САЩ към инвеститорите: България е евтина, но рискова и корумпирана

САЩ към инвеститорите: България е евтина, но рискова и корумпирана

© Красимир ЮскеселиевБългария продължава да е привлекателна за инвеститори, търсещи ниски разходи, заплатите и корпоративния и подоходния данък са едни от най-ниските в ЕС, но производителността е най-ниската в ЕС и в средносрочен план едва ли ще се повиши, защото населението бързо намалява.


Чуждестранните инвеститори остават загрижени за върховенството на правото в страната. Освен повсеместната корупция те посочват и други проблеми пред инвестициите като трудното получаване на разрешителни, непредвидимост заради честите регулаторни и законови промени, спорадични опити да бъдат прекратени дългосрочни договори на правителството и неефективна правосъдна система.


Това се казва в годишния Доклад за инвестиционния климат за 2021 г., изработен от Бюрото по икономическите и бизнес въпроси към Държавния департамент на САЩ. Той е разпространен днес заедно с докладите за общо 170 икономики.
Целта на подобни документи е да ориентира американския бизнес за добрите и лошите страни на средата за бизнес в България, за новите подобрения и дългосрочните проблеми. Затова текстът е изпълнен с факти, споразумения за избягване на двойното данъчно облагане, митнически и инвестиционни облекчения, класации от авторитетни организации...


Но и с обяснения за това колко голяма е корупцията, как работят институциите и особено дали има съдебна защита на компаниите и парите, които чужденците влагат. Картината, обрисувана от тези обяснения, и този път е такава, че вероятно мнозина биха се замислили дали изобщо да се насочват към България.


Какво се казва за корупцията


"Корупцията по високите етажи и особено при обществените поръчки и използването на фондовете на ЕС продължава да предизвиква сериозна загриженост. Политическата воля и капацитетът за разследвания остават ограничени и България още не е осъдила окончателно високопоставен служител за корупция.


Прочути разследвания и обвинения често се възприемат като селективни или политически мотивирани и обикновено приключват с оправдателни решения след продължителни дела.


В годишния Индекс за 2020 г. на Transparency International за възприятие на корупцията България е на последно място в ЕС. Трафикът на хора, наркотици и контрабандата допринасят за корупцията."


Ето още откъси от новия американски доклад за инвестиционния климат:


"Като цяло регулаторната среда се характеризира със сложност, непрозрачност и произволно или слабо прилагане. Тези фактори създават стимули за корупция в публичния сектор. Правилата при обществените поръчки понякога са така подбрани, че да съответстват на точно определени местни бизнес интереси. Законът изисква регулаторната институция или депутат, внасящ проект на текст, включващ регулация, да извърши анализ на разходите и ползите от нея, но това изискване често се пренебрегва при разглеждането от парламента на проектозакони."


"Правосъдната система продължава да е сред институциите с най-ниско доверие - с масови твърдения за раздаване на постове на свои хора, корупция и вредно влияние от политици и бизнесмени. Въпреки някои последни подобрения най-натоварените съдилища в София продължават да са затиснати от планина от дела, страдат от ограничени ресурси и неефективни процедури, пречещи на бързото и честно към всички администриране на правораздаването. Съдебните дела често отнемат години заради неефективни процедури в Наказателно-процесуалния кодекс."


"Българското законодателство е като цяло приведено в съответствие с директивите на ЕС за предоставяне на адекватна защита на правата на собственост и договорите. На практика обаче инвеститори редовно се оплакват от регулаторни пречки, процесуални намеси в административни дела и непоследователност в съдебната практика. Като цяло държавното управление на инвестиционни спорове е бавно, междуведомствената координация е лоша и често се изисква намеса от най-високо политическо ниво."


"На практика Законът за защита на конкуренцията се прилага непостоянно и някои от решенията на Комисията за защита на конкуренцията са спорни и изглеждат взети под политически натиск."


В частта, обясняваща правилата за обявяване в несъстоятелност, се напомня: "Фалитът през 2014 г. на четвъртата по големина банка - Корпоративна търговска банка (КТБ), беше тест, показал сериозни недостатъци на процеса за възстановяване и съхраняване на банковите активи по време на процедура за фалит."


Защитата на патентни права и търговски марки е слаба и бавна, онлайн пиратството остава проблем, разследванията и правораздаванията рядко приключват с изправяне пред съда и осъждане.


Профсъюзни структури се срещат най-вече в получаващите големи субсидии сектори на жп транспорта и пощите, които са и сред най-големите държавни копании. "Държавният сектор доминира в здравеопазването, инфраструктурата и енертетиката, като някои от компаниите в него се ползват от годишни държавни субсидии за опертивни и капиталови разходи, независимо от това как работят в действителност."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (201)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  България е привлекателна за инвеститори, но никой не идва... Брей тези инвеститори... В Румъния е пълно със заводи, а в България е пълно с нищо...

  ДБ=БКП
 2. 2 Профил на adj391075334
  adj391075334
  Рейтинг: 1631 Неутрално
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 789 Неутрално

  На мен ми е интересно как Икономическа полиция разследва почти всеки трансфер на фирма със задължения от 10, 20 хил. към цигани и с прокуратурата вменява вина по чл.19 от ДОПК - неограничена отговорност на управителя. Това се случва, дори и задълженията да не са били налични при прехвърлянето, а да са били открити при последваща ревизия. А новото правителство сложи за шеф на НАП собственик на фирма, откраднала милиони, докато той е бил управител. И не си признава гафа!

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Хиляди са американските инвеститори, дошли тук и избягали яко дим още щом са им намекнали кой трябва да е проектантът на фабриката, за да не чакат дълго за ОВОС, кой да я строи, за да излезе по-бързо разрешението, коя фирма да я охранява и кои да са им доставчиците и кого да назначат в директорския борд с 40 бона заплата, за да разчитат на административно спокойствие. На други директо е било намекнато, че не са желани, защото ще разсърдят местния феодал, за когото работи половината градче на 700 лева , а той се отблагодарява затова, че кметът държи конкуренцията за работна ръка надалеч, като му осигурява корпоративен вот.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 6. 6 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 925 Весело

  Това е частно мнение на авторите на доклада, не е официална позиция на американското правителство!

 7. 7 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#1] от "anonimnii":

  Да благодарим на Баце и ГЕРБ! Аве!

  Sic transit gloria mundi
 8. 8 Профил на adj391075334
  adj391075334
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Това е частно мнение на авторите на доклада, не е официална позиция на американското правителство!
  —цитат от коментар 6 на razor


  ++++++

 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  До коментар [#3] от "kesh":

  Е как така в Румъния, Полша, Чехия и всички бивши комунистически държави капитализмът направи така, че да дръпнат напред, а само в държавата в която реално промени нямаше (БГ) постоянно се копае дъното? САЩ ли са виновни?

  ДБ=БКП
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  САЩ към инвеститорите: България е евтина.....евтина, ама ви купуваме скъпите тенекии..... и скъпият газ......

 12. 12 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Е как така в Румъния, Полша, Чехия и всички бивши комунистически държави капитализмът направи така, че да дръпнат напред, а само в държавата в която реално промени нямаше (БГ) постоянно се копае дъното? САЩ ли са виновни?
  —цитат от коментар 9 на anonimnii


  Започни от това, че в Румъния разстреляха Чаушеску, и не по- малко назидателно- и съпругата му.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 13. 13 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Ха,ха......топлата вода .....в малката русия е така ....корупция до дупка и дрогаре на отговорни длъжности.......

 14. 14 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  САЩ към инвеститорите: България е евтина.....евтина, ама ви купуваме скъпите тенекии..... и скъпият газ......
  —цитат от коментар 11 на MPetr


  Евтините руски се давят в морето........

 15. 15 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Държавният департамент донамагнитва инвестиционната среда.

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4113 Весело

  "...спорадични опити да бъдат прекратени дългосрочни договори на правителството".

  Това е заради американските "Марици". Много злопаметни тия...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 17. 17 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  Ааа, моля, моля. Имаме и сериозни бизнесмени иноватори като братя Бобокови. Хора от сой с вуйчо секретар на БКП. Свързвате се с тях и немате грижи. Е питайте лобиста им от САЩ колко са готини.

 18. 18 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1715 Гневно

  До коментар [#3] от "kesh":Е как така в Румъния, Полша, Чехия и всички бивши комунистически държави капитализмът направи така, че да дръпнат напред, а само в държавата в която реално промени нямаше (БГ) постоянно се копае дъното? САЩ ли са виновни?
  —цитат от коментар 9 на anonimnii


  .......ами ,че КОЙ .......ДРУГ..........!!!!!........аман от....."""""ГОЛЕМИ БРАТЧЕТА......"""".........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Хиляди са американските инвеститори, дошли тук ...
  —цитат от коментар 5 на cinik


  Сещам се за една американска инвестиция в енергетиката ..

  Архивите са живи:
  ------------------
  "Още когато стана вицепремиер в началото на 2000 г., позицията на Жотев по проектите за "Марица-изток" 1 и 3 бе неизменна - той искаше двете US компании да понижат цените на тока и в договорите да отпадне ангажиментът на НЕК да изкупува през следващите 15 г. цялото произведено от тях количество.
  Ако американците не се съгласят на отстъпки, по-добре да няма сделки, бе позицията на Жотев.
  Подобна бе и тезата на Световната банка. В серия от писма и анализи тя предупреди кабинета "Костов", че подобни договори могат да направят цената на тока за населението "непоносима".
  В началото на април в София пристигна зам. търговският министър на САЩ Чарлз Лудолф. Той се среща с тогавашния шеф на Агенцията по енергетика Иван Шиляшки. След срещата Лудолф заяви пред журналисти: "Приоритет №1 за САЩ в България е енергийният сектор". US компаниите, казва още той, се нуждаят от политически сигнал, че България е готова за нови инвестиции и ще гарантира вложенията им."
  -------------------

  И се сещам за един американски посланник и как бранеше американските инвестиции:


  ----------
  Уорлик в "Лукойл”: Или защо на вълка му е дебел вратът
  Огнян Минчев | 09:30 | 27 август 2011

  Ако сме изненадани от фанфарното посещение на посланик Уорлик в рафинерията "Лукойл” в петък и ласкавите оценки на посланика за дейността на тази корпорация, можем да направим две неща. Първо - да се опитаме да намерим достоверна информация за причините, довели до тези неочаквани хвалебствия. Е, няма да я намерим, поне не скоро. Второ, можем да се опитаме да мислим логично за тези причини и мотивите на посланическите хвалебствия към "Лукойл”.
  И все пак, защо Уорлик? Мисля, че схемата е простичка. Когато на Златев му запари под четирибуквието през последните седмици и месеци, започна сериозно да се обсъжда възможността ръководството на международната компания "Лукойл” да снеме доверието си от него. Защитата на руските му приятели едва ли щеше да се окаже достатъчна, за да отстрани тази заплаха. Разтичал се е тревожният Златев и си е осигурил подкрепа от ... американски акционери. А те са пуснали лобистки контакти в Държавния департамент за спасяването на "нашето момче” в София. Най-високопоставеният представител на правителството на САЩ в България по всяка вероятност е получил задача да защити правата на американските акционери в "Лукойл”.

  Тази история с простичка логика ни носи важни поуки. Когато посланикът на САЩ говори, той защитава интересите на своята страна – подобно на всеки друг акредитиран дипломат. Много е добре, когато позициите на американската страна съвпадат с българския национален интерес, но това не е задължително да се случва винаги или дори често. На вълкът му е дебел вратът защото си върши работата сам. ..
  Моето уважение към Уорлик – да си гледа работата и да защитава американските акционери в "Лукойл”. Аз ще си гледам моята работа – като български гражданин ще изисквам и ще подкрепям усилията на българските институции и на българското обществено мнение да се сложи необходимия намордник на арогантния "Лукойл – България”. Уредите трябва да се монтират сега, а не след три години. Авантата и кражбите трябва да спрат сега, веднага – независимо какво мисли Уорлик по въпроса. България трябва да бъде държава, а не бантустан...

  Следващият път, когато посланик Уорлик загрижено заговори за енергийния монопол и диверсификацията на българската енергетика, ще му помахам закачливо от задните редове: "Ами "Лукойл”, г-н посланик?” Но той е дипломат и не е задължен да ми обръща внимание.."
  -------------

  Та ето го "следващият път" , за който говори и Огнян Минчев ..

  А тези американски инвестиции, господа?

  "Марица Изток" и "Лукойл" не ощетяват ли българите и не облагодетелстват ли и американски инвеститори?
  И са сключени и продължават, баш заради корупцията и безхаберието в държавата ни ..

 21. 21 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  Пълни глупости....... Аре добре, в новия американски доклад за инвестиционния климат така е написано, ама айде вижте старите преди 3-4-5-6-7 години тогава беше 6........и си счупиха краката на подскоци да идват да инвестират....... Уйдорми.......бля-бля.....

 22. 23 Профил на further
  further
  Рейтинг: 634 Неутрално

  САЩ не е евтина, а също така е рискова и корумпирана. В най-буквалния смисъл!

 23. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 26 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 925 Весело

  Кой подведе Държавния департамент? Те от форума на "Дневник" ли се информират за инвестиционния климат??? Че тук е пълно със затоплисти!

 26. 27 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  корумпирана?

  Радев?

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 27. 28 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hristov":Преди Мутрата защото в България беше пълно с инвеститори?
  —цитат от коментар 10 на anonimnii


  Щото Костов разпродаваше на всякакви инвеститори, всичко яко!

 28. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 31 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#17] от "blondofil":

  Само че в сравнение с масовия български бизнес Бобокови са наистина новатори. Защото са от малкото създали наистина международна компания с пазари и експанзия навън. Предлагат продукт със средна добавена стойност и о, чудо дори имат развойна дейност.
  То затова и тия, за които бизнес е само крадене от обществени поръчки и евро фондове си харесаха бизнеса им

 31. 32 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  [quote#12:"venci4"][/quote]


  Към разстрела на Никулае и Елена Чаушеску, добави и мандатите на Моника Маковей и Лаура Кьовеши и си точно в десетката .
  Там тези две дами стъпиха на шията на « бизнесмени « и политици, а у нас си имаме Каскет и ВСС които взаимно се поддържат и допълват, поощрявани много щедро от задкулисието, на което слугуват в унисон с онзи от Банкя .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 32. 33 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#28] от "sim4o":
  [quote#28:"sim4o"][/quote]

  И на кандидат олигарси. Негови.
  След което се пенсионира

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 33. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 35 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#9] от "anonimnii":

  Комунистическото мислене и манталитет на болшинството българи е основната причина.

 35. 36 Профил на bosko
  bosko
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Ми ше купувате. Навсякъде има крадлива сган, а „краставите магарета през девет баира се подушват“ - и през един океан. Нали скоро двама техни сенатори направиха реално платена защита на тукашни мафиози - КОЯ ЕФИРНА МЕДИЯ ГО ОТРАЗИ? НИКОЯ.

 36. 37 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  България е привлекателна за инвеститори, но никой не идва... Брей тези инвеститори... В Румъния е пълно със заводи, а в България е пълно с нищо...
  —цитат от коментар 1 на anonimnii


  Да благодарим на ГЕРБ за което. За 12 години това е резултатът.

 37. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 39 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#10] от "anonimnii":

  Спокойно можеш да съпоставиш.Ако можеш, де..

  Sic transit gloria mundi
 39. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 41 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  Напразно даде Баце пари на каубойте за тенекиите, а те го клепат мазно. Но от глупав човек, какво да очакваш. Истината е, че нямаме инвеститори, защото сме малка държава, с малък пазар и с малоумни политици. Футболистът на републиката ако беше взел грипен щеше да има офсет тук, а ако имаше топки щеше да каже на Херото - купувам 8 самолета срещу два завода. Ама где такива тънки мисли в пожарникарската главица. Не че и Христо щеше да го направи. Ех ако защитавахме НАЦИОНАЛНИТЕ интереси пред чуждите със същия плам, с който днес се плюехме в Парламента...
  —цитат от коментар 24 на Georgi


  ----------------

  Един Орбан ни трябва...

  Любовта ще спаси света!!!
 41. 42 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Тая назидателна констатация, идваща от държава, в която корупцията официално е облечена в закони за лобизъм, ми напомня за поговорката "Най-обичам въшлив да ме пощи".

 42. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 44 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Щом никой не им въведе реципрочни визи, няма и БГ държава.

 44. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  Описанието отговаря на държава от Субсахарска Африка.

  Благодарим ти, Методиев!

  Никога повиче власт няма да видиш!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 46. 47 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Корупцията в България не е измислена от Герб. Не знам как така пък може толкова да се лъже. И преди Герб никой не идваше в България.

  ДБ=БКП
 47. 48 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#34] от "further":

  До сега не бях виждал българин да чете и вярва на извратените новини на Breitbart, но явно имало и такива.

  Всеки влак си има пътници!

 48. 49 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#5] от "cinik":

  СЪщото и в Дубай ,за да имаш фирма там ,половината трябва да е собственост на дубаец , да му даваш всеки месец тлъста заплата и дивидент ,той да определя всичко ,а накрая като го попитат какво работи дубаеца ,той често отговаря имам 3-4 фирми .

 49. 50 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1810 Неутрално  Слагате минуси за Огнян Минчев, а комунета???

  А в какво не е прав??

 50. 51 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  [quote#12:"venci4"]
  —цитат от коментар 32 на niksan1
  Към разстрела на Никулае и Елена Чаушеску, добави и мандатите на Моника Маковей и Лаура Кьовеши и си точно в десетката .Там тези две дами стъпиха на шията на « бизнесмени « и политици, а у нас си имаме Каскет .... [/quote]

  Гешев понеже гони олигарските Бобокови, Арабаджиеви и Божков сега му искат смяната.

  Т.е. в България не искаме да има Маковей и Кьовеши!

 51. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 53 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 707 Неутрално


  Чета няколко мнения , че и преди ГЕРБ имало корупция разбираш ли ти.

  ДА, имаше , ама щавеха бизнеса с 10-тина процента, докато при третото правителсвто на Борисов, Пеевски и Доган вече вземаха от 40 до 60% за чекмеджетата, а в някои случаи просто пращаха бухалките на Гешев да заграби всичко......

 53. 54 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  Единствената причина за инвестиция е възвръщаемостта на тази инвестиция. Следователно има два вида инвестиции - има рискова инвестиция, която дава висока възвръщаемост, но може да доведе до загуби, и има безопасна инвестиция, която само носи ниска печалба, но носи много малък риск.
  България предлага среда, която дава ниски печалби с високи рискове. Точно това доведе до драстичен спад на преките чуждестранни инвестиции през последните години ако въобще ги е имало реално, като изключим бетонната икономика и строителството .......... а тези които се появяват са спекулативни с цел точене на евро субсидии..... Значителни български средства се инвестират в САЩ, заради по добрата доходност и е смешно да се мисли че някой нормален американски бизнес ще дойде в България скоро.......

 54. 55 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Гешев понеже гони олигарските ..
  —цитат от коментар 51 на Дария Колев


  Гешев гепна руските шпионски мрежи..

  Хвана Баневи по бели гащи, разкри ролята на умнокрасивистите и на пияната атанасатанасовщина при руската хакерска атака на НАП , свърза любимият на жълтопаветниците Гебрев - с Николай Малинов, Решетников и Малофеев ..

  За това и ГРУ издаде заповед на ДеБъ и радановците - да свалят Гешев ..

  Заради разбитите руски агентури ..

 55. 56 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 634 Неутрално
 56. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 58 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  “ производителността е най-ниската в ЕС и в средносрочен план едва ли ще се повиши, защото населението бързо намалява.”
  ——
  “Защото”? Пешу ного я чактисва куномиката, само дето производителността, която му е гъвътъ явно не е оная същата оная производителност (aggregate labour productivity), дет са смята кът БВП на калпак.

  Ку си имаше нахабер кви ги тракаш по клавиатурата щеше да умреш от срам, ама на —някои са пръкват щастливци. Пиши, Пешо, пиши! … за наша целокупна (aggregate) забава

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 58. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 60 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Чета няколко мнения , че и преди ГЕРБ имало корупция разбираш ли ти.ДА, имаше , ама щавеха бизнеса с 10-тина процента, докато при третото правителсвто на Борисов, Пеевски и Доган вече вземаха от 40 до 60% за чекмеджетата, а в някои случаи просто пращаха бухалките на Гешев да заграби всичко......
  —цитат от коментар 53 на praseta_mezeta

  Факти, дай факти, на приказките ала Рашков кълват само споменатите от проф. Иво Хро.истов.

 60. 61 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  До коментар [#48] от "Делян Ковачев":

  Щом някой може да вярва на СНН, защо друг да не вярва на Брайтбарт?!? :-)

 61. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 64 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  Брей, а филантропът продължава да инвестира в България! Той не четрнли доклади, колко рискова му е инвестицията?!? хахах

 64. 65 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4122 Неутрално

  Поредният убийствено точен доклад за ситуацията у нас!Няма как България да тръгне нагоре, ако корупцията не падне до едни приемливи нива

 65. 66 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4122 Неутрално

  До коментар [#1] от "anonimnii":


  До коментар [#2] от "cbq281066707":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  "Гарантирано от ГЕРБ"!

 66. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 68 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4122 Неутрално

  До коментар [#5] от "cinik":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Тъжно, но факт!

 68. 69 Профил на further
  further
  Рейтинг: 634 Неутрално

  48, интересна трансдукция: "извратени новини". Новините или са верни/фактологични, или са неверни/лъжа. Въведената от Вас категория е квази такава и, съответно, невалидна. Успех! Поздравете си работодателя от мен.

 69. 70 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4122 Неутрално

  До коментар [#9] от "anonimnii":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Тъжното е , че ние се движим в посока обратна на другите държави от ЦИЕ!

 70. 72 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Американците нищо не са видели. Нека някоя голяма американска компания да се опита да влезе в енергийния бизнес у нас. Или в петролния. Инвеститорите в чудо ще се видят още от началото. Първо сблъсък с Доган. После с Ковачки. Накрая сблъсък с местния господар Лукоил. Ако по някое чудо успеят да преодолеят тези пречки, идва местният феодал и той си иска своето, щото държи местния кмет и общинския съвет. Ако и това се преодолее, отново проблем - няма достатъчно опитни и обучени кадри. Накрая американецът ще се предаде, ще си събере куфарите и ще отиде в Сърбия, Румъния, Унгария, Полша или някоя друга държава от региона.

  Всичко, написано в доклада, е самата истина. Грозната действителност у нас. А после стоим и се чудим защо, аджеба, имаме най-ниските данъци в ЕС, пък нито една голяма компания не идва у нас да инвестира? Защо дори съседна Румъния произвежда коли, бяла и черна техника, а ние нямаме дори завод за чушкопеци...

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 71. 73 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  В Икомоническата зона край Божурище само през последните две години бяха построени пет нови завода.
  Там успешно фунционира и се разширява най-големият в Европа завод за сглобяване на климатроници за луксозните модели на Ауди, на Порше и Мерцедес.
  Около Аерогарата никнат нови и нови представителства на европейски и световни марки от различни браншове, за Пловдив няма нужда дори да се споменава, там инвеститорите са стотици.
  Седнали разни тук да лъжат и мажат...

 72. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 75 Профил на further
  further
  Рейтинг: 634 Неутрално

  72, "американецът" трябва да знае, че има лимит в краденето от чужди държави.

 74. 76 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Напразно даде Баце пари на каубойте за тенекиите, а те го клепат мазно. Но от глупав човек, какво да очакваш. Истината е, че нямаме инвеститори, защото сме малка държава, с малък пазар и с малоумни политици. Футболистът на републиката ако беше взел грипен щеше да има офсет тук, а ако имаше топки щеше да каже на Херото - купувам 8 самолета срещу два завода. Ама где такива тънки мисли в пожарникарската главица. Не че и Христо щеше да го направи. Ех ако защитавахме НАЦИОНАЛНИТЕ интереси пред чуждите със същия плам, с който днес се плюехме в Парламента...
  —цитат от коментар 24 на Georgi


  От достатъчно достоверни източници знам, че с грипените са планирани два завода като "офсет" в България. Общо инвестици за около 200М евро. Единият е многократно отлаган проект /не знам по какви причини/; другият, също на известна компания, е за ново производство. За първия завод е започнато проучване сред всички българи, работещи за тази компания където и да е по света, на каквато и да е позиция, за готовността им да се върнат в България и при какви условия. Доста време след това двама от анкетираните включваха пространни псувни по адрес на сикажията и върлия републиканец /по онова време верен паж на сикажията/ в частните си мейли до мен.

 75. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 79 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1884 Любопитно

  До коментар [#72] от "Lou":
  Да не искаш да кажеш, че лилипутите Ромпетрол, Шел, Еко Петролиъм и ОМВ са успели там, където могъщата Тексако и Шеврон са ударили греда?
  Ти да видиш!
  Би ли споделил къде в добрата стара Европа са пробили?

 78. 80 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  "САЩ към инвеститорите"....... Абе нека да имахме читави политици, а не американски подлоги долни па щяхме да видим дали не може поне 70% от платените за тенекии пари да се инвестират обратно в България, както е по света...... дори едната Гърция е на 75% ....обратно инвестиране.....само ние сме говеда и румънците ....

 79. 81 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  До коментар [#78] от "Всички пикаджийски тролове на амбразурата за ГешеФ":
  Бла-бла-бла...

 80. 82 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  До коментар [#1] от "anonimnii":скивай ква красатаhttps://imgur.com/H9z80QB.png ма не, ГЕРБ и ДПС не фалшифицирали избори
  —цитат от коментар 29 на isl111067131


  И единствените със завишаване на преференциите е ИМВ, но техен беше и заловения купувач на гласове.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 81. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 85 Профил на ddd
  ddd
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Евтина и рискова и продажна. Като проститутка демек. Две капки вода с байтошовата България. И не е само Америка, която ни възприема по този начин. Браво на нас значи, евалла:(

 84. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 88 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Американците нищо не са видели. Нека някоя голяма американска компания да се опита да влезе в енергийния бизнес у нас.
  Или в петролния. Инвеститорите в чудо ще се видят още от началото.
  Първо сблъсък с Доган. После с Ковачки. Накрая сблъсък с местния господар Лукоил. ...
  —цитат от коментар 72 на Lou


  Баш в тези области, влязоха и се чувстват чудесно !

  Ето от Огнян Минчев:
  ----------------
  .." Тази история с простичка логика ни носи важни поуки. Когато посланикът на САЩ говори, той защитава интересите на своята страна – подобно на всеки друг акредитиран дипломат. Много е добре, когато позициите на американската страна съвпадат с българския национален интерес, но това не е задължително да се случва винаги или дори често. На вълкът му е дебел вратът защото си върши работата сам. .. Моето уважение към Уорлик – да си гледа работата и да защитава американските акционери в "Лукойл”.
  ------------------
  https://www.mediapool.bg/uorlik-v-lukoil-ili-zashto-na-valka-mu-e-debel-vratat-news183452.html

  Ето ги и в енергийната сфера:

  ----------------

  "Въпреки че са на една ръка разстояние от така одумвания държавен мастодонт, за двете американски въглищни централи се говори все по-малко и все по-тихо. А заради евроизискванията през 2030 г. те също трябва да бъдат затворени завинаги.
  В техните договори има и още една интересна клауза, на която обаче се обръща малко внимание. Разходите за вредните емисии на двата ТЕЦ-а се покриват изцяло от НЕК.
  Клаузата действително изглежда стряскащо, но пък и никой не говори за нейното предоговаряне. От отчета на НЕК за деветмесечието на 2019 г. ясно се вижда, че Общественият доставчик е закупил над 2,2 млн. мвтч. електроенергия от ТЕЦ „AES Гълъбово“. За това количество са избълвани около 2,5 млн. тона въглероден диоксид. Простата сметка показва, че за деветте месеца на миналата година НЕК е платил на предприятието близо 62,5 млн. евро или над 122 млн. лева. за емисиите..."
  ----------------

  Какво им е на американските инвеститори ???

  Според мене са си съвсем добре !

 87. 89 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3948 Неутрално

  До коментар [#84] от "Ейнджъла Груева":

  Крадяха. Вярно е. И при Костов крадяха, и при дедо Симо мадридски. Ама такова крадене, като при ГЕРБ не е имало.

 88. 90 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7708 Неутрално

  Боко, освен че ни окраде, разби държавата и нейните институции , ни остави и много лошо име пред света.

 89. 91 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4122 Любопитно

  До коментар [#73] от "Toshko Afrikanski":

  И к'во от това.............?!Какви заплати се дават.......и какви социални придобивки има.......?!Къде са големите реални инвеститори от тип на "Рено" или "Континентал" / румънците имат такива , а ние НЕ/?!И защо България продължава да се обезлюдява и хората да емигрират?!Защото заплатите са безсрамно ниски у нас и само тези които са корумпирани / или около такива/ могат да живеят добре!С честен труд у нас няма как да се живее прилично/ освен ако не си ИТ специалист или лекар/!

 90. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 93 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4122 Разстроено

  До коментар [#86] от "Всички пикаджийски тролове на амбразурата за ГешеФ":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Само един факт за подкрепа на вашата теза/ на 100% съм съгласен с нея/!Аз съм от почти седем години във Великобритания и с интерес следя новините около Брекзит и статута за уседналост!Оказа се , че почти 300 хиляди нашенци са кандидатствали за статут на уседналост!Пак повтарям 300 хиляди!Никоя държавна агенция у нас не спомена това ,а английското правителство!Общото между нас е , че всичките тези 300 хиляди души сме емигрирали през последните години - т.е. по време на "статуквото" у нас!Когато фактите говорят и Боговете мълчат!

 92. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 95 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1884 Весело

  До коментар [#91] от "bat_plamen":
  Да, румънците имат Рено!
  Туше!

 94. 96 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Ако България беше толкова корумпирана, това щеше да бъде подкрепено с доказателства. Преки и косвени, тъкмо от потърпевши чуждестранни инвеститори. Такива свидетелства обаче няма. Управляващите, които и да са те, не могат да спрат корупция, когато населението е склонно да корумпира. След комунистическата диктатура по времето на която почти всичко ставаше с връзки, тази 'кутура' естествено не може да се премахне тъй бързо и лесно. Настоящото саморекламиране като страна с високи нива на корупция, естествено кара останалия свят да ни приема като такава. Нещо, което просто не отговаря на действителността. Най-силното доказателство за това е високия стандарт на живот, нещо което също се изопачава. Но магазините са пълни, колоните автомобили към туристически обекти у нас и в чужбина - дълги. Това няма как да е резултат от корупция.

 95. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 98 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1884 Весело

  И да ми давате баш Румъния като пример за страна, свободна от корупция, не ви ли е поне малко неудобно, м?
  След целата сага с Моника Маковей, чиито нозе сте готови да целувате, само и само да спомене, че Баце крадне?

 97. 99 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1884 Весело

  До коментар [#93] от "bat_plamen":Над 500 000 българи в трудоспобна възраст са емигрирали от "Стабилноста" на гербиджа за последните 11-12 години. Дори и една част да са се върнали това е брутална статистика!И това е без пенсионерите!
  —цитат от коментар 97 на Всички пикаджийски тролове на амбразурата за ГешеФ

  Тва според НСИ ли е пак?

 98. 100 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1884 Весело

  До коментар [#96] от "Roumen Stoilov":

  +++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK