Затвор за тези, които отричат геноцида в Босна. А приложимо ли е?

Върховният представител на международната общност в Босна и Херцеговина Валентин Инцко.

Върховният представител на международната общност в Босна и Херцеговина Валентин Инцко.Отричането на геноцида в Босна е недопустимо и ще бъде криминализирано. Но дали забраната ще се окаже ефикасен инструмент и дали изобщо ще може да се приложи?


Да отричаш геноцида, извършен по време на войната в Босна и Херцеговина - занапред това ще бъде криминално престъпление. Повелява го декрет на досегашния Върховен представител на международната общност в Босна и Херцеговина Валентин Инцко, чийто мандат изтича. Намерението му е добро, спор няма. Доказано е, че през 1995 година сръбските войски са избили 7000 босненски мюсюлмани в Сребреница, което се покрива с дефиницията геноцид. Редица босненско-сръбски политици обаче продължават да го отричат, а това е непоносимо.


Как обаче ще се прилага декретът на практика? Особено пък в сложно конструирана държава като Босна и Херцеговина, състояща се от три равноправни нации, най-голямата от които - бошняците - не възлиза на повече от 51 процента. Посолството на САЩ в Сараево реагира доста сдържано, а това би могло да бъде знак, че и във Вашингтон си задават този въпрос.
За декрета на Инцко междувременно се твърди, че бил "начален ход" в един "конкретен дебат" за "практическото прилагане" на забраната да се отрича геноцидът. Правителствата на Великобритания и на Германия изпратиха дословно еднакви становища по въпроса, които, разбира се, са съгласувани със съответните столици. Дългогодишният специален пратеник на САЩ за Балканите Матю Палмър още през април заяви, че от американска гледна точка тази забрана не е "особено ефикасен инструмент" в опита да се криминализира изразяването на мнения, дори когато те са очевидно неверни.


Така че остава открит въпросът дали наложената забрана да се отрича геноцидът ще може да се прилага и дали ще насърчи помирението, или по-скоро ще втвърди фронтовете.


Михаел Мартенс, "Франкфуртер алгемайне цайтунг"


www.faz.net


Всички права запазени.


Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main


Текстът е от сайта на "Дойче веле".

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  А тези който отричат Холокоста ?

  Комунистите са виновни!
 2. 2 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  айде пак наакване до ушите

  срещу отрицателите на факти има доказателства за дадени факти

  запушването на устата на критици и критикари - това е израз на безсилие, че и симптом за преувеличаване, представено като "факт"

  освен това по подобен начин действат сладури като Путин - забранява съмненията в достоверността на писанията на придворните му историци за Революцията, за Гражданската война, за Втората световна, за рухването на "СССР" (в кавички е, защото нито една буква не е вярна), за Крим...

  истината не се бои от съмнения и отричания

  но загрижените за истината за геноцида в Босна лукавят - не ги е грижа за истината всъщност (тя си е доказана), просто искат да имат едно боздуганче, за да халосват с него всеки политически неугоден. Т.е. искат инструмент за лесна разправа с всеки конкурент.
  С което цапат това, което уж защитават.

  грозно и жалко е

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 3. 3 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  А геноцидът над българите в Македония. За него даже ни се карат от Германия, че не искаме да го забеавим.
  Докога някои геноциди ще са пи-равни от други.

 4. 4 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  До коментар [#1] от "Крадливото ромче":

  с Холокоста е същото

  той е неотрицаем реално - доказателствата са смазващи

  но е представен така, сякаш нацистите ЕДИНСТВЕНО срещу евреи са воювали и никой друг с пръст не е бил пипнат
  (и в Босна същото - имаше геноцид, да. Но не беше само един геноцидът. Беше свирепо взаимно клане - разпалено ОТВЪН, макар че това "отвън" не оправдава никого от преките извършители от И ТРИТЕ вътрешни СТРАНИ в конфликта; не оправдава и лицемерните "умиротворители")

  от един ужасен факт някои са си издялкали многофункционално устройство за получаване на облаги и предимства

  и това също е грозно и жалко

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 5. 5 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  "Приложимо"? Може би. Малоумно? Със сигурност. Затвор за мнение е първата стъпка към затвора за престъпмисъл.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 6. 6 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  В Босна геноцид няма. Това е лъжа. Геноцид е планомерно изтребление на дадена група хора, а не еднократни случки. Геноцид е това срещу арменците в Отоманската империя . Срещу евреите във ВСВ. Планомерно и систематично изтребление на един народ.

  Убийства на цивилни в Босна имаше много и от трите страни - сърби, хървати и мюсюлмани Но нямаше политика на целенасочено изтребление на "чуждото" население.

 7. 7 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  "Приложимо"? Може би. Малоумно? Със сигурност. Затвор за мнение е първата стъпка към затвора за престъпмисъл.
  —цитат от коментар 5 на Darulio


  Това си бие на комунизъм направо. Ако ще вкарваме хора по затворите само защото не споделят прочита на историята по "правилния" начин.

 8. 8 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2799 Любопитно

  " Доказано е, че през 1995 година сръбските войски са избили 7000 босненски мюсюлмани в Сребреница, което се покрива с дефиницията геноцид. Редица босненско-сръбски политици обаче продължават да го отричат, а това е непоносимо."

  Кой е доказал че точно толкова са избитите и че точно сърбите са го извършили?! И как това съвпада с определението за геноцид след като никой не може да докаже че е имало целенасочена сръбска политика за изтребление и етническо прочистване на босненските мюсюлмани които и до ден днешен са мнозинство в Сребреница?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 9. 9 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Във всяка една цивилизована страна такова решение би било противоконституционно. Много от съвременните "либебералчета" се облизват от такава възможност - да могат да вкарват опонентите си по затворите - днес за геноцида, утре ако си казал нещо против властта, ваксинациите и пр.

 10. 10 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 943 Неутрално

  А за тези, които отичат арменския геноцид, затвор - кога?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 11. 11 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  " Доказано е, че през 1995 година сръбските войски са избили 7000 босненски мюсюлмани в Сребреница, което се покрива с дефиницията геноцид. Редица босненско-сръбски политици обаче продължават да го отричат, а това е непоносимо."Кой е доказал че точно толкова са избитите и че точно сърбите са го извършили?! И как това съвпада с определението за геноцид след като никой не може да докаже че е имало целенасочена сръбска политика за изтребление и етническо прочистване на босненските мюсюлмани които и до ден днешен са мнозинство в Сребреница?!
  —цитат от коментар 8 на Julian Mall


  Човече, в случая това дори няма значение. Нека всеки си има своята истина за събитията в Сребреница, няма лошо. Един едно смята, друг друго .... но да искаш затвор за "неправилно" мнение ??! Това вече бие на сталинизъм !!!

  Неотдавна имаше опит да се омаловажи Баташкото клане. Макар да съм погнусен от тези индивиди, и през ум не ми минава да ги пращам в затвора. В крайна сметка, всеки си има право на мнение. Може и да не ми харесва, но чак затвор да искам ....

 12. 12 Профил на so
  so
  Рейтинг: 321 Любопитно

  Всякакви затвори за всякакви мнения има по света. А затвор за възхвала на комунизЪма защо никъде няма...? Не е честно!

 13. 13 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  До коментар [#6] от "Alex Ivanov":

  всъщност - имаше такава политика
  не всяка от страните успяваше да я провежда достатъчно успешно обаче...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 14. 14 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Нито в Армения, нито в Босна е имало някога геноцид!

 15. 15 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Всичко е възможно.!
  В България, някой смее ли да застане срещу Гестапо? Не се ли подслушва, бие и арестува опозицията несъгласна с режима на Гестапо?
  Законите след 2000 г. не се ли пишат и приемат в полза на Гестапо?
  Медиите също са под контрола на Гестапо!

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3483 Неутрално

  До коментар [#6] от "Alex Ivanov":

  Геноцид е това срещу арменците в Отоманската империя .
  ======
  Айде бре.... Днес да не е ден на майтапа.?
  И какво е станало през 1896....знаеш ли....?
  Ама как да знаеш...професоре.....след като на вас ви лансират идеята като.....
  " събитията през 1915".....

  Bukalemun
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4512 Любопитно

  "Така че остава открит въпросът дали наложената забрана да се отрича геноцидът ще може да се прилага и дали ще насърчи помирението, или по-скоро ще втвърди фронтовете."

  Ясно, че не може да се прилага на цялата територия на БиХ. Примерно в република Сръбска, която е част от БиХ тя няма да се прилага въобще.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4512 Любопитно

  А тези който отричат Холокоста ?
  —цитат от коментар 1 на Крадливото ромче


  Ако са германци живеещи в Германия мисля, че подлежат на санкции.


  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4512 Любопитно

  До коментар [#4] от "Николай Теллалов":

  Именно! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3483 Неутрално

  До коментар [#6] от "Alex Ivanov":

  Убийства на цивилни в Босна имаше много и от трите страни - сърби, хървати и мюсюлмани Но нямаше политика на целенасочено изтребление на "чуждото" население.
  ======+
  Ха ха..... А с арменския 'геноцид'....да не мислиш че е било нещо различно..?
  Пълно е с турски, арабски и кюрдски общи гробове.....
  Но защо ли....броя на общите арменски гробове е нула..... А професоре...?

  Bukalemun
 21. 21 Профил на wgh02649648
  wgh02649648
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Чист фашизъм. В човешката природа е да се съмняваш във всичко, това движи прогреса и води до нови открития, до разкриване на истината. Какво пречи например по геополитически причини силните на деня да си измислят един геноцид? На теория е възможно. И айде всички да мълчим?

 22. 22 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  До коментар [#6] от "Alex Ivanov":Геноцид е това срещу арменците в Отоманската империя .======Айде бре.... Днес да не е ден на майтапа.?И какво е станало през 1896....знаеш ли....?Ама как да знаеш...професоре.....след като на вас ви лансират идеята като....." събитията през 1915".....
  —цитат от коментар 16 на eti mehter


  Само един въпрос - има ли политика на планомерно и систематично избиване на арменци на територията на Отоманската империя тогава ?? .... не на отделни кланета, а на цяла политика за "справяне" с арменския въпрос ??

 23. 23 Профил на wgh02649648
  wgh02649648
  Рейтинг: 22 Неутрално

  До коментар [#16] от "eti mehter":

  Къде са милионите османски арменци?

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3483 Неутрално

  До коментар [#21] от "wgh02649648":

  да си измислят един геноцид
  ========
  Хитър е бил този който е измислил тази дума..... :)
  Човека е установил, че в 21 век ще има достатъчно много балъци които ще си чешат езиците с нея....

  Bukalemun
 25. 25 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Сбогом, свобода на словото.
  Сбогом, дни, в които истината се защитаваше с аргументи, а не със забрани.
  Сбогом на онзи, който беше казал "може да не съм съгласен с това, което казваш, но съм готов да умра в защита на правото ти да го казваш".

  Здравей светло бъдеще, в което единствена допустима тема ще бъде защитата на гейовете, негрите, лесбийките и на ковида като цар на всички болести.

 26. 26 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1061 Гневно

  До 90-те години Сараево беше градът с НАЙ-ВИСОК ПРОЦЕНТ НА ​​СЪРБИТЕ СЛЕД БЕЛГРАД! Днес в Сараево почти НЯМА сърби.
  Според преброяването от 1991 г. в Сараево живеят 157 143 сърби и заедно с 56 470 югослави (почти всички от тях са етнически сърби), те съставляват почти половината от населението на града. В сравнение с градове като Нови Сад 179 626 или Ниш 175 391, Сараево е градът с най-висок процент сърби след Белград.
  Нека не забравяме, че думата „Босна“ се споменава за първи път в историята през 10 век, в трудовете на източно-римския император Константин VII Порфирогенет „За управлението на държавата“ („De administrando imperio“ или истинското заглавие „Πρὸς“ τὸν ἴδιον υἱὸν Ρωμανόν ") и че терминът„ Босна "се намира в глава 32, в заглавието:„ ЗА СЪРБИТЕ и страната, в която сега живеят “. Тук писателят споменава населени места в Сърбия и споменава Босна в Сърбия.

 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3483 Неутрално

  До коментар [#22] от "Alex Ivanov":

  Само един въпрос
  =======
  Разбира се..... Но само трябва да го конкретизираш......

  Веднъж говориш за 'избиване'....а после за 'справяне с армейския въпрос'...
  Кое от двете?

  Bukalemun
 28. 28 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Прекрасна новина! Сега само трябва да сложат ограда с бодлива тел около Баня Лука :)

  Бог да благослови Америка за България!
 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3483 Весело

  До коментар [#26] от "Sabbath":

  А в Призрен и Нови Пазар как е?
  И там ли всички са сърби...?

  Bukalemun
 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3483 Весело

  До коментар [#14] от "Птоломей Едно":

  Нито в Армения, нито в Босна е имало някога геноцид!
  =====
  Нямало е понеже още не беше се появила и вълшебната думичка.... :)
  Съответно и зверствата на Леополд 2 не са геноцид, нали.... :)
  А при прочистване на коренното население на Америка.... Хич....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  До коментар [#22] от "Alex Ivanov":Само един въпрос=======Разбира се..... Но само трябва да го конкретизираш......Веднъж говориш за 'избиване'....а после за 'справяне с армейския въпрос'...Кое от двете?
  —цитат от коментар 27 на eti mehter


  Избиването е основната част от плана за "справяне" с арменския въпрос.

 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  ЦИТАТ : " през 1995 година сръбските войски са избили 7000"

  а на 19-21 юли 1877 ислямисти изколват 11 000 в Стара Захора
  отделно Любенова махала, преди това Батак > то не е ли геноцид ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1114 Разстроено

  2021 Затвор за тези, които отричат геноцида в Босна.
  2021 Затвор за тези, които отричат ненужността и безсмислието на мерките против пландемията

 34. 34 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  А геноцидът над българите в Македония. За него даже ни се карат от Германия, че не искаме да го забеавим.Докога някои геноциди ще са пи-равни от други.
  —цитат от коментар 3 на blondofil


  Във форума до сега само ти повдигаш този въпрос. Веднага се появиха , обаче българските сърбомани , които застанаха на амбразурата да защитават сърбите , доказвайки по този начин , че са повече сърби , отколкото българи.

 35. 35 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  А турското робство ?
  Или то вече е "османско присъствие".
  Такова присъствие, че са се проливали реки от кръв.
  Но, да не разсърдим ДПС, видите ли, щото били балансьор и партията с най-успелия български политик и с най-младия милионер, само на 21 години и вече министър.
  Щях да напиша и с най-богатата свиня-майка, но вие си знаете.

  кратък
 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3483 Неутрално

  До коментар [#31] от "Alex Ivanov":

  Избиването е основната част от плана за "справяне" с арменския въпрос
  ======_
  Ок..... Тогава и възродителния процес е геноцид..... И то един от най жестоките в новата история на човечеството....нямащ аналог по анти хуманност...

  Bukalemun
 37. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  До коментар [#16] от "eti mehter":Къде са милионите османски арменци?
  —цитат от коментар 23 на wgh02649648


  Защо не задаваш въпроса къде са милионите българи във Вардарска Македония? Що за български мазохизъм е да спорим за арменски и всякакви други геноциди, а да мълчим за геноцида приложен към българите от Вардарска и Беломорска Македония приложен от гърци и сърби и доказан с Карнегиевата анкета от 1915 г.?

 38. 38 Профил на aspet
  aspet
  Рейтинг: 93 Неутрално

  Както е тръгнало, да ги застрелват на място, тия дето отричат каквото и да било, без да се допитат и на своя глава.
  Пък могат да го изкарат, че е за тяхно добро.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  До коментар [#31] от "Alex Ivanov":Избиването е основната част от плана за "справяне" с арменския въпрос======_Ок..... Тогава и възродителния процес е геноцид..... И то един от най жестоките в новата история на човечеството....нямащ аналог по анти хуманност...
  —цитат от коментар 36 на eti mehter


  ,,, а 15 000 отвлечени и продаден в робство след Старозагорското клане
  :-) по време на Възродителния процес поне никой не е пострадал
  - заедно унижение с цел д ви направим нормални цял век ли ще плащаме ?
  >>> аз също съм с две имена LZ1TY и Таньо, но се гордея и с двете си имена

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2799 Любопитно

  [quote#34:"tacheaux"][/quote]

  Таше ти като истински българин разбирам че си за затвор за всеки който отрича измисленият геноцид в Сребреница за да накажем сърбите и за Македония, а за отричането на арменският геноцид не трябва да има затвор защото това не ни засяга пък и Турция е най-големият ни приятел?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 42. 42 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  А геноцидът над българите в Македония. За него даже ни се карат от Германия, че не искаме да го забеавим.Докога някои геноциди ще са пи-равни от други.
  —цитат от коментар 3 на blondofil


  Докато си мълчим за българския геноцид ще е така. Задача на България е да го популяризира , да се признае в света, защото той е доказан и да бъде международно осъден. В Европа са длъжни да знаят истината , а не да са склонни да приемат в ЕС държава , която е създадена на основа на българския геноцид, който продължава и до сега с фалшифициране на историята и помакедончване на български исторически личности, както и с гонения на тези граждани на Македония , които имат куража да се нарекат българи.

 43. 43 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  До коментар [#31] от "Alex Ivanov":Избиването е основната част от плана за "справяне" с арменския въпрос======_Ок..... Тогава и възродителния процес е геноцид..... И то един от най жестоките в новата история на човечеството....нямащ аналог по анти хуманност...
  —цитат от коментар 36 на eti mehter


  Възродителният процес не е свързан с план за избиване на мюсюлманите у нас. Докато при арменския въпрос имаме целенасочена политика за избиване на това население.

 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3483 Неутрално

  До коментар [#35] от "Мариана Кълвачева":

  А турското робство ?
  Или то вече е "османско присъствие
  =======
  Ако го нямаше това (робство, присъствие....както искаш така го наричай), днес България нямаше да съществува....
  Щеше да има добруджанското княжество, търновско, видинско, Мизия и тн...
  Тя....България не е била една държава....още преди да падне под османско робство.

  Bukalemun
 45. 45 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  До коментар [#39] от "wgh02649648":

  Темата е геноцида в Босна , а се коментира арменския геноцид. Ако ще коментираме геноциди , дащо да е неадекватно да коментираме и българския геноцид? Той поне е доказан. Защо сте се загрижили за геноцидите в Босна и Армения , а мълчите за геноцида над българите в Македония?
  Въпросът ми е риторичен. Отговорът е ясен. Защото не сте българи.

 46. 46 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  До коментар [#44] от "eti mehter":

  Много интересна версия за първи път прочитам, че някой определя турското робство като съхранително за поробеното население.
  Значи кланетата и те са част от грижата на турските гавази за запазване на българщината.
  Дано не сте родом от Батак, че ще ви замерят скамъни за богохулство.
  Оспорването на баташкото клане е престъпление срещу България.
  Виждаме, че хората по света криминализират оспорването на историята им, само тук при нас се правят свободни съчинения, безнаказано.

  кратък
 47. 47 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  До коментар [#35] от "Мариана Кълвачева":А турското робство ?Или то вече е "османско присъствие=======Ако го нямаше това (робство, присъствие....както искаш така го наричай), днес България нямаше да съществува....Щеше да има добруджанското княжество, търновско, видинско, Мизия и тн...Тя....България не е била една държава....още преди да падне под османско робство.
  —цитат от коментар 44 на eti mehter


  Те и Германия и Италия не са били една държава дълго време, сигурно са се обединили след няколко века "отоманско присъствие" .....

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  [quote#34:"tacheaux"]
  —цитат от коментар 41 на Julian Mall
  Таше ти като истински българин разбирам че си за затвор за всеки който отрича измисленият геноцид в Сребреница за да накажем сърбите и за Македония, а за отричането на арменският геноцид не трябва да има затвор защото това не ни засяга пък и Турция е най-големият ни приятел?![/quote]

  Не си адекватен. Против съм отричащите някакъв спорен геноцид да се вкарват в затвор. Моята теза е , че когато обсъждаме геноциди , ние като българи трябва да сме загрижени за признаване на българския геноцид , а не да коментираме чужди геноциди.

 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3483 Любопитно

  До коментар [#43] от "Alex Ivanov":

  Възродителният процес не е свързан с план за избиване на мюсюлманите у нас.
  =======
  Грешиш.....и то фатално.....
  Дори по корави туркофоби от теб признават че такъв план е имало....
  Той започва от трагичната 1912 година....и под една или друга форма продължава до днес....
  Ето виж....само едно клипче..... А те са стотици....

  https://youtu.be/YehwZzyjWcs

  Bukalemun
 51. 51 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  Оспорването на баташкото клане е престъпление срещу България.
  —цитат от коментар 46 на Мариана Кълвачева

  а така
  още един привърженик на затвори вместо аргументи


  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 52. 52 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  До коментар [#44] от "eti mehter":

  не можеш да твърдиш такова нещо

  НЕ ЗНАЕМ какво би се случило

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 53. 53 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  До коментар [#43] от "Alex Ivanov":

  да, не е имало решение за избиване

  но всички действия заплашваха с разпалване на гражданска междуетническа война
  не се случи просто защото не приличаме толкова на сърбите, а и имахме късмет


  темата всъщност е изчерпана, правим си кавги (спъвания) на равно място

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 54. 54 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Всичко е малко или много въпрос на гледна точка.
  Докато отричането на Холокост е криминализирано, то на мюсулмани може и да не е.
  Докато обиди срещу евреи се приемат като антисемитизъм, то към мюсулмани това се приема като свобода на словото.
  Примери бол.
  Мда

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3483 Неутрално

  До коментар [#43] от "Alex Ivanov":

  1938, 1950,1968...70 ......години.....са примери за изселване на турското малцинство от България.....с напълно планирана и координирана цел...
  Това са периодите в които турците са били най заможни и богати....
  И същевременно при един рекет срещу тях....пускат най много ганимет на ония които ги рекетират.....
  Особено годината 1950 е най берекетлия за рекетьорите.....
  Четвърт милион хора оставят всичкото си имущество....и напускат родината си.....
  Така.....от оставеното, комунистите създават ТКЗС тата....

  Bukalemun
 58. 58 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  До коментар [#44] от "eti mehter":

  За притесненията по Възродителния процес дадохме обезщетението на Доган. За тебе нищо ли не остана от ТЕЦовете и Сараите?

 59. 59 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2799 Любопитно

  "Ок..... Тогава и възродителния процес е геноцид..... И то един от най жестоките в новата история на човечеството....нямащ аналог по анти хуманност..."

  Няма, няма. Пред него бледнеят и арменският геноцид и кланетата на неверниците в Османската империя. Да се чуди човек ДПС кого представлява?! Сигурно българите чиито права са били нарушени от руските окупатори?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 60. 60 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2799 Любопитно

  До коментар [#43] от "Alex Ivanov":1938, 1950,1968...70 ......години.....са примери за изселване на турското малцинство от България.....с напълно планирана и координирана цел...Това са периодите в които турците са били най заможни и богати....И същевременно при един рекет срещу тях....пускат най много ганимет на ония които ги рекетират.....Особено годината 1950 е най берекетлия за рекетьорите.....Четвърт милион хора оставят всичкото си имущество....и напускат родината си.....Така.....от оставеното, комунистите създават ТКЗС тата....
  —цитат от коментар 57 на eti mehter


  Това за кой път ще го повтаряш? Да не искате обезщетения и за изселените по взаимни спогодби и тях да ги изкарате насилствено изселени? Милиардите за заграбените имоти на тракийските българи кога ще ги плащате?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 61. 61 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  До коментар [#43] от "Alex Ivanov":Възродителният процес не е свързан с план за избиване на мюсюлманите у нас.=======Грешиш.....и то фатално.....Дори по корави туркофоби от теб признават че такъв план е имало....Той започва от трагичната 1912 година....и под една или друга форма продължава до днес.... Ето виж....само едно клипче..... А те са стотици.... https://youtu.be/YehwZzyjWcs
  —цитат от коментар 50 на eti mehter


  Скрий се би фес. Ако действахме огледално като и вас и както са напрвили гърците с турското си малцинство през1922г още през лятото на 1913 година трябваше да ви изселим в Турция и в България да не остане кьорав фес а имотите им да бъдат дадени на тракийските българи!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3483 Неутрално

  До коментар [#60] от "Julian Mall":

  Това за кой път ще го повтаряш?
  =======
  Докато има смели и уверени в себе си колеги като Alex Ivanov....които твърдят че....Възродителният процес е хаотична, а не планирана инициатива...
  Трябва да им се обединява на такива хора.....

  Bukalemun
 63. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3483 Неутрално

  обединява
  ======
  Пардон....
  Да се чете......обеснява....

  Bukalemun
 64. 64 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  " американска гледна точка тази забрана не е "особено ефикасен инструмент" в опита да се криминализира изразяването на мнения, дори когато те са очевидно неверни."

  Геноцидът в Босна се отрича главно от сърбите в Сърбия от тези в Босна, както и от българските сърбомани , които са по дефиниция по-големи сърби от самите сърби.. Що се отнася до Сърбия , тя не трябва да се приема в ЕС, ако продължава да не признава Косово , както и ако продължава да отрича геноцида в Босна. Това ще бъде много по-ефикасен инструмент за признаване на този гиноцид.

 65. 65 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  [quote#49:"tacheaux"][/quote]

  Виждам че се правиш на голям патриот но реално геноцид срещу българи не е имало даже в Османската империя! Което не омаловажава терора и зверствата на които са били подложени българите и другите християни в Османската империя която днешните политкоректници на Запад кой знае защо определят като толерантна.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3483 Весело

  До коментар [#61] от "Julian Mall":

  Скрий се би фес.
  =====+
  Окей джанъм.....!
  За разлика от днес.....вчера бе по податлив на тая тема.....
  Когато си във форма.....ми дай знак, че си готов да поемеш и идеологическата истина за тая вековна одисея.......
  Няма да съжаляваш.....честна дума.... :)....

  Bukalemun
 67. 67 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  До коментар [#60] от "Julian Mall":Това за кой път ще го повтаряш?=======Докато има смели и уверени в себе си колеги като Alex Ivanov....които твърдят че....Възродителният процес е хаотична, а не планирана инициатива...Трябва да им се обединява на такива хора.....
  —цитат от коментар 62 на eti mehter


  Разбира се че Възродителният процес не планирана инициатива. Ако беше планирана просто щяха да ви оставят имената но с турско име никога нямаше да ви допускат до ръководни държавни длъжности така че турските вишисти щяха доброволно да приемат български имена а тези с турските щяха да са бачкатори в строителството и селското стопанство.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 68. 68 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  До коментар [#60] от "Julian Mall":Това за кой път ще го повтаряш?=======Докато има смели и уверени в себе си колеги като Alex Ivanov....които твърдят че....Възродителният процес е хаотична, а не планирана инициатива...Трябва да им се обединява на такива хора.....
  —цитат от коментар 62 на eti mehter


  Не ми преиначавай думите. Писах за избиване, което е геноцид. Възродителният процес не е свързан с планирани масови убийства с цел заличаване на мюсюлманите в България.

 69. 69 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  " американска гледна точка тази забрана не е "особено ефикасен инструмент" в опита да се криминализира изразяването на мнения, дори когато те са очевидно неверни."Геноцидът в Босна се отрича главно от сърбите в Сърбия от тези в Босна, както и от българските сърбомани , които са по дефиниция по-големи сърби от самите сърби.. Що се отнася до Сърбия , тя не трябва да се приема в ЕС, ако продължава да не признава Косово , както и ако продължава да отрича геноцида в Босна. Това ще бъде много по-ефикасен инструмент за признаване на този гиноцид.
  —цитат от коментар 64 на tacheaux


  Напротив, отрича се от всеки, който е наясно какво е геноцид. Щото, ако това в Сребреница е геноцид, то геноцид е и почти всяка война. Защото войни, без клане на цивилни, почти няма. Къде повече, къде по-малко.

 70. 70 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3483 Любопитно

  До коментар [#69] от "Alex Ivanov":

  Напротив, отрича се от всеки, който е наясно какво е геноцид
  =======
  А ти на ясно ли си какво е геноцид ?
  Нека проверим.....
  Към 0,40 минута на видеото което ти дадох....има възрастен човек на който са му позволили последна молитва преди да бъде обесен.....
  Как мислиш.....защо не са му позволили да напусне тогавашна България?
  Обесили са го най демонстративно пред останалите....
  Това геноцид ли е или не...?

  Bukalemun
 71. 71 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7458 Неутрално

  В Босна със сигурност няма да го забравят.

 72. 72 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  До коментар [#69] от "Alex Ivanov":

  да, геноцид е практически всяка война

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 73. 73 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  До коментар [#61] от "Julian Mall":

  не ставай гадняр

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 74. 74 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  До коментар [#67] от "Julian Mall":

  планирано е
  Горбачов се е чудил какво да прави мюсюлманските малцинства в СССР;
  и някой от тукашните дупедавци (по-скоро се е изявил като сутеньор в случая) му предложил да се направи "полеви експеримент" с нашенските турци, пък ако мине гладко, да си го приложат у тях;
  е, не минало, а после и СССР се споминал, но РФ щом не го прилага, значи смятат експеримента за провален

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 75. 75 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  До коментар [#74] от "Николай Теллалов":

  Ставаш проводник на турските пропагандни тези. Нещо в този смисъл изръси и Агджа пред Нова че българите били невинни виновни били руснаците които ги подкукоросали да убият папата. До ден днешен Русия няма разумна политика по отношение на муслимите си та камо ли по времето на живият труп Черненко. Ако не знаеш Горбачов идва на власт чак през март 1985г. когато у нас Възродителният процес вече е завършил!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 76. 76 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  До коментар [#75] от "Julian Mall":

  ако не знаеш, Горбачов по време на поредната жива мумия (Черненко) на кремълския трон е фактически "кормчия" на мегакоритото "СССР"

  и идеята е именно негова, макар че може и да я е наследил от покровителя си Андропов - истинският проектант на "перестройката"

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 77. 77 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  До коментар [#75] от "Julian Mall":ако не знаеш, Горбачов по време на поредната жива мумия (Черненко) на кремълския трон е фактически "кормчия" на мегакоритото "СССР"и идеята е именно негова, макар че може и да я е наследил от покровителя си Андропов - истинският проектант на "перестройката"
  —цитат от коментар 76 на Николай Теллалов


  Пишеш пълни глупости. Горбачов нищо друго не е управлявал по времето на Черненко освен Ставрополския край. След като идва на власт той е категорично против преименуването затова и турците протестираха по време на майските бунтове с името му пък сега имат наглостта да твърдят че Масква стояла зад Възродителният процес.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 78. 78 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  До коментар [#77] от "Julian Mall":

  извинявай, че написах такива гадости за любимия ти Горбачов, но - уви - истина са

  той е протеже на Андропов, подготвян за "наследник", и няма значение къде е бил по време на царуването на Черненко

  решението за "възродителния процес" е прието докато Андропов е жив, автор на хрумката е Горбачов - примири се

  подготовката на "процеса", естествено, е отнела време, около 2 години

  но щом не ти се вярва - недей
  важното е да се чувстваш уютно, затова недей да питаш хора от Кърджали какво са правели там сътрудници на съветското посолство в самия разгар на прекръстването - например в квартал Веселчани на Бъдни вечер 1984-а  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 79. 79 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  До коментар [#4] от "Николай Теллалов":

  Оказва се, че има геноциди и по-геноциди.
  Някои напудрени, други неглежирани, като арменския.
  Политика, брадър.

 80. 80 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  До коментар [#78] от "Николай Теллалов":

  Кой ти спуска тези абсолютни глупости. Това че Горбачов е бил против преименуването си е факт. А ти можеш да пробутваш всякакви турски пропагандни фишеци. Скоро може и атентатът на гара Буново да го припишат на руснаците.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK