"Проблем за оцеляването" - Европа напразно очаква Турция решение за мигрантите от Афганистан

"Проблем за оцеляването" - Европа напразно очаква Турция решение за мигрантите от Афганистан

© Associated PressСлед всички усилия да ограничи миграцията от Африка това лято Европейският съюз отново се изправя пред изпитание, но заради Афганистан.


България отчете миналата седмица увеличен миграционен натиск по границата, темата бе обсъдена снощи от президентите Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган. Гърция предупреди, че афганистанците вече са най-голямата група достигащи до егейските остови. Много държави в ЕС - но не и повечето скандинавски - продължават да депортират мигранти към Афганистан въпреки влошаването на обстановката.


В тази ситуация всички в Европа отново гледат към Турция, за да избегне криза като тази през 2015 г., преобразила политическия пейзаж на континента.
Германският канцлер Ангела Меркел похвали Анкара за "изключителните грижи" за сирийците, но, попитана дали Германия трябва да приеме и афганистанци, обясни: "Не можем да решим всички проблеми, като вземем всички." Подобен подход дойде и от ЕС. И австрийският вътрешен министър Карл Нехамер, който посочи, че броят задържани за изминалите седем месеца наближава този за цялата минала година, обясни, че "не може Австрия и Германия да решават афганистанския проблем за ЕС."


Турция обаче, която едва започва да се сблъсква с приток на афганистанци в последните седмици, също няма да е в състояние да предложи решение; натискът от границата с Иран вече създава напрежение в политиката.


Не е известно колко са афганистанците


Турция няма обща граница с Афганистан и кризата се разраства бавно, докато жителите на страната бягат през Иран. Официално са задържани 1500 души за седмица, но може да са много повече; различни експерти предупреждават, че не е известно колко души всъщност са достигнали Турция и в колко случая иранските власти са си затворили очите (това обяснява отчасти и решението за доизграждане на ограда по цялата 530-километрова граница с Иран).


Ясната оценка на ситуацията се затруднява и от факта, че в Турция вече има между 200 и 600 хил. афганистанци.


В края на миналия месец се появиха оценки, според които средно 1000 афганистанци влизат на ден, но се срещат оценки за средно 500, други - за близо 2000. Опасението е, че ако талибаните се върнат на власт (а това не е изключено), потокът рязко може да се разрасне. От началото на годината близо 30 хил. афганистански мигранти са заловени в страната по официални данни.


Заради разрастващото се насилие покрай изтеглянето на Съединените щати от страната каналите от Афганистан към Иран работят с пълна сила. Независимият изследовател Дейвид Мансфийлд оценява ежедневния поток само през югозападния град Зарандж - център на трафика в страната - на 10 хил. души, откарвани към Иран през Пакистан. Тази провинция към момента е в районите под контрола на правителството. Според цитирано от "Свободна Европа" проучване сред 33 хил. мигранти по-голямата част се надяват да се установят в Иран; едва 4% от тях искат да отидат в Европа. Всеки осми обаче би искал да стигне до Турция.


"Бежанците" - когато опозицията опитва да надговори Ердоган


Темата с новите търсещи убежище е болезнена в Турция. Страната вече подслонява над 3.6 млн. сирийци, но въпреки представата за гостоприемство и грижи към тях, която властта се опитва да създаде, в страната се засилват от години настроенията срещу тях.

Част от тях далеч не живеят в лагери и не са хора в непрекъсната нужда от помощ; нещо повече, те никога не са били бежанци. Формално са известни като хора с "временна закрила", неформално - като "гости" още от 2011 г. Те имат право на достъп до услуги, но за работа се нуждаят от специални разрешителни, каквито не биха имали нужда с международноправния статут на "бежанци".

Медиите традиционно ги наричат "бежанци" и говорят за грижата за тях на турската държава; по-голямата част от тях обаче са разпръснати из Турция, а от тях мнозина допринасят за националната икономика, макар близо 1.8 млн. да получават и помощи. Децата им, стотици хиляди, ходят в турски училища. Някои искат да останат и да получат турско гражданство.


В турските медии и социалните мрежи от години периодично се усилват враждебните на сирийците гласове. Защо, ако голяма част от Сирия е сигурна (под контрола на президента Башар ал Асад или съюзниците му), не се върнат по родните си места или другаде в Сирия? Защо някои от тях се прибират за празниците (например за известния в България с турското име Курбан байрам), ако има риск за живота им? Защо трябва да вземат работни места от турци или обществото да търпи различната им култура? Какво ще стане, ако стотици хиляди получат гражданство и получат голяма изборна тежест в политическия живот?


"В ситуация в стил "Параграф 22" сме, в която почти половината сирийци не искат да напуснат, а 80% от турците искат те да се върнат."


Омар Кадкой, ,

анализатор, Фондация за изследвания на икономическата политика в Турция (TEPAV)


По тази тема опозицията често е много по-гласовита от президента Реджеп Тайип Ердоган. През годините представителите на светската, бореща се срещу властта на Ердоган Републиканска народна партия (РНП) са правили много по-остри изказвания срещу приютяването на сирийци. С някои "антисирийски" мерки, макар и в комплект с идеи за интеграция, работеше в предизборната си кампания дори победилият два пъти кандидат на Ердоган на изборите в Истанбул Екрем Имамоглу, иначе разграничаващ се от всякакви расистки коментари за търсещите убежище.


Оценки в Анкара сочат, че ако към сирийците се прибавят афганистанците, иракчаните и дошли от африкански държави, Турция може би подслонява около 5 млн. души. Според лидера на националистите Девлет Бахчели афганистанците са около 500 хил., макар за този брой да има разногласия сред експертите.<br /><br />Критични гласове в Турция <a href="https://yetkinreport.com/en/2021/07/27/five-high-risks-of-fresh-afghan-migration-to-turkey/">говорят</a> и за икономическата нужда от афганистански мигранти - евтина работна ръка.<br />

© Associated Press

Оценки в Анкара сочат, че ако към сирийците се прибавят афганистанците, иракчаните и дошли от африкански държави, Турция може би подслонява около 5 млн. души. Според лидера на националистите Девлет Бахчели афганистанците са около 500 хил., макар за този брой да има разногласия сред експертите.


Критични гласове в Турция говорят и за икономическата нужда от афганистански мигранти - евтина работна ръка.


Не е изненада, че същият модел се прехвърля към Афганистан. Кметът на Болу (северозападна Турция) Танжу Йозджан от РНП наскоро предложи "чужденците" - основно мигранти - да плащат 10 пъти повече за вода.


Лидерът на на партията му Кемал Кълъчдароглу определи "притока на бежанци" като "истинския проблем за оцеляването" на Турция и побърза да уточни, че проблемът не може да се свежда до "расизъм". Европа видя, че може да превърне Турция в "затвор на открито за бежанци" и жертвите са и турците, и самите бежанци, каза той. Освен това според Кълъчдароглу ЕС иска да даде още пари на Турция, за да ѝ запуши устата и бежанците да останат. Затова, ако опозицията спечели изборите, сирийците ще си тръгнат. Ердоган реагира мигтовено, като заяви, че "Божите хора, потърсили убежище тук", няма да бъдат хвърлени "в ръцете на убийци". Гневно отговориха и част от представителите на самата РНП, а официално партията се разграничи от предложението на кмета на Болу.


Мерал Акшенер, лидерът на Добрата партия (iYi, отцепила се от фактическия коалиционен партньор на Ердоган, Партията на националистическото действие), преди дни предложи на австрийския канцлер Себастиан Курц страната му да вземе 3 млрд. евро от Турция срещу това да поеме всички намиращи се в Турция търсещи убежище.


Впрочем именно спорът с Австрия, на който реагира Акшенер показа, че темата за мигрантския поток остава болезнена в отношенията на Турция и Европейския съюз и налива масло в огъня на разногласията заради кризата със сирийците.


"Турция е съсед на Афганистан"


Наскоро гневната реакция на Турция, след като Курц опита да обясни, че страната има обща граница с Афганистан, издаде напрежението заради възникналата ситуация. Канцлерът коментира темата, след като дипломати от ЕС съобщиха за "Ройтерс", че нов финансов пакет за Турция - какъвто има за Сирия - може да е подходящ вариант, за да се спре притокът от афганистанци в блока. Това същевременно би било малка част от инициатива, средствата по която "може да отидат в Афганистан, но и в Пакистан и може би дори в Иран".


По думите на Курц той, като канцлер на Австрия, смята "съседните държави като Турция или други части на Афганистан категорично за по-подходящо място, отколкото всички тези хора на идват в Австрия, Германия или Швеция. Отговорът не закъсня и Анкара обясни, че няма граница с Афганиста, нито ще бъде "граничната охрана" на Европейския съюз.


Въпреки това твърдение турската брегова охрана вече е спирала пътя на мигранти, насочили се към ЕС, в последните дни. На 28 юли лодка с 231 души, повечето от Афганистан, бе върната на път за Италия. Задържани бяха двама турски граждани, които трябвало да откарат мигрантите.


Докато Гърция съобщава за увеличен брой афганистанци, търсещи убежище, а България - за очакван засилен миграционен натиск, Анкара обаче дава на Брюксел сигнали, че това не е единственият възможен сценарий предвид разногласията около мигрантската сделка в последните 5 години. Турция обвиняваше ЕС, че не изпълнява всички условия по сделката, с която през 2016 г. спря притока на мигранти. Сделката се увенча с успех, тъй като над 800 хил. влезли в Гърция през 2015 г. рязко намаляха за година до 36 хил. Новите договорености от юни предполагат, че за намиращите се сега мигранти в Турция ще бъдат заделени още 3.5 млрд., а те ще покрият нужди до 2023 г. При бъдеща нова афганистанска вълна обаче условията на Турция може да се променят.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на adj391075334
  adj391075334
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  Трябва си сериозен контрол на границите - това трябва. Тези диваци не ни трябват. Навсякъде правят така, както у дома си.

 2. 2 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Бай Ердо,спасителят на добрата стара Европа!Гааааааааа!🦅

  Много съм прост
 3. 3 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Трябва си сериозен контрол на границите - това трябва. Тези диваци не ни трябват. Навсякъде правят така, както у дома си.
  —цитат от коментар 1 на yfn571067707


  Ще идват все повече,заради ужасно застарялото население в ЕС.Причините са изцяло демографски,за което политическата класа оглушително мълчи!🖕🦻

  Много съм прост
 4. 4 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Стига с тези милиарди на Турция! Трябва да има ясни европейски закони - мигранти не се приемат, а се връщат незабавно по родните им места. Ако се изхарчат 100 млн. за европейски самолетни компании, връщащи мигранти, натискът ще секне за месеци.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Неутрално

  Да плащат тези които разпалиха войните по родните им места и ги принудиха да бягат.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lazarus":

  Забравяш, че Меркел ги покани почти официално.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 876 Любопитно

  Да плащат тези които разпалиха войните по родните им места и ги принудиха да бягат.
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  То хубаво,ама нямат пари руснаците...

 8. 8 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Афганистанците са бетер арабите, по- нагли, мързеливи, неграмотни, агресивни и абсолютно неинтегрируеми. Но зад всичко това седи алчността и глупостта на левите корумпирани ялови шарлатани в управата на ЕС, които се заблудиха, че ще си вкарат евтин и предан електорат, че алените беззъби бабета се спихнаха отдавна

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 9. 9 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 552 Любопитно

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да плащат тези които разпалиха войните по родните им места и ги принудиха да бягат.
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  И как ще накараш държавата, която разпали войната в Афганистан да плати, когато тя отдавна не съществува? Вярно, СССР си плати метафорично, защото тази война беше една от причините за разпадането му.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 10. 10 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  След като Турция има намерение да контролира летището в Кабул и да подържа приятелски отношения с талибаните неин проблем е да уреди и въпроса с имигрантите. Ако трябва ще ги връща обратно на талибаните които да ги съдят по законите на шериата затова няма нужда да иска пари от ЕС!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 11. 11 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":
  —цитат от коментар 9 на Nil satis nisi optimum


  В смисъл СССР докара талибаните и трябва да плати затова а не тези които ги финансираха?! За твое сведение по това време СССР вече се беше изтеглил от Афганистан и там управляваха тези които воюваха с него!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 12. 12 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#11] от "Julian Mall":

  Руснаците поддържаха огъня пряко или непряко навсякъде в арабския свят ,вкл режима в Сирия ,който е причината над6 милиона да избягат от домовете си ,всички международни организации и ООН се правят на ощипани булки ,бежанците се трупат , засега турците успяват да ги приемат , но не може безкрайно да става това .Нека всеки си поеме отговорността за поддържане на международната революция и износа и в ЕС , защо не им се позволява да нахлуват например в Русия , там пространства много , падаща раждаемост също , 22 000 населени места без нито един жител ,няма да пречат на никого ,ще развиват икономиката ,ще заселват запуснати райони ,а всички се насочват към ЕС , което значи и през България .Никой не може да реагира ,а най вече ЕС ,виждаме реакциите на управляващите органи ,затова за в бъдеще това ще е основния проблем на европейците ,не икономиката .Наши познати вече пишат сърцераздирателни съобщения от Истанбул ,как младите хора вече не могат да излязат свободно на разходка или по заведения в града ,защото навсякъде пълно с агресивни араби и бежанци ,които налитат на всеки по добре облечен човек ,това ни чака и нас , ако не се промени нещо .

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Неутрално

  До коментар [#9] от "Nil satis nisi optimum":

  Руснаците не са в Афганистан от 1898-та. Много ги надцени.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6014 Любопитно

  "Защо трябва да вземат работни места от турци или обществото да търпи различната им култура?"
  @@@@@@@@@
  Вай, аллах! Нали уж сте братя и заедно колите кочове по улиците за байряма?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6014 Весело

  До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Пийни едно кафе, ако кръвното позволява и пак си провери хронологията...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Неутрално

  До коментар [#12] от "Bai nik":

  Мамин, ако бяха руснаците отдавна щяха да ги наврат на кучето в .....
  Май на друго място е заровено кучето.
  Помисли малко повече.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#14] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Ти гледай скоро да не станеш и ти участник в курбан байрама и да колиш кочове ,че както е тръгнало ,натам отиват нещата ,недей да береш грижа за тях ,бери грижа що българите напускат страната си .

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Неутрално

  До коментар [#15] от "justauser":

  Ердо няма приятели. Запомни го.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6014 Неутрално

  До коментар [#18] от "Bai nik":

  Е сега нали идват здравите сили и ще изчегъртаме гадостите?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Весело

  До коментар [#16] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Лапсус калеми за радост на хейтърите. Проверявам дали в Ботевград внимавате.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Кмете. ти написа "Да плащат тези които разпалиха войните"! Войната в Афганистан беше рзапалена през 1979 г. и оттогава не е спичала - основно гражданска!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 23. 23 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6014 Любопитно

  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Сега нещо не разбрах, тези руснаци, надценени ли са, или подценени?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 24. 24 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6014 Весело

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Гаджето ми беше от там, не ме ашладисвай в каазата, аз съм в Слънчевия град.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 25. 25 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  До коментар [#12] от "Bai nik":

  Май не си наясно с въпроса кой се занимаваше с износа на ислямска революция. Ами любимата ти Турция през която преминаха ислямистите от Европа и Средна Азия! След като ги пропусна свободно да разрушат Сирия и им оказваше всякаква помощ няма какво да се оплаква че се напълнила с бежанци. Такива има не само в Турция но и във всички гранични със Сирия държави но само тя реве за помощ от ЕС!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 26. 26 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  "..1. Защо трябва да вземат работни места от турци или обществото да търпи различната им култура?
  2. Какво ще стане, ако стотици хиляди получат гражданство и получат голяма изборна тежест в политическия живот?...."

  Отговор на 1. Именно тази толерантност окуражава миграцията към Европа. Да не говорим, че вече в половината свят е широко известно, че дори и с подаяния в Европа се живее по-добре отколкото в родните им места.

  Отговор за 2. Ако стотиците хиляди получат гражданство и изборна тежест, това означава, че ТЕЗИ, които са организирали миграцията към Европа са почти успяли в своите намерения.

 27. 27 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 198 Неутрално

  Факт е, че всички терористи на ИД и другите ислямски терористични организации са обучени в РФ. Те КГБ винаги са заедно с терористите.
  Не случайно като хванат някой от ИД и все е минал обучение в РФ.
  Та за коя Русия говорим? Ако е за Русия на Путин, от нея нищо добро не може да дойде.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 28. 28 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4590 Любопитно

  Ердо за пореден път се подиграва с Европа и никой не казва дума.....то мерки щяха да бъдат, то санкции....всичко си остана само на думи.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Весело

  До коментар [#24] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Откъдето е жената оттам е родата. Народна мъдрост.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6014 Неутрално

  До коментар [#26] от "pontius_glarus":

  Да, но тези два въпроса са повдигнати от мюсюлмани в Турция, те говорят за различна култура, пък уж нали заедно бият чела под виенето от минаретата?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 31. 31 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  ".. Именно тази толерантност окуражава миграцията към Европа. Да не говорим, че вече в половината свят е широко известно, че дори и с подаяния в Европа се живее по-добре отколкото в родните им места......
  —цитат от коментар 26 на pontius_glarus


  Информацията, която ни се дава е жълтения, целта й е да увеличава коментарите отдолу, и интереса на рекламодателите. Убеден съм, че ако в ЕК бяха посветили 1/4 от усилията си за справянето с ковид епидемията, и "зеления пакет", поне с 80% би спаднало напрежението по границите на Съюза.
  Сещам се за нещо много елементарно - защо в Европа се толерира официалното ползване на неевропейски езици - по медии, в джамии, институции? Дори и т.нар. майчин език (турския), при условие, че ползващите го от поколения живеят по нашите земи? Или защото турчеещият се Доган го иска?

 32. 32 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  "Елате всички".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 33. 33 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До коментар [#31] от "pontius_glarus":

  "..Или защото турчеещият се Доган го иска?..."

  Защо Доган е НЕДОСЕГАЕМ?

 34. 34 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До коментар [#26] от "pontius_glarus":Да, но тези два въпроса са повдигнати от мюсюлмани в Турция, те говорят за различна култура, пък уж нали заедно бият чела под виенето от минаретата?
  —цитат от коментар 30 на Незнайко в Слънчевия град


  Не съвсем! С католиците и протестантите са кланяме на един Бог, но сме доста различни. Реално близки сме с македонците и сърбите (еднаква религия, близки по произход и минало, вкусове, все балканци), но по някой път не се траем.

 35. 35 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Всъщност Османската империя е много повече европейска, отколкото азиатска. Столицата й е била в Европа (вярно, почти накрая), а майките на султаните по правило били европейки, бивши християнки. Макар че вероятно има разлика между турците от азиатските и балканските земи.

 36. 36 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До коментар [#29] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А жената приема за родно място там, където са се родили децата й. Приема обичаите, няма проблеми и с новата религия (ако е религията на бащата на децата й).

 37. 37 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2127 Любопитно

  Турците такива били, онакива били ама са приели 5 000 000 имигранти и доколкото разбирам, голяма част от тях са включени успешно в турското общество. Децата им ще са турци.
  Отделно Турция служи като щит за Европа, въпреки, че не е длъжна да спира желаещите да имигрират там. (За разлика от редица европейски държави, които пропускаха транзит имигрантите, щото искали в Западна Европа).
  А изказването е много на място:
  "...Мерал Акшенер, лидерът на Добрата партия (iYi, отцепила се от фактическия коалиционен партньор на Ердоган, Партията на националистическото действие), преди дни предложи на австрийския канцлер Себастиан Курц страната му да вземе 3 млрд. евро от Турция срещу това да поеме всички намиращи се в Турция търсещи убежище."

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 38. 38 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Европа ако не вземе сериозни мерки скоро ще замяза на нещо средно между Африка и Афганистан.

 39. 39 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#35] от "pontius_glarus":

  АКо разгледаш картата, ще установиш, че е доста повече африканска, отколкото евроопейска

 40. 40 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#37] от "DDR":

  Продължаваш с голям успех да разнасяш тук във форума турската пропаганда !!!!
  Турция не е ли длъжна да си пази границите ?
  Докато вървеше добре икономиката и Турция се нуждаеше от бежанците за да ги ползва като роби и да изнудва Европа !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 41. 41 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1647 Весело

  Да изброим нк факта за Турция и нейната външна политическа линия относно Сирия и Афганистан.
  1. Турция спаси и прибра главоерезите от Сирия в Турция. Иначе руснаците да са им видяли сметката.
  2. Турция е избрана от Сащ да охраняват летищата в Афганистан и те са онези военни сили, които отговарят за прибирането на американците
  2015 никой от журналистите не си зададе въпроса, откъде турците имаха толкова лодки и спасителни жилетки за милионите бежанци, които бяха транспортирани до Гръцките острови.
  Та и сега, Ердо заедно с Сащ прецакват Ес

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 42. 42 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  До коментар [#7] от "Димитър Димитров":

  Ба! ФЕД печати трилиони $, как да нямат пари? 20 години САЩ носят демокрация в Афганистан. Е, донесоха я. Ама на Европа, защото бежанците идват тук, а не в Америка. Същото стана и в Сирия. Петролът за американците, бежанците в Европа. И в Либия е така.

 43. 43 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#38] от "realguru":

  Не знам за това, но сектарните конфликти и расизъма няма да са табу. Уви за сметка на това ще сме подобие на някаква жалка тоталитарна сатрапия. Дали ще е с крайно ляв или крайно десен привкус, тук вече се крие въпроса.

  This is the place where puddings die.
 44. 44 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Весело

  До коментар [#9] от "Nil satis nisi optimum":

  Колко бежанци имаше от Афганистан преди намесата на САЩ?

 45. 45 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Трябва си сериозен контрол на границите - това трябва. Тези диваци не ни трябват. Навсякъде правят така, както у дома си.
  —цитат от коментар 1 на yfn571067707


  Президент Тръмп беше прав като изграждаше стена с Мексико!САЩ при левундетите демократи се бяха превърнали в разграден двор!Същото е с Европа и Турция!Сега всеки издига стени,по модела на Тръмп!!!А Ердоганчо е пътник,искаше да изнудва Европа за милиарди с бежанците от БИзно сам се наслади на пачи яйца и ще бъде пометен на изборите,когато и да са те!!Слабакчо Ердоганчо сътвори много глупости и Турция е в нокдаун заради него!!!

  shlshlshlshl
 46. 46 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Любопитно

  До коментар [#12] от "Bai nik":

  Искаш да кажеш, че ИДИЛ не съществува? И САЩ не бомбардираха в коалиция с десетки държави в Сирия? Тц, тц, тц! В кой свят живееш?

 47. 47 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  До коментар [#37] от "DDR":Продължаваш с голям успех да разнасяш тук във форума турската пропаганда !!!! Турция не е ли длъжна да си пази границите ?Докато вървеше добре икономиката и Турция се нуждаеше от бежанците за да ги ползва като роби и да изнудва Европа !
  —цитат от коментар 40 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Икономиката на Турция е тясно свързана с тази на западните държави!Ердоганчо се скара с Европа и САЩ и сега икономиката му е срината!!!Дам се наслади на пачи яйца като не му стига акъла!Светската опозиция ще спечели категорично,ако има избори,това е истината!!!!

  shlshlshlshl
 48. 48 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Весело

  До коментар [#18] от "Bai nik":

  Само не изкарвай пак руснаците виновни, за положението в България!

 49. 49 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Турците такива били, онакива били ама са приели 5 000 000 имигранти и доколкото разбирам, голяма част от тях са включени успешно в турското общество. Децата им ще са турци. Отделно Турция служи като щит за Европа, въпреки, че не е длъжна да спира желаещите да имигрират там. (За разлика от редица европейски държави, които пропускаха транзит имигрантите, щото искали в Западна Европа).А изказването е много на място:"...Мерал Акшенер, лидерът на Добрата партия (iYi, отцепила се от фактическия коалиционен партньор на Ердоган, Партията на националистическото действие), преди дни предложи на австрийския канцлер Себастиан Курц страната му да вземе 3 млрд. евро от Турция срещу това да поеме всички намиращи се в Турция търсещи убежище."
  —цитат от коментар 37 на DDR


  Нали Турция е в Сирия,Ирак,Либия,Афганистан,Катар..Що не разрешиха проблемите там и да няма бежански поток???Да създаваш проблеми е лесно,да ги разрешаваш е трудно!Турция не може да ги разреши с този разгащен пишман ислямис.т в Анкара,а и силиците и са мижави!!Без САЩ и ЕС са аутсайдери!!!

  shlshlshlshl
 50. 50 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  До коментар [#27] от "justauser":

  Снимката на бен Ладен с американски сенатори показа КОЙ пашалък на чалмалиите. И заловеното оръжие в Сирия - също.

 51. 51 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  До коментар [#41] от "anti-vaxxer":

  Блекуотър и Вангард също са там. Като частна охрана.

 52. 52 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  До коментар [#50] от "Vlado Nikolov":

  КОЙ плаща на чалмалиите... Едно пиша, друго излиза. Пустият му автокоректор.

 53. 53 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Емиграцията ще изяде главата на Ердоган. Вече и коалиционният му ортак Бахчели се обяви против приема на мигранти.

  Всички турци са за репатриране . А част от хората дори смятат сирийците за заплаха за националната сигурност. Много са, пазят си различната култура и имали средно 5,3 деца в семейство. Сирийците дори не заставали зад турски имам толкова са различни.

  Като капак някои изровиха старо видео на Ердоган. На времето е бил против приема на изселници от България. Хората питат защо сега се е завъртял на 180°.

 54. 54 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Снимката на бен Ладен с американски сенатори показа КОЙ пашалък на чалмалиите. И заловеното оръжие в Сирия - също.
  До коментар [#50] от "Vlado Nikolov":

  Стига с тая мантра. Талибан бе създаден от Пакистан като отпорна сила срещу руското нашествие. А в Пакистан няма американско присъствие.

 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4780 Любопитно

  "Германският канцлер Ангела Меркел похвали Анкара за "изключителните грижи" за сирийците, но, попитана дали Германия трябва да приеме и афганистанци, обясни: "Не можем да решим всички проблеми, като вземем всички." Подобен подход дойде и от ЕС. И австрийският вътрешен министър Карл Нехамер, който посочи, че броят задържани за изминалите седем месеца наближава този за цялата минала година, обясни, че "не може Австрия и Германия да решават афганистанския проблем за ЕС."

  Нещо повече, ЕС като цяло (като съюз) не може да разреши афганистанския проблем и криза. САЩ и НАТО 20 години се опитаха да го разрешат, но и те се провалиха в тази работа.

  И е повече от очевидно, че този проблем би могъл да намери своето решение само, ако всички водещи световни сили днес заедно работят за неговото решение. Като разбира се в решаването му трябва да бъдат ангажирани и съседните на Афганистан държави - Пакистан, Иран и Китай.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Емиграцията ще изяде главата на Ердоган. Вече и коалиционният му ортак Бахчели се обяви против приема на мигранти. Всички турци са за репатриране . А част от хората дори смятат сирийците за заплаха за националната сигурност. Много са, пазят си различната култура и имали средно 5,3 деца в семейство. Сирийците дори не заставали зад турски имам толкова са различни.Като капак някои изровиха старо видео на Ердоган. На времето е бил против приема на изселници от България. Хората питат защо сега се е завъртял на 180°.
  —цитат от коментар 53 на half truth


  Значи навремето Ердоганчо е бил срещу българските изселници като Ети Морун??Ама сега Моруна му е първи адвокат по форумите,макар да осъзнава,че Ердоганчо скоро си отива!

  shlshlshlshl
 57. 57 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Снимката на бен Ладен с американски сенатори показа КОЙ пашалък на чалмалиите. И заловеното оръжие в Сирия - също.До коментар [#50] от "Vlado Nikolov":Стига с тая мантра. Талибан бе създаден от Пакистан като отпорна сила срещу руското нашествие. А в Пакистан няма американско присъствие.
  —цитат от коментар 54 на half truth


  Талибан е създаден от Пакистан и Турция!Има много снимков материал и видеоклип на Ердоганчо и тогавашния лидер на талибаните Хекматияр!!Кроили са много пъклени планове срещу Запада и мирни мюсюлмани!

  shlshlshlshl
 58. 58 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  До коментар [#9] от "Nil satis nisi optimum":Колко бежанци имаше от Афганистан преди намесата на САЩ?
  —цитат от коментар 44 на Vlado Nikolov


  От там се внасяше тероризъм,като този в САЩ през 2001г.

  shlshlshlshl
 59. 59 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  До коментар [#27] от "justauser":Снимката на бен Ладен с американски сенатори показа КОЙ пашалък на чалмалиите. И заловеното оръжие в Сирия - също.
  —цитат от коментар 50 на Vlado Nikolov


  А кой ликвидира Осама Бин Ладен и други видни терористи???Аз да ти подскажа-САЩ!!

  shlshlshlshl
 60. 60 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  До коментар [#27] от "justauser":Снимката на бен Ладен с американски сенатори показа КОЙ пашалък на чалмалиите. И заловеното оръжие в Сирия - също.
  —цитат от коментар 50 на Vlado Nikolov


  Сега гледай снимките на талибаните насред Москва с руски ръководители!

  shlshlshlshl
 61. 61 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3447 Весело

  Да плащат тези които разпалиха войните по родните им места и ги принудиха да бягат.
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  Ми това и става.
  Плащаме ... си ...

 62. 62 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4780 Любопитно

  "Какво ще стане, ако стотици хиляди получат гражданство и получат голяма изборна тежест в политическия живот?"

  Десетки хиляди сирийски бежанци установили се в Турция вече получиха своето турско гражданство. Други стотици хиляди си чакат своя ред за това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 63. 63 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4780 Любопитно

  "Европа видя, че може да превърне Турция в "затвор на открито за бежанци" и жертвите са и турците, и самите бежанци, каза той. Освен това според Кълъчдароглу ЕС иска да даде още пари на Турция, за да ѝ запуши устата и бежанците да останат. Затова, ако опозицията спечели изборите, сирийците ще си тръгнат."

  Що за глупости говори този турски Калъч!? Обвинява ЕС за бежанската криза в своята държава, от къде на къде!? Ако турската опозиция спечели сирийските бежанци ще си тръгнат, но не в посока ЕС просто защото ЕС няма да ги приеме.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 64. 64 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4780 Весело

  Но зад всичко това седи алчността и глупостта на левите корумпирани ялови шарлатани в управата на ЕС, които се заблудиха, че ще си вкарат евтин и предан електорат, че алените беззъби бабета се спихнаха отдавна
  —цитат от коментар 8 на venci4


  За пореден път нещо си се объркал. :-) Зад всичко това седи алчността и глупостта на ДЕСНИТЕ корумпирани ялови шарлатани в управата на ЕС, които се заблудиха, че ще си вкарат евтин и предан електорат, че лилавите беззъби бабета се спихнаха отдавна!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 65. 65 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4780 Весело

  Факт е, че всички терористи на ИД и другите ислямски терористични организации са обучени в РФ. Те КГБ винаги са заедно с терористите.Не случайно като хванат някой от ИД и все е минал обучение в РФ.Та за коя Русия говорим? Ако е за Русия на Путин, от нея нищо добро не може да дойде.
  —цитат от коментар 27 на justauser


  Това е една голяма ЛЪЖА! А, истината е точно обратната, лидерите на престъпните главорези от ИД са били обучавани от САЩ, чети и се ограмотявай по темата:

  https://www.businessinsider.com/omar-al-shishani-isis-commander-and-us-2015-9

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 66. 66 Профил на 5g
  5g
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#64] от "Иво":

  Голям фен си му на този Венци, само тичаш по него и го закачаш🤡

 67. 67 Профил на 5g
  5g
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#64] от "Иво":

  Голям фен си му на този Венци, само тичаш по него и го закачаш🤡

 68. 68 Профил на 5g
  5g
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#64] от "Иво":

  Голям фен си му на този Венци, само тичаш по него и го закачаш🤡

 69. 69 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5629 Неутрално

  Турция е длъжна да си пази границите, но не го прави, за да получава пари от Европа, а възможно е и да ислямизира Европа, а излиза и печелят в самата страна от имигрантите - десет пъти повече плащат за вода, а в ЕС имигрантите са изцяло на издръжка на държавата.

 70. 70 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4780 Весело

  До коментар [#64] от "Иво":Голям фен си му на този Венци, само тичаш по него и го закачаш🤡
  —цитат от коментар 66 на 5g


  Просто не понасям лъжците и манипулаторите като него. 🤡 И затова опровергавам неговите лъжи и измишльотини. Това е всичко. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 71. 71 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  Всъщност Османската империя е много повече европейска, отколкото азиатска. Столицата й е била в Европа (вярно, почти накрая), а майките на султаните по правило били европейки, бивши християнки. Макар че вероятно има разлика между турците от азиатските и балканските земи.
  —цитат от коментар 35 на pontius_glarus


  Тази глупост която намира широко разпространение че щом някой се засели на друго място и става друг винаги ме е удивлявала. Сигурно европейците като са заселили САЩ са станали американци с европейска култура но повлияна от местната индиянска, или руснаците като отишли в Сибир и Далечният Изток вече не са руснаци а евразийции?! Същото е и с Османската империя! Това че е владяла земи в Европа изобщо не я прави европейска! Единственото европейско са били оръжията купувани от Европа които тя поради тоталното си технологично изоставане не е можела да произвежда!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 72. 72 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#44] от "Vlado Nikolov":

  Милиони! Започвайки от 1979-началото на съветската агресия в Афганистан и распаленият от тях конфликт. Неспиращ и до днес. Само САЩ от тогава насам са приели десетки хиляди афганистанци, по които междувпрочем се интегрират достатъчно успешно дори и жените. Спомен от към края на 90те ,едно от първите ми пътувания до САЩ. Файрфакс в К-Март с млада и красива касиерка си обменихме няколко лафа,нямаше много народ. От дума на дума разбрах че е афганка. Когато стана въпрос естествено за войната,руснаците ,очите и се напълниха със сълзи и следващите и думи бяха - те са просто убийци и дай по-добре да не говорим затова....

 73. 73 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2919 Любопитно

  До коментар [#72] от "znaesht":

  Едно въпросче само към теб и другите плюещи по СССР:

  Талибаните с кого воюваха в Афганистан?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 74. 74 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Талибаните с кого воюваха в Афганистан?!
  До коментар [#73] от "Julian Mall":

  По време на руската агресия афганските ученици в Пакистан са създали Талибан. Името Талибан идва от думата талебе - ученик.

 75. 75 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Талибан е създаден от Пакистан и Турция!Има много снимков материал и видеоклип на Ердоганчо и тогавашния лидер на талибаните Хекматияр!
  До коментар [#57] от "dfjftriktrcdt":

  По това време Ердоган не е представлявал Турция. По това време Ердоган си е бил турски шериатчия. И като такъв се е борел за световен шериатски ред.
  Във видео от онова време, Ердоган казва че ислямската му идентичност стои пред турската.

 76. 76 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4780 Любопитно

  До коментар [#74] от "half truth":

  Това е така по принцип, НО.... (както винаги има но... :-)) били казала кои бяха лидерите на талибанското движение!? Примерно техния бивш лидер молла Омар!? Той беше ли бивш муджахидин бил се срещу съветските агресори в Афганистан или не е бил!?

  Освен него, да спомена мрежата Хакани, която има силно влияние сред талибаните. Нейният лидер Jalaluddin Haqqani бил ли е муджахидин бил се срещу СССР или не!? Бил ли обучаван от ЦРУ!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 77. 77 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#76] от "Иво":

  Америка и Русия със сигурност са използвали всички местни сили във войните си в Афганистан. Това не променя същността на Талибан. Целта на Талибан е всички чужди да си ходят. Резултата е, че си отиват най-вече афганите.

 78. 78 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  Талибаните с кого воюваха в Афганистан?!До коментар [#73] от "Julian Mall":По време на руската агресия афганските ученици в Пакистан са създали Талибан. Името Талибан идва от думата талебе - ученик.
  —цитат от коментар 74 на half truth


  Талибан се създаде години след напускането на руснаците от Афганистан.

 79. 79 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4780 Любопитно

  До коментар [#77] от "half truth":

  С това съм съгласен с теб. Освен международен проблем, афганистанския бежанска криза (поредната такава) е и вътрешен проблем на самите афганистанци. Те сами трябва да вземат дейно участие в разрешаването му.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 80. 80 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2919 Любопитно

  Талибаните с кого воюваха в Афганистан?!До коментар [#73] от "Julian Mall":По време на руската агресия афганските ученици в Пакистан са създали Талибан. Името Талибан идва от думата талебе - ученик.
  —цитат от коментар 74 на half truth


  Добре де след като руснаците се бяха изнесли вече от Афганистан защо тези духовни учители по ислям не се посветиха да обучават афганистанците във фундаментален ислям ами започнаха война против сънародниците си?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 81. 81 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4126 Неутрално

  Да плащат тези които разпалиха войните по родните им места и ги принудиха да бягат.
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  Кои са те?

 82. 82 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1778 Весело

  До коментар [#80] от "Julian Mall":
  Oтговорът на въпроса ви е в корана. Или в тълкуването му. Не е в мен.

 83. 83 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#81] от "tacheaux":

  Ами че афганските мигранти казват че бягат от талибан. Не бягат от чуждите, а от своите “ духовни учители по ислям”.

 84. 84 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4126 Неутрално

  До коментар [#35] от "pontius_glarus":
  "Всъщност Османската империя е много повече европейска, отколкото азиатска."

  След приемането на Гюлханският хатишериф от 1839 г. и по-късно на Хатихумаюма през 1856 г. Османската империя се евпропеизира. Това установяват руските военни кореспонденти Утин и Данченко по време на Руско Турската война от 1877-78 г. като виждат , че управлението на Османската империя е по-цивилизовано от управлението на Руската империя, а руският цар започва войната уж да освобождава българите като въведе руско управление на българските земи.

 85. 85 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Общата религия на турци и сирийци не означава една и съща култура, бит, манталитет. Масата сирийски бежанци са ниско или необразовани, понятие като "семейно планиране" за тях е непознато. И в най - кървавите години на войната не спряха да раждат буквално на пътя - без дом, без никаква перспектива за утрешния ден. Продължиха да раждат и в палатковите лагери в югоизточна Турция - сред кал и мизерия. Там семейства с по - малко от 4-5 деца няма.
  Това е една от разликите в културата - бягаш от война, молиш за хляб и вода, за покрив и в същото време не спираш да правиш деца. На какво ги обричаш и на кого разчиташ да ги изхрани. И каква отговорност поемаш ти за децата си. Та същите тези очакват някой да ги носи на ръце.
  Опищяха света, че се давят със затрогващи снимки на удавени деца. Що за родител си като се качваш в гумена лодка за 10 човека, заедно с още 50, за да бягаш към Гърция от сигурна държава като Турция.
  Към такива хора не мога да изпитвам съчувствие. Нито към ердоганистите, които още преди година трябваше да върнат всички сирийци обратно в родината им, а сега реват за пари от ЕС.

 86. 86 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4126 Неутрално

  Факт е, че всички терористи на ИД и другите ислямски терористични организации са обучени в РФ. Те КГБ винаги са заедно с терористите.Не случайно като хванат някой от ИД и все е минал обучение в РФ.Та за коя Русия говорим? Ако е за Русия на Путин, от нея нищо добро не може да дойде.
  —цитат от коментар 27 на justauser


  Абсолютно вярно. КГБ създал ислямския фундаментализъм:

  https://www.168chasa.bg/article/4550774

 87. 87 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  До коментар [#54] от "half truth":

  Срещу руснаците бяха муджахедините. Талибаните се явиха по - късно.

 88. 88 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  До коментар [#59] от "dfjftriktrcdt":

  Е, и? "Ал кайда" бяха използвани срещу руснаците и тогава бен Ладен беше добър. После страна лош. Впрочем и до сега се спори убиха ли го, или е умрял по - рано от болест. А това беше някаква рекламна акция.

 89. 89 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Весело

  До коментар [#60] от "dfjftriktrcdt":

  С тях преговарят и други. Какво да е прави, като САЩ се наакаха, а не смеят да си изчистят?

 90. 90 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  До коментар [#59] от "dfjftriktrcdt":Е, и? "Ал кайда" бяха използвани срещу руснаците и тогава бен Ладен беше добър. После страна лош. Впрочем и до сега се спори убиха ли го, или е умрял по - рано от болест. А това беше някаква рекламна акция.
  —цитат от коментар 88 на Vlado Nikolov


  Никой не се ражда терорист,терорист се ражда по късно.Бин Ладен осъществи терористичен акт срещу САЩ ,а не срещу Русия.А ,че убит от САЩ го знаят и котките на Путин..

  shlshlshlshl
 91. 91 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Весело

  До коментар [#72] от "znaesht":

  А американците раздават бонбини и пасти. Нали?

 92. 92 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  До коментар [#54] от "half truth":Срещу руснаците бяха муджахедините. Талибаните се явиха по - късно.
  —цитат от коментар 87 на Vlado Nikolov


  Тези талибани, които отиват сега в Москва и получават напътствия от Путин и воюват срещу САЩ и законното афганистанско правителство.

  shlshlshlshl
 93. 93 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  До коментар [#60] от "dfjftriktrcdt":С тях преговарят и други. Какво да е прави, като САЩ се наакаха, а не смеят да си изчистят?
  —цитат от коментар 89 на Vlado Nikolov


  СССР също се н...а и оставиха куп проблеми във Афганистан,които САЩ трябваше да оправя...

  shlshlshlshl
 94. 94 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  До коментар [#72] от "znaesht":А американците раздават бонбини и пасти. Нали?
  —цитат от коментар 91 на Vlado Nikolov


  Както руснаците когато бяха окупирали Афганиста и сега в Сирия...

  shlshlshlshl
 95. 95 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4126 Неутрално

  До коментар [#88] от "Vlado Nikolov":
  " Впрочем и до сега се спори убиха ли го, или е умрял по - рано от болест. А това беше някаква рекламна акция."

  Спорят такива като теб , които си мислят , че Земята е плоска.

 96. 96 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Всички млади афганистански мъже над 18 години да бъдат връщани направо в правителствената армия, нали бягат от талибаните. Да се връщат в страната си и да помогнат на правителството да се справи с тази напаст, не да идват и да клеймят помощи от християнска Европа.

 97. 97 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7809 Неутрално

  Преди всичко, някой трябва да се разправи с талибаните. Хората може и да не имигрират, ако живеят спокойно в родината си.

 98. 98 Профил на Lina 3sbur
  Lina 3sbur
  Рейтинг: 73 Неутрално

  Всички млади афганистански мъже над 18 години да бъдат връщани направо в правителствената армия, нали бягат от талибаните. Да се връщат в страната си и да помогнат на правителството да се справи с тази напаст, не да идват и да клеймят помощи от християнска Европа.
  —цитат от коментар 96 на abc


  е ти па - Швеция отказа да върне точно тоя контингент(млади кочове, на възраст до 25год), щото разбираш ли щели да бъдат жертва на талибаните. И понеже вече бяха казали че почват да екстрадират, натовариха жените и децата и си ги пратиха обратно. Логиката е железна...жените и децата кучета ги яли, ма кочовете да са на топличко и сигурно.

 99. 99 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Европа да не очаква все от Турция. За следващата емигрантска вълна да се споразумее с Ирак например.
  А ако иракски Кюрдистан ги приеме, Турция дори помощ може да им прати. 😁

 100. 100 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2056 Любопитно

  До коментар [#38] от "realguru":

  Добре дошли в Еврогейския Халифат...

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK