От моркова към тоягата: Европа усилва натиска върху неваксинираните

От моркова към тоягата: Европа усилва натиска върху неваксинираните

© Associated PressКак да се убедят европейците да се ваксинират срещу COVID-19? След като усилията да бъдат привлечени месеци наред не дават плодове, лидерите на континента погледнаха към алтернативния отговор на въпроса - те смятат, че могат да ги принудят и то без да правят масовата имунизация задължителна.


От ограничаване на достъпа до конкретни услуги за неваксинирани до край на безплатните PCR тестове - тези решения се налагат все повече над стимулирането с пари, храна или безплатни мобилни данни.


Общото между тези държави е, че около половината от жителите им са напълно ваксинирани (за сравнение със 17% в България, 20 на сто в Русия и над 30% в Румъния) но търсят начини да ограничат заразата сред милионите все още неваксинирани, тъй като виждат, че новите заразени се увеличават, и да принудят желаещите развлечения да си поставят нужните дози. Преди месеци основният проблем в Европа бе недостигът на ваксини. Сега въпросът е как да бъдат поставени.
От една страна, значително по-заразният вариант Делта на коронавируса засега не претоварва болниците на запад, нито причинява смъртни случаи в предишните мащаби и експерти свързват това с факта, че милиони са получили нужния брой дози; така, дори да се разболеят, прекарват лека форма на COVID-19. От друга, рискът от още вълни и жертви при есенния спад на температурите и прехода към закрити пространства кара правителствата да мислят как да избегнат още хиляди жертви в следващите няколко месеца.


Затова редица държави избират това, което Израел направи още преди месеци и към което вероятно ще се върне в близките дни - повече възможности за достъп за ваксинираните.


От моркова към тоягата: Европа усилва натиска върху неваксинираните


Франция


Съгласно нов закон във Франция ще се изисква т. нар. здравен пропуск за влизане в ресторанти, или барове. Този документ ще е необходим и за пътуване в някои влакове и със самолет и ще се показва от идния месец.


Оспорваната промяна, заради която хиляди протестираха във Франция, обаче върви ръка за ръка с края на безплатните PCR тестове за местните жители и туристите. Надеждата е, че това ограничение ще направи ваксината по-предпочитан (и по-евтин) вариант за всеки искащ достъп до пътувания или до развлекателната индустрия.


"Ще разширим употребата на здравния пропуск възможно най-много, за да се ваксинират възможно най-много от вас."


Еманюел Макрон,

президент на Франция


Френският президент Еманюел Макрон открито заяви през юли защо е нужна промяната, когато я обявяваше - да се увеличи делът на имунизираните. При здравните работници това ще става задължително от 15 септември, но ако ситуацията с варианта Делта (или с друг вариант) се влоши, може да обхване всички. Здравен работник, който не иска да се ваксинира, ще е без заплата.


Гърция


Гръцкото решение е още по-радикално. Забранява се достъп на неваксинирани до ресторанти, барове, кафенета и киносалони на закрито. И тук здравните работници ще се ваксинират задължително, но още от август.


Италия


В Италия ваксинирането на работещите в здравните учреждения и аптеките е задължително от април. Миналата седмица и тази страна обяви, че хора, които не могат да докажат, че са ваксинирани, няма да могат да ползват редица развлечения на закрито.


Сред тях, освен ресторанти, са и фитнес зали, басейни, музеи и киносалони. "Зеленият пропуск", който се въвежда за достъп до подобни обекти, според премиера Марио Драги е не инструмент за произвол, а "нужно условие, за да не затвори икономиката", защото "ако няма ваксинации, всичко ще трябва отново да спре".


Ирландия


В Ирландия ресторанти, пъбове и барове заработиха тази седмица на закрито за напълно ваксинирани или преболедували в последните шест месеца. За Дъблин това е известно разхлабване на мерките, тъй като вътрешните помещения останаха затворени месеци наред. Ако обаче някои иска да се храни или да си вземе напитка на закрито, трябва да покаже или националния, или европейския цифров COVID сертификат.


Великобритания


Дори в Обединеното кралство, където 19 юли бе шумно рекламиран като "Ден на свободата" с отпадането на почти всички ограничения, премиерът Борис Джонсън обяви, че до края на септември ще въведе изискване в нощните клубове да влизат само ваксинирани. Причината за поставянето на срока е, че дотогава всеки пълнолетен, поискал да си постави доза, ще е имал възможност да го направи.


Същият режим ще се отнася и за събития за над 20 хил. души да станат недостъпни за неваксинирани с всички нужни дози.


Дори в партията на Джонсън обаче няма едно мнение за тези мерки. Това означава, че те може и да не минат в парламента.


Германия


Германия предпочита да улесни максимално достъпа до ваксини, включително с изпращане на мобилни екипи в селски райони, без задължително ваксиниране.


През почивните дни обаче представители на властите направиха завой: Хелге Браун, началникът на кабинета на канцлера Ангела Меркел, допусна възможността при нова вълна в Германия неваксинираните да не бъдат допускани до "ресторанти, кина и стадиони". "Ваксинираните ще имат повече свобода," каза той в интервю за "Билд ам Зонтаг". Самата Меркел отхвърля това; канцлерът обаче ще се оттегли от политиката през есента.


Испания и Португалия


В Испания няма централно наложени правила. На Канарските острови например сертификат е нужен за влизане в ресторанти и хотели, но само в най-тежко засегнатите райони (макар местният премиер да допусна възможността служителите му да се ваксинират задължително). В Галисия общините с най-много заразени въведоха същото правило. Заразените в момента са десетки хиляди на ден и властите се опитват да реагират на промените в ситуацията без национални ограничения.


Засега Португалия избра същия подход: там във високорисковите общини заведенията на закрито са само за ваксинирани.


Малта


Ваксиниралата почти цялото си пълнолетно население, Малта забрани влизането на хора, които нямат всички необходими дози.


До неотдавна беше немислимо


Примерите могат да продължат. Австрия и Швейцария също изискват сертификати за влизане в нощни заведения. Белгия от другия месец - и за масови събития (за над 1500 души) на открито; от септември същият режим ще се прилага на закрито, намалява се и валидността на тестовете (били те PCR или антигенни). Дори съседна Румъния обмисля затварянето на търговските центрове за неваксинирани през почивните дни, подобна мярка е възможна и в Турция.


Заболеваемостта се увеличи в редица европейски държави в последния месец.

Заболеваемостта се увеличи в редица европейски държави в последния месец.


Допреди пандемията подобни решения изглеждаха немислими. И година и половина след началото ѝ те изглеждат трудно приемливи, особено откакто мнозина европейци започнаха да се завръщат към по-близка до предишния им живот нормалност с отпадането на най-тежките ограничения.


Все повече лидери обаче смятат, че ограничаването на достъпа до социален живот е по-малкото зло, защото ще ограничи потенциалните контакти на хора без имунитет със заразата.


"Бих напомнил на всички за вероятността някои от най-важните удоволствия и възможности да зависят все повече от ваксинирането."


Борис Джонсън,

премиер на Великобритания


При обявяването на мерките гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изложи аргумента, че те са нужни за защита на неваксинираните.


Близо 160 хил. души, които излязоха по френските улици в събота, за да протестират, не мислят така. Питани от френски и международни медии защо са против тях, някои отговаряха, че се противопоставят на ваксините или се съмняват в дългосрочните им ефекти; други обаче просто искаха да защитят свободата си да вземат решение. В Гърция участниците в почивните дни бяха много по-малко (в столицата Атина - около 4000), но и там вече имаше три митинга на противници на ограниченията, стигна се и до сблъсъци с полицията.


Заради рязкото забавяне на кампанията и намаляващия интерес Съединените щати не успяха да изпълнят целта да бъдат ваксинирани 70% от американците до 4 юли (и в момента делът е около 50%). В резултат, макар налагането на федерална косвена принуда да изглежда трудно, Белият дом започна да обмисля тази седмица задължително ваксиниране за групи като федералните правителствени служители. Засега принудителна имунизация налагат по-скоро големи корпорации на персонала си - "Нетфликс", "Гугъл" или "Фейсбук".

© Associated Press

Заради рязкото забавяне на кампанията и намаляващия интерес Съединените щати не успяха да изпълнят целта да бъдат ваксинирани 70% от американците до 4 юли (и в момента делът е около 50%). В резултат, макар налагането на федерална косвена принуда да изглежда трудно, Белият дом започна да обмисля тази седмица задължително ваксиниране за групи като федералните правителствени служители. Засега принудителна имунизация налагат по-скоро големи корпорации на персонала си - "Нетфликс", "Гугъл" или "Фейсбук".


Голяма част от недоволството този път е сред младите. Те в голяма степен са основният източник на предаването на заразата и то особено в Западна Европа, тъй като ваксинирането започна с най-възрастните, смятани за най-уязвими. В част от държавите - като Франция и Съединените щати - остават много силни антиваксърските движения. На места здравната система просто няма капацитета да обхване всички и например да достигне до множеството притесняващи се от възможни странични ефекти.


Ще има ли ефект


Дали новите инструменти за натиск върху неваксинираните ще свършат работа, предстои да се види; някои експерти препоръчват екипите на националните ваксинационни програми да разграничават по-добре колебаещите се за конкретните, все още сравнително нови, ваксини и дългосрочните им последици от антиваксърите, защото първите имат нужда от кампания, разговори и обяснения.


Опитът на Франция засега сочи, че сайтът Doctolib, който следи броя на записалите час за ваксиниране, отчете 3.7 млн. заявки в седмицата, след като Макрон обяви въвеждането на "здравния пропуск". Освен това проучванията показват, че нагласите на французите към ваксините се подобряват.


В Испания, чието население е с над 20 млн. по-малко, стойности между 3 и 4 млн. поставени дози седмично обаче не са необичайни, при това без стимули или принуда (освен в споменатите тежко засегнати райони като временна мярка). За "Ел паис" председателят на националната асоциация за ваксините Хосе Антонио Форкада обяснява, че кампанията върви с добър ритъм при всички възрастови групи.


"Може би е защото някои хора смятат, че щом ваксинирани, вече могат да правят каквото искат. Това е грешка."


Хосе Антонио Форкада,

Председател на Националната асоциация за ваксините в Испания


Руският вариант на принудата увеличи с 4 пункта дела на ваксинираните за три седмици, но там решението бе по-радикално заради десетките хиляди случаи на Делта дневно. В конкретни региони започна задължително ваксиниране на отделни групи (например в сфери като образование и здравеопазване); първо бе Москва, където 60% жители трябва да са ваксинирани в сферата на услугите, но досега са я последвали още 39, от Ленинградска област до Камчатка. Президентът Владимир Путин при това изиска регионалните ръководители лично да се занимават с въпросите на ваксинацията. В Москва след 15 август ще има отстранени от работа, докато не се ваксинират, и няма да получават заплата, преди да го направят.


В ЕС голяма част от държавите значително изпреварват Русия, но остава въпросът колко процента от населението искат да ваксинират властите, за да осигурят т. нар. колективен имунитет. Германия открито обяви постигането на такова състояние, при които заразата няма да може да се разпространява свободно, за невъзможно тази година. Освен това старите цели за колективен имунитет може да не вършат работа; заради Делта вече е необходимо не ваксинирането на 70% (колкото в началото на пандемията), а между 80 и 90% от населението според повечето учени; в много европейски държави това означава всички възрастни и тийнейджърите. Не е сигурно дали тази задача е изпълнима до края на годината, а с нея - и задачата да бъдат спасени още хиляди животи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (368)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  Насила хубост не става!
  Казал го е мъдрият български народ. Подобни поговорки има почти във всички държави.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  > От ограничаване на достъпа до конкретни услуги за неваксинирани

  ......

  И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им се тури белег на десницата или на челата им; за да не може никой да купува или да продава, освен оня, който носи за белег името на звяра, или числото на неговото име.

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Ще се забраняват бракове на неваксинирани и ваксинирани ..

 4. 4 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Хубост може да не става, но доста други неща стават.
  А и "мъдрият български народ" понякога не е толкова мъдър. Примери колкото искаш.

 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 513 Весело

  "Здравен работник, който не иска да се ваксинира, ще е без заплата."

  Много правилно! Какви са тези лекари, които си мислят, че знаят повече за болестите от политиците? Управляващите знаят най-добре какво е полезно за вашето здраве и ако трябва ще уволняват лекарите които искат да лекуват според науката, не според решенията на властите!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":Хубост може да не става, но доста други неща стават. А и "мъдрият български народ" понякога не е толкова мъдър. Примери колкото искаш.
  —цитат от коментар 4 на Hristo Daskalov


  Примерът е пред очите ни - Калофер !

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  До коментар [#3] от "sim4o":

  > Ще се забраняват бракове на неваксинирани и ваксинирани ..

  Ако е само за браковете, не мисля че е сериозен проблем.

  કટાક્ષ
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 647 Неутрално

  С какво не ваксинираните вредят на ваксинираните?Защо няма кампания “да нахраним гладните, за да не умират от глад“?

  Sapere aude
 13. 13 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2366 Весело

  До коментар [#6] от "sim4o":

  Времето на човешката популация, такава каквато я познавахме досега, изтича като пясък през пръстите.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  До коментар [#4] от "Hristo Daskalov":

  Дай конкретни примери. А колкото до народната мъдрост то знай, че тя е вечна и е доста смешно да я отричаш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#6] от "sim4o":Времето на човешката популация, такава каквато я познавахме досега, изтича като пясък през пръстите.
  —цитат от коментар 13 на Consumer


  Човечеството ще измре .. дните му свършват.. ставащото, покрай ковид пандемията е достатъчно доказателство

  А теа - не се и замислят - видя ли Калофер?

  Видя ли последиците?

  Времето на човешката популация в този град , такава каквато я познавахме досега, изтича като пясък през пръстите ..

 16. 16 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Аз наистина се чудя гърците как търпят онова нещо Мицотакис. Те бяха бунтовен народ преди, явно вече тотално са ги смачкали, колкото и още да се правят на много умни.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  До коментар [#16] от "ygo11542256":

  В момента ги удрят като ги лишават от потока туристи с тъпите и хаотични мерки на политиците. Държат ги гладни но гърците са свободолюбиви и като свърши сезона ще си потърсят правата.
  не е умно да има бунтове точно в туристическия сезон. Винаги протестират извън сезона.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Какъв по хубав морков от да не си болен/умрял?
  Стимули и репресии за да накарат хората да се ваксинират може и да проработят някак си, но това е краткосрочен “успех”.
  Какво ще стане при следващ световен проблем, нова пандемия, природни бедствия?
  Сегашното неверие на половината хира с какво щ го борим?
  С награди по 100 лева/евро/долара ли?
  Със забрани и ограничения ли?
  По трудно е разбира се да подобриш образованието, правителствата да заслужат доверието на хората.
  Но може би си заслужава, а?

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  До коментар [#19] от "Таралеж":

  Дай ми пример за политик, който НЕ лъже. Разбира се без идола ти.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  До коментар [#20] от "Dimitar Mogilarov":

  ++++ Има много прости и ефикасни решения но НЯМА да донесат търсените печалби за посочените от КОРПОРАЦИИ!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 513 Любопитно

  До коментар [#19] от "Таралеж":

  Нaли точно образованието е проблемът. Хората които са завършили медицина и цял живот лекуват болни и спасяват животи не искат да се ваксинират и трябва да ги заплашвт с глад за да слушат тези, които през живота си не са прочели една медицинска книга...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  До коментар [#22] от "КМЕТ В СЯНКА":

  От посочените ОТ ТЕБ корпорации.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  До коментар [#23] от "spiegel":

  Дай поне 3 НАУЧНО издържани и УБЕДИТЕЛНИ причини.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  В щата Масачузетс, от новозаразените с варианта Делта, 75% са ваксинирани. Интересното е, че те имат същия вирусен товар (viral load), като неваксинираните.
  Докато не го чух от лекар и аз не знаех, че основна роля в борбата на тялото с вируса имат не антителата, а Т-клетките.

 28. 28 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  До коментар [#23] от "spiegel":

  > Ваксинирането трябва да е задължително.

  Съгласен. За пример може да дадем Менгеле - ако не беше 'задължил' разни групи хора да изпробват различни видове препарати, към момента медицинската наука щеше да е доста по-изостанала.

  કટાક્ષ
 29. 29 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 662 Неутрално

  суперваксинираните гърци подплатени с локдауни и писиртестове набогато и тоя път ни тупнаха уземи , от двадесет хиляди по малко заразеи от нас преди месец сега са със седемдесет хиляди заразени повече от нас , КАК СТАВАТ ТИЯ РАБОТИ УМА МИ НЕ ГО ПОБИРА

 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  До коментар [#23] от "spiegel":

  Ако ти си ваксиниран защо се плашиш? Нали политиците ти гарантират живота. Вервай им. Освен това трябва да знаеш, че ваксинирани и неваксинирани разпространяват вируса ЕДНАКВО.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1898 Весело

  До коментар [#2] от "Ан Он":

  Брей, всички изведнъш станаха големи познавачи на Библията 😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 32. 32 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Хахаха!
  Може би това е причината хората от банановите републики да имат най-малко доверие във ваксините. Щото са най-лъгани. Като добавка към най-неграмотни.
  Напомни ми за комунистическите времена когато на нищо не вярвахме.
  Последните крадци и мошенници на власт са само продължение на предишните партийни секретари.
  Комсомолски привет!

 33. 33 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Хахаха!
  Може би това е причината хората от банановите републики да имат най-малко доверие във ваксините. Щото са най-лъгани. Като добавка към най-неграмотни.
  Напомни ми за комунистическите времена когато на нищо не вярвахме.
  Последните крадци и мошенници на власт са само продължение на предишните партийни секретари.
  Комсомолски привет!

 34. 34 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#23] от "spiegel":

  Още по-криворазбрана демокрация е когато много перковци нямат акъла да схванат, че и набодените продължават да са развъдник на вируси, но държат да наложат своето незнание на другите със сила.

 35. 35 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#28] от "Ан Он":

  Не се учудвам на отношението ти към тази ваксинация, след като не знаеш, че още в първите часове и първите месеци след раждането си вече си имал множество задължителни ваксинации.

 36. 36 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#30] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ти да не си от хората на Костя Копейкин?

 37. 37 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#34] от "Хелиана":

  Такива като теб трябва да бъдат задължавани да не се ваксинират.

 38. 38 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#19] от "Таралеж":

  Неверието до голяма степен идва и от това, че реално не виждаш около тебе в ежедневието поразени хора от Ковид. Друго щеше да бъде ако оставяше видими писледствия -белези по лицето, парализи и т.н. Отделно дългите гиодини заливане от най различни източници с теории на конспирациите си казват думата.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 39. 39 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Предлагам с цел да спазваме правата на антиваксърите да добавим А към ЛГБТ. Така ще получат комплексна защита също като останалите джендъри.

 40. 40 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Всички тези ужасии консираторите ги разправяха отначало на истерията, пращаха ги да скочат от ръба на Плоската земя, сега всички целокупно се озовахме да живеем в нея. Каква стана тя?

 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4588 Весело

  До коментар [#32] от "Таралеж":

  Чакам примерите. Поименно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1898 Любопитно

  Интересно, какъв процент от уважаемите съфорумци, които са против мерки и ваксиниране са работодатели?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4588 Весело

  До коментар [#36] от "spiegel":

  Това ли успя да измъдриш? Не е впечатляващо.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#43] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не, наистина ми е интересно. От неговите ли си? Те проповядват такива работи.

 45. 45 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  До коментар [#35] от "spiegel":

  > Не се учудвам

  Може би ще се учудиш че в България имунизационния календар е уреден законово.

  https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/imunizacii/

  Тези елексири които са модерни напоследък, все още се водят Лекарствен Препарат, а не Ваксина. Чийто първоначални изпитания и оценка на (краткосрочното) въздействие върху човешкия организъм се очаква да приключат някъде 2022-а.

  А дългосрочните последствия ще започнат да се изясняват някъде 2025-та.

  И да - вероятно и аз ще си боцна някой Лекарствен Препарат наесен, след като се консултирам с медицинско лице.

  કટાક્ષ
 46. 46 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 176 Неутрално

  Проблемът на мафията е, че до няколко месеца всичко ще е свършило, това е причината така спешно да принуждават хората да се ваксинират.

 47. 47 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  До коментар [#38] от "DDR":

  > реално не виждаш около тебе в ежедневието поразени хора от Ковид

  Но пък видяхме бая народ поразен от Мерките. Включително и смъртни случаи, щото ако не си болен от най-модерната болест не заслужаваш медицинско лечение.

  કટાક્ષ
 48. 48 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#45] от "Ан Он":

  Не се ли чуваме? Тази ваксинация трябва също да бъде задължителна по закон.

 49. 49 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1683 Весело

  До коментар [#37] от "spiegel":

  Ами че аз съм прилежно ваксинирана с всичко, което ми се полага досега. Иначе спокойно може да ми забраняват да не се бода с експерименталки, няма да протестирам.

 50. 50 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4588 Весело

  До коментар [#42] от "DDR":

  И какво ако са работодатели?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 51. 51 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Трудно е да се разбере, защо в ЕС не предприемат цялостно изследване на населението , а натискат за ваксинация, след като има предостатъчно поводи човек да се съмнява в крайната ефективност на предлаганите ваксини.......може би няма нищо по-добро измислено, а може би по-късно ще има и т.нат.

 52. 52 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5119 Неутрално

  Германия беше свалила всякакви ограничения за българи, сега не приемат неваксинирани и пропадна пътуването ми до Германия, нищо - ще го преживея. Край на пътуванията в чужбина, само имигрантите могат да минават границите свободно, неваксинирани.

 53. 53 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  До коментар [#48] от "spiegel":

  > Не се ли чуваме? Тази ваксинация трябва също да бъде задължителна по закон.

  Не се ли чуваме ? Към дадения момент тези Препарати не се водят Ваксина.

  કટાક્ષ
 54. 54 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2582 Весело

  "но търсят начини да ограничат заразата сред милионите все още неваксинирани"

  А ваксинираните да си разнасят "индийския вирус" (делта щама) и да си боледуват на воля?

  "Сега въпросът е как да бъдат поставени (ваксините)."
  То, този въпрос стои от миналата година още с раждането на идеята за "пълна ваксинация". При краен брой лекари (около 35 хил. за България)/ваксинационни кабинети (максимум 300 за България) и за десет минути (стандартът уж бил 30 минути) да се поставя ваксината (със съответните записи в "електронното здравно досие" дето го няма), ще имаме максимум 15 хил. души ваксинирани за ден. Сиреч, и при най-добро желание и перфектна организация за България са нужни минимум 1000 дни (при две дози) за лелеяните убождания.

 55. 55 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1356 Весело

  Статията: "Дори съседна Румъния обмисля затварянето на търговските центрове за неваксинирани ..."

  МалИй...
  Дискриминация! Революция!
  Да не ни допускат до съвременните духовни храмове - Моловете!
  На орУжие, БраКя!

 56. 56 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  До коментар [#48] от "spiegel":

  Study to Describe the Safety, Tolerability, Immunogenicity, and Efficacy of RNA Vaccine Candidates Against COVID-19 in Healthy Individuals

  Estimated Study Completion Date : May 2, 2023

  https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04368728

  Датата отвреме навреме я сменят.

  કટાક્ષ
 57. 57 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  До коментар [#52] от "Тsonkooo":

  > сега не приемат неваксинирани

  Що не си боцнеш един Янсен ?

  કટાક્ષ
 58. 58 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1898 Любопитно

  До коментар [#50] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, дай план за действие, ако ти беше работодател (собствен бизнес) - какви мерки щеше да взимаш за да не ти се затрие фирмата? Щото поне при нас е тестове, проследяване на контактите и карантина. Та как би действал за да не ти попаднат под карантина половината сътрудници или цялата фирма? Не се гъбаркам, съвсем истинска ситуация си е

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 59. 59 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4588 Весело

  До коментар [#48] от "spiegel":

  Първо трябва да придобие качеството ваксина.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 60. 60 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#53] от "Ан Он":

  Не четеш ли материалите от линковете, които даваш? Там тези "препарати" са наречени ваксини.

 61. 61 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1898 Весело

  До коментар [#52] от "Тsonkooo":

  Казвай че си емигрант и бягаш от хомофобия.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 62. 62 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5554 Любопитно

  "От една страна, значително по-заразният вариант Делта на коронавируса засега не претоварва болниците на запад, нито причинява смъртни случаи в предишните мащаби и експерти свързват това с факта, че милиони са получили нужния брой дози; така, дори да се разболеят, прекарват лека форма на COVID-19."
  ×××××
  Нали това беше идеята на локдауна - да няма умиращи по стъпалата на болниците. Защо тогава, когато вече няма натиск върху здравната система, пак да има рестрикции? Просто заради "спорта", що ли?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 63. 63 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  До коментар [#58] от "DDR":

  Познавам два големи работодателя, които началото на миналата година - като стана масовата истерия - изпитваха силни притеснения да не би някой служител да получи червен резултат от ПЦР тест, защото реално Мерките (да изгонят всички работници и да затворят производствените помещения) щяха да им затрия бизнеса.

  Към сегашния момент надали някой има притеснения.

  કટાક્ષ
 64. 64 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4588 Весело

  До коментар [#51] от "Николай Бучков":

  И аз това питам. Скрининга е стотици пъти по-евтин, бърз, ефикасен и достоверен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 65. 65 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#59] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ти кажи за Костя Копейкин. Подозрително единомислие имате.

 66. 66 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Няколко прояви в Масачузетс привлякоха в града хиляди туристи от цялата страна. След масовите събирания са установени 469 души с COVID-19, като от тях 74 процента са били изцяло ваксинирани, показва изследването.

 67. 67 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  До коментар [#60] от "spiegel":

  Estimated Study Completion Date : May 2, 2023

  કટાક્ષ
 68. 68 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  До коментар [#52] от "Тsonkooo":

  Бодни се с еднодозовата Янсен и ти дават сертификата на момента. НИЩО ЧЕ Е ФАЛШИВ. Ти ще си пътуваш без проблеми.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 69. 69 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#63] от "Ан Он":

  Ах Ох -> цар си на общите празни приказки. Не питам за притеснения а за реални мерки. И именно големите работодатели са тези, които най строго прилагат мерките. Въпроса ми беше не дали познаваш работодател а ти като работодател, какви мерки си взимал, за да не ти пропадне бузнеса

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 70. 70 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":Хахаха!Може би това е причината хората от банановите републики да имат най-малко доверие във ваксините. Щото са най-лъгани. Като добавка към най-неграмотни. Напомни ми за комунистическите времена когато на нищо не вярвахме.Последните крадци и мошенници на власт са само продължение на предишните партийни секретари.Комсомолски привет!
  —цитат от коментар 33 на Таралеж


  Тея не вярвят и на Мерките!

  А просто спазване на Мерки и дисциплинираност , може напълно да защити вас и вашите близки.

 71. 71 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  До коментар [#58] от "DDR":

  Акълът е с пари. Вече една фирма в Германия го приложи няма проблеми около година. И не са задължили персонала да се ваксинира.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 72. 72 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1898 Весело

  До коментар [#68] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Фалшив сертификат не може да получиш след бодването. Системите вече са вързани вкл и между някои държави и като сканират кода се вижда кой към, кой сват ... Това са врели не кипели как на фотошоп ще си направиш сертификат. ..

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 73. 73 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  До коментар [#69] от "DDR":

  > а ти като работодател

  Аз съм в бункера до 2025-та, после ще видим дали ще има кого да работодателствам.

  Но имам добри познати дето все още се опитват да оцелят и да правят бизнес навън сред заразата. Доколкото знам към момента Мерките са нулеви.

  Ще видим като дойде прословутата Делта.

  કટાક્ષ
 74. 74 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  До коментар [#65] от "spiegel":

  Възможно е да ме е чел.Както и ти.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 75. 75 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#46] от "Dimitar Mogilarov":

  Да бе... ще има трета доза, после и четвърта. Вярвайте си вие че ще приключи.

 76. 76 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  До коментар [#72] от "DDR":

  > Фалшив сертификат не може да получиш след бодването.

  Но можеш да получиш съвсем истински Сертификат и без да се бодеш. Последната оферта която получих беше за 100 лева.

  કટાક્ષ
 77. 77 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1898 Разстроено

  До коментар [#71] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, не очаквах такъв тролски отговор от тебе. Както и да е. Лек ден.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 78. 78 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  До коментар [#24] от "Nil satis nisi optimum":

  Хората които са завършили медицина и цял живот лекуват болни и спасяват животи не искат да се ваксинират

  ++++
  То само ваксинирането да беше!
  Спомнете си преди пандемията.
  В грипна епидемия лекари без маски.
  Пушещи в кабинетите си.
  Немиещи ръцете си преди и след прегледи.
  Циганизацията няма как да подмине някоя професия, а?

 79. 79 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2582 Весело

  До коментар [#35] от "spiegel":

  "след като не знаеш, че още в първите часове и първите месеци след раждането си вече си имал множество задължителни ваксинации."

  Да, да, първата задължителна ваксина, БЦЖ, в България е въведена през 1951 г.
  https://www.dw.com/bg/ваксината-бцж-ли-спаси-българия/a-53658089
  Родените преди 1951 г. не са ваксинирани години наред след раждането. А ваксинирането на новородените в първия месец (с БЦЖ и против хепатит) се прилага от десет години насам.

  И понеже еволюцията на бацила на Кох (Mycobacterium tuberculosis) не е спряла се търсят нови "игли" и "тестове", които за заменят грешните (Мадони с големи бомби)
  "БЦЖ е ефикасна ваксина срещу разпространяването на заболяването в детска възраст, но не осигурява достатъчна защита срещу белодробната туберкулоза.[110] И все пак това е най-широко използваната ваксина в света, като с нея са ваксинирани над 90 % от всички деца.[6] След десет години обаче имунитетът, който тя дава, намалява.[6] Туберкулозата не е често срещана в повечето части на Канада, Великобритания и Съединените щати, така че ваксината БЦЖ се прилага само при хора с висок риск от заболяването.[111][112][113] Една от причините да не се използва ваксината е, че резултатите, които тя дава при кожен туберкулинов тест, са фалшиво положителни, което прави теста безполезен при проверка за това заболяване.[113] Разработват се нови ваксини.[6]"

  С една дума, най-успешната ваксина продължава да не е ефективна ... за нуждите на колективизма (колективен имунитет при 70%, 100% или 225% - в Гибралтар колективизация)

 80. 80 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Тази статия е като описание на мрачното средновековие - , вяра в индулгенции, хвърляне в тъмница, преследване, изгаряне на наречените за вещици. Последвалите векове на Просвещение и Възраждане се стопиха яко дим. Явно се движим по спирала и сега сме стигнали просто на по-високо ниво на човешката глупост, суеверие, жестокост и своеволия.

 81. 81 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1898 Весело

  До коментар [#76] от "Ан Он":

  Ах Ох, на ясно ли си как се издава сертификата и как протича боденето? За 100 лева някой ще си рискува професията ... 😂😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  До коментар [#60] от "spiegel":

  > Там тези "препарати" са наречени ваксини.

  RNA Vaccine Candidates

  Обърни внимание на третата думичка.

  કટાક્ષ
 84. 84 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1898 Весело

  До коментар [#78] от "Таралеж":

  В САЩ бая сте го закъсали с тези пушещи в кабинетите лекари 😂😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 85. 85 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  До коментар [#72] от "DDR":

  Той изначално е фалшив защото препарата още не е подействал.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 86. 86 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  До коментар [#77] от "DDR":

  Говоря съвсем сериозно. Това ми е работата и не очаквай от мен дарения. И аз храня семейство и пълня хладилник.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 87. 87 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#24] от "Nil satis nisi optimum":Хората които са завършили медицина и цял живот лекуват болни и спасяват животи не искат да се ваксинират++++То само ваксинирането да беше!Спомнете си преди пандемията.В грипна епидемия лекари без маски.Пушещи в кабинетите си.Немиещи ръцете си преди и след прегледи.Циганизацията няма как да подмине някоя професия, а?
  —цитат от коментар 78 на Таралеж


  Мани , а как ходеха на дискотеки?
  Па и в планината..

  После : " Заразени лекари , аман .. "

  Ми не спазват Мерките !

 88. 88 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  До коментар [#81] от "DDR":

  > Ах Ох, на ясно ли си как се издава сертификата и как протича боденето?

  Не, съвсем чистосърдечно си го признавам.

  > За 100 лева някой ще си рискува професията

  Нямам представа.

  Казвам само каква оферта съм получил. Не смятам да се възползвам от нея - като стане време за Сертифициране - ще го правим както трябва.

  Иначе по оферираната пътечка има поне един човек дето е отишъл до Гърция и се е върнал без да му правят проблеми с валидността на Сертификата.

  કટાક્ષ
 89. 89 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#78] от "Таралеж":

  Аз имах предвид лекарите създали института "Пастьор" и дали на света учени като Люк Монтание.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 90. 90 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#24] от "Nil satis nisi optimum":Хората които са завършили медицина и цял живот лекуват болни и спасяват животи не искат да се ваксинират++++То само ваксинирането да беше!Спомнете си преди пандемията.В грипна епидемия лекари без маски.Пушещи в кабинетите си.Немиещи ръцете си преди и след прегледи.Циганизацията няма как да подмине някоя професия, а?
  —цитат от коментар 78 на Таралеж


  А как идиотски подскачаха , за доказан ковидозаразител - Джордж Флойд?

  Тоя без маска , положението трагично , Калофер пламнал от четири страни - а теа го издигат за знаме..

 91. 91 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  До коментар [#84] от "DDR":

  В САЩ бая сте го закъсали с тези пушещи в кабинетите лекари

  ++++
  Хаха! Ти май си забравил как беше ( и май още е в България?
  Единственото изключение което си спомням е диният от зъболекарите ми. Бог да го прости, изключително чист човек.
  По лекари не съм ходил много но кабинетите им бяха пушилни. Тогава вярно не ми правеше впечатления щото друго не бях видял.
  Сега е малко по-добре но все още мръсотия и мизерия.
  Молиш се като си в България да ме ти се наложи даидеш на лекар.

 92. 92 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#85] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Изначално като се сканира кода и ти изкача всички данни, включително от кога действа.(14 дена след втора доза ако е двудозова или еднодозовс).Валидността поне при нас е 4 години. Сваляш си го на телефона (няма нужда да носиш хартиен), може да си свалиш на телефона и пцр тестовете и антигените. Приложението се връзва с централната база данни и подържа информацията акъуална.
  При нас приложението се казва Течка (Tečka). Отделно има и еTečka, която всеки може да я свали и да чете кодовете на сертификатите. И например така собствениците на салони, фитнеси, ресторанти могат да контролират кой гост е ваксиниран или тестван и съответно да го пускат или не

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 93. 93 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5119 Неутрално

  Да, Европа е не само цивилизация и култура, а също насилие, концлагери, гилотина.

 94. 94 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1898 Весело

  До коментар [#91] от "Таралеж":

  Доста срамно е човек на възраст и положение да разказва такива ... къси разказчета. Пушили били в кабинетите лекарите... А пощипваха ли сестрите?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 95. 95 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#84] от "DDR":В САЩ бая сте го закъсали с тези пушещи в кабинетите лекари++++Хаха! Ти май си забравил как беше ( и май още е в България?Единственото изключение което си спомням е диният от зъболекарите ми. Бог да го прости, изключително чист човек.По лекари не съм ходил много но кабинетите им бяха пушилни. Тогава вярно не ми правеше впечатления щото друго не бях видял.Сега е малко по-добре но все още мръсотия и мизерия. Молиш се като си в България да ме ти се наложи даидеш на лекар.
  —цитат от коментар 91 на Таралеж


  И са несъзнателни - не спазват Мерките !

  Що има толкова заразени?

 96. 96 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  До коментар [#92] от "DDR":

  > собствениците на салони, фитнеси, ресторанти могат да контролират
  > кой гост е ваксиниран или тестван и съответно да го пускат или не

  Пък на това едно време му викаха дискриминация.

  Явно светът се променя.

  કટાક્ષ
 97. 97 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  До коментар [#90] от "sim4o":

  Чичо Симо, не е ли време да смениш плочата?
  Ако ще повтаряш поне кажи за механите, менюта, питиета, нещо по-готино.
  Да си жив и здрав!
  И ако не си ваксиниран иди на механа, за всеки случай.

 98. 98 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1898 Весело

  До коментар [#86] от "КМЕТ В СЯНКА":

  🙂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 99. 99 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  До коментар [#94] от "DDR":

  > А пощипваха ли сестрите?

  Аз съм чувал едни други истории от доктори стажанти дето им давали предимно нощни дежурства ...

  કટાક્ષ
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK