Без кабинет, парламент и депутатски имунитети - решение на президента вкара Тунис в криза

Без кабинет, парламент и депутатски имунитети - решение на президента вкара Тунис в криза

© ReutersТунис е разделен, след като президентът взе спешни мерки за овладяване на ситуацията след многохилядни демонстрации и месеци на напрежение в правителството заради коронавирусната криза.


Неизвестният само допреди година и половина, избран с протестен вот, Кайс Сайед спря работата на парламента за месец, свали имунитета на депутатите и уволни премиера Хишем ал Мешиши, като ще назначи нов правителствен ръководител, заедно с когото ще управлява. Надзора на вътрешното министерство Сайед възложи на ръководителя на президентската охрана Халед Яхяуи.


В страната действа и полицейски час, но преди него множество тунизийци приветстваха решението с масови демонстрации. Привърженици на двата лагера тази сутрин се замеряха с камъни пред парламента, армията изпрати подкрепления пред основната сграда на правителството. Според източници на "Ройтерс" Мешиши е у дома си в безопасност въпреки непотвърдената информация от арабски издания, че армията го е задържала.
Бюрото на катарската телевизия "Ал Джазира" в Тунис съобщи по обяд, че силите на реда са нахлули в помещенията ѝ, а служителите са изгонени от сградата. Катар, както и Турция, са обвинявани в редица арабски държави в открита подкрепа за ислямистки партии, каквато е и най-голямата в парламента на страната.


"Съгласно конституцията, взех необходимите в сегашната ситуация решения, за да спася Тунис, държавата и туниския народ", заяви Сайед в излъчвано снощи изявление. "Конституцията не позволява разпускането на парламента, но позволява замразяване на дейността му", добави президентът, който от месеци е в конфликт с "Ан Нахда", негов основен политически опонент и най-голямата партия в парламента.


Протестите пред парламента

© Reuters

Протестите пред парламента


Преврат или защита на системата


"Ан Нахда" е и водещата ислямистка партия в страната. Забранена преди революцията от 2011 г., тя стана най-успешната, след като бе легализирана, и участва в редица коалиционни правителства.


Съоснователят ѝ и неин председател Рашид Гануши - който е и председател на парламента - нарече ставащото "преврат". Депутати на "Ан Нахда" ("Възраждането"), както и самият Гануши обаче не можаха да влязат в сградата на законодателния орган, след като пътят им бе препречен сутринта от представители на въоръжените сили. Гануши започна седящ протест, докато поддръжници на "Ан Нахда" опитаха да проникнат в парламента, а армията раздели привърженици и противници на държавния глава, за да не се стигне до насилие.


Гануши се обяви също така против съсредоточаването на властта в ръцете на един човек (президента Сайед) и призова жителите да излязат на улиците в защита на демокрацията. Други партии се присъединиха към призива му, но се чуха и други - за нова политическа система, която да бъде одобрена на референдум.


Всъщност действащата конституция позволява на президента подобен ход при политическо напрежение и крайно противопоставяне на институции, но критици на държавния глава отбелязват, че заради спорове в елита на страната не е създаден специалният съд, предвиден за решаване на такива спорове.


"Мнозина бяха измамени от лицемерието, предателството и ограбването на правата на хората", каза още Сайед в излъчваното по националните и регионалните телевизии обръщение. И предупреди: "Който отправи изстрел, въоръжените сили ще отговорят с изстрели."


Недоволство


Противопоставянето между Движението на възраждането, както е цялото име на партията и премиера Мешиши, от една страна, и президента, от друга, вкарва Тунис в криза, поставяща на изпитание конституцията от 2014 г. Тогавашният основен закон - три години след свалянето на управлявалия 22 години Зин ел Абидин бен Али - постанови разделянето на властта между парламента, правителството и държавния глава.


Заради безизразността, с която говори, президентът Кайс Сайед бе насмешливо наричан Робокоп по време на предизборната кампания, която спечели

© Reuters

Заради безизразността, с която говори, президентът Кайс Сайед бе насмешливо наричан Робокоп по време на предизборната кампания, която спечели


Действията на Сайед са и отговор на исканията на хиляди жители, пожелали разпускане на парламента и осъждане на виновните за задълбочаването на коронавирусната и икономическата криза в страната. Случаите на заразени в страната отново се увеличават, а с тях - и критиките към лошото управление, с което мнозина свързват ситуацията.


Какво ще стане в иначе малката северноафриканска държава, се наблюдава с безпокойство в региона. Тунис е единствената сравнително успешно демократизирана държава след Арабската пролет, която започна именно там, със самозапалването на уличния продавач Мохамед Буазизи през декември 2010 г. Промяната в политическата система донесе плурализъм, но не и стабилност и просперитет.


Катализатор на сегашната криза бе начинът, по който реагира правителството на пандемията. От началото на кампанията през април напълно имунизираните са едва 7% от населението. След като от края на миналия месец дневният брой починали в страната с 11 млн. души население отново е трицифрен (на заразените - четирицифрен), в събота надхвърли 300 души, антирекорд от началото на пандемията. Жертвите на вируса вече са над 18 хил. души. Решението на Мешиши да уволни здравния министър миналата седмица не успокои страстите.


Вчерашният протест бе зареден със символика, тъй като се състоя в деня на независимостта на Тунис, 25 юли, и бе организиран от ново движение, избрало тази дата за име. Освен в столицата Тунис многохилядни демонстрации имаше и в много други градове, в част от които демонстранти опитаха да щурмуват местните централи на "Ан Нахда".


Тунизийци приветстваха снощи решението на президента Сайед с демонстрации в няколко града

© Reuters

Тунизийци приветстваха снощи решението на президента Сайед с демонстрации в няколко града

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK