Световната здравна организация: Електронните цигари пристрастяват към никотин

Световната здравна организация: Електронните цигари пристрастяват към никотин

© ReutersЕлектронните системи за разпространяване на никотин водят до пристрастяване и не са безвредни. Те трябва строго да се регулират в името на максимална защита на общественото здраве. Децата и подрастващите, използващи такива системи, може да удвоят риска си от пушене на цигари."


С тези три предупреждения, изписани с едри букви на цяла страница започва годишният "Доклад на Световната здравна организация за тютюневата епидемия през 2020 г.", в който, както се твърди, за пръв път от Световната здравна организация (СЗО) се отделя върху близо 40 страници специално внимание на споменатите системи, по-известни като електронни цигари. Известни със съкращението ENDS (electronic nicotine delivery systems), те са различни от продуктите за нагряване на тютюн (защото не използват тютюн) и от електронните системи (ENNDS) за пушене на смеси, които не съдържат никотин (защото съдържат никотин).


Принципът им е да нагряват течност, създаваща аерозоли, вдишвани от потребителя. Наричат ги "електронни цигари, е-цигари, вейпове или вейп писалки. Има и категории като електронно наргиле, е-лула, е-пура. Някои продукти наподобяват обикновените тютюневи изделия, други са оформени като писалки, USB флашка или просто като цилиндър.


Защо е-цигарите могат да бъдат вредни
Най-вече заради никотина (а има и някои ENNDS, в които е откривано това вещество), който може да е извлечен от тютюн или синтетичен. Съдържанието му варира в обширни граници - от 0 мг/мл до над 66 мг/мл (което е поне 2 пъти повече от никотина в стандартна цигара), обясняват от СЗО. Концентрацията не е единственият фактор, определящ на колко никотин може да бъде изложен човек - такива са електроенергията, създавана в устройството, стила на "пушене", наличието на добавки и др.


Според текста на СЗО никотинът е силно пристрастяваща съставка на тютюна. "Употребата им представлява риск от никотинова дависимост, включително сред деца и подрастващи. Изследване показва, че употребяващите ENDS е по-вероятно да станат пушачи на цигари, които ги излага на вредните ефекти от тютюнопушенето."


Приходите от такива устройства бързо растат - от 2.76 млрд. долара през 2014 г. на 15 млрд. долара през 2019 г., основно в ЕС и САЩ.Световната организация стига до заключение, че ENDS нанасят вреда, "тъй като никотинът например може да има вредно въздействие върху развитието на мозъка и да доведе до дългосрочни последици особено при деца и подрастващи".


Тези продукти се предлагат с хиляди варианти на аромати, "което ги прави по-приемливи и помага маркетинговото им насочване специфично към деца и млади хора".


Делът на гимназистите в САЩ, употребяващи е-цигари, се е увеличил от 1.5% през 2011 г. на 19.6% през 2020 г.В много ситуации - особено на закрито - вече не е нормалко да се пуши тютюн, но използването на ENDS имитира същите движения на ръката и устата, свързани с тютюнопушенето, а това съдържа риск особено за младите поколения да го върнат като приемлива норма.

"Тютюневата и свързанате с нея индустрии, както и защитниците на тези електронни устройства опитват да омаловажат забраните за пушене на закрито като лобилат да се прави изключение за ENDS", пише още в доклада. Само че аерозолите, изпускани от тях, приличат на тютюнев дим и трудно се прави разлика между тях и устройствата на нагряване на тютюн, "поради което в крайна сметка е трудно да се рабере какво пуши някой в момента - тютюнев продукт или само пари от течност с никотин".


Електронните системи за разпространяване на никотин са изобретени извън тютюневата промишленост, но днес в този сектор са навлезли тютюневи гиганти, притежаващи дялове от такива компании или предлагащи собствени продукти, използвайки много от установените тактики за промотиране на тютюневи изделия, казват още от СЗО. Само в ЕС вече се продават над 30 хиляди бранда на ENDS.


Диаграма за класифициране на основните от близо 16 000 аромата, използвани в течностите за ENDS. Според СЗО те правят по-приемлив продукт с риск да пристрастяване към никотин.

© WHO

Диаграма за класифициране на основните от близо 16 000 аромата, използвани в течностите за ENDS. Според СЗО те правят по-приемлив продукт с риск да пристрастяване към никотин.


"Не са ясни дългосрочните ефекти за здравето от употребата на ENDS, но се множат доказателствата, че тези продукти не са безопасни. Нови изследвания например твърдят, че ENDS имат остър негативни ефекти върху сърдечно-съдовото здраве, включително пулса и кръвното налягане и всекидневната им употреба е свързвана с повишен риск от инфаркт на миокарда."


Друг посочен от СЗО проблем е, че мнозина използват устройствата не като заместващи пушенето, а заедно с пушене на тютюневи изделия (в САЩ така постъпват 70% от пълнолетните).


Публичната употреба на ENDS може отново да превърне в нещо нормално пушенето на на обществени места, се казва още в доклада.


Ето няколко данни от текста:

  • 111 държави регулират тези устройства по някакъв начин
  • 32 от тези държави (с общо 2.4 млрд. души население) са забранили продажбата им
  • 9 от тях са страни с високи доходи, 18 - със средни, и 5 - с ниски доходи на населението
  • 79 държави (с 3.2 млрд. души население) имат поне една законодателна мярка за регулиране на ENDS, няма общ подход
  • 48 държави нямат забрани и регулации
  • 30 държави в света са въвели пълна забрана за използването им във всички закрити обществени места, на работа и в обществения транспорт
  • 8 държави изискват на опаковките да се поставят предупредителни надписи за опасността за задравето
  • 23 държави напълно са забранили рекламите, промоциите и спонсорството от производители и търговци на ENDS, на течности за тях или и за двете
  • 15 страни са забранили рекламирането и на устройствата, и на течности за тях.

"Докладът на СЗО изтъква как нови и новопоявявщи се продукти агресивно са промотирани като "безопасни" и "бездимни" алтернативи на конвенционалните цигари", казва в специално обръщение в документа Тедрос Аданом Гебрейсиус. "Макар да остават неизвестни всички рискове, създавани от тях, въздействието от устройства за разпространяване на никотин е ясно. Докато тези продукти се представят като принос към глобалния контрол над тютюна, тютюневата и свързните с нея индустрии използват същите стари змаркетингови тактики за промотиране на нови средства за обвързване на децата с никотина и заобикаляне на законодателството за тютюна."


"Докато продажбите на цигари намаляват, тютюневите компании агресивно правят маркетинг на нови продукти като е-цигарите и продуктите за нагряване на тютюн - и лобират пред правителствата да ограничат тяхното регулиране", заявява и Майкъл Блумбърг, който е световен посланик на СЗО. "Целта им е проста - да обвържат поредно поколение с никотина. Не може да позволим това да се случи."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK