26 милиарда долара – цената на аферата с опиоидите в САЩ

Зависим от опиоиди получава медикамента Naloxon срещу предозиране

Зависим от опиоиди получава медикамента Naloxon срещу предозиранеВ рамките на кризата с опиоидите в САЩ вече са починали половин милион души - основно по вина на четири концерна. Сега те са готови да платят 26 милиарда долара обезщетения, разказва "Дойче веле".


Става дума за обезболяващи, водещи до зависимост, за прикриване на тази опасност и за безскрупулен и агресивен маркетинг, довел до масово предписване на опасните медикаменти. Фармацевтичният концерн Johnson&Johnson и три големи фирми за търговия с медикаменти са готови да платят 26 милиарда долара, за да уредят продължаващите с години правни спорове. Обвиненията към четирите концерна са, че тяхната алчност за печалба е допринесла за масово разпространилата се зависимост от медикаментите и за наркоепидемията в САЩ.
В рамките на кризата с опиоидите в САЩ между 1999-а и 2019-а година са починали приблизително 500 хиляди души - от свръхдози на отпусканите с рецепта обезболяващи и от незаконни наркотици. Поради това са подадени над 3300 жалби.


Вносителите им обвиняват Johnson&Johnson, че е надценил предимствата на опиоидите и е омаловажил рисковете. Упреците към трите фирми за търговия с медикаменти McKesson, Cardinal Health и AmerisourceBergen са за занижен контрол, довел до масово разпространение на обезболяващите чрез нелегални канали. Четирите концерна отричат свои пропуски.
"Множеството фирми, произвеждали опиоиди, разпространявани из цялата страна, са направили това без да се замислят за живота на хората или дори за националната криза, за която са допринесли", каза Летиша Джеймс, главен прокурор на щата Ню Йорк, представяйки постигнатото споразумение за обезщетения в размер на милиарди. Тя го определи като "историческо".


Решението не е окончателно


Засега обаче става дума само за проект, който трябва тепърва да бъде одобрен окончателно от много американски щати, градове и райони. Освен това парите, с които се предвижда да се финансират и помощни програми, ще бъдат отпуснати в рамките на продължителен период от време - 18 години.


На базата на голямото обезщетение, за което се преговаря от над две години насам, би трябвало с един удар да се прекратят всички съдебни дела. Компромисът ще позволи на McKesson, Cardinal Health, AmerisourceBergen и Johnson&Johnson да избегнат по-нататъшно наказателно преследване.

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Едно болно общество е обречено без своите обезболяващи...

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 3. 3 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Либералната демокрация стигна до точка в която трябва сериозно да започнем да мислим за нелиберална демокрация.

 4. 4 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3957 Неутрално

  Всеки сам си носи кръста - има такива, които наричаме теблетомани - вкарват всякаква химия в себе си, без да се замислят. Има и от другите - които избягват каквито и да било таблетки.
  Тааа.. кръстът е личен, сам си го сковаваш, сам си го носиш...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 5. 5 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Много хора сериозно си мислят че е добре в училище да се учи химия, но не е добре в организма да се вкарва химия - през въздуха, водата, храната, напитките и лекарствата. И не се сещат че нещата са свързани - второто няма как да се случи без първото. Както би казал Маслоу, за човека с учебник по химия в ръка всеки проблем (дори този с болката) има химическо решение.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  Ако имаха Декларация за информирано съгласие нямаше никой да може да ги осъди дори за долар.
  Та те така!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  Хората масово така си решават всички проблеми , демокрация .

 8. 8 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Тая Летиша иска да докара комунизъм в щатите. Тя не е ли чувала, че Америка е свободна капиталистическа страна, в която корпорациите могат да убият колкото си искат хора в името на благото на инвеститорите.

 9. 9 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Американците са станали много вещи в оценяването на човешкия живот, примерно в случая обезщетенията са по 52 000 на мъртвец. Ако се сметнат загиналите в Афганистан, Ирак и Сирия цената на американците е по-голяма, за разлика от потърпевшите нации, които пият по една студена вода за убитите си след американска намеса.

  Това е капитализма, печалбата е най-важна. В дистопията на Азимов "Стоманените пещери", в бъдеще няма да има пари, всеки ще получава дажба според рейтинга си. Фискализма след 100-200г ще изчезне, отначало ще го заместят с базов доход, за да има как да живеят хората, на които роботиката е отнела работните места. После ще се окаже, че базовия доход е крие опасности, защото все повече от хората ще изхарчват всичко за алкохол или наркотици, след това ще дойде базовата хранителна дажба.

 10. 10 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 2107 Разстроено

  Johnson&Johnson и три големи фирми за търговия с медикаменти са готови да платят 26 милиарда долара,
  ---
  Сигурно са изкарали 27... 💡 💭 👀

 11. 11 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  Фармацевтичните компании са несъмнено отговорни.
  Милиардите може и да помогнат за спасяване на някой и друг живот, за избягване на подобни трагедии в бъдеще.
  Но липсва личната отговорност!
  Което ще доведе до подобно безотговорно поведение, алчност и убийства и в бъдеще.
  Би трябвало висши позиции в тези фармацевтични компании да бъда съдени, лекари предписвали опиоди да носят отговорност, търговци агресивно рекламиращи опиоди да бъдат отговорни.

 12. 12 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Най-неприятното на капитализма е друго, обикновените хора нямат никакъв достъп до справедливост, защото големите адвокатски компании печелят 99% от делата. Който има повече пари получава повече справедливост, което е много различно от демокрацията. Самата статия го доказва, само ако има хиляди засегнати, които да заведат колективен иск и могат да си позволят скъпа кантора, тогава получават някакво подобие на справедливост.

 13. 13 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  Американците са станали много вещи в оценяването на човешкия живот, примерно в случая обезщетенията са по 52 000 на мъртвец. Ако се сметнат загиналите в Афганистан, Ирак и Сирия цената на американците е по-голяма, за разлика от потърпевшите нации, които пият по една студена вода за убитите си след американска намеса.Това е капитализма, печалбата е най-важна. В дистопията на Азимов "Стоманените пещери", в бъдеще няма да има пари, всеки ще получава дажба според рейтинга си. Фискализма след 100-200г ще изчезне, отначало ще го заместят с базов доход, за да има как да живеят хората, на които роботиката е отнела работните места. После ще се окаже, че базовия доход е крие опасности, защото все повече от хората ще изхарчват всичко за алкохол или наркотици, след това ще дойде базовата хранителна дажба.
  —цитат от коментар 9 на otrqdnik


  Това в САЩ няма нищо общо с капитализма.

 14. 14 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  Най-неприятното на капитализма е друго, обикновените хора нямат никакъв достъп до справедливост, защото големите адвокатски компании печелят 99% от делата. Който има повече пари получава повече справедливост, което е много различно от демокрацията. Самата статия го доказва, само ако има хиляди засегнати, които да заведат колективен иск и могат да си позволят скъпа кантора, тогава получават някакво подобие на справедливост.
  —цитат от коментар 12 на otrqdnik


  Човече, капитализъм няма в Щатите от повече от век. Не пишете глупости, САЩ по-скоро отиват към комунизъм с нещата, които стават там в последните 20 години.

 15. 15 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4616 Неутрално

  Johnson&Johnson, тези същите които имат 66% ефективност на ваксината. Това е почти същият ефект като от грипна ваксина...

  https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/different-vaccines/janssen.html

  The J&J/Janssen COVID-19 Vaccine was 66.3% effective in clinical trials (efficacy) at preventing laboratory-confirmed COVID-19 infection in people who received the vaccine and had no evidence of being previously infected. People had the most protection 2 weeks after getting vaccinated.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  500 000 отровени и наричаме това афера? И не се споменава нищо за присъди? Какво нещо е лобизма..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Закривай.  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 18. 18 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 884 Неутрално

  500k на 400 милиона държава!😂😂😂😂Мащабите са ужасяващи! Милиони са на болкоуспокояващи,които действат като наркотик! Повечето лекари са пълни с безплатни лекарства от тоя тип,раздадени фрии на екскурзиите по екзотични дестинации(и не само)!Това не е единствено в Щатите,това е повсеместно!

 19. 19 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#17] от "Wornoxmaniak vs ДБ БГ ИБНИ Гюбек":


  Порни,бухай ракийката,по-добро болкоуспокояващо няма! Теб няма та загрей тоя проблем! Изи!

 20. 20 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4616 Любопитно

  500k на 400 милиона държава!😂😂😂😂Мащабите са ужасяващи! Милиони са на болкоуспокояващи,които действат като наркотик! Повечето лекари са пълни с безплатни лекарства от тоя тип,раздадени фрии на екскурзиите по екзотични дестинации(и не само)!Това не е единствено в Щатите,това е повсеместно!
  —цитат от коментар 18 на angeles


  Това си е цяла индустрия която носи повече пари от наркотиците и е напълно законна, но за теб това не е новина. Ти го виждаш всеки ден с очите си.
  По други теми: Някое ново пътуване в търсене на акули? 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 21. 21 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  До коментар [#10] от "greenhrast":

  По - скоро са 260 млрд. За двадесет години.

 22. 22 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Любопитно

  До коментар [#13] от "Alex Ivanov":

  То няма и нищо общо с демокрацията, ама ни дават САЩ за пример.

 23. 23 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Любопитно

  До коментар [#15] от "padrino":

  Да де! Но е една от петте одобрени в ЕС. Лобизъм? Стимулиране? Подкуп?

 24. 24 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4616 Весело

  До коментар [#15] от "padrino":Да де! Но е една от петте одобрени в ЕС. Лобизъм? Стимулиране? Подкуп?
  —цитат от коментар 23 на Vlado Nikolov


  Както се казва на английски; "All of the above" (всичко от горе/изброено)😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 25. 25 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Обаче трансджендерията не било болест, а печеленето на много пари от химиците и хирурзите кастриращи невинни дечица, докато им "сменят" пола по "тяхно" желание, честен и почтен труд. Пък и от статията разбрахме, че ако се пристрастява и убива със законни наркотици проблем няма.

  мурзилка
 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  До коментар [#5] от "john_3volta":

  Глупава логика, няма нищо общо между двете неща. Ако ученето на химия правеше хората наркомани или зависими от лекарства, то химиците сигурно щяха да бъдат най-много засегнати от тези пристрастявания. Но не са.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  До коментар [#18] от "angeles":

  Кога станахте 400 милиона бе Ангеле!? :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на Зоро
  Зоро
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#25] от "Маршалов":

  Няма да закачаш новото "Нормално", ако продължаваш така ще те заклеймят и обявят за консервативен, "хейтър", а може и да ти спрат и достъпа до медии и он-лайн плаформи.

 29. 29 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Щати са дръжавата с най-развитите мафии.

 30. 30 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Репутационната щета за ѝсащ е много по-голяма от преките загуби!!!

 31. 31 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 897 Неутрално

  “ Глупакът, избавен от финансови вълнения, умира от скука.”
  Н. Давила

  Това е грехът на либералната демокрация - хората са презадоволени. Презадоволеността не води до щастие. Което не е оправдание, за да ни се рекламира мракобесната азиатщина. В либералната демокрация носиш сам отговорност за своята съдба. Което е тежко бреме. Евроазиатците не знаят дори какво е това.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 32. 32 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 897 Неутрално

  “ Глупакът, избавен от финансови вълнения, умира от скука.”
  Н. Давила

  Това е грехът на либералната демокрация - хората са презадоволени. Презадоволеността не води до щастие. Което не е оправдание, за да ни се рекламира мракобесната азиатщина. В либералната демокрация носиш сам отговорност за своята съдба. Което е тежко бреме. Евроазиатците не знаят дори какво е това.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 33. 33 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Либералната демокрация стигна до точка в която трябва сериозно да започнем да мислим за нелиберална демокрация.
  —цитат от коментар 3 на Nedyalko Lazarov


  Нелиберална демокрация не е демокрацшя, а безконтролна диктатура.
  Точно както беше преди 10.11.1989 и също ясно очевидно през последните години на ББ.Демократшчна по форма а диктаторска по съдържание.
  Апологетите на нелибералната демокрация обаче все се виждате от страната на упражняващите властта, т.е. диктатурата.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 34. 34 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Не е ли време Дневник да оправят тоя бъг с дублирането на постовете?
  Само веднъж натиснах бутона, а ми изплю два поста накуп!!!

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 35. 35 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  До коментар [#31] от "Митко":

  Точно в щатите избавени от финансови проблеми са изключително малко хора, може би около 5% максимум. Всички останали са или много бедни, или изкарващи пари, но принудени да дават голямата част за задължителни разходи.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 36. 36 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Кога ли и за ваксините ще има същата разправия? Като минат 10-на-15 години....

 37. 37 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Да ви споделя нещо, като човек предписващ МНОГО наркотични вещества непрекъснато на стотицим хора.
  1. Общо взето са безопасни. Работя 26 години, предписшал съм дроги на няколко хиляди души за този период, "създал" съм - по мои сведения - под 10 зависими.
  Химически чистите наркотици не създават силна психическа зависимост и се отвикват общо взето лесно и бързо. Също така и рядко предизвикват халюцинации и приятни усещания - това, за което се злоупотребява с дрогите по принцип.

  2. Иска се разум кое как се предписва и кое с кое се комбинират. Някои колеги пляскат каквото им дойде, а то си има цели учебници по алгезиология (науката за болката), където си пише обосновано, въз основата на изследвания, кое кога и как с какво се комбинира и с какво не се комбинира и защо.

  3. Хората на медицински наркотици са две категории:
  а) хронично болни с тежки хронични болки - те могат и да станат зависими по смисъла на горната статия.
  б) умиращи със силни болки (перспектива до 6 месеца) - там дори не се и замисляме за зависимост - пациентът не я доживява.

  4. Всеки лекар трябва поне да се опита да отгатне, дали пациентът му сътрудничи правилно и, ако не, да се опита да го консултира с психиатър-адиктолог (по зависимостите) и заедно да решат как да управляват зараждащата се зависимост. Понякога имаме доста ясни индиции, че започва зависимост, някои пациенти си го казват в прав текст.

  Каква поука следва според мен за случващото се в Америка - здравната им система куца и не е общодостъпна - всеизвестен факт, за съжаление. И това при положение, че имат най-добрите изследователски колективи и институти в Света и дават тон в световната здравна наука.

  E PLVRIBVS VNVM
 38. 38 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  "В рамките на кризата с опиоидите в САЩ между 1999-а и 2019-а година са починали приблизително 500 хиляди души - от свръхдози на отпусканите с рецепта обезболяващи и от незаконни наркотици. Поради това са подадени над 3300 жалби."


  Когато съм писал, че американците имат своите сериозни проблеми като общество, това е една от причините ! Нацията все повече потъва в наркотични зависимост, наркотиците се просмукват навсякъде под формата на обезболяващи, а това си има своята цена, измерена в съсипани човешки животи ! И всичко дотук - заради лакомията за свръх печалби за много милиарди от познатите корпорации уж в името на човешкия живот и здраве !

 39. 39 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#16] от "дерибеев":

  Имаше май някакви, трябва да се гледа документалния филм, оставаш със зяпнала уста:
  https://hicomm.bg/lubopitno/prestplenieto-na-veka-na-hbo-razsledva-i-razkriva-vtreshnoto-funkcionirane-na-industriyata-ot-miliardi-dolari-zad-farmacevtichnata-opioidna-epidemiya.html

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 40. 40 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#37] от "PavelCZ":

  "...здравната им система куца и не е общодостъпна - всеизвестен факт"  Точно при тази мега афера е била много общодостъпна, 100 милиарда дози оксикодон и хидрокодон са продадени в САЩ от 2006 г. до 2014 г., при средно 300 млн. население?!
  Как ти се струва?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 41. 41 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#11] от "Таралеж":

  А тези които са одобрили тези препарати? И онези които са създали корупционната среда? А неподкупните лекари които са ги продавали?

  Тези май няма да се пипат. Те сега доволно пробутват ГМО ваксините. Те са изключително полезни и напълно безвредни. А политиците разрешават коноп. Трябва да се разчисти пазара.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 42. 42 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2730 Неутрално

  Пазарна икономика и здравеопазване ...Какво друго очакваме ?? Нали са фирми ? :))

 43. 43 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Фармацевтична мафия - факт

  No Pain No Gain
 44. 44 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1205 Любопитно

  До коментар [#8] от "L Glassman":

  Колко души са убили тия 4 корпорации?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 45. 45 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#37] от "PavelCZ":

  Докторе, тук става дума за хора, които са с измислен психичен проблем. И за лекари които са задоволявали желанията им. Нищо общо с медицината.
  Става дума и за напълно порочни, но напълно законни форми на подкупване на лекари от фармацевтичните компании. Добре известни практики, но съвсем случайно политиците не предприемат нищо по въпроса. Законна корупция.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 46. 46 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#1] от "pavur":

  Ами това пак си в защита на биг фарма. Например не знам защо са пропуснали да споменат, че Johnson & Johnson участват в куп други скандали. Наскоро приключи трийсет годишно дело срещу тях за това, че са продавали азбест на деца. Естествено този азбест са го спрели СЛЕД края на делото, т.е. съвсем съзнателно, умишлено и доказано са го продавали в продължение на десетилетия.
  След това имаше скандал за това, че са раздавали подкупи на хиляди лекари и политици в ЕС. И т.н.

 47. 47 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  26 милиарда са нищо в сравнение с печалбата, която са изкарали.
  А жертвите - те са просто статистика.

  Panta rhei....
 48. 48 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  До коментар [#45] от "Цецо":

  "Докторе, тук става дума за хора, които са с измислен психичен проблем. И за лекари които са задоволявали желанията им. Нищо общо с медицината.
  Става дума и за напълно порочни, но напълно законни форми на подкупване на лекари от фармацевтичните компании. Добре известни практики, но съвсем случайно политиците не предприемат нищо по въпроса. Законна корупция."

  И за масово налагана от големите корпорации заблуда, че обезболяващите не са никакъв проблем, че на свой ред могат да ти решат проблема, а относно причините защо масовия американец прибягва до тях никой не иска и да се позамисли поне малко ! Щото ще стигнем пак до мултимиардните корпорации и масовото промиване на мозъци на хора, потънали в дългове и кредите, които се чудят как да свържат двата края........

 49. 49 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 779 Неутрално

  500k на 400 милиона държава!😂😂😂😂Мащабите са ужасяващи! Милиони са на болкоуспокояващи,които действат като наркотик! Повечето лекари са пълни с безплатни лекарства от тоя тип,раздадени фрии на екскурзиите по екзотични дестинации(и не само)!Това не е единствено в Щатите,това е повсеместно!
  —цитат от коментар 18 на angeles


  Щом 500 хил. са починалите, значи тежко инвалидизираните и инвалидизираните изобщо, са поне 10 млн. И поне още 20- 30 млн. които не са стигнали все още до този етап, но ще стигнат. Ужасяващо! Какво ги кара тия хора да постъпват така със себе си? Наистина има нещо нередно, нещо болно в тази държава. През 60- 70 год. го нямаше това там, а животът на хората тогава въобще не е бил по- лесен от сега. Явно от напрежението идва всичко. Дано намерят изход.

 50. 50 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 779 Неутрално
 51. 51 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#44] от "Darulio":

  Истинският брой никой не знае какъв е. Да не споменавам, че зависимите, за да си набавят пари, сигурно се е случвало и да убиват.

  мурзилка
 52. 52 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 379 Неутрално

  И после - ваксинирайте се, напълно безопасно, лекарите препоръчват!

 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  До коментар [#29] от "Хи-хи":

  Най-силните мафии по скоро. :-) И най-разнообразните... там действат какви ли не мафии, от японската, китайската и виетнамската, през руската и албанската, а след това мексиканската, салвадорската, колумбийската.... и стигнем до нигерийската. :-)

  Не знам дали в тази силна конкуренция съществуват още италианската, ирландската и евреиската мафия. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Весело

  До коментар [#52] от "Lord Elrond":

  Лекарите и фармацевтичните компании. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#49] от "rvr12572942":

  Проблемът е, че там изписват силни обезболяващи, които в България се изписват под много строг режим със зелени и жълти рецепти. В САЩ тези хапове ги раздават като бонбони, в големи количества, за щяло и нещяло и най-тривиални болки. А реално погледнато, те са си наркотици и хората се пристрастяват към тях.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 56. 56 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Ако хората бяха по-грамотни нямаше да се тъпчат с обезболяващи и транквиланти, а щяха да търсят други начини за справяне с проблемите си.

 57. 57 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1562 Разстроено

  А едни хора се мъчат винаги да обяснят колко е добро и напреднало здравеопазването в САЩ...

 58. 58 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1562 Разстроено

  До коментар [#18] от "angeles":

  Всъщност не е повсеместно, в САЩ е така на повечето останали места не е по този начин. Има си статистика, страдащите от зависимости в САЩ гонят 27 % от населението, лекарства, наркотици и алкохол са зависимостите.
  Процента колкото и да е стряскащ е доста показателен за качеството на живот в държавата.

 59. 59 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#5] от "john_3volta":Глупава логика, няма нищо общо между двете неща. Ако ученето на химия правеше хората наркомани или зависими от лекарства, то химиците сигурно щяха да бъдат най-много засегнати от тези пристрастявания. Но не са.
  —цитат от коментар 26 на Иво


  Прав си, химиците не са най-засегнатите, те са най-ЗАСЯГАЩИ ДРУГИТЕ (понеже измислят и произвеждат хапчетата). Точно това е логиката!

 60. 60 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  И като спрат да им ги предписват лекарите, вече зависимите пациенти, които година-две са "лекувани" за билки в гърба с тези хапчета къде отиват - на пазара на наркотици. Първо хапчета без рецепта, след това хероинопроизводни, наливат пари в една "прекрасна" индустрия. Но на Саклърите не им пука, те се отърваха с 10 милиарда глоба.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 61. 61 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До коментар [#3] от "Nedyalko Lazarov":

  Ако политиката имаше едно единствено решение за всички проблеми, то най-вероятно щеше да бъде приложено вече и думата политик да не съществува в речника ни. Уви света не работи така и не само. Става страшничко когато разни маргинали започнат да пропагандират за крайно ляв авторитаризъм и крайно десен такъв, както се вижда на места на запад.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 62. 62 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4473 Неутрално

  До коментар [#53] от "Иво":

  Не се безпокой, съществуват, но са на много по-високо ниво и в много области са легализирани бизнеси :-)

 63. 63 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Аз съм убеден, че тези компании имат вина, веднъж ако при производството, което честно казано не ми се вярва, защото няма търговец, който да си убива клиентелата, но да речем по 'невнимание" е пропуснал нещо в техологията и втори път заради това, особено в страна като САЩ, ще им се наложи да си платят за гяволъка, защото и адвокатите които успеят да спечелят такива дела, също не остават гладни.
  Но и аз, като дедо Либен ще кажа, а къде сме ние, дето си даваме левчетата? Дали имаме глави и ако да, какви бръмбари има в тях, та като ни пуснат по средата на любимия турски сериал реклама как на 100 години може да забравим че имаме стави или простата ще ни се върне със 50 години назад, ако си вземем от онези вълшебни хапчета дето ги дават без рецепта, веднага сме готови да хвърлим 30 и повече лева месечно. Вода за 15 лева ни е скъпа, ама за примерно простамол, все ще се намерят.
  Докато гласуваме с парите си за хапчета, жълти вестници и подобни дивотии, винаги ще се намира кой да ни ги вземе.

 64. 64 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#16] от "дерибеев":
  500 000 отровени и наричаме това афера?
  >>> Ние го наричаме ...геноцид на американския народ. Хага, МАГА за такива.:)

 65. 65 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Весело

  До коментар [#59] от "john_3volta":

  Джони, не знам защо реши, че всички химици измислят хапчета. Тези, които се занимават с фармацевтика измислят хапчета (и то сигурно част от тях, а не всички). Иначе, далеч не всички химици по света са фармацевти. Има още толкова много технически и индустриални сфери в които те работят... от енергетиката до селското стопанство.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 66. 66 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Весело

  До коментар [#62] от "daskal1":

  Хаха... мерси за тази вътрешна информация Даскале. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 67. 67 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#57] от "mso011053684":
  А едни хора се мъчат винаги да обяснят колко е добро и напреднало здравеопазването в САЩ
  >>> Ами много е добро, ама за избрани. Аз поне имах късмет с добра застраховка и отлични лекари и болници. Относно болкоуспояващите..Налага се често да се предписват, но много лекари вървят по най-лесния път. Моят джипи също щедро ми изписваше такива за болки в гръбнака, докато един много по-квалифициран не подходи по-радикално към проблема и се справи с него и без необходимост от хапчета.

  п.п. Да не подхващам сега и въпроса за някои животоспасяващи нови лекарства, които са достъпни главно за хора с високи доходи или много добра застраховка. Чакалите застрахователи не ходят с бухалка при нас..:)

 68. 68 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4473 Неутрално

  До коментар [#66] от "Иво":

  Добре си дошъл. В Чикаго например в сферата на градския боклук (официално waste disposal management) се е запазил един от клоновете на т.н. Purple gang, отдавна премазан или еволюирал на други места. Италианските групировки са в транспорта и ремонта на пътищата, виж, албанската мафия си е по-примитивничка. И т.н.
  Има една нелоша книжка по въпроса на https://www.press.uillinois.edu/books/catalog/56ysb2px9780252037306.html
  но по-интересни са докладите на ФБР по въпроса.

 69. 69 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1671 Любопитно

  а цената на аферата с васкините, колко е?

 70. 70 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4473 Неутрално

  До коментар [#67] от "тулса":

  Преди повече от 20 години големите криминални организации се ориентираха към финансиране подготовката на лекари и фармацевти и легалната продажба на медицински опиати. Може би на хората тук ще е интересно да знаят, че проблемът съществува не само в големите градове, но е доста масов и в селски местности с недостатъчен лекарски щат, където опиатите са станали панацея за фермери и хора на тежкия физически труд за които няма друг изход от болките.

 71. 71 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#70] от "daskal1":

  Мда, пък преди едни 80 цодини едни готини фондации на едни хора дето са много богати направо си започват директно да иновират цялото ви здравеопазване включително медицинските университети...

  Пък сега тези фондации много си ги тачите, защото разбираш ли подпомагали медицината, мда...

 72. 72 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1205 Весело

  До коментар [#51] от "Маршалов":

  Аха, значи и убитите от зависимите също ги пишем на сметката на корпорациите. Семействата им ще ги пишем ли също? А неродените деца на жертвите на наркоманите и на самите наркомани можем ли да ги припишем също на корпорациите? 😂

  Всеки отговаря сам за действията си, приятел, а глупавите хора - най-много. На наркоман можеш да помогнеш, но да търсиш някого, когото да обвиниш за греховете наркомански не е помощ, а явна тъпотия.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 73. 73 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3506 Неутрално

  До коментар [#60] от "fpyyh":

  Като подкрепа за коментара Ви е романът на Лий Чайлд "Точно в полунощ".
  Джак Ричър навлиза в структурата на организация, продаваща подобни лекарства на черния пазар. Лекарствата са отклонявани не само от търговската мрежа, но и от военните болници в огромни размери. Ричър се бори да спаси млада жена, ветеран от войната в залива, която след раняване е пристрастена към фентанилови продукти, лепенки и таблетки.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 74. 74 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 799 Весело

  До коментар [#59] от "john_3volta":Джони, не знам защо реши, че всички химици измислят хапчета. Тези, които се занимават с фармацевтика измислят хапчета (и то сигурно част от тях, а не всички). Иначе, далеч не всички химици по света са фармацевти. Има още толкова много технически и индустриални сфери в които те работят... от енергетиката до селското стопанство.
  —цитат от коментар 65 на Иво


  А, не, не съм решавал подобно нещо! Едни химици измислят изкуственото масло (маргарина), други измислят палмовото сирене, а трети измислят какви ли не пластмаси и хоп ... на територията на света се появява втората територия след Русия, а именно - Голямото тихоокеанско бунище.

 75. 75 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#72] от "Darulio":

  Тия корпорациите дето ги наричаш, продаващи законни наркотици, преди легализирането, са продавали същите незаконно. Бутнали са на който трябва да ги синхронизира с държавата и сега вече конкуренцията им се преследва от закона както и преди, а тях не.

  мурзилка
 76. 76 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2277 Разстроено

  Каква поука следва според мен за случващото се в Америка - здравната им система куца и не е общодостъпна - всеизвестен факт, за съжаление. И това при положение, че имат най-добрите изследователски колективи и институти в Света и дават тон в световната здравна наука.
  —цитат от коментар 37 на PavelCZ


  За това са важни целите, а те зависят от ценностната система на обществото. Kакво като имат най-равитите научни институти, като в ценностната им система на първо място е размерът на печалбата, на второ пазарният дял, ана трето double digit growth

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 77. 77 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  Аз съм убеден, че тези компании имат вина, веднъж ако при производството, което честно казано не ми се вярва, защото няма търговец, който да си убива клиентелата, но да речем по 'невнимание" е пропуснал нещо в техологията и втори път заради това, особено в страна като САЩ, ще им се наложи да си платят за гяволъка, защото и адвокатите които успеят да спечелят такива дела, също не остават гладни.Но и аз, като дедо Либен ще кажа, а къде сме ние, дето си даваме левчетата? Дали имаме глави и ако да, какви бръмбари има в тях, та като ни пуснат по средата на любимия турски сериал реклама как на 100 години може да забравим че имаме стави или простата ще ни се върне със 50 години назад, ако си вземем от онези вълшебни хапчета дето ги дават без рецепта, веднага сме готови да хвърлим 30 и повече лева месечно. Вода за 15 лева ни е скъпа, ама за примерно простамол, все ще се намерят.Докато гласуваме с парите си за хапчета, жълти вестници и подобни дивотии, винаги ще се намира кой да ни ги вземе.
  —цитат от коментар 63 на tsvetko_51


  А защо мислете че в САЩ е развито само университетското образование и то не всички университети. Всичко друго е подигравка с понятието образование. Цялата система е впрегната да изгради едни безмозъчни киборги, които да работят от 18 до 65 години и после да се гътнат, като през това време изплащат ипотека и взимат "само по една капсула на ден" за от 100 рекламаи.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 78. 78 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Това не може да се сравнява с епидемията от марихуана, особено след легализирането й. Милиони починали, хора с конвулсии умират по улиците от свръхдоза марихуана. Пристрастяването е страшно и бързо. Продават децата си за проституция да си купят следващата доза от наркотика.

  До сега по света над един милиард са починали от марихуана. Разпространяват се лъжи че се използва успешно при лечение на рак, мн склероза и други, но е време да се спре тази дезинформация и да хвърлим всички сили в борбата с ужасния плевел, разрушил живота на милиарди хора!

  На оръжие другари!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK