Македонските депутати приеха "червени линии" за езика и идентичността в спора с България

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (134)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 464 Неутрално

  РСМ в ЕУ= Змия в пазвата.
  Вето!

 2. 2 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  "Прост народ - слаба държава".

 3. 3 Профил на tinucio
  tinucio
  Рейтинг: 369 Весело

  Е как да преговарят за езика, като е толкова древен (създаден е на 09.09.1944)

 4. 4 Профил на cvh501084513
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 5. 5 Профил на Преkрояваме Парцалите
  Преkрояваме Парцалите
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Едната червена им минава по гърба.. и надолу

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . . . . . . . . .... 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. ......................................................................... 20-03-22 - Бойко Рашков: Божков няма да откаже да даде показания, че е бил изнудван.............................. 21-03-23 - Кирил Петков: За мен е просто умопомрачаващо как може прокуратурата дори да не направи досъдебно производство заради изнесеното от Васил Божков...........................................................
 6. 6 Профил на tinucio
  tinucio
  Рейтинг: 369 Весело

  До коментар [#3] от "tinucio":
  То и идентичността им от тогава :D

 7. 7 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 3559 Разстроено

  Позициите се втвърдяват, решението на спора се отдалечава!

  Българи, гласувайте на 2 октомври 2022! Който не гласува помага на корупцията на Борисов-Пеевски и на Копейкин-Янев-Нинова, които искат да извадят България от ЕС и НАТО и подчинят на Путин.
 8. 8 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Добре, около 2222 година, когато "многовековният континуитет" на македонския език и нация наистина стане факт, може да влезете в Европейския съюз.

 9. 9 Профил на коалиция мафия герб дпс итн възраждане
  коалиция мафия герб дпс итн възраждане
  Рейтинг: 410 Весело
 10. 10 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Макетата няма да искат да са българи по никакъв начин. Спорът им се различава от спорът с Гърция, защото гърците не са искали да погърчат макетата, като им внушават че език и историята им са гръцки.
  Сега чакам България насила да побългари всички макета.
  Явно има една официална позиция в Македония, която е като традиция и не може да се промени.
  Самите македонци ще имат проблеми обаче, защото в слуачят вината не е само на българите. Докато не разберат в Македония, че като оставят настрана българите, те (макетата) сами трябва да си решат проблемите с липсата на история и на език и идентичност, няма как да се решат проблемите им.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 11. 11 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 3559 Гневно

  Всеки има право на своя идентичност, но заради нея няма право да променя идентичността на другите!

  Не разбирам какво може да означава "ексклузивно присвояване на историята и традицията"?! Ако историята и традицията включват идентичност на други хора, как тя може да бъде променяна?!

  Българи, гласувайте на 2 октомври 2022! Който не гласува помага на корупцията на Борисов-Пеевски и на Копейкин-Янев-Нинова, които искат да извадят България от ЕС и НАТО и подчинят на Путин.
 12. 12 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Спокойно, комшу, ние не натискаме да влизаме у ЕС.

  Вие, там си приемайте декларации, правете малката Югославия, а ние ще чакаме да почнете да спазвате договора, който сте подписали с Р България.

  Дотогава сте офф от играта и ще има само вето, вето, вето...

 13. 13 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  После да няма България е виновна, тези ще чакат поне още 20 години, докато им дойде акъл в главата!

  Как не се поучиха от споровете с Гърция?

 14. 14 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  " македонският език и диалектните му разновидности имат свой "пространствен и времеви континуитет"

  Даже може да се каже, че македонскиот език единствен в историята може да посочи точната дата и място на раждане - април 1945 година, Белград.

 15. 15 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 8 Неутрално

  България има непоследователна политика на държавно ниво.
  Като приемница на НРБ е редно РБ първо да разясни как БКП и НРБ заедно с коминтерна насила създават "македнска нация" и насила помакедончват бългхарите в тогавашна Македония. Това значи да се осъди комунизма и БКП и ролята ѝ в този процес. Само че това няма как да стане, защото в България нито една партия не смее да осъди БКП реално.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 16. 16 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 603 Неутрално

  "В отговор на въпрос на журналисти Заев обясни, че и България е добре дошла в "Отворени Балкани"
  Брей, каква чест за нас! Колко лесно, излизаме от ЕС и влизаме в нещо като почити нищо.....

 17. 17 Профил на jlh59313635
  jlh59313635
  Рейтинг: 236 Неутрално

  не бива да има "ексклузивно присвояване на историята и традицията" в споделените места на памет на балканските и средиземноморските народи и да се "робува на анахронистични исторически стереотипи и илюзии"

  Аз поне от публикуваните тук в "Дневник" многобройни статии на участници в историческата комисия и от българска и от македонска страна оставам с впечатлението, че точно македонската страна претендира за ексклузивно присвояване. Именно македоската страна не иска да приеме, че имаме обща история защото е исторически факт, че тази обща история е била в държави наричани български по това време, а и предците на днешните македонци са са наричали българи тогава. Нашите историци не спират да повтарят, че никой няма право ексклузивно да си присвоява тази обща история. И са прави - днешните македонци са отделна нация и те също са наследници на Самуил например. Но проблемът за тях е, че предците на днешните македонци и нашите предци по самуилово време са били наричани българи и самуиловата държава е била българска държава според неговите съвременници. Което явно накърнява днешната македонска идентичност (която е факт и мисля че не е умно да се оспорва) според македонците. Но не знам ние как да помогнем тук.

 18. 18 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Безрезервно уважение към знанието на македонските обществени, хуманистични и културологични науки за самобитността на македонския народ и неговия исторически, езиков, културен и религиозен континуитет."

  С други думи, няма какво да правим обща историческа комисия, защото няма какво да се обсъжда. Историческите фасмантагории на македонците са неприкосновенни, защото нацията им явно не може да съществува без тях. За мен това е отричане на каквото и да било желание за диалог и постигане на някакво решение на проблемите.

  От тук нататък, по-добре да се мисли за разделяне на Албания от Северна Македония по пътя за ЕС. Този проблем няма да се реши следващите 50 години.

  Поздравления за дипломатите на ЕС! Добре свършена работа! Още си мислячт, че България ще клекне на прищавките им. Няма да стане.

 19. 19 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2054 Любопитно

  Аз се чудя някой там виждал ли е картата на Европа? Никой на Запад няма да извива ръцете на България да махнем ветото. Македония вече е в НАТО, така че по военния въпрос (да станат руски сателит или нещо подобно) няма опостаност. За търговски пътища - такива няма освен може би север-юг от Сърбия към Гърция, като Македония лесно се "заобикаля" през София и Струма. Някакви ценни ресурси, физически или човешки - нямат. Под два милиона души на фона на 450 милиона в ЕС и още много милиона в други съседни не-членове.

  Но пък от друга стана ако признаят, че Самуил и братя Миладинови и Гоце Делчев са българи, държавата им се разпада.

 20. 20 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Браво на съседите! Не се исплашиха от фашисткият шантаж, още повече че краят на ЕС е все поизвестен.
  Ясно е че няма такъв съюз заради който македонците ще се обяват за потомци на някоя орда от степите и другарчето на Хитлер - Борис 3, да го обяват за техен освободител, а периода н фашизма 1941 - 44 г. да го фалшифицират и пренаписват както тук го правим.

 21. 21 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1155 Весело

  Чао чао ЕС отиваме си при сърбетета че ни сърби :D:D:D:D:D
  И младите вече са на опашка за бългатско гражданство след като са осъзнали че няма да доживеят СМ в ЕС

  :D:D:D:D;

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3716 Весело

  Депутатите в РСМ току ще приеха декларация, че преговори за собственото им еврочленство изобщо няма да водят именно с този, от когото единствено зависи то ! Ами, да им е честито ! Албания ще получи покана сама, а РСМ междувременно да размишлява над бъдещето си, ако има с какво да го прави де !

 23. 23 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 3087 Весело

  " македонският език и диалектните му разновидности имат свой "пространствен и времеви континуитет"Даже може да се каже, че македонскиот език единствен в историята може да посочи точната дата и място на раждане - април 1945 година, Белград.
  —цитат от коментар 14 на spiegel


  Не си разбрал. Българският език е лека разновидност и диалект на Македонскиот язик!!! Макетата са най-древната нация, ние сме произлезли от тях!!!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3716 Весело

  ".....темата за македонския език и идентичността не могат да бъдат предмет на преговори с България, за да отпадне нейното вето за европейския път на страната."

  Те не са обект на преговори ! Никой у нас не ги приема за " македонски" ! Какво си мислят в Скопие си е тяхна работа !😂😂👍

 25. 25 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Вчера и днес, сърбският и албанският президент разхождаха се из центъра на Скопйе и говореха с обикновени хора.
  Ние пък мечтаем някаква ребългяризация, реванш за изгубените войни и битки, и албанците да ни подарят част от Македония.
  Ясно е че сме аут оф гейм и так ще остане.

 26. 26 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  До коментар [#23] от "chichka":

  Лошото е, че това е на върха на езика на някои нашенски нихилистично-релативиращи интелектуалци, някои от тях даже с македонски корен.

 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4364 Весело

  До коментар [#15] от "justauser":

  България нито една партия не смее да осъди БКП реално.
  ========
  Ха ха....
  Те в Брюксел не смеят да го сторят, ти за България казваш... :)

  Bukalemun
 28. 28 Профил на SgtPepper
  SgtPepper
  Рейтинг: 26 Неутрално

  Терминът "автохтонен" македонски народ, дали не влиза в противоречие с любимото Преспанското споразумение? Алкесандър и Филип не са ли автохтонни македонци?

  https://www.youtube.com/watch?v=0QantBeDe9Q
 29. 29 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  езикът е част от македонската идентичност заедно с набор от "многовековни традиции,

  😃 Къде са ви многовековните литературни произведения на "македонски език" ... Едно поне?

 30. 30 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#23] от "chichka":

  "Българският език е лека разновидност и диалект на Македонскиот язик!!! Макетата са най-древната нация, ние сме произлезли от тях"

  Тука си прав. Ние сме смесица от македонски преселници и местни роми, власи, гагаузи, турци, гърци, татари, арменци, шопи, каракачани, помаци, торлаци, караманлии, юроци, копанари ... следователно и езика ни е македонско - руски хибрид, създаден по заповед от Москва, в хода на славянизирането (Възраждане).

 31. 31 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  Макетата сами си затвориха вратата към Евросъюза.

 32. 32 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  До коментар [#20] от "novo-star dnevnik-ar":

  Абе я направо си ги вземете в по-добрия съюз - Евразийския, и без това там са измислени като нация.

 33. 33 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1847 Весело

  Вчера и днес, сърбският и албанският президент разхождаха се из центъра на Скопйе и говореха с обикновени хора. Ние пък мечтаем някаква ребългяризация, реванш за изгубените войни и битки, и албанците да ни подарят част от Македония. Ясно е че сме аут оф гейм и так ще остане.
  —цитат от коментар 25 на novo-star dnevnik-ar


  Пробвай се да пишеш на български, маке. Иначе - бегай у Кайганата да слушаш народни приказки за македонсаката си народна свест, ше ти поникне още по-буйна в ушенцата ненаслушали се ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 34. 34 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Какво стана с червените линии за Александър Македонски 😃

 35. 35 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Кога е създаден македонският език (нови документи)
  от Пламен Петров


  Представям на вниманието ви документ, намерен в държавния архив на Република Северна Македония в Скопие, от член на българската „Македонска патриотична организация Пирин“ в Чикаго и разпространен от нейния деец Драгомир Богданов. Оригиналният текст е на руски и е написан едва 3 дена след деветосептемврийския преврат в България. Публикувам снимките, направени от МПО – „Пирин“, а под тях можете да намерите и превод.  НЯКОИ БЕЛЕЖКИ ОТНОСНО МАКЕДОНСКИЯ ЛИТЕРАТУРЕН ЕЗИК
  Професор С. Б. Бернщайн , Москва, 12.IX.1944 г.

  Коренното славянско население на Македония в миналото се е намирало в близко родство със славяните в Мизия, Тракия и Родопите. Това е обусловило най-важните отличителни етнографски и езикови признаци на македонските славяни. Впоследствие, въпреки това, в резултат на цяла поредица от важни обстоятелства, Македония е поела по свой собствен път и в момента ние наблюдаваме формирането на нов славянски народ, македонци, който се отличава от останалите южнославянски народи. Във връзка с това, лозунгът „Македония за македонците“ придобива напълно реално значение. Въплъщението му в живота изисква решения на цяла поредица от задачи, сред които една от най-важните се явява създаването на македонски литературен език.

  Огромното мнозинство от македонците са използвали българския език, по-малка част – сръбския. Пред строителите на новата национална култура на Балканите стои задачата за създаването на нов литературен език, близък до народните маси на Македония................................
  https://conservative.bg/koga-e-sazdaden-makedonskiyat-ezik/

 36. 36 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Тъй де.
  Не ще пуснем койдае в Еврозоната ни Косово.

  Алекс скопие поби!
  Там да бъде Раша дето провинциялен хегемон да обслужва региона
  често, честно, не превзето.

  Алекс Велики... зает накрай света,
  но не забравил институция Райсъвет роден.

  Косово и Скопие.
  Скопие и Косово.

  Македонската провинция Рашка.
  Зелен Грийнвич времезон, на Балканите!

  "Македонските депутати приеха "червени линии"
  за езика и идентичността в спора с България"

 37. 37 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1847 Весело

  Македонските депутати приеха "червени линии"
  ***************************

  Лошо няма, ние за никъде не бързаме!

  Мараба, С-ДС доносници!
 38. 38 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Работите станаха декларация срещу декларация, което по никакъв начин не приближава ресемейци към ЕС.
  От друга страна тази декларация поставя в трудно положение дори и по склонните на някакъв компромис български партии.
  Ще си останат бивша югославска република до момента в който ще се разпаднат, който пък става все по- близък.

 39. 39 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3716 Неутрално

  Междувпрочем, крайно време е хората с българско самосъзнание в РСМ да се самоорганизират и гласуват за една своя формация на изборите, тя да влезе в парламента и да започне да представлява истински интересите на РСМ на международната сцена ! За всички е пределно ясно, че сърбоманите в Скопие нямат ниакакъв интерес тази държавица да се откъсне от хватката на Белград ! Затова и бъдещето и е сериозно под въпрос !

 40. 40 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  Както бях писал и преди, България трябва незабавно да инициира отделяне на преговорите с Албания.

  Макетата явно бавно увират.

 41. 41 Профил на Ю Бря
  Ю Бря
  Рейтинг: 66 Весело

  "Етническият "албански" блок тогава бе резервиран, но днес най-големите партии в него (включително коалиционният партньор) гласуваха "за"."

  Естествено, след като проекта на Сърбия, Албания, Северна Македония за балкански шенген се финансира от Китай. РФ, нямат пари.

  "по пътя на нашата интеграция в Европейския съюз"

  А бре, макета интегрирайте с Пекин или Москва. На кой му дреме за вашите чукари.

 42. 42 Профил на Citizen
  Citizen
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тези северномакедонски образи са неуморни в своя устрем към Евразия :) Нашият отговор следва да е ясен: не преговаряме за "език" - осакатената шльокавица, която днес се "зборува" в Северна М не е и няма никаква връзка с богатия, вековен и красив български език. Но - до 1944 г. мнозинството от населението около Вардар са говорели български, пишели са български и са се чувствали българи - в това число всички възрожденци и революционери, начело с Гоце Делчев - вадим документите, проверяваме езика, на който е пишел и заявяваме на Северна М, че не приемаме, осъждаме и ще преследваме със закон всеки, който отрича българския род и се гаври с паметта на нашите прадеди от територията на днешна Северна М. България приема закон, аналогичен с този за холокоста, с който се обявава за престъпление и се наказва със затвор всеки, който поругава българската принадлежност - етнос, език и култура, на нашите възрожденци и революционери, родени и живяли на територията на днешна Северна М. България ще спазва постигнатото в Преспанското споразумение и няма да използва съществителните и прилагателните македонец и македонски за всичко, свързано с днешна Северна М. Не отричаме идентичността и не преговаряме за идентичността на Заев и Мицковски, не ни интересува каква е, така като не преговаряме и за българската идентиччност на цар Самуил, на Гоце Делчев, Дамян Груев или Тодор Александров. Мисля си, че северняците този път са на прав път. Към Белград.

 43. 43 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#29] от "blondofil":

  "Къде са ви многовековните литературни произведения на "македонски език" ... Едно поне?"

  Всъщност македонците имат сума произведения на техния език, а ние нито едно по - старо от 19-ти век. Дори и делата на "възрожденците" не можем да ги разберем и превеждаме произведенията им.

 44. 44 Профил на Citizen
  Citizen
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "novo-star dnevnik-ar":

  Драги северняко, по-добре наследник на горда орда, създала държава, която 13 века е на картата на Европа, отколкото на отродени страхливци, последните комунистически изкопаеми в Европа, създадени в мрачното мазе на Коминтерна в епруветка, осеменена от дикатора Тито. Нали?

 45. 45 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 2307 Весело

  До коментар [#29] от "blondofil":

  Братя Миладинови са ги описали ;)

 46. 46 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3716 Неутрално

  До коментар [#30] от "novo-star dnevnik-ar":

  " Тука си прав. Ние сме смесица от македонски преселници и местни роми, власи, гагаузи, турци, гърци, татари, арменци, шопи, каракачани, помаци, торлаци, караманлии, юроци, копанари ... следователно и езика ни е македонско - руски хибрид, създаден по заповед от Москва, в хода на славянизирането (Възраждане)."

  Говори от името на Кремъл или Белград ! Няма " ние" - ти не си българин ! Ти си просто един говорител на враждебни на България интереси ! Този описан от теб " буламач" е само в твоята глава и никъде другаде !

 47. 47 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#39] от "samoedin":

  Хората с азийско самосъзнание в РСМ са твърде малко че да са някакъв фактор в политическият живот на страната. За да купим повече подобни хора нямаме пари.

 48. 48 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#43] от "novo-star dnevnik-ar":

  езикът е част от македонската идентичност заедно с набор от "многовековни традиции,

  Какво не им се разбира на възрожденците. И тогава и сега мекере си е мекере 😃

 49. 49 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 874 Неутрално


  Македонският език съчинен по повеля на Тито (документи)

  Отец Паисий бил македонски историк, твърдят съчинителите на измислената езикова история

  Политиката често променя лицето на историята. Това е аксиоматична истина, позната на всички ни. Но когато езикът попадне в политически ръце, това е истинско насилие върху матрицата на мисленето. Спорът между Македонската академия на науките (МАНИ) и изкуствата и Българската академия на науките (БАН) за същността на „македонския език“ е отглас от стара политико-географска мръсна игра, отделила по волята на Сталин и комунистите едни български земи от други.


  Преди 1880 г. практически не съществува разделение между българските и македонските говори. Езиковедите, които днес македонските учени се опитват да си присвоят – като Кузман Шапкарев, Григор Пърличев, Райко Жинзифов – се самоопределят като българи. Проблемът се ражда, едва когато се намесват великосръбските интереси и желанието на Русия да разчлени Балканите на по-малки държави. Този процес продължава чак до края на Втората световна война.


  Първият македонски буквар е отпечатан в началото на 40-те години в Гърция. Тогава македонското наречие е много по-различно от днешното, много по-близко до съседните български говори. То просто е отпреди влиянията на сръбския език, официален за бивша Югославия.

  На 2.VIII.1944 г. в манастира „Прохор Пчински“ на първото заседание на АСНОМ (Антифашистко събрание на народното освобождение на Македония) се издава декрет за „службен“ език, който да „влегува веднага во сила“. Няколко месеца по-късно – пак по административен път – този „език“ се досъчинява и утвърждава предимно с гласуване от десет учители, един поет и един политик – представител на АСНОМ на заседание в Градския одбор (общината) в Скопие.

  Запазени са извадки от стенограмата, в която се утвърждава „изконният“ новосъздаден македонски език. На заседанието присъстват Ристо Проданов, Ристо Зографски, д-р Гьорче Шоптраян, Даре Джамбаз, Васил Илиев, д-р Михаил Петрушевски, Круме Тошев, Мирко Павлов, Гьорге Киселинов, Блажо Конески, д-р Милка Балванлиева – тогавашни учители, Венко Марковски – поет, Епаминонда Попандонов (от АСНОМ). Имената са изписани според протокола от 27.ХI. 1944 г.

  „Но благодарение на комунистическата партия, която в днешната гигантска борба първа вдигна знамето за борба против окупаторите и за свободата на всички поробени народи, а така също и за свободата на македонския народ, благодарение на войските на далековидния наш мил маршал Тито и специално на нашата млада македонска войска, ние днес имаме своя държава… Разбира се, за да бъде един народ културен, му е потребно културно развитие, а това не може да стане без писменост, без азбука. За да се задържи един народ в днешната борба на културните народи, той трябва да се утвърди като народ по такъв начин, че на повърхността да се издигнат онези особености, които го характеризират като народ… Затова ние трябва днес да поставим основите на нашата писменост и книжовност, като установим македонска азбука и македонски литературен език. За изпълнение на тази задача трябва значи да се ръководим от интересите на нашия македонски народ и, разбира се, да включим и интересите на цялата общност („заедница“), в която се намираме, интересите на федеративна и демократична Югославия. От това място искам да ви поканя да викнем: „Да е жив водачът на демократична и федеративна Югославия Маршал Тито (викове „Да е жив!“). Да е жива комунистическата партия, която ни създаде възможност днес да се съберем тук… (викове „Да е жива!“)“.....................
  https://www.ploshtadslaveikov.com/makedonskiyat-ezik-sachinen-po-povelya-na-tito-dokumenti/

 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4364 Весело

  До коментар [#48] от "blondofil":

  Хората си плетат кошницата.... Ти продължавай с вицовете....

  Bukalemun
 51. 51 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#44] от "Citizen":

  То да беше в епруветка... то си беше брутално изнасилване. Което не пречи на ьачатието да псува българския си дядо и да пропиква от кеф при спомена за незаконния си баща Тито.

 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Подменяваш ти история.

  Неглижираш благадать, что КПСС разви в теория.
  А и в практика приложи.

  Пукна, да, но оставИ ней наследство.
  За този свет, да живуркате и пишувате

  До коментар [#14] от "spiegel":

  " македонският език и диалектните му разновидности имат свой
  "пространствен и времеви континуитет"

  Даже може да се каже, че македонскиот език единствен в историята може да посочи точната дата и място на раждане - април 1945 година, Белград.

 53. 53 Профил на rxa16566952
  rxa16566952
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#3] от "tinucio":

  Съгласен за индентичност и език, че са он 1944. Сега трябва да се погрижим да се изпълни със съдържание израза 'многовековни' преди да влязат в Европейския Съюз.

 54. 54 Профил на Шулц
  Шулц
  Рейтинг: 111 Неутрално

  До коментар [#27] от "eti mehter":

  Беги за вмирисан лук, Турке Маус.

 55. 55 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#50] от "eti mehter":

  Ти гледай вашата да я оплетете. Успяхте ли да убедите турските кюрди, че са съвсем отделна от останалите кюрди нация? Не? Ами виж там наемете някой сръбски специалист по нови нации 😃

 56. 56 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 395 Весело

  Накрая Албания и Сърбия ще влязат в ЕС и античките ще си подсмърчат сами с многовековните език и традиции.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 57. 57 Профил на Ю Бря
  Ю Бря
  Рейтинг: 66 Неутрално

  До коментар [#39] от "samoedin":Хората с азийско самосъзнание в РСМ са твърде малко че да са някакъв фактор в политическият живот на страната. За да купим повече подобни хора нямаме пари.
  —цитат от коментар 47 на novo-star dnevnik-ar


  Пише се азиатско а не азийско. Това, че си от "Северните" е ясно, че нямате пари също и още по-малко разум.

  Щяхте да влезете с Хърватска в ЕС ..., не искате ..., ако искате. Кой ви екрив ..., България ..., която първа ви призна !!!???

 58. 58 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Да уточнят за коя идентичност говорят - днешната или вехтата? Сега са макета и никой не успорва това. Имат си кодифициран език - не е проблем. Историческа България основоположник на повече от една държава - това трябва да го разберем ние. Това, че сме си присвоили името не означава, че сме единствените. А Румъния и Молдова забравихте ли?

 59. 59 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 686 Любопитно

  Съдейки по последната част от новината, докато северняците си играят на чертожници, колокото да не останат по-назад, междувременно Еди Рама успя да обедини голяма част от албанците в едно общо икономическо пространство.

  Един недалечен ден, когато и Косово се присъедини към мини-ченгенето, обединението на Албания под аплаузите друга Вучича, ще бъде почти завършено (черногорците нещо се опъват засега).

  Та - честито на печелившите!
  Знаете как се правят орлета с пръстчета, нали?

  Впрочем, който познава северняците, знае, че повечето от тях още от деветдесетте се изживяваха като част от по-големия сръбско-албански конфликт.
  Е, честито и на тях - постигнаха официално мечтата си.

 60. 60 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  За нас това е добре. Даже много добре. Отпада един досаден проблем, да ни занимават с ченството на СМ в ЕС. Засега приключваме. Можем да им дадем примерно 10 години за размисъл.
  Що се отнася обаче до регионалното сътрудничество, то е нашето бъдеще. Ние имаме за съюзници едни държави с които нищо общо нямаме, а със съседите куп ограничения. А съседите са по-важни от всички. Балканите и Източна Европа са нашето спасение.

  Judjuk
 61. 61 Профил на protoger
  protoger
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Сърбомакедонците НЕ СА И НИКОГА НЯМА ДА СА БЪЛГАРИ!!! Гърците показаха на света, че сърбомакедонците не са наследници на елинските Филип и Александър, ние показахме, че не са наследници на българските Миладиновци и Гоце. Наследници на българските книжовници и революционери от Македония могат да са само и единствено македонските българи, пък ако ще и да са останали само петима в Нордистан. Сърбомакедонците да си вземат сърбоманите и партизаните (тях никой не ще да им ги краде) и да си ги носят у три пичке материне в сърбо-албанската Минишенгенославия!

 62. 62 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Да си приемат каквито искат декларации.Имат договор с България за изпълняване и без това няма мърдане.Ако не изпълняват нещо от него заради тази декларация,да се сърдят на себе си.Никой няма да се впечатли от паническите им опити да защитават лъжите с които се опитват да пробутват на другите.Само нашите безродници и грантаджии се впечатляват от юго носталгичари и припяват в техния стил,а и не само.

 63. 63 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Малко съм объркан, понеже в заглавието се говори за някакви "македонски" депутати, после пише че става въпрос за депутати в Република Северна Македония, а някои от партиите били албански?

 64. 64 Профил на kaiser
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#44] от "Citizen":

  От тия 13 века 7 века България на картата на Европа я няма.
  А и приемствеността между Първата и Втората Българска държава е твърде слаба - колкото между Бургундското кралство и Бургундското графствно...

 66. 66 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Никаква декларация не може да скрие фактът,че Гоце Делчев се е самоопределил като българин.Такива са и братя Миладинови и даже Кръсте Мисирков.С декларация не може да скрие,че "Царят е гол."

 67. 67 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 785 Неутрално

  И без това си мисля, че щяха да са таралеж в гащите. Значи вето.

 68. 68 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  А и приемствеността между Първата и Втората Българска държава е твърде слаба
  —цитат от коментар 65 на Patsis

  Първата работа на Асеневци след обявяването на въстанието е да тръгнат към Преслав.
  Най-големият брат приема името Петър (както и няколко въстаннически водачи преди него) заради цар Петър I.
  Цар Калоян изрично подчертава в едно от писмата си до папата, че е наследник на българските царе Симеон, Петър и Самуил.

  Каква по-голяма приемственост трябва да има?

 69. 69 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#15] от "justauser":България има непоследователна политика на държавно ниво.

  Това беше само няколко години след войната. Имам роднина която се смее,че на дипломата и за средно образование пишело "македонка"-

 70. 70 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#43] от "novo-star dnevnik-ar":
  Що за помияр си пък ти?

 71. 71 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  Всичко е ясно. Македонците няма да влязат в ЕС. Вето до дупка. На зло куче - зъл прът. Запънали са се като магаре на мост и това е. Тогава ще си останат вечно на моста.

  Нека почакат. Нека им узреят малко главите. Какво му е? 20-30 години, нищо работа. Може и повече.

  Докъде стигнахме - една страна, кандидатка за преговори, да налага условия на една страна, членка, която трябва да приеме кандидатката. Още по-големият абсурд е, че те си сериозно си вярват, че са силната страна в спора. Някакъв сюрреализъм, на който дори Луис Бунюел и Салвадор Дали могат да завидят.

  България даде стотици хиляди жертви във войни и въстания, даде свидни синове в борбата за обединение. България се бори векове, за да защити своята история, своя език и своето културно наследство и национално съзнание. И днес една държавица, създадена от Сталин и Тито през 1944 г. ще ни поставя условия и ще ни краде история и език. Чак на мъже се правят, резолюция ни четат.

  Пожелавам им още 1000 резолюции да прочетат и гласуват. Настоящата на "македонски език", а номер 1000 ще бъде на чист албански.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 72. 72 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2441 Весело

  До коментар [#68] от "Yard":

  Че не направиха ли същото и македонците? Писаха се наследници на Александър Македонски.
  Само че не им мина номерът, докато на кумано-власите Асеневци е минал. Щото са могли да го наложат със сила.
  А пък на Тертеровци и Шишмановци /чисти кумани/ хептен.
  Че даже придворните генеалози бяха открили, че Фердинанд бил потомък в 30-то поколение на Самуила "по хурка".

 73. 73 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2441 Весело

  До коментар [#69] от "ahasver":

  Всякакви ги има. Майка, като я натискаха българските й роднини по сватовство, да каже, дали е гъркиня или българка, отговаряше, че била македонка.
  Пък преди няколко години при изследвания на физическото развитие на студентите /при което се попълва и кратка анкета/ попаднах на студентка, родена в София, с постоянен адрес във Враца, която се самоопредели като македонка.

 74. 74 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Ей сега ша си го преместя

 75. 75 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#72] от "Patsis":

  Не разбирам каква изобщо ти е тезата? Че Асеневци не са директни биологични потомци на Аспарух? Цялата аристокрация на Балканите през Средновековието е "омешена".
  И в цяла Европа е било така, че и още е така. Елизабет II колко е британка? Династията на Бернадот в Швеция колко са шведи?

 76. 76 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  До коментар [#10] от "justauser":

  Ама кой за Бога кара макетата да се чувстват българи?!Спрете с тази глупава опорка на Заю!

 77. 77 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  До коментар [#16] от "miho45":

  Заю е забавен-натиска се в ЕУ,където не го пускат,че и кани някой в Югославия,без тоя някой да иска да е там!

 78. 78 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  До коментар [#65] от "Patsis":

  Дали я има или я няма, все едно. Ние, българите, като етническа група сме тук още от 6-ти век и все още не са ни мръднали от нашата земя. Ние, българите, се обявихме за българи и нарекохме дължвата си "България" във време, когато нито една от останалите европейски съвременни държави още я нямаше на картата. За нас са писали десетки хронисти от цяла Европа много преди Храл Хенри Осми или Наполеон да се пръкнат на тоя свят. Дори великата Франкска държава е създадена много след България. Самият Тоинби ни определя като една от основните цивилизации.

  Ние сме една от малкото държави в Европа, която е дала писменост на други държави. Ние дадохме книги на половин Източна Европа, че и цяла Северна Азия.

  Така че, дали сме били на картата 7 века, дали 13 века, няма значение.

  Като сме заговорили за векове, нашите македонски съседи колко века държавна история имат?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 79. 79 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  До коментар [#19] от "Yard":

  Добре сте спменали пътя Белград-Скопие-Солун,и сте описали алтернативата през "Струма".И става ясно защо срещу "СТРУМА" има такава съпротива от лилявите-зелени,и чии интереси обслужват.

 80. 80 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  До коментар [#20] от "novo-star dnevnik-ar":

  Ти там за сърбияно-шиптарски пасош,пусна ли молба вече??

 81. 81 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#30] от "novo-star dnevnik-ar":

  Не те слуша главата.

  Еретик
 82. 82 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Да за бракята северомакедонци, българите говорят македонски диалект. Явно спора няма да се реши и ЕС ще трябва да промени законите си за да преодолее българското вето. Така обаче ще стане за смях пред себе си а и пред света. Мисля че този спор просто няма как да се реши. Ни с коротце ни с благо.

 83. 83 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Мисля, че на нас българите ни е останало поне малко достойнство да реагираме на помията, която се лее по нас вече 70 години.
  НИЕ, КОИТО РОДИХМЕ И ОТГЛЕДАХМЕ НАЦИОНАЛНИТЕ ГЕРОИ НА МАКЕДОНИЯ.
  Затова ВЕТО.
  Ако искат да променят закони, да променят, ако искат да търсят лобита - тяхна воля. Ако искат да плащат подкупи - да плащат.
  Ние не можем да си навлечем позора да пуснем в ЕС една фашистка държава.

 84. 84 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1847 Любопитно

  приемствеността между Първата и Втората Българска държава е твърде слаба - колкото между Бургундското кралство и Бургундското графствно...
  —цитат от коментар 65 на Patsis


  Охо - я раздуй за приемствеността, ако обичаш? Та? Дека са доказите ти?

  Мараба, С-ДС доносници!
 85. 85 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  До коментар [#82] от "nix1130":

  Ние зор нямаме.

 86. 86 Профил на uqa45693347
  uqa45693347
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Те (РСМ) желаят да станат член на ЕС, нали така? Не България се стреми за някъде, а македонските буратиновци! Те сами си приемат червени линии, които на практика ще ги държат извън ЕС завинаги! Радчитат на Някой явно, ще ни стряскат сега... Този "Някой" си играе с тези прости хора от Северна Македония, много грубо си играе, за негова изгода, не за тяхна, ествено! Албания ще влезе съвсем скоро в съюза. Тогава тя СЪЩО ще може да поставя условия на РСМ! А какви ли ще са те?! Тази клоунада РСМ е обречена на абсолютен фарс и безумие, нисък интелект и политическа слепота!

 87. 87 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Честито НЕвлизане в ЕС! Може пък покровителите на Скопие си ги вземат - или Сърбия на мястото на Косово, или дойчовците като 17 федерална област. И без това Берлин е прастар македонски град, Северно море ще се преименува в "Македонско море", германците ще приемат македонския като задължителен, и т.н. в този стил. Макетата умеят добре тези неща. Накрая ще излезе, че Карл Велики е имал пряка роднинска връзка с египетско-пакистанско-гръцкия Сашо Македонски.

  master
 88. 88 Профил на uqa45693347
  uqa45693347
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#47] от "novo-star dnevnik-ar":

  Абе Пинокио Путински, не те ли заболяха пръстчетата да щракаш на тая руска пишеща машина прототии, за 20 динара на ден, бе! Няма кой да ти повярва тука, това е България, не СФРЮ. Киртак!

 89. 89 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#73] от "Patsis":

  Я да си припомня защото бях дете тогава.
  Македонизмът беше официална политика от 1946 година когато пристигна Гошо Тарабата Той беше приятел по линия на Коминтерна с Тито. Тая политика вървя до 1949 година когато Тито и Сталин се скараха. Тогава Банкя се напълни с избягали от Югославия бивши титови партизани - сталинисти, Повечето останаха в България, учиха и работиха тук. Нямаха път обратно.

 90. 90 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Албания ще влезе съвсем скоро в съюза. Тогава тя СЪЩО ще може да поставя условия на РСМ! А какви ли ще са те?!
  —цитат от коментар 86 на uqa45693347

  О, това вече ще е много интересно.

 91. 91 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  До коментар [#82] от "nix1130":

  Уау!ЕС щял да си променя законите,за да влезела Севрномакия в ЕС!?Не Ви слуша главата и това е!

 92. 92 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1820 Весело

  Току що се сетих една уникална реплика от пародиен филм, но не се сещам откъде беше. Като си помисля за македонците, все такина реплики ми идват на ума. Та, един идиот поставяше някакви условия, които бяха неизпълними. И онзи се изрепчи

  "Ако не изпълните моите условия и желания, ще се самообеся!"

  Онези отсреща го гледаха и се чудеха да го съжаляват ли, да се смеят ли...

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 93. 93 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1820 Весело

  До коментар [#92] от "Lou":

  И един виц се сетих.

  "Група въоръжени терористи превзеха изба, пълна с домашна ракия. Терористите още не са дошли в съзнание, за да предяват условията си."

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 94. 94 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 484 Весело

  Значи сбирщаина от РСМ ще си стои извън ЕС. Който иска ЕС, да извади кръщелното на дедите си на български и да кандидатства за БГ гражданство.

  Останалите титосърбомани ке ручкат червени линии. Честито!

 95. 95 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Нека си правят нова Югославия, Македония без българи огън да я гори!

 96. 96 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Тия на практика се отказаха от ЕС.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 97. 97 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 450 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=ZNN25GQVuyo

  Гърдев от ИТН: РСМ да изпълнява договора, България не поставя нови условия

  Ние имаме единно мнение, че е стратегически важно разширяването на Европейския съюз, особено със Западните Балкани. Позицията за РС Македония се базира на решението на парламента, рамковата позиция на Министерски съвет и на позицията на БАН.

  Това каза експертът по външна политика и международен секретар на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" Димитър Гърдев за състоянието на двустранните ни отношения с РС Македония, предаде репортер на БГНЕС.


  "Ние същевременно си даваме ясна сметка, че трябва да търсим една по-голяма комуникация с нашите западни партньори. Да не оставаме така в едно небитие, защото нашата позиция е правилна.

  Най-важното за нас е да видим РС Македония като част от ЕС и България да бъде заобиколена само от приятелски държави и страни-членки", поясни още Гърдев в отговор на въпрос на Агенция БГНЕС и подчерта: Българската позиция трябва да бъде по-ясно комуникирана с нашите партньори от ЕС. Ние имаме подписан договор, имаме ясно поети ангажименти, виждаме как се изпълнява техния договор, който подписаха с Гърция.

  Според Гърдев "нашите партньори от ЕС трябва да са наясно, че ние не искаме нищо повече". "Ние не сме поставили нови условия към РС Македония. Всичко, за което настояваме е разписано в Договора за приятелство и добросъседство. България не е направила никакви обструкции за приемането им в ЕС, не сме поставили нищо ново. Единственото, което се стремим е бързо и активно да си изпълнят поетите задължения. И ние ще поемем задължение да помагаме на тази държава за ефективното и бързо членство", каза още Гърдев пред БГНЕС.


  На въпрос на Агенция БГНЕС дали е необходимо парламентът да приема нова декларация за отношенията ни с РСМ международният секретар на "Има такъв народ" отговори: Обстоятелствата не налагат промяната на декларацията, приета от 44-то Народно събрание. Преговорите са динамични, нека да видим какво ще бъде становището на РС Македония и на правителството на Зоран Заев. Там текат процеси по приемане на тяхната декларация. Нека първо да сработи нашия парламент и комисията за външна политика и ще действаме съобразно новите предложения. Някои от тях могат да бъдат и по-добри. /БГНЕС

 98. 98 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#25] от "novo-star dnevnik-ar":

  Зи никаква ребългаризация не мечтая, нито за реванш за загубени битки, но и прабаба ми и баба ми от града на Гоце Делчев македонци със задна дата няма да направя! Точка по въпроса! Какво не е ясно.

 99. 99 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#25] от "novo-star dnevnik-ar":

  Зи никаква ребългаризация не мечтая, нито за реванш за загубени битки, но и прабаба ми и баба ми от града на Гоце Делчев македонци със задна дата няма да направя! Точка по въпроса! Какво не е ясно.

 100. 100 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#65] от "Patsis":

  Знаеш ли, аз съм виждал преди 7г в Джайпур, град в Индия - карта на Европа от 18ти век и на нея пише България, точно както пише и днес.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK