САЩ към инвеститорите: България е евтина, но рискова и корумпирана

САЩ към инвеститорите: България е евтина, но рискова и корумпирана

© Красимир ЮскеселиевБългария продължава да е привлекателна за инвеститори, търсещи ниски разходи, заплатите и корпоративния и подоходния данък са едни от най-ниските в ЕС, но производителността е най-ниската в ЕС и в средносрочен план едва ли ще се повиши, защото населението бързо намалява.


Чуждестранните инвеститори остават загрижени за върховенството на правото в страната. Освен повсеместната корупция те посочват и други проблеми пред инвестициите като трудното получаване на разрешителни, непредвидимост заради честите регулаторни и законови промени, спорадични опити да бъдат прекратени дългосрочни договори на правителството и неефективна правосъдна система.


Това се казва в годишния Доклад за инвестиционния климат за 2021 г., изработен от Бюрото по икономическите и бизнес въпроси към Държавния департамент на САЩ. Той е разпространен днес заедно с докладите за общо 170 икономики.
Целта на подобни документи е да ориентира американския бизнес за добрите и лошите страни на средата за бизнес в България, за новите подобрения и дългосрочните проблеми. Затова текстът е изпълнен с факти, споразумения за избягване на двойното данъчно облагане, митнически и инвестиционни облекчения, класации от авторитетни организации...


Но и с обяснения за това колко голяма е корупцията, как работят институциите и особено дали има съдебна защита на компаниите и парите, които чужденците влагат. Картината, обрисувана от тези обяснения, и този път е такава, че вероятно мнозина биха се замислили дали изобщо да се насочват към България.


Какво се казва за корупцията


"Корупцията по високите етажи и особено при обществените поръчки и използването на фондовете на ЕС продължава да предизвиква сериозна загриженост. Политическата воля и капацитетът за разследвания остават ограничени и България още не е осъдила окончателно високопоставен служител за корупция.


Прочути разследвания и обвинения често се възприемат като селективни или политически мотивирани и обикновено приключват с оправдателни решения след продължителни дела.


В годишния Индекс за 2020 г. на Transparency International за възприятие на корупцията България е на последно място в ЕС. Трафикът на хора, наркотици и контрабандата допринасят за корупцията."


Ето още откъси от новия американски доклад за инвестиционния климат:


"Като цяло регулаторната среда се характеризира със сложност, непрозрачност и произволно или слабо прилагане. Тези фактори създават стимули за корупция в публичния сектор. Правилата при обществените поръчки понякога са така подбрани, че да съответстват на точно определени местни бизнес интереси. Законът изисква регулаторната институция или депутат, внасящ проект на текст, включващ регулация, да извърши анализ на разходите и ползите от нея, но това изискване често се пренебрегва при разглеждането от парламента на проектозакони."


"Правосъдната система продължава да е сред институциите с най-ниско доверие - с масови твърдения за раздаване на постове на свои хора, корупция и вредно влияние от политици и бизнесмени. Въпреки някои последни подобрения най-натоварените съдилища в София продължават да са затиснати от планина от дела, страдат от ограничени ресурси и неефективни процедури, пречещи на бързото и честно към всички администриране на правораздаването. Съдебните дела често отнемат години заради неефективни процедури в Наказателно-процесуалния кодекс."


"Българското законодателство е като цяло приведено в съответствие с директивите на ЕС за предоставяне на адекватна защита на правата на собственост и договорите. На практика обаче инвеститори редовно се оплакват от регулаторни пречки, процесуални намеси в административни дела и непоследователност в съдебната практика. Като цяло държавното управление на инвестиционни спорове е бавно, междуведомствената координация е лоша и често се изисква намеса от най-високо политическо ниво."


"На практика Законът за защита на конкуренцията се прилага непостоянно и някои от решенията на Комисията за защита на конкуренцията са спорни и изглеждат взети под политически натиск."


В частта, обясняваща правилата за обявяване в несъстоятелност, се напомня: "Фалитът през 2014 г. на четвъртата по големина банка - Корпоративна търговска банка (КТБ), беше тест, показал сериозни недостатъци на процеса за възстановяване и съхраняване на банковите активи по време на процедура за фалит."


Защитата на патентни права и търговски марки е слаба и бавна, онлайн пиратството остава проблем, разследванията и правораздаванията рядко приключват с изправяне пред съда и осъждане.


Профсъюзни структури се срещат най-вече в получаващите големи субсидии сектори на жп транспорта и пощите, които са и сред най-големите държавни копании. "Държавният сектор доминира в здравеопазването, инфраструктурата и енертетиката, като някои от компаниите в него се ползват от годишни държавни субсидии за опертивни и капиталови разходи, независимо от това как работят в действителност."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK