Войната на културите: Западна и Източна Европа си обърнаха гръб

Хиляди унгарци се включиха в годишния гей парад в Будапеща.

Хиляди унгарци се включиха в годишния гей парад в Будапеща.През последните години Западна и Източна Европа постепенно си обърнаха гръб, и то по отношение на най-основните ценности. Как би могъл да бъде решен спорът?


Европейска културна война: тъкмо това - ни повече, ни по-малко - се случва в момента между Европейската комисия, от една страна, и Полша и Унгария, от друга. Формално погледнато, става дума за юридически въпроси, свързани с инкорпорирането на европейското право в националните законодателства. Но на всички участници трябва да е пределно ясно, че този спор в момента навлиза много по-надълбоко, отколкото се случва при обичайните процедури за нарушаване на европейските договори, с които Брюксел периодически проверява и евентуално наказва държавите, които ги нарушават.
В случая с Полша и Унгария евросъюзът попадна във водовъртежа на мирогледния конфликт, който се е развихрил в редица общества по света: сблъсъкът между авторитаризма и плурализма, между националното и многокултурното. С други думи, става въпрос за най-основните ценности. Един съюз от държави, който навремето беше създаден в името на разбирателството между народите, изведнъж се е засилил надолу по наклонената плоскост - как е възможно това?


Има някои политически фактори, които често се пренебрегват. В случая с Унгария например не бива да забравяме, че Орбан наскоро напусна Европейската народна партия. И вече няма формални съюзници сред западноевропейските правителства, което се усети особено отчетливо на последната среща на върха при обсъждането на правата на хомосексуалните. Правителството на "Право и справедливост" ("ПиС") в Полша също се намира в изолация на равнище Европейски съвет, което обяснява някои защитни реакции на двете страни.


Различните интереси на Запад и Изтока
В дъното на всичко обаче е нещо друго: през последните години Западна и Източна Европа постепенно си обърнаха гръб. Когато навремето започна източното разширяване на ЕС, се очакваше, че държавите от бившия Варшавски договор все някога ще се присъединят към основните мирогледни нагласи на Запада - либерално-консервативни или социалдемократически. Тези нагласи и до ден днешен са решаващи за обществената дискусия в Западна Европа, те се наложиха и в Брюксел. Но приобщаването на Източна Европа не се случи точно по плана, специално по отношение на няколко нови и важни теми. Опазването на климата, миграцията, правата на жените, различността и многообразието - всички тези въпроси, които в Западна Европа заемат все по-важно място в политиката, в Източна Европа занимават само определени малцинства. Защото нека не забравяме, че нито "ПиС" в Полша, нито "Фидес" в Унгария са дошли на власт с преврат. Точно обратното - те бяха избрани именно защото обещаваха да опазят своите страни от тези западноевропейски тенденции.


Протестите в Будапеща бяха и срещу новия закон на кабинета на Виктор Орбан, който забранява показването в училищата на материали, които се смятат за пропаганда на хомосексуалността.

Протестите в Будапеща бяха и срещу новия закон на кабинета на Виктор Орбан, който забранява показването в училищата на материали, които се смятат за пропаганда на хомосексуалността.


Политическата система в ЕС не е недемократична, но тя не е в състояние да решава фундаментални ценностни конфликти. В една отделна държава такива конфликти се решават по най-задоволителен начин чрез избори. Ала ЕС няма дори правителство, което да прилага волята на мнозинството. А европейска общественост, където може да се проведе подобна дискусия, съществува единствено в зачатък. Ето как този спор накрая беше прехвърлен към еврокомисията, която като "пазител на договорите" превръща един политически конфликт в юридически казус. Това е неудовлетворително решение, но с оглед на сега действащите договори друго просто няма.


Възможните решения са две


Тъй или иначе, спорът трябва някак да бъде решен - най-малкото в онези негови аспекти, които пряко засягат европейското право. В ЕС държавите членки имат свободата на политическо своеобразие, но те не са напълно суверенни - от самото начало основополагащият принцип на европейското единение е тъкмо такъв. Такива европейски завоевания като общият пазар и общото върховенство на закона могат да работят единствено, ако всички държави членки зачитат европейското право. Когато има бизнес в Полша, един германски предприемач очевидно има нужда от независимо правосъдие. Когато се засели в Унгария, един французин има нужда от увереността, че администрацията не е корумпирана и че никой няма да го дискриминира заради сексуалната му ориентация например.


Сблъсъкът, за който става дума, в момента навлиза в решаващата си фаза, защото все повече хора в Западна Европа не са съгласни техните милиарди евро да се изливат в държавите членки от Източна Европа, които не се придържат към договорените правила. Това още повече изостря конфликта, но беше неизбежно да се стигне дотук. Вече от доста време няма никакво оправдание за факта, че тукашният данъкоплатец финансира правителства, които открито водят политика срещу ЕС и срещу Германия. Да, важно е да се зачитат възгледите и интересите на източноевропейците. Но още по-важно е да се защитава върховенството на закона, защото ЕС може да има бъдеще единствено като общо пространство на законността.


В момента трудно може да се каже как ще завърши премерването на силите. За Орбан и Качински техният бизнес модел, който е пряко зависим от политиката на ЕС, в момента виси на косъм. Но вече сме виждали не един и двама устати националисти, които бързо подвиват опашка, когато стане дума за пари. А освен това и в Полша, и в Унгария членството в ЕС все още е много популярно. В най-добрия случай острият подход на еврокомисията ще доведе до преосмисляне на позициите и приоритетите в тези две държави и евентуално в техните общества. В най-лошия обаче ще започне процедура за изваждането им от ЕС.


Николас Бусе, "Франкфуртер алгемайне цайтунг"


www.faz.net


Всички права запазени.


Frankfurter Allgemeine Zeitung


Frankfurt am Main


Текстът е от сайта на "Дойче веле".

Коментари (163)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 495 Весело

  Прав е авторът! Наистина е въпрос на култура и интелигентност преподаването на гей пропагандата в училищата! И то не от казионни назначени даскали, а от организираното ЛГБТИК+++ гражданско общество!
  Колкото до сравненията, че демократичните НПО организации ще се държат в учебните заведения като ДПО “Септемврийче” или като ДКМС, са мръсни манипулации и популизъм, с които консервативните хомофоби се подиграват с евроатлантическите ценности!

  Бог да благослови Америка за България!
 3. 3 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 989 Неутрално

  "Хиляди унгарци се включиха в годишния гей парад в Будапеща."

  А милиони унгарци ще гласуват срещу индоктринирането на децата с джендър идеология.

  Хиляди срещу милиони! Някой разбират демокрацията като диктатура на малцинството върху мнозинството.

 4. 4 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Няма културен сблъсък. Има политически сблъсък на демокрацията с авторитарните режими на Изток, които се опитват да легитимират своя несправедлив модел чрез предполагаемата защита на някакви "изконни" ценности.

  Никой не им заплашва ценностите. По скоро тези режими заплашват човешката свобода и достойнство, както и демокрацията. Но как насила ще накараш някой не само да живее както искаш, но и да бъде това, което искаш?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 5. 5 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#3] от "Шоршо":

  *някои

 6. 6 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 508 Гневно

  Е супер е тая култура западната и понеже е толкова готина искат и насила да я наложат

  ГоШо
 7. 7 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 862 Весело

  До коментар [#1] от "ju.li":

  По-глупав коментар от доста време не бях чел. Направо счупи тъпомера.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 8. 8 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2898 Неутрално

  Източна Европа е чувствителна към налагания от един център на политики и закони, понеже са били дълги години в СИВ и Варшавския договор, затова не търпят намесване във вътрешните си работи!

 9. 9 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  А ние къде сме в тази схема?

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 10. 10 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1737 Весело

  И коя е процедурата за изваждане от Съюза, че не се сещам? Всъщност, поставен по друг начин въпроса би могъл да бъде зададен така :

  Или хомосексуална, транс джендър пропаганда сред децата, или ви изритваме от Съюза! Бе що не го подложите това на референдум в ЕС , пък да видим хората кого ще гонят? Привържениците или противниците..

  Sic transit gloria mundi
 11. 11 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Аз адски се стеснявам да запитам, но религията ли попречи да се каже как "новия закон на кабинета на Виктор Орбан, който забранява показването в училищата на материали с пропаганда на хомосексуалността" няма да се приема как да е, а ще се гласува на РЕФЕРЕНДУМ? И като така ще се подложи на тест - е ли "политическата система в ЕС недемократична"? И как ще "политическата система в ЕС" отреагира на референдум?

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 12. 12 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  адашът от Франкфуртер алгемайне цайтунг пише глупости

  културите НЕ ВОЮВАТ
  воюват ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ИНТЕРЕСИ
  а те вече могат да си надянат камуфлажа на "култури", за да представят войната в изгодна за тях светлина

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 13. 13 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#1] от "ju.li":

  аз мисля, че изказването ти е на нивото на статията

  не е комплимент

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3808 Неутрално

  ЕС е в правото си да разследва как и за какво се харчат от националните правителства евросредствата, които им отпуска, но това не значи, че трябва да налага хомосексуализма като " ценност" на когото и да било, още по - малко да го обвързва с изплащането им, което си е открито извиване на ръцете на несъгласните с ЛГБТ истерията !!!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#9] от "kvasimodo":

  на място, което не се назовава от "културни хора" ;)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 17. 17 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1731 Весело

  До коментар [#1] от "ju.li":аз мисля, че изказването ти е на нивото на статиятане е комплимент
  —цитат от коментар 13 на Николай Теллалов


  Както и самата статия, така и моя коментар ви накараха да отговорите. Това вече е добре...

 18. 18 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Ако навремето Орбан и Качински бяха подкрепили кандидатурата на Турция, сега можеха да разчитат на твърдата подкрепа на Ердоган срещу Брюксел 😁

 19. 19 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#8] от "Дария Колев":

  тц
  точно заради дългите години послушание реагират на командата - протестирай!

  откъде идва?
  голяаааама тайна, аха

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 20. 20 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1220 Любопитно

  До коментар [#1] от "ju.li":


  Май наистина трябва да си намерим мястото...
  —цитат от коментар 1 на ju.li


  При Горна Волта?

 21. 21 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#7] от "tsyrvulan":

  не го счупи, а РАЗМАЗА

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 22. 22 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 477 Любопитно

  Не са си обърнали гръб. Това са стоновете на отиващо си поколение в Полша и Унгария. Младите се доказаха, чрез протести и гражданска активност. След като дъртаците ритнат кофата, нещата ще се нормализират.

 23. 23 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1437 Неутрално


  Глобалистите с картечница

  Автор: Кузман Илиев


  Европа се разцепва на две под напора на културната война, която набира скорост

  Ние сме стожер на християнството на континента и като такива имаме отговорността да го спасим

  Европа се разцепва на две под напора на културната война, която набира скорост. Западът, доминиран от мултикултурния либерализъм и половата неутралност, срещу Централна и Източна Европа като по-добре имунизирани срещу новият болшевизъм, стъпвайки върху консервативно-християнската си природа и опита от социализма. Атаките от ЕК и ЕП срещу Полша, Унгария и всяка проява на самостоятелно мислене и суверенитет са свирепи. Спиране на парите, анатема по линия на “върховенство на закона” и борбата с корупцията - който не слуша, понася дежурните тояги, етикетирани с дежурните клиширани клейма. А глашатаите на либералния консенсус у нас са облечени в мантията на новия морал - нищо, че са същите труженички от стария, макар и префасониран и саниран с европари бордей…...............
  https://trud.bg/глобалистите-с-картечница/

 24. 24 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Европа е егоистично място – свикнали са да взимат, а не да дават, затова толкова много говорят за права, ценности, социални политики, подкрепа на уязвимия, за да могат да баламосат вярващите и да завземат все повече и повече – първо влияние и след това материалните ценности на обществата!
  Когато Източна Европа започна да се самоопределя и да се заявява и започнаха скопяванията!

 25. 25 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 650 Неутрално

  В най-лошия обаче ще започне процедура за изваждането им от ЕС.
  ==================================================
  Американците по скоро този Бусе ще извадят от ЕС отколкото поляците, тези потомствени фанатични русофоби, основните бойци за американските интереси в Европа.

  Свободата, Санчо...
 26. 26 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 477 Любопитно

  Европа е егоистично място – свикнали са да взимат, а не да дават, затова толкова много говорят за права, ценности, социални политики, подкрепа на уязвимия, за да могат да баламосат вярващите и да завземат все повече и повече – първо влияние и след това материалните ценности на обществата!Когато Източна Европа започна да се самоопределя и да се заявява и започнаха скопяванията!
  —цитат от коментар 24 на konservator.bg


  Само дето Полша и Унгария не се виждат като Източна Европа. Дори го смятат за обидно. За тях, те са си Централна Европа.

 27. 27 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#17] от "ju.li":

  значи е било провокация лично срещу мен?

  надух се като син кит
  не! като ония годзили от "Пасифик рим" - минимум
  сега само да не тропна с крак, че земетресение ще опропасти целия полуостров...

  ПАЗЕТЕ СЕ! Ще КИХНА!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  А ние къде сме в тази схема?
  —цитат от коментар 9 на kvasimodo


  Радан Кънев и ДБ са за тази схема, твърдо.
  Другите шикалкавят.

 30. 30 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 585 Неутрално

  "Западната култура" не е константа както във времево, така и в географско отношение. Една е западната култура от САЩ през 50-те, друга западна култура е ФРГ през 80-те, трета е Швеция през 2020. С времето и мястото всичко се променя и добива нови измерения. И все пак основните характеристики на "западната култура" са в третирането на отделния индивид с достойнство с неговите силни, слаби и странни страни, а не в колективното склоняване в групова идентичност, която да бъде централно управлявана.

 31. 31 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#1] от "ju.li":

  Не е добре да се обобщава. На Запад също има нормални хора и то не малко.
  В момента поради кофти стечение на обстоятелствата една групировка успя да овладее властови лостове в Брюксел без изобщо за е избирана от нито един европейски гласоподавател, а е плод на договорки между само част от лидерите на европейските държави.
  Това, разбира се няма нищо обща с демокрацията, но в Европа все още изорите не са отменени и много скоро европйците от Изток и Запад ще имат възможност да си кажат думата.

 32. 32 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#31] от "k_":

  не обвинявай "стечението на обстоятелства"

  технологиите на "разделянето" да улесняване на "владеенето" не зависят от някакви обстоятелства

  просто другите джепанета бяха изгърмени, затова разръчкаха "малцинствени" теми
  и плебсовете реагираха според очакванията
  успех за манипулаторите, принципът "дивиде ет импера" продължава да работи кат новичък, нищо, че е на хиляди лазарника...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 33. 33 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1665 Гневно

  Един съюз от държави, който навремето беше създаден в името на разбирателството между народите, изведнъж се е засилил надолу по наклонената плоскост - как е възможно това?
  Ето как: От Европейската общност за въглища и стомана - икономика до "мирогледния конфликт" да ти бъркат законодателно в душата>

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 34. 34 Профил на tsb00482740
  tsb00482740
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Първо, това за изливането на милиарди от Западна Европа в Източна Европа е леко казано пресилено. Германското правителство не дава от неговия си джоб за страните в Източна Европа. Дава се нещо, и то процентно много малко, от бюджета на ЕС, който пак е под германско-френски контрол, но в крайна сметка е един вид "ничии пари" в смисъл на обща каца без дъно, която се захранва в голяма степен с печатане на нови емисии облигации изкупувани от ЕЦБ. На практика, 80% от това което ЕС раздава като пари на администрациите по места, отива в Западна Европа.

  Второ, Източна Европа и Западна Европа са в голяма степен културно интегрирани. Разликите са незначителни в културно-масово отношение. Същия тип хора които един ден ще изберат Льо Пен или някой като нея за главен шеф във Франция са тези които подкрепят Орбан в Унгария или Слави Трифонов и Бай Уй в България. Същите хора в един момент ще изметат и канцлерката Меркел от позициите в Германия. Може да не е веднага, но признаците за обръщане на махалото са видими. Тръмп и Брекзит бяха очевидни потвърждения на факта че ценностите на са толкова ценни, меко казано, за голяма част от електората на Запад.

  Трето, това на което Дойче Веле му казва "европейски ценности" не е точно европейски ценности, а в геополитически план е нещо като приумиците на едно богато общество под американския военен чадър. Това е общество което се чувства комфортно и сигурно и може да си позволи временно да загърби чувството за национална културна идентичност и да се отдаде на идеалите за глобалното село. При един по-сериозен геополитически катаклизъм, примерно при една реална военна заплаха от някаква комбинация на Китай + суровинния петролно-газов придатък в Северна Азия, така наречените европейски ценности ще оттекат в канала на историята точно в рамките на 2-3 дена. На тяхно място много бързо могат да дойдат едни други "ценности" под формата на пагони, фуражки, опъване на ръчички и викове "да живей канцлера на великата германска европейска нация". Така си мисля. И докато си го мисля се надявам да греша.

 35. 35 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  ... в Европа все още изорите не са отменени...
  —цитат от коментар 31 на k_


  "Все още?" А скоро ли да очакваме да се отменят?

  «Фашизъм — това е открита терористическа диктатура на най-реакционните, най-шовинистическите, най-империалистическите елементи на финансовият капитал… Фашизмът — това не е надкласова власт и не власт на дребната буржуазия или лумпен-пролетариата над финансовият капитал. Фашизмът — това е власт на самият финансов капитал. Това е организация на терористическа разправа с работническата класа и революционната част от селячеството и интелигенцията. Фашизмът във външната политика — това е шовинизъм в най-груба форма, культивираща зоологическа ненавист към другите народи.»

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 36. 36 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Оказва се, че поляците и унгарците са горди народи и не са съгласни да следват комадите “вдишвай, издишвай” както правят останалите източно европейци, макар да мислят като тях.

 37. 37 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  не е истина как орбанистите се гаврят с последователите си. през деня им защитават християнството, а през нощта бело, оргии и гепене на евросредства.

 38. 38 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3034 Весело

  Еволюцията в човешките взаимоотношения няма да спре така както не спира и биологичната такава!
  Помислете си че онова което до вчера беше морално укоримо и неприемливо днес ни изглежда нормално!
  До като бях дете беша срамота да си разведен а днес е срамота да си женен само веднъж например! От това светът не е умрял!

  klimentm
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  По-скоро Източна Европа обръща гръб, защото иска само парите, но не и правилата.

 40. 40 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  Не са само Унгария и Полша .... Не са ясни ЗАПАДНИТЕ ултиматуми , които могат да бъдат обобщени : "Пари срещу свалени гащи"....Няма да стане !!? И Българя , и Гърция , и Кипър, и Хърватска , и Словения /Словакия /Чехия също трябва да броят в лагера където новите ГЕЙ неща няма да се харесат!!

 41. 41 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  ЕС е в правото си да разследва как и за какво се харчат от националните правителства евросредствата, които им отпуска!!
  —цитат от коментар 14 на samoedin


  Че той не само разследва, ами и получава отчетите, по апликационните форми..

  Евростат дава данни по проектите, има ги в отчета на Комисията, има Управляващ орган на Всеки Проект ВЪВ ВСЯКА СТРАНА , КОЙТО СИ ПОПЪЛВА ДОКЛАДИТЕ..

  По Околна среда, по ТРанспорт, по Биоразнообразие, по Селски туризъм , по развитие на трудовия потенциал - всичко си се следи, даже и в реално време ..
  Нали ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ си имат бюджет, който го харчат за политики .. дето се гласуват и се гласува бюджет по пера и по проекти, дето са одобрени с апликационните форми..

  Какво означава "Европа да си следи парите"?

  Ми то ЕВРОПЕЙСКАТА ПОЛИТИКА Е ДА ИМА БЮДЖЕТ , да има политики - в различни сфери - и да се изпълняват проектите ..

  Ако Европа ДО СЕГА НЕ Е ИМАЛА ПРИЕМАНЕ НА БЮДЖЕТ и отчитане - значи е била тъпа, като гъз и се е крепила на вързване с тел ..

  Много ясно, че се следят парите и че имаме ОБЩИ ЕВРОПЕЙСКИ ПОЛИТИКИ И ПРОЕКТИ ПО ТЯХ..

  За транспорт, за селско стопанство , за биоразнообразие..
  Как да функционира, иначе съюзът?

  Като се дава "джоб парасъ" на държави дето дават правдини на гейовете и се не дават, за наказание пари на други страни?

  Ми Оперативна програма Транспорт на ЕС , примерно с нейните проекти - за какъв к..р е била обсъждана, гласувана, приемана???

 42. 42 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Трето, това на което Дойче Веле му казва "европейски ценности" не е точно европейски ценности, а в геополитически план е нещо като приумиците на едно богато общество под американския военен чадър. Това е общество което се чувства комфортно и сигурно и може да си позволи временно да загърби чувството за национална културна идентичност и да се отдаде на идеалите за глобалното село. При един по-сериозен геополитически катаклизъм, примерно при една реална военна заплаха от някаква комбинация на Китай + суровинния петролно-газов придатък в Северна Азия, така наречените европейски ценности ще оттекат в канала на историята точно в рамките на 2-3 дена. На тяхно място много бързо могат да дойдат едни други "ценности" под формата на пагони, фуражки, опъване на ръчички и викове "да живей канцлера на великата германска европейска нация". Така си мисля. И докато си го мисля се надявам да греша.
  —цитат от коментар 34 на tsb00482740


  Аз виждам два варианта. Едно - класовата борба всякакси се маскира (както се прави днес) с всякакви разновидности на расова, джендерна, партийна, футболно-ултрасова, анти-руска, анти-китайска борба. И второ «Фашизъм — това е открита терористическа диктатура на най-реакционните, най-шовинистическите, най-империалистическите елементи на финансовият капитал… Фашизмът — това не е надкласова власт и не власт на дребната буржуазия или лумпен-пролетариата над финансовият капитал. Фашизмът — това е власт на самият финансов капитал. Това е организация на терористическа разправа с работническата класа и революционната част от селячеството и интелигенцията. Фашизмът във външната политика — това е шовинизъм в най-груба форма, култивираща зоологическа ненавист към другите народи.»

  А ако вземем частта "култивираща зоологическа ненавист към другите народи" - то едните други "ценности" са вече дошли.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 43. 43 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3034 Весело

  Прогресът на вида Сапиенс е резултат на непрекъснати драстични промени в начина му на живот и осъзнаване на околния свят!
  Ако не беше така още да сме по дърветата и да се замеряме с фекалии
  Чисто психологически човек подсъзнателно не желае промени, старата пещера е много по удобна от селището на открито, затвореното общество на познати индивиди е по комфортно от непознатото такова в града да речем но само промяната е прогрес във всички случаи

  klimentm
 44. 44 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  А ние къде сме в тази схема?
  —цитат от коментар 9 на kvasimodo


  Радан Кънев и ДБ са за тази схема, твърдо.
  Другите шикалкавят.
  —цитат от коментар 29 на 4ort


  Радан и Станишката, двамината .. мечтаят за скорошното приемане на Истанбулската ..

  Сами са в дъждовния Брюксел - с чужди хора, чужди хляб делят ..

 45. 45 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 862 Весело

  До коментар [#38] от "klimentm":

  Клименте, колкото да обясняваш, не ще те разберат. Тия се изживяват като стожери на християнството, въпреки че едва ли знаят в коя библейска книга са написани заповедите Божии. Както и да е. Мнозинството Българи не разбират що ще рече индивидуализъм. А западната култура се гради имено на споменатото. Сънародниците ни са колективисти. То ест, нито разбират индивидуалните права, нуто последните са им приоритет.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 46. 46 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  От двете илюстрации става ясно, че за некои европейски другари култура е тъждествено с хомосексуализъм. Възглед, с който поради известни биологични причини трудно се печелят мнозинства. Междувременно бих искал да чуя и за други аспекти на предполагаемата европейска култура. Например, до февруари 2020 ходех редовно в Консертгебау, така че имам основателни подозрения, че такива съществуват.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 47. 47 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  До коментар [#38] от "klimentm":Клименте, колкото да обясняваш, не ще те разберат. Тия се изживяват като стожери на християнството, въпреки че едва ли знаят в коя библейска книга са написани заповедите Божии. Както и да е. Мнозинството Българи не разбират що ще рече индивидуализъм. А западната култура се гради имено на споменатото. Сънародниците ни са колективисти. То ест, нито разбират индивидуалните права, нуто последните са им приоритет.
  —цитат от коментар 45 на tsyrvulan


  Климент да си думка дупето и акъл да не ни дава .. абсолютно вярно !

 48. 48 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1020 Любопитно

  До коментар [#10] от "Hristov":

  Или хомосексуална, транс джендър пропаганда сред децата, или ви изритваме от Съюза!
  —цитат от коментар 10 на Hristov

  Струва ми се, че си се подвел или прихванал от силно викащите нашенци по темата. Чудно ми е само, що си започнал и да допринасяш за „каузата“?! Доколкото съм чувал, в Лондон тези проблеми ги нямате, сиреч отдавна са решени. Там също ли някой е разпространявал и разпространява хомосексуализъм сред децата?

 49. 49 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#43] от "klimentm":

  По пътя към прогреса хомосапиенса често тръгва по грешни пътечки, които му струват много пот, сълзи и кръв.
  Част от нас все още помним ролята на Пролетарията и неговия Авангард за Светлото бъдеще, където няма да има гладни хора.
  Има и по-възрастни които също помнят прогресивната за времето си идея за чистата раса и нещата, които са се случили покрай реализацията.
  И двете идеи са биле приети с широк, дори пълен научен консенсус, там където са се пръкнали и започнали да ги реализират.
  Така че, кое е прогрес и кое не се вижда след време, достатъчно време за да може да се прецени процеса.

 50. 50 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Парите се дават от Запад. И не са малко. Значи могат спокойно да контролират как се изразходват, че и да спрат кранчето.
  Няма да го направят, но могат, и вероятно ще - намалят притока.
  Проблемът не е в хомо/хетеросексуалността, нито в други конкретни проблеми, а принципиалните разлики в разбирането на човешките права и тяхното опазване. Изхожда се от презумция, изказана за пръв път от Волтер, който казва, че не е важно, че не се съгласява с нечие мнение, но е важно правото то да бъде изказано.
  Има още един аспект - и в Унгария, и в Полша управляващите партии се опитват да овладеят и трите независими власти - законодарна, съдебна и екзекутивна. Така няма кой да оспорва решенията им.

  Това е начало на авторитарно управление и бъдете сигурни, че Западна Европа би реагирала по същия начин, ако биха дали брачни права на хомосексуалните, но биха заплашвали разделението на властите, както го правят днес.

  E PLVRIBVS VNVM
 51. 51 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3927 Весело

  До коментар [#38] от "klimentm":

  Ти пък и развода направи част от биологичното развитие.
  Далеч по-реални са прогнозите за физиологичните и биологични проблеми у хомо сапиенс под влияние на обездвижването и информационните технологии... :-)

 52. 52 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3034 Весело

  До коментар [#49] от "k_":

  Безспорно сме направили много грешни стъпки, но дори опита с отрицателен знак е полезен. Психология.

  klimentm
 53. 53 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#38] от "klimentm":

  До като бях дете беша срамота да си разведен а днес е срамота да си женен само веднъж например! От това светът не е умрял!
  ====
  Дори е още по срамно да си женен за жена. Но от това светът може и да умре. Или поне старата госпожа

 54. 54 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3034 Весело

  До коментар [#47] от "sim4o":


  Опазил ме Господ да давам акъл в Станата дето всички са професори!

  klimentm
 55. 55 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#45] от "tsyrvulan":

  Индивидуалните права се отнасят за пълнолетни (колкото и да е условна тази граница) индивид.
  За тези под условната граница има специфики и съответно разписани правила кой носи отговорност ако нещо не е приемливо. Все още правилата в определена група се определят по демократични процедури, а не в прохладни кабинети от прогресивни визионери, повечето не избирани от никой.
  Или може би не сте съгласен с това

 56. 56 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Пълни глупости. От стотици години има взаимно и хармонично проникване на културите на Западна и Източна Европа - елинизма, Византия, християнството и т.н. Война има само в главите на днешните културни марксисти, които искат да наложат абсолютно несъвместими с европейската култура африкански, мюсулмански и джендър извратености. Отпорът в Източна Европа към марксистките извращения, по разбираеми причини, просто е по-голям и товя вбесява марксисткия елит.

 57. 57 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Самият закон мен лично не ме притеснява. Но реално е напълно излишен и си е чисто пропаганден текст. Все едно измислен от нашите обеднели патриоти с цел мобилизиране на вота. Ако няма такъв закон ще почнат да пропагандират гей връзките ли? Точно в училищата, където всичко, което достига до децата се регулира централно? Чакаме сега закон срещу пропагандирането на БДСМ, зоофилията, копрофагията....Щото без тях край с децата. Как изобщо живеем без такива закони не знам.Как се прилага такава норма дори няма да обсъждам. Известен е примерът в Русия. Където махнаха статуя на Стив Джобс, щото настоящият шеф на Епъл бил гей.
  Но въпросът е друг, ако на върлите традиционалисти не им отърва в ЕС този проект на западните джендъри...моля-да търсят други ценности някъде другаде. Особено за Полша ви гарантирам, че Качински ще е последният напуснал ЕС, щото граничи с евразийските ценности.
  А западните ценности, всъщност ние си ги изповядваме, нищо, че ориенталщината е пуснала здраво корени. А държави като Полша и Унгария винаги са си били запад.И всеки човек на различна от пенсионна възраст гледа на запад като източник на бъдеще. Пратил е или ще прати децата там.

 58. 58 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 349 Гневно

  "Когато се засели в Унгария, един французин има нужда от увереността, че администрацията не е корумпирана и че никой няма да го дискриминира заради сексуалната му ориентация например.'

  АМА ИЗВИНЕТЕ!
  Ако бизнеса му е свързан с продажба на образователни книжки за 1234387596 пола за деца е съвсем нормално да бъде "дискриминиран"! И няма да е дискриминиран заради пола джендъра ролята или както там си го наричат, а заради закона за защита на децата!
  Туу мъч ми идва дискриминацията на разни девиантни инвалиди.
  На запад е много модерно ако си някакъв вид инвалид - вадиш си документ за малцинство или специализиран джендър и никой не може да те пипне щот нали.. низвергнат си.. дискриминиран. Всички са ти длъжни да ти плащат..
  Е*АТИ ЦЕННОСТИТЕ!

 59. 59 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#47] от "sim4o":Опазил ме Господ да давам акъл в Станата дето всички са професори!
  —цитат от коментар 54 на klimentm


  Тъкмо започна дискусия и проваляте всичко.
  Извинявайте, ама това последното показва нивото и начина на мислене на човека отсреща.
  Е, няма как разсъждаващите да убедят раздразнените от липсата на собствен капацитет да влязат в разговор с аргументи да им помогнат.
  Съжалявам, загубено време...

 60. 60 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#38] от "klimentm":Клименте, колкото да обясняваш, не ще те разберат. Тия се изживяват като стожери на християнството, въпреки че едва ли знаят в коя библейска книга са написани заповедите Божии. Както и да е. Мнозинството Българи не разбират що ще рече индивидуализъм. А западната култура се гради имено на споменатото. Сънародниците ни са колективисти. То ест, нито разбират индивидуалните права, нуто последните са им приоритет.
  —цитат от коментар 45 на tsyrvulan

  Твоят народопсихологичен портрет засрами Иван Хаджийски. Щастливи сме, че ни осени с мъдростта си, О Премъдрий Цървулане!

 61. 61 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 857 Неутрално

  В Европа има много повече разделения от клишето Изток-Запад.
  Много по-значимо е разделението Север-Юг.
  Католицизъм-Протестанство-Православие.
  Големи държави-малки държави....
  .........

 62. 62 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Тежък текст и словоизлишество, защото нещата са далеч по-прости и изискват преди всичко време......а, какво ще стане зависи и от националните ценностни системи, които в повечето отношения няма да си паснат.....тук, би следвало горе в ЕС да се замислят, ако искат от ЕС да стане световен фактор.

 63. 63 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1284 Весело

  Не можем ли просто да сложим всички комунисти и джендъри на някои остров и да обявим игри на глада ?

  Макар, че няма да е честно спрямо джендърите, щото комунистите имат реален опит в канибализма :))

 64. 64 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Първо, това за изливането на милиарди от Западна Европа в Източна Европа е леко казано пресилено. Германското правителство не дава от неговия си джоб за страните в Източна Европа. Дава се нещо, и то процентно много малко, от бюджета на ЕС, който пак е под германско-френски контрол, но в крайна сметка е един вид "ничии пари" в смисъл на обща каца без дъно, която се захранва в голяма степен с печатане на нови емисии облигации изкупувани от ЕЦБ. На практика, 80% от това което ЕС раздава като пари на администрациите по места, отива в Западна Европа.Второ, Източна Европа и Западна Европа са в голяма степен културно интегрирани. Разликите са незначителни в културно-масово отношение. Същия тип хора които един ден ще изберат Льо Пен или някой като нея за главен шеф във Франция са тези които подкрепят Орбан в Унгария или Слави Трифонов и Бай Уй в България. Същите хора в един момент ще изметат и канцлерката Меркел от позициите в Германия. Може да не е веднага, но признаците за обръщане на махалото са видими. Тръмп и Брекзит бяха очевидни потвърждения на факта че ценностите на са толкова ценни, меко казано, за голяма част от електората на Запад.Трето, това на което Дойче Веле му казва "европейски ценности" не е точно европейски ценности, а в геополитически план е нещо като приумиците на едно богато общество под американския военен чадър. Това е общество което се чувства комфортно и сигурно и може да си позволи временно да загърби чувството за национална културна идентичност и да се отдаде на идеалите за глобалното село. При един по-сериозен геополитически катаклизъм, примерно при една реална военна заплаха от някаква комбинация на Китай + суровинния петролно-газов придатък в Северна Азия, така наречените европейски ценности ще оттекат в канала на историята точно в рамките на 2-3 дена. На тяхно място много бързо могат да дойдат едни други "ценности" под формата на пагони, фуражки, опъване на ръчички и викове "да живей канцлера на великата германска европейска нация". Така си мисля. И докато си го мисля се надявам да греша.
  —цитат от коментар 34 на tsb00482740

  не е точно така. Сега за първи път ЕК емитира облигации и излезе на капиталовите пазари. Досега бюджетът на ЕС се формираше от вноските на страните членки. Германия специално не искаше дълги години да има еврооблигации, в сегашния им вид, защото тогава ще трябва да гарантира за заемите на другите страни членки. В договорите за ЕС реално една държава не трябва да носи щета за дълговете на другите. Но през ЕЦБ това се получи. Не трябва да се забравя и че ЕЦБ има собственици и там Германия е собственик с близо 24%. При едно "подстригване" на облигации, например на Гърция, Германия и другите в еврозоната ще трябва да капитализират ЕЦБ. Германия в този случай ще трябва да поеме своите проценти. Нека добавим и Таргет2 салдото, пред което Германия налива евро в няколко държави от еврозоната. Там сметката е, че Германия чака от тези държави да ѝ се издължат с близо 1 трилион евро.

 65. 65 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  До коментар [#48] от "Zippie":

  Не, щото тук на уважение са едни , дето се забраждат..А те бият лошо , когато някой пробва да играе по тая струна..Много ще ми е интересен сблъсъка между тях и ЛГБТ , като и двете общества се числят към вечно онеправданите..Или между транс и феминистките, примерно... Иначе, на връх Нова година, в центъра на Лондон , две лезбо девойки бяха жестоко ошамарени в един автобус от група тийнейджъри..Та толкова дали е решен проблема.. Лицемерие без граници..Но тук това е начин на живот от столетия.

  Sic transit gloria mundi
 66. 66 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1737 Весело

  До коментар [#43] от "klimentm":

  В природата оцеляват не най-умните или най-силните, а най-приспособимите, Клименте..Като базовото изискване е поне да могат да създадат потомство..

  Sic transit gloria mundi
 67. 67 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  До коментар [#45] от "tsyrvulan":

  Един път да не се съглася с теб.Напротив, ние сме индивидуалистите, в случая..Колективистите са от другата страна на барикадата.. Айдентити политикс и колективни права за групи хора искат точно тия , дето сочат Източна Европа с пръст..Ма ние тоя мач сме го играли и знаем докъде води..

  Sic transit gloria mundi
 68. 68 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  До коментар [#47] от "sim4o":Опазил ме Господ да давам акъл в Станата дето всички са професори!
  —цитат от коментар 54 на klimentm


  Акълът не лови дикиш - личен пример давай!

  Вазелин и яко шпорене те чакат .. така затвърждаваш прогресивните ценности и биеш по фашистите !

 69. 69 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  "В дъното на всичко обаче е нещо друго: през последните години Западна и Източна Европа постепенно си обърнаха гръб....... все повече хора в Западна Европа не са съгласни техните милиарди евро да се изливат в държавите членки от Източна Европа..."

  Въпросът не е дали, а кога ЕС ще се разпадне. Полша обяви своето законодателство приоритетно спрямо европейското. Словения декларира, че не е колония. Хората в ЗЕ хич да не се притесняват. Всички налети евра са от печатницата. ИЕ ги взема ментета и ги изпира с труд. А е записано в Светото писание "За къв ни е ЕС без парите". Повечето източни държави си пазят националнана валута и не напират за Еврозоната. Само ние се натискаме, нашите олигарси иска евра, за да харчат свободно по света. Докато еврото върви навсякъде.
  После каквото сабя покаже.

 70. 70 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  Марксистите могаъ да си заврат "ценностите" там където слънце не огравя! Те нито са либерални, нито са демокрятични, нито са о щоприети и в запядните държави! Там също има много брожения срещу тези откровенни малоумия!

 71. 71 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Не мога да схвана тази хомофобия в Източна Европа. За какво е това?
  Всеки си има право на мнение и да възпитава децата си както намери за добре. Обаче закона трябва да е еднакав за всички. Не може никой да те дискриминира защото си гей. Такъв е закона. А защо е такъв, да са мислили когато са искали да влезнат и да са на Европейска хранилка. Га ядоха кифтетата ни риваха, сега риват!
  Обяснението на закона е много елементарно. Да 95% от хора не са гейове и не искат да им се говори за това. Но ако започнем пак да млатим гейовете по градинки и кенефи, само на една стъпка сме да почнем да млатим и млади които се целуват на улицата. По мое време и такива забежки имаше. После идват ред на късите поли. Преди моето време жени са вкарвали в концлагери заради къси поли. Нека не ги забравяме тези неща. И от там колко далече е времето когато цигани няма да наемаме на работа, нито Сирийци, нито такива които ми говорят на мьеко. ... Аз не харесвам такива с дълги мръсни нокти. Също не харесвам мъже с дълъг нокът на кутрето с който си чистят ушите и зъбите и го ползват за отферка. Значи ли това че такива няма да ги назначавам на работа? За мене те са по-гнусни от гейовете. Аз не харесвам чалгари! Но на времето мене не ме харесваха много хора защото слушах Пинк Флойд и са ме дискриминирали за това. Преди мене хора са пребивали защото слушат Бийтълс.
  И къде ще стигнем така?!
  Никой не учи децата ви в училище са надуват кавала. Учат ги на малко по-голяма търпимост и че ако някой е гей не трябва неременно да го утрепаме с камъни. Ето това е "джендърската" идеология от която селяците се тресат. Никой няма да ви взима децата и да ги дава на Шведски негри гейове да ги възпитават.
  Аз живея на място което се смята за световната столица на гейовете. Е и? Няма повече гейове отколкото на дуги места. Никой който е хетеросексуален не е станал гей. То не е заразно. Децата тук имат същия процент гейове както и в Русия или Полша или Италия и Франция. Гей двойки които осиновяват деца се грижат чудесно за тях и сред децата им % на гейове е точно такъв какъвто е и сред другите семейства. Никой не е станал насила гей, освен ако не е в Турски затвор.
  Мисля че е крайно време народа да се успокои малко с гейовете и да ги остави намира. А който не иска да живее в Европа и иска да млати гейове - ей я Русия къде е . А ако имате малко повече критично мислене ще се сетите сами че нито на Орбан нито на Поляка му пука за гейовете. Това е само за сплотяване на неговата политическа база и за прах в очите. Ако си спомняте другаря на Орбан който беше архитект на закона против гейовете в Унгария го хванаха миналата годи гол да тича по покритиве в Брюксел и да бяга че хванаха на гейско хоро, гол с перо в задника. Та толкова за политиците които ви манипулират така лесно.

  California Über Alles
 72. 72 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 270 Неутрално

  До коментар [#43] от "klimentm": Промяна да, но в каква посока? Не всяка промяна е прогрес. Промяна несъобразена с природните закони, е регрес.

 73. 73 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  До коментар [#71] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Сигурен съм, че не го разбираш..Както съм сигурен, че си фен на колективните права, като тези на ЛГБТ , примерно..Някои неща никога не се променят..Други пък се променят, ако трябва да цитирам герой от "Матрицата"..

  Sic transit gloria mundi
 74. 74 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2225 Весело

  Целият проблем на такива ЛГБТИ+ активисти като авторчето, е че освен приказки на едро, не могат да дадат никакви примери за нарушаване правата на своите хора във въпросните държави. Поради което ЕК, ЕП и съдът в Люксембург, непрекъснато разширяват по свое усмотрение какво се разбира под "права". Вече да си пропагандираш сексуалните предпочитания в училище е "право". Ами че утре зоофилите и некрофилите ще искат и те да обясняват на децата. Смешна история. Германците и другите "богати" държави го разбират ЕС точно както СССР разбираше СИВ и Варшавския договор навремето - подхвърлят някакви огризки на Източна Европа, а в замяна изискват безпрекословно подчинение. Естествено приказките за "общност" се изпаряват в момента в който в някой бранш източноевропейските компании започнат да застрашават западните такива - пример "Пакета Мобилност", скоро и други. Тоя съюз нищо добро не го чака.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 75. 75 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  Не мога да схвана тази хомофобия в Източна Европа.
  —цитат от коментар 71 на Pontif New Dnevnik SUCK


  Много работи май не можеш да схванеш ..

  А ЕС- да се емнат, па да си прочетат договорите !
  Парите се дават от Запад. И не са малко.
  —цитат от коментар 50 на PavelCZ


  Парите се дават -НЕ ЗА ДЖОБ ПАРАСЪ - НА КОЙТО ДАВА ПРАВДИНИ НА ГЕЙОВЕТЕ да са му харчлък , а са за общи европейски политики, с гласуван бюджет, мерки, проекти..

  Например пътища и мостове - за Транспортните коридори по Програма транспорт на ЕС..

  По развитие на регионите, по плановете за образование, за развитие на човешкия потенциал, по околна среда и т.н.

  Иначе - с наглият опит ДА НЕ СПАЗВАТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ДОГОВОРИ.. гейолюбите ще си заслужат напълно съдбата ..
  След предизвиканото от тях разпадане на ЕС - ще им лашнат такси и мита, та да им се завие свят .. като се сложи и Зелената Сделка с кошто ще се досъсипят и се сетим и за напъплалите ги афро-инженери, дето с прегръдки ги посрещаха .. ще се спомнят, какво хубаво място беше ЕС - преди да се опитват да го ликвидират ..

 76. 76 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1586 Весело

  комунистите имат реален опит в канибализма :))
  До коментар [#63] от "Ramon Asvalda":

  Канибализма е общата черта на комунистите и форумните десни. И двете общности реват за силно мнозинство, което да изяде всичките там малцинства. 😂

 77. 77 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#23] от "constatator":

  тоя пич здраво се е объркал.
  това християнско-консервативната същност
  е измислица на кагебе. комунистите, нитоа са християни,
  нито са консервативни. те са терористи посвоята идеологическа същност.
  българската църква е същото измамно подобие на църква.
  църквите не се поддържат, всичко е комерсиално.
  търговци в храма.

 78. 78 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 270 Неутрално

  До коментар [#38] от "klimentm": "До като бях дете беше срамота да си разведен а днес е срамота да си женен само веднъж например! От това светът не е умрял!"
  - Да си разведен означава, че едната страна не е улучила точния човек от първия път. Да си женен/омъжена веднъж, показва, че и двамата сте точните хора. И при двата варианта няма място за срам. Срамно е когато улучили и не улучили, избират да ги управляват хора, които не могат да управляват собствения си живот. По тази причина сме най бързо изчезващия народ на земята. Много светове са умрели, а че не го забелязваме, не е проблем на световете.

 79. 79 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#67] от "Hristov":

  Въпреки желанието ми да ти отговоря, постът ще се получи доста дълъг и разностранен. За щастие, в интернет може да се намери читава информация. Та ето един сериозен сайт.

  https://www.hofstede-insights.com/product/compare-countries/

  Измерва cultural dimensions въз основа на няколко параметри. Напиши Bulgaria и виж резултатите. Ще стане ясно дали Българите са индивидуалисти или колективисти.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 80. 80 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#71] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Извинявайте, ама това което сте написал е обикновена клевета.
  Да, клевета.
  Нито един гей у нас, а не съм чул и другаде в Изт. Европа да е бил пребит с камъни.
  Възможно е да има отделни инциденти с насилие, но те са много по-малко, с пъти по-малко от колкото застреляните от хора с оръжие и ментални проблеми по други места.
  Не съм следил какво е отношението към ЛГБТ хората на запад, може би имат проблеми - не знам.
  У нас обаче дори в най-тежките соц времена когато тия хора наистина бяха преследвани от Закона, обществото ги подкрепяше дори и в най-малките населени места и се живееше нормално с тях.
  Изключения бяха т.н. "прогресивни" семейства където наистина се държаха отвратилено с тях, точна както сега вече се появиха отново подобни "прогресивни" семейства започнаха да тормозят хората, които поради тяхни си лични причини не искат да участват в Експеримента.
  В момента много по-голяма група хора, милиони са тормозени по всякакви начини при които една хилядна да беше приложена към ЛГБТ хората щяха да направят революция.
  И странното съвпадение че тези, които тормозят милиони хора с поредната си шантава си идея да спасяват човечестовот са същите, които натискат да обясняват на децата, че е лошо да се пребиват ЛГБТ хора с камъни, повтарям - най-обикновена, грозна ЛЪЖА, са едни и същи ще доведе до проблеми на гей хората.
  Защото обществото вече му е докипяло и когато махалото тръгне в обратна посока ще помете всичко.
  И ще бъде жалко, наистина.
  Тогава ние ще бъдем на позиция да се борим и защитим правата на гейовете, защото нашите прости ганьовци, както ни наричате, сме толерантни и хуманисти.
  За нас Андрешко все още е положителния герой в оная история.
  Нито сме травили газови камери, като просветените германци, нито сме въвеждали сух режим за десетилетие и преследвали и вкарвали в затвора че някой си е позволил да пие няколко бири или си свари малко ракия или там както му казвате.
  Да, знам - следя нещата как са при вас в момента.
  Големия спор с маски или без маски да са децата в училище гори като летен пожар.
  Ще ги делите ли по масков призтак на ваксинирани или не както предлага вашият президент - не е ясно все още.
  Ами това са ваши спорове. На нас ни изглеждат глупави отдалеч, но щом са важни за вас - обсъждайте ги, решавайте кое е най-доброто за вас там, само не се стреляйте толкова много защото е глупаво да го правиш за такива неща.
  Всъщност едни въпрос - Вие лично съгласен ли сте учениците да се маркират с маски в училище според това дали са ваксинирани или не?

 81. 81 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  "" Бели актьори повече няма да озвучават цветнокожи герои в анимационния сериал „Семейство Симпсън“, който се върти още от 1989 г. Това заяви официалният представител на телевизионния канал Fox Лес Айснър, цитиран от БТА.
  „Движим се напред. В „Семейство Симпсън“ повече няма да има бели актьори, озвучаващи небели персонажи“, заяви той, без да навлиза в повече подробности за решението."" "".

  "" Ето как „Гардиън“ обобщава, да речем, изискванията към филмите, предложени на обсъждане за награда „Оскар“:
  „За да покрие стандарта за присъствие на екрана, филмът или трябва да има поне един водещ персонаж, или един значим поддържащ персонаж от пренебрегвана расова или етническа група; поне 30% от второстепенните роли да бъдат от две пренебрегвани групи; или водещата сюжетна нишка или посланието да се фокусира върху една пренебрегвана група. Според Академията в Холивуд, пренебрегваните групи включват жени, цветнокожи, представители на LGBTQ+ или хора с инвалидности.“"" ""

  Стивън Кинг, автор на историята зад „Изкуплението на Шоушенк“ — един от най-безспорните носители на „Оскар“ в досегашната история на тези награди, беше цитиран да казва:
  „Никога не бих се съобразявал с разнообразието [на расова, етническа или сексуална основа], когато говорим за изкуство. Само с качеството. Струва ми се, че в противен случай ще бъде грешка.“
  За тези думи Стивън Кинг беше разкъсан от „бойците за социална справедливост“ (SJW). Как можел да си позволява да твърди, че расовото разнообразие щяло да бъде за сметка на качеството! Нещо, което всъщност знаменитият писател не е казал; нещо, което левичарските зилоти, осакатени от всякакъв усет за изкуство, не могат и не искат да проумеят."" "" "

  " "" В новия сериал за Ан Болейн ролята се изпълнява от чернокожа актриса. Много чернокожи актьори има и в сериалите "Бриджъртън" и "Екатерина Велика". Преди две години излезе и историческата драма "Кралицата на Шотландия", която изненада историците с включването на чернокожи аристократи и азиатски придворни дами в Англия от средата на XVI век. Преди няколко години "Ана Каренина" беше поставена на лондонска сцена с чернокожа актриса в ролята на злощастната руска благородничка на Лев Толстой. В най-обсъждания мюзикъл за последните пет години "Хамилтън“ е пресъздадено времето и делото на бащите-основатели на САЩ като хип-хоп спектакъл с почти изцяло не-бял актьорски състав." "" ""

 82. 82 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  До коментар [#79] от "tsyrvulan":

  Говоря за тенденциите и уклоните в управляващите в Западна Европа и САЩ..Не е тайна за никого пропагандирането на групови права известно повече като айдентити политикс..Това е тъмен път, който ше ни отведе на мрачно място, от което аз мислех , че вече сме се измъкнали..Бих ти препоръчал Джордан Питърсън, но знам , че и без мен си обърнал внимание

  Sic transit gloria mundi
 83. 83 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1437 Неутрално


  Хомосексуална Пепеляшка, чернокожа Снежанка и принц гей - защо пък не?


  Хомосексуална Пепеляшка, чернокожа Снежанка и принц, който харесва момчета. Така изглежда светът в детската книжка "Приказна страна за всички". За разлика от традиционните приказки, тя разказва и за малцинства, и за стигматизирани от обществото групи. С което се превръща в трън в очите за дяснонационалистическото правителство на Виктор Орбан - затова трябва да се продава със специален предупредителен надпис.

  Според правителството в Будапеща, купувачите са подведени. "Книгата се продава като детско четиво, но не се споменава, че приказките включват мотиви, които се отклоняват от традиционните полови роли", смятат управляващите. Затова лесбийската асоциация "Лабриш", издала книгата, бе задължена да постави предупреждение върху всички копия на "Приказна страна за всички". От "Лабриш" определиха това отношение като "дискриминационно" и "противоконституционно" и заявиха, че ще оспорват решението в съда..........

  https://amp.dw.com/bg/хомосексуална-пепеляшка-чернокожа-снежанка-и-принц-гей-защо-пък-не/a-56367277

 84. 84 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  До коментар [#81] от "constatator":

  Така се подменя историята..Така се подменят и базови ценности, които са довели обществата ни до тук..Хитлер и Гьобелс ряпа да ядат..Изглеждат като невръстни ученички в сравнение със съвременните талибани

  Sic transit gloria mundi
 85. 85 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3330 Весело

  До коментар [#69] от "Judjuk":

  Повечето източни държави си пазят националнана валута и не напират за Еврозоната. Само ние се натискаме
  =======
  И по време на СИВ беше така......
  България подписваше най дългите договори за "помощ и сътрудничество"...

  Къде си Мусашиии....?
  Получи ли отговор на въпроса си.....за интеграцията....?

  Bukalemun
 86. 86 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#71] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  проблемът е, че тука комунягите, подчинени
  на путинската доктрина, правят пропаганда,
  която паникьсва много хора.
  всичко е доста подло и добре обмислени. няма
  никаква случайност в нито едно изречение
  на червените лейтенанти на путин в България.
  разделяй и владей. и тъй като нашия
  боклук бойко е със свалени гащи към путин, та за това
  такива неща се случват. истериите се подклаждат от
  купени от руснаците медии, като пик, блиц, нова телевизия
  и други имитации на медии. в интернет е още
  по-свирепо. една позната вчера ми каза, как така ще се
  ваксинирам, кой знае какво ще ми бият. руснаците
  си използват на макс, долната си мракобесна пропаганда,
  за да имат подчинени, безволеви дуржави в европа.

 87. 87 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  А ние къде сме в тази схема?
  —цитат от коментар 9 на kvasimodo


  Ми крайно време е и ние да си хармонизираме културата. Например: "Върви, народе извратени, към джендър бъднини върви!". Звучи съвременно и грантово.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 88. 88 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  "" Бели актьори повече няма да озвучават цветнокожи герои в анимационния сериал „Семейство Симпсън“, който се върти още от 1989 г. Това заяви официалният представител на телевизионния канал Fox Лес Айснър, цитиран от БТА.„Движим се напред. В „Семейство Симпсън“ повече няма да има бели актьори, озвучаващи небели персонажи“, заяви той, без да навлиза в повече подробности за решението."" "". "" Ето как „Гардиън“ обобщава, да речем, изискванията към филмите, предложени на обсъждане за награда „Оскар“:„За да покрие стандарта за присъствие на екрана, филмът или трябва да има поне един водещ персонаж, или един значим поддържащ персонаж от пренебрегвана расова или етническа група; поне 30% от второстепенните роли да бъдат от две пренебрегвани групи; или водещата сюжетна нишка или посланието да се фокусира върху една пренебрегвана група. Според Академията в Холивуд, пренебрегваните групи включват жени, цветнокожи, представители на LGBTQ+ или хора с инвалидности.“"" "" Стивън Кинг, автор на историята зад „Изкуплението на Шоушенк“ — един от най-безспорните носители на „Оскар“ в досегашната история на тези награди, беше цитиран да казва:„Никога не бих се съобразявал с разнообразието [на расова, етническа или сексуална основа], когато говорим за изкуство. Само с качеството. Струва ми се, че в противен случай ще бъде грешка.“За тези думи Стивън Кинг беше разкъсан от „бойците за социална справедливост“ (SJW). Как можел да си позволява да твърди, че расовото разнообразие щяло да бъде за сметка на качеството! Нещо, което всъщност знаменитият писател не е казал; нещо, което левичарските зилоти, осакатени от всякакъв усет за изкуство, не могат и не искат да проумеят."" "" " " "" В новия сериал за Ан Болейн ролята се изпълнява от чернокожа актриса. Много чернокожи актьори има и в сериалите "Бриджъртън" и "Екатерина Велика". Преди две години излезе и историческата драма "Кралицата на Шотландия", която изненада историците с включването на чернокожи аристократи и азиатски придворни дами в Англия от средата на XVI век. Преди няколко години "Ана Каренина" беше поставена на лондонска сцена с чернокожа актриса в ролята на злощастната руска благородничка на Лев Толстой. В най-обсъждания мюзикъл за последните пет години "Хамилтън“ е пресъздадено времето и делото на бащите-основатели на САЩ като хип-хоп спектакъл с почти изцяло не-бял актьорски състав." "" ""
  —цитат от коментар 81 на constatator


  Я сложи бял актьор в някоя пиеса за черни и слушай за културна апроприация. Онова смешното, облечено в Прада, което прочете "стихове" на инаугурацията на Байдън, отхвърли поне двама преводачи, защото били бели. Единият беше превел Данте. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 89. 89 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3330 Любопитно

  До коментар [#50] от "PavelCZ":

  Парите се дават от Запад. И не са малко. Значи могат спокойно да контролират как се изразходват, че и да спрат кранчето.
  =======
  Ами това е всъщност проблем номер едно.....!!!

  Има само един начин да се бори срещу това коварно зло.....
  Никой няма да стъпи крак там.....и за пет десет години са готови.....
  Ще си останат с паричките в ръцете.....

  Но докато има алековци на изток.....запада винаги ще си играе с него...

  Bukalemun
 90. 90 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Хомосексуална Пепеляшка, чернокожа Снежанка и принц гей - защо пък не? Хомосексуална Пепеляшка, чернокожа Снежанка и принц, който харесва момчета. Така изглежда светът в детската книжка "Приказна страна за всички". За разлика от традиционните приказки, тя разказва и за малцинства, и за стигматизирани от обществото групи. С което се превръща в трън в очите за дяснонационалистическото правителство на Виктор Орбан - затова трябва да се продава със специален предупредителен надпис.Според правителството в Будапеща, купувачите са подведени. "Книгата се продава като детско четиво, но не се споменава, че приказките включват мотиви, които се отклоняват от традиционните полови роли", смятат управляващите. Затова лесбийската асоциация "Лабриш", издала книгата, бе задължена да постави предупреждение върху всички копия на "Приказна страна за всички". От "Лабриш" определиха това отношение като "дискриминационно" и "противоконституционно" и заявиха, че ще оспорват решението в съда.......... https://amp.dw.com/bg/хомосексуална-пепеляшка-чернокожа-снежанка-и-принц-гей-защо-пък-не/a-56367277
  —цитат от коментар 83 на constatator


  Така е, и черен Орфей изкараха .....

  След като изпосъбориха паметниците, сега е ред да пренапишат и приказките ...... скоро и на религията ще посегнат. Исус сигурно ще се окаже бисексуален трансджендър, а апостолите активисти на БЛМ ....

 91. 91 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Това с про/анти вида сексуалност е червейчето на кукичката на политиците. Това е "врага" от който ще ни спасяват... ако ги изберем и търпим. Ето, Путин размахва същата карта, само дето "врага" му е навсякъде по света, а той затапва интернета и куп права в собствената си страна. Бате Лукашенко и той се опитва да страхува с врагове, ама е ниска топка, обаче си тормози народа.

  Та когато някой политик ви обяснява как "ще ви пази от врагове" (външни, вътрешни, религиозни, по пол, по цвят на кожата, по етнос...), да си знаете че иска да прави нещо кофти срещу вас, и му трябва повече власт с по-малко отговорност и контрол. Абе опитва се да стане "цар" и да се разпорежда с вас, като с мебели.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 92. 92 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2532 Весело

  "Европейска културна война: тъкмо това - ни повече, ни по-малко - се случва в момента между Европейската комисия, от една страна, и Полша и Унгария, от друга. Формално погледнато, става дума за юридически въпроси, свързани с инкорпорирането на европейското право в националните законодателства."

  Тук, авторът смело смесва "култура" и "право". Та, когато става дума за юридически въпроси цивилизованите (в тия, в които демокрацията е дошла с "кръв и пот" - революция) западни държави отсвириха в буквалния смисъл "мултикултурните либертасти", загнездели се в ЕК и евро-парламента:
  "Договорът за създаване на Конституция за Европа е приет от Европейския съвет на 18 юни 2004 г. и подписан в Рим по-късно през същата година в присъствието на председателя на ЕП, Josep Borrell Fontelles. Одобрен от ЕП (Доклад на Méndez de Vigo-Leinen), Договорът след това е отхвърлен от Франция (29 май 2005 г.) и Нидерландия (1 юни 2005 г.) на проведени национални референдуми.

  След отхвърлянето на Договора за създаване на Конституция държавите-членки започват работа върху Договора от Лисабон.

  Подписан в: Рим (Италия), 29 октомври 2004 г.
  Влизане в сила: Не е ратифициран от всички 27 държави-членки"
  https://www.europarl.europa.eu/about-parliament/bg/in-the-past/the-parliament-and-the-treaties/draft-treaty-establishing-a-constitution-for-europe

  А Великобритания, направо им "би дузпата" (и Швейцария го направи - излезе от европейското икономическо пространство, а Гърция беше "на път", поне да отсвири натресените й кредити, с които са платени чужди оръжия), от каквото "арогантно" поведение Полша и Унгария се въздържат. От "люлката на демокрацията" (Елада) до "Свободата, братството и равенството" (Френската революция) твърдо се противопоставиха на либертастите.

  С една дума, юридически Европейският съюз все още не е конституциониран и то с референдуми на участващите в него народи. И идеята не беше Европа да се омултачва, а народите да си запазят обичаите, традициите, които пък Истанбулската конвенция иска да изкорени с "хванати от кол и въже" НПО-шки, мигранти, и фалирали "инвеститори".

 93. 93 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#81] от "constatator":

  аре да не забъркваш изкуството с
  политиката. ще ти дам пример, който мен
  на времето ме потресе. кинопример.
  https://www.imdb.com/title/tt0290673/
  така че, аре у лево с тея примери.
  или да продължим с true detective
  първия сезон.
  не ми навирай глупости.

 94. 94 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1684 Весело

  До коментар [#85] от "eti mehter":

  Ти пиши как си опазвате турската лира. Ако я опазвате де, щото...
  Аз отлично помня когато лева беше яко пазен и имахме преводна рубла, лев и ...твърда валута. И да, радвам се, че лева стана д.марка, а после и евро. Радвам се, че българските политици нямат правомощията "да пазят" лева, нито БНБ да го пипа безконтролно.
  Подозирам, че и в тези държави, хората също мислят по този начин.
  Точно заради това техните политици са се хванали за половете, щото ако пипнат валутата и ще ги тричат на площада.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 95. 95 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#71] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Ха, сега видях подписа на Понтифа:
  „"Калифорния Юбер Алес"-
  Откровен фашизоид.
  Жалко за загубеното време...

 96. 96 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3330 Весело

  До коментар [#94] от "gost22":

  Хе..... :).....
  Ние ако пазихме лирата.....щяхме да я качим върху лодката на валутния борд.
  Тогава Ердо щеше да е най добрия турчин в очите на запада..... Ама уок...!
  Защо да пазим някакви хартийки които днес нямат никаква себестойност....
  Не става въпрос само за лирата.....а за всички други валути включително и долара....

  Bukalemun
 97. 97 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Наистина сблъсъкът е културен, в източна Европа се цени семейството, християнските ценности, свободата на словото и свободата на индивида. Източна Европа се присъедини в ЕС, когато там властваха класическите либерални и християнските ценности, пропагандирани от Кол, Тачер и Митеран и техните наследници. За жалост в последното десетилетие, нео-марксисмът напълно замени класическите либерални и християнските ценности в Западна Европа и тези подменени "ценности" се налагат на източно-европейците по грубия начин, като някаква общоприета норма на цивилизованост и който не е съгласен се нарича с всякакви епитети, вместо да се обсъдят различните мнения. Нео-марксистите не обсъждат, а диктуват какво се прави, което е нещо добре известно на източно-европейците. Затова е и напрежението.

 98. 98 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3330 Любопитно

  До коментар [#97] от "oziris":

  За жалост в последното десетилетие, нео-марксисмът напълно замени класическите либерални и християнските ценности в Западна Европа и тези подменени "ценности" се налагат на източно-европейците по грубия начин,
  =======
  Мога да ти дам точната дата и място на това взето решение.....
  27.03.1984...... В дебрите на едно високопланинско афганистанско селце.....

  Правя го заради хатъра на вълшебния ти ник.....

  Bukalemun
 99. 99 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  До коментар [#34] от "tsb00482740":

  Това, което ДВ нарича "европейски ценности" май се оказват "постевропейски ценности".
  А истинските европейски ценности са в Унгария и Полша.

 100. 100 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3453 Весело

  До коментар [#45] от "tsyrvulan":

  Мнозинството Българи не разбират що ще рече индивидуализъм.

  Кой? Що рече? Прусаците на Балканите, наречени така заради своя индивидуализъм, не разбирали що ще рече индивидуализъм?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK