Молдовските производители на лавандула мечтаят да се конкурират с българските

Молдовските производители на лавандула мечтаят да се конкурират с българските

© ReutersАлексей Казак наблюдава с гордост пурпурното си поле край столицата Кишинев, в което са нахлули въодушевени туристи. Той е един от новите молдовски производители на лавандула - сегмент, който се възстановява след тежкия постсъветски спад, пише "Франс прес".


Този 40-годишен мъж се е впуснал в лавандуловата промишленост преди пет години и в момента отглежда 60 хектара от растението със силен аромат, което се използва най-вече в парфюмерията. Секторът е един от малкото, които не са пострадали в Молдова - малка страна, вклинена между Украйна и Румъния и една от най-бедните в Европа, отбелязва АФП.


Климатът тук е идеален за това растение, което обича слънцето и приема добре жегата, обяснява предприемачът, който продава продукцията си на френска група. Все повече хора в Молдова отглеждат лавандула, твърди той. Молдовската лавандулова промишленост процъфтяваше по времето на СССР, когато страната бе една от съветските републики, а етеричното ѝ масло, известно с релаксиращите си свойства, се доставяше в Москва до разпадането на блока през 1991 година.
Селскостопанските производители вече нямаше къде да изнасят продукцията си и заводите потънаха в разруха, разказва пред АФП Александър Бадарау, президент на асоциацията на производителите на лавандула в Молдова.


От 5400 хектара през 1989 година остават едва 500 през 2001 година. Производството на етерично масло е намаляло от 180 тона до 10 тона през същия период. Впоследствие тенденцията се променя: полетата с лавандула сега са разположени върху 1400 хектара площ, а производството на етерично масло ще достигне 20 тона тази година според асоциацията. Цифрите обаче все още са твърде далеч от тези по времето на СССР, допълва АФП.


Молдовските производители на лавандула мечтаят да се конкурират с българските

© Reuters


Промишлеността е напът да се възроди, заявява със задоволство Бадарау, според когото всяка година поне пет нови земеделци започват да отглеждат лавандула.


Международни групи са забелязали молдовските усилия: 99 процента от лавандуловото масло е за износ, главно за ЕС, по данни на асоциацията. Основен клиент е Германия, но България и Франция, две от водещите страни производителки, също купуват от него.


Мечтаейки някой ден да могат да се конкурират с България, един от най-големите износители в света, молдовците хвалят качеството на продукцията си. Молдовският сорт лавандулата дава по-малко масло, но е с по-високо качество и с по-приятен и нежен аромат, твърди младият фермер Нику Улиничи, който отглежда 10 хектара на около 100 километра от Кишинев. Ниското заплащане на работниците осигурява по-конкурентни цени, отбелязва шефът на браншовата организация.


Въпреки новата глътка въздух бъдещето за молдовската лавандула остава несигурно най-вече заради климатичните промени. Молдовските производители обаче не се предават и се надяват да увеличат производството си. Националната асоциация одобри марката "Етерични масла от Молдова", за да ги популяризира в чужбина и разчита в най-скоро време да получи сертификат за международно качество.


В очакване това да стане молдовските производители печелят пари благодарение на туристите, които идват да се снимат на фона живописните полета в пастелни цветове. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK