Как "чужд" подпис забрани отричането на геноцида в Босна с години закъснение

Как "чужд" подпис забрани отричането на геноцида в Босна с години закъснение

© Associated PressБез дебат с нито една институция или политическа сила в Босна и Херцеговина той промени наказателния кодекс на държавата, а и никой в нея няма право да му възрази. Всъщност част от елита протестира след решението, други го определиха като закъсняла справедливост, но върховният представител в Босна и Херцеговина Валентин Инцко бе в правото си.


Дни преди края на мандата си на 1 август представляващият съвета за мирното споразумение Инцко обяви, че който отрича геноцид или военни престъпления, рискува да прекара години в затвора, защото сам е престъпник.


Инцко обаче се възползва от специалните си правомощия, след като се бе въздържал десет години. При това решението му, което не бе посрещнато с безусловен възторг дори сред политическите представители на бошняците, следва трудни дни и месеци в международния дебат за бъдещето на Босна и Херцеговина.


Власт, която все по-рядко се използва
Върховният представител в Босна и Херцеговина е позиция, създадена от съвета за прилагане на Дейтънското мирно споразумение, сложило края на войната от 1992-1995 г. Две години след подписването му той получава в Бон и специални правомощия. А те включват две основни точки:

- правото да се променя законодателството в случаи, когато местните институции са неспособни сами да вземат решения


- да отстранява длъжностни лица, включително избрани, ако застрашават Дейтънското споразумение.


Постановленията са обвързващи и не подлежат на обжалване, макар в Република Сръбска - населената с босненски сърби съставна част на страната - да не мислят така и преди две години да обявиха, че няма да признават валидността им. От формална гледна точка тези решения могат да се вземат едностранно и много лесно. Изследователят Аднан Черимагич отбелязва, че всичко, което би трябвало на всеки заемащ поста, е компютър, достъп до сайта на институцията му и имейл адреса на държавния вестник, който трябва да бъде известен за промяната.


Използването на тази власт четвърт век след войната обаче е сложен и спорен въпрос. Първите заемащи длъжността, от шведа Карл Билд до австриеца със словенски корен Волфганг Петрич, не пестят силите си - броят на уволнените служители е трицифрен в десетилетието след създаването на иституцията Офис на върховния представител. Сред уволнените е и Никола Поплашен - някогашният президент на Република Сръбска, отказал да назначи Милорад Додик за премиер. Тогава Западът гледа към Додик, който по-късно също ще стане президент на Република Сръбска (а днес - и сръбски член на националното президентство) с надежда за промяна като консенсусна фигура в усилията за обединение.


От март 2011 г. обаче Инцко на практика не използва правомощията от Бон. В отделни случаи той се намесва, но не и по горните две точки. Аргументите са свързани с нуждата да се подсили отговорността на самите босненци за собствените им решения, а така да се укрепи и доверието в институциите.


Черимагич обаче вижда и други причини. Първо, представителят така или иначе няма власт да гарантира, че разпоредбите му се прилагат. Второ, върховният представител, макар и безотчетен, върви по сложен път, докато постигне консенсуса, нужен за "налагане" на решения в Босна и Херцеговина както в региона, така и в съвета (а той включва европейски и други западни държави, Япония, Турция и още големи мюсюлмански държави, Русия и други).


Действително Западът не подкрепи еднозначно решението на Инцко да се криминализира отричането на геноцида, насочено основно срещу геноцида в Сребреница, където 7500 мъже и момчета мюсюлмани са убити през 1995 г. САЩ дори дадоха сигнал, че подобни забрани са несъвместими с правната им култура.


В Република Сръбска Додик обяви, че забраната е сигнал за липсата на диалог в Босна и че може би е по-добре да се върви към разпадане на страната. Макар близки и роднини на жертвите, а и представители на гражданското общество, да приветстваха промените в наказателния кодекс (както впрочем направиха и някои босненски сърби), дори лидерът на най-голямата бошняшка партия Бакир Изетбегович обяви, че би предпочел наследникът на Инцко, германецът Кристиан Шмид, да използва правомощията от Бон едва след много време или, ако може, въобще да не ги използва.


Защо точно сега


Безотчетността на върховния представител не предполага отговор какво мотивира Инцко да вземе решение тъкмо сега, след като в гражданското общество се чуват такива призиви от години. От друга страна, ходът е спорен (не само в Босна), защото голяма част от сърбите, макар да не отричат убийствата на бошняци в Сребреница, отказват да ги признаят за геноцид. Това е и една от причините няколко опита за прокарване на този закон да претърпяха провал.


Обяснението на самия Инцко е, че го води безпокойството заради "изтъкнати лица и обществени власти в Босна и Херцеговина", които "продължават да отричат, че по време на въоръжения конфликт са извършени геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления".


"Завещанието" на Инцко след десетилетие, в което внимаваше с резките движения (почти през цялото време на поста, заеман от него от 2009 г. насам), същевременно съвпада с трудни дискусии в региона.


Валентин Инцко

© Associated Press

Валентин Инцко


В последните месеци например в публичното пространство се появиха т. нар. нонпейпъри (неофициални документи, циркулиращи в европейските институции) за Западните Балкани, предлагащи радикални решения на спорните въпроси. Най-известният от тях, разпространен от словенски медии (но за който се твърдеше, че е писан в Будапеща), на практика повдигаше въпроса за възможното разпадане на Босна и Херцеговина по етнически признак. Темата се оказа на дневен ред в двустранни дипломатически разговори в региона, а след известно увъртане Европейският съюз потвърди, че документът, за който официалните институции привидно не бяха чували, съществува.


Наскоро подобни предупреждения за бъдещето на Дейтънското споразумение се появиха отново в балкански медии, след като известният с коментарите си за "сръбския свят" вътрешен министър Александър Вулин обяви съименника си, държавния глава Александър Вучич, за "президент на всички сърби. Критиците на "нонпейпърите" свързаха повдигането на темата с аспирации в Белград и Москва.


Денят на подписа на документа на Инцко - 22 юли - освен това съвпада със заседанието на Съвета за сигурност на ООН, на което Русия и Китай опитаха рязко да ограничат правомощията на върховния представител (въпреки че той не използва част от тях) и да закрият поста му догодина. Всички други 13 членки на съвета се въздържаха, но Русия, която не скрива тесните си връзки с Република Сръбска и по-специално със самия Додик, продължава да настоява, че избраният в съвета за прилагането на Дейтънското споразумение Шмид трябва да бъде утвърден и в ООН и че Босна е готова за край на подобен наложен "отвън" мандат.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Ей, и тия се опитват да размият единствения възможен геноцид в човешката история- този срещу евреите, чието отричане единствено трябва да бъде забранено и криминализирано.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#1] от "rvr12572942":

  Арменския геноцид, за който старателно не се говори е с резултат 100 пъти повече жертви.

 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4276 Любопитно

  Абсолютно самоуправство на изкуфелия Инцко. Да бъде незабавно арестуван и подведен под наказателна отговорност.
  —цитат от коментар 2 на wgh02649648


  От кой да бъде арестуван и съден след това!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  Босна, Косово и Северна Македония са измислени държави! Няма да просъществуват дълго!

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на wgh02649648
  wgh02649648
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Крайно време е да се потърси отговорност и за масовото изтребление на коренни народи от бившите колониални сили. Защо не се нарича геноцид?

 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4276 Любопитно

  До коментар [#5] от "stargate":

  И какво ще дойде на тяхна място!? Нови държави? Или съседните държави ще превземат настоящите БиХ, Косово и РСМ?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Добре дошли на Балканите. Всеки спори със всеки и разбира се е велик. В Босна наистина имат по пресни и сериозни причини за спорове, но и в останалите части на полуострова винаги се намират хора, които да използват тези теми, за да си отворят собствената ниша - пример нашето и съседското ВМРО-та. На базата на раздухвани от тях исторически алабализми, те поддържат спора между нас и СМ, така е в отношениията между нашата диаспора и Сърбия, между Румъния и Унария и т.н. Но прави впечатление, че дори при управлението на Орбан, напрежението около Трансилвания е малко и това показва и доказва, че когато съседните страни са в ЕС, споровете стават доста безсмислени - определяй се като какъвто желаеш, пий си любимите напитки, хапвай националните си мезета и си слушай твоята любима музика, а иначе ходи където искаш и прави каквото ти се прави.
  Но за да се стигне до съгласие по този въпрос, трябва да се преодолее влиянието на разните пишман патриоти.

 10. 10 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3503 Весело

  До коментар [#7] от "wgh02649648":
  Защото криви хлябове само снахата меси. Свекървата по презумпция не може да омеси крив хляб.
  А ако все пък хлябът на свекървата излезе от фурната крив - виновна е пак снахата.
  Ясно?

 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4276 Любопитно

  До коментар [#7] от "wgh02649648":

  Някои от тях вече поеха отговорност. Последно това направи Германия по отношение на Намибия и извършения от германци геноцид на две местни племена, които въстават срещу германският колониализъм там в началото на 20-ти век.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Арабите вече са си напазарували Босна. Добре им се получава, през Албания, Косово, че и Босна - западните Балкани са вече арабско мюсюлманска територия.
  Сега “зорът“ е да ги приемат в ЕС.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 13. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  "Обяснението на самия Инцко е, че го води безпокойството заради "изтъкнати лица и обществени власти в Босна и Херцеговина", които "продължават да отричат, че по време на въоръжения конфликт са извършени геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления".

  Всичко в кюпа. Преди да обвиняваш някого в геноцид виж какво точно значи иначе всичко е примитивна пропаганда която трябва да оправдае военните престъпления на босненските мюсюлмани които не са по-малко от тези на сърбите и хърватите.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 14 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#1] от "rvr12572942":Арменския геноцид, за който старателно не се говори е с резултат 100 пъти повече жертви.
  —цитат от коментар 3 на enter_k


  Даже и сравнение не може да става но никой не налага санкции на Турция затова че не го признава. Добре че и САЩ най-после го признаха.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 15. 15 Профил на wgh02649648
  wgh02649648
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иво":

  И как точно са поели отговорност? Обявено ли е официално за геноцид, има ли забрана за отричането му? А останалите, кога?

 16. 16 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Босна, Косово и Северна Македония са измислени държави! Няма да просъществуват дълго!
  —цитат от коментар 5 на stargate


  И Черна Гора !

 17. 17 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1007 Любопитно
 18. 18 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  "Върховният представител в Босна и Херцеговина е позиция, създадена от съвета за прилагане на Дейтънското мирно споразумение, сложило края на войната от 1992-1995 г. Две години след подписването му той получава в Бон и специални правомощия"

  т.е. демократичният Запад е чучнал един диктатор

  и поредният диктатор малце изкуфял и натресъл една дивотия - да се оправят бошняците както могат

  ама дали и изкуфял или има задача да провокира разпадане на Босна - не се знае, а и не можем го попитаме, понеже е "безотчетен"


  според мен и трите етноса в Босна трябва мълчаливо да покажат среден пръст на "върховния представител" и да игнорират изцепката му
  (но се опасявам, че не ще устискат и ще почнат да се дърлят - целта на диктатора е постигната)

  този човек е луд и опасен

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4276 Любопитно

  До коментар [#15] от "wgh02649648":

  Ето как:

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/05/28/4214414_germaniia_za_pruv_put_prizna_masovi_ubiistva_v/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  До коментар [#7] от "wgh02649648":

  1: "масово изтребление на коренни народи от бившите колониални сили" не е имало. По-скоро инциденти. Примерно в Намибия германците остават без вода племе, избило немски цивилни при бунт.

  2: официализирането на геноцид от колониални сили е пожелание, понеже съответната конвенцията на ООН влиза в сила от 1948 и не е със задна дата.

  3: колониалните сили всъщност предотвратяват геноцид, като спират междуособиците между племената.

  4: назидателна свръхкритичност по темата звучи сякаш не е токова от интерес към история и справедливост, а е желание да се гледа шоу как богатите плащат и плачат...

 21. 21 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1007 Разстроено

  Още от геноцида в Босна и Херцеговина,дете пада жертва от любовта си към домашно животно,извършителката е ненаказана :
  https://bit.ly/374mNnq

 22. 22 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Къде са българите в Северна Македония и Гърция? Прекъснах ли ви хлипането за босненския геноцид?

 23. 23 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#22] от "blondofil":

  Българите в Гърция ги прибутват към измисления помашки етнос.
  Гръцки номера.

 24. 24 Профил на alfonsie88
  alfonsie88
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Тази статия не изглежда да има въведение, не се разбира от самото начало кой отрича геноцида в Босна, пред кого, и пр. В.Инцко е 'върховен представител' на кого, пред кого, за какво? Още ни куца журналистиката, далеч е от световни стандарти...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK