Без граници от 2023 г. и с единен пазар - Вучич, Заев и Рама представиха "Отворени Балкани"

Без граници от 2023 г. и с единен пазар - Вучич, Заев и Рама представиха "Отворени Балкани"

© Associated PressМежду Сърбия, Албания и Северна Македония няма да има граници от 1 януари 2023 г., продължава работата по изграждане на единен пазар и достигане на вишеградски стандарти, а взаимодействието в региона ще е насочено по-малко към миналото и повече към икономиката и бъдещето.


Такива резултати очакват трите държави след подпис на три документа на Икономическия форум за регионално сътрудничество в Скопие, дали на интеграционния им проект от последната година и половина името Open Balkan.


На организираното по тристранна инициатива събитие присъстват представители на над 300 компании от Северна Македония, Сърбия, Албания и други държави, както и представители на международни институции.
В сърдечна атмосфера, насърчавана от тях самите, но в общи линии приветствана от медиите на трите държави, лидерите Александър Вучич, Еди Рама и Зоран Заев дадоха силен сигнал, че проектът им за регионална интеграция не е само на думи.


Стъпките към интеграция безпокоят някои наблюдатели в региона и другаде в Европа, които ги смятат за обслужване преди всичко на сръбските интереси. По-крайните оценки вече почти две години са за опити за възраждане на Югославия заедно с Албания, който само ще отдалечи Западните Балкани от Обединена Европа. Open Balkan, както е новото име на известната като "Мини-Шенген" инициатива, обаче според Вучич, Заев и Рама не е проект, алтернативен на Европейския съюз, а символизира нежеланието да се задоволяват с буксуващата евроинтеграция.


За Северна Македония проектът е нужен и за да покаже правителството на Заев, че търси алтернативни възможности за икономиката, докато страната е в застой по европейския си път заради българското вето. Страната, която от години повтаря, че усилията ѝ за реформи са насочени към евроинтеграцията, се видя принудена да пренасочи част от тях към традиционното за нея пространство на Западните Балкани.


Три документа


В пакета има два меморандума, първият от които улеснява по-бързия поток на стоки и услуги между трите държави и ангажира трите страни да улеснят митнически и други процедури при внос, износ и транзит на стоки без дълго чакане на граничните пунктове.


Вторият меморандум поставя основите на единствения пазар на труда - ще се премахне нуждата да се издават разрешения за работа на хора от едната подписала държава в някоя от другите две. Едновременно с това би трябвало да се опрости процедурата за предоставяне на разрешение за пребиваване. Договорено бе и взаимно признаване на академичните квалификации.

Така, който работи в Белград, може да работи и в Скопие и Тирана и обратното, заяви сръбският президент Александър Вучич.

Освен това с междудържавен договор се уреждат съвместните действия при бедствия.


Работата продължава


Водят се и разговори за създаване на електронни лични карти за граждани от трите страни, които ще работят чрез мобилно приложение, а това ще направи възможни различни придобивки.


Вчера Вучич заяви и че ще се създаде специален съвместен регулатор, координиращ изграждането на инфраструктурни проекти в региона. Освен това трите държави заедно, на сайт на три езика, ще представят културно-историческите си ценности.


"Разбира се, всички сме на европейския път, но не сме глупави, нито наивни, че някой ще работи в полза на страните ни, ако сами не направим това."


Александър Вучич,

президент на Сърбия


Особено много печели Сърбия от този проект и Вучич не скри това още с пристигането си, като припомни, че над 4100 сръбски компании работят в Северна Македония, а над 1000 - в Албания.


"Нямаме лукса да губим време"


Ползи за себе си виждат и Заев, и Рама. Домакинът каза по време на икономическия форум, че големият интерес към форума в региона и отвъд него е сигнал за "политическа воля" и че създаването на нови връзки е с "ясно, открито и явно" намерение народите ни час по-скоро да усетят преки икономически придобивки от улесненията, които осигурихме".


Той също така критикува "неуспеха на ЕС да изпълни обещанията" за първа междуправителствена конференция със Скопие и Тирана. На последния съвет на външните министри, на който темата се обсъждаше през юни, България продължи да блокира даването на дата за преговори, въпреки че някогашният основен противник, Нидерландия (заради състоянието на демокрацията в Албания), оттегли ветото си седмици по-рано.


"Не можем да чакаме да се решат всички вътрешни проблеми на ЕС да се решат, за да вървим напред. Ние сме тук и когато ЕС е подготвен... с вече осигурени улеснения за гражданите ни и с развити икономически инициативи."


Зоран Заев,

премиер на Северна Македония


Албанският премиер Еди Рама изрази убеждението си, че инициативата цели да пресъздаде четирите основни свободи в ЕС - движение на хора, стоки, услуги и капитали.


"В момента, когато се интегрираме в ЕС, ще правим каквото правим и сега - но сега ще сме без ЕС. Това значи, че утре, като част от ЕС, няма да обсъждаме повече дали четирите свободи да станат възможни в региона ни." Според него трите страни са изгубили "векове", вместо да работят заедно.


Още щом се събраха в Скопие вчера следобед, тримата демонстрираха близост; македонски и чужди медии, дошли за събитието, ги показваха по време на размяната им на подаръци или на разходката из Скопие, където ги разведе кметът Петре Шилегов.


Според тримата лидери проектът ще допринесе за мира, сътрудничеството и стабилността. Те виждат в подписването на днешния пакет документи, както и в срещата на стотици компании от региона, отговор на критиките, че досега известният като "Мини-Шенген" проект е много амбициозен на думи, но все още с малко резултати, като например възможността между страните да се пътува само с лични карти.


Нова Югославия?


Инициативата, която вече получава името Open Balkan, започна официално през есента на 2019 г., когато Вучич, Рама и Заев заговориха за регионална интеграция в момента на френското вето за преговорите на Скопие и Тирана.


Още тогава тя раздели наблюдатели в региона и извън него - едни я приветстваха като алтернатива на стагнацията в очакване на "моркова" на разширяването, други съзряха великосръбски интереси (а заради косовския спор и срива в демократизацията Белград вероятно ще затвори преговорите по-трудно от незапочналите ги Скопие и Тирана). Трети я определиха като разпиляване на енергия за хоризонтално уеднаквяване на стандарти между трите държави вместо вертикално - с ЕС.


В европейските медии инициативата често изглежда като израз на разочарованието от Брюксел - в този дух бе и последната публикация на "Файненшъл таймс". Пред вестника тримата лидери обясняват, че съзнават умората от разширяването в ЕС и искат да видят какво могат да направят за себе си, докато тя премине; Рама дори препраща към драмата на Самюъл Бекет "В очакване на Годо", в която Годо никога не идва.


"Който каже, че тази инициатива е проектирана за преосноваване на бивша Югославия и за хегемония на Сърбия, защото тя е най-силна и ще ни вземе всичко, живее в паралелен свят", каза Рама по темата при представянето на самата инициатива. "Това не е нищо повече или по-малко от формиране на среда, в която се живее по принципите, ценностите и механизмите на ЕС."


На всички в региона споделят този ентусиазъм.


Босна и Херцеговина не може да вземе решение за подобен проект заради вътрешни разделения. Преди година имаше слухове за включването на Черна гора, но това не стана нито докато бе на власт партията на по-враждебния към Сърбия в последните години президент Мило Джуканович, нито при последвалото правителство на опозицията, оглавявано от Здравко Кривокапич и често определяно като "просръбско". Косовският премиер Албин Курти пък предложи алтернативна форма на регионална интеграция.


Рама обясни днес на икономическия форум, че е неразбираемо за него защо други в региона като Черна гора или Босна и Херцеговина бойкотират проекта, макар да знае "в каква посока разсъждава Косово".


Македонската опозиция обаче също постави под въпрос проекта. В съобщение на ВМРО-ДПМНЕ се казва, че Заев е излъгал гражданите и вместо в ЕС ги е откарал в "Мини-Шенген" (партията реагира с позиция, преди да е известно името Open Balkan).

Коментари (102)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  С една дума- Нова Югославия !

 2. 2 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 716 Весело

  Е, ако искат Югославия вместо ЕС, това е пътят.
  Само не знам как няма има граница между Белград и Тирана - Вучич последно се кара с косовския президент публично преди месец.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 3. 3 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  Тези отворени граници какво означават? Че ако да речем все пак СевМак влезе в ЕС, ще трябва да влезе и Сърбия ли ? С аргумента ай ся няма пак да слагаме граниза.

 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  Тези отворени граници какво означават? Че ако да речем все пак СевМак влезе в ЕС, ще трябва да влезе и Сърбия ли ? С аргумента ай ся няма пак да слагаме граниза.

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3397 Весело

  Пак ни засрамват чужденците!

 6. 6 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Ето защо РСМ няма да влезе в ЕС - няма как да е хем в Европейския съюз, хем в Евразийската кочинка, накъдето системно я дърпа комунистическата и майка Сърбия!

 7. 7 Профил на Дьо Стабан
  Дьо Стабан
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Спокойно. Трите джуджета си признават дипломите и пазарите. Но ЕС е друго. Тито им е в главата. Сърбокомунизмът ще ги погуби. Бавно и полека. Само спокойно

  Дьо Стабан -магистър за изправяне на паднало самочувствие.
 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3397 Неутрално

  Тези отворени граници какво означават? Че ако да речем все пак СевМак влезе в ЕС, ще трябва да влезе и Сърбия ли ? С аргумента ай ся няма пак да слагаме граниза.
  —цитат от коментар 4 на blondofil


  Означава, че перспективата "реално влизане" е толкова далеч, че реално в момента не им влиза в плановете.
  А действителността блъска по вратата и си сака нейното ...

 9. 9 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  С една дума- Нова Югославия !
  —цитат от коментар 1 на pro_bono


  Нова Югославия и отново в Евразия при комуносатрапите ;-)

 10. 10 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 709 Неутрално

  както му викат на това там "сръбският свят"

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 11. 11 Профил на Дьо Стабан
  Дьо Стабан
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Pax Sebiae

  коментар [#10] от "Октавиан":

  Дьо Стабан -магистър за изправяне на паднало самочувствие.
 12. 12 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#3] от "blondofil":

  Виж брекзит ЮК Англия и Ирландия

 13. 13 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Албанския премиер изби рибата направо с костюмче и маратонки Адидас:

  https://www.novamakedonija.com.mk/wp-content/uploads/2021/07/Zaev_trilateralna-sredba_Rama_Vucic-1.jpg

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3397 Весело

  Албанския премиер изби рибата направо с костюмче и маратонки Адидас:https://www.novamakedonija.com.mk/wp-content/uploads/2021/07/Zaev_trilateralna-sredba_Rama_Vucic-1.jpg
  —цитат от коментар 13 на nikolay.


  Сигурни ли сме, че не са "АдиБас"?

 15. 15 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#6] от "Гражданин":

  Проектът Нова Македония е сръбски- "Новакович -Цвиич". Прочее, обърканото ни отношение към РСМ на нас българите иде и от това , че този проект не е /поне/ съобщен в учебниците ни по история...

 16. 16 Профил на smarsh
  smarsh
  Рейтинг: 15 Весело

  "Между Сърбия, Албания и Северна Македония няма да има граници от 1 януари 2023 г."

  Между Сърбия и Албания и в момента няма граница!

 17. 17 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  От такова обединение в по-далечна перспектива има полза Албания поради бързонрастващото си нселение. Губещият е С. Македония.
  В тази система къде остава Косов е отделен въпрос.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 18. 18 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1563 Любопитно

  Казвам объркано, защото от една страна се сърдим на македонците, от друга се мазним на сърбите, зад които стои Москва... Ние българите не сме си изяснили, какво искаме ...

 19. 19 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Дали с това споразумение няма да натиснат България за ЕС в даден момент ?

 20. 20 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Такъв брутален автогол не съм очаквал! Вучич да бъде изритан окончателно от сърбите, за пореден път се доказа като национален предател.

 21. 21 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 861 Весело

  Бухахаха,
  палячовците си правят нова СФРЮ, следвайки заветите на Тито...
  Нещо не виждам представители на Черна гора и Босна, що тъй...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално
 23. 23 Профил на Шулц
  Шулц
  Рейтинг: 323 Неутрално

  И с какво ще търгуват тези икономически "титани"? Използвана тоалетна хартия може би?

 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  Тези "Отворени Балкани" ще се окажат мъртвородена инициатива , защото без Косово няма как да фунционира. Заради участието си в тази инициатива Еди Рама е подложен на унищожителна критика от опозицията в Тирана. Тя се бойкотира от Черна гора и Босна. Прегръдката на Рама с Вучич не се приема положително в Албания. Но нека се опитват да съдадат "Мини Шенген" , нека вниманието на Македония да е насочено към тази инициатива , а не към безумната идея тази нереформирана коминтерновска държавица да става член на ЕС.

 25. 25 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Специално за северджаните трябва да е ясно, че ще видят ЕС когато 4100 сръбски фирми в СевМак бъдат заменени от български компании.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 26. 26 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  "За Северна Македония проектът е нужен и за да покаже правителството на Заев, че търси алтернативни възможности за икономиката, докато страната е в застой по европейския си път заради българското вето. "

  Отново Дневник застава на македонистката позиция , че не Македония , а България е виновна за нейния застой по европейския си път. Македония не отговаря на елементарните политически критерии за членство в ЕС. Подлага на репресии и гонения на свои граждани с българско самосъзнание и няма свобода на словото.

 27. 27 Профил на riemann
  riemann
  Рейтинг: 132 Неутрално

  Това обединение е "Пер ла шашма дел пополо". За едно се казва, за друго се отнася. Да илядите, омладина Титова.

  noblesse oblige
 28. 28 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#19] от "head_hunter":

  Най-много и сърбите да получат вето, което си просят отдавна.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 29. 29 Профил на blagoyanski
  blagoyanski
  Рейтинг: 39 Неутрално

  До коментар [#23] от "Шулц":

  Няма да клякът пред кенефа на ЕС. Нели така бе нарисувана България на вратата на ЕС в Брюксел.

 30. 30 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 320 Неутрално

  И каво ще постигнат тия просяци като се съберат? .

 31. 31 Профил на blagoyanski
  blagoyanski
  Рейтинг: 39 Неутрално

  До коментар [#25] от "Пипера е много лют":

  И кога ще стане това? Ни не можем да оправим двора си,даже не можем да формираме првителство...

 32. 32 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 320 Неутрално

  И какво ще постигнат тия просяци като се съберат?

 33. 33 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Важното е фиромцето да не влизат в ЕС!

 34. 34 Профил на blagoyanski
  blagoyanski
  Рейтинг: 39 Неутрално

  До коментар [#30] от "nmq25555650":

  Да не стане така, че един ден България да поиска да се присъедини към тази група, а Македония да сложи вето? Млко по спокойно с иронията. Живота е колело.

 35. 35 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Остава само да възкресите Тито, Милошевич и Енвер Ходжа... Г. Димитров и той щеше да ви бъде от полза, ама му взривихме мавзолея!
  Не Балканите са барутния погреб на Европа, а точно страните от бивша Югославия!

 36. 36 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 157 Весело

  Напънала се планината и родила мишка!

 37. 37 Профил на kikoni
  kikoni
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Къде са политиците и политолозите?
  Защо няма никакъв коментар от тях?
  И те ли не знаят за това обединение?
  Къде е МВнР, посланиците?

  kikoni
 38. 38 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#30] от "nmq25555650":Да не стане така, че един ден България да поиска да се присъедини към тази група, а Македония да сложи вето? Млко по спокойно с иронията. Живота е колело.
  —цитат от коментар 34 на blagoyanski


  България е държава със дълга история и култура чието културно влияние се е простирало до Трансилвания,Молдова, Запдните Балкани и Русия. Тия т нар. "държави" са сбирщина от диви племена които освен да се колят взаимно не знаят да правят нищо друго. На никой нормален човек не би му минало през ума да има нещо общо с тях.

 39. 39 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1798 Любопитно

  Евразийски Балкани Съюз - ЕБиСъ.

  А защо не се кръстят НТЧ (няма такива чугуни)?

 40. 40 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 691 Неутрално

  За СевМак е ясно ... ама албанците леко ме учудват ... Предполагам, че и досега са нямали особени пречки в търговията и пътуванията, но да не избързваме - ще видим след 2-3 години накъде е тръгнал общият стокообмен ... И тогава да не се окаже, че единствената "полза" е кукичката на сърбоманските мераци ?!?!

 41. 41 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1798 Любопитно

  До коментар [#30] от "nmq25555650":Да не стане така, че един ден България да поиска да се присъедини към тази група, а Македония да сложи вето? Млко по спокойно с иронията. Живота е колело.
  —цитат от коментар 34 на blagoyanski


  Как така "един ден".
  Та още от ДНЕС искаме много да се присъединим към българофоби1 и българофоби2, рублелюбци3.
  Направо как ще спим нощес, ще им се примолим много, може пък да се съгласят да ни приемат.

 42. 42 Профил на blagoyanski
  blagoyanski
  Рейтинг: 39 Неутрално

  До коментар [#36] от "ACER":
  А кога юе се роди ново правителство? И за това не сме кадърни. Добре, че Европа ни взе в съюза, за да не сме повече руския полтрон на балканите.

 43. 43 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 198 Неутрално

  Нормално е да се споразумяват по този начин. Това е политика. Нещо като намек към ЕС, че докато ЕС ги заобикаля и ограничава те си решават проблемите попмежду си.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 44. 44 Профил на blagoyanski
  blagoyanski
  Рейтинг: 39 Неутрално

  До коментар [#38] от "nmq25555650":

  България е държава, която не може едно правителство да избере. Оставете великите древни прикаски. Помислете малко за настоящия кенеф на ЕС.

 45. 45 Профил на blagoyanski
  blagoyanski
  Рейтинг: 39 Неутрално

  До коментар [#43] от "justauser":

  Точно така. А България е негативния герой в прикаската.

 46. 46 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#34] от "blagoyanski":
  До коментар [#42] от "blagoyanski":

  Споко фиромец, няма да се косиш, бюрмия ще пребъде през вековете! А ти вземи да върнеш бугаро-татарския пасош и хващай пътя към нова Югославия, където текат реки от мед и мляко...
  Не щеш!? що тъй...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 47. 47 Профил на Ю Бря
  Ю Бря
  Рейтинг: 479 Весело

  Този единен пазар на трите държави от кого, ще е финансиран!!!??? За всеки проект трябват пари. Това е сигурно КНР с РФ, едва ли е ЕС и САЩ.На Балканите си живеем, ако ли не богато, но затова весело ... хехехе

 48. 48 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  Албанския премиер изби рибата направо с костюмче и маратонки Адидас:https://www.novamakedonija.com.mk/wp-content/uploads/2021/07/Zaev_trilateralna-sredba_Rama_Vucic-1.jpg
  —цитат от коментар 13 на nikolay.  До коментар [#13] от "nikolay.":

  Но като нормални хора са БЕЗ маски. За разлика от оня психопат Мицотакис.

 49. 49 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1162 Весело

  еми хахаха какво да кажа, хахаха, нема май какво да кажа, хахахаха
  ТИТАНИ!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 50. 50 Профил на Ю Бря
  Ю Бря
  Рейтинг: 479 Весело

  Албанския премиер изби рибата направо с костюмче и маратонки Адидас:https://www.novamakedonija.com.mk/wp-content/uploads/2021/07/Zaev_trilateralna-sredba_Rama_Vucic-1.jpg
  —цитат от коментар 13 на nikolay.


  Е, какво се чудиш!? Анцуга му е на пране.

 51. 51 Профил на blagoyanski
  blagoyanski
  Рейтинг: 39 Неутрално

  До коментар [#46] от "CINZANO":

  Нещо ми намеква, че си от онези, станал с парите на шкембето, благонадежден българин, както са бурласката, канзуров и прочее. За мен не се притеснявай. А сега, веднага на Пиротска, да си вземеш дажбата за коментара.

 52. 52 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Е, ако искат Югославия вместо ЕС, това е пътят.Само не знам как няма има граница между Белград и Тирана - Вучич последно се кара с косовския президент публично преди месец.
  —цитат от коментар 2 на Пипера е много лют


  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 53. 53 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Е, ако искат Югославия вместо ЕС, това е пътят.Само не знам как няма има граница между Белград и Тирана - Вучич последно се кара с косовския президент публично преди месец.
  —цитат от коментар 2 на Пипера е много лют


  Албания и Косово съвсем не са едно и също , ама хептен не са едно и също ... имат съвсем различен път на развитие последните 100 години :-) Освен това за Сърби и половината Сват Косово не са и държава

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 54. 54 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4371 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Заю Баю (Заев) сгази лука.

  Вместо Меца да начука...
  затвори си пролуката за прием в ЕС.

  Но пък Косово (подем!) Заю Баю ще приеме.
  И Масква... и КК Партия... щото за района дреме им.
  Ер доган да не изключва Заю Бай... от далаверата

  "Между Сърбия, Албания и Северна Македония няма да има граници
  от 1 януари 2023 г.,

  продължава работата по изграждане на единен пазар и достигане на вишеградски стандарти, а взаимодействието в региона ще е насочено по-малко към миналото и повече към икономиката и бъдещето.

  Такива резултати очакват трите държави след подпис на три документа на

  Икономическия форум за регионално сътрудничество в Скопие,
  дали на интеграционния им проект от последната година и половина името
  Open Balkan."

 55. 55 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#46] от "CINZANO":Нещо ми намеква, че си от онези, станал с парите на шкембето, благонадежден българин, както са бурласката, канзуров и прочее. За мен не се притеснявай. А сега, веднага на Пиротска, да си вземеш дажбата за коментара.
  —цитат от коментар 51 на blagoyanski


  Хахахаха,
  баце, като "доказваше" българския си произход, не ти ли провериха грамотността? Май не.... Ако не си разбрал - от тази страна на границата пишем на книжовен език, а не на струмишки диалект примесен със сърбизми...
  П.п. С агент Иван и МВРО имам толкова общо, колкото Саше великиот има общо със съвременна фиромия...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 56. 56 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 138 Неутрално

  Както и да го наричат,Мини-Шенген или Отворени Балкани,това нещо е мъртво родено.Опитват се да плашат ЕС с гръмки думи без никакво покритие.Един вид изнудване да ги приемат без да се реформират из основи,а само на думи и такива,каквито са сега.Е,няма кой да се хване на балканските тарикатлъци.Сърбия се доказа,че не може да съществува без да налага своята хегемонистична политика на съседите си и да ги контролира икономически,политически и културно.Накрая пак ще излезе,че всички ще бъдат на загуба и ще се обвиняват взаимно за провала.Даже стокооборотът между тях няма да се увеличи,освен северно македонците да ходят по-лесно на концерти на Цеца.Пожелавам им на северно македонците успех в авантюрата и когато България кандидатства за мини шенген-а ,да не бъдат толкова строги към нея за изпълнението на критериите за членство,иначе може да се разберем със Сърбия и да прескочим СМ,както те се опитват да прескочат България в момента. Не им дойде акъла в главата и това си е.

 57. 57 Профил на Ю Бря
  Ю Бря
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#51] от "blagoyanski":

  Вlagoyanski, имам питање. Која је разлика између Благоиански, Благоиски, Благоевски.

 58. 58 Профил на Юрий Петров Проданов
  Юрий Петров Проданов
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#13] от "nikolay.":

  Дали е и с бели чорапи хавлиени :))))))

  yuriiprodanov
 59. 59 Профил на blagoyanski
  blagoyanski
  Рейтинг: 39 Неутрално

  До коментар [#55] от "CINZANO":

  Лексиката ще е най малкия проблем когато, ех, много скоро, шкембето ще отговаря за митата за продадените български гражданства. А, вие, неговите шутови...

 60. 60 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2456 Весело

  И ще издават визи като за BENELUX наремето :)

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 61. 61 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#21] от "CINZANO":

  Ок , ние къде сме в РСМ? Последната /!/ горда глупост , нашето МВнР да поиска статут на българско малцинство там. Абе аланкооловци , от Мгимо, с това патриотично искане, не само признаваме че българщината там е маргинализирана, но и подаваме прекрасна топка на скопяните за гол ... Те искат врещят , а сега ще поискат , реципрочно, македонско малцинство в България ...

 62. 62 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#61] от "fkm26555709":

  До коментар [#21] от "CINZANO":Ок , ние къде сме в РСМ? Последната /!/ горда глупост , нашето МВнР да поиска статут на българско малцинство там.
  —цитат от коментар 61 на fkm26555709

  Външно никога не е искало признаване на българско "малцинство" в бюрмия, дори по времето на бай муй... Провери си информацията...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 63. 63 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Никой не трябва да се притеснява от този проект. Вучич - аналогът на Борисов, учил се от него, дето се вика - има преброени дни комфорт начело на Сърбия. Чака го същото, което се случва с Борисов. Въпрос на немного време е. С всички автократори е така. Колкото и да се бавят - Видов ден идва. Груевски, Борисов, Орбан, Вучич, Ердоган, Путин... краят е ясен.

 64. 64 Профил на blagoyanski
  blagoyanski
  Рейтинг: 39 Неутрално

  До коментар [#57] от "Ю Бря":

  Просто някой, някога, е решил да вземе за фамилно име, имената на баща си и майка си. Не става дума за голяма конспирация.

 65. 65 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1563 Любопитно
 66. 66 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Сърбите и с албанците братя ще се пишат, само и само да вземат Македония. Така пише в Начертанието.

  Свободата, Санчо...
 67. 67 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Да им е честита новата Югодържава.

  Само като се сбият да не ни търсят пак нас

 68. 68 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 138 Неутрално

  Фиромите вече се размечтали за страни от ЕС да им тропат на вратата и да ги молят за членство.Даже вече са приготвили вето за България и Гърция и уточняват исканията си към тях.Буха-хахаха.Утре пак ще подсмърчат пред ЕС за помощи и да се домогват до някой фонд за развитие,защото някой им е винаги длъжен и трябва да дава.Клоуни!

 69. 69 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#65] от "fkm26555709":
  ""Ако вие погледнете Конституцията на РСМ след 2001 година, там българите като народност, която населява територията на настоящата държава, не фигурират като такива. Има сърби, има албанци, има роми, има турци, бошняци, но няма българи", обясни служебният външен министър на България."
  Има искане за вписване на българите като народност в конституцията на бюрм. "Малцинство" е некадърна журналистическа интерпретация...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 70. 70 Профил на Ю Бря
  Ю Бря
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#59] от "blagoyanski":

  У праву си . Jезик је писање, граматика, речник. Имам питање ...,, да ли пишут северни македонци на глагољице . Да ли је македонски јазик, синтетички или аналогични !!!???

 71. 71 Профил на blagoyanski
  blagoyanski
  Рейтинг: 39 Неутрално

  До коментар [#70] от "Ю Бря":

  От къде ли ти идва тази нужда за глупиране?

 72. 72 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1563 Весело

  До коментар [#62] от "CINZANO":

  Да беше поне отворил линка , преди да пишеш минуси...

 73. 73 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1563 Весело

  До коментар [#70] от "Ю Бря":

  Македонският "язик" е дефиниран отдавна : "български език, писан на сръбска пишеща машина" ...

 74. 74 Профил на riemann
  riemann
  Рейтинг: 132 Неутрално

  Нещо като намек към ЕС, че докато ЕС ги заобикаля и ограничава те си решават проблемите попмежду си.
  —цитат от коментар 43 на justauser

  Просяк + престъпник + великосръбски шовинист, пак не правят сбор от три нормални държави. Да ви е честито сборуването! А, СевМАК пак ще е от страната на булката.

  noblesse oblige
 75. 75 Профил на nqn07618061
  nqn07618061
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Заев, ти да плюеш по България, забрави кой ти е на задната порта!? Ако отворите границите, след 20-30 години ще има република южна Албания!

 76. 76 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2864 Весело

  До коментар
  До коментар [#14] от "xm...":

  Оригинални Адидас са-в Дуръс ги правят!

 77. 77 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2864 Весело

  До коментар [#18] от "fkm26555709":

  Кой точно се мазни на сърбите и защо?!

 78. 78 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2864 Весело

  До коментар [#21] от "CINZANO":

  То-хубавото от Югославия,е в ЕС-Хърватска Словения,Ч.Гора е в НАТО.,и е с евро.Сърбославския остатък не е важен?

 79. 79 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2864 Весело

  До коментар [#26] от "tacheaux":

  Прокопиев иска солари и банка в Северномакия.Те за това е.

 80. 80 Профил на Ю Бря
  Ю Бря
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#73] от "fkm26555709":

  Това е ясно за всички. Горките северни македонци ..., не знаят разликата между глаголица и кирилица, между синтетичен и аналогичен език ..., какво е писменост, граматика, лексика. Но аз ги оправдавам ..., те са северен народ ..., а студът прави чудеса.

 81. 81 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2864 Любопитно

  До коментар [#31] от "blagoyanski":

  Е,кой Ви е виновен,пе т ОФ-то сте некадърни,че не може един кабинет да направите?&

 82. 82 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  Вучич намери кого да наколенчи. РСМ и сега им е протекторат.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 83. 83 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2864 Весело

  До коментар [#34] от "blagoyanski":

  Така е!Илядо годин си мечтаем да сме во союз со Сръбия и Албания!!

 84. 84 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2864 Весело

  До коментар [#45] от "blagoyanski":

  Само убави српски прикаСни да чуваш...

 85. 85 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  За пореден път руската агентура бута Македония в ръцете на сърбите. Каракачанката и Боко тиквата ще се наредят до Гошо тарабата в новата ни история - като предатели на българските интереси.

 86. 86 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2864 Весело

  До коментар [#53] от "dark'star":

  Е,то к България е призната за независима чак 30 години след 1878-ма...

 87. 87 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Ким Мехмети към Еди Рама: Мини-Шенген е стъпка към Велика Сърбия


  „Напомня на времената, когато албанските лидери се гордееха, когато целуваха обувките на сръбските крале, а безсрамно плюеха в ръката на брата-албанец.” С такава критична позиция излезе Ким Мехмети – писател и политически анализатор, по повод участието на албанския премиер Еди Рама в тристранния икономически форум в Скопие, в който участваха президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на РС Македония Зоран Заев.

  Той заяви, че „художникът” (Еди Рама е завършил Художествена академия в Тирана) е предател на интересите на албанците.

  Според Мехмети, проектът на Рама, Заев и Вучич, известен като „мини-Шенген”, а днес преименуван в „Отворени Балкани”, не е нищо друго, освен важна стъпка към реализацията на идеята за „сръбски свят” или Велика Сърбия.

  „И макар да е известно, че без Белград славомакедонците се чувстват като дете без майка, която го е родила и отгледала, възниква логичният въпрос: кое е това, което прави Албания по-близка до Сърбия, отколкото до Косово?!”, пита общественикът.

  Според него, „братството между художника и сръбския президент вероятно е свързано с общия им проблем, който ги кара да не харесват и да се страхуват от ЕС” – това са проблемите, които имат със закона и желанието техните държави да останат „крави“, които са хранени от всички граждани, но които доят само те двамата”.

  „Въпреки това трябва да се признае: Художникът никога не е крил, че се чувства по-добре със славянските си колеги, отколкото с албанските”, смята Мехмети. Според него, Рама изобщо не е впечатлен от критиките на албанците и „живее пълноценно с политическата си свобода”. ”Както живеят само тези, които нямат чувство за срам.”

  Според писателят, Еди Рама демонстрира желание да се хареса на Вучич и показва, че „политиката е противоположност на истината и честността”.

  „Но едно нещо трябва да се признае: Художникът прави това, защото все още има албанци, които го обичат такъв, какъвто е, и които не са осъзнали, че за разлика от природните бедствия, след които растителният и животинският свят възкръсват почти каквито са били преди, след политически бедствия нищо не може да се възстанови и възроди”, смята Мехмети.

  В Скопие се срещнаха привържениците на балканския „мини-Шенген”.

  „Липсват много лидери от този регион, включително премиерът на Косово, което очевидно изобщо не пречи на Художника”, твърди писателят. Това, според него, "напомня на времената, когато лидерите на Албания се гордееха, когато целуваха обувките на сръбските „крале“, но не се срамуваха, когато плюеха на ръката на своя брат албанец”. /БГНЕС.
  https://bgnes.bg/news/kim-mekhmeti-k-m-edi-rama-mini-shengen-e-st-pka-k-m-velika-s-rbia/

 88. 88 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#72] от "fkm26555709":

  До коментар [#62] от "CINZANO":Да беше поне отворил линка , преди да пишеш минуси...
  —цитат от коментар 72 на fkm26555709

  Отворил съм го. Отговорил съм ти в ком. 69.
  Правиш ли разлика между народност и малцинство?
  Не мислиш ли, че са различни? Българската народност в бюрм може да е 2%, 5%, 10%, 20%, но може да е 50%, 60%, дори 70% или 80%, не ли?

  П.п. Минусът ти го изпращях ей сега :)

  Мома, връщай 12 и 12А!
 89. 89 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Браво и машалла.
  Сега тримцата заедно - при Путин.
  Да подадат молба за Евразия.
  А може и за руски републики.
  Че доста му намалепха републиките на Путя. Ше ги лапне като топъл хляб.

 90. 90 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  До коментар [#72] от "fkm26555709":
  Да беше поне отворил линка , преди да пишеш минуси..."" "" "" "" "" ""

  ----------------------------------------------------
  Най отдолу на линка пише следното.
  "" *От МВнР направиха изрично уточнение, че министърът на външните работи Светлан Стоев не е заявявал, че трябва да се впише българско малцинство в конституцията на РСМ.""
  https://news.bg/politics/svetlan-stoev-v-konstitutsiyata-na-rsm-da-bade-vpisano-i-balgarsko-maltsinstvo.html

 91. 91 Профил на Ю Бря
  Ю Бря
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#84] от "wre501051215":

  Извинявам се за сръбския в ком. 57 и 70. Ако бях писал на северно - македонски, Благоиански, нямаше да ме разбере.

 92. 92 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Каквото икономиката иска, накрая го получава.

 93. 93 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1552 Весело

  Доскоро нямаше "жива" карикатура на ЕС. Вече има ...

  От идиоти отговор не чакам
 94. 94 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2036 Весело

  Наредили са се(на снимката), кат аптекарски шишета... 😁

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 95. 95 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 345 Неутрално
 96. 96 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#89] от "cpl40723722":

  Защо да отиват в Евразия. Каква полза имаме ако загубим европейската интеграция на Македония и Албания, а защо не и на Сърбия. Каква полза за нас и за тях да ги язди руската агентура

 97. 97 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  малко трудно от Сърбия ще отидеш директно в Албания, колкото и да са отворени границите:)

 98. 98 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3452 Любопитно

  Браво на хората..... Действат според текущата ситуация....
  А в България се състезават кой да изкопае по дълбок гроб на ББ....

  Bukalemun
 99. 99 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#38] от "nmq25555650":България е държава, която не може едно правителство да избере. Оставете великите древни прикаски. Помислете малко за настоящия кенеф на ЕС.
  —цитат от коментар 44 на blagoyanski  До коментар [#43] от "justauser":Точно така. А България е негативния герой в прикаската.
  —цитат от коментар 45 на blagoyanski  До коментар [#70] от "Ю Бря":Македонският "язик" е дефиниран отдавна : "български език, писан на сръбска пишеща машина" ...
  —цитат от коментар 73 на fkm26555709


  И се получава прикаСка.
  Така и не могат да научат росиянете и сръбите български език .
  Ами се мъчат да научàт и македонците .
  Само смазжат ските.
  Благоядски.

 100. 100 Профил на prn24630966
  prn24630966
  Рейтинг: 63 Неутрално

  Вучиќ: Немаме што друго да бараме од Македонците, освен пријателство и братство.
  Е ова е разликата меѓу Србија и Блгарија.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK