Колко слънце е полезно за детето ви

Колко слънце е полезно за детето ви


ИзПреките слънчеви лъчи по обед непременно трябва да се избягват, облеклото да е подходящо, а детето - намазано поне с крем с фактор 30, съветва експерт в интервю за "Дойче веле".


Лятото и слънцето сгряват и тялото, и душата. И бихме искали и децата ни да му се порадват, но именно това е моментът да се каже: бъдете внимателни! Не забравяйте, че слънцето представлява и заплаха за здравето. За което германски експерти напомнят в специална кампания за началните училища, която допълва вече съществуващите подобни програми за детските градини, реализирани под ръководството на Националния център за изследване на онкологичните заболявания. Ръководителката на превантивния отдел към центъра Фридерике Щьолцел дава конкретни примери за това колко слънце е полезно за децата. Тя е не само учен психотерапевт, но и майка на три деца.


Лятото е в разгара си и децата прекарват много време на открито. Колко слънце е полезно за тях?
- Слънцето е важно за здравето и на възрастните, и на децата. Децата искат да играят навън, родителите обичат децата им да са на открито - всичко това може да се прави, но с мярка. Затова препоръката ни към децата е - прекарвайте много време на слънце, но не забравяйте защитните средства.


Може ли по-конкретно - колко минути или часове да разрешим на децата да играят на слънце?


- Първото правило е - да се избягват преките слънчеви лъчи по обед, особено от април до септември. Става дума за съвсем конкретен времеви интервал - два часа преди и след достигането на зенита. Но пък нищо не пречи през това време детето пак да е навън - на сянка. Сутрин и вечер може да се правят големи разходки


Трябва ли децата непременно да бъдат намазани със слъцезащитен крем?


- Когато са на слънце - задължително. Ултравиолетово излъчване има дори и в подходящото за разходки време. Освен това препоръчваме подходящо облекло в слънчевите дни: по-широки и по-леки дрехи, и на всяка цена - шапки. Слънчеви очила също, което, разбира се, при малките деца невинаги е възможно. Т.е. основното средство за защита на децата от вредното въздействие на слънцето е подходящото облекло, чак след това идва слънцезащитният крем. Той се нанася на незащитената от дрехите кожа и е най-добре това да се прави два пъти - сутринта и по-късно през деня. И най-добре е слоят крем да е по-плътен.


Кампанията за началните училища "Разумни на слънце и на сянка" се осъществява в цяла Германия.

Кампанията за началните училища "Разумни на слънце и на сянка" се осъществява в цяла Германия.


Какъв крем препоръчвате за децата?


- За децата препоръчвам крем с фактор 30 и повече. Малчуганите най-добре да избягват преките слънчеви лъчи. А ако детето все пак е на слънце, факторът на защита трябва е не по-малко от 50. Внимавайте използваното средство да осигурява защита и от ултравиолетовите лъчи, както и да не съдържа нито ароматизиращи добавки, нито алкохол, който изсушава кожата.


Вероятно нерядко Ви се е случвало да чувате, че хората преди не са се мазали толкова интензивно...


- По-рано не се е говорило толкова за този проблем. Днес науката е много е по-напреднала. Знаем, че ракът на кожата е сред най-разпространените онкологични заболявания - в Германия ежегодно се регистрират 227 хиляди нови случая, 37 от които са меланоми. Това е много агресивен вид, при който водещ рисков фактор е именно ултравиолетовото излъчване. Световната здравна организация го поставя наравно с тютюневите изделия и азбеста. Кожата на децата се нуждае от защита, тъй като разрушенията, получени в детството, водят до онкологични заболявания в зряла възраст.


Все пак - как да покажем на децата, че трябва да се пазят от слънцето?


- Имам един любим експеримент - с ябълка. Трябва да се вземат две, като едната бъде поставена на слънце - например на слънчев перваз, а другата се остави в банята или в някой шкаф. Погледнете след седмица какво става с плодовете - ябълката, оставена на слънце, се е сбръчкала, свила се е, загубила е цвета си.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Нямаме навик да си слагаме слънчезащитен крем.
  Кожата е в опастност не само ако сме на плаж или разходка в планината.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4763 Неутрално

  Винаги съм се чудел на малоумниците, които водят деца на плаж след 11 щото кифлите и мУжете требе да се наспинкат.
  Моите съм ги водел от 6 месечни без никакви последици но максимум до 10ч на плажа и то на сянка след 9.
  После след 17ч.
  Няма слънцезащита, която да ви опази детето ст агресивните лъчи на високото слънце.
  Иначе морето е супер полезно за малките но при спазване на определени правила. Трябва и акъл.Ако не сте добри родители или не ги водете на море с вас или пропуснете топлите и слънчеви месеци.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  Когато бяхме деца, почти по цял ден играехме навън. По изключение някой от нас носеше шапка. Често бяхме и голи до кръста. Къпехме се във вировете. Нямаше крем. Е, понякога изгаряхме и се белехме и тогава ми мажеха с кисело мляко. Ядяхме неузряли джанки, сливи, круши, ябълки по комшийските градини. И порастнахме без истерия и тръшкане.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4763 Неутрално

  До коментар [#3] от "Vlado Nikolov":

  Кожата има гадното свойство да помни и изгарянията в ранна възраст и да ги трансформира в рак в по-късните години. Затова профилактиката, особено при най-малките има значение.
  Когато пълнолетен си причини изгаряне то това си е изцяло по негова воля и неразумност.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4763 Весело

  До коментар [#3] от "Vlado Nikolov":

  Времената се промениха много. Ние като млади и от СПИН не се пазехме защото се появи по-късно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Нямаме навик да си слагаме слънчезащитен крем. Кожата е в опастност не само ако сме на плаж или разходка в планината.
  —цитат от коментар 1 на Таралеж

  Мнозина смятат, че слънцезащитния крем е по скоро вреден, отколкото полезен; цинковия оксид влиза в реакция с UV лъчите и може да предизвика рак.
  Най-добре е да не стоите на слънце между 11 и 3, ако това е възможно.
  Азиатците ходят с чадъри при силно слънце
  Ако сте с бяла кожа (и още по-важно - със светли очи), слънцето не е ваш приятел.
  Когато бях в приемната стая за операция от рак на кожата, сред чакащите като мен да минат на конвейра, нямаше нито един, който/която да не беше със сини или зелени очи.

 7. 7 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1798 Любопитно

  Другите народи имат различна пигментация (и липса на пигментация).
  Абсурдно е да се преписват дословно (мот а мо) статии, писани за немци, канадци и подобни).
  Като живеех в Канада беше същия вой, колко ужасно е слънцето. И при 25 градуса се препоръчваше да се мажат с фактор 50-60, все едно баба се е увила заради ревматизъм.

  Резултатът, повсеместен рахит и Х образни крака у малките деца.

  Затова и ги гони патологична любов към тъмните емигранти. Заради личният им недостиг от витамин Д и пигмент.

  "Модерната" "наука" да си гледа работата!
  Аман от "модерности".

 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Меланом на кожата е доста рядко срещан. Виж, рак на белите дробове, на простата, на матката, на гърдата и т. н., са доста чести. И смъртоносни. Особено при състоянието на нашето здравеопазване.

 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И сега не се пазим. Помниш ли вица :"хем ме е страх, хем ме е яд. Страх ме е от този пусти СПИН. Яд ме е, че тези, които не ги е страх си си от.баха".

 10. 10 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#7] от "Тангра":

  Заради личният им недостиг от витамин Д и пигмент.

  ++++
  Всъщност недостигът на витамин д е в хората с тъмна кожа.
  А ракът на кожата си е сериозен проблем

 11. 11 Профил на kxs12648456
  kxs12648456
  Рейтинг: 51 Неутрално

  Когато бяхме деца, почти по цял ден играехме навън. По изключение някой от нас носеше шапка. Често бяхме и голи до кръста. Къпехме се във вировете. Нямаше крем. Е, понякога изгаряхме и се белехме и тогава ми мажеха с кисело мляко. Ядяхме неузряли джанки, сливи, круши, ябълки по комшийските градини. И порастнахме без истерия и тръшкане.
  —цитат от коментар 3 на Vlado Nikolov

  И какво се опитваш да кажеш с това? В статията не става въпрос за истерии и пъшкане, а за здравни рискове, част от които се проявяват в по-зряла възраст.

 12. 12 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  До коментар [#3] от "Vlado Nikolov":

  Мда, само където раковите заболявания станаха втората най голяма причина за смърт на съвременния човек...и май се движат към първата позиция...

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Иначе морето е супер полезно за малките но при спазване на определени правила"  Не и при температура на водата около 30 градуса в плитките води, в които влизат малките деца, от една седмица всичко е леш - разстройва и повръщания.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#13] от "hamiltonf":

  Стомашно-чревно разстройство, по научному дрисък се предизвиква от бактерии дето не са и сънували ултравиолетови лъчи. По-добре проверете дали питейната вода в любимия ви почивен комплекс не идва от язовир”Ясна поляна”. А най-доброто средство против дрисък е 5 капки йодна тинктура в 200 милилитра преварена вода

  73! Go Go
 15. 15 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  До коментар [#14] от "Go Go":

  Не е просто това, двама мои познати в рамките на 3-4 г. На българското черноморие децата им стигнаха до болници и системи в много тежко състояние заради тоя "дрисък". Както се сещаш кракът им повече няма да стъпи на нашето море. Така или иначе да отидеш август на море за мен е непонятно и неразбираемо. А това ни е уж силния сезон...

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4763 Неутрално

  До коментар [#13] от "hamiltonf":

  Аз говоря за най-малките. На моите им вземах от по дълбокото и им пълнех малки басейнчета. Не сме имали никога инциденти. И си носех вода за пиене от София. Когато знаеш всичко е просто и лесно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4763 Неутрално

  До коментар [#14] от "Go Go":

  Никаква вода от чешмите по морето. Местните са свикнали но за пришълците е пагубно. И само на места без директно изливане на фекалните води в морето.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4763 Неутрално

  До коментар [#15] от "bludniq_sin":

  След 15-ти юли морската вода е вече сериозно замърсена от фекалии и съответните болестотворни микроорганизми.
  Децата гълтат много вода като си играят и това ги разболява. За дъртите препоръчвам мастика на кристали превантивно - редовно по икиндия.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4763 Неутрално

  За малките- чай от лайка но не много силен. При разболяване помага на всички. Не тръгваме семейно на българското море без лайка.Трябва да се пие незабавно при първите симптоми. И се постарайте да научите децата да не гълтат от морската вода.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#15] от "bludniq_sin":

  Нашето море е много мръсно открай време. И аз като дете съм стигал до болница, точно заради замърсена вода. Просто нямаше пречиствателни станции. Ти сега ги няма де... Повечето отпадни води се изливат директно в морето. И като се вдигнат температурите става още по-лошо.
  В Гърция никъде не съм виждал тръба за отходни води да се влива в морето. Дори и да има, явно го правят както трябва, тоест на поне 1 морска миля навътре. По островите си събират отпадните води и си ги пречистват, нищо не се излива директно в морето.
  За варненското езеро да не говорим... Осраха го цялото и нищо...! Все едно не се е случило.

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Аз съм слънчасвала, много е гадно. Треска те тресе, като от грип.

 22. 22 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  Слънцето е много опасно !!
  Не трябва да се излагаме на слънце повече от половин час на ден

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 23. 23 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  До коментар [#12] от "mso011053684":

  Ядеш химия, пиеш химия, живееш в стрес. Резултат - диабет и рак.

 24. 24 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  До коментар [#23] от "Vlado Nikolov":

  Вярно е, режимът на хранене и качеството на храната са основен фактор в отключването на раклво заболяване, но и неразумното излагане на слънце също е фактор.

 25. 25 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Естествено, че не е добре да прекалявате със слънцето ... както и със сянката (кокоша слепота, рахит ...) . И запомнете, че кожата не е поляна с райграс, която иска само поливане с "чудодейни" кремчета и лосиончета - здрава кожа се прави най-вече с храна - кайсии, праскови, моркови, цвекло, боровинки, зелен чай ... А за разходките на открито е напълно достатъчно подходящото облеко ... без плътен слой красиво опакована химия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK