Над 40 градуса - започва седмица на особено високи температури

Прогнозата за температурите в България в 15 часа на 1 август, неделя. В места като Пловдив и Видин те ще надхвърлят 42 градуса на сянка.

Прогнозата за температурите в България в 15 часа на 1 август, неделя. В места като Пловдив и Видин те ще надхвърлят 42 градуса на сянка.От понеделник температурите в България бързо ще се покачват, като утре ще достигнат 35 градуса на сянка и в събота или неделя на места ще надхвърлят 42 градуса. Вълната ще продължи вероятно до средата на следващата седмица, след което ще "захладнее" до 32-33 градуса, но после прогнозата е отново за около 37 градуса.


Причината е горещ въздух, който идва от Сахара и залива Южна Европа, но този път той може да се задържи в следващите 2 седмици.


В страни като Испания и Гърция властите предупреждават за температури над 44-45 градуса. В Испания метеослужбите не изключват да бъдат счупени температурини рекорди, а в Испания очакват и "кървав дъжд" - червени капки, оформени от смесването на фин пустинен прах с водата в атмосферата.
В Гърция гражданска защита предупреждава, че жегите могат да продължат до осми август, т.е. необичайно дълго. Доколкото температурите няма да спадат сериозно и през нощта, човешкият организъм ще бъде подложен на сериозни изпитания, цитира съобщенията "Дойче веле".


Почиващите по бреговете на Средиземно море - или планиращите да пътуват до Гърция, Южна Италия или Испания трябва особено много да внимават и да приемат повече течности. Това важи с още по-голяма сила за възрастните хора.


Този път вълната се дължи на пренос на горещ въздух от Сахара.

Този път вълната се дължи на пренос на горещ въздух от Сахара.


В понеделник пустинният прах достигна по тесен коридор чак до Източните Алпи и северозападни части от Балканите. Очакванията са тази седмица той да се разпростре през Централна Европа и дори до южните части на Скандинавския полуостров.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK