Педро Кастильо, "първият беден президент" на ПеруПедро Кастильо, беден селски учител, излязъл от анонимност преди четири години, като оглави стачка на преподавателите, е първият перуански президент без никакви връзки с политическите, икономическите и културните елити на страната.


51-годишният синдикален лидер, избран с подкрепата на радикалната левица, беше обявен за победител на 19 юли след много оспорвани избори срещу противничката му от популистката десница Кейко Фухимори.
Роден в село в северния регион Кахамарка, където е работил като преподавател в селско училище в продължение на 24 години, Кастильо е "първият беден президент на Перу", заяви пред АФП анализаторът Уго Отеро.


Този баща на три деца е католик, а съпругата му е евангелистка. В двора на къщата им в селището Чугур стои икона на Исус Христос с цитат на английски "Бог е моят пастир".
Педро Кастильо има навика да цитира пасажи от Библията, за да оправдае противопоставянето си на абортите, хомосексуалните бракове и евтаназията.


До двуетажната си тухлена къща Кастильо притежава ферма от един хектар, където отглежда царевица, сладки картофи и зеленчуци. Отглежда пилета и крави.


Педро Кастильо е отгледан в съседното селище Пуня, където е работел на полето заедно с родителите си. Като дете той е трябвало да измине няколко километра, за да стигне до училище.


[[img:42373


През цялата си кандидатпрезидентска кампания той подчертаваше провинциалните си корени, като носеше при всякакви обстоятелства бялата шапка, традиционна за северната част на страната. Често пристигаше на митингите си на кон.


Той стана известен през 2017 г., като оглави национална стачка на преподавателите с искане за по-високи заплати, която продължи над два месеца.


По време на кандидатпрезидентската си кампания той обяви, че в случай на победа ще се откаже от президентската си заплата и ще продължи да живее с учителската си заплата.


"Нито чавист, нито комунист"


Водейки кандидатпрезидентската си кампания с огромен молив като символ, за да напомня за миналото си като преподавател и значението, което смята да отдава на образованието си, той успя с простите си послания да убеди милиони перуанци, особено в селските райони.


Програмата му се базира на укрепване на секторите на здравеопазването, образованието и земеделието, за да може, както казва той, да се подобри животът на най-бедните перуанци.


Педро Кастильо, "първият беден президент" на Перу

© Reuters


"Нека повече да няма бедни в една богата страна", не спираше да повтаря по време на кампанията си.
Кастильо подкрепя и възстановяване на държавния контрол над енергийните и минералните ресурси на страната като природния газ, лития, медта и златото.


Неговата партия "Свободно Перу" се определя като марксистко-ленинистка. Тя е и една от малкото перуански партии, които защитават режима на венецуелския президент Николас Мадуро.


След избирането му Педро Кастильо се зае да успокоява перуанците. "Ние не сме чависти, не сме комунисти, не сме като екстремистите", заяви той, визирайки властите в Каракас и Хавана.


"Ще уважаваме частната собственост", заяви той, изправен пред критики, че иска да установи "боливарски социализъм", по подобие на Венецуела.


Той обеща да създаде един милион работни места за една година, публични инвестиции с цел съживяване на икономиката чрез инфраструктурни проекти и обществени поръчки за малкия бизнес. Възнамерява "да ограничи вноса, който засяга националната индустрия и селячеството".


Той обеща също да свика учредително събрание, което да приеме нова конституция, обвинявайки настоящата, че прекалено фаворизира пазарната икономика.


Временният президент Франсиско Сагасти (центрист), който ще му предаде властта, обаче препоръча на Кастильо да прецени дали един подобен проект, отхвърлен от десницата, е оправдан.


Сред най-противоречивите предизборни обещания на Кастило е изявлението, че иска да депортира чужденци, които извършват престъпления в Перу. Освен това той иска да върне смъртното наказание, за да се бори срещу престъпността. (БТА)

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Неговата партия "Свободно Перу" се определя като марксистко-ленинистка. Тя е и една от малкото перуански партии, които защитават режима на венецуелския президент Николас Мадуро.
  ----------------

  Ясно. Перу ще обяви фалит до 4 години, по-вероятно - до 2.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1617 Разстроено

  Четох до "радикалната левица"....
  Горките перуанци...

 3. 3 Профил на lhe171054245
  lhe171054245
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Неговата партия "Свободно Перу" се определя като марксистко-ленинистка. Тя е и една от малкото перуански партии, които защитават режима на венецуелския президент Николас Мадуро.----------------Ясно. Перу ще обяви фалит до 4 години, по-вероятно - до 2.
  —цитат от коментар 1 на majorman


  Ние от 30 години сме във фалит, но никой не коментира това. Все в ùждото канè гледаме, а нашето си не виждаме. :)

 4. 4 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1531 Весело

  До коментар [#1] от "majorman":

  Каналджийски плъх със сос от гълъби по перуански печени в консервена кутия от риба на отворен огън посредата на стаята с последните дъски от дивана антика :))

  Ако свършат плъховете и гълъбите, канибализма винаги е вариант :)))

  Хубавото на комунизма е, че е като горския пожар :))) Убива всичко живо, но то става храна за новия живот, които израства от него после :)))

 5. 5 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1531 Весело

  До коментар [#4] от "Ramon Asvalda":

  Когато идиотите се изядат взаймно, а умните са се крили хитро, следват златни години, докато не се създадат другите идиоти, които мечтаят за безплатни неща и утопия :))

 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  Четох до "радикалната левица"....Горките перуанци...
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Западните левичари , обаче , представяни от западните левичарски медии като Франс прес , представят комуниста Педро Кастильо в положителна светлина. Ако беше с десни възгледи щяха да го подложат на унищожителна критика като преставят за фашист , екстремист и "крайно десен".

 7. 7 Профил на lhe171054245
  lhe171054245
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Четох до "радикалната левица"....Горките перуанци...
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  А нещо за горките българи страдащи под демократичния гнет?

 8. 8 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 948 Неутрално

  "През цялата си кандидатпрезидентска кампания той подчертаваше провинциалните си корени, като носеше при всякакви обстоятелства бялата шапка, традиционна за северната част на страната. Често пристигаше на митингите си на кон."

  Това, както и "прекаленото фаворитизиране на пазарната икономика", подсказва, че цялата еуфория няма да завърши добре.

 9. 9 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 736 Любопитно

  Спомням си една подходяща мисъл на Линкълн:

  "Най-добрият начин да помогнеш на бедните е да не станеш като тях..."

 10. 10 Профил на rhk011076282
  rhk011076282
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Не бил комунист, не бил чавист... КО?! НЕ.

 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4056 Любопитно

  "След избирането му Педро Кастильо се зае да успокоява перуанците. "Ние не сме чависти, не сме комунисти, не сме като екстремистите", заяви той, визирайки властите в Каракас и Хавана. "Ще уважаваме частната собственост", заяви той, изправен пред критики, че иска да установи "боливарски социализъм", по подобие на Венецуела."

  Това е успокоение не само за перуанците, но и за дипломатическия корпус в страната, както и партньорските държави от чужбина.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  По-скро отказа му от либералните ценности ще му изяде главата

  Педро Кастильо има навика да цитира пасажи от Библията, за да оправдае противопоставянето си на абортите, хомосексуалните бракове и евтаназията
  —цитат от коментар 0 на статията


  Сам съм, други няма...
 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  ""Нито чавист, нито комунист""

  Не бил чавист , а защитава режима на венецуелския диктатор Николас Мадуро.
  Не бил комунист , а неговата партия "Свободно Перу" се определя като марксистко-ленинистка. То и Фидел Кастро в началото на диктатурата си отричаше , че е комунист.
  Пръкна се поредната комунистическа държава в Латинска Америка. Така ще бъде докато комунистическата идеология и тоталитарен режим не бъдат отречени и заклеймени в световен мащаб така, както това сатана с другите два тоталитарни режима , фашисткия и нацисткия.

 14. 14 Профил на 5g
  5g
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Социалист, който не лъже и краде е като да цъфнат налъмите, ама все пак се срещат и такива...

 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4056 Любопитно

  "Сред най-противоречивите предизборни обещания на Кастило е изявлението, че иска да депортира чужденци, които извършват престъпления в Перу. Освен това той иска да върне смъртното наказание, за да се бори срещу престъпността."

  Относно първото обещание, дори някои страни членки на ЕС действат по този начин (депортиране на чужденци извършили престъпления в страната). А, относно второто му предложение (за смъртното наказание) то доказано НЕ върши работа срещу престъпността, и чудесен пример за това е САЩ например (има щати със смъртно наказание, но това не пречи престъпността да има огромни мащаби).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 611 Неутрално

  И аз не искам да има бедни никъде по света , и Славчо Трифонов също ... и ето , в най скоро време в България няма да остане нито един бедняк , много скоро е възможно да станем пак милионери, особено ако имаме щастието РуГечев да стане министър по въпросите с бедността ... за да се случат по бързо нещата ...

 17. 17 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  Който може да взема заеми и да купува имоти. Или поне да обърне всичко в доларес. Парите ще се обезценят.

 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1617 Весело

  До коментар [#7] от "lhe171054245":

  Българите , страдащи от "демократичният гнет" с радост могат да емигрират тутакси на североизток или в Перу, но пред посолството им все още няма опашки....

 19. 19 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Тоя май е новият Ево Моралес, Ники Мъдуро, Чавес...

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3325 Весело

  Ти да видиш!
  Такъв набор от пропагандни клишета отдавна не бях чел.

  Медиите, които задълбаваха пък сериозно в тези избори, разправят друго.
  Че Перу, освен стандартните латино проблеми, си е и дълбоко разделена страна.
  На ... да го кажа пак с клише, но пък да е разбираемо ... та е разделена на "жълтопаветници" от големите градове по крайбрежието и "село" във вътрешността. Кастильо е от "селяните", а Фухимори е "жълтопаветничка".

  За мен беше удоволствие да гледам, че там "идеологията" си е направо в "чист вид".
  Т.е. "жълтопаветниците" са осъзнато такива, а "селото" - също съвсем осъзнато се заявява и отстоява своите си интереси.

 21. 21 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2514 Весело

  Даркстар-а да запрята крачоли и да ходи да помага за установяването на "Ленински НЕП" и бързото "оправяне" на страната.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 22. 22 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Ние от 30 години сме във фалит, но никой не коментира това. Все в ùждото канè гледаме, а нашето си не виждаме. :)
  —цитат от коментар 3 на lhe171054245


  Ами не. Фалитите на България са през:
  - 1962
  - 1977
  - 1989/1990
  - 1996/97
  И това е доказуемо с документи.

  Образовайте се:
  http://pametbg.com/index.php/bg/komunizmut/faliti/273-2016-01-22-16-52-19

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4048 Любопитно

  До коментар [#15] от "Иво":

  Случайно да знаеш относителния дял на пресъпността вътре в общините на малцинствата в САЩ? Да, там тя е шокираща. И, дали си сигурен, че пресъпността във Филиповци и Факултето е отчитана обективно като статистика?

 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4048 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иво":

  Пропуснах да дам линк за кратка бележка на Департамента на Правосъдеието, според която 80-90% от убиствата на черни са от черни, а в 52% от случаите те са се познавали.
  https://www.ojp.gov/ncjrs/virtual-library/abstracts/black-black-homicide-psychological-political-perspective

 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4048 Неутрално

  До коментар [#24] от "daskal1":

  И, за да не излезе че фокусирам вниманието върху афро-американците, ето какво се публикува 2021 (данните са сумирани за 2018)

  "Victims were able to identify the race or ethnicity of their assailants in 86% of violent crimes.

  The average number of assailants was 1.29 and did not vary significantly by the victims’ race or ethnicity. Crimes involving multiple assailants, 43% of the assailants were Black, 38% were white, and 16% were Hispanic. For single-assailant crimes, 22% of the assailants were Black, 59% were white, and 14% were Hispanic.
  (данните са при демография 2019 60.3% бели, 13.4% черни и афро-американци, 18.5% испано-говорещи и латиноси, 5.9 азиатци, вкл. индийци)

 26. 26 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  "Кастильо подкрепя и възстановяване на държавния контрол над енергийните и минералните ресурси на страната като природния газ, лития, медта и златото.
  Той обеща също да свика учредително събрание, което да приеме нова конституция, обвинявайки настоящата, че прекалено фаворизира пазарната икономика."

  Почват изграждането на социализма, защото хората не са информирани за краха на социализма в бившите социалистически страни и СССР , както и истинското положение в страните в които все още изграждат комунизъм като Куба и С. Корея. Западните левичарски медии мълчат за престъпленията на комунизма. Така побеждава комунистическата демагогия , въпреки грандиозните провали на комунизма като идеология и практика.

 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4048 Неутрално

  До коментар [#26] от "tacheaux":

  Пред Кастилльо стои една много сложна задача, включително малцинство в Парламента при което той няма как да прекара идеите си, и недоволство вътре в партията си от страна на нейния основен електорат. Конфликтите ще са неизбежни и е важно той да оперира много деликатно.
  Донякъде може да му помогне пристигането на краля на Испания и президентите на латиноамериканските съседи за честването на инаугурацията му, както и на 200 годишнината от създаването на Перу през 1821 година.

 28. 28 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 800 Неутрално

  ето раждането на поредната лайняна дупка, както казваше великият президент Тръмп. скоро ще хукнат да се изнасят у съседите като венецуелците и боливийците.

 29. 29 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 878 Неутрално

  На тоя като му видиш външния вид, разбереш му възгледите и научиш коя е партията му, разбираш, че Перу ще е Венецуела втори номер до 2-3 години...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 30. 30 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Може да е бил беден, но сега няма да бъде.

 31. 31 Профил на twizal
  twizal
  Рейтинг: 411 Неутрално

  "Нека повече да няма бедни в една богата страна", не спираше да повтаря по време на кампанията си."

  Факт, ще са бедни в бедна страна :-)

 32. 32 Профил на The Bulgalorian
  The Bulgalorian
  Рейтинг: 26 Неутрално

  Марксист, ясни са нещата, същите като, левичарите от Дебъ.

 33. 33 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  много странно
  марксистко-ленинска партия, пък нейният човек е ревностен католик, който уважава частната собственост, а и "дошъл от нищото"
  много, много странно

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 34. 34 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  До коментар [#26] от "tacheaux":

  моля те, не наричай "социализъм" това, което по всички свои характеристики е държавен капитализъм

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 35. 35 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иво":

  "чужденците" в Перу не са ли латиноамериканци?
  те там изобщо как се различават помежду си (изключая бразилците де)?


  освен това, кой тук познава историята на Южна Америка?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 36. 36 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Така ще бъде докато комунистическата идеология и тоталитарен режим не бъдат отречени и заклеймени в световен мащаб така, както това сатана с другите два тоталитарни режима , фашисткия и нацисткия.
  —цитат от коментар 13 на tacheaux


  Другарите от Комунистическата партия на Китай спят и сънуват как налагат вето в Съвета за сигурност към ООН на подобни изцепки произлезли от хора окончателно загубили акъл. Макар че... като ги гледам само с вето няма да се задоволят. "Ако чадото твое не те послуша - изтрий го от лицето на Земята"

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 37. 37 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 912 Неутрално

  много странномарксистко-ленинска партия, пък нейният човек е ревностен католик, който уважава частната собственост, а и "дошъл от нищото"много, много странно
  —цитат от коментар 33 на Николай Теллалов


  Бих казал закономерно, като изключим изцепката с частната собственост. Но ние не знаем какво се губи по веригата от оргинала - в превода до описанието дадено от нашите журналя. Нищо чудно другаря Кастильо да има предвид "лична" собственост.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 38. 38 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  До коментар [#37] от "sablezub":

  трудно ми е да изключа неговата чак демонстративна религиозност

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 39. 39 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#38] от "Николай Теллалов":

  Нищо му, християнската религиозност и комунистическата/социалистическата обществено-икономическа формация не са в противопоставяне. Не е доучил човека. От "опиума за народите" човек се отървава като се образова, а не като му забраниш да ходи на църква.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 40. 40 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2245 Весело

  Айде пак клишета - "популистката десница". Така като гледам популиста е спечелил, ама болшевишкият фейк нюз в лицето на АФП и Дневник си ги реди наизуст и хич не му пука. След няколко години ще се чудят що в Перу умират от глад, както сега за Венецуела и съвсем ще "забравят" как са се кефили...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 41. 41 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  До коментар [#39] от "sablezub":

  е нали е учител!
  недоучил учител - странно е...

  иначе, да, първоапостолските християнски братства са си образец за комунистически... ама НЕПРОИЗВОДИТЕЛНИ

  затова повече харесвам анабаптистите (радикалните са унищожени от реакцията след поражението на Селската война в Германия)

  за католицизма - е, има едни истории за йезуитските републики в Уругвай и Парагвай, унищожени със съвместна португалска и испанска интервенции и див геноцид; спорно е обаче доколко можем ги наречем пример за истински безвластен комунизъм, защото историите са противоречиви; едно е ясно - че ги избиват, но практиките за комунално стопанисване на земи доживяла в традициите до наше време

  а, да, факт е също, че йезуитите яко го отнасят, Рим ги забранява за повече от 40 години, така че възможно е да са правили нещо наистина читаво...
  (има филм с Де Ниро и Джереми Айрънс за тези събития)  та продължавам да съм скептичен, докато не чуя от него някоя добра дума за мексиканските сапатисти (но тогава подкрепящата го партия не ще може се нарече маркс-ленинска)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 42. 42 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Za men e po skoro Marksist idva na власт по демократичен начин.Ако е Ленинист требва по революционен начин да докопа власта.Програмата му е на Хитлер за дребния и средния бизнес.

 43. 43 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Името се произнася КастиЙо, няма значение че се пише с Л.

 44. 44 Профил на lhe171054245
  lhe171054245
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Спомням си една подходяща мисъл на Линкълн:"Най-добрият начин да помогнеш на бедните е да не станеш като тях..."
  —цитат от коментар 9 на Kosta Delev


  Поредното доказателство, че от капитализма нищо хубаво не е произляло за съжаление е това да се срамуваш от бедните си сънародници и да страниш от тях. Спомни си притчата на Хр. Смирненски за изкачването нагоре по стълбата. :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK