да се прави "бустерна" (усилваща) трета доза"  Пробваха се, вдигна се вой, не мина, и сега бият отбой, докато не се появи някой мега мутация, и третата ще е гарантирана. Най-вероятно вървим на ваксинация през 6 месеца, за неизвестно колко години

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 40. 40 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Любопитно

  И защо ЕС не спонсорира първоначално скъпите тестове за клетъчен имунитет, които сега от 280 лв. вече са около 100 - 180 лв., и при положителен такъв, да не се извършва ваксинация?! И въобще, какво става в организма ако си имал клетъчен имунитет и ти вкарват изкуствено създаден?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 41. 41 Профил на moominmamma
  moominmamma
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#35] от "Хелиана":

  По тази логика, всеки който произвежда нещо е мръсник и печалбар. В аптеките има всякакви тестова-за бременност, за ниво на кръвна захар, които са необходими на хората. Ако ще ме контрирате с това, че ги правят задължителни, то и в болница не можете да постъпите без задължителни изследвания. Също, за децата се искат задължителни ваксинации при постъпване в детска градина, изследвания за чревни бактерии за тях и сифилис за родителите. Повечето са платени и са за нещо по-необходимо от ходене на ресторант, фестивал или музей. Става дума за опазване на общественото здраве, не търсете под вола теле.

 42. 42 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 747 Неутрално

  "Засега не е необходим бустер при иРНК ваксините срещу COVID-19"

  Чист български език ! А и статията от Ройтерс е преведена безобразно ! Това, което се разбра е, че няма нужда от трета ваксина, но Пфайзер и Модерна се натискат да се прави.

 43. 43 Профил на moominmamma
  moominmamma
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#36] от "buggie":

  И аз се чудя. Някакъв нездрав алтруизъм ще да е. Не можем да мислим само за себе си. Масата ще ни превъзпитат, спокойно.

 44. 44 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Защо се притесняват дали другите са ваксинирани, след като те самите вече са обвити с хитинен щит и са предпазени вовеки веков (или поне за шест месеца)?
  —цитат от коментар 36 на buggie


  може би защото икономическото и социалното благосъстояние на всички хора в страната зависи от... всички хора в страната? Може би защото не искам например да се спира плановия прием в болници, защото са трансформирани в ковид-лазарети претъпкани с неможещи да дишат ненаситен О2 хора, невярващи в грипчето или 'изчакващи да видят кво ше стане' с ваксините?

  You don't know what you don't know.
 45. 45 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#41] от "agb08541284":

  Не, не всеки, който произвежда нещо, е мръсник и печелбар напротив. Но когато хората с капитал, по-голям от БВП на една средна страна се намесят в такъв бизнес, гарантирано ни е, че скоро от короната няма да се отървем.

 46. 46 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1555 Любопитно

  "Според създателите на ваксината "Бионтех"/"Пфазер" след шестия месец от ваксинацията имунитетът спада и е необходимо поставяне на нова доза, както и ежегодни ваксинации след това."

  Хе-хе, те не са съвсем обективни 😉 В техен финансов интерес е да се харчи повече от ваксината им, особено в богатите страни, които не получават намаление на цената.

  Със сигурност са прави че имунитетът спада с времето и ваксините правени специално за най-широко разпространения вариант в момента ще осигурят по-ефективна защита. Друг е въпроса точно колко по-ефективна ще бъде тази защита и дали една сравнително малка разлика ще оправдае допълнителната доза. Още по-важен е въпроса дали при все още ограничения брой ваксини които могат да бъдат произведени е по-добре те да се сложат като трета или четвърта доза на вече получилите две този в богатите страни, или с тях да бъдат ваксинирани хора в бедните страни. Защото например големия процент неваксинирани индийци доведе до появата на варианта Делта, а от този вариант после страдат повече дори и в по-богатата и по-добре ваксинирана Великобритания.

 47. 47 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 694 Неутрално  И защо ЕС не спонсорира първоначално скъпите тестове за клетъчен имунитет, които сега от 280 лв. вече са около 100 - 180 лв., и при положителен такъв, да не се извършва ваксинация?! И въобще, какво става в организма ако си имал клетъчен имунитет и ти вкарват изкуствено създаден?!
  —цитат от коментар 40 на hamiltonf


  Защото последното нещо, което ги интересува е нашето здраве.
  Ако ги интересуваше, трилионите, които се похарчиха за т.нар. "борба с Ковид" отдавна щяха да бъдат инвестирани в реални грижи за здравето - по-здравословен начин на живот, профилактика и т.н.

 48. 48 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1555 Весело

  До коментар [#37] от "sim4o":

  "Че то специално за Делта ваксина няма."

  Вярно че одобрените вече ваксини не са разработвани специално за варианта Делта. Но въпреки това те намаляват вероятността от заразяване от този вариант, а още по-значително намаляват вероятността от сериозно преболедуване. Така че е добре всеки да се ваксинира преди да се срещне с Делта дори със съществуващите ваксини (особено иРНК ваксините, които са по-ефективни).

  Вижте частта "Засега не е необходим бустер при иРНК ваксините срещу COVID-19" в тази статия...

 49. 49 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1555 Любопитно

  До коментар [#47] от "probba":

  "щяха да бъдат инвестирани в реални грижи за здравето - по-здравословен начин на живот, профилактика и т.н."

  И как още ЕС би могъл да инвестира пари в "по-здравословен начин на живот и профилактика"? Всеки българин има възможност да ходи на годишен профилактични преглед, но не са много тези, които го правят. Още по-важен е факторът лична отговорност и инициатива за здравословния начин на живот. Всички знаем какво трябва да правим за това, но не може ЕС да ни спре ракията и свинското и да ни накара да спортуваме на стадионите построени дори по селата с пари от ЕС!

 50. 50 Профил на rhk011076282
  rhk011076282
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Толкова мозък се сипе тук, че човек няма къде да стъпи.

 51. 51 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1555 Любопитно

  До коментар [#45] от "Хелиана":

  "Но когато хората с капитал, по-голям от БВП на една средна страна се намесят в такъв бизнес, гарантирано ни е, че скоро от короната няма да се отървем."

  Това което казвате няма смисъл. Ако един наистина богат човек (толкова богат че не може да изконсумира богатството си до края на живота и не иска да остави голяма част от него на децата си, понеже само ще им пречи) не дарява от това богатство на другите- лошо. Ако фондацията му раздава грантове за разработка на ваксини на още ранен етап (т.е., когато не се знае дали дори някои от тези разработки ще излязат успешни) тогава също лошо, така ли? Това според Вас е "намеса в този бизнес"? Заслепенаот образите на българските мутри и олигарси не можете да си представите че има филантропия някъде по света?

 52. 52 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1654 Любопитно

  До коментар [#9] от "Галя Станчева":

  В Германия като спазват чинно и примерно, да не би да няма затваряния, ограничения?

  2021: ''Засега не е необходим бустер при иРНК ваксините срещу COVID-19''..
  2022: Засега не е необходим чип при иРНК ваксините срещу COVID-19

 53. 53 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1654 Любопитно

  До коментар [#20] от "Ан Он":

  ''Дайте да направим някаква подписка или петиция ?''
  А може ли въпросът да е ''Съгласни ли сте с ''мерките'' или против''? :)

 54. 54 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2541 Любопитно

  До коментар [#52] от "imaligoogle_hr":

  А при векторните ваксини (АЗ) какво е необходимо за 2021-2022 г.? Ами ваксинираните със Спутник къде трябва да си наврат електронната лампа?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 55. 55 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1548 Любопитно

  При лабораторни експерименти с кръвни проби от ваксинирани доброволци, мутациите на "Делта" варианта причиняват само слабо намаление на дела на антителата, които могат да неутрализират вируса. Мутациите в по-малко разпространените "Бета" и "Гама" варианти намаляват способността за неутрализация на антитела в по-голяма степен, но не толкова, че ваксинираните да бъдат незащитени
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Ако иде реч за същото Откритие
  https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.07.19.452771v2.full.pdf
  туй ни дава ценен Способ за конвертиране на уманитарската реч в Цифри (уманитарят не работи с Цифри, понеже му докарват енцефалит, а наместо това с прилагателни, наречия, определения и обстоятелствени пояснения)

  само слабо намаление == 2,5 - 3 пъти
  намаляват в по-голяма степен, но не толкова == 4 - 6 пъти

 56. 56 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  Вярно че одобрените вече ваксини не са разработвани специално за варианта Делта. Но въпреки това те намаляват вероятността от заразяване от този вариант, а още по-значително намаляват вероятността от сериозно преболедуване.
  —цитат от коментар 49 на plamen_b


  И което е по-интересно и цитирам: "При лабораторни експерименти с кръвни проби от ваксинирани доброволци, мутациите на "Делта" варианта причиняват само слабо намаление на дела на антителата, които могат да неутрализират вируса. Мутациите в по-малко разпространените "Бета" и "Гама" варианти намаляват способността за неутрализация на антитела в по-голяма степен, но не толкова, че ваксинираните да бъдат незащитени, съобщават изследователите в доклад, публикуван на сайта medRxiv."

  Или накратко, мутациите "бета и гама" намаляват антителата на на ваксината на Б/Ф повече отколкото мутацията "делта".

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 57. 57 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  До коментар [#37] от "sim4o":"Че то специално за Делта ваксина няма."

  Вярно че одобрените вече ваксини не са разработвани специално за варианта Делта. Но въпреки това те намаляват вероятността от заразяване от този вариант..
  —цитат от коментар 48 на plamen_b


  Или не намаляват?

  Твоето твърдение, е на база.. на изследвания ??? (любопитен очаквам линк)

  Така че е добре всеки да се ваксинира преди да се срещне с Делта дори със съществуващите ваксини ...
  —цитат от коментар 48 на plamen_b


  Които ваксини, да повторим - не са разработвани за Делта и няма правени изпитвания , какво става с друга ваксина, при срещата с Делта ..

  Че всичко ще е ОК и ще отива все по на добре - си е твое убеждение , май ..

  П.П
  А защо просто не спазваме Мерките??

 58. 58 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ан Он":''Дайте да направим някаква подписка или петиция ?'' А може ли въпросът да е ''Съгласни ли сте с ''мерките'' или против''? :)
  —цитат от коментар 53 на imaligoogle_hr


  Е то ще има ли жив човек, да не е съгласен с Мерките?

  Видяхте ли Калофер??

  Кой няма да е съгласен с ограниченията?

 59. 59 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5818 Неутрално

  И в Германия вече въведоха "зелени коридори", даже с избор на ваксина!
  Чудо на природата!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 60. 60 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  Меркел подкани германците да си върнат свободата като се ваксинират
  ========================================

  Ваксината ще те направи СВОБОДЕН !!!

 61. 61 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2541 Весело

  Меркел подкани германците да си върнат свободата като се ваксинират========================================Ваксината ще те направи СВОБОДЕН !!!
  —цитат от коментар 60 на atmanpg


  ИСТИНА Е!
  До коментар [#58] от "sim4o":

  В Калофер пандемичната катастрофа беше с невиждани размери.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 62. 62 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Погледнете илюстрациите!

  Непогрешимата преса в целия свят уж крещи, че всеки трябва да се ваксинира, но ДЕНОНОЩНО илюстрира всякакви материали с инжекция/спринцовка.

  Всъщност всяка картинка по телевизия, вестник, интернет с ИНЖЕКЦИЯ/СПРИНЦОВКА отблъсква десетки, стотици, хиляди хора от ваксиниране, понеже НОТОРНО известен факт е, че огромната част от хората НАИСТИНА се боят от убождането със спринцовка.

  И се получава така, че пресата по света е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ антиваксър!
  И то не какъв да е антиваксър, а антиваксър - рецидивист!

 63. 64 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":

  защото парица е царица и не трябва да се нарушават интересите на цар Капитал!

 64. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 66 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":

  Ако намалят истерията, която усилва грипната вълна всичко ще се нормализира.
  Иначе не може да се отрече, че производителите на експерименталните препарати унищожила конкуренцията която произвеждаше нормални ангигрипни ваксини.
  Ако тръгнеш да търсиш такава ще ти се изсмеят фармацевтите
  У нас около 5% ги ползваха всяка година. Сега след агресивния маркетинг ще са около 20, ама само за ковид.
  Другият грип изчезна от телевизорите и съответно в природата, както вяярват напълно вдлъбнатите ковидари.

 66. 67 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 862 Весело

  До коментар [#61] от "Consumer":

  >В Калофер пандемичната катастрофа беше с невиждани размери.

  Така е.

  Това беше Калофер на 06.01.2021:
  https://www.mediapool.bg/gallery/316/0addc1e9c622e5a795de3316ded1e071.jpg

  Това е днес Калофер, 196 дни след Хорото:
  https://static.petel.bg/resources/2018/02/22/iright_103b.jpg

 67. 68 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  "Меркел подкани германците да си върнат свободата като се ваксинират"
  Свободата ще се върне само когато Меркел и компания в световен мащаб бъдат ваксинирани челно със 7,62, 5,45 , 5 56 мм. ваксини според региона.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 68. 69 Профил на Тодор Александров
  Тодор Александров
  Рейтинг: 603 Неутрално

  "... Според създателите на ваксината "Бионтех"/"Пфазер" след шестия месец от ваксинацията имунитетът спада и е необходимо поставяне на нова доза, както и вероятно ежегодни ваксинации след това. ... "

  Честито на ваксинираните !!!

 69. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 71 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Нормална респираторна вирусна инфекция. Като всяка друга е опасна за някои, а за други не. Реакцията ни на нея е ненормална.

 71. 72 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#47] от "probba":"щяха да бъдат инвестирани в реални грижи за здравето - по-здравословен начин на живот, профилактика и т.н."И как още ЕС би могъл да инвестира пари в "по-здравословен начин на живот и профилактика"? Всеки българин има възможност да ходи на годишен профилактични преглед, но не са много тези, които го правят. Още по-важен е факторът лична отговорност и инициатива за здравословния начин на живот. Всички знаем какво трябва да правим за това, но не може ЕС да ни спре ракията и свинското и да ни накара да спортуваме на стадионите построени дори по селата с пари от ЕС!
  —цитат от коментар 49 на plamen_b


  Да започнем с боклуците, които ни пробутват да ядем, говоря за основни храни. Да продължим с децата - има ли достъпен и безплатен спорт за тях (да не правя аналогии с едни други времена) и т.н. и т.н.

 72. 73 Профил на geometar
  geometar
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Меркел е държавник, виж Радефф е друга мая.

 73. 74 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Свободата на Германия се постига чрез война за независимост от .... САЩ.
  Недостойно е най-развитата европейска страна и мотор на ЕС да бъде васал на САЩ.
  От Втората световна война изминаха достатъчно много години, за да се продължава носенето на вина, от поколения, които не са били родени по време на тази война !?!?

  кратък
 74. 75 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Минаха изборите и дневник пак ни залива със страшилки, манипулира реакциите под коментарите и е включил тролфабриката, за да изпълнява заданието към американските си спонсори. Българските граждани са подложени под натиск, стрес и ограничения на правата, заради печалбите на мултинационалните фармамафиоти, които експериментират със здравето и живота ни, това със съдействието на родните олигарси - майцепродавци.

 75. 76 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Най-добрата позиция по отношение ковид ваксините е ИЗЧАКВАТЕЛНАТА. Ако нямате директна принуда - не се ваксинирайте, а си имайте запас от Ивермектин, Хлорохинин, Зитромицин при случай на ковид, плюс конски дози витамин С и други витамини. Корпорации и работодатели, които принуждават служителите си да се ваксинират, СЛЕДВА ДА БЪДАТ СЪДЕНИ до дупка! Това са нарушения на основни човешки права и всякакви такива опити да се пресичат в зародиш.
  Що се отнася до ковид-сертификатите, ами ще платя колкото трябва, за да не ми се нарушава свободата на пътуване и няма да се ваксинирам. Когато държавите налагат тъпи закони, човек следва да намира обиколни пътища. В нет-а ще намерите сертификати за ковид, не знам колко са надеждни, даже не знам колко струват, но ако ми се наложи да пътувам в близките 6 месеца, ще трябва да се сдобия с един сертификат. Ковидиотите съвсем загубиха мярка. Не стига че не лекуват, ами правят всички възможни пречки хората да се лекуват сами, не стига че имат нахалството да те задължават да се ваксинираш, но трябва да поемеш и отговорността. Не, мерси, ще намеря начин да заобиколя тия тъпни. Винаги съм бил СВОБОДЕН ЧОВЕК и смятам и занапред да си остана такъв и да правя каквото ме глава учи, което дава най-добри резултати. Не ми трябва държва, Макрон, Меркел, СЗО и който и да е. Като се научат да се отнасят с гражданите като с хора, а не като с добитък - да заповядат. А серитфикат ще си намеря и без да се ваксинирам - за всичко си има хора и цена.

 76. 77 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#76] от "transvaal":

  На стената до училището ми имаше надпис "Обичай оковите си - те са твоята свобода!"
  Let that sink in.

  You don't know what you don't know.
 77. 78 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  До коментар [#76] от "transvaal":

  Шарлатаните да лекуват с хлорохинче и витамин Ц. После наивниците които им се връзват като видят зор молели докторите през сълзи да им сложат ваксина, ама късно е либе за китка.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 78. 79 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 862 Весело

  Според създателите на ваксината "Бионтех"/"Пфазер" след шестия месец от ваксинацията имунитетът спада и е необходимо поставяне на нова доза, както и вероятно ежегодни ваксинации след това.
  ---------------------------------------------------------------
  Шо станА бре, Танасе?
  Боц, боц - до живот!

 79. 80 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Никой не спазва контролирането на мерките. Масово в магазини се бутат без маски, карантинирани и болни си се разхождат, където им скимне, после ще реват, че пак затварят, пак мрат.
  —цитат от коментар 9 на Галя Станчева


  Реват такива като теб. Аз най отговорно казвам, че маска не съм си купувал до този момент и не съм използвал. Нахалствам и за 1.5 години са ме върнали точно 6 пъти. Никакви мерки не съм спазвал и не съм спирал да посещавам ресторанти (които както знаем не затвориха или поне някой по лъскави). Е някак си ми няма нищо, дори не съм настивал.

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
 80. 81 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  В Каталуния за седмица настанените в спешно отделение са се увеличили с 38% .

 81. 82 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#51] от "plamen_b":

  Филантропия има навсякъде ьаже и във България. Трудно си представяме , че мегабогатите са филантропи...

 82. 83 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#80] от "Henry":

  Колега, не се поддвайте на истеричният вой на хипохондриците. И 100% да сме сертифицирани, истериците-ковидари пак ще искат Мерки и Теглилки.

 83. 84 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  карантинирани и болни си се разхождат, където им скимне, после ще реват ...
  —цитат от коментар 9 на Галя Станчева


  Като това, какво да правят карантинирани и "болни" (хора които са с положителен тест) сме го коментирали 1000 пъти ..

  Давал съм прости примери със самотно живеещи "болни" .. (с положителен тест) които трябва да са на хемодиализа, или им трябват лекарства..

  Кой им носи 14 дена хляб и лекарства ?

  Как е хемодиализата за карантинирани?
  Какъв е механизма.. ????  Кой им купува хляб и вода ( в България в момента в 43 селища има воден режим, та ако никой не им занесе вода, на карантинираните - ще умрат за 4 дена!) .. на карантинираните и "болните"?


  Въпроси, въпроси ..

  Ама да се плещят ковидистични идиотии по форуми - лесно .. а да помисли човек - трудно, а ??

 84. 85 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  До коментар [#51] от "plamen_b":Филантропия има навсякъде ьаже и във България. Трудно си представяме , че мегабогатите са филантропи...
  —цитат от коментар 82 на mso011053684


  Микренският благодетел е пословичен ..

  Даже термин има такъв - като се каже "Микренския благодетел" всеки се сеща за кого иде реч ..

  А в света - Благият Старец , Филантропа ..

  И той е етикет - като Микренският !

 85. 86 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Весело

  До коментар [#78] от "vesolr":

  Вярно ли?

 86. 87 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  Меркел е държавник, виж Радефф е друга мая.
  —цитат от коментар 73 на geometar


  Дедо Ади и е комай примерът за следване..


  Нейната полиция е пусната да разследва, кой разпространявал бил надписи "Ваксинацията те прави свободен "

  https://kurier.at/chronik/burgenland/polizei-ermittelt-wegen-impfen-macht-frei-plakat/401127507

  https://image.kurier.at/images/cfs_landscape_1864w_1049h/4816281/impfen.jpg

  Да припомним - нейният човек - Бойко Борисов се придържаше към класиката „Arbeit macht frei“ .. а Меркел творчески доразви наследството !

  Немците се радват на такъв политик :

  https://www.audiatur-online.ch/wp-content/uploads/2020/11/Artikel_Holocaustrelativierung_Bild2.jpg

 87. 88 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  До коментар [#73] от "geometar":

  Вие, герберите, някакъв комплекс ли имате по отношение на Радев. И на вашия вожд все Радев за нещо му е виновен.

 88. 89 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  "не е необходимо да се прави "бустерна" (усилваща) трета доза"
  Слава богу, успокоих се.

 89. 90 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Първи в тъмночервено станаха страните с почти 70% ваксинирани и 50 % двойна доза?!

 90. 91 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1139 Гневно

  До коментар [#1] от "Живко Харизанов":

  От некрофѝлия ли си болен?

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 91. 92 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Свободата на Германия се постига чрез война за независимост от .... САЩ.Недостойно е най-развитата европейска страна и мотор на ЕС да бъде васал на САЩ.От Втората световна война изминаха достатъчно много години, за да се продължава носенето на вина, от поколения, които не са били родени по време на тази война !?!?
  —цитат от коментар 74 на Мариана Кълвачева


  Какъв васал бе? САЩ винаги са били про-наци и са обичали германците въпреки ВВС и Нюрнберг. Цяла студена война те прибираха ухотно нацистки затворници, пазачи, палачи и всяка друга паплач, за да борят комунизма вътре в държавата. За тях най-големите антикомунисти са именно германците - демек приятели. Има немалко случаи на разпознати нацита, които са горели и трепали евреи с хилиади и са живяли и работели спокойно в САЩ, че си имат и поколения и тн. По-скоро исторически Германия е най-добрия приятел на САЩ от Европа и в много голяма част, населението особено в по-южните щати, възприема нацистката идея за чиста и свята раса.

 92. 93 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Според създателите на ваксината "Бионтех"/"Пфазер" след шестия месец от ваксинацията имунитетът спада и е необходимо поставяне на нова доза, както и вероятно ежегодни ваксинации след това.

  След още 1-2 години ще ви обяснят че ако не продължите ваксинациите на 6 месеца, в организма ви могат да настъпят нежелани изменения...
  На печелившите честито !

 93. 94 Профил на nikobark
  nikobark
  Рейтинг: 88 Неутрално

  Arbeit macht frei! - A.H.
  Impfung macht frei! - A.M. (Angela Merkel)

  С такива слогани далече ще стигне европата...

 94. 95 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 862 Весело

  До коментар [#89] от "Роси":

  >"не е необходимо да се прави "бустерна" (усилваща) трета доза"
  >Слава богу, успокоих се.

  Мила ми, хипохондричке, прочети материа за Фазер до край:
  "Според създателите на ваксината "Бионтех"/"Пфазер" след шестия месец от ваксинацията имунитетът спада и е необходимо поставяне на нова доза, както и вероятно ежегодни ваксинации след това."

 95. 96 Профил на bulit
  bulit
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#47] от "probba":

  Ти пък,българин и здравословен начин на живот?Или профилактика?Няма такова нещо.На нас ни дай да се наядем като прасета,да се напием кат казаци,и да легнем пред тв ,да спим и пърдим.И сам ако не се грижиш за себе си,никой не ти е виновен.Аз съм извън България и виждам как народа спортува,храни се здравословно,и си ходят на профилактични прегледи без някой да ги кара.

 96. 97 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Още 1-2 години и така ще ви буустнат с тия ваксини че... май го писх по-горе
  Ама рибата и абдалите не свършват !

 97. 98 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#5] от "Галя Станчева":

  Ама ти Кацаров ли искаш "да ти свърши работата"? Ами оди се ваксинирай бе, не говоря конкретно за теб, а за онези, които не щат да се ваксинират и се хвалят колко малко заразени имало в България, и то без ваксинация. Вълните на пандемията и без това слабо зависят от ваксинацията, но виж процента на починалите измежду заразените много силно зависи от това какъв процент от тях са ваксинирани! Така че, "грипчето" пак ще дойде, и тогава ще видим, пилците се броят наесен са казали хората.

 98. 99 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#76] от "transvaal":Шарлатаните да лекуват с хлорохинче и витамин Ц. После наивниците които им се връзват като видят зор молели докторите през сълзи да им сложат ваксина, ама късно е либе за китка.
  —цитат от коментар 78 на vesolr


  Шарлатаните се лекуваме тук с антибиотици и най-вече с Ивермектин - работи без грешка. Лично познавам 5-6 човека, които се оправиха много бързо с антибиотици и Ивермектин, дори с ветеринарния вариант. Вие като не сте шарлатани и като не ви лекуват, много от вас стигат до дихателите. Е, тогава е наистина късно е либе за китка! Като сте много умни, следвайте им предписанията и пропагандата и блейте с останалото стадо. Тук имаме една ясна цел - да оцелеем, въпреки напъните на Биг Фарма, на медикал естаблишментите, на политици и всякаква некомпетентна измет. А ваксинацията май удря дъното а? Защото има мислещи хора. Ковид-ваксините не са точно ваксини и това ФАКТ. Ковидваксините са ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ и това е ФАКТ. Никой не знае какви ще са дълговременните ефекти, това е също ФАКТ. И ако моето мнение е без стойност за вас, вижте какво казват Люк Монтание или Дидие Раулт по въпроса. Раулт не е против ковид ваксините, но той набляга на ЛЕЧЕНИЕТО. Монтание в прав текст каза някои от нещата, които съм изложил по-горе. А вие си блейте - никой не ви пречи, всеки е свободен да действа както намери за добре. Аз намирам за добре да не се ваксинирам, но имам всички тия лекарства за случай на нужда. Употребявам всички възможни предпазни средства - освен маска, нося и шлем. Имам си винаги спрей-шишенце със спирт в себе си, НО - казвам - БОЙКОТ, ПЪЛЕН БОЙКОТ НА ВАКСИНИТЕ. Моята мотивация не са гореказаните неща. Моята мотивация е че НИКОЙ - нито държави, нито корпорации могат да ми нарушават свободата и да ме карат насила да се ваксинирам. Това няма да стане. И така мислят все повече хора. Дори ваксините да са гарантирано безопасни - пак не става. Става дума за ПРИНЦИП - не могат да ми се бъркат в живота с тия идиотии. И разбира се - ако ми потрябва ковид сертификат - ще си купя, нямам никакъв проблем да наруша закони, ако тия закони нарушават ФУНДАМЕНТАЛНИТЕ ПРИНЦИПИ за Правата на Човека. А вие си блейте със стадото.

 99. 100 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1118 Разстроено

  Според създателите на ваксината "Бионтех"/"Пфазер" след шестия месец от ваксинацията имунитетът спада и е необходимо поставяне на нова доза, както и вероятно ежегодни ваксинации след това.След още 1-2 години ще ви обяснят че ако не продължите ваксинациите на 6 месеца, в организма ви могат да настъпят нежелани изменения...На печелившите честито !
  —цитат от коментар 93 на ThePal


  Че то това важи и за грипната ваксина, нищо ново не казваш. Само дето от грип се умира по-малко. Ама карай, то и без това населението на Земята е твърде много. Който го е пуснал тоя вирус, си постига целта.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK