Неочаквано орбиталната станция се завъртя след включване двигателите на руски апарат

Скаченият модул "Наука".

© Reuters

Скаченият модул "Наука".Неочаквано включване на двигателите на руския модул "Наука" три часа след скачването му с Международната космическа станция завъртя целия комплекс на 45 градуса и временно съоръжението, струващо милиарди долари, бе извън контрол.


Обстановката е нормализирана след включването на други двигатели на модула "Звезда" и товарния кораб "Прогрес" за корекция, но НАСА бе принудена да отложи предвиденото за днес изстрелване на кораба Starliner към орбиталната станция. Екипажът е извън опасност и продължава с възстановителната работа.


Целта е да има повече време за проверка работата на "Наука" и за подготовка на МКС за скачването със Starliner.
Първото от 2010 г. насам скачване на нов руски модул стана на 29 юли, като три дни преди това мястото бе освободено от модула "Пирс". Според обяснението на "Роскосмос" причината за инцидента е, че в двигателите имало остатъци от гориво в момент, когато модулът е преминавал от полетен режим в състояние "скачен с МКС."


Дмитрий Рогозин, генерален директор на руската корпорация, добави, че полетът на "Наука" е минал "нестандартно", което предизвикало вълнения. "Първите три дни се наложи да се повълнуваме малко, не беше лесно извеждането в орбита, имаше загуба на телеметрични данни", цитират думите му руските информационни агенции.


Неочаквано орбиталната станция се завъртя след включване двигателите на руски апарат

© Reuters


Стартът на CST-100 Starliner на "Боинг" е отложен поне до 3 август. Безпилотният полет на тази капсула се очаква с интерес и тя трябва да бъде зиведена с ракета Atlas V.


Но преди това трябва да се изясни положението на МКС, тъй като промяната е била засечена от наземни сензори 15 минути след началото на извънредната ситуация. "Загубата на контрол" е продължила 45 минути, като в пика на инцидента завъртането е било с около половин градус в секунда.


В момента МКС е върната в нормално състояние и няма данни по нея да има някаква повреда. Но по време на инцидента комуникациите с екипажа са били изгубени два пъти за няколко минути.


Ако се беше стигнало до евакуация, за това щеше да се използва капсулата на SpaceX, която е конструирана така, че да действа и като "спасителна лодка".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK