"Северен поток 2" ще има - САЩ и Германия се договориха, но има и уловки

"Северен поток 2" ще има - САЩ и Германия се договориха, но има и уловки

© ReutersСАЩ и Германия съобщиха в съвместно изявление, че са постигнали споразумение, позволяващо на Русия да завърши спорния подводен газопровод "Северен поток 2" без допълнителни санкции срещу строителите му.


Декларацията не е юридически обвързващ документ и не е пряко доказателство, че администрацията на президента Джо Байдън се отказва от това да работи срещу този проект на "Газпром", който смята за вреден за енергийната независимост на Европа.


Канцлерът Ангела Меркел е разговаряла по телефона с президента Владимир Путин преди разпространяването на документа, за който съобщиха ден по-рано американски издания. "Лидерите са удовлетворени от приближаващият към завършване строеж на газопровода", се казва в съобщението от Кремъл.
Полша и Украйна, пряко засегнати от драстично намаляване или спиране на преноса на газ през тяхна територия, разпространиха съвместно изявление, в което казват, че САЩ "се отказаха от опитите да спрат пускането на газопровода Nord Stream 2 и че германско-американската договорка "съществено задълбочава" кризата около този балтийски проект.


Външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба съобщи, че съгласно Споразумението за асоцииране с ЕС официално е поискал консултации с Европейската комисия и Германия за "Северен поток 2". В чл. 274 от този документ се казва, че страните "са длъжни да си сътрудничат по въпроси, засягащи търговията с природен газ и за устойчивото развитие и сигурността на доставките". Също в сряда от Белия дом обявиха, че през август във Вашингтон ще има среща на президентите Джо Байдън и Володимир Зеленски, на която газопроводът със сигурност ще бъде обсъждан. Против проекта са и трите балтийски републики, членки на ЕС.


Газопроводът ще позволи увеличаване на доставките за Европа и на първо място за Германия. При използването на пълния му капацитет Русия ще може да заобикаля преноса през Украйна. Но ако на германска територия за продължението му действа Третият енергиен пакет на ЕС, руснаците ще трябва да създадат отделен оператор и да оставят до 50% от капацитета за други доставчици, ако има такива.


В германско-американската декларация се казва, че Берлин "ще следва буквата и духа на Третия енергиен пакет по отношение на Nord Stream 2 в германската юрисдикция, за да осигури разделяне на собственика на тръбите от този на пренасяния газ, както и достъп на трети страни".


Транзитният договор на Украйна с Русия е до 2024 г. и в декларацията Германия поема ангажимент да помогне на Киев за 10-годишното му удължаване, заради което ще бъде назначен специален пратеник, а преговорите с Москва трябва да започнат не по-късно от 1 септември. В съобщението на Кремъл се потвърждава, че Путин и Меркел са започнали да обсъждат възможностите за продължаване на транзитния договор.


САЩ и Германия се задължават да окажат на Киев финансова подкрепа за разнообразяване на енергоизточниците, повишаване на енергийната ефективност и прехода към "зелени" източници. За това ще бъде създаден специален фонд от 1 млрд. долара (включително с частно участие), като Германия ще се включи с поне 175 млн. долара.


Берлин обещава да работи за санкции срещу Русия - едностранно и на европейско ниво, ако Москва започне да използва енергийните си доставки за натиск над други страни, включително ако се установи злоупотреба със "Северен поток 2" с цел постигане на политически цели. Кои конкретни руски действия биха задвижили това не се посочва, а високопоставен служител на Държавния департамент, цитиран от "Ройтерс", казва, че "избрахме да не даваме на руснаците пътна карта как да избягват задействането на този ангажимент".


Потенциалните санкции могат да носят секторен характер, т.е. да са насочени не само срещу конкретни лица и фирми, а и да ограничават експортните възможности на Русия, включително доставки на газ или други "икономически значими" стоки в Европа.


САЩ не се отказват от правото в бъдеще да налагат санкции във връзка със "Северен поток 2", защото "всякакви решения ще се взимат според конкретния случай и на основата на законите", поясни на брифинг говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.


Коментарите за новината са разнопосочни


- Според едни това е победа за Русия, която иска да прекрати със зависимостта си от газопреносната мрежа на украинците и вероятно ще опита да се договори все пак да има пренос през Украйна и Полша, но на минимални количества; така Киев рискува да изгуби около 3 млрд. долара годишни приходи от транзитни такси.


- Според други това е победа за германското индустриално лоби, защото е успяло да използва външната политика на Берлин да убеждава САЩ, че блокирането на "Северен поток 2" малко преди довършването му носи твърде големи щети за фирмите на стратегически партньор в Европа; Вашингтон показва, че е готов да се вслуша в мнението на Германия да се подхожда внимателно към политическите и икономическите интереси на Русия, вместо Москва непрекъснато да бъде изолирана.


- Трети сочат, че ще се създаде ситуация, в която Русия може да започне да заобикаля Украйна и така да се лиши от силен инструмент за натиск в Киев, но в същото време и ще има сериозна причина да спре да се въздържа от по-активна намеса във вътрешните работи на страната, тъй като украинците, от своя страна, няма как да притискат Запада да ги защити, като заплашва със спиране на руските доставки за Централна Европа.


- Ключов момент е, че декларацията е от името на правителството на Меркел, което си отива след парламентарните избори през септември; документът не обвързва следващия кабинет в Берлин, но дипломатическият източник от САЩ, цитиран от "Ройтерс" изрично казва, че "определено ще направим така, че да държим отговорно всяко бъдещо правителство на Германия за поетите тук ангажименти".


- Наблюдатели обръщат внимание и на това, че администрацията на Байдън започна с обещание, че възстановява международните съюзи и това лято обръща специално внимание на Европа, т.е. Вашингтон предпочита да разчита на Германия като стратегически партньор не само на континента, отколкото непрекъснато да има търкания заради руски газопровод.


- "Северен поток 2" в крайна сметка може да се окаже финансово бреме за собствениците му, тъй като според различните схеми за приходи вложените в него милиарди долари ще се изплатят в следващите десетина години, но може проектът завинаги да остане губещ, а това непрекъснато ще дава основания на противниците му да го определят като политически. Sberbank CIB - поделение на една от големите руски банки, изчисли през 2018 г., че потенциалната стойност на газопровода е 17 млрд. долара и при използване на 60% от мощностите му няма да се изплати в следващите 20 години.


От декларацията не се разбира съдбата на вече наложените санкции, а и никой не е отменял двата американски закона за енергийната сигурност на Европа, на базата на които се предприемат мерки, включително наказателни. В момента например е забранено на чуждестранни компании да доставят услуги по полагане на тръби, тестването им, инспектиране и сертифициране на тръбопровода, застраховане на корабите за полагане на тръби и т.н.


"Газпром" пое и рискове по проект за десетилетия в момент, когато Европа ускорява прехода към "зелена" енергия и е трудно - особено за преходен енергоизточник като природния газ - да се изчисли траекторията на търсене на това гориво до средата на века.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK