"Северен поток 2" ще има - САЩ и Германия се договориха, но има и уловки

"Северен поток 2" ще има - САЩ и Германия се договориха, но има и уловки

© ReutersСАЩ и Германия съобщиха в съвместно изявление, че са постигнали споразумение, позволяващо на Русия да завърши спорния подводен газопровод "Северен поток 2" без допълнителни санкции срещу строителите му.


Декларацията не е юридически обвързващ документ и не е пряко доказателство, че администрацията на президента Джо Байдън се отказва от това да работи срещу този проект на "Газпром", който смята за вреден за енергийната независимост на Европа.


Канцлерът Ангела Меркел е разговаряла по телефона с президента Владимир Путин преди разпространяването на документа, за който съобщиха ден по-рано американски издания. "Лидерите са удовлетворени от приближаващият към завършване строеж на газопровода", се казва в съобщението от Кремъл.
Полша и Украйна, пряко засегнати от драстично намаляване или спиране на преноса на газ през тяхна територия, разпространиха съвместно изявление, в което казват, че САЩ "се отказаха от опитите да спрат пускането на газопровода Nord Stream 2 и че германско-американската договорка "съществено задълбочава" кризата около този балтийски проект.


Външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба съобщи, че съгласно Споразумението за асоцииране с ЕС официално е поискал консултации с Европейската комисия и Германия за "Северен поток 2". В чл. 274 от този документ се казва, че страните "са длъжни да си сътрудничат по въпроси, засягащи търговията с природен газ и за устойчивото развитие и сигурността на доставките". Също в сряда от Белия дом обявиха, че през август във Вашингтон ще има среща на президентите Джо Байдън и Володимир Зеленски, на която газопроводът със сигурност ще бъде обсъждан. Против проекта са и трите балтийски републики, членки на ЕС.


Газопроводът ще позволи увеличаване на доставките за Европа и на първо място за Германия. При използването на пълния му капацитет Русия ще може да заобикаля преноса през Украйна. Но ако на германска територия за продължението му действа Третият енергиен пакет на ЕС, руснаците ще трябва да създадат отделен оператор и да оставят до 50% от капацитета за други доставчици, ако има такива.


В германско-американската декларация се казва, че Берлин "ще следва буквата и духа на Третия енергиен пакет по отношение на Nord Stream 2 в германската юрисдикция, за да осигури разделяне на собственика на тръбите от този на пренасяния газ, както и достъп на трети страни".


Транзитният договор на Украйна с Русия е до 2024 г. и в декларацията Германия поема ангажимент да помогне на Киев за 10-годишното му удължаване, заради което ще бъде назначен специален пратеник, а преговорите с Москва трябва да започнат не по-късно от 1 септември. В съобщението на Кремъл се потвърждава, че Путин и Меркел са започнали да обсъждат възможностите за продължаване на транзитния договор.


САЩ и Германия се задължават да окажат на Киев финансова подкрепа за разнообразяване на енергоизточниците, повишаване на енергийната ефективност и прехода към "зелени" източници. За това ще бъде създаден специален фонд от 1 млрд. долара (включително с частно участие), като Германия ще се включи с поне 175 млн. долара.


Берлин обещава да работи за санкции срещу Русия - едностранно и на европейско ниво, ако Москва започне да използва енергийните си доставки за натиск над други страни, включително ако се установи злоупотреба със "Северен поток 2" с цел постигане на политически цели. Кои конкретни руски действия биха задвижили това не се посочва, а високопоставен служител на Държавния департамент, цитиран от "Ройтерс", казва, че "избрахме да не даваме на руснаците пътна карта как да избягват задействането на този ангажимент".


Потенциалните санкции могат да носят секторен характер, т.е. да са насочени не само срещу конкретни лица и фирми, а и да ограничават експортните възможности на Русия, включително доставки на газ или други "икономически значими" стоки в Европа.


САЩ не се отказват от правото в бъдеще да налагат санкции във връзка със "Северен поток 2", защото "всякакви решения ще се взимат според конкретния случай и на основата на законите", поясни на брифинг говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.


Коментарите за новината са разнопосочни


- Според едни това е победа за Русия, която иска да прекрати със зависимостта си от газопреносната мрежа на украинците и вероятно ще опита да се договори все пак да има пренос през Украйна и Полша, но на минимални количества; така Киев рискува да изгуби около 3 млрд. долара годишни приходи от транзитни такси.


- Според други това е победа за германското индустриално лоби, защото е успяло да използва външната политика на Берлин да убеждава САЩ, че блокирането на "Северен поток 2" малко преди довършването му носи твърде големи щети за фирмите на стратегически партньор в Европа; Вашингтон показва, че е готов да се вслуша в мнението на Германия да се подхожда внимателно към политическите и икономическите интереси на Русия, вместо Москва непрекъснато да бъде изолирана.


- Трети сочат, че ще се създаде ситуация, в която Русия може да започне да заобикаля Украйна и така да се лиши от силен инструмент за натиск в Киев, но в същото време и ще има сериозна причина да спре да се въздържа от по-активна намеса във вътрешните работи на страната, тъй като украинците, от своя страна, няма как да притискат Запада да ги защити, като заплашва със спиране на руските доставки за Централна Европа.


- Ключов момент е, че декларацията е от името на правителството на Меркел, което си отива след парламентарните избори през септември; документът не обвързва следващия кабинет в Берлин, но дипломатическият източник от САЩ, цитиран от "Ройтерс" изрично казва, че "определено ще направим така, че да държим отговорно всяко бъдещо правителство на Германия за поетите тук ангажименти".


- Наблюдатели обръщат внимание и на това, че администрацията на Байдън започна с обещание, че възстановява международните съюзи и това лято обръща специално внимание на Европа, т.е. Вашингтон предпочита да разчита на Германия като стратегически партньор не само на континента, отколкото непрекъснато да има търкания заради руски газопровод.


- "Северен поток 2" в крайна сметка може да се окаже финансово бреме за собствениците му, тъй като според различните схеми за приходи вложените в него милиарди долари ще се изплатят в следващите десетина години, но може проектът завинаги да остане губещ, а това непрекъснато ще дава основания на противниците му да го определят като политически. Sberbank CIB - поделение на една от големите руски банки, изчисли през 2018 г., че потенциалната стойност на газопровода е 17 млрд. долара и при използване на 60% от мощностите му няма да се изплати в следващите 20 години.


От декларацията не се разбира съдбата на вече наложените санкции, а и никой не е отменял двата американски закона за енергийната сигурност на Европа, на базата на които се предприемат мерки, включително наказателни. В момента например е забранено на чуждестранни компании да доставят услуги по полагане на тръби, тестването им, инспектиране и сертифициране на тръбопровода, застраховане на корабите за полагане на тръби и т.н.


"Газпром" пое и рискове по проект за десетилетия в момент, когато Европа ускорява прехода към "зелена" енергия и е трудно - особено за преходен енергоизточник като природния газ - да се изчисли траекторията на търсене на това гориво до средата на века.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (120)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4520 Весело

  Хайде елате сега всичките Вие които пишехте, че никога няма да се случи 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  Казах ви, че до 2-3 дни ще им кажат как да го отразят.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1194 Весело

  Без изненади.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 4. 4 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4520 Весело

  Моят коментар от 27 Януари тази година за който умните тук ми обясниха, че нищо не разбирам и съм заблуден "комунист"😂

  padrino
  Рейтинг: 4556
  10:11, 27 яну 21
  Любопитно
  Следващата очаквана стъпка е разрешението за Северен поток. Интересно ми е след това какво ще пишат всички тези които ми нацвъкаха минуси под статията от преди седмица в която написах, че САЩ ще се врътнат и ще разрешат строителството да завърши?
  Хайде всичкото трол на амбразурата сега 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4520 Весело

  Казах ви, че до 2-3 дни ще им кажат как да го отразят.
  —цитат от коментар 2 на Един вампир броди из Европа


  😂😂😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на sanvito
  sanvito
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Германците го набутаха на Европа за пореден път,

 7. 7 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Русия отново печели. Байдън покани "терориста" Путин да го моли за единни действия срещу Китай, но след Втората Световна война краката на колониализма все повече омекват. От 31 % дял в СБПпромишленП през 1999 г, САЩ вече са с под 20 % - 19,5 % през 2020. Западът е в цайтнот, само домораслите наши голобради интелектуално "експерти" не го схващат. Българско има само един път - вън от отслабващите НАТО и ЕС.

 8. 8 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 994 Весело

  До коментар [#7] от "Dimitar Kunev":

  и излизане от евросъюза и приемане на рублата за национална валута...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 9. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2431 Весело

  Имам едно видение! Никой от върлите "демократи" на форума (Норманя, Реалиста и Сие) дето 5 години ни скъсаха от спам как Тръмп бил слуга на Путя и Байдън ще оправи работата и ще навре джуджето у бункеро няма да обели и пост под тази новина.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 10 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  .. "постигнали споразумение, позволяващ она Русия да завърши .."
  ------------------------
  А кога Русия е почвала да строи подобен тръбопровод?

  Строи го фирма - Nord Stream 2 AG шеф - Матиас Варнинг ..

 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4654 Любопитно

  "Северен поток 2" ще има - САЩ и Германия се договориха, но има и уловки"

  Отдавна беше ясно, че СП2 ще се осъществи. Хубаво е, че Германия е дала гаранции на Украйна, че ще защитават техните интереси в енергийната сфера.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Ама нали Байдън уж беше срещу Путин, а Тръмп му беше марионетката?

  -voxy
 13. 13 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Полша и Украйна, пряко засегнати от драстично намаляване или спиране на преноса на газ през тяхна територия,
  ==========================================================
  Поляците и украинците се готвеха да влязат в Москва на американски танкове, пък накрая ще си останат във Варшава и Киев да страдат в името на демкорацията. Такива верни съюзници са американците и немците, много обичат и ценят източните си "прители".

  Свободата, Санчо...
 14. 14 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Германците го набутаха на Европа за пореден път,
  —цитат от коментар 6 на sanvito


  На коя Европа? наа изток от Виена Европа ли е?

  Свободата, Санчо...
 15. 15 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#8] от "не на безразличието":

  По-скоро ЮАНА.

 16. 16 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Кой и защо си мисли, че САЩ имат някаква работа в бизнеса между Русия и Германия (Европа) и кой си е мислил, че САЩ могат да спрат общите интереси на Русия и Германия?

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 994 Весело

  До коментар [#15] от "Dimitar Kunev":

  Китай сам по себе си без западните лицензи и технологии е едно голямо копи-пейст студио...особено в военната промишленост...80% съветски копия и 20% американски...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 19. 19 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Това беше ясно още от момемнта в който Байдън влезе в Белият дом. Истината е че Путин не е изкарвал по-голям късмет с американски президент.

 20. 20 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 741 Неутрално

  На агресора Русия газът й е явно много миролюбив. Парите не миришат, а с валидирането на тази сделка де факто се утвърждава статута на Крим.

 21. 21 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  Меркел успя да защити интереса на Германия!

  Когато си затворят централите на въглища, но все още токът от слънце и вятър не е достатъчен, ще си включват централи на газ, който в сравнение с въглищата е доста екологичен!

 22. 22 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Декларацията не е юридически обвързващ документ и не е пряко доказателство, че администрацията на президента Джо Байдън се отказва от това да работи срещу този проект на "Газпром", който смята за вреден за енергийната независимост на Европа.
  ===========================================================
  Не е пряко доказателство, ама е косвено и то солидно, другари - евроатлантици. Излъгаха ви американците, що ручахте жабетата и толкова скачахте.

  Свободата, Санчо...
 23. 23 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2272 Любопитно

  Германия е окупирана страна :((( ... От какви принципи и ценности някой трябва да преговаря с Германия дали да има газова инсталация в собствената си къща ??? Нали ЕС е съюз на свободни и суверенни страни , където се зачита свободната воля ! :(( Трябва да приемем , че това никога не е било . Шестдесет години след ВСВ там има американски войски !? А , какво прави в Германия един Английски танков полк ?? Целта е една - да показват кои са господарите и кои са робите . Няма как да се измъкнат от робовладелското общество САЩ и Англия , това е част от тяхното ДНК.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Хубаво е, че Германия е дала гаранции на Украйна, че ще защитават техните интереси в енергийната сфера.
  —цитат от коментар 11 на Иво


  Ха-ха-ха! Хубавото е, че през 1994 Русия даде гаранции на Украйна за неприкосновенноста на нейните граници, и в замяна и взе атомните оръжия. Българите имат израз за подобна сделка: Танту за кукуригу.

 26. 26 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1078 Весело

  Има и една друга новинка, която няма да бъде отразена тук - американците наредиха на украинците да спрат да публикуват каквото и да било срещу СП-2 докато им спуснат "правилната" позиция.
  В украинските социални мрежи се надигна вой завчера, че ги третирали като протекторат (добро утро), ама официално нареждането да се пази тишина се спазва на 101%...

  Знанието е сила, информацията - власт
 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Любопитно

  До коментар [#11] от "Иво":

  "Хубаво е, че Германия е дала гаранции на Украйна, че ще защитават техните интереси в енергийната сфера."

  Забравихте ли, че при разпада на СССР и решението ядрените оръжия на украинска територия да бъдат предадени на Русия, Великобритания, Франция и Германия бяха ГАРАНТИ за териториалната цялост на Украйна! Русия също бе уж "гарант"!

 28. 28 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#25:"Ехото на Гласът"][/quote]

  Тц, поговорката е "Кон за кокошка".
  Да не говорим, че кокошката се спомина скоропостижно през 2014 г.

  Знанието е сила, информацията - власт
 29. 29 Профил на agn101064616
  agn101064616
  Рейтинг: 117 Весело

  Хайде елате сега всичките Вие които пишехте, че никога няма да се случи 😂😂😂
  —цитат от коментар 1 на padrino


  за гъби са

 30. 30 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иво":

  тези гаранции, както се видя, нищо не струват

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 31. 31 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 669 Весело

  "Северен поток 2" ще има - САЩ и Германия се договориха, но има и уловки"Отдавна беше ясно, че СП2 ще се осъществи. Хубаво е, че Германия е дала гаранции на Украйна, че ще защитават техните интереси в енергийната сфера.
  —цитат от коментар 11 на Иво


  След пускането на СП2 САЩ и Германия ще помагат на Украйна. Германия с пари, САЩ със съвети.

  Who the fuck are you to lecture me?
 32. 32 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Имам едно видение! Никой от върлите "демократи" на форума (Норманя, Реалиста и Сие) дето 5 години ни скъсаха от спам как Тръмп бил слуга на Путя и Байдън ще оправи работата и ще навре джуджето у бункеро няма да обели и пост под тази новина.
  —цитат от коментар 9 на Тюфлекчия


  Сега същите ще хвалят СП2 и мъдрата политика на на БайДан и ще ругаят Буци, че е клекнал на Путин!

 33. 33 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Сетих се как ние все още се чувстваме уязвени, дет в 1878 на преговорите нито в Сан Стефано, нито на Берлинския конгрес е имало наш представител. Как ли се чувстват в Кремъл, когато съдбата на техния проект сега се решава между САЩ и Германия, а те само пристъпят от крак на крак плахо отстрани?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 34. 34 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1689 Весело

  "За това ще бъде създаден специален фонд от 1 млрд. долара (включително с частно участие), като Германия ще се включи с поне 175 млн. долара."

  Хахахаха...мда...Мути не е човек, който току така раздава пари за американски каузи.
  За страна като Украйна това е .... абе почерпка с едно кафе на добър познат.
  Немците и франсетата поддържат мита за "евроатлантическата солидарност", но ако могат ще удушат Хюсеин Обама и Вики Нуланд с голи ръце заради проблемите, които им стовариха на главите с Украйна.

 35. 35 Профил на agn101064616
  agn101064616
  Рейтинг: 117 Весело

  .. "постигнали споразумение, позволяващ она Русия да завърши .."------------------------А кога Русия е почвала да строи подобен тръбопровод?Строи го фирма - Nord Stream 2 AG шеф - Матиас Варнинг ..
  —цитат от коментар 10 на sim4o


  хехехех, гроздето, гроздето, кисело, кисело... Умник, тогава защо на Русия й налагаха санкции за СП2, ако не го строи тя? Продъниха ни ушите от квичене по темата. То не беше недемократичен газ, то не бе за най-мрусния газ на планетата, то не бе-за най-скъпия газ нв слънчевата система, то не бе опит за унищожаване на ЕС чрез тръбата и какви ли не тъпотии, които особено тук, една тумба "врачки" защитаваха и лаяха.

 36. 36 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 669 Неутрално

  И Турски поток си има, и СП2 сега ще има. Само ние, българите, останахме с пръст в уста. А, да, и продажните украинци също.

  Who the fuck are you to lecture me?
 37. 37 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1689 Весело

  Ама нали Байдън уж беше срещу Путин, а Тръмп му беше марионетката?
  —цитат от коментар 12 на voxy


  Ти пък сега, ма немой така с лошо, тука, че добият Инфаркт демократите у форумо... :-)

 38. 38 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2431 Весело

  "Северен поток 2" ще има - САЩ и Германия се договориха, но има и уловки"Отдавна беше ясно, че СП2 ще се осъществи. Хубаво е, че Германия е дала гаранции на Украйна, че ще защитават техните интереси в енергийната сфера.
  —цитат от коментар 11 на Иво


  Ахахахахахахахаха. Ивчоуууу - това е много дори и за тебе.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 39. 39 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1622 Весело

  Джо Байдън се отказва от това да работи срещу този проект
  —цитат от коментар 0

  Просто не че не иска да работи срещу проекта, а няма инструменти.
  Тази история с санкции и заплахи от страна на Сащ не е сработила преди много години, когато Германия заедно с Ссср строили газовата и петролната магистрали под името Дружба, пък сега са СП-ците не им трябва континентна, а морето.
  Най-вероятно Германците тр да издържат Малороссия, та да има платени политици, дето да им обясняват, че не са руснаци

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 40. 40 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 669 Неутрално

  "САЩ и Германия се задължават да окажат на Киев финансова подкрепа за разнообразяване на енергоизточниците, повишаване на енергийната ефективност и прехода към "зелени" източници. За това ще бъде създаден специален фонд от 1 млрд. долара (включително с частно участие), като Германия ще се включи с поне 175 млн. долара."

  За България, някой ще припомни ли, фонд от колко млрд долара беше създаден, за да се откажем от Южен поток? Ние си иззухме гащите безплатно, та после и летящите таралясници на чертеж и с предплата на 100% си купихме. Тръпна от очакване да видя новото правителство, дето го редят на Козяк, как ще "реши" въпроса със Северна Македония.

  Who the fuck are you to lecture me?
 41. 41 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  Сетих се как ние все още се чувстваме уязвени, дет в 1878 на преговорите нито в Сан Стефано, нито на Берлинския конгрес е имало наш представител. Как ли се чувстват в Кремъл, когато съдбата на техния проект сега се решава между САЩ и Германия, а те само пристъпят от крак на крак плахо отстрани?
  —цитат от коментар 33 на simval


  Ти се запитай как се чувстват в Киев, след като благодетелите от САЩ им наредиха да мълчат, щото иначе "имало опасност да навредят на отношенията си със САЩ".
  И те мълчат...

  Знанието е сила, информацията - власт
 42. 42 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  "Декларацията не е юридически обвързващ документ и не е пряко доказателство, че администрацията на президента Джо Байдън се отказва от това да работи срещу този проект на "Газпром", който смята за вреден за енергийната независимост на Европа."

  ахаха, водата не е мокра другари! Да не си помислите, че е мокра, въпреки че ви мокри краката. Щом ви казваме, че не е мокра, значи не е мокра! хахахах

 43. 43 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1622 Весело

  До коментар [#4] от "padrino":

  Те не ти пишат минуси, защото не си посочил факти и не си направил правилните изводи. А защото ги е яд, че техните представи са били нереалистични и ти им го напомняш.
  Като малките деца - когато не получат това, което искат - почват да реват.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 44. 44 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  Без изненади. Ще се ползваа ма на 50%... Путин ще прецака Украйна. ще получи още санкции, след което ще накаже руския народ с контра снакции :)
  Виж ако Путин не прецака Украйна това ще е изненада.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 45. 45 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  До коментар [#31] от "Helen of Bikini":


  След пускането на СП2 САЩ и Германия ще помагат на Украйна. Германия с пари, САЩ със съвети.
  —цитат от коментар 31 на Helen of Bikini


  Единственото в което могат да им помагат е да си изпразнят по-бързо джобовете. :-)

 46. 46 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1622 Весело

  И последно, което искам да кажа, че СП2 ще има количества за Холандия и Лондон - Беликобритания
  Това - журналистите - все забравят да ви напомнят.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 47. Уха, еФтина газчица за меня в Европа. Нека да пратят и повечко девочки па Патока.

 48. 48 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  И Турски поток си има, и СП2 сега ще има. Само ние, българите, останахме с пръст в уста. А, да, и продажните украинци също.
  —цитат от коментар 36 на Helen of Bikini


  България, за съжаление, няма политическата тежест нито на Германия, нито на Турция.
  Добре поне че успяхме да пробутаме "Балкански поток", все пак е по-добре от нищо...

  Знанието е сила, информацията - власт
 49. 49 Профил на agn101064616
  agn101064616
  Рейтинг: 117 Весело

  "Белин обещава да работи за санкции срещу Русия на европейско ниво, ако Москва започне да използва енергийните си доставки за натиск над други страни, включително ако се установи злоупотреба със "Северен поток 2" с цел постигане на политически цели."

  Досега това не се е случвало никога.

  "За всичко трябва да се плаща в този живот. Пиеш чаша вино в кръчмата — плащаш. Вземеш едно кебапче в ресторанта — плащаш. Боднеш тук-таме нещо — плати си честно. Всяко удоволствие се заплаща. И колкото по-честно плащаш, повече ще те търсят за партньор.
  Така е и в търговията. Русия бе най-честният търговски партньор на света. Тя плащаше честно, само едно не плащаше — старите борчове на Англия, Франция. И затова те в 1918 година й обявиха война.
  Но тя им плати добре и мене ме докара тука, да пия по чашка винце."

  От "Срещи с Буров."

  И още нещо важно - Русия няма интерес да затрие тръбата в Украйна. Прогнозите на Газпром за потреблението на газ е увеличение с до 30% и СП2 няма да е достатъчен, за да изпълни подобни нужди.

 50. 50 Профил на agn101064616
  agn101064616
  Рейтинг: 117 Весело

  Уха, еФтина газчица за меня в Европа. Нека да пратят и повечко девочки па Патока.
  —цитат от коментар 47 на Ганьо обичъ Модератора заща Модератора блокира Ганя


  за тебе "девочки" одобрени само от Рюте и ЕС.

 51. 51 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 669 Весело

  Без изненади. Ще се ползваа ма на 50%...
  —цитат от коментар 44 на Apophenia


  На 50%, ако не се намери друг оператор. А друг оператор няма начин да не се намери. И за него ангажиментите да запазва транспорта на газ през Украйна няма да важат :)

  Who the fuck are you to lecture me?
 52. 52 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1068 Весело

  Добра следка за Германия, браво доста по-тънко са минали, отколкото предполагах. Германия става най-големия разпределител на газ в Европа, парите, който ще платят за рекета от САЩ ще ги избият за нула време.

 53. 53 Профил на agn101064616
  agn101064616
  Рейтинг: 117 Любопитно

  [quote#48:"pag"][/quote]

  никой не може да отговори на един прост въпрос - "Как всички държави се борят със зъби и нокти за газопроводи (водят се кървави войни), само при нас газопроводите са вредни, нерентабилни, недемократични и ненужни.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#26] от "pag":Има и една друга новинка, която няма да бъде отразена тук - американците наредиха на украинците да спрат да публикуват каквото и да било срещу СП-2 докато им спуснат "правилната" позиция............. ."" "" "" "".


  В украинските медии се отразява СП-2. Някои пак са чели хибридни новини🤔.
  https://ua.news/ru/dogovor-po-severnomu-potoku-2-ssha-dobavili-predlozheniya-ukrainy-v-tekst-sdelki/


  https://ua.news/ru/na-peregovory-po-gazovomu-tranzitu-cherez-ukrainu-germaniya-otpravit-spetsposlannika/

  https://interfax.com.ua/news/general/757141.html

 56. 56 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Германия става най-големия разпределител на газ в Европа .
  —цитат от коментар 52 на Шоршо


  В смисъл?????

  Хъбът за разпространение е на OMV Gas & Power GmbH ..

  Какво общо има Германия???

  .. "Central European Gas Hub AG (CEGH ) is a natural gas company based in Vienna, Austria. It was founded in 2005 as a subsidiary of OMV Gas & Power GmbH.
  In December 2009, CEGH, together with Wiener Börse AG, opened the CEGH Gas Exchange Spot Market.
  The Futures market followed in December 2010. CEGH is owned by OMV Gas & Power GmbH (65%), Wiener Börse AG (Vienna Stock Exchange) 20% and the Slovak gas transmission system operator eustream a.s.."

  OMV Gas са компания, със седалище във Виена..

  Какво общо има Германия???

 57. 57 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#53] от "agn101064616":

  България отдавна вече не е държава, а територия.

 58. 58 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  И последно, което искам да кажа, че СП2 ще има количества за Холандия и Лондон - БеликобританияТова - журналистите - все забравят да ви напомнят.
  —цитат от коментар 46 на anti-vaxxer


  Бе ще се види ..

  В момента на азиатските пазари - цената на природният газ е 2 пъти над европейската ..

  Та на "Газпром" може да му дойде и друг акъл ..
  Какви гаранции???

 59. 59 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#41] от "pag":

  Ти се запитай как се чувстват в Киев, след като благодетелите от САЩ им наредиха да мълчат, щото иначе "имало опасност да навредят на отношенията си със САЩ".
  И те мълчат...
  —цитат от коментар 41 на pag


  А има ли за какво да приказват?
  Целта на Кремъл със СП2 и ЮП беше да заобиколи Украйна за да лиши от транзитни такси и да я задуши икономически. Планът се провали. Транзитът през Украйна си върви, сега, в добавка, й осигуряват и един план Маршал. Ако са достатъчно акълии, ще ударят една граница на Донбас, ще се хванат да бачкат и след 20 години Донбас сам ще ги моли да го приемат обратно. Това поне го видяхме и живяхме вече с Германия/


  Аз не зареждам в Лукойл.
 60. 60 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  Има ли някой някакви обяснение как точно проект с една допълнителна тръба за газ е:

  “вреден за енергийната независимост на Европа”

  По всички логики това е диверсификация. Щатите ако са толкова загрижени за Украйна и намалелите и приходи от транзит на газ може да им дадат пари от собствения си бюджет или просто да им напечатат няколко милиарда долари.

 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7708 Неутрално

  "потенциалната стойност на газопровода е 17 млрд. долара и при използване на 60% от мощностите му няма да се изплати в следващите 20 години."
  А нашите три милирда и за сто години няма да се изплатят.

 62. 62 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1775 Весело

  От началото на "революцията" на Нюланд в Киев, Украйна загуби Крим и Донбас..Сега пак при Нюланд/ разбирай демократите/ Украйна загуби и милиарди годишно от транзит..И срещу това , някакъв мижав фонд от 1 млрд, за който ще трябва да се молят.. Изобщо, рядко можеш да видиш такова унижение и откровена подигравка..А иначе на Майдана пак могат да си скачат, ако искат..Следва пълна приватизация, разграбване и колониално бъдеще.На украинците, честито..Поредните в редичката.

  Sic transit gloria mundi
 63. 63 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  "Северен поток 2" ще има - САЩ и Германия се договориха, но има и уловки"Отдавна беше ясно, че СП2 ще се осъществи. Хубаво е, че Германия е дала гаранции на Украйна, че ще защитават техните интереси в енергийната сфера.
  —цитат от коментар 11 на Иво


  Същата Германия и Запад дадоха гаранция на Украйна за нейната териториална неприкосновеност -- тя само да си предаде ядрените оръжия. Предаде ги и после, за възторг на добрите хора като Иво -- кримнаш и ихтамнет.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 64. 64 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3422 Весело

  "Северен поток 2" ще има - САЩ и Германия се договориха, но има и уловки"Отдавна беше ясно, че СП2 ще се осъществи. Хубаво е, че Германия е дала гаранции на Украйна, че ще защитават техните интереси в енергийната сфера.
  —цитат от коментар 11 на Иво


  Ивчо, къде не дори си видял, а чул за някакви конкретни гаранции?

  Даже вчера-оняден от американската администрация се пусна в медиите "лийк" към Украйна да не подскачат когато се обяви публично "споразумението" на Щатите с Германия.

 65. 65 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1775 Весело

  "потенциалната стойност на газопровода е 17 млрд. долара и при използване на 60% от мощностите му няма да се изплати в следващите 20 години."

  В този проект участват редица западни компании и някак между другото, изведнъж ще се окаже, че си се използва баш на 100%...Като стартира веднъж, ходи го спирай.. Особено при финансов интерес от страна на акулите..Със сигурност Хънтър си намери нова работа..Зер такъв известен консултант няма как да остане гладен..Баси порнографията..

  Sic transit gloria mundi
 66. 66 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4654 Любопитно

  На агресора Русия газът й е явно много миролюбив. Парите не миришат, а с валидирането на тази сделка де факто се утвърждава статута на Крим.
  —цитат от коментар 20 на Густав


  Хаха... глупости на търкалета! Първо, никой газ не миролюбив или войнолюбив.... газа си е газ... милиарди молекули метан. :-)

  Второ, нито Германия, нито ЕС, нито САЩ са признали Крим като част от РФ! Няма такова нещо!!! За САЩ, ЕС, Китай, Япония, Индия, Бразилия, ООН и изобщо за цялата международна общност Крим е украинска територия незаконно окупирана и анексирана от страна на Русия.

  П.П.
  Същата работа и палестинския Западен бряг. Никоя държава на този свят не приема незаконната окупация на тази палестинска територия от страна на Израел.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 67. 67 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#56] от "sim4o":

  В смисъл, че която от съседите на Германия а те са 9 иска газ ще си плаща транзитни такси на Германия.


  До коментар [#59] от "simval":

  1 милиард долара/евро, това е капка в морето, само ние дадохме повече за продължението на ТП. Иначе има един лаф - гаранция Франция, та нещо подобно получи Украйна.

 68. 68 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4654 Любопитно

  До коментар [#27] от "vassilun":

  Не съм го забравил това. Вашия коментар трябва да бъде адресиран до страните подписали това споразумение. А, това са Русия, Великобритания и САЩ. Не знам защо добавихте към тях Франция и Германия. Може би по погрешка. Ето повече подробности:

  https://priorities.bg/ako-ukrajna-ne-be-predala-jadrenoto-si-orazhie-na-rusija-shtjahme-li-da-sme-svideteli-na-podobni-provokacii/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 69. 69 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  "За това ще бъде създаден специален фонд от 1 млрд. долара (включително с частно участие), като Германия ще се включи с поне 175 млн. долара."Хахахаха...мда...Мути не е човек, който току така раздава пари за американски каузи.За страна като Украйна това е .... абе почерпка с едно кафе на добър познат. Немците и франсетата поддържат мита за "евроатлантическата солидарност", но ако могат ще удушат Хюсеин Обама и Вики Нуланд с голи ръце заради проблемите, които им стовариха на главите с Украйна.
  —цитат от коментар 34 на georgievb


  Мути се оказа джелезен преговарящ. Тия $175 млн. са си дребни стинки направо!

  И като теглим чертата мисля, че цялата работа изглежда така:
  Путин обяви, че "Русия няма да плаща за чужд проект", визирайки Украйна.
  Украйна твърдо се позиционира като "американски проект".
  И сега Мути е отстояла явно същата позиция, че американците трябва да си плащат за техния си проект.

  Колкото до газа през Украйна ...
  Новината от този месец е, че Газпром дори не се е появил на търга, обявен от Украйна за резервиране на нови обеми за транзит до края на годината.

 70. 70 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#1] от "padrino":

  "Хайде елате сега всичките Вие които пишехте, че никога няма да се случи "

  Грънчо в последно време все колело кара когато излизат тия статии и няма време един ред да драсне.

 71. 71 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  До коментар [#62] от "Hristov":

  Прав си, всички стигат до разруха и разграбване на държавите им след като станат "партньори" на Щатите.

 72. 72 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1474 Любопитно

  Украйна прибира около 3 милиарда долара годишно от такси, отделно може да бави плащания, защото хранилищата са на нейна територия. Сега в задачата се пита, колко е ефективна компенсация от 1 милиард за н-години, от които Германия дава под 200 милиона. Нещо като нашето затваряне на блоковете на АЕЦ - 1000 МВТ затваряме и получаваме компенсация в размер печалбата им за има -няма година…
  Но богатите затова са богати, изцеждат те докрай пък после се оправяй. Тази рана Украйна ще разваля съня на руснаците с десителетия, а украинците и да мизерстват все тая. Трябва да почнат да работят и сами да стягат колана.

 73. 73 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1068 Весело

  До коментар [#70] от "z_axis":

  Под статията за Гешев си пише човека. :)

 74. 74 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3422 Весело

  За САЩ, ЕС, Китай, Япония, Индия, Бразилия, ООН и изобщо за цялата международна общност Крим е украинска територия незаконно окупирана и анексирана от страна на Русия.
  —цитат от коментар 66 на Иво


  Ивчо, Ивчоооо!
  Стига лозУнгаджийски клишета, бе!

  Това, че не признават Крим, въобще не означава, че за тях "Крим е украинска територия незаконно окупирана и анексирана от страна на Русия".
  Е, освен за Щатите и ЕС, де.

  Останалите просто бЕгат от казуса, защото да не станат бели заради аналогии.
  Както, например, Испания не е признала Косово.
  Китай, Бразилия - също ...

 75. 75 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#47] от "Ганьо обичъ Модератора заща Модератора блокира Ганя":

  "Уха, еФтина газчица за меня в Европа. Нека да пратят и повечко девочки па Патока."

  Теб това какво те грее? Нали си Бог с ръцете?

 76. 76 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 592 Весело

  Ама какъв шамар извъртя бае ви Джо Байдън на кремълското джудже, а? Направо го размаза като яйце на жълто паве.

  Къде са местните любители на демента, че изчезнаха като братя Галеви.

 77. 77 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 673 Весело

  Точно така се действа с убийците. Падаш по стълбите на самолета. Изправяш се, навеждаш се с гръб на изток, ловиш се за палците и чакаш убиеца да го заклещиш на едно злачно място. Long live Байдену!

 78. 78 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  Този път канонадата от шампанско в Кремъл е оглушителна. А Путлер пратил на Джо Байдън каса боярищник за утешение. Ех, мъко либерал-глобалистка, край нямаш ли! Хънтър в борда на "Газпром" веднага!

 79. 79 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  Хаха..фалшиво избраният и негоден левундер Байдънчо и комсомолката Меркел правят разделителна линия между западна и източна Европа и работят за тоталитарни и авторитарните режими в Русия и Китай!!Срам и позор!!

  shlshlshlshl
 80. 80 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  До коментар [#18] от "не на безразличието":

  Това е било преди време.
  Виж сега как стоят нещата с патентите във високите технологии.
  Ще се втрещиш като разбереш че дори Епъл плащат на китайците за една част от архитектурата на петото поколение мобилни мрежи.
  За военнтие технологии не разбирам.
  Там може все още да са назад.

  Panta rhei....
 81. 81 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3422 Весело

  Ама какъв шамар извъртя бае ви Джо Байдън на кремълското джудже, а? Направо го размаза като яйце на жълто паве. Къде са местните любители на демента, че изчезнаха като братя Галеви.
  —цитат от коментар 76 на zakkwylde


  Уфффф!

  Не съм любител на дядо Джо, ама ... Бива ли така!

  Че каква алтернатива имат Щатите и дядо Джо?
  Да бастисат основен икономически стратегически проект на Германия? Което на практика би било равностойно на това да и обявят икономическа война и да я бутат към икономически срив още в близко бъдеще, обедняване и безработица? С всички последствия от това за самите САЩ?
  И всичко заради Украйна, която така или иначе е в торбата им?

  Ма моля малко по-сериозно, плз!

 82. 82 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  [quote#66:"Иво"][/quote]

  Китаец,а Каталуния не е ли испанска територия??Нали много плачкаше за престъпниците-сепаратисти искащи незаконно отделяне на Каталуния от Испания,която е член на ЕС и НАТО,а ЕС и НАТО осъдиха тези незаконни действия на сепаратистите престъпници!!!Нещо мълчиш по въпроса,а иначе се правиш на демократ,а си ислямо-болшевик и симпатизираш на Китай и Иран!!Хаха!!

  shlshlshlshl
 83. 83 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Тука си проличава дълбоката мъдрост и прозорливост на др Путин с назначаването на Любимия Ръководител за нов президент на САЩ. Предишният не оправда доверието. От времето на Победата досега газът поскъпна двойно.
  https://ycharts.com/indicators/europe_natural_gas_price
  Сега с усвояването на Зелената Сделка ше ни треба много повече газ за правене на ток. Може даже да решат да копат и СП3.

 84. 84 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Абе санкции манкции ама накрая интереса клати феса. Или урок по капиталистическо приятелство. И НЕ аз не съм русофил и никога няма да бъда

 85. 85 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 673 Любопитно

  Сега, ако се окаже, че Пичлер няма да спре транзита през Украйна, а ще го запази при ОПРЕДЕЛЕНИ УСЛОВИЯ, питам, какъв отзвук ще има това сред украинците ей така, по оста приятел-предател. И дали това е газова геополитика или да. А, таварисчи?

  Но къде се изгуби нашата украинска дулсинея putinhujlo или там каквато беше. Тук в мрака имаме нужда от свежи опорки.

 86. 86 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Факт е, че руснаците винаги са работили по-добре с администрации на демократите. Винаги с демократите са си поемали дъх, стабилизирали са се, отвоювали са нови позиции в геополитическата игра. Това си е тяхна работа - на американците, и на руснаците. кои сме ние да им се бъркаме. Но когато менторстват /и руснаците, и американците/ да ми се напомнят нещата. Северен поток 2, Балкански поток... и пр.

 87. 87 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Ухааа, купон на Съветските българи се е заформил. Човек ще каже че лично ще изкарат пари от СП2 а то нищо.
  САЩ не можеха сами да спрат този проект въпреки че се опитаха. Сега топката е в Съветския отбор. Да видим дали ще направят СП2 печеливш и колко сплотена ще бъде Европа с тези далавери на Германия. Аз си мисля че след като поулегне еуфорията от победата на Русия и Германия, някои хора ще изтрезнеят и ще разберат че в Русия абсолютно нищо няма да се подобри а на Германия ще и бъде още по-трудно да бъде политически лидер на Европа. Но това ще дойде после, заедно с махмурлъка. За сега - поздрави и весело парти! Вие така играхте казачоци и когато Тръмпоня стана президент. Оказа се че на Русия това не и помогна. Да видим сега.

  California Über Alles
 88. 88 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#26] от "pag":Има и една друга новинка, която няма да бъде отразена тук - американците наредиха на украинците да спрат да публикуват каквото и да било срещу СП-2 докато им спуснат "правилната" позиция............. ."" "" "" "". В украинските медии се отразява СП-2. Някои пак са чели хибридни новини🤔. https://ua.news/ru/dogovor-po-severnomu-potoku-2-ssha-dobavili-predlozheniya-ukrainy-v-tekst-sdelki/ https://ua.news/ru/na-peregovory-po-gazovomu-tranzitu-cherez-ukrainu-germaniya-otpravit-spetsposlannika/ https://interfax.com.ua/news/general/757141.html
  —цитат от коментар 55 на constatator


  Правите ли разлика между "отразяване" и "критика"?
  Мога само да констатирам - очевидно "не".

  Знанието е сила, информацията - власт
 89. 89 Профил на Simeon Krastev
  Simeon Krastev
  Рейтинг: 19 Неутрално

  До коментар [#34] от "georgievb":

  Да обясня, как ще се използват парите, като човек видял и патил:

  Ще има клауза, която да изисква да се наемат ексепрти
  Тези експерти ще са от родата на дедо Байдън и ще приберат около 30% от мангизите.
  Ще има клауза откъде да се купи оборудване. То ще трябва да се купи от фирми, притежавани от родата на дедо Байдън. Около 30% от мангизите.
  Местните украински тикви ще си отрежат и те 30%.
  С останалото ще сехизгради нещо, което никога няма да функционира

 90. 90 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  Хънтър в борда на "Газпром" веднага!
  —цитат от коментар 78 на Lemmy


  Може и някоя друга акцийка да му плъзнат...

 91. 91 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  Цитат:
  "Северен поток 2" ще има - САЩ и Германия се договориха

  ------
  Внимание! Тревога!!!

  Според мен наште жълтопаветници се олабиха в последно време и не бдят достатъчно зорко, затова и такива издънки на Международния Газов Фронт...

  С една дума - настъпи някакво головокружение от успехов на фронтовете с Унгария и Полша и резултатът не закъсня.

  Жълтопаветници - бдете!

 92. 92 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  "потенциалната стойност на газопровода е 17 млрд. долара и при използване на 60% от мощностите му няма да се изплати в следващите 20 години."А нашите три милирда и за сто години няма да се изплатят.
  —цитат от коментар 61 на Роси


  Недей така, Росе! За трите месеца на тази година приходите от транзита са 115 млн лева. За годината ще закръглят 450 млн. Когато ни позволят да направим компресорите, приходите ще надхвърлят 300 млн ЮСД/год. Инвестициите ще бъдат покрити за само 10 години, а тръбата ще работи поне още 25 без ген-ремонт. В Галактиката няма работещ газопровод, който да не носи приходи ... и влияние. Затова икономиката иска газопроводи, а каквото тя иска, накрая го получава. Поздрави на твоя информатор - Дойче веле.

 93. 93 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  До коментар [#4] от "padrino":

  Според мен нищо не е сигурно...

  Известно е, че некои обичат да правят джендърски номера, затова не следва да се избързва.
  Една провокацийка тип "Дефендър" или нещо подобно и като започнат едни санкции.

  Иначе е неясно на какво основание САЩ трябва да имат претенции и да се навират във взаимоотношенията между други държави.

  Че свободен пазар НИКОГА не е имало е ясно, но в последно време на Пазаря му разказаха играта отвскякъде и един от основополагащите постулати на жълтопаветниците замина окончателно в небитието.

 94. 94 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Да добавим, че вчера от Държавния департамент на САЩ призоваха украинските власти да се въздържат от коментари на споразумението.
  Това вече е жестоко.
  Да отнемеш правото на някой да се оплаква и възнегодува.

 95. 95 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Не само ще има Северен поток 2:

  "МОСКВА, 22 июл — РИА Новости. Россия подала первую в своей истории межгосударственную жалобу в Европейский суд по правам человека (ЕСПЧ).
  В ней Москва обвиняет Киев в нарушении Конвенции Совета Европы о защите прав человека и основных свобод.

  Документ затрагивает события, последовавшие "за насильственной сменой власти на Украине в феврале 2014 года", говорится в сообщении Генпрокуратуры.
  Обращение призвано привлечь внимание Европейского суда и всего мирового сообщества к грубым и систематическим нарушениям украинской администрации.

  Россия обвиняет Украину в:
  —в гибели мирного населения, незаконном лишении свободы и жестоком обращении с людьми, в том числе на Майдане, в Одессе и Донбассе;
  —в гибели людей, причинении вреда здоровью и уничтожении имущества при обстрелах сопредельной российской территории;
  —в подавлении свободы слова и преследовании инакомыслящих, включая политиков и журналистов;
  —в дискриминации русскоговорящего населения и вытеснении русского языка;
  — в дискриминации российских компаний и предпринимателей;
  —в лишении жителей юго-востока Украины возможности участвовать в выборах;
  —в водной блокаде Крыма;
  —в нападениях на российские дипломатические, консульские и другие представительства;
  —в крушении MH17 вследствие того, что Украина не закрыла воздушное пространство над зоной боевых действий.

  Москва требует от Киева немедленно:
  —прекратить водную блокаду Крыма;
  —прекратить ограничение прав национальных и языковых меньшинств, в том числе на свободный доступ к общему и высшему образованию на родном языке;
  —отменить запрет на вещание русскоязычных каналов и ограничение доступа к интернет-платформам и печатным изданиям на русском языке."

 96. 96 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3422 Весело

  Хънтър в борда на "Газпром" веднага!
  —цитат от коментар 78 на Lemmy


  Много грубо би било!
  Все пак там седят хора от сорта на Шрьодер, бившата външна министерка на Австрия ...
  А 20% от дружеството са в ADR-акции. Американски депозитарни акции, на водещи американски банки ...

  Та Хънтър в тази компания - трудно. Все пак има субординация и чинопочитание.

  Но в Кремъл като нищо може да обазаведат една галерия с негови картини.

 97. 97 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  До коментар [#27] от "vassilun":

  “решението ядрените оръжия на украинска територия да бъдат предадени на Русия, Великобритания, Франция и Германия бяха ГАРАНТИ за териториалната цялост на Украйна! Русия също бе уж "гарант"!”

  По Будапещенският меморандум от 1994г. гаранти са САЩ, Великобритания и Руската федерация, които гарантират “политическата неутралност”, “икономическата независимост” и “териториалната цялост” на Украйна в случай на надение от ядрена страна. Сега, ако Украйна реши сама да вземе страна на определена ядрена страна, било това да е САЩ (НАТО) или Русия (евроазийския икономически съюз), то Великобритания нищо не може да гарантира.
  Отделно, съгласно Конституцията на Кримската република “частни”международни актове (договори, меморандуми между две-три страни), които не са ратифицирани от Кримския парламент, нямат правна стойност/обвързване за Крим. Кримската република дори не е член на ООН както е Словакия след разделянето на Чехословакия.
  Присъствието на чужди въоръжени сили, и то от ядрени страни, на територията на Украйна, на практика, обезсилва Будапещенския меморандум - териториалната цялост е увредена, в едно с политическата неутралност и икономическата независимост.

 98. 98 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2737 Весело

  До коментар [#21] от "Дария Колев":

  “ще си включват централи на газ, който в сравнение с въглищата е доста екологичен!”

  При горенето на газ, освен СО2, се отделят два пъти повече водни пари:
  СН4 + 2О2 = СО2 + 2Н2О
  А 90% от парниковия ефект се дължи на водните пари (250 пъти повече от СО2 в тропосферата и три пъти по-висока инфрачервена поглъщателна способност от СО2) и на водната повърхност (72% от повърхността на Земята и най-големия акумулатор на топлина чрез способността за фазови преходи лед-течност-пара).
  Сиреч, газът не е екологичен и носи не по-малко въглероден отпечатък в природата. Хубавото е, че зелените растения не правят разлика чий СО2 да фотосинтезират, било тоя от газа, от въглищата или от горските пожари.

 99. 100 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#92] от "venelingeologia":

  Забравяме обаче да извадим приходите, които така или иначе имахме без Турски поток и от които доброволно се отказахме..

  Sic transit gloria mundi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK